Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

E, нали уж си много наясно? Досега ме убеждаваше в твоята теория... дори ми обясняваше как си започнал, да четеш на пет години и половина. Интересно е само, от кога си започнал, да четеш с разбиране... Това само не ми е ясно.

Най-вероятно са ползвали документи от самата община/кметство и т.н. Едва ли са питали всички 6 милиона българи поименно.

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 15 минути, communismatic написа:

Най-вероятно са ползвали документи от самата община/кметство и т.н.

Това забрави ли го?

image.pngи това image.png

45 112 преброители и 6151 контрольори

Обясних ти, ти си тоя дето не можеш, да обясниш. От първи до четвърти клас се учи писане, четене и смятане. Тия деца, които ти ги вкарваш абсолютно всички в графата "грамотни" (абсолютно умишлено го правиш, за да натъкмиш статистиката) не са изкласили изобщо. Как те стават "грамотни", ако не са изкласили? Циганите дето са ходили на училище до втори и трети клас "от дъжд на вятър", да ги вкараме и тях в тая графа, ако искаш?

Задавай пак малоумни въпроси по 20 пъти, поне това умееш...

преди 5 часа, plamen.spam написа:

От общата бройка на населението 5 478 741 изваждаме 1 079 701, това са 1 080 286 деца от 0-7 години, като от тях изваждаме и 585, които са писани като грамотни и получаваме 4 399 040 население над 7 годишна възраст.

Изкарах ги 58%, защото смятах грубо с 1 млн. за групата 0-7.
Всъщност, точният процент е 59.606%

image.png

Ясно, извадил си децата до 7 годишна възраст от сметките, не знам дали това е правилно, но поне стана ясно как си правил сметките.

преди 7 часа, M.Николов написа:

Ясно, извадил си децата до 7 годишна възраст от сметките, не знам дали това е правилно, но поне стана ясно как си правил сметките.

Точно това бях написал, а ти даже си го цитирал: "грамотност за населението над 7 годишна възраст."
Правилно е да се извадят, защото както вече обясних, понякога в статистиката се избират подмножества, с цел да се елиминират нищо незначещи и безполезни резултати. Да търсиш грамотност за лица под 7 години е същото като да отчиташ разводите в тази възрастова група или при кърмачетата.
През 2021 г. е отчитана грамотност за 9+ години. През 1975 г. - 7+, а през 1935 г. - таблицата е за 10+ години.

преди 7 часа, communismatic написа:

Обясних ти, ти си тоя дето не можеш, да обясниш. От първи до четвърти клас се учи писане, четене и смятане. Тия деца, които ти ги вкарваш абсолютно всички в графата "грамотни" (абсолютно умишлено го правиш, за да натъкмиш статистиката) не са изкласили изобщо. Как те стават "грамотни", ако не са изкласили? Циганите дето са ходили на училище до втори и трети клас "от дъжд на вятър", да ги вкараме и тях в тая графа, ако искаш?

Ясно, ясно...
Според твоите разбирания, каквото научиш, докато си в образователната система и край, повече не помръдваш. Ти нищо ново ли не научи след завършването, на това ниво ли си остана?

Нищо не вкарвам и нищо не натъкмявам.
Имам много прост въпрос: Ако от 5 млн. население над 7 години, имаме 1.5 млн. неграмотни, останалите какви са?

преди 18 часа, communismatic написа:

Да не мислиш, че реформите в образованието у нас започват веднага след идването на комунистите на власт? Завещанието от "развитата" монархия е поне няколко години, всичко няма как да бъде премахнато с магическа пръчка.

Много ми помагаш с това разяснение.

Нека разгледаме резултатите от преброяването през 1946 г., стр. 19:
Население:    7 029 349
Неграмотни:    2 401 852
Процент неграмотни от цялото население през 1946 г.: 34.17%

Обаче на стр. 6 четем: Всички деца до 7 навършени години са включени в групата на неграмотните
до 1:  153 301
1-4:  662 080
5:  122 377
6:  122 859
7:  113 679
0-7:  1 174 296

Население, без 0-7:    5 855 053
Неграмотни, без 0-7:    1 227 556
Процент неграмотни, без 0-7 през 1946 г.: 20.97%

Заключение:
Твърдението ти "говорим за държава, където до идването на комунистите е с близо 50% абсолютно неграмотно население" е лъжа.

на 13.05.2025 г. в 5:14, communismatic написа:

Едва ли...

Не, бе. Не твърдя това. Само, че като се каже "при национализацията взеха всичко на хората" (мантрата), просто нещата не са били точно такива...

Повече са били, спорд кого? Според теб? Ти дето ми ползваш Chat GPT за историята на Украйна?

Имало е, да. За 3-4% от населението на България. Мизерия отвсякъде... През 40-те години у нас е имало хора, които са имали собствени прислуги, дори асансьор в огромната си жилищна сграда, собствен готвач и т.н. ама това изобщо не отразява цялостното положение на българина, който буквално си брои стотинките.

Виж сега. Който съм питал по този въпрос, на него дядо му все е бил едно време "пачка", комунистите са му взели дюкяните, завода, трактор имал, карал западен автомобил, а според официалната статистика от "Статистически годишник"... това са били 3-4%. Малко... деазнам... не ми се връзва, да ти кажа. Или вие лъжете, или лъже официалната статистика. Ама що си мисля, че няма да е официалната статистика, а ще лъжете вие?

Сравнявам ги... София е изключително пострадала от бомбардировките, освен това... не само София е пострадала от тях. "Александър Невски" е разрушен, Софийският университет, Художествената академия, градската библиотека, БАН, Народният театър и т.н. Т.е. поредната тъпотия, която хвърляш в пространството.

Радиоапарати не е имало по селата, но е имало радиоточки, което не е същото... ама пак е нещо, нали? Все пак, говорим за държава, където до идването на комунистите е с близо 50% абсолютно неграмотно население, а специално селото е оставено в небитието. Не случайно, по време на монархията... ние сме селскостопанска държава (към 75-80% от населението е било селско), което е с адски примитивно земеделие, поради немодернизираността. Железните плугове са били абсолютен лукс, основната тяга е била животинската и то чрез дървено рало.

Много добре те разбирам. Щом процентът на пострадалите е нисък, значи всичко е ок, приемливо е... Колко трябва да стане, че да е неприемливо? 30, 40%? Или трябва да е над 50%? Какво като са взимали принудително имотите, бизнеса, земята, дори житото на някакви си нека да са 3-4% от хората...              Единият ми дядо е дошъл в града от балканско село на 13 г. и станал чирак, а после отворил дюкян и построил къща в центъра на града. Не успял да вдигне втори етаж, щото комунистите му взели дюкяна, но сигурно е бил благодарен, че не са му взели къщата. Не се сетих да го питам.... Баща ми не успя да стане партиен член и да стане директор, като син на дребен буржоа. Защо ли не е доволен от това не знам..... Другият ми дядо е бил лесничей и са живели доста добре, дори и по време на войната. Виювал с немците, станал партиен член на фронта, има два медала, ама след нея като си пийне е имал лошия навик да говори против властта и го изключили от партията, после и майка ми не приели в нея, съответно и нея са порязали в кариерното развитие... Като лекар през 1887 г. взимаше 315 лв основна заплата, което е мизерно заплащане за този труд....  Чудя се как така от моя род няма нито един неграмотен, като 50 % са били неграмотни...Говорил съм преди доста време с много възрастни хора родени около и дори преди 1920 г., не видях между тях неграмотник. Единият ми дядо е 1904 набор, другият е роден 1911 година.                 Берлин и София през 1945 г. ...  Поне не е имало изнасилени столичанки.... Без друг коментар.                        П.п. Казваш като няма риба (радио) и ракът е риба. Съгласен съм.

преди 27 минути, В. Велев написа:

May be an image of text that says 'Facebook group: "ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ с Референдуми КОГАТО БЯХМЕ ПРИЯТЕЛИ с РУСИЯ ИмАШЕ ли БЕЗРАБОТНИ, НАРКОМАНИ, БЕЗДОМНи и КЛОшАРИ, РОВЕЩИ в КАЗАНИТЕ зА XPAHA? Преди 33г. Нямаше организирана престъпност, нямаше да продават наркотици по улици и училища, нямаше и клошари! Някога нямаше гладни,нямаше ,нямаше безработни имаше истинска храна, безплатно здравеопазване. Живеехме спокойно. Всичко това днес го няма!'

Ако продължаваш да вярваш в това - значи си много зле!

1. Защо се казва „БЯХМЕ ПРИЯТЕЛИ С РУСИЯ“? - Сега има проблем само с управляващите в Русия, не  зялата държава!
  2. „ИМАШЕ ЛИ БЕЗРАБОТНИ“ - нямаше, защото Родната милиция следеше. Истински работещите също бяха малко - повечето ходеха „на работа“!
  3. „ИМАШЕ ЛИ  НАРКОМАНИ“ - винаги ги е имало.
  4. „ИМАШЕ ЛИ БЕЗДОМНИ“ - и такива винаги е имало!
  5. „ИМАШЕ ЛИ КЛОШАРИ, РОВЕЩИ В КАЗАНИТЕ ЗА ХРАНА“ - че кой тогава изхвърляше храна? То нямаше достатъчно за „нормалните“ хора.

В момента често виждам стари, но годни за употреба вещи - да се оставят ДО контейнерите. За да може друг да ги вземе, без да се изцапа.

преди 6 минути, jhoro написа:

Защо се казва „БЯХМЕ ПРИЯТЕЛИ С РУСИЯ“? - Сега има проблем само с управляващите в Русия, не  зялата държава!

Тогава защо нямахме проблем?

„ИМАШЕ ЛИ БЕЗРАБОТНИ“ - нямаше, защото Родната милиция следеше. Истински работещите също бяха малко - повечето ходеха „на работа“!

Сега защо не следи?

„ИМАШЕ ЛИ  НАРКОМАНИ“ - винаги ги е имало.

Не е вярно! При социализма се брояха на пръсти. И то не масово сред учениците.

преди 7 минути, jhoro написа:

„ИМАШЕ ЛИ БЕЗДОМНИ“ - и такива винаги е имало!

При социализма нямаше. Ти кой набор си? Не те ли е срам да лъжеш!

преди 8 минути, jhoro написа:

„ИМАШЕ ЛИ КЛОШАРИ, РОВЕЩИ В КАЗАНИТЕ ЗА ХРАНА“ - че кой тогава изхвърляше храна? То нямаше достатъчно за „нормалните“ хора.

Ти си бил ептен глупав! Това не е обида, а констатация.

Нямало храна при социализма - най-голямата глупост, която измисли.

преди 57 минути, В. Велев написа:

Тогава защо нямахме проблем?

Това сигурно ли е, че е нямало проблеми или просто ти не си знаел?

преди 58 минути, В. Велев написа:

Сега защо не следи?

Какво да следи полицията (милиция вече няма) - че си безработен ли? Това е работа на Агенцията по заетостта!
Тогава идеята беше - „Няма безработни!“ Имах познат - работеше обезпаразитител, по 2 часа на ден - за да има печат в паспорта.

преди 1 час, В. Велев написа:

Не е вярно! При социализма се брояха на пръсти. И то не масово сред учениците.

Тогава нямаше информация за нищо. Отделно, че модерните наркотици никъде ги е нямало.

При социализма нямаше (БЕЗДОМНИ). Ти кой набор си? Не те ли е срам да лъжеш!

Бездомен означава човек, който няма собствено жилище - не само този, който „спи на улицата“.
Или ще кажеш, че всички са имали собствени жилища и никой не е живял под наем - без значение нормиран или свободен?

Нямало храна при социализма - най-голямата глупост, която измисли.

А имаше ли достатъчно - като количество, като асортимент, като предлагане?
Затова ли постоянно се говореше - „Пуснали са маслини, пуснали са чушки, захар, олио ...“

преди 1 час, jhoro написа:

Ако продължаваш да вярваш в това - значи си много зле!

1. Защо се казва „БЯХМЕ ПРИЯТЕЛИ С РУСИЯ“? - Сега има проблем само с управляващите в Русия, не  зялата държава!
  2. „ИМАШЕ ЛИ БЕЗРАБОТНИ“ - нямаше, защото Родната милиция следеше. Истински работещите също бяха малко - повечето ходеха „на работа“!
  3. „ИМАШЕ ЛИ  НАРКОМАНИ“ - винаги ги е имало.
  4. „ИМАШЕ ЛИ БЕЗДОМНИ“ - и такива винаги е имало!
  5. „ИМАШЕ ЛИ КЛОШАРИ, РОВЕЩИ В КАЗАНИТЕ ЗА ХРАНА“ - че кой тогава изхвърляше храна? То нямаше достатъчно за „нормалните“ хора.

В момента често виждам стари, но годни за употреба вещи - да се оставят ДО контейнерите. За да може друг да ги вземе, без да се изцапа.

Защо имаме проблеми с управляващите в Русия? Защото ЕС ни нарежда ли? Ние не сме украинци.                                              Милицията не беше основната причина. По онова време беше срамно за голяма част от обществото да не ходиш на работа. Ако не ходиш те наритваха роднините, а после милицията. И не е вярно, че не е имало търтеи и пропаднали и тогава...Другият вариант, намираха си скатана работа, както и ти си го написал, но не вярно, че всички са се скатавали. Голяма част от хората работеха яко. Неефективно, но яко...                                              Какви наркомани, дрогата струваше валута и за българските граждани беше много скъпа... Само в София малко и по морето за чужденците...                                   Бездомници не, но живееха по мази и тавани и то работещи хора...                                              Част от храната беше на достъпна цена и гладни работещи или пенсионери хора по онова време почти нямаше... 

преди 31 минути, jhoro написа:

Сигурно е! Виж снимките с Брежнев и Живков.

преди 32 минути, jhoro написа:

Какво да следи полицията (милиция вече няма) - че си безработен ли? Това е работа на Агенцията по заетостта!
Тогава идеята беше - „Няма безработни!“ Имах познат - работеше обезпаразитител, по 2 часа на ден - за да има печат в паспорта.

Може и 2 часа но работи. А сега повечето и най-вече мургавите ни събратя са на помощи без да работят.

преди 33 минути, jhoro написа:

Тогава нямаше информация за нищо. Отделно, че модерните наркотици никъде ги е нямало.

Като нямаше информация, защо казваш че е имало наркомания. Освен това сега е нужно да се огледаш наоколо и да видиш че има наркомания. А тогава не съм виждал да има.

преди 34 минути, jhoro написа:

Бездомен означава човек, който няма собствено жилище - не само този, който „спи на улицата“.
Или ще кажеш, че всички са имали собствени жилища и никой не е живял под наем - без значение нормиран или свободен?

При социализма на квартира бяха предимно ученици и млади семейства отишли в град да работят. Но до няколко години получаваха жилища, или в най-лошия случай ведомствени, които почти винаги си ги купуваха след това. А отделно че идваха от село или малко градче където си имаха къщи.

Сега не зная как е, но не си ли чел че до преди години българите се славехме в Европа с най-много собствени жилища на глава на населението?

преди 37 минути, jhoro написа:

Затова ли постоянно се говореше - „Пуснали са маслини, пуснали са чушки, захар, олио ...“

Имаше и най-важното беше качествена.

Но това не отговаря на глупавото ти твърдение, че сега имало клошари, защото имало много изхвърлена храна. Има клошари сега, защото нямат работа и мутрите ограбиха народа.

преди 4 часа, plamen.spam написа:

Заключение

И в крайна сметка какво значение има нивото на неграмотност преди 100 години или преди 80? Какво е нивото в момента за да направим изводи за тренда? Уницеф: 2/3 от 15 годините българчета са функционално неграмотни.

Според твоите разбирания, каквото научиш, докато си в образователната система и край, повече не помръдваш. Ти нищо ново ли не научи след завършването, на това ниво ли си остана?

Аха, това е вече новата мантра. Въртим, сучем... нови и нови неща изкарваме само и само да натъкмим статистиката, че да излезем прави...😆
До преди няколко часа се твърдеше, че те от едната графа били извадили неграмотните, сега се оказа, че тия дето били незавършили все пак били грамотни, щото се самообразовали.😆
Много неща можеш, да научиш от тоя форум... 😆😆😆

Ако от 5 млн. население над 7 години, имаме 1.5 млн. неграмотни, останалите какви са?

Мисля, че е пределно ясно, че нямаме 1,5 милиона неграмотни. Просто ти искаш да са толкова...

Нека разгледаме резултатите от преброяването през 1946 г., стр. 19

Да ги разгледаме, да. Има данни за "самоуци". Я виж колко са... 11 111. Пак гредЪ... 😆
Т.е. поредната ти опорка пада... 😆

Я дай да видя колко са тия, които са с незавършено първо... Щото никъде не намерих.

Твърдението ти "говорим за държава, където до идването на комунистите е с близо 50% абсолютно неграмотно население" е лъжа.

Лъжа - друг път.

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Много добре те разбирам.

Едва ли...

преди 3 часа, Мечо Хубавеца написа:

Щом процентът на пострадалите е нисък, значи всичко е ок, приемливо е...

Не, бе. Нещо съвсем различно имам предвид, ама заеби... То отдавна съм ти свикнал на неумението да четеш с разбиране.

преди 18 минути, maxthon написа:

И в крайна сметка какво значение има нивото на неграмотност преди 100 години или преди 80? Какво е нивото в момента за да направим изводи за тренда? Уницеф: 2/3 от 15 годините българчета са функционално неграмотни.

Значение няма. Има значение единствено, когато много искаш, да докажеш нещо, което няма как да докажеш. Пламен до момента изпляска над 20 различни тези, всяка от които беше оборена от мен, но продължава да върти и суче само и само да докаже, че нивото на образование през царството е било високо. Нещо, което просто няма как да направи. Чакам да видя данните за незавършено първо... Последната мантра беше, че имало и "самоуки", в статистиката обаче те са абсолютно нищожен процент...

преди 2 минути, communismatic написа:

Значение няма.

Значение има само за да се следи тренда на развитие/регрес на показателя през годините.

преди 8 минути, communismatic написа:

Аха, това е вече новата мантра. Въртим, сучем... нови и нови неща изкарваме само и само да натъкмим статистиката, че да излезем прави...😆
До преди няколко часа се твърдеше, че те от едната графа били извадили неграмотните, сега се оказа, че тия дето били незавършили все пак били грамотни, щото се самообразовали.😆
Много неща можеш, да научиш от тоя форум... 😆😆😆

Мисля, че е пределно ясно, че нямаме 1,5 милиона неграмотни. Просто ти искаш да са толкова...

Да ги разгледаме, да. Има данни за "самоуци". Я виж колко са... 11 111. Пак гредЪ... 😆

Я дай да видя колко са тия, които са с незавършено първо... Щото никъде не намерих.

Лъжа - друг път.

Едва ли...

Не, бе. Нещо съвсем различно имам предвид, ама заеби... То отдавна съм ти свикнал на неумението да четеш с разбиране.

.

Защо го споменаваш този процент тогава? Какво значение е дали са 50% ограбените или са само 0,5%? И в двата случая се мачкат хора. Тук изобщо не спомвам за избитите (някои без съд) и затворените след 09.09.1944г.... 

преди 1 час, jhoro написа:

Така също взех под рафта .... Парите нямаха такава стойност както сега...

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Какво значение е дали са 50% ограбените или са само 0,5%? И в двата случая се мачкат хора.

Ми, защото когато се твърди, че народа масово бил ограбен, това просто не е вярно. Хубаво е малко да се придържаме към фактите. Както и за избитата интелигенция... те не са никаква интелигенция, а банда тъпунгери, които са с основна вина за тежкото положение на страната след краят на войната.

преди 26 минути, communismatic написа:

Това пише ли го?

Всичко неграмотни:    2 401 852

image.png

Цялото население  7 029 349 ли е?

Лъже ли статистиката през 1946 г.? 

Ако искаш едни и същи неща, да ги преповтаряме до втръсване? Над половин милион има, които са с незавършено първо начално образование, тия хора са включени във въпросната статистика, а е повече от очевидно, че не е трябвало да бъдат включени. Очевидно и статистиката е направена по най-безумният начин. От там нататък няма какво да коментирам повече, ти през цялото време вадиш нови и нови и нови и нови и нови тези, само и само да си натъкмиш тезата, за да излезеш прав.

Най-общо казано имаме 7,02 милиона души население през 1946-та година, от които 2,40 милиона са абсолютно неграмотни (т.е. не могат, нито да четат, нито да пишат) и има още над половин милион дечица, които са с незавършено първо начално. Ти сметни колко процента са това и кое... от това, което аз съм написал (близо половината население е абсолютно неграмотно) контрастрира с официалната статистика. Т.е. общо са 42%. Но пак да повторя... очевидно е, че въпросната статистика е правена от пълни лаици. "Самопреброяване"... глупости на търкалета. То... в днешно време много цигани се представят за турци и българи, та затова и в официалната статистика не личи, че имаме демографски проблем.

Между другото... съвсем отделна тема е, дали и пропагандата по времето на комунистите/монархистите не играе и важна роля и в едната, и в другата статистика. Щото доста силно се съмнявам... образованите да са скочили изведнъж до толкова много във военновременно положение.

Къде сте бе убавци? Ревахте, викахте. Ваксините са истински и т.н. Ваксинирайте се 10-20 пъти! Нямало никакви далавери във ваксинацийте и още много глупости. Какво става а? Май ЕС почва да се клати с гръм и трясък. Харватия, Чехия и Унгария искат оставката на тая!

home9y5d5SSfndW1_j.jpg.7dad18bee542d2507fcf689dad7bc020.jpg

Предполагам, че ще си траете, както ще се скриете и след влизането на еврото!

преди 9 минути, communismatic написа:

От там нататък няма какво да коментирам повече, ти през цялото време вадиш нови и нови и нови и нови и нови тези, само и само да си натъкмиш тезата, за да излезеш прав.

Няма нови тези. Има дефиниции, понятия и критерии.
При преброяването през 1956 г. се появява понятието "малограмотни", но по-късно вече не се използва.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.