Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

За пореден път: Спират Шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 минута, communismatic написа:

Е, нали уж ПП-ДБ бяха единствените, дето не бяха проруски? Сега техен човек е служебен премиер? Нещо да "мъцнеш"? Или пак дългата ръка на Кремъл е навсякъде и са "пробили" и в ПП-ДБ? 

Мисля, че вече обясних, че в "Работническо дело" са отразявани метеорологични прогнози. Това, че ти дето си бил свидетел на оня режим не го знаеш, а трябва момче на 34 години, да ти го пише... не говори добре за акъла ти.

Трагедията с Калушев и връзката му с ПП-ДБ, да не би да беше отразена правилно от "медиите" в днешно време?

А дали има и нещо общо с факта, че тогава всичко това е било в много по-малки мащаби от сега? 

Ти май пак се обърка. МВР министър все още е Даниел Митов, от ГЕРБ. 

Традегията с Калушев е номер 1 тема от 10 дни, а номер 1 подтема са обвиненията срещу ПП-ДБ. Стига се дотам да се правят изявления САМО за това от ПП-ДБ:

https://btvnovinite.bg/bulgaria/kalin-stojanov-za-petrohan-lesnoproverimo-e-dali-e-imalo-signal-do-gdbop-prez-2022-g.html

https://nova.bg/news/view/2026/02/14/527246/ивайло-мирчев-трагедията-петрохан-околчица-беше-използвана-за-политическа-атака/

Тошко даже от НС изрече такива клевети. Нещо да мъцнеш за цензура? 

image-4.png

Може да мъцнеш нещо и за мащабите. Колко трагедии със 120 починали има след промените?

току-що, kaldata1 написа:

Ти май пак се обърка. МВР министър все още е Даниел Митов, от ГЕРБ. 

Мхм, ясно. Ама служебният премиер явно не смее нищо да му каже, понеже го е страх руснаците, да не го поръчат? Предполагам, нали? Щото доста добре ти следя логиката... тя логиката ти е доста логична. Доста...

преди 2 минути, kaldata1 написа:

Традегията с Калушев е номер 1 тема от 10 дни, а номер 1 подтема са обвиненията срещу ПП-ДБ.

Тъй ли? Я дай да видя, къде се зададоха от БТВ, Нова и БНТ примерно директни въпроси, защо след като има сигнал от депутат от ПП-ДБ, никой от вашата пробългарска партийка не е сметнал за редно, да я разследва, а парите за нея не са спирали грам? Искам точен цитат, точен журналист и прочее. Нали уж имало свобода на словото? 

преди 3 минути, kaldata1 написа:

Тошко даже от НС изрече такива клевети.

Тошко как е свързан със свободата на словото, би ли ми обяснил? Човека, който много може да мисли? И кое са "клевети", човеко, който може да мисли?

преди 4 минути, kaldata1 написа:

Може да мъцнеш нещо и за мащабите. Колко трагедии със 120 починали има след промените?

Имаш ли понятие, как се правят изчисленията в днешно време? Щото с най-умният ром - Пламен Умния Ром сме "дискутирали" и по тая тема, той и там беше супер наясно с нещата (точно толкова колкото и ти), та после естествено се покри като на*ран, както обикновено го прави. Между другото, подозирам, че и той е гласоподавател на ПП-ДБ. Ром, който няма акъл и за една стотинка и гласува за вашата партия.

преди 4 минути, communismatic написа:

Мхм, ясно. Ама служебният премиер явно не смее нищо да му каже, понеже го е страх руснаците, да не го поръчат? Предполагам, нали? Щото доста добре ти следя логиката... тя логиката ти е доста логична. Доста...

Тъй ли? Я дай да видя, къде се зададоха от БТВ, Нова и БНТ примерно директни въпроси, защо след като има сигнал от депутат от ПП-ДБ, никой от вашата пробългарска партийка не е сметнал за редно, да я разследва, а парите за нея не са спирали грам? Искам точен цитат, точен журналист и прочее. Нали уж имало свобода на словото? 

Тошко как е свързан със свободата на словото, би ли ми обяснил? Човека, който много може да мисли? И кое са "клевети", човеко, който може да мисли?

Имаш ли понятие, как се правят изчисленията в днешно време? Щото с най-умният ром - Пламен Умния Ром сме "дискутирали" и по тая тема, той и там беше супер наясно с нещата (точно толкова колкото и ти), та после естествено се покри като на*ран, както обикновено го прави. Между другото, подозирам, че и той е гласоподавател на ПП-ДБ. Ром, който няма акъл и за една стотинка и гласува за вашата партия.

Все още на власт е кабинета в оставка. Не е за вярване, че не знаеш кога се предава властта...

В интервютата се отговаря точно за тези обвинения. Отделно Терзиев също говори по темата - нали имало цензура? Защо всички налетяха на ПП-ДБ, като уж медиите са техни?

Искаш да ми кажеш, че смъртен случая от катастрофа преди и сега се брои по различне начин?

преди 11 минути, kaldata1 написа:

Все още на власт е кабинета в оставка. Не е за вярване, че не знаеш кога се предава властта...

Аха, то на това ще се дължи... Т.е. понеже кабинета в оставка е още на власт, та затова и все още се прокарва тук дългата ръка на града-герой Москва? Предполагам, че и това ще е свързано с факта, че сключихме договори за оборудването за АЕЦ-а с американски компании, взимахме втечнен газ от американски компании и прочее. Не смея да питам за Ф16-ките и Страйкърите, понеже ти каза, че и това било руска работа... Идеята била да се разбере механиката на въпросните машини. Парафразирам... Ти пиеш ли си хапчетата по принцип?

В интервютата се отговаря точно за тези обвинения.

Тъй ли? Я дай да видя кой го е питал?

Отделно Терзиев също говори по темата - нали имало цензура?

Терзиев каза, че даже не помни и колко пари е дал на въпросната "природозащитна" организация, та понеже НЯМА цензура, та и никой не посмя, да го натисне, как така няма хабер, за какво е дал парите и колко точно е дал. Ама акъл от теб, как да чакаме...

Защо всички налетяха на ПП-ДБ, като уж медиите са техни?

Кои са тия "всички", дето са налетяли на ПП-ДБ? 

Искаш да ми кажеш, че смъртен случая от катастрофа преди и сега се брои по различне начин?

Искам да ти кажа, че самите данни за ПТП в момента са адски съмнителни, а в случаят с Пламен Умния Ром спорихме не за ПТП-тата, а за криминалните случаи... Само да вметна, че едно време смъртните случаи са били отразявани, ако човек умре на място след катастрофа. А сега се включва в подобна статистика дори и ако мине един месец от тогава, т.е. бил си в болница и не са могли, да те спасят. Т.е. работата адски намирисва. Другото нещо. Тогава сме били 9 милиона, а сега сме 6, от които 25% някъде са в пенсионна възраст. Това също е доста важно относно "стъкмистиките". Самият факт, че вярваш на тия измишльотини, не говори добре за умствените ти възможности.

преди 2 часа, communismatic написа:

Аха, то на това ще се дължи... Т.е. понеже кабинета в оставка е още на власт, та затова и все още се прокарва тук дългата ръка на града-герой Москва? Предполагам, че и това ще е свързано с факта, че сключихме договори за оборудването за АЕЦ-а с американски компании, взимахме втечнен газ от американски компании и прочее. Не смея да питам за Ф16-ките и Страйкърите, понеже ти каза, че и това било руска работа... Идеята била да се разбере механиката на въпросните машини. Парафразирам... Ти пиеш ли си хапчетата по принцип?

Тъй ли? Я дай да видя кой го е питал?

Терзиев каза, че даже не помни и колко пари е дал на въпросната "природозащитна" организация, та понеже НЯМА цензура, та и никой не посмя, да го натисне, как така няма хабер, за какво е дал парите и колко точно е дал. Ама акъл от теб, как да чакаме...

Кои са тия "всички", дето са налетяли на ПП-ДБ? 

Искам да ти кажа, че самите данни за ПТП в момента са адски съмнителни, а в случаят с Пламен Умния Ром спорихме не за ПТП-тата, а за криминалните случаи... Само да вметна, че едно време смъртните случаи са били отразявани, ако човек умре на място след катастрофа. А сега се включва в подобна статистика дори и ако мине един месец от тогава, т.е. бил си в болница и не са могли, да те спасят. Т.е. работата адски намирисва. Другото нещо. Тогава сме били 9 милиона, а сега сме 6, от които 25% някъде са в пенсионна възраст. Това също е доста важно относно "стъкмистиките". Самият факт, че вярваш на тия измишльотини, не говори добре за умствените ти възможности.

Статискита е съвсем официална от сайта на МВР. Ако предпочитате да вярвате на това какво ви е казал бай Иван, ваш избор, но е много несериозно когато има черно на бяло данни пак да се спори за елементарни неща. В днешно време имаме 3 пъти повече автомобили в движение спрямо 89-та а жертвите са повече от 2 пъти по-малко. Това, че при т.н. социализъм информацията за катастрофите не стигаше до новините, не значи, че не е имало жертви, но се създаваше впечатление как тогава все едно не е имало престъпност и катастрофи по пътищата. Явно пропагандата от тогава действа и до сега :) 

Извинявай, къде видя, аз да отричам, че статистиката била публикувана? Ти малоумен ли си? Направо ми писна, постоянно на някой, да се налага, да дообяснявам нещо, само щото той просто няма капацитета, да го разбере от първият път...

image.png.ac2355c5ec9ebc9a697934480d28fa81.png

Когато някой келеш смята това за стъкмистика и измишльотини, и в същото време другите били с ограничени възможности, няма смисъл да се спори. То си има и една много добра приказка за такива хора - с глупака не се спори, защото трябва да слезнеш на неговото ниво, а там е непобедим. В случая аз не виждам смисъл да слизам на това ниво, където всички останали сме ограничени умствено :) Странно защо такива отклонения са често срещани при соц носталгиците - когато фактите и данните не са в тяхна полза, просто се казва, че това са измишльотини. Сякаш ние не сме живели тогава и не помним реалността. Но вие дерзайте смело, сигурен съм, че може да съчините подходящите цифри които да паснат на вярванията ви :) 

преди 36 минути, Gencho 123 написа:

Статискита е съвсем официална от сайта на МВР. Ако предпочитате да вярвате на това какво ви е казал бай Иван, ваш избор, но е много несериозно когато има черно на бяло данни пак да се спори за елементарни неща. В днешно време имаме 3 пъти повече автомобили в движение спрямо 89-та а жертвите са повече от 2 пъти по-малко. Това, че при т.н. социализъм информацията за катастрофите не стигаше до новините, не значи, че не е имало жертви, но се създаваше впечатление как тогава все едно не е имало престъпност и катастрофи по пътищата. Явно пропагандата от тогава действа и до сега :) 

Първо обясняваш , че "Ако предпочитате да вярвате на това какво ви е казал бай Иван, ваш избор" а малко по надолу - "Това, че при т.н. социализъм информацията за катастрофите не стигаше до новините, не значи, че не е имало жертви, но се създаваше впечатление как тогава все едно не е имало престъпност и катастрофи по пътищата"

Абсолютна тъпотия!

Няма никакъв смисъл да се спори с Бай Генчо за келешлъци!

преди 5 минути, Belefor написа:

Първо обясняваш , че "Ако предпочитате да вярвате на това какво ви е казал бай Иван, ваш избор" а малко по надолу - "Това, че при т.н. социализъм информацията за катастрофите не стигаше до новините, не значи, че не е имало жертви, но се създаваше впечатление как тогава все едно не е имало престъпност и катастрофи по пътищата"

Ако си направите труда да прочетете защо съм го написал може и да разберете - съвсем просто е. Според официалната статистика на МВР към 1989 година имаме около 1500 жертви от катастрофи, докато през 2025 г. имаме 453. Съответно господина обяснява как всъшност това са стъкмистики т.е. един вид не са верни тези официални данни. От тук нататък какво да кажа по темата - явно когато числата не се харесват, избива на глупости. Вие имате ли нещо по същество с тази тема за катастрофите преди и сега или се заяждате за спорта :) 

преди 8 минути, Belefor написа:

Абсолютна тъпотия!

Аз само ще намеся и статистиката за криминалните престъпления преди 1989-а и сега, понеже твърденията са, че в момента криминалните престъпления са по-малко в днешно време. Това просто е върха на простотията. Абсолютно всеки по-възрастен човек, който питаш, ще ти каже, че едно време абсолютно никой не си е заключвал, нито входните врати, нито портите и т.н. Децата са играели до късно вечер и прочее. Айде, тоя нискоинтелигентен тип ще напише, че всичко се е покривало, само не е много ясно, защо като се е покривало и никой от въпросните не е и разбрал, при положение, че все пак не живее в собствената си къща, а и общува постоянно с хора, но примерно... когато една кражба или убийство се случи в едно село (защото според официалните данни над 3 милиона души са живеели в селата до 1989-а), просто абсолютно всеки разбира, понеже там всеки се познава с всеки. Ама какво изобщо съм тръгнал, да му обяснявам...

преди 13 минути, communismatic написа:

Аз само ще намеся и статистиката за криминалните престъпления преди 1989-а и сега, понеже твърденията са, че в момента криминалните престъпления са по-малко в днешно време. 

Не разбирам, след като така меродавно се изказахте относно стастиката относно жертвите по пътищата, сега защо е необходимо да се променя фокуса към криминалните престъпления ? Освен заяждане на дребно как другите са малоумни аз друго не виждам от вас. Нямате аргументи, факти и при това положение единствения ход е да се обиждат останалите и да сменим темата. Чудесна стратегия, в най-добрите партийни традиции :) 

Koя тема съм сменял, след като говорим за данните от МВР? Кво значение има, дали ще са свързани с ПТП-та или с криминални престъпления? Ако лъжат за едното, не е ли доста логично, да лъжат и за другото? Питам, понеже нали се засягаш много на "обидите" ми...

току-що, communismatic написа:

Koя тема съм сменял, след като говорим за данните от МВР? Кво значение има, дали ще са свързани с ПТП-та или с криминални престъпления? Ако лъжат за едното, не е ли доста логично, да лъжат и за другото? Питам, понеже нали се засягаш много на "обидите" ми...

Според мен има голяма разлика дали се говори за жертви по пътищата спрямо криминлна статистика. Не бих ги сложил в един кюп. Но по същество аз коментирам нещо доста очевидно - брой жертви по пътищата през 1989 спрямо днес. В крайна сметка да разбирам, че сте съгласен, че днес умират значително по-малко хора ?

току-що, Gencho 123 написа:

В крайна сметка да разбирам, че сте съгласен, че днес умират значително по-малко хора ?

Т.е. от написаното към момента ти стигна до този извод? 😆

на 9.01.2026 г. в 20:00, ruraru написа:

Майсторите пияници построиха АЕЦ а сегашните майстори трезвеници не могат да подкарат 6ти блок. 

на 9.01.2026 г. в 21:20, БаалБек написа:

1025351067_.png.ba455a5ba843b82e9fcf0baf708629f7.png

Фейкаджия

И "злите езици" казват, че по времето на пияниците и въпреки построяването на АЕЦ е имало режим на тока! Защо? 

Шести блок на АЕЦ „Козлодуй” предстои да бъде спрян за подмяна на дефектирало предпазно мембранно устройство на сепаратор паропрегревател на турбината, която е разположена в конвенционалната, неядрена част на блока. Няма отделяне на замърсяващи вещества в околната среда. Елементите (мембрана и разкъсваща се ос) на устройството, което предстои да бъде монтирано, са изработени от новодоставени материали, аналогични на оригиналните.  

С менте части, така ще е.

преди 45 минути, Gencho 123 написа:

Ако си направите труда да прочетете защо съм го написал може и да разберете - съвсем просто е. Според официалната статистика на МВР към 1989 година имаме около 1500 жертви от катастрофи, докато през 2025 г. имаме 453. 

В случая четеш статистиката като дявола евангелието, щото така ти изнася (или пък защото си прекалено тъп)

Сравняваш катастрофи с автомобили като лади и трабанчета (които са без почти никакви мерки за безоапсност) и катастрофи със съвременни автомобили с въздушни възглавници и още безброй системи, които запазват живота при катастрофа. При така представени от теб данни, не може да се направи релевантно сравнение.  Все едно да сравняваш ябълки с круши... 

преди 7 минути, ivottoshev написа:

Сравняваш катастрофи с автомобили като лади и трабанчета (които са без почти никакви мерки за безоапсност) и катастрофи със съвременни автомобили с въздушни възглавници и още безброй системи, които запазват живота при катастрофа.

То това е едно на ръка, но аз въпреки всичко продължавам, да не вярвам на тая статистика. Извинявай, ама масово циганорите са без шофьорски книжки и карат като гламави постоянно. И то не само те, де... да бъдем максимално коректни. Аз съм велосипедист, особено нощно време е направо рисково да се кара... Просто масово се минава на червено по булеварди и т.н. Да не говорим за качеството на пътищата и на самите велоалеи... единствено в Русе са по-обширни, ама хич ги няма... и дори не стигат до никъде. Докато във Варна са по-добри като настилка, но са изключително теснички и не можеш, даже да се разминеш с друг (всички велоалеи са двупосочни).
И другото нещо - в момента имаш въздушни въглавници, ама едно време не се е шофирало с толкова висока скорост. Освен това и автомобилите не са били толкова много, въпреки, че в момента сме има-няма с 3-4 милиона по-малко. Точно поради тази причина, аз грам не вярвам на подобна статистика. Просто тя е отвъд всякаква логика. Ще кажеш, че в днешно време пътищата са ни гладки като стъкло и че народа масово е почнал, да шофира примерно. Нищо от това не е истина.

Между другото, гледайки едновремешните филми... пътищата едно време май са били и по-качествени. Нека по-възрастните, да напишат, дали е било така.

преди 3 минути, ivottoshev написа:

В случая четеш статистиката като дявола евангелието, щото така ти изнася (или пък защото си прекалено тъп)

Сравняваш катастрофи с автомобили като лади и трабанчета (които са без почти никакви мерки за безоапсност) и катастрофи със съвременни автомобили с въздушни възглавници и още безброй системи, които запазват живота при катастрофа. При така представени от теб данни, не може да се направи релевантно сравнение.  Все едно да сравняваш ябълки с круши... 

По коя формула и коефициент трябва да се преизчислят сегашните катастрофи, че да са удобни за соцносталгиците и да е “релевантно” за вас?

:no-no:

преди 6 минути, ivottoshev написа:

Сега се кети, че Трабантчетата зор вдигаха 80, а Ладите - малко повече.

А сегашните летят с над 200 понякога..

преди 5 минути, jhoro написа:

А сегашните летят с над 200 понякога..

С две думи, само от предоставените от него данни не може да се направи адекватно сравнение, защото има прекалено много фактори, които не са взети предвид. Че нали и аз това казвам :speak:

преди 12 минути, jhoro написа:

При 80 км. и едно камъче може да те прати в канавката за ладите ... доста повече вдигаха. Иначе си прав с тия мощни машини шанса да се претрепеш е доста по голям.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

преди 4 минути, nikssi написа:

Иначе си прав с тия мощни машини шанса да се претрепеш е доста по голям.

Така е. Ако подкараш някоя съвременна кола с пълната ѝ мощност и се удариш е много вероятно да пукнеш. Тук обаче не иде реч за това. Катастрофите при които се е карало с 200км/ч едва ли са повече като брой от тези със скорост примерно 100км/ч. Едно време ако се удариш със 100 си пътник към отвъдното, докато сега дори и да с удариш със сто има вероятност да оживееш.

Както казах и по-горе, само от пльоснатите две числа не можеш да си направиш абсолютно никакъв реален извод.

преди 1 час, nikssi написа:

При 80 км. и едно камъче може да те прати в канавката за ладите ... доста повече вдигаха. Иначе си прав с тия мощни машини шанса да се претрепеш е доста по голям.

Забрави да добавиш - с този само един стил на шофиране, който се наблюдава при много водачи - шансовете се удвояват.

преди 1 час, ivottoshev написа:

Както казах и по-горе, само от пльоснатите две числа не можеш да си направиш абсолютно никакъв реален извод.

Това са данните, анализи вероятно могат да се открият също. Естествено колите днес са много по-модерни от соц возилата преди 89-та година, предполагам по-голямото количество магистрали допринася също (едно време петолъчката край Сливен беше доста критично място). Но доколкото си спомням коментираме като цяло какво е развитието при жертвите на катастрофи у нас - в смисъл увеличават ли се, намалят ли. Каква е тенденцията в България - фактори както виждаме има много за това, които допринасят в различни посоки и реално числата показват, че са намалели в пъти от тогава (и пак сме с едни от най-високите стойности в Европа за съжаление).  Факта, че такива новини не намираха място във вестниците или по телевизията, не значи, че не са се случвали. Но пък създава едно усещане за спокоен живот (без негативни новини). Спомнете дори за Чернобил кога и как го съобщиха. Един конкретен пример на тема жертви по пътищата, който едно време не беше обявен никъде, а може да си представите как би изглеждало това днес : https://knews.bg/na-dneshniya-den-predi-42-godini-13-zhertvi-v-kazanlak-zaradi-podarak-ot-profkomiteta-na-8-mart/

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.