Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 15 минути, Gencho 123 написа:

предполагам по-голямото количество магистрали допринася също (едно време петолъчката край Сливен беше доста критично място).

Забавно... 😆

• Отговори 41,3k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 5 часа, Gencho 123 написа:

Статискита е съвсем официална от сайта на МВР. Ако предпочитате да вярвате на това какво ви е казал бай Иван, ваш избор, но е много несериозно когато има черно на бяло данни пак да се спори за елементарни неща. В днешно време имаме 3 пъти повече автомобили в движение спрямо 89-та а жертвите са повече от 2 пъти по-малко. Това, че при т.н. социализъм информацията за катастрофите не стигаше до новините, не значи, че не е имало жертви, но се създаваше впечатление как тогава все едно не е имало престъпност и катастрофи по пътищата. Явно пропагандата от тогава действа и до сега :) 

Безнадеждно е. @communismatic един път не е казал нещо лошо за соца, буквално строя е перфектен. Нямало катастрофи, нямало кражби, нямало трагедии, нямало бедни, нямало глад, всички тънели в охолство и безгрижие, а в Белене тикали само тежки престъпници - политзатворници нямало. 

И после говоря с баща ми и слушам тоя човек в каква мизерия е живял като дете при 2-ма родители на пълен работен ден. И пак го чета тоя добрички славей (на 34г.) и се чудя на кой ли да вярвам.

преди 1 минута, kaldata1 написа:

Безнадеждно е

Мда, прав си. Трудно е да се спори с човек, който в продължение на една седмица се мъчи, да ме убеждава, че Вучич е виновен за падналата козирка в Нови Сад, понеже (забележете) имал значително повече правомощия от един президент в парламентарна република. Естествено, така и не ми обясни, в какво се състоят неговите правомощия и с какво конкретно е виновен за падналата козирка... ама то акъл от него... Това е положението.

преди 8 минути, kaldata1 написа:

Безнадеждно е. @communismatic един път не е казал нещо лошо за соца, буквално строя е перфектен. Нямало катастрофи, нямало кражби, нямало трагедии, нямало бедни, нямало глад, всички тънели в охолство и безгрижие, а в Белене тикали само тежки престъпници - политзатворници нямало. 

И после говоря с баща ми и слушам тоя човек в каква мизерия е живял като дете при 2-ма родители на пълен работен ден. И пак го чета тоя добрички славей (на 34г.) и се чудя на кой ли да вярвам.

Наистина ли този човек на 34 години се опитва да обясни за социализма ? Ако е така, доста сбъркана история бих казал. Имал съм късмета да поживея 18 години в тогавашните времена та мога и от първо лице да преценя. Но когато някой младеж е толкова надъхан да защитава това безумие наречено социализъм, вече работата не е на добре. Това обяснява неговите странни реакции, обиди и прочие глупости. Реално не може смислен разговор с този @communismatic да се проведе. Когато нещо не му хареса, то се оказва, че цифрите били манипулирани, изфабрикувани, нагласени и т.н.. Дори при очевидни данни как са спаднали жертвите на катастрофите по пътищата, той пак не е ок. Не знам какво да кажа, това е тежко положение :) 

преди 7 минути, communismatic написа:

Мда, прав си. Трудно е да се спори с човек, който в продължение на една седмица се мъчи, да ме убеждава, че Вучич е виновен за падналата козирка в Нови Сад, понеже (забележете) имал значително повече правомощия от един президент в парламентарна република. Естествено, така и не ми обясни, в какво се състоят неговите правомощия и с какво конкретно е виновен за падналата козирка... ама то акъл от него... Това е положението.

Добре, признавам те за прав. Вучич е една сламена кукла, която се снима със световни лидери и по никакъв начин не участва във властта в Сърбия, включително и в политическия чадър над групировки, корупция и големи инстраструктурни обекти. Човека основно слуша Цеца и Драгана и от време на време - с Джокович.

Изглежда даже самите сърби са се объркали, тъй като протестите са основно срещу Вучич, а не срещу кабинета Мацут. 

Така де, и в България протестираме срещу Пеевски и Борисов, а можеше конкретно - архитекта на София, на Варна, счетоводителя на Община Кочериново  и т.н.

преди 1 минута, Gencho 123 написа:

Наистина ли този човек на 34 години се опитва да обясни за социализма ? Ако е така, доста сбъркана история бих казал. Имал съм късмета да поживея 18 години в тогавашните времена та мога и от първо лице да преценя. Но когато някой младеж е толкова надъхан да защитава това безумие наречено социализъм, вече работата не е на добре. Това обяснява неговите странни реакции, обиди и прочие глупости. Реално не може смислен разговор с този @communismatic да се проведе. Когато нещо не му хареса, то се оказва, че цифрите били манипулирани, изфабрикувани, нагласени и т.н.. Дори при очевидни данни как са спаднали жертвите на катастрофите по пътищата, той пак не е ок. Не знам какво да кажа, това е тежко положение :) 

Човека е отраснал с родители, които не са могли да си намерят място в демокрацията, в град, тотално унищожен от наследниците на ДС във Варна и региона, и тъй като явно има все пак някакъв мозък и плам, се е увлякъл по времето, когато Добрич е бил 100к души, а не е бил просто черупки с няколко Мазерати-та на топ зърнари.

Как да му обясни човек няколко неща:

1. Соца е имал ОТВРАТИТЕЛНИ страни, особено за по-интелигентни или способни хора, които са били претопявани да не изпъкват от масовката.

2. Соца няма да се върне, защото държавите фалират, когато никой не получава стимул за работата си и всеки чака държавата да даде независимо от приноса.

3. Русия днес е тежко капиталистическа държава, бих казал ултракапиталистическа и "соцносталгик"="фен на Путин" е пълна простотия.

преди 7 минути, kaldata1 написа:

Добре, признавам те за прав.

Аз много добре знам, че съм прав. Ако не бях прав, нямаше да го пиша... Нямам нужда от одобрението ти, ти си нищожество.

Вучич е една сламена кукла, която се снима със световни лидери и по никакъв начин не участва във властта в Сърбия, включително и в политическия чадър над групировки, корупция и големи инстраструктурни обекти. Човека основно слуша Цеца и Драгана и от време на време - с Джокович.

Не съм твърдял, че е "сламена кукла", а това, че се снимал със световни лидери не означава, че участва във властта. Румен Радев участвал ли е във властта реално? Конкретно той? Щото хубаво, че бях аз, че да те "светна", че един президент в парламентарна република няма абсолютно никакви правомощия. НИКАКВИ! Може да раздава ордени и да ни бъде главнокомандващ само.

Изглежда даже самите сърби са се объркали, тъй като протестите са основно срещу Вучич, а не срещу кабинета Мацут. 

Не съм писал, че са се объркали. Отново не си разбрал. Написах, че самите протести са странни - т.е. че НПО-тата най-вероятно кихат яко, за да насочат агресията към когото трябва. Както през 96-та насочиха агресията към Виденов, а Костов, Софиянски и Коня след това крадяха като изоглавени по време на приватизацията. Научи се, да четеш с разбиране.

Така де, и в България протестираме срещу Пеевски и Борисов, а можеше конкретно - архитекта на София, на Варна, счетоводителя на Община Кочериново  и т.н.

Отново не е много ясно, как се навърза министър-председател в парламентарна република и президент в парламентарна република, но както вече обясних... ти си един най-обикновен гласоподавател на ПП-ДБ. Това обяснява всичко. Абсолютно всичко...

преди 8 минути, Gencho 123 написа:

Не знам какво да кажа, това е тежко положение

По-добре недей казва нищо, така изглеждаш доста по-умен...

Човека е отраснал с родители, които не са могли да си намерят място в демокрацията

Това е доста забавно... Братле, баща ми е един от най-богатите хора в града. Само да вметна... 😆

преди 8 минути, kaldata1 написа:

Русия днес е тежко капиталистическа държава, бих казал ултракапиталистическа и "соцносталгик"="фен на Путин" е пълна простотия.

Забавно... 😆

Няма ли администратори в този форум. За един ден този човек използва толкова грозен и арогантен език. Разбирам, това му е нивото, но нека го практикува там където живее, може би с мама, тате и прочие хора които ще му се възхищават. С такива хора просто няма смисъл да се говори. Даже се сещам за един клип на Камен Донев подходящ за @communismatic : 

Само да обясня на форумното недоразумение относно казуса с Вучич и падналата козирка, понеже очевадно това е поредната тема, по която нищо не знае. Вучич е президент в Сърбия, а държавата е парламентарна република като форма на управление. Сиреч, Вучич има чисто официални функции. Специално за падналата козирка вина може да имат...
1/ Горан Вешич (министър на строителството), който е от прогресивната партия, т.е. от партията на Вучич.
2/ Анита Димоски, която е помощник на Вешич.
3/ Йелена Танашкович и Небойша Шурлан, които отговарят за държавната железопътна инфраструктура
4/ И тия, които фирми са оперирали там...

От тия всичките изброените... единственият, който реално е свързан с Вучич, това е Вешич, просто защото е от неговата партия. Той си подаде оставката веднага след инцидента. Т.е. дори и това като причина тотално издиша. Другият, който е свързан с Вучич, това е министър-председателят Вучевич. Ама той също си е подал оставката. От всички изброени... тия носят конкретна вина, тук съм съгласен... ама не ми е много ясно, каква вина може да носи конкретно Вучич... Т.е. за какво точно протестите са насочени срещу него!? Каква е неговата вина!??!?!??!?!?! Както и да е, все тая.

преди 24 минути, Gencho 123 написа:

Няма ли администратори в този форум. За един ден този човек използва толкова грозен и арогантен език. Разбирам, това му е нивото, но нека го практикува там където живее, може би с мама, тате и прочие хора които ще му се възхищават. С такива хора просто няма смисъл да се говори. 

Аз пък се чудя на вас - защо продължавате да му обръщате внимание?

преди 42 минути, Gencho 123 написа:

Няма ли администратори в този форум. За един ден този човек използва толкова грозен и арогантен език. Разбирам, това му е нивото, но нека го практикува там където живее, може би с мама, тате и прочие хора които ще му се възхищават. С такива хора просто няма смисъл да се говори. Даже се сещам за един клип на Камен Донев подходящ за @communismatic : 

Съжалявам, че ще те разочаровам с отговора, но той е че няма! Самият Администратор постоянно повтаря да се докладват обидите, но той самият не ги зачитал за обиди. Според него трябва някой да ругае няколко коментара поред, че да предприеме нещо за ден, два. 😂

Е, ти знаеш най-добре... Тира е царят на докладите. Между другото, мен лично постоянно си ме обижда, но никога не съм го докладвал, щото ми е толкова жалък и смешен, че на форума е по-скоро полезен. Нещо като някакъв клоун, по който всеки да се хили.

преди 2 часа, Gencho 123 написа:

Дори при очевидни данни как са спаднали жертвите на катастрофите по пътищата, той пак не е ок. 

Ма ти верно ли? Двете числа, които пльосна тук, по никакъв начин не обясняват как са спаднали. 

Или си олигофрен, или нарочно се правиш на луд. И в двата случая има нещо сбъркано в теб :getout:

пп: Реших да попитам Чатчо и той даде съвсем различни от твоите данни. Оказа се че тези 1500 за които говориш са след падането на соц-а. Опорката отиде в кофата :lol6:

• 1980–1990 г.: Високи нива на загинали (над 900–1 200 годишно).

• 1990–2008 г.: Първоначално много тежък период (~1 500–>1 000 годишно), след което намалява.

преди 6 часа, ivottoshev написа:

Или си олигофрен, или нарочно се правиш на луд. И в двата случая има нещо сбъркано в теб :getout:

За един ден видях толкова цветущи епитети от @communismatic а сега и от вас, че явно в този форум смислен спор няма как да има. Гледайте си биреното коремче, щом това ви е гордостта и не се занимавайте с неща които не са за вас :) http://www.philipdudin.com/истинската-статистика-за-загинали-пр/

преди 3 часа, Gencho 123 написа:

За един ден видях толкова цветущи епитети от @communismatic а сега и от вас, че явно в този форум смислен спор няма как да има.

Когато ти посочат че грешиш, но ти продължаваш да дрънкаш една и съща пробита опорка, това означава че или си олигофрен, или нарочно да се правиш на луд. Защо се учудваш че някой ти го казва в лицето?

преди 3 часа, Gencho 123 написа:

Браво. Дори и според твоята статистика има една единствена година с 1500 загинали... и тя не е при соц-а :)

Както вече казах - тази опорка замина в коша.

преди 1 час, ivottoshev написа:

Когато ти посочат че грешиш, но ти продължаваш да дрънкаш една и съща пробита опорка, това означава че или си олигофрен, или нарочно да се правиш на луд. Защо се учудваш че някой ти го казва в лицето?

Браво. Дори и според твоята статистика има една единствена година с 1500 загинали... и тя не е при соц-а :)

Загинали при ПТП -  1229 за 1982г., 478 за 2024г.

Защо продължаваш да спориш дали преди или след еърбеговете, масивните предници и детските столчета за кола са повечето жертви?

преди 38 минути, kaldata1 написа:

Защо продължаваш да спориш дали преди или след еърбеговете, масивните предници и детските столчета за кола са повечето жертви?

Благодаря. Не очаквах точно ти да ме подкрепиш, но така или иначе опорката вече е разбита и въпросът - приключен.

преди 42 минути, kaldata1 написа:

Допълнително брой автомобили на 1000 души също е нарастал около 3 пъти за този период (от 150 през 1980 до около 480 през 2025). Факт, че с времето жертвите са намалели значително и за всеки е очевидно това. Аз не мога да схвана защо някой продължава да спори за нещо толкова елементарно и видно според статистиката на държавата. Причини има различни за тази тенденция, но определено гледайки числата човек не може да заключи, че преди 1989 е било по-добре положението в тази сфера.

преди 2 часа, ivottoshev написа:

От кога статистика минава за опорка и изобщо спорим ли за нещо, след като цифрите са видни за всеки. Преди 1989 година средно 1000 души годишно, а за изминалата година под 500 (453 жертви от катастрофи). Не виждам опорки тук, суха статистика само.

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

От кога статистика минава за опорка и изобщо спорим ли за нещо, след като цифрите са видни за всеки. Преди 1989 година средно 1000 души годишно, а за изминалата година под 500 (453 жертви от катастрофи). Не виждам опорки тук, суха статистика само.

Никога не ми е харесвал соца, но тогава младото население беше много повече, макар и с много по-малко МПС, но и много по-малко обезопасени автомобилите. Тогава нямаше камери и легнали полицаи. 

преди 38 минути, Gencho 123 написа:

че преди 1989 е било по-добре положението в тази сфера.

Е то ся кво излиза всяка нова кола нов внос крадена или се издирва:giggle1: През соца се караше само лади то тогава нямаше такива умни системи да засече кое крадено и кое не . Но сега индианците са със вързани ръце край на спокойният живот .

преди 1 час, Gencho 123 написа:

Преди 1989 година средно 1000 души годишно 

Аха-а-а-а, колко бързо паднаха от 1500 на 1000 :giggle1:

Що така бре, Миме? Какво се случи :D

преди 58 минути, Мечо Хубавеца написа:

Никога не ми е харесвал соца, но тогава младото население беше много повече, макар и с много по-малко МПС, но и много по-малко обезопасени автомобилите. Тогава нямаше камери и легнали полицаи. 

Любопитен факт - в Казанлък имаше камера по соц време, но само една. Бяха направили 2 кутии за такава камера за засичане на скорост, но реално камерата са я слагали само на едното място (Местели са я от време на време). Така някак са успявали макар и с една камера, донякъде да контролират скоростта на 2 места :)

преди 18 минути, ivottoshev написа:

Аха-а-а-а, колко бързо паднаха от 1500 на 1000 :giggle1:

Що така бре, Миме? Какво се случи :D

И в двата случая се вижда, че днес имаме в пъти спад на жертвите по пътищата спрямо годините на социализма. Дали ще се заяждате за самото число избора е ваш, това не променя тезата, че през соца положението не е било по-добре от сега. Не разбирам защо се изписаха толкова глупости за нещо толкова елементарно - статистиката е очевидна, макар и да изглежда парадаксално, такива са фактите. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.