Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Бачка се яко и се произвежда яко. А каквото се построи като жилища, веднага се продава.

Така-така...

Цитат

Общата структура на икономиката на страната е ясна – 67% са услугите, 28% е индустрията и едва 5% е селското стопанство. Тези съотношения са доста устойчиви. През последните 5 години (2013-2017) индустрията добави общо само един процентен пункт към своята сметка, който дойде поравно от лек спад и в услугите, и в селското стопанство.

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, plamen.spam написа:

Смехурко, оттогава минаха още 6 години.

Викаш нещата вече са 6+, а? Особено след началото на СВО-то и Ковид-а? 😆

Цитат

Над 3% спад на промишленото производство за година, показват данни на НСИ за януари. На месечна база е налице понижение с 2%. 

industruya.jpg
Определено много ги разбираш нещата... 😆

преди 8 минути, communismatic написа:

Викаш нещата вече са 6+, а? Особено след началото на СВО-то и Ковид-а?

Понякога си мисля, дали пък не трябва да ти благодаря за откровено тъпите постове, които правиш...

Даже 8+, защото цитатът ти от 2019-а се базира на данни до 2017-а

Виж онази същата графика GDP per capita, каква е динамиката и развитието през целия период от 2017-а досега:

image.png

Цитат

Над 3% спад на промишленото производство за година, показват данни на НСИ за януари. На месечна база е налице понижение с 2%. 

Как така спада нещо, за което твърдиш, че е НИЩО?

Да, не си ли се замислял, каква ли може, да е причината за този рязък връх на нашата уникална икономика, при положение, че през този период имаме спад на индустриалното производство... при това чудовищен? Каква ли може да е причината? Да не е инфлацията? Примерно? 😆

преди 21 минути, communismatic написа:

Плащаш 20-30 години за един апартамент, който най-вероятно е строен от времето на социализма и когато си го изплатил... най-вероятно вече ще трябва да се пенсионираш.  Това не е ли "заробване"? Аз лично... в момента имам 3 апартамента на мое име. Давам два от тях под наем. За нито един от тях не съм дал и една стотинка, просто съм от богато семейство. Отделно от това, семейството ми има няколко апартамента в Банско, вила имаме и на морето... Който се е родил с късмет... 

След десетата година вноските заради инфлацията стават ниски. Аз съм получил даром един апартамент, но сам съм си изкарал пари за много повече.... С пет-шест имота е заможно, но не и богато семейството ти... Зле ли ти е? Би трябвало да си доволен от капитализма?

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Зле ли ти е?

Зле ми е, да. Все повече се отчайвам накъде върви България...

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

С пет-шест имота е заможно, но не и богато семейството ти...

Хич не е "заможно", повярвай ми...

току-що, communismatic написа:

Във война само да не ни вкарат...Иначе нещата са добре...Винаги са ни крали, ще продължат да ни крадат...Приеми го... Все някога тия гадове ще умрат...

преди 3 минути, Мечо Хубавеца написа:

Във война само да не ни вкарат...Иначе нещата са добре...Винаги са ни крали, ще продължат да ни крадат...Приеми го... Все някога тия гадове ще умрат...

Кое му е "добрето", като след 20-30 години ще сме изравнени по численост с мангалите? Има криза на кадри буквално на всички нива... Нещата изобщо няма да се оправят, а ще стават все по-зле и по-зле... Интересно, кой ще ни спасява, при положение, че нито управляващите ни са съвестни хора, нито вяра може да имам на организация като "НАТО"... Аз затова се хиля като ми обясняват как България вървяла напред и нагоре, еврото щяло да ни вдига пенсиите и тем-подобни глупости.

Или пък, че България просперирала след рухването на социалистическият строй. Те не могат, даже да поддържат построеното от соца, кви просперитети, кви пет лева...

току-що, Муца написа:

Тоя денонощно виси във форума.

Муци, умно момиче такова... следиш ли ме? По това време не си ли на работа? ТИР-аджиите по-изпотени ли са от обикновено? Все пак напоследък е жега...

преди 2 минути, communismatic написа:

Муци, умно момиче такова... следиш ли ме? По това време не си ли на работа? ТИР-аджиите по-изпотени ли са от обикновено? Все пак напоследък е жега...

Когато и да вляза във форума ти си се изакал по темите. 

Тираджии има у вашето село, тук не.

току-що, Муца написа:

Тираджии има у вашето село, тук не.

A, значи действаш по централните улици? 😆

преди 3 минути, communismatic написа:

A, значи действаш по централните улици? 😆

Ти за да стигнеш до централна улица трябва да пътуваш два часа. Селянин!

преди 5 часа, communismatic написа:

Да, не си ли се замислял, каква ли може, да е причината за този рязък връх на нашата уникална икономика, при положение, че през този период имаме спад на индустриалното производство... при това чудовищен? Каква ли може да е причината? Да не е инфлацията? Примерно? 😆

Добре де, нека проверим чувството ти за числа.

Колко е натрупаната инфлация от 2017 до края на 2024 г. според НСИ?
Индексът на потребителските цени за месец Декември 2024 г. спрямо месец Януари 2017 г. e 146.0%,
т.е. инфлацията е 46.0%.

От друга страна данните за БВП са:
2017 -  52,5 млрд.евро
2024 - 103,7 млрд.евро

ръст на БВП: 97,5% 

Инфлацията ли е причина "за този рязък връх на нашата уникална икономика"? 

преди 6 часа, communismatic написа:

преди 5 часа, communismatic написа:

Нещата изобщо няма да се оправят, а ще стават все по-зле и по-зле...

Мнозина на мое място щяха да ти кажат: "Пич, вземи се гръмни. Щом не се издържа вече, вместо да се мъчиш, сложи край на тая мъка", но аз не съм такъв.
Млад човек си, роден си с късмет, а си взел да се отчайваш! С това имотно състояние, вземи стартирай някоя благородна кауза, опитай се да намериш истинския смисъл на Животът, Вселената и всичко останало...

преди 11 часа, jhoro написа:

Но и тогава имаше ...

„Всички животни са равни, но някои са по-равни от други!“

Това важи не за тогава, а за сега... донякъде. Примерно, за насилие срещу животни, присъдите са по-големи, отколкото за убийство на човек при ПТП.

преди 3 часа, plamen.spam написа:

Добре де, нека проверим чувството ти за числа.

Тъй. Аз мисля, че ти си някакъв мега странен човек, който май не осъзнава какви тъпотии почва, да пише? Я ми кажи, какъв ще е този рязък скок на нашата икономика, при положение, че от 2020-та имаше Ковид, а след 2022-ра имаме и СВО и това абсолютно доказано се отрази на всичко, включително и на индустриалното ни производство? Хубаво е малко и от време на време поне, да се опитваме, да мислим. Какво точно се е случило, ако не е инфлацията? Конкретно?

преди 3 часа, plamen.spam написа:

С това имотно състояние, вземи стартирай някоя благородна кауза, опитай се да намериш истинския смисъл на Животът, Вселената и всичко останало...

Правилно, да. По-добре като теб, да не гледаме реално на нещата, а да се самозаблуждаваме.

преди 8 часа, Муца написа:

Емигрирай в Русия - там процъфтяват. 

Тоя денонощно виси във форума. 

Защо си губиш времето да му обръщаш внимание? Не виждаш ли, че вече почти никой не му отговаря? 

Голям навлек е, заяжда се с всички. Нали знаеш, че каквито сме тук, такива сме и в реалния живот? 

Тоя е отсвирин от всички и затова кисне денонощно в форума с цел някой да му обърне някакво внимание... :)

преди 8 минути, Staff. написа:

Тоя е отсвирин от всички и затова кисне денонощно в форума с цел някой да му обърне някакво внимание... :)

Първо, интересно ми е, какво ще рече "денонощно", при положение, че пиша тук единствено и само когато не съм на работа и когато жената не ми пили на главата. Това се случва или към обяд, или след полунощ. Това ако е "денонощно"... И второ... клоуна на форума, оня с 1000-та акаунта, той да ми говори за "киснене"... 😆😆😆

преди 58 минути, communismatic написа:

Тъй. Аз мисля, че ти си някакъв мега странен човек, който май не осъзнава какви тъпотии почва, да пише? Я ми кажи, какъв ще е този рязък скок на нашата икономика, при положение, че от 2020-та имаше Ковид, а след 2022-ра имаме и СВО и това абсолютно доказано се отрази на всичко, включително и на индустриалното ни производство? Хубаво е малко и от време на време поне, да се опитваме, да мислим. 

Правилно, да. По-добре като теб, да не гледаме реално на нещата, а да се самозаблуждаваме.

Цитирал съм твоите думи: "за този рязък връх на нашата уникална икономика", при това в кавички. Пак да попитам: "и собствените си постове ли не четеш?"

Не ми отговори за двойната разлика между инфлация и БВП за един и същи период.
Не вярваш ли на официалната статистика?

Да не стане като:

на 13.05.2025 г. в 5:14, communismatic написа:

Малко... деазнам... не ми се връзва, да ти кажа. Или вие лъжете, или лъже официалната статистика. Ама що си мисля, че няма да е официалната статистика, а ще лъжете вие?

преди 2 часа, Sliderum2 написа:

Това важи не за тогава, а за сега... донякъде. Примерно, за насилие срещу животни, присъдите са по-големи, отколкото за убийство на човек при ПТП.

Не си ли разбрал, че гледаме „Матрицата“ 2, 3, 4 ... но без „Презареждане“?

Тогавашните хора пак са тук - макар под формата на техни наследници и последователи!

преди 37 минути, plamen.spam написа:

Цитирал съм твоите думи: "за този рязък връх на нашата уникална икономика", при това в кавички. Пак да попитам: "и собствените си постове ли не четеш?

Чета ги, да. То беше ирония, явно отново не си разбрал... Карай, следващият път.

преди 37 минути, plamen.spam написа:

Не ми отговори за двойната разлика между инфлация и БВП за един и същи период.
Не вярваш ли на официалната статистика?

На разликата между инфлация и БВП не вярвам, защото не е ясно, по какъв начин е отчитана. Вярвам единствено на разсъжденията си, които за разлика от твоите са логични. До момента разбрахме, че няма как да отговориш защо има такъв гигантски ръст по време на Ковид и СВО, и то при положение, че има и огромен спад на индустриалното производство. Отговор все още няма, т.е. няма как да отговориш, т.е. инфлацията е причината, т.е. за пореден път показваш тоталното си неумение, да вникваш в написаното, т.е. разкарай се... Не е индустрия, да кажем, че е от туризъм... то и туристи нямаме, още повече и след Ковида. Т.е. какво ти е обяснението?

Между другото, басирам се, че даже нямаше и идея, че инфлацията може да е причината за този ръст, поне те "светнах". Вероятно нямаш и идея, как се отчита GDP per capita PPP.

преди 17 минути, jhoro написа:

Тогавашните хора пак са тук - макар под формата на техни наследници и последователи!

Умен Жорко, комунистите са навсякъде. Особено в твоята глава... Там само комунисти, ченгета, Батмани, Робини...

преди 14 минути, jhoro написа:

Не си ли разбрал, че гледаме „Матрицата“ 2, 3, 4 ... но без „Презареждане“?

Къде тук, колко хора бяха изгонени да бачкат в чужбина. На ония тъпи и мързеливи в западна далия свят им трябваха умни, образовани и работливи. Беше организирано влошаване качеството на живот навсякъде в социалистическият свят, след като гърбачов белязания от дявола предаде социализма и обяви перестройка.

преди 57 минути, communismatic написа:

то и туристи нямаме

Ти си най-откъснатият от действителността човек, с когото съм общувал:

Данните на Националния статистически институт (НСИ) потвърждават, че 2024 г. е най-успешната в историята на българския туризъм. С общо 10,7 млн. чуждестранни туристи за периода януари – септември 2024 г., България регистрира увеличение от 2,5% в сравнение с най-силната година преди пандемията – 2019 г.
---
За периода януари – април 2025 г. общият брой регистрации на туристи в местата за настаняване с 10 и повече легла е над 2 млн., като те са реализирали близо 4,5 млн. нощувки по данни на НСИ. Ръстът на туристите спрямо периода януари – април 2024 г. е с 6,4%, а на нощувките с 4,5%.
По данни на НСИ, за периода януари – април 2025 г. е отчетен ръст на нощувките с 23,7 % спрямо същия период на 2019 г.

преди 12 часа, communismatic написа:

Отделно от това, семейството ми има няколко апартамента в Банско, вила имаме и на морето...

Да приемем, че вилата ви е в някой пущинак и не си видял туристи, ама в семейството не споделяхте ли как е било тази зима в Банско? Нали давате под наем два апартамента там?

и СВО

Какво се случи междувременно с оръжейната ни промишленост?

А това пък как се случи през 2022-а: "Как България стана №3 в света по износ на слънчогледово олио"

Вярвам единствено на разсъжденията си...

Напът си да се самообожествиш. 
Внимавай да не направиш и последната стъпка...
image.png

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 3

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.