Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 18 минути, Sliderum2 написа:

Тоз който го е писал усложливо е написал годината...да, цените на много неща се вдигнаха с около 40% през 1986г. Тъй като няколко години по-рано гербачив продаде социализма на краварите и почна перестройката, се работеше активно да се направи соца неблагоприятен за народа и да ни отвратят от този строй. Преди това беше значително по-евтино.

Този инж. Иванов няма да е бил млад инженер.  Тогава на младите инженери месечните заплати бяха под 200 лв.  Спомням си тези цени и не споря с автора на текста.   В СССР тогава имаше хора,  които искаха да го убиват Горбачов.  Задето се е съгласил със САЩ за разпад на СССР и на Варшавския договор - като за без пари.  

преди 2 часа, Sliderum2 написа:

Тоз който го е писал усложливо е написал годината...да, цените на много неща се вдигнаха с около 40% през 1986г. Тъй като няколко години по-рано гербачив продаде социализма на краварите и почна перестройката, се работеше активно да се направи соца неблагоприятен за народа и да ни отвратят от този строй. Преди това беше значително по-евтино.

То се видя колко евтино е било и какви са били ценитр на тока, на бензина.

на 14.10.2022 г. в 8:24, ined написа:

По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беше решил че хляб неделя ще се зарежда само в една хлебарница - и целия квартал  се реди на опашка там да си купи хляб ако не си е купил повече хляб в събота.

По времето на социализма имало за мляко. НЕ

По времето на социализма имало бедни хора. ДА

По времето на социализма имало режими на тока. ДА, най-редовно

По времето на социализма имало дефицит на стоките от първа необходимост. ДА

По времето на социализма имало нямало технологично развитие, и икономиката не работила...  не съвсем, има голяма разлика между планова икономика и пазарна икономика

По времето на социализма било много по-лошо отколкото е сега. ДА, определено

По времето на социализма имало обедняване на народите. ДА, другарите комунисти си ограбваха хората не по-малко от днешните капиталисти.

По времето на социализма, хората нямали право да имат частна собственост. НЕ.

Общо-взето съм съгласен, но в неделя не помня да е работил хранителен магазин. Кои стоки от първа необходимост имаш предвид? Дефицит разбира се имаше. Имаше един лаф, пуснаха например олио или кафе. Пуснаха или взех го под рафта. И да експлоатация имаше тогава и то жестока... П.п. Имахме право на лична собственост, не на частна. Даже сме го учили.

на 14.10.2022 г. в 9:04, цър-вул написа:

Кой е имал частно предприятие, ферма, мандра, земя повече от 10-ина дка? 

Чичо ми имаше ферма по 35то постановление, но това се водеше лична собственост.

преди 2 часа, attj написа:

Този инж. Иванов няма да е бил млад инженер.  Тогава на младите инженери месечните заплати бяха под 200 лв. 

Не просто „под 200 лева“, щото и 199 е там. На млад специалист в висше образование - стартовата заплата беше 175 лева. Естествено - никакъв „клас“(добавка за придобит трудов стаж и професионален опит).

преди 3 минути, jhoro написа:

Не просто „под 200 лева“, щото и 199 е там. На млад специалист в висше образование - стартовата заплата беше 175 лева. Естествено - никакъв „клас“(добавка за придобит трудов стаж и професионален опит).

Аз мога да кажа, че изкарвам под 200 000 лева на месец и няма да излъжа...

преди 34 минути, Мечо Хубавеца написа:

От неденоминираните ли?62d826fddcdc91.57047327-original.jpg.c870d03b1816cd70b1089951f3c32ffe.jpg

Пп. Аз изкарвам по 17 468 460 ... индонезийски рупии!

преди 43 минути, Мечо Хубавеца написа:

преди 25 минути, Joss Bomon написа:

А този не си е приказвал със Стойчо Керев, но нямаше никакви съмнения за кацането на американците на луната - https://ru.wikipedia.org/wiki/Леонов%2C_Алексей_Архипович

edit А да видим кой е по-авторитетен и уважаван

преди 6 минути, parmobil написа:

А този не си е приказвал със Стойчо Керев, но нямаше никакви съмнения за кацането на американците на луната - https://ru.wikipedia.org/wiki/Леонов%2C_Алексей_Архипович

Радвам се, че нямаш съмнения за заплатата на Мечо. Ключовата дума е "чушки"...

Иначе, всеки да си вярва в което му харесва.

Явно нашия капитализъм е много по зле от капитализма на Румъния и Албания. По соца бяхме по-добре от тях, пък сега...Кво ме брига по соца дали е било по-зле от сега, като сега станахме последни в света. Една албания да ни мине с 200 егати.

преди 12 минути, Joss Bomon написа:

Радвам се, че нямаш съмнения за заплатата на Мечо. Ключовата дума е "чушки"...

Иначе, всеки да си вярва в което му харесва.

Май не четеш внимателно.

Аз казвам, че взимам под 1 000 000 годишно и няма да излъжа.

преди 1 час, jhoro написа:

На млади инженери при соца  с 5-10 години стаж даваха по 190-200 лв заплата - за да са отличени от съвсем младите.   Инженер Иванов и бил към 250 лв - значи не е бил и в тази група. Пак му е било доста скъпо.

Баща ми взимаше там някъде 210 220 и не беше млад. С две деца и разведен. Успя да ни отгледа , изучи, да си плати двустайния и жигулата. С помоща на баба и дядо де и селото. Това агнешко, сирене, свинско, пилешко ...Сега в тоя прекрасен строй днешния просто нямам идея как би се получило.

А да добавя, кат падна бай тошо и ми купи москвич 408 и да карам такси в капитализма и да си помагам в студенството. Та така. Обикновен човек, разведен(по соца беше голям проблем и за родител и за децата, дамга някаква)

преди 13 минути, отот2 написа:

Баща ми взимаше там някъде 210 220 и не беше млад. С две деца и разведен. Успя да ни отгледа , изучи, да си плати двустайния и жигулата. С помоща на баба и дядо де и селото. Това агнешко, сирене, свинско, пилешко ...Сега в тоя прекрасен строй днешния просто нямам идея как би се получило.

А да добавя, кат падна бай тошо и ми купи москвич 408 и да карам такси в капитализма и да си помагам в студенството. Та така. Обикновен човек, разведен(по соца беше голям проблем и за родител и за децата, дамга някаква)

Ашколсун! А гражданята без село, кучета ни яли, нали.

преди 20 минути, parmobil написа:

Ние "имахме село", ама хосехве колкото да нагледаме баба и дядо. Нито животни, нито плодове и зеленчуци.

преди 27 минути, parmobil написа:

Да.

Какво се хвалиш, че си без село?

По соца нямаше хора без село.Може би кореняк софиянци, ама и на тях над половината си имаха роднини по селата. И да, по соца селото хранеше софия. Имаше един пътнишки влак от видин за софия, наричаха го мазния влак. Познайте защо.

преди 9 минути, jhoro написа:

Ние "имахме село", ама хосехве колкото да нагледаме баба и дядо. Нито животни, нито плодове и зеленчуци.

Ние и това имахме.  И пак не можах да събера пари за Зазка като на Путин.      В акъла ми е било къде какво още да се учи.

преди 9 часа, Belefor написа:

Защото ако нямаш за цел да 'образоваш/научиш' някого на нещо - излиза , че просто си губиш времето в заяждане с другите хора - един вид е напълно безсмислено, освен ако не ти дава някакво садистично самоудовлетворение...

Насила нимой накараш никой да се образова / научи, ако самият той не желае това, еле па ако смята че е "образован / изучен"...

От друга страна, няма как да знам колко хора (и дали) четат внимателно дискусията в стремеж да получат и проверят изнесената информация по даден въпрос...

Затова и се старая да доказвам защо твърдя нещо....

Винаги давам примери от официални източници, а не преразкази на това, което пише в тях....

От тук насетне, всеки който се интересува има глава на раменете си и може сам да реши, ако го интересува...

Времето е най-ценният и ограничен ресурс, никога не си позволявам да го губя....

Заяждане е, когато някой твърди нещо за друг, но не може да представи и грам аргумент за твърдението си...

Садо - мазото не е по вкуса ми...

Ако искам да се "самодуовлетворявам", то има много по-приятни начини, от това да оборваш невежите...

За съжаление, не може да оборваш нелепи твърдения с три реда.....

Но... на който не му е интересно - да не чете....

За един да е интересно - значи не е безсмислено....

Сори за поредния "ферман", но се опитах възможно най-кратко, но достатъчно конкретно да ти отговоря....

С краткия предходен вариант не се получи...

Това е...

Няма страшно, вчера или онзи ден България е взела нов външен заем за 8,5 млрд. лв.

Но вие няма да се плашите, според форумните "експерти" само при соца държавите фалират.

Чудно само, като сме толкова добре при капитализма защо продължаваме да вземаме заеми?

преди 26 минути, M.Николов написа:

Няма страшно, вчера или онзи ден България е взела нов външен заем за 8,5 млрд. лв.

Но вие няма да се плашите, според форумните "експерти" само при соца държавите фалират.

Чудно само, като сме толкова добре при капитализма защо продължаваме да вземаме заеми?

Ето и отговорът:

https://www.economic.bg/bg/a/view/bylgarija-vze-blizo-8-5-mlrd-lv-zaem-ot-mejdunarodnite-pazari#google_vignette

Поетият нов дълг е нужен за покриване на заложения от предишния финансов министър Асен Василев в Закона за държавния бюджет за 2024 г. значителен дефицит в размер на близо 6 млрд. лв., както и заради падежиращите еврооблигации на 3 септември в размер на около 3 млрд. лв.

преди 11 минути, АСПЕКТ написа:

Ето и отговорът:

https://www.economic.bg/bg/a/view/bylgarija-vze-blizo-8-5-mlrd-lv-zaem-ot-mejdunarodnite-pazari#google_vignette

Поетият нов дълг е нужен за покриване на заложения от предишния финансов министър Асен Василев в Закона за държавния бюджет за 2024 г. значителен дефицит в размер на близо 6 млрд. лв., както и заради падежиращите еврооблигации на 3 септември в размер на около 3 млрд. лв.

Гледам, че България емитира дълг в долари... Европейска държава пък долари??? Ужас. 🤔https://novini.bg/bylgariya/ikonomika/863657

България пое нов дълг от 3 млрд. евро и 1,5 млрд. долара

преди 21 часа, andiay написа:

И на всичкото отгоре, крайната фаза на обучението ми бе в САЩ...

Е много ясно. Нали са те пратили по поръчение. Все пак си завършил в СССР и са ти промили мозъка. Виж се само колко си повърхностен.

преди 21 часа, andiay написа:

Аз цитирам американския закон в оригинал....

Ама ако искаш ми изсвири в оригинал и Моцарт, но това нищо не значи. Ти си от тези уж пребоядисаните комунета, които посочват на партньорите ни от ЕС и НАТО, колко хубави закони имаме. И цитират в оригинал НК. Ама като ги питат как го прилагате и колко олигарха осъдихте вдигат рамене и мълчат. Ти си точно такъв. Влади Горанов на границата с краден автомобил го хванаха, и нищо? Как прилагат закона в РФ е важното. В САЩ показа, и? Нищо особено, но за русия не смееш да напишеш. Нещо за Кара-Мурза да си чувал? За международната организация "Мемориал"? Социологическия център "Левада"? Фондация „Отворена Русия“, създадена от бившия петролен магнат Михаил Ходорковски с цел насърчаване на върховенството на закона и свободата на печата, също беше закрита, както и много други групи, които Кремъл заклейми като екстремистки или нежелани.

Това, че правиш смешни опити да философстваш не значи, че се аргументираш по същество. Оставаш си един клоун с разпилени мисли и детински разсъждения.

Продължавай да си живееш в света на илюзиите. Лека вечер!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.