Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 25 минути, andiay написа:

Кадърния човек никога не слага торба на главата си или главата си в торбата....

Кадърният човек знае как да променя заобикалящата го среда, така че да отговаря на нуждите му....

Кадърния човек е наясно къде е моментния предел на възможностите му да прави желаните промени....

Кадърният човек винаги се стреми да увеличи този предел и затова никога не е "сит"....

Некогиш в неква друга тема бех обяснил надълго и широко с примери свеждащи една иначе доста сложна теоретична материя до едно по-разбираемо битово ниво, не че некой му обърна внимание, освен обичаното "дървен философ" и "глупости"....

Ко да прайш, днешния свят е пълен със "сити", та да не кажа "преситени"....

Природата е подчинена на хаоса, Мечо, хаоса е естественото положение....

Редът е временно състояние между два неизбежни периода на хаос....

Всичко е подчинено на тази закономерност....

"Ситостта" е ред, ако се поддадеш на нея, то ще бъдеш пометен от неизбежния хаос и от "сит" ще станеш "гладен", но изгубил способността да си осигуриш "храна" при новия ред, който също е закономерен....

Защото си се пуснал по течението на временния предходен ред....

А пускането по течението е ентропия....

Дано си ме разбрал....

Или пък спокойно приеми, че това са глупости...

Твоя избор...

Разбирам те, бре Мечо....

Просто говорим за различни неща....

И "ситостта" и "бедността" са порок....

Решиш ли, че имаш вече "всичко необходимо", значи си свършен....

Кавичките не са случайни....

Всъщност ям веднъж, много рядко два пъти....

Достатъчно ми е, дори когато се катеря по планините...

Но... там нямах предвид буквално ядене и буквално храна....

Умирате да са фалите с невежеството си...

Само в класическата музика едни от най-големите имена са на руснаци бре широко затворения....

Изобщо не си схванал дискусията на разговора ни.

Язък за отворените ти очи.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 2 минути, BANKATA написа:

Изобщо не си схванал дискусията на разговора ни.

Язък за отворените ти очи.

Кое има да схващам повече от това....

преди 2 часа, BANKATA написа:

С това и още 2-3 неща се изчерпват. А след 1918г. ги няма никакви.

Последвано от това....

преди 55 минути, BANKATA написа:

И?!

Все същите мизерници са си.

Щею ми сравнява смешници с учени останали в историята с велики изобретения, открития.

А пък за автори и писатели не ми се коментира.

Кът си невежа, научи се поне да си трайш.....

Че нема шанс да станеш друго е повече от ясно, но поне не се хвали....

И до 1918-а е имало велики световно признати учени, художници, поети, писатели, композитори, изпълнители и т.н. руснаци, които са останали като велики в историята на човечеството и след 1918 има такива, като доста от тях емигрират, което е напълно нормално с оглед режима в СССР....

Това, че такъв кът теб не го знае, не е беда....

Бедата е, че се хвали с незнанието си....

Иначе, процентно ако се гледа, най-голям принос към световната наука и изкуство имат германците.... към 80% от всички достижения на човечеството в тези области, се дължи на хора с такъв етнически корен....

Е, и...

преди 7 часа, andiay написа:

Последвано от това....

Кът си невежа, научи се поне да си трайш.....

Че нема шанс да станеш друго е повече от ясно, но поне не се хвали....

И до 1918-а е имало велики световно признати учени, художници, поети, писатели, композитори, изпълнители и т.н. руснаци, които са останали като велики в историята на човечеството и след 1918 има такива, като доста от тях емигрират, което е напълно нормално с оглед режима в СССР....

Това, че такъв кът теб не го знае, не е беда....

Бедата е, че се хвали с незнанието си....

Иначе, процентно ако се гледа, най-голям принос към световната наука и изкуство имат германците.... към 80% от всички достижения на човечеството в тези области, се дължи на хора с такъв етнически корен....

Е, и...

Все още нищо не си разбрал.

Да не е поникнал карфиол между ушите ти?

преди 9 часа, andiay написа:

Първо се запознай с това:  .... (официалните източници, душице, а не нечий преразказ на официалните източници)....

И какво успя да обориш? Нищо. Само цитати, празни приказки и показване, че можеш да ровиш в интернет, но без да разбираш какво пише и как да обориш опонетата ти, мхм.

Ето пак си го прочети внимателно:

FARA изисква субектите да се регистрират като чуждестранни агенти, ако участват в политически дейности, лобиране или други дейности от името на чуждестранен принципал.

Руският закон налага регистрация на организации и лица, получаващи чуждестранно финансиране и участващи в дейности, считани за политически от руското правителство.

Американския закон се фокусира основно върху субекти, действащи под ръководството или контрола на чуждо правителство или чуждо политическо образувание. Терминът „политически дейности“ съгласно FARA е конкретно дефиниран и обвързан с оказване на влияние върху политиките на правителството на САЩ или общественото мнение от името на чужд принципал.

Руският закон има много по-широко определение за „чуждестранен агент“, включително всяка организация или физическо лице, получаващо чуждестранно финансиране и участващо в неясно дефинирани „политически дейности“, което може да включва широк спектър от гражданска, журналистическа и застъпническа работа. Законът важи и за медии и отделни журналисти.

Колко глобени и наказани "чуждестранни агенти" има в САЩ, а скъпи Анди? А колко и кои са в РФ, м? Тук знам, че няма да отовориш, защото си на "високо" умствено ниво и се сравняваш (ама лично ти, а не те сравняват, което е голяяяямата разлика) с поети, индустриалци, философи и т.н.

И последно пояснение за руския закон, ако си схванал какво съм писала - правоприлагането в РФ е много по-агресивно и широко разпространено. Законът често се използва срещу независими медии и активисти, критикуващи правителството. Твърди се, че той се използва като инструмент за политическа репресия, а не просто за осигуряване на прозрачност. 

Нещо неясно? Май всичко....

Старите социалистически и кагебейски навици на олигарсите окупирали властта в Кремъл, няма да се променят.

преди 30 минути, BANKATA написа:

Че АндитУ, кога е разбирал правилно нещо? Дай му да философства и да си развива някакви фантасмагории, като си мисли колко добре се изразява, ама само си мисли....

преди 10 часа, M.Николов написа:

Ако трябва да бъда честен сите(и български и руски)без "Велико Търново" бяха кютуци.

Ама все пак си бяха наши.

Да, а сега внасяме дори лук от Сърбия ,пък производство на телевизори ще остане в нашите спомени и мечти.

Цитат

„Родена съм през 1956 година и доста време поживях през социализма. Първото, което помня, са самуните бял хляб в магазина, сандъчетата с мармалад и масло, както и гюмовете с мляко. Хлябът беше току-що изпечен и ухаеше страхотно. 

Баба ми ме гонеше с маслото да ми намаже, но аз слагах сирене в краешника и го хапвах с удоволствие. Масло слагах на филиите с шипков мармалад, ама той нямаше нищо общо със сегашната полутечна каша, която продават, че са й лепнали и етикет „еко“. Навремето шипковия мармалад беше твърд и страшно вкусен.

Не помня да са ми мазали филията с мас, както говори господин премиерът. С мас се готвеха някои манджи. Баба ми стоеше до печката и въртеше гювеч, или телешко със сини сливи, или пиле яхния с много лук. Миришеше божествено! И беше вкусно, облизвахме чиниите. Дори картофената й супа беше супер. А най-много обичахме копривената каша – с много масло и сирене, която се топеше в устата. И сладките, разбира се. Дебнехме край фурната да се изпекат и ги нагъвахме топли.

В Халите продаваха всякакъв вид месо. Там месото на животните висеше на ченгели и хората посочваха откъде да им отрежат кило-две. Два пъти седмично и задължително в неделя у нас се ядеше манджа с месо, а на другия ден – постна.

Да, нямаше шоколадови яйца и тублерони, нямаше бисквити „Орео“ и всякакви вносни, натъпкани с палмово масло, оцветители, набухватели, че даже и гума боклуци. Имаше шоколад „Крава“. Огромен, млечен, страхотен! Имаше аерошоколад и шоколад „Кума Лиса“. Имаше „Чайки“, „Байкалчета“, сухи пасти. 

Имаше бонбони „Балкан“ със страхотен крем, бонбони „Таралежки“, бонбони „Морско дъно“ на два реда с черен и млечен шоколад. Имаше марципан „Люлин“, който топяхме на водна баня, слагахме масло и се получаваше отличен течен шоколад. Нямаше близалки, имаше захарни пръчки и петлета. И много захарен памук. Имаше бонбони „Лакта“, бисквити „Детска радост“ и „Еверест“, фъстъчени вафли, локумени вафли, наслада за небцето.

Искате ли, млади хора, да ви опиша една соц. сладкарница? Имаше следните неща – три вида целувки… едните – огромни и слепени с крем. Имаше паста „Букет“, паста „Дънер“, паста „Тунелче“ и не мога да изброя всичките, защото действително бяха много. 

Имаше изобилие от сиропирани сладкиши – охлювчета, бадемки, кадаиф, баклава, саралии, толумбички, реване, имаше „Ежко Бежко“, „Миньорки“, направени от бишкоти, еклери с различен крем, шоколадки, меденки, ореховки, масленки, дребни сладки – каквото ти душа поиска. И направени от истински продукти, без оцветители, подобрители, разни Е-та, глюкози, палмово масло, царевична захар и какви ли не фалшификати.

Ядяхме на корем, защото бяха евтини, чак ни прилошаваше. А после тичахме из парка да изразходим калориите. Лично аз най-мразех срядата, защото е рибен ден и гледах с отвращение мерлузата в стола, а след години тя се оказа една от най-скъпите риби. Мразех и един десерт в стола – малеби и особено млякото с ориз, защото му слагаха канела.

Но това не значеше, че се влача полугладна по улицата. Можех да си купя милинка, баничка, тутманик, принцеса с кайма, хот – дог, ами да – имаше хот дог, но с истински кренвирши, не със сегашния, направен от боклуци.

През лятото нямаше банани, наистина. Но, то, до 83-та година и в Западна Европа не е имало банани през лятото, защото чак тогава е изобретен и внедрен фризерът за съхранение на фрукти. Западно изобретение е. И чак след като го измислят, става възможно съхранението на бананите в Европа през лятото. До 83-та година и те са яли банани само през зимата.

И киви-та нямаше, и манго, и пъпеши от Аржентина, и още няколко вида екзотични плодове, които и сега застояват по щандовете. През зимата имаше ябълки, огромни, уханни, сушени сливи, портокали, мандарини и страшно много сладка и компоти.

Още ли мисли някой, че гладувахме?

Не, ядяхме истинска храна и не боледувахме. Нямаше затлъстели, нямаше алергични, нямаше нито една от тези модерни болести, които сега ни мъчат и убиват.

Но тогава бяха други времена.

Времена, които в момента някой много иска да изтрие от съзнанието ни, за да пише нова, фалшифицирана история в умовете на идните поколения. С едничката цел – да се тъпчем с огризките на Европа и света и да благодарим на демокрацията. За да работим в големите им корпорации като роби, за жълти стотинки… и пак да благодарим на демокрацията.

Благодарим, но си искаме нашата храна, чистата, вкусната!

Искаме си и свободата. Онази свобода, при която всички бяхме солидарни, сплотени и не се мразехме. Даже се обичахме Но тия времена вече ги няма…“

Автор:Дарина Стоева/

преди 38 минути, чичо Сашо написа:

Представям си, какво ще разказват децата на сегашната така наречена демокрация.

Натисках се целия град с моми, с момци, с тран.с..., изсмуках всеки и всичко що има в града. К.урвата на града. Престиж и яко. Водка, ракия. После почнах да пафкам марихуана. Да чертая линии в кенефа на публичния дом. На абитуриенския бал, какво съм правила, не го помня защото припаднах от райския газ, който и него го изсмуках. Нямах нищо, но бях щастлива.  Ходихме на манифестация голи, боси и там се натисках. Веехме някакви знаме с цветове на дъгата на манифестацията, за да може чичо Гошо да се кастрира и да облича минижуп.

преди 1 час, BANKATA написа:

Не ме бъркай със себе си....

Това, че тин имаш карфиол между ушите, не значи че и други са така....

Цитирал съм мненията ти, на които отговарям, даже съм болднал и това , което ме е подтикнало да отговоря.....

Ето, ти го пак....

преди 8 часа, andiay написа:

преди 10 часа, BANKATA написа:

Последвано от това....

преди 9 часа, BANKATA написа:

И?!

Щею ми сравнява смешници с учени останали в историята с велики изобретения, открития.

Та... карфиола между ушите ти разбира ли кво си писал?

преди 46 минути, БаалБек написа:

И какво успя да обориш? Нищо. Само цитати, празни приказки и показване, че можеш да ровиш в интернет, но без да разбираш какво пише и как да обориш опонетата ти, мхм.

Нищо няма за оборване, душице....

Глупостта, незнанието и вярата не могат да бъдат оборени, аз просто ги посочвам...

Защо описваш себе си уж описвайки мен?

Колко пъти да ви се каже - Не съдете за другите по себе си....

Това, че ретранслираш глупост след глупост, която ти е попаднала в нета, без дори да си в състояние да схванеш, че е глупост отдавна е повече от ясно...

преди 54 минути, БаалБек написа:

Ето пак си го прочети внимателно:

Ето пак чети от официалният източник, кое е  чуждестранен агент и кое е чужд принципал....

https://www.justice.gov/nsd-fara/fara-index-and-act

Цитат

FOREIGN AGENTS REGISTRATION ACT

22 U. S. C. §611

DEFINITIONS

§ 611. As used in and for the purposes of this subchapter--

(a) The term "person" includes an individual, partnership, association, corporation, organization, or any other combination of individuals;

Груб превод...

Цитат

ЗАКОН ЗА РЕГИСТРАЦИЯ НА ЧУЖДЕСТРАННИ АГЕНТИ

22 USC §611

ДЕФИНИЦИИ

§ 611. Както се използва във и за целите на тази подглава--

(а) Терминът„лице“ включва физическо лице, партньорство, асоциация, корпорация, организация или всяка друга комбинация от лица;

Относно "чужд принципал"....

Цитат

(b) The term "foreign principal" includes--

(1) a government of a foreign country and a foreign political party;

(2) a person outside of the United States, unless it is established that such person is an individual and a citizen of and domiciled within the United States, or that such person is not an individual and is organized under or created by the laws of the United States or of any State or other place subject to the jurisdiction of the United States and has its principal place of business within the United States; and

(3) a partnership, association, corporation, organization, or other combination of persons organized under the laws of or having its principal place of business in a foreign country.

Груб превод....

Цитат

Терминът "чуждестранен принципал" включва--

(1) правителство на чужда държава и чужда политическа партия;

(2) лице извън Съединените щати, освен ако не е установено, че това лице е физическо лице и е гражданин на и живее в Съединените щати, или че това лице не е физическо лице и е организирано съгласно или създадено от законите на Съединените щати или на който и да е щат или друго място, което е под юрисдикцията на Съединените щати и има основно място на дейност в Съединените щати; и

(3) партньорство, асоциация, корпорация, организация или друга комбинация от лица, организирани съгласно законите на или с основно място на дейност в чужда държава.

Би ли обяснила кое е различното в това ти мнение (болднатото)....

преди 1 час, БаалБек написа:

FARA изисква субектите да се регистрират като чуждестранни агенти, ако участват в политически дейности, лобиране или други дейности от името на чуждестранен принципал.

Руският закон налага регистрация на организации и лица, получаващи чуждестранно финансиране и участващи в дейности, считани за политически от руското правителство.

Май въобще, ама даже хич, не си даваш сметка на какви глупости кълвеш....

Продължаваме....

Американския закон се фокусира основно върху субекти, действащи под ръководството или контрола на чуждо правителство или чуждо политическо образувание

Невярно....

Всъщност, на регистрация подлежи всяко лице, било то физическо или юридическо, получаващо финансиране от чужди правителства, партии, юридически или физически лица, или каквито и да е други чужди сдружения, за да пропагандира чуждестранни интереси или да влияе на политическия живот в САЩ...

Руският закон има много по-широко определение за „чуждестранен агент“, включително всяка организация или физическо лице, получаващо чуждестранно финансиране и участващо в неясно дефинирани „политически дейности“, което може да включва широк спектър от гражданска, журналистическа и застъпническа работа. Законът важи и за медии и отделни журналисти.

Пак невярно....

Няма разлика в дефинициите....

Що се отнася до медиите, в американския също присъстват, като е посочено и кога са изключени от полето на закона....

Същото е и в руския....

Колко глобени и наказани "чуждестранни агенти" има в САЩ, а скъпи Анди? А колко и кои са в РФ, м? Тук знам, че няма да отовориш, защото си на "високо" умствено ниво и се сравняваш (ама лично ти, а не те сравняват, което е голяяяямата разлика) с поети, индустриалци, философи и т.н.

Аз знам, скъпа тенекиена душие, ти не знаеш....

Ето ти последните случаи в САЩ.... естествено от официалния източник....

https://www.justice.gov/nsd-fara/recent-cases

И понеже заговори за медии, то по-рано, когато за пръв път разбра за FARA, бе подхвърлила тук един цитат от https://bcnl.org/news/zakonat-na-sasht-za-chuzhdestrannite-agenti-fara.html

Чете ли докрай кво пише там?

Цитат

Друг случай демонстриращ колко лесно ФАРА може да попадне в капана на актуалната политическа ситуация е регистрацията на РТ ТВ Америка (медия финансирана и вероятно контролирана от Русия), контролираните от Китай Информационна агенция Синхуа и Китайска глобална телевизионна мрежа както и Ал Джазира като чуждестранни агенти през 2017 г. и 2018 г. Регистрациите имат и директен ефект върху работата не медиите като на кореспондентите на РТ ТВ Америка са отнети журналистическите пропуски за Конгреса, а компании предоставящи услуги на тази медии, като осигуряване на излъчване, са заплашени също от регистрация[8]. Същевременно медии контролирани от други държави като BBC, CBC, и DW не са принуждавани да се регистрират като чуждестранни агенти. Според Комитета за защита на журналистите това непоследователно прилагане на ФАРА създава „впечатлението, че ФАРА е инструмент за външна политика“ и призовават законът въобще да не се прилага спрямо медии.[9]

Хайде, сега ти посочи, колко и кои са осъдени в Русия по подобния там закон....

Никога не съм се сравнявал с "поети, индустриалци, философи и т.н."....

Просто съм ги изучавал, при това не само по задължение, а за да формирам мирогледа си....

Като би казала ти - такива са ми "инфлуенсърите", а не Огнян Минчев...

преди 2 часа, БаалБек написа:

И последно пояснение за руския закон, ако си схванал какво съм писала - правоприлагането в РФ е много по-агресивно и широко разпространено. Законът често се използва срещу независими медии и активисти, критикуващи правителството. Твърди се, че той се използва като инструмент за политическа репресия, а не просто за осигуряване на прозрачност. 

Отново грешно....

Навсякъде, където има подобен закон, то той се ползва за конюнктурна политическа репресия...

Което посочих още преди дни, коментирайки проекта за българския му еквивалент....

Терминът "независима медия" финансирана от чужд принципал е нонсенс бре душице....

Използването на "твърди се..." като некъв аргумент е 1000% признак за тотално невежество....

Но... при теб друг аргумент нема и ка да има....

Винаги е:

"Твърди се, че сестра ти е лека жена, докажи че не е така".....

Нещо неясно? Май всичко...

Мхм, определено нищо не ти е ясно...

Старите социалистически и кагебейски навици на олигарсите окупирали властта в Кремъл, няма да се променят.

Единственото, което е безкрайно и непроменливо е човешката глупост.....

Че АндитУ, кога е разбирал правилно нещо? Дай му да философства и да си развива някакви фантасмагории, като си мисли колко добре се изразява, ама само си мисли....

Това, че такива като теб и онзи над теб, не осъзнавате, какви глупости пишете не е по ничия друга вина....

Човек или разбира нещо или не, няма правилно или грешно разбиране....

А на глупаците, всяко нещо което не разбират им се струва "фантасмагория и празно философстване"....

Защото между ушите им е празно....

преди 1 час, andiay написа:

Цитирал съм мненията ти, на които отговарям, даже съм болднал и това , което ме е подтикнало да отговоря.....

Ето, ти го пак....

Глупостта, незнанието и вярата не могат да бъдат оборени, аз просто ги посочвам...

Това, че ретранслираш глупост след глупост, която ти е попаднала в нета, без дори да си в състояние да схванеш, че е глупост отдавна е повече от ясно...

Ето пак чети от официалният източник, кое е  чуждестранен агент и кое е чужд принципал....

https://www.justice.gov/nsd-fara/fara-index-and-act

Груб превод...

Относно "чужд принципал"....

Груб превод....

Би ли обяснила кое е различното в това ти мнение (болднатото)....

Май въобще, ама даже хич, не си даваш сметка на какви глупости кълвеш....

Продължаваме....

Невярно....

Всъщност, на регистрация подлежи всяко лице, било то физическо или юридическо, получаващо финансиране от чужди правителства, партии, юридически или физически лица, или каквито и да е други чужди сдружения, за да пропагандира чуждестранни интереси или да влияе на политическия живот в САЩ...

Пак невярно....

Няма разлика в дефинициите....

Що се отнася до медиите, в американския също присъстват, като е посочено и кога са изключени от полето на закона....

Същото е и в руския....

Аз знам, скъпа тенекиена душие, ти не знаеш....

И понеже заговори за медии, то по-рано, когато за пръв път разбра за FARA, бе подхвърлила тук един цитат от https://bcnl.org/news/zakonat-na-sasht-za-chuzhdestrannite-agenti-fara.html

Чете ли докрай кво пише там?

Хайде, сега ти посочи, колко и кои са осъдени в Русия по подобния там закон....

Никога не съм се сравнявал с "поети, индустриалци, философи и т.н."....

Просто съм ги изучавал, при това не само по задължение, а за да формирам мирогледа си....

Като би казала ти - такива са ми "инфлуенсърите", а не Огнян Минчев...

Отново грешно....

Навсякъде, където има подобен закон, то той се ползва за конюнктурна политическа репресия...

Което посочих още преди дни, коментирайки проекта за българския му еквивалент....

Терминът "независима медия" финансирана от чужд принципал е нонсенс бре душице....

Използването на "твърди се..." като некъв аргумент е 1000% признак за тотално невежество....

Но... при теб друг аргумент нема и ка да има....

Винаги е:

"Твърди се, че сестра ти е лека жена, докажи че не е така".....

Мхм, определено нищо не ти е ясно...

Единственото, което е безкрайно и непроменливо е човешката глупост.....

Това, че такива като теб и онзи над теб, не осъзнавате, какви глупости пишете не е по ничия друга вина....

Човек или разбира нещо или не, няма правилно или грешно разбиране....

А на глупаците, всяко нещо което не разбират им се струва "фантасмагория и празно философстване"....

Защото между ушите им е празно....

Направо ти се чудя , как постоянно им се връзваш и им пишеш фермани , който те не четат и пак и пак и пак.... Няма начин да ги направиш по мъдри или умни! 

преди 2 часа, andiay написа:

И какво посочи? Нищо. Само цитати и то от американския закон, но не смееш да направиш сравнение с руския му вариант. 

Защото си няколко стъпала по-ниско от мен въпреки възрастта ти. Над това трябва да се замислиш. 

Браво, похвално. Хората са направили официална справка. И? Ти какво разбра от нея, като я сравни с руската такава? А, ама ти не си посочил такава справка. При руснаците всичко е точно, няма справка, няма проблеми.

Отново глупости пишеш. Без даже да посочиш доказателства и сравнение с американския вариант, който е действащ.

Съвсем целенасочено написах това - твърди се. И ти клъвна, но не можеш да го обориш, защото не посочи осъдени лица в русия, закрити опозиционни медии и т.н. 

Но при теб е нормално да скачаш така, след като не можеш да го изфилософстваш, а се налага да мислиш, сравняваш и аргументираш истински, а не с фолософски изрази. Но ти това не го умееш, защото е извън зоната ти на комфорт и ще се разобличиш колко си заблуден и повлиян от фалшивото учение, на което си обучаван.

Но няма смисъл да коментирам личността ти. Важното е, че с нищо не успя да обориш твърденията ми, че FARA е преди всичко инструмент за прозрачност със сравнително тясно приложение и по-рядко, по-малко наказателно изпълнение. За разлика от това руският закон за чуждестранните агенти е с по-широк обхват, прилага се по-агресивно и се възприема широко като инструмент за политическа репресия. Прилагането на руския закон към медии, неправителствени организации и физически лица, съчетано със суровите му санкции, го отличава като по-драконовска мярка в сравнение с FARA.

Лек ден!

преди 5 часа, andiay написа:

Ето, ти го пак....

Ти си болдвай какво си искаш. 

Това по какъв начин означава че си разбрал написаното от мен?

Продължаваш да не разбираш написаното!

Болднах го че явно така се прави.

Най-евтината лека кола в Западна Европа през 1988 г. е „Citroën 2CV“ – 9 000 западно германски марки. Mercedes-Benz S600 през 1990 г. струвал – 120 000 DM. С идването на демокрацията се променят и цените. През 2012 г. „Mercedes-Benz S600“  е струвал над 160 000 евро (320 000 DM), а „RENAULT Clio 1.2 16V 75“ – 31 000 лв. При средна заплата от 252 лева през 1988 г. една нова лека кола „Лада“ се е купувала с 32 месечни надника.

При средна заплата 670 лева през 2012 г., една нова лека кола „RENAULT Clio“ се купува с 46 месечни заплати. А през 2024 година една нова кола Опел Корса (около 33 000 лв)  се купува за около 15 средни месечни възнаграждения.  Определено има развитие.     

Я да видим сега, комунетата какво ще кажат за този факт!

Уж селата се били обезлюдили по време на демокрацията. Хаха!

Според данните от преброяванията в България на Националния статистически институт, от 1950 до 1990 г. населението на селата в България е намаляло с 2,5 млн. души, а от 1990 до 2020 г. с около 500 хил. души, като се има предвид, че след 1990 г. стана възможно, всеки гражданин на България свободно да се придвижва, както на територията на страната, така и в чужбина, т.е. да може да избира къде да работи и да живее.

Стенографски запис от заседание на Народното събрание от месец декември 1988 год. Само за пояснение: От 1987 до 1998 год. в състава на Ловешка област, с център Ловеч, влизат днешните Габровска, Ловешка, Плевенска и Великотърновска области.

image.png

И скъпи соцносталгици и комунета, моля не забравяйте тези думи изречени от вашия бог - тошо селския...

image.png

"Социализъма е едно недоносче" - Тодор Живков -  "Жалко, че не съм млад - да развея байрака на демокрацията".  Усещал е развитието.   

Като башмайстор водопроводчик от соца    Може да бъде изображение с текстово съобщение

преди 10 часа, БаалБек написа:

И какво посочи? Нищо. Само цитати и то от американския закон, но не смееш да направиш сравнение с руския му вариант.

Посочвам как коментираш неща, които не само че не разбираш, а които по природа не ти е отредена възможността да разбереш....

Аз цитирам американския закон в оригинал....

Цитатите ясно показват, че това, което си копирала уж като собствено мнение (отдавнашна твоя практика) няма нищо общо с истината...

Ти си просто рупор на манипулативни лъжи....

Вече няколко пъти ти написах, че руския закон е омекотен вариант на американския....

Цитирах ти и частта му за предвидените наказания....

Ти какво цитира в оригинал душице тенекиена?

Няма проблем да ти сравня и двата закона в оригинал ред по ред със съответните официални линкове....

Но.... това си е трудоемко....

Затова требе да има и некво "заплащане" за труда ми и отделеното време....

Навит съм при следните условия - ако ти покажа, че двата закона всъщност са еднотипни, като руският е базиран върху американския, то ти ще преименуваш профила си на "Просто рупор" и като подпис ще сложиш - "Притежавам само вяра и нищо друго"....

Навита?

Или....

Ти вършиш тая работа да сравниш двата закона в оригинал със съответните линкове към текстовете им от официален източник и посочваш как да ти "заплатя" труда, ако се окаже, че не съм прав...

Навит съм на този вариант, без значение какво ще избереш като "заплащане"...

Ти си на ход, душице...

Защото си няколко стъпала по-ниско от мен въпреки възрастта ти. Над това трябва да се замислиш. 

Както казах, единственото качество което притежаваш е вярата....

В толкова глупости вярваш, че една повече или по-малко се тая....

Вервай си....

А... всъщност горе ти предложих варинт да докажеш, че това ти твърдение е нещо повече от обичайната за теб сляпа вяра...

Браво, похвално. Хората са направили официална справка. И? Ти какво разбра от нея, като я сравни с руската такава? А, ама ти не си посочил такава справка. При руснаците всичко е точно, няма справка, няма проблеми

Тцъ, има и руска справка...

Естествено ти не си я чела...

Въпросът бе, че ти бе копирала твърдение, че в САЩ този закон, почти не се прилага, за разлика от Русия...

Което както видя ваобще не отговаря на истината....

Като в тази справка влизат само случаи достигнали до съда с предложение за наказание...

Всъщност ясно показах с оригиналните текстове, че нищо в ретранслираното от теб мнение не отговаря на истината...

Както отново с оригинални източници ясно показах, че ретранслираната от теб манипулазия за Еразъм и българския законопроект на Огнян Минчев е откровена лъжа, която дори и сега се опитваш да замажеш, макар и безкрайно нескопосно и типично глуповато....

Отново глупости пишеш. Без даже да посочиш доказателства и сравнение с американския вариант, който е действащ

Глупостите са това, което ретранслираш...

И понеже се напираш некой друг да посочва доказателства, то що не земеш поне веднъж да посочиш поне едно доказателство, освен голите си твърдения....

Както аз ти посочвам,доказателства, когато казвам, че ретранслираш глупости....

Съвсем целенасочено написах това - твърди се. И ти клъвна, но не можеш да го обориш, защото не посочи осъдени лица в русия, закрити опозиционни медии и т.н. 

"Твърди се" не може да се обори, бре душице тенекиена....

Този, който твърди нещо, требе да представи доказателства за твърдението си, а не обратното...

Това е основния принцип и в правото....

Ти посочи ли кои лица са осъдени в Русия и кои опозиционни медии са закрити по силата на този закон?

Но при теб е нормално да скачаш така, след като не можеш да го изфилософстваш, а се налага да мислиш, сравняваш и аргументираш истински, а не с фолософски изрази. Но ти това не го умееш, защото е извън зоната ти на комфорт и ще се разобличиш колко си заблуден и повлиян от фалшивото учение, на което си обучаван.

Колко пъти да ти се каже, че в този ни "разговор" до сега, единственото което предлагаш са голи твърдения, които нямат никаква стойност без да посочиш съответните доказателства за тях....

И недей описва себе си....

И на всичкото отгоре, крайната фаза на обучението ми бе в САЩ...

Цялата ти си фалшива, не само обучението ти....

Аргументи нямаш, а чуждите не си в състояние да разбереш...

Но няма смисъл да коментирам личността ти.

Че кога си правила нещо друго?

Важното е, че с нищо не успя да обориш твърденията ми, че FARA е преди всичко инструмент за прозрачност със сравнително тясно приложение и по-рядко, по-малко наказателно изпълнение.

Ти изобщо чете ли FARA, за точното наименование на който разбра преди ден?

Целият закон оборва голословните ти твърдения..

Ти, душице звънтяща при почукване, трябва да представиш доказателства за твърденията си....

Но... естествено, че не можеш....

За разлика от това руският закон за чуждестранните агенти е с по-широк обхват, прилага се по-агресивно и се възприема широко като инструмент за политическа репресия.

Кои текстове от руския закон доказват това ти твърдение?

А.... или ти твърдиш без да си го чела....

Прилагането на руския закон към медии, неправителствени организации и физически лица, съчетано със суровите му санкции, го отличава като по-драконовска мярка в сравнение с FARA.

И доказателството за това твърдение е....?

Някой "фактчекър", мей би?

Санкциите в руския са по-ниски и като глоби и като затвор....

И руския, и американския са с едно и също поле на прилагане....

Което ти показах с цитатите по-горе....

Лек ден!

Деня ми не бе особено лек, но благодаря ти, че направи вечерта ми....

преди 8 часа, BANKATA написа:

Ти си болдвай какво си искаш. 

Това по какъв начин означава че си разбрал написаното от мен?

Продължаваш да не разбираш написаното!

Болднах го че явно така се прави.

Добре бре карфиолчо....

Хайде обясни, какво си написал тук...

преди 13 часа, andiay написа:
  преди 22 часа, BANKATA написа:

Защото аз това ти мнение коментирах тъй "неразбиращо"....

Давай, обясни какво и защо си казал....

преди 12 часа, Belefor написа:

Направо ти се чудя , как постоянно им се връзваш и им пишеш фермани , който те не четат и пак и пак и пак.... Няма начин да ги направиш по мъдри или умни! 

И що си решил, че целта ми е да правя който и да било по-мъдър или по-умен?

Максимата "По-умния отстъпва" е причината глупостта да нарасне до пандемия....

преди 7 часа, andiay написа:

Добре бре карфиолчо....

Хайде обясни, какво си написал тук...

Защото аз това ти мнение коментирах тъй "неразбиращо"....

Давай, обясни какво и защо си казал....

Какво е искал да каже автора се учи в трети клас. Вместо да пишеш дълги ферманк да беше осмислил по-голяма част от дебата, не само тази част.

В математиката за трети клас те няма, в разбирането на текст те няма. По-зле от човек с карфиол между ушите си.

преди 1 час, BANKATA написа:

Какво е искал да каже автора се учи в трети клас. Вместо да пишеш дълги ферманк да беше осмислил по-голяма част от дебата, не само тази част.

В математиката за трети клас те няма, в разбирането на текст те няма. По-зле от човек с карфиол между ушите си.

Теб в мисленето те няма....

А като нимой да мислиш е невъзможно да осмислиш, ни какво четеш, ни какво пишеш....

Затуй и развитието ти е стигнало до ниво трети клас и смяташ, че това е предостатъчно....

Вместо да отговаряш с едни и същи два реда, можеше да добавиш още два-три, за да поясниш....

Ето цялото ти участие в "дебата", до моето включване....

на 27.08.2024 г. в 22:02, BANKATA написа:
на 27.08.2024 г. в 21:25, M.Николов написа:

"1900 – Руският учен Константин Перски измисля думата телевизия на Световното изложение в Париж, за да опише предаването на снимки по електрически проводник."

https://bg.wikipedia.org/wiki/Телевизор

Поредна греда, нисковолтов!

Чети и ти 1900година, още няма соц.рай!

Невярно твърдение....

на 27.08.2024 г. в 22:09, BANKATA написа:
на 27.08.2024 г. в 22:08, В. Велев написа:

Не е вярно! Руснаците са велики!

До '18 са ставали за нещо след това са велики идиоти.

Отново невярно твърдение....

на 27.08.2024 г. в 23:16, BANKATA написа:
на 27.08.2024 г. в 22:11, M.Николов написа:

А бе, велики не са, но имат научни открития.

Маймунке, знаеш ли, че технологията стелт, първо е предложена от съветски учен?

Знаеш ли, че технологията летящо крило е измислена от съветски учени?

И?!

Поредно невярно твърдение....

Давай, уточни с кои две-три неща се изчерпва руския принос до 1918-а, няма ли руски принос в световната наука и изкуство след тази година, кой е смешник и кои са учените останали в историята.....

За кои автори и писатели не ти се коментира.....

Българска, капиталистическа икономика.

"България пласира рекордните в историята си 4.35 млрд. евро външен дълг"

Задлъжняваме за да платим старите дългове. 

преди 10 часа, andiay написа:

И що си решил, че целта ми е да правя който и да било по-мъдър или по-умен?

Максимата "По-умния отстъпва" е причината глупостта да нарасне до пандемия....

Защото ако нямаш за цел да 'образоваш/научиш' някого на нещо - излиза , че просто си губиш времето в заяждане с другите хора - един вид е напълно безсмислено, освен ако не ти дава някакво садистично самоудовлетворение...

През 1988 година сем. Иванови са на принципа, че на курорт се ходи веднъж годишно и е простено да се поразпуснат, за тези 14 дни ще похарчат още около 250 лв. Повече не може, парите не стигат. И така, общо летуването с карта ще им струва над 700 лв. Ако няма някакви екстремни разходи като ремонт на колата или купуване на лекарства. И при такива добри финансови условия не може да се летува винаги, защото за картите има опашки и се чака по 2, 3 и 4 години. Записвания в профкомитета. Да, има и частно летуване. Цените – ето ги: Хотел с „три звезди” в Бургас, казва се “България”. Стая с две легла – 28 лв. за нощувка, т.е. два работни дни на инж. Иванов. Вечеря в този хотел – минимум 15 лв. на човек. За четиричленно семейство за 14 дни – приблизително 1600 лв. за спане и вечеря. Равно на приблизително шест месечна заплата.                        Някой  опонент би казал, че забравяме за пансионатното летуване. Ето например: Златни пясъци, хотел с четири звезди – 17.50 лв. на човек на ден, от тях 8 лв. за храна. Значи за 14 дни – 245 лв. на човек. Близо месечна заплата, но това е извън курортния сезон. През сезона цените са и по-високи. Има ги в обяви по вестниците, всеки може да ги разбере. Напомням: 17.50 лв. са равни на 11 часа труд на инж. Иванов. Някои  от Европа би попитал: Как тогава да обясним, че българите все пак са на море? Те са на море с цената на големи затруднения.                                                         Прочетох това във Фейсбук.

преди 4 часа, attj написа:

През 1988 година сем. Иванови са на принципа, че на курорт се ходи веднъж годишно и е простено да се поразпуснат, за тези 14 дни ще похарчат още около 250 лв. Повече не може, парите не стигат. И така, общо летуването с карта ще им струва над 700 лв. Ако няма някакви екстремни разходи като ремонт на колата или купуване на лекарства. И при такива добри финансови условия не може да се летува винаги, защото за картите има опашки и се чака по 2, 3 и 4 години. Записвания в профкомитета. Да, има и частно летуване. Цените – ето ги: Хотел с „три звезди” в Бургас, казва се “България”. Стая с две легла – 28 лв. за нощувка, т.е. два работни дни на инж. Иванов. Вечеря в този хотел – минимум 15 лв. на човек. За четиричленно семейство за 14 дни – приблизително 1600 лв. за спане и вечеря. Равно на приблизително шест месечна заплата.                        Някой  опонент би казал, че забравяме за пансионатното летуване. Ето например: Златни пясъци, хотел с четири звезди – 17.50 лв. на човек на ден, от тях 8 лв. за храна. Значи за 14 дни – 245 лв. на човек. Близо месечна заплата, но това е извън курортния сезон. През сезона цените са и по-високи. Има ги в обяви по вестниците, всеки може да ги разбере. Напомням: 17.50 лв. са равни на 11 часа труд на инж. Иванов. Някои  от Европа би попитал: Как тогава да обясним, че българите все пак са на море? Те са на море с цената на големи затруднения.                                                         Прочетох това във Фейсбук.

Тоз който го е писал усложливо е написал годината...да, цените на много неща се вдигнаха с около 40% през 1986г. Тъй като няколко години по-рано гербачив продаде социализма на краварите и почна перестройката, се работеше активно да се направи соца неблагоприятен за народа и да ни отвратят от този строй. Преди това беше значително по-евтино.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.