Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 13 минути, В. Велев написа:

Щом сега всичко зависи от теб, ти защо не си умен?

Защото другите сте тъпи за да ме разберете.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 2 минути, Мечо Хубавеца написа:

Извинявай, не съм го прочел.

Защото има и по-добре от тука, затова заминават. Логично е. По онова време нямаха право да пътуват свободно. дадоха паспорти чак през 1989 година.

През далечната 1976 г. баща ми го командироваха в Брюксел да продава една машина и да научи белгийците да работят с нея. Така че приказката, че не сме имали кадри са глупости. Само че като отишъл в Белгия какво научил? Инженерите там получават осем пъти по-големи заплати по държавния курс. Питах го, не можеше ли да останеш там? Той каза, нямаше как да оставя майка ти с две деца. Брат ми нямаше и една година. 

Така е, но има и друго. Вероятно си забелязал след освобождението от турско, много българи са учили в чужбина. Тук е нямало още висши училища. Но много голям процент са се върнали тук и са приложили наученото за изграждането на България. Тогава е имало истински патриоти. Сега учат тук за лекари и бягат да работят в чужбина.

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Инженерите там получават осем пъти по-големи заплати по държавния курс.

То и сега е долу-горе така.

Основния въпрос е защо като дойде толко дълго жадуваната демокрация и живота стана хубав народа отиде в чужбина? Защото сега живота не е толкова хубав, колкото се надяваха.

Имаш свободата да говориш каквото си искаш, ама като кучетата и кервана. Имаш избор да си купиш кола, жилище, екскурзия, ама нямаш пари, защото при капитализма и частното не знаеш кога ще те уволнят.

Даже не е вярно че сега може всичко да говориш. Хайде напсувай шефа на фирмата в която работиш. Така че Банката и Саша в кавички говорят глупости и неверни неща за кой ли път.

А при социализма не пускаха, защото им трябваха специалисти, а на всичко отгоре и ги обучаваха тук и то безплатно. Знаеха че за Запад дават 8 и повече пъти по-големи заплати и затова не ги пускаха. Защото времето на патриотизма от следосвобождението беше се изпарил. Никой не мисли за България, а за собствения си джоб. Ама това трудно се разбира от болшенството тука.

преди 8 минути, Belefor написа:

Така беше. Прави си 99%. Но живота беше лесен и подреден... Без изненади и без фалити на банки, мутри и простотиите на демокрацията.

Сашко, аз и преди съм писал. Преди мнозинството от хората живееха добре , безгрижно. Сега е обратното...

Живял съм по онова време. Живееха "добре" тези, които се задоволяваха с малко. И сега такива са доволни от живота. 

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Живял съм по онова време. Живееха "добре" тези, които се задоволяваха с малко. Сега и такива са доволни от живота. 

Не си прав. Какво е малко или много?!? Имахме си всичко необходимо?Хората преди спестяваха .... Сега по данни на ДСК-а само 30% от населението на България спестява. Останалите живеят месец за месец?

преди 2 минути, В. Велев написа:

Така е, но има и друго. Вероятно си забелязал след освобождението от турско, много българи са учили в чужбина. Тук е нямало още висши училища. Но много голям процент са се върнали тук и са приложили наученото за изграждането на България. Тогава е имало истински патриоти. Сега учат тук за лекари и бягат да работят в чужбина.

Така е, а комунягите тези учили в Западна Европа ги пращаха в лагери вюесто да се възползват от потенциалът им 

току-що, BANKATA написа:

Така е, а комунягите тези учили в Западна Европа ги пращаха в лагери вюесто да се възползват от потенциалът им 

Глупости!

преди 2 минути, Belefor написа:

Не си прав. Какво е малко или много?!? Имахме си всичко необходимо?Хората преди спестяваха .... Сега по данни на ДСК-а само 30% от населението на България спестява. Останалите живеят месец за месец?

Какви са данните от преди?

преди 2 минути, BANKATA написа:

Кой например? Професор Цанков?

току-що, BANKATA написа:

Какви са данните от преди?

Точно ти няма да ги разбереш защото нямаш с какво. Вместо глава имаш тиква....

преди 31 минути, BANKATA написа:

Развитие на медицина, хигиена и т.н.

Медицината е била развита през монархията? Висока хигиена? Смятай...

преди 14 минути, Belefor написа:

Точно ти няма да ги разбереш защото нямаш с какво. Вместо глава имаш тиква....

И без да пишеш глупости съм наясно че данни за това твое твърдвние нямаш. 

преди 11 минути, communismatic написа:

Медицината е била развита през монархията? Висока хигиена? Смятай...

Не за монархията бре.

След това когато скача населението.

преди 3 минути, В. Велев написа:

То и сега е долу-горе така.

Основния въпрос е защо като дойде толко дълго жадуваната демокрация и живота стана хубав народа отиде в чужбина? Защото сега живота не е толкова хубав, колкото се надяваха.

Имаш свободата да говориш каквото си искаш, ама като кучетата и кервана. Имаш избор да си купиш кола, жилище, екскурзия, ама нямаш пари, защото при капитализма и частното не знаеш кога ще те уволнят.

Даже не е вярно че сега може всичко да говориш. Хайде напсувай шефа на фирмата в която работиш. Така че Банката и Саша в кавички говорят глупости и неверни неща за кой ли път.

А при социализма не пускаха, защото им трябваха специалисти, а на всичко отгоре и ги обучаваха тук и то безплатно. Знаеха че за Запад дават 8 и повече пъти по-големи заплати и затова не ги пускаха. Защото времето на патриотизма от следосвобождението беше се изпарил. Никой не мисли за България, а за собствения си джоб. Ама това трудно се разбира от болшенството тука.

И сега има такива, но са малко. Преди време говорих с един бояджия работил в Англия. Детската градина на детето му струва 1100 паунда. По-добре тука да бачка. Изкарва по 4 хиляди лева на месец чисти и не плаща наем и детска градина. Баща ми като е работил 45 години за родината какво? 2050 лева пенсия не е малко, но заслужава много повече. 

Така е. От обикновения човек нищо не зависи. Няма разлика.

Зависи, ако си ценен кадър може и да не те изгонят. Сега кадрите се ценят и се пазят.

То това е диктатура. Ще ти разкажа още един случай през 70-те години на миналия век. Попитах баба ми. Бабо защо хората от капиталистическите страни, като живеят лошо, не дойдат да живеят в България?  Баба отговори: Защото баби нашата страна е много малка. Няма къде да ги приемем. Тогава бабо, попитах аз, защо не отидат в СССР? Нали тя е най-голямата страна на света. Баба не можа да отговори, но тогава се обади дядо ми. Започнали са да идват в СССР западни граждани. Ким Филби и още двама-трима. Тогава не го разбрах...

преди 13 минути, Belefor написа:

Зависи какво разбираш под всичко необходимо. Гледай филма "Покрив" с Петър Слабаков и Пепа Николова. 

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

И сега има такива, но са малко. Преди време говорих с един бояджия работил в Англия. Детската градина на детето му струва 1100 паунда. По-добре тука да бачка. Изкарва по 4 хиляди лева на месец чисти и не плаща наем и детска градина. Баща ми като е работил 45 години за родината какво? 2050 лева пенсия не е малко, но заслужава много повече. 

Така е. От обикновения човек нищо не зависи. Няма разлика.

Зависи, ако си ценен кадър може и да не те изгонят. Сега кадрите се ценят и се пазят.

То това е диктатура. Ще ти разкажа още един случай през 70-те години на миналия век. Попитах баба ми. Бабо защо хората от капиталистическите страни, като живеят лошо, не дойдат да живеят в България?  Баба отговори: Защото баби нашата страна е много малка. Няма къде да ги приемем. Тогава бабо, попитах аз, защо не отидат в СССР? Нали тя е най-голямата страна на света. Баба не можа да отговори, но тогава се обади дядо ми. Започнали са да идват в СССР западни граждани. Ким Филби и още двама-трима. Тогава не го разбрах...

Зависи какво разбираш под всичко необходимо. Гледай филма "Покрив" с Петър Слабаков и Пепа Николова. 

Факта че в момента идват мигранти да бачкат и живеят в държавата е показателен за развитие. 

преди 1 час, В. Велев написа:

И образованите хора бяха повече до 1989г. сравнено със сега...

В интерната всички имате вишУ. Това всеки го знае.

преди 22 минути, BANKATA написа:

Не за монархията бре.

Аха, ясно. Щото досега говорихме за прираста по време на монархията. Явно пак не си разбрал. Карай...

преди 3 часа, ivottoshev написа:

Ти гледаш манифеста, четеш "робските окови" и не вярваш на очите си. Не мога аз да ти отговоря защо гледаш, но не виждаш. Психиатър трябва да ти каже защо се получава тази аномалия при теб :)

За вас, за вас и само за вас 

Прочетете началото на "Под игото"! Само първите две страници и спрете, моля ви, да се правите на роби!

П.С Защото е явно, че и ТОГАВА не сте чели, а сега се карате на малките.

преди 18 минути, BANKATA написа:

Факта че в момента идват мигранти да бачкат и живеят в държавата е показателен за развитие. 

Е, то и тогава идваха виетнамци. Винаги ще има някой по-зле от теб. П.П. Виетнам е третата страна в света по богатство на редки метали. 

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Туй обаче при 50% по-голямо население

Населението беше повече, но автомобилите бяха много по малко а пък ежедневно движещите коли, ептен, то и повечето шофери затва нямаха и опит.  Колите основно се движеха съботно неделно до село до вилата или до големия град, нямаха пари хората. Нямаше части всичко беше дефицит и само с връзки. 

За много руснаци животът в България е по-добър дори когато е лош за нас българите. Тук в България имаме корупция, ниски доходи, проблеми с инфраструктурата и за нас българите това е дъното. Но за руснаците заплатата им в Русия, цените, бюрокрацията, климатът и социалната система често са по-лоши от нашите, така че тук им се струва по-добре, по-лесно и по-удобно. Мизерията при нас е въпрос на гледна точка. Руснакът плаща по-малко и получава повече в България, по-добър апартамент, море, свобода на движение, достъпност до услуги. За българите същото нещо е тежък живот, за руснаците е комфортна промяна. 😆 Хората винаги търсят по-добро място за живота си, не перфектното и тук, България е евтина, близка, удобна и позната културно, докато Русия, Украйна или Румъния за тях са скъпи, по-строги или по-малко комфортни. Ние българите гледаме вътрешните проблеми и се фокусират върху това, което на нас ни липсва. Руснаците гледат отвън и оценяват какво получават за парите и усилията си. Затова за нас мизерната българска реалност за руснаците е евтин рай. Ние българите не живеем по-добре от руснаците, просто тяхната отправна гледна точка е различна, а нашите проблеми за тях не са проблеми. 

преди 25 минути, parmobil написа:

За вас, за вас и само за вас 

Прочетете началото на "Под игото"! Само първите две страници и спрете, моля ви, да се правите на роби!

П.С Защото е явно, че и ТОГАВА не сте чели, а сега се карате на малките.

Хубаво. Какво ще кажеш за "Даваш ли, даваш Балканджи Йово"?

пп: Може би за теб "робство" е само и единствено онова на негрите в плантациите?

преди 24 минути, Zolin написа:

Населението беше повече, но автомобилите бяха много по малко а пък ежедневно движещите коли, ептен, то и повечето шофери затва нямаха и опит.  Колите основно се движеха съботно неделно до село до вилата или до големия град, нямаха пари хората. Нямаше части всичко беше дефицит и само с връзки. 

Нямали пари....не е точно така. Нямаше какво да се купува и затова имаше хора, които пестяха. Автомобилите бяха четири-пет пъти по-малко, не споря. 

току-що, Мечо Хубавеца написа:

Нямали пари....не е точно така. Нямаше какво да се купува и затова имаше хора, които пестяха. Автомобилите бяха четири-пет пъти по-малко, не споря. 

Колите седяха по паркингите, не се караха защото нямаха пари. Имаше хора които пестяха но не можеха да харчат ежедневно за бензин и въобще за подръжка на автомобил. 

преди 8 минути, ivottoshev написа:

Хубаво. Какво ще кажеш за "Даваш ли, даваш Балканджи Йово"?

пп: Може би за теб "робство" е само и единствено онова на негрите в плантациите?

Чорбаджи Марко има слугиня!

Аз се опитвам да ви кажа, че не сте били роби, но като какви се определяте си е лично ваша работа!

преди 1 минута, parmobil написа:

Аз се опитвам да ви кажа, че не сте били роби, но като какви се определяте си е лично ваша работа!

Ти от позицията на какъв говориш, та казваш "не сте"? Турчин ли си?

преди 2 минути, parmobil написа:

Тъпотошеф е бил дете, тогава. Но татко му го е сложил тука да взима по някоя стотинка.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.