Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Въпроси за бавен диск и SSD

Featured Replies

Разрешен от Колев 74

Имаш ли приятел разбиращ от компютри?

Ако да, почерпи го нещо и да ти намери от някой форум употребяван модул памет - било то 2GB или 4GB със съвместима честота и волтаж като твоята.

За тази стара машина да купиш чисто нова памет си е ...

• Отговори 151
  • Прегледи 16,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Само 2,3 приказки от мен. Аз те разбирам и съм гласувал за два твои коментара в тази тема. Сега по същество: Няма да купуваш никакъв SSD диск. Говоря честно и почтенно! От мен имаш

• Това, което вие сте показал и това, което аз съм ви предложил е...едно и също. Както Вие решите. Единствената ми цел е била да ви помогна, когато в поста ви забелязах, че сте ...ПЕНСИОНЕР. В този фору

• Уважаеми! Нямате никакви проблеми нито с мен, нито с когото и да било от форума. На всеки може да се случи и да сбърка. И то е човешко, така че, за безпокойство че съм обиден, няма никакво място.

Публикувани изображения

• Автор
преди 2 часа, plamen_petrov_80 написа:

Имаш ли приятел разбиращ от компютри?

Ако да, почерпи го нещо и да ти намери от някой форум употребяван модул памет - било то 2GB или 4GB със съвместима честота и волтаж като твоята.

За тази стара машина да купиш чисто нова памет си е ...

Лошото е, че нямам такъв приятел и няма как да намеря нещо втора употреба и на по-ниска цена!... Мисля за сега да купя само SSD да видя как ще работи компютъра с него. Ще имам грижата и да търся още една памет, но по-нататък, че парите са ми кът! 

А как да разбера паметта ми с каква честота работи и какво е захранването и? Сигурно има някоя програма... И още един въпрос, извинявам се - ако случайно намеря памет със същата честота и захранване, но е 2 Гб, тогава ще се получи обща памет 6 Гб, или двете ще си пречат заради различния им капацитет?! Яд ме е, че задавам сигурно тъпи въпроси, но по мое време не учехме компютри......... Всичко което знам (а то е нищо в сравнение с вас - знаещите и можещите), е от практиката ми до сега и от многото въпроси, които съм задавал както тук по различните форуми, за което съм благодарен на хората, които са ми помагали!!! :wors:

• Автор
преди 20 часа, цър-вул написа:

Свалих програмата, но не виждам с каква скорост работи паметта!...Когато търся памет, не знам каква ще е съвместима с тази, която е в момента на компютъра!... Също така, ако правилно разчитам снимката, пише, че DDR2, а всъщност паметта ми е DDR3... Нещо не е както трябва! Също, програмата ми показва четири слота, а на дъното има само два слота за памети! Тази максимална памет от 8 Gb само за единия слот ли е, или общо за двата?

Ето снимка на това, което виждам с програмата... 

ramexpert.jpg

• Автор
на 3.10.2022 г. в 22:38, Jorge написа:

Зависи каква е сегашната ти памет. Принципно твоето CPU поддържа до 1866MHz, но ако в момента е инсталирана по-бавна няма смисъл да взимаш по-бързата. Инак твоето процесорче е с вградена графика и при наличието на само 4 гъбки може да имаш недостиг в дадени моменти. От там и забавяне на цялата система. Идеален вариант би бил: 2x4 (1866) + някакво сата SSD. Хем ще ти е пъргава системката, хем някоя игрица друга ще върви по-добре.:)

Сетих се, че съм си запазил програмата AIDA 64........ Инсталирах си я отново и виж какво ми показва за паметта. Оказва се, че тя е възможно най-бавната. Мисля направо да си търся една памет, но 8 Гб с най-високата честота на работа - 1866 Mhz В комбинация със SSD дано живне малко машината ми! 

рам.jpg

преди 3 часа, liusien написа:

Свалих програмата, но не виждам с каква скорост работи паметта!...Когато търся памет, не знам каква ще е съвместима с тази, която е в момента на компютъра!... Също така, ако правилно разчитам снимката, пише, че DDR2, а всъщност паметта ми е DDR3... Нещо не е както трябва! Също, програмата ми показва четири слота, а на дъното има само два слота за памети! Тази максимална памет от 8 Gb само за единия слот ли е, или общо за двата?

Ето снимка на това, което виждам с програмата... 

ramexpert.jpg

За пръе път виждам този инструмент да не разпознае памет на дъно
Изпълни тази команда в command prompt (admin)

wmic memorychip get devicelocator, partnumber,  manufacturer, capacity, speed, memorytype

Memory type:

• Spoiler
    • 0: Unknown.
    • 1: Other.
    • 2: DRAM.
    • 3: Synchronous DRAM.
    • 4: Cache DRAM.
    • 5: EDO.
    • 6: EDRAM.
    • 7: VRAM.
    • 8: SRAM.
    • 9: RAM.
    • 10: ROM.
    • 11: Flash.
    • 12: EEPROM.
    • 13: FEPROM.
    • 14: EPROM.
    • 15: CDRAM.
    • 16: 3DRAM.
    • 17: SDRAM.
    • 18: SGRAM.
    • 19: RDRAM.
    • 20: DDR.
    • 21: DDR2.
    • 22: DDR2 FB-DIMM.
    • 24: DDR3.
    • 25: FBD2.
    • 26: DDR4.

Изпълни и тази команда да видиш максималната памет:

systeminfo | findstr /C:"Total Physical Memory"

Реално дъното поддържа и 2400 памет, но с този умрял процесор няма да има особено разлика каква е скоростта на паметта. Ще дадеш пари на вятъра, а и такива памети са много скъпи. По-добре гледай да са поне 2 плочки, за да имаш двуканален режим и по-добра производителност.

• Автор
преди 5 часа, Raze написа:

Реално дъното поддържа и 2400 памет, но с този умрял процесор няма да има особено разлика каква е скоростта на паметта. Ще дадеш пари на вятъра, а и такива памети са много скъпи. По-добре гледай да са поне 2 плочки, за да имаш двуканален режим и по-добра производителност.

Сигурно ставам досаден, но все пак да попитам - има ли възможност да се смени процесора с друг, който да е по-добър от този, който е в момента на машината? Ако се смени процесора, дали ще може да работи с пълен обем SSD, а не да се използват наполовина възможностите му? Става въпрос за някакви пари и искам да съм сигурен, че инвестицията ми ще си заслужава! Защото се получава вече следното:

Евентуална покупка на SSD, 2 RAM памети и евентуално процесор! Сметката набъбва застрашително!...... :shock11:

процесор.jpg

преди 1 минута, liusien написа:

да работи с пълен обем SSD, а не да се използват наполовина възможностите му

Не знам за какъв 'капацитет' точно говориш, но това зависи от порта на дънната платка. Реално разлика едва ли ще усетиш, както казах, ще те спъват други неща - бавен процесор и морално остарял хардуер. Относно замяна на процесора, виж в сайта на производителя на дъното какви процесори се поддържат.
Вариант е и нова конфигурация или нещо втора употреба с по-добри параметри. Каква сума си склонен да отделиш за всичко? Евентуално и около 100 лв. може би ще успееш да вземеш за старите части.

• Автор
преди 31 минути, Raze написа:

Не знам за какъв 'капацитет' точно говориш, но това зависи от порта на дънната платка. Реално разлика едва ли ще усетиш, както казах, ще те спъват други неща - бавен процесор и морално остарял хардуер. Относно замяна на процесора, виж в сайта на производителя на дъното какви процесори се поддържат.
Вариант е и нова конфигурация или нещо втора употреба с по-добри параметри. Каква сума си склонен да отделиш за всичко? Евентуално и около 100 лв. може би ще успееш да вземеш за старите части.

Аз съм 100% потребител, но не и да разбирам като всички вас, които се мъчите да ми помогнете! Относно "капацитета" на SSD (SATA 3), имах пред вид обясненията ви тук, че машината ми е с възможности на SATA 2... Поради тази причина, SSD което искам да си купя, скоростта му на четене и писане няма да е 560 и 540 Мв/секунда, а ще е наполовина - около 260-280 Мв/секунда! В момента преследвам бързината на работа, а не - възможностите за допълнителни опции и екстри на машината! От тук последваха и всичките ми допълнителни и уточняващи въпроси! Мога да си помогна като сменя някои части, но не мога без странична помощ да обясня как и защо така работят те! Лаик съм бе!...... Оказва се, че има толкова много съпътстващи проблеми и забележки в компютъра, че се замислям защо изобщо го мисля! Сумата...... Това ми е болен проблем! Знаете крилатата приказка - ТОЗИ КОЙТО ДАВА, МИСЛИ, ЧЕ МНОГО ДАВА, А ТОЗИ КОЙТО ВЗИМА, МИСЛИ, ЧЕ МАЛКО ВЗИМА!!! Всичко е въпрос на разбиране в семейството ми, защото с мижавата ми пенсия, не мога да си позволя разточителство! 

• Решение

Само 2,3 приказки от мен.

Аз те разбирам и съм гласувал за два твои коментара в тази тема.

Сега по същество:

Няма да купуваш никакъв SSD диск. Говоря честно и почтенно!

От мен имаш един SSD диск съвсем безплатно. Заради това, че си мераклия. Дискът е  Silicon Power"" 128 gigabajta

Дискът е почти нов. Качен е Win 10 LTSB 1607, ,който е регистриран. Само ще премахна програмите, с които аз работя. По операционната система няма да пипам нищо. Всичко от него, което сметна че ще ти е в полза, ще ти го оставя инсталирано. Даваш ми адреса си на лично и в петък ще ти го пратя на адреса. БЕЗПЛАТНО. Заради мерака, който имаш. По нататък ще напишеш и оперативната си памет (точният модел) за да видя какво имам и ще ти пратя отново - безплатно. Толкова по въпроса. Важното, че има такива хора, като теб!

И се извинявам, че съм писал на...ТИ!

С уважение: Стефан - Велико Търново

на 3.10.2022 г. в 18:32, liusien написа:

Просто искам по-бързо да зарежда файловете които ми трябват, а също и в Интернет по-бързо да зарежда страниците, които търся.

Виждам, че си с Windows 7. За да подобриш положението, освен закупуването на каквото и да е SSD, ще трябва да изключиш автоматичните ъпдейти и да ползваш адекватен браузър. Изтегли си този браузър -> https://www.palemoon.org/download.shtml който гарантирано работи най-добре с Windows 7 към момента. Другото което евентуално бави системата е антивирусния софтуер. Ползваш ли такъв и ако да, кой точно? Ако нямаш важни неща на компютъра и евентуалната загуба на файлове не ти е проблем, може да пробваш и без АВ.

п.с. Докато пишех колегата Стефан ти е направил чудесно предложение - възползвай се!

• Автор
преди 39 минути, Kolev72 написа:

Само 2,3 приказки от мен.

Аз те разбирам и съм гласувал за два твои коментара в тази тема.

Сега по същество:

Няма да купуваш никакъв SSD диск. Говоря честно и почтенно!

От мен имаш един SSD диск съвсем безплатно. Заради това, че си мераклия. Дискът е  Silicon Power"" 128 gigabajta

Дискът е почти нов. Качен е Win 10 LTSB 1607, ,който е регистриран. Само ще премахна програмите, с които аз работя. По операционната система няма да пипам нищо. Всичко от него, което сметна че ще ти е в полза, ще ти го оставя инсталирано. Даваш ми адреса си на лично и в петък ще ти го пратя на адреса. БЕЗПЛАТНО. Заради мерака, който имаш. По нататък ще напишеш и оперативната си памет (точният модел) за да видя какво имам и ще ти пратя отново - безплатно. Толкова по въпроса. Важното, че има такива хора, като теб!

И се извинявам, че съм писал на...ТИ!

С уважение: Стефан - Велико Търново

Не знам какво да напиша!.................... Освен ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ ЗА ЖЕСТЪТ ВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Погледнах как изглежда и какви са възможностите на това SSD. Обаче имам "малък" проблем - на дъното на компютъра ми нямам такъв слот в който да се комутира вашето SSD....... Оценявам жестът Ви, но по-добре да си купя SSD, което ще мога да включа с кабел SATA. Вашето SSD няма да мога да го използвам! Вече съм се спрял на този модел - https://www.pic.bg/ssd-apacer-as350x-ssd-25-7mm-sataiii-ap128gas350xr-1-194189  Колкото до паметта... Качил съм снимки по-горе каква е в момента. Да, за нея ще съм благодарен, ако имате такава, която не Ви трябва! 

преди 17 минути, liusien написа:

Не знам какво да напиша!.................... Освен ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ ЗА ЖЕСТЪТ ВИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Погледнах как изглежда и какви са възможностите на това SSD. Обаче имам "малък" проблем - на дъното на компютъра ми нямам такъв слот в който да се комутира вашето SSD....... Оценявам жестът Ви, но по-добре да си купя SSD, което ще мога да включа с кабел SATA. Вашето SSD няма да мога да го използвам! Вече съм се спрял на този модел - https://www.pic.bg/ssd-apacer-as350x-ssd-25-7mm-sataiii-ap128gas350xr-1-194189  Колкото до паметта... Качил съм снимки по-горе каква е в момента. Да, за нея ще съм благодарен, ако имате такава, която не Ви трябва! 

Е, че той @Kolev72, nqma da ti prati nqkoe М.2..... Сигурно SP-to си е нормално SATA

преди 16 минути, liusien написа:

Обаче имам "малък" проблем - на дъното на компютъра ми нямам такъв слот в който да се комутира вашето SSD..

И как разбра това единствено по написаното Silicon Power"" 128 ?!

SILICON POWER SATA SSD A55 128GB

преди 3 минути, NewRedDragon написа:

Колкото до паметта... Качил съм снимки по-горе каква е в момента.

Ако останеш на Windows 7, 4GB ти е предостатъчна за домашни нужди.

Това, което вие сте показал и това, което аз съм ви предложил е...едно и също. Както Вие решите. Единствената ми цел е била да ви помогна, когато в поста ви забелязах, че сте ...ПЕНСИОНЕР. В този форум ме познават(виртуално и реално) много хора, за да си позволя да се гъбаркам с Вас или да ви лъжа за каквото и да било. Не ми е за пръв път да помагам на хората, няма да е и за последен. Решаващата дума имате Вие защото това може и да ви зарадва, освен да ви спести някой лев. Това е от мен и с пожелание за приятно прекарване на вечерта!

• Автор

Ще се опитам в този пост да отговоря на няколкото ваши коментари. Изтеглих и инсталирах браузъра palemoon, но той не ми хареса. С него отворих темата от тук и ми направи впечатление, че не ми показва "палеца" за харесване на даден пост. Възможно е и други детайли да ги няма, но засега е това. Да, ползвам антивирусен безплатен софтуер, който е Avast Free Antivirus. Автоматичния ъпдейт съм го изключил. Както винаги, аз съм виновен за коментарът ми по приложимостта на SSD предложен ми от Kolev 72, който ме удостои със специално внимание за мен!!! Объркал съм се заради снимката, която ще закача по-долу!... Както винаги и навсякъде, бързането не е добър съветник! Така и аз - не съм обърнал внимание, че фотосът е за "М.2"... Съжалявам за объркването ми! В никакъв случай не исках да обидя Kolev 72!!!!!!!!!!! А ето и снимката която ме подведе... 

ssd.jpg

преди 3 минути, liusien написа:

Да, ползвам антивирусен безплатен софтуер, който е Avast Free Antivirus.

Гарантирам, че ако го деинсталираш по правилния начин, ще усетиш осезаемо подобрение в работата на системата. На твое място бих разчитал на добавка за браузер, като Ublock Origin за първа превенция, а антивирус на 7 е тегава работа. 

преди 8 минути, liusien написа:

Изтеглих и инсталирах браузъра palemoon, но той не ми хареса. С него отворих темата от тук и ми направи впечатление, че не ми показва "палеца" за харесване на даден пост.

О, щом имаш друг браузър, който ти отваря всичко... добре, карай си с него, но му сложи въпросната добавка. Предложих ти браузър, който има поддръжка за 7, за разлика от Chrome, но... сам си решаваш.

• Автор
преди 31 минути, Joss Bomon написа:

Гарантирам, че ако го деинсталираш по правилния начин, ще усетиш осезаемо подобрение в работата на системата. На твое място бих разчитал на добавка за браузер, като Ublock Origin за първа превенция, а антивирус на 7 е тегава работа. 

О, щом имаш друг браузър, който ти отваря всичко... добре, карай си с него, но му сложи въпросната добавка. Предложих ти браузър, който има поддръжка за 7, за разлика от Chrome, но... сам си решаваш.

Ако правилно съм разбрал, съветът е да махна антивирусната програма, а да добавя Ublock Origin към Chrome... Нали има една приказка "Никъде няма пълно щастие", та и аз със Chrome! Свикнал съм с него, но не мога да гледам онлайн българските телевизии БТВ и Нова! С браузъра Mozilla нямам проблем за това, но пък той не ми отваря клипчетата в Интернет... Както и да е... Сега ще търся Ublock Origin..........

Колкото до правилното деинсталиране на програма, знам пътя - Контрол панел, Програми, Деинсталиране на програми и съответно деинсталирането на желаната програма!.......

• Автор
преди 1 час, Kolev72 написа:

Това, което вие сте показал и това, което аз съм ви предложил е...едно и също. Както Вие решите. Единствената ми цел е била да ви помогна, когато в поста ви забелязах, че сте ...ПЕНСИОНЕР. В този форум ме познават(виртуално и реално) много хора, за да си позволя да се гъбаркам с Вас или да ви лъжа за каквото и да било. Не ми е за пръв път да помагам на хората, няма да е и за последен. Решаващата дума имате Вие защото това може и да ви зарадва, освен да ви спести някой лев. Това е от мен и с пожелание за приятно прекарване на вечерта!

За сетен път се убеждавам, че твърдението ИНФОРМАЦИЯТА Е ЗЛАТО, е много верен!!! Аз като не знам, създавам само проблеми! Дори за миг не ми е минало през ума, че ме лъжете!!! Ако предложението Ви е още в сила, ще Ви напиша ЛС... Благодаря за разбирането Ви!!! 

преди 3 часа, liusien написа:

За сетен път се убеждавам, че твърдението ИНФОРМАЦИЯТА Е ЗЛАТО, е много верен!!! Аз като не знам, създавам само проблеми! Дори за миг не ми е минало през ума, че ме лъжете!!! Ако предложението Ви е още в сила, ще Ви напиша ЛС... Благодаря за разбирането Ви!!! 

Уважаеми!

Нямате никакви проблеми нито с мен, нито с когото и да било от форума. На всеки може да се случи и да сбърка. И то е човешко, така че, за безпокойство че съм обиден, няма никакво място. А моето предложение важи с пълна сила.Ще ви укажа пълно съдействие по инсталацията и програмите, които сметна да ви оставя инсталирани. За сметка на това, вие ще бъдете по търпелив. Ще Ви инсталирам и един Wiewer, евентуално ако Вие имате проблеми да мога от разтояние да се намеся и Ви помогна. След всички процедури, при ваше желание можете да си го деинсталирате.Ще се постарая максимално в кратки срокове с помощта, защото и аз имам ежедневни ангажименти с други хора.Ще ви отговоря на всеки ваш въпрос. Не се притеснявайте, защото нищо лошо не е станало. Важното е да сме живи и здрави.

преди 21 часа, liusien написа:

Колкото до правилното деинсталиране на програма, знам пътя - Контрол панел, Програми, Деинсталиране на програми и съответно деинсталирането на желаната програма!.......

По-точно, имах предвид специално направения инструмент за деинсталиране на аваст -> Avast Clear

• 2 седмици по-късно...
  • Автор

Здравейте, знаещи и можещи! Назря момента в който да напиша какво се случи след толкова писане и даване на съвети към мен! БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ, КОИТО ОТДЕЛИХТЕ ОТ ВРЕМЕТО СИ И МИ ОБЪРНАХТЕ ВНИМАНИЕ!!! Всеки съвет е ценен за мен, затова подхождам с нужното внимание към него! Обаче, така се стекоха обстоятелствата, че най-голямата помощ ми оказа Kolev 72!!! Изключително съм му благодарен за подаръка, който ми направи!!! Материалното е нещо преходно... Днес го имаш, но утре се е повредило!... Докато вниманието което ми подари, съветите му - те са много по-стойностни!!!!!!! Може много неща да се научат от него! И така - диска който ми подари беше записан с версия на операционна система Windows 10....... Не знам как е записвано инфото, но при първото пускане на компютъра ми, той веднага опозна SSD диска и тръгна нормално, без забележки! При инсталирането на драйверите необходими за нормалната работа на машината, срещнах голям проблем за мен - никъде не можах да намеря драйвър за видеокартата ми, защото се оказа, че и тя също като компютъра ми е много стара! Драйвера който ми трябваше е AMD graphics driver ATI Radeon HD 2400 PRO. Свързал съм компютъра към телевизора, но без този драйвер не можех да клонирам видеокартата, а отделно от това, при всяко пускане на компютъра, излизаше досадно съобщение на монитора, че не е инсталиран въпросния драйвер! Говорихме с Kolev 72, че имам проблем, но и той си има ангажименти, така че, за да не го притеснявам и му губя времето, го попитах ако презапиша диска с Winfows 7 (за него съм си запазил всички необходими драйвери), дали ще ми се разсърди, но той ме успокои, че каквото реша, това ще е... Сега пак съм със стария уиндоус, но определено ми прави впечатление, че макар машината ми да не може да ползва пълните възможности на SSD, сега работи много по-бързо!!!

Накрая, въпреки, че все ми се кара Kolev 72, искам да благодаря за всичко, което направи за мен!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАКРИВАМ ТЕМАТА!... 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.