Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

Трябва ли да имам за да показвам фактите ?
"Идеята" в случая е да имаш аргументи за да показваш фактите. Та имаш ли идея(аргументи)? Май липсва и пак ще се наложи някой друг да ти търси аргументите.

Sent from my M2101K9G using Tapatalk

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 9 минути, В. Велев написа:

Какво да ти кажа. Всичко е в полза на социализма. Защо. Виж първо това:

Най-висока раждаемост в България в миналото по данни на НСИ

Кратка справка за раждаемостта по време на Княжество България, Царство България и Народна  Република България красноречиво сочи, че раждаемостта е била в пъти по-висока от тази в последното десетилетие. Най-висок е бил коефициентът на раждаемост през 1900 година – внушителните  41.9%. Тоест най-висока раждаемост в България в миналото е имало по време на Княжество България и в първите години от Царство България. Около този процент се движат и годините до 1930 – тоест до средата на съществуването на Царство България. След 1930 година, въпреки че населението на България е нараснало от 3 000 000 до почти 6 000 000 коефициентът на раждаемост спада, за да стане 25% през 1950 година – началото на Народна Република България и едва 13% през 1989 година – краят на Народната Република. Броят на българите през периода 1980-1989 година обаче е най-високият в историята на България – почти 9 000 000. А смяната на режима не води нито да увеличаване на раждаемостта, нито до увеличаване на броя на населението на България, напротив – те намаляват в годините от 1989-та до днес.

И така. Най-висок е бил коефициентът на раждаемост през 1900 година – внушителните  41.9%, ама са мрели като мухи. Едно заради войните (основно) и другото немаловажно е липсата на безплатна медицинска помощ. Тогава 99% са били бедни и нямат за ядене, а какво да говорим за лекар пари да дават.
След това през царско време раждаемостта спада (въпреки че специално моите дядовци и баби са били минимум по 5 деца, баща ми също са били 5 деца, майка са били само 3) ама сме станали 6 милиона. Ама и тогава през царско време 90% поне не са имали пари за лекар.
И идва социализма, раждаемостта продължава да спада (то явно стана мода и световен феномен това, ама само за "културните и образовани" нации, иначе другите се плодят яко), ама здравеопазването вече е безплатно. Може да ти удържат някой лев от заплатата, ама и сега си плащаш здравни вноски, но в болницата пак ти съдират кожата. А при социализма в болница, операции, прегледи - всичко е безплатно. Само най-много да дадеш 5 лева бакшиш на някой санитар. И така при социализма станахме 9 милиона. 
Абсолютно съм сигурен че ако сега здравеопазването беше безплатно както при социализма, даже и при намаляващата раждаемост нямаше да сме 5 милиона.

Проблема да сме 5 млн., не е смъртността драги.

Проблема да сме 5 млн. е и смъртността, раждаемост и миграция.

току-що, maxthon написа:

"Идеята" в случая е да имаш аргументи за да показваш фактите. Та имаш ли идея(аргументи)? Май липсва и пак ще се наложи някой друг да ти търси аргументите.

К'о рече?

Тази глупост от къде я измисли пък ся ?

току-що, alvion2 написа:

След рухването на утопията соцкомунизъм над 3 милиона от живущите в територията са я напуснали в търсене на нормални условия на живот! Изводите остават...агонията също....Сега вече синовете и внуците на комунизЪмЪт поеха щафетата за довършване на българщината...

А защо са я напуснали? Нали социализма падна и дойде демокрацията. Т.е. дойде по-добрия живот с много банани, бонбони тик-так, шоколад тоблерон. Няма жителство, няма да чакаш 15 години за лека кола. Защо напуснаха  в търсене на нормални условия на живот? Защото тук след социализма условията за живот и досега са ненормални!

току-що, maxthon написа:

Проблема да сме 5 млн. е и смъртността, раждаемост и миграция.

Ок, ама основната не е смъртността.

К'о рече?
Тази глупост от къде я измисли пък ся ?
Да съобщаваш неща, които си възприел за факти е необходимо и да се аргументираш за това. Та както каза не е необходимо да имаш идея (или аргументи)....

преди 1 минута, В. Велев написа:

А защо са я напуснали? Нали социализма падна и дойде демокрацията. Т.е. дойде по-добрия живот с много банани, бонбони тик-так, шоколад тоблерон. Няма жителство, няма да чакаш 15 години за лека кола. Защо напуснаха  в търсене на нормални условия на живот? Защото тук след социализма условията за живот и досега са ненормални!

Нещо рушено 45 години да се оправя за 2 ?

преди 7 минути, BANKATA написа:

Точно там е драга. Знаеш ли колко народ си отиде, защото няма пари за операция, даже от апендикс и херния. А колко деца сега чакат да съберат капачки за да могат да се лекуват и не дочакват. Аз заради лошата сега храна се разболяват и умират също много хора. Сегашната некачествена и изкуствена храна е основния мор за сегашното ни население.

Да не подхващам темата и за сегашните лекарски грешки. При социализма операциите на апендикс и херния ги нямаха за нищо. А сега имам само аз няколко познати, които ги умряха точно след такива операции. 

Ок, ама основната не е смъртността.
Не е, но има и още две основни причини. Тоест стават три.

току-що, maxthon написа:

Да съобщаваш неща, които си възприел за факти е необходимо и да се аргументираш за това. Та както каза не е необходимо да имаш идея (или аргументи)....

Някой казва ли ти ги да ги пишеш тези глупости или сам ги измисляш?

преди 6 минути, В. Велев написа:

Точно там е драга. Знаеш ли колко народ си отиде, защото няма пари за операция, даже от апендикс и херния. А колко деца сега чакат да съберат капачки за да могат да се лекуват и не дочакват. Аз заради лошата сега храна се разболяват и умират също много хора. Сегашната некачествена и изкуствена храна е основния мор за сегашното ни население.

Да не подхващам темата и за сегашните лекарски грешки. При социализма операциите на апендикс и херния ги нямаха за нищо. А сега имам само аз няколко познати, които ги умряха точно след такива операции. 

Колко ?

Виждам, че и тук нямаш идея. Както каза вече няма и нужда да имаш. Идея за фактите трябва да имаш. След това ги показваш.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Колко ?

1 милион. Най-малко. Нашия поп си купи второ БМВ.

преди 20 минути, Zolin написа:

Другарко Велева защо никой не се интересува от тролската ти пропаганда пусната за милионен път

Такова сложно изречение е неприсъщо за Кокич.     Някой друг ще да го е съставил?  

преди 6 минути, maxthon написа:

Виждам, че и тук нямаш идея. Както каза вече няма и нужда да имаш. Идея за фактите трябва да имаш. След това ги показваш.

Наистина нямам идея как да говоря с идиоти.

преди 1 час, parmobil написа:

Още не си отговорил как робите се придвижват безпретятствено, имат къща, земя, добитък, образоват се в чужденеция и т.н.?

Крепостните на едно друго място, били ли са с такива права?

Спрете с този мазохизъм, който са ви натрисали толкова време!

Ти гледаш манифеста, четеш "робските окови" и не вярваш на очите си. Не мога аз да ти отговоря защо гледаш, но не виждаш. Психиатър трябва да ти каже защо се получава тази аномалия при теб :)

преди 1 час, communismatic написа:

Мазохизъм са ни натрисали? Какво значение има, лично за теб, дали било робство или владичество? Щото в началото на османският период е имало и класически заробвания. Имало е и по-късно. Или се опитвате, да омаловажите огромната роля на Руската империя за нашето освобождение? Имаш ли идея, че дори след Освобождението от нашият държавен бюджет са отпускани огромни средства... за откупуване на български роби в рамките на Османската империя. Изобщо... за да се омаловажи ролята на Русия, такива тъпотии се говорят и пишат в днешно време, че няма накъде. Все едно с османлиите едно време сме си живеели царски. Ти с комшията може да си пиеш ракията, ама в рамките на империята ти си една проста рая и нямаш абсолютно никакви права, ако турчина влезе в къщата ти и изнасили щерката ти.

Да, питах те, коя е причината? Имаш ли идея?

Османската империя е най-успешната и най-дълго просъществувала такава – много по-дълго отколкото Австро-Унгарската или Руската империи, при това при много по-голямо религиозно, езиково и етническо разнообразие. Нито стремителното й издигане, нито нейната дълготрайност не биха били възможни, ако турците тъпчеха подчинените от тях народи. Точно обратното – от самото начало те са водили спрямо тях една изключително разумна политика. Най-важното – османската държава е оставяла завоюваните от нея народи да живеят по традиционния за тях начин. Никой от съседните ни народи покорени от ОИ,не определя османските владичества като"робство"!Сърбите наричат този период от историята си "Османско царство" (Србе у Османском царству), а гърците - Τουρκοκρατία (Турско управление, Турско владичество). В „Записките“ си Захари Стоянов пише: “Турското правителство при всичката си деморализация винаги е държало страната на народа срещу тиранията на различни забити, аени, чорбаджии, па дори и на подвластни князе./Ценко Чоков, Галиче ли? б.м./ Много паши и каймаками са били изгонвани и сваляни от своите постове следствие на най-малкото оплакване от страна на населението, без разлика на вяра и народност. Достатъчно е било един махзар, и забитинът отивал да се не види. Чумата на търновските кадии са били няколко бебровски мюзюхири, които са си играели с тях, както си искат. В Сопот, Калофер и Панагюрище мюхдюрите не са смеели да доведат и своя любим харем от страх да не разсърдят населението. Когато някой от подвластните, сръбският напр. или румънският княз, са поискали да покажат зъб на народа, ние виждаме, че Турция заема страната на слабите. И така турските халифи с белите чалми са се съобразявали много по-добре с евангелието, отколкото християнските господари, на които скиптърът и короната са били покрити с кръстове и с изречения от същото това евангелие.”

преди 6 минути, В. Велев написа:

1 милион. Най-малко. Нашия поп си купи второ БМВ.

С някаква томбола ли се избирате кой кой ден да ръси глупости ?

Имаш ли идея кога стана модерно "ако искаш да те излекуват ходи в София"? Ако не се лъжа си от София тъй че явно не ти се е налагало.

Мен дупнишките лекари щяха да ме уморят '86-7 от нещо травиално. Предрусаха ме с антибиотици и....хайде у София.

преди 3 минути, BANKATA написа:

Добре, щом ние сме идиоти, обясни на нас, коя е причината, да има такъв ръст на населението по време на монархията? Нали не си идиот? Значи, можеш да се обосновеш. Щото само човек, дето е такъв, може да пише, без да има понятие, защо го пише.

То е ясно, че си нямаш на идея. Свършат (в случая изобщо липсват) аргументите и превключваш на лични нападки.

Добре, щом ние сме идиоти, обясни на нас, коя е причината, да има такъв ръст на населението по време на монархията? Нали не си идиот? Значи, можеш да се обосновеш. Щото само човек, дето е такъв, може да пише, без да има понятие, защо го пише.
Спокойно и тук няма да има идея. Но пък фактите ще са налице въпреки това.

преди 11 минути, communismatic написа:

За кое да се обосновавам? За цифрите които покзават че раждаемостта пада в последните 100 години ли?

преди 11 минути, communismatic написа:

Отговорът е много лесен-имали са собственост,оттам стабилност! Как да имаш стабилност при мутро-комунистите? И затворени граници....имаше виц тж. го питали защо стрелят по границите да не бягат българите....отговорът "Защото само ние ще останем,ама без рая...."

преди 5 минути, BANKATA написа:

С някаква томбола ли се избирате кой кой ден да ръси глупости ?

Имаш ли идея кога стана модерно "ако искаш да те излекуват ходи в София"? Ако не се лъжа си от София тъй че явно не ти се е налагало.

Мен дупнишките лекари щяха да ме уморят '86-7 от нещо травиално. Предрусаха ме с антибиотици и....хайде у София.

Писах ти че основното е безплатното здравеопазване. Лекарските грешки са вторично и ги има по всяко време. Дадох ти ги само за пример, ама сега ще ти дам по-показателен пример. Свързан пак с това болниците да са търговско дружество.

И така - баща ми някъде 1960 година го заболява долу вдясно и той веднага мисли за апендикс. Отива при лекаря той го натиска ама няма нищо, ама баща ми настоява и лекаря му вика: "а, бе младеж не се ври в ножа". Представяш ли се сегашен лекар какво щеше да му каже? "Ооо, ами да, много си зле. Даже и жлъчката ти е за операция".

Подобно и при мен. Бях студент пак при социализма и постоянно ме боляха и подуваха сливиците. Представи си какъв зор съм видял щом отивам в поликлиниката и казвам на една лекарка че искам да ги оперирам. Тя ми ги видя и ми вика: "Много са ти добре сливиците. Все пак е операция това, не е да пиеш хапчета. Ще ти минат след години". И така и стана. Представяш ли се сегашен лекар какво щеше да ми каже?

преди 15 минути, BANKATA написа:

Ако не се лъжа си от София тъй че явно не ти се е налагало.

Аз съм написал от къде съм. И името си даже.

преди 11 минути, maxthon написа:

То е ясно, че си нямаш на идея. Свършат (в случая изобщо липсват) аргументите и превключваш на лични нападки.

Бъди, ти можеш ли да се аргументираш че не съм прав ?

Бъди, ти можеш ли да се аргументираш че не съм прав ?
Сам признаваш, че нямаш "идея". Няма и нужда да имаш. Как ще си прав след като нямаш "идея"?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.