Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

току-що, parmobil написа:

Не, още не си коментирал кога се определиха границите и кога се анексира Крим.

Как очакваш да коментира и какъв коментар по-точно очакваш при положение, че е мега прост? Факта, че е от село Русе говори достатъчно за индивида!

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 21 минути, Звяра! написа:

По тази логика утре някое империя може да каже, че и България не е истински суверенна държава, тогава кво прайме ве кавал?

Кво става тук? Какви са тия обиди? Модератори, спите ли? ;)

преди 14 минути, Звяра! написа:

Как очакваш да коментира и какъв коментар по-точно очакваш при положение, че е мега прост?

Да не вземат да те баннат сега... :)

преди 14 минути, Звяра! написа:

Факта, че е от село Русе говори достатъчно за индивида!

Забавно... 😆

преди 17 минути, NewRedDragon написа:

Пари за бой и бойци трябват, не избори

Ти пари за интернета си нямаш, недей бра кахър за Украйна...

преди 18 минути, parmobil написа:

Не, още не си коментирал кога се определиха границите и кога се анексира Крим.

Ако искаш може да въртиш тая мантра до утре. Факт е, че не си наясно с елементарни неща относно държавата, която толкова защитаваш.

---------------
Не знам, но аз лично съм доста дълбоко обиден от тираджията. Няма да мога да спя тази вечер след тежките думи, които използва срещу мен. Много моля, модераторите да вземат мерки! Ако не вземат мерки, може да се наложи, да си сложа край на живота! ;)

преди 5 минути, communismatic написа:

Ако искаш може да въртиш тая мантра до утре. Факт е, че не си наясно с елементарни неща относно държавата, която толкова защитаваш.

Няма мантра от мен. Има инатливо отричане от теб. Питах коя година се ратифицираха границите на Украѝна от РФ.

В очакване съм как ще обвържеш десетилетие с Одеса, примерно

преди 3 часа, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Твойто малограмотно мнение е важно за мен колкото и на всеки един друг платен трол като тебе. Дето се подвизавате тука и взимате центове

Тогава защо ми обръщаш внимание?

преди 2 часа, Звяра! написа:

Никоя чужда власт няма право да нахлува, да анексира територии и да определя как да живеят хората в съседна страна. Всички опити военната агресия да се оправдае с уж грижа за населението катастрофират пред факта, че именно рускоезичните градове бяха сринати със земята!

Това го кажи на сърбите, либийците, сирийците...

На САЩ винаги лайтмотив им е "налагане на демокрация" и е с уж грижа за населението, независимо дали населението иска или не тази американска демокрация.

преди 1 час, Бохемеца написа:

Тогава защо ми обръщаш внимание?

Защо

преди 2 часа, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Защо

Може би защото на теб ти се плаща за писане по форумите, а не на мен. Аз за една седмица от регистрацията ми имам тук 40 поста, а ти имаш по толкова само до преди обяд.

преди 1 минута, Бохемеца написа:

Може би защото на теб ти се плаща за писане по форумите, а не на мен. Аз за една седмица от регистрацията ми имам тук 40 поста, а ти имаш по толкова само до преди обяд.

Перко Наумов е ,чакай да видиш, като подкара първака.

преди 9 минути, Бохемеца написа:

Защо така си слаб платен трол с тоя си профил кой ти е виновен не ти ли позволяват повече постове ? Колко профила имаш От кое село си

преди 7 минути, nusho73 написа:

Перко Наумов е ,чакай да видиш, като подкара първака.

Думна ли Лепилцето Нуша от село

преди 7 часа, NewRedDragon написа:

Кви избори, бе! Когато САЩ реши, ще има избори, не когато 2 червени кратини сакат!

Украйна си има президент и точка!

Пари за бой и бойци трябват, не избори

По скоро когато решат британците ,но и ти също имаш право.

преди 18 часа, AAUUXX написа:

Не е съвсем така ,аз като зачета съдържанието от етикетите и избора ми стига пак до един ,два продукта. Колбаси и сладкиши не купувам от 20-25г.

Въпросът е, че имаш избор - във всяка категория храни има боклуци, има и качествени продукти.

Сега поне имаш етикети, лабораторни сертификати и свободен достъп до Интернет, където се обсъжда кой какво произвежда и кой от какво е доволен.

Не ти е соца, където хляба от касетката падне на земята, изтупат го - и обратно в касетката. Или бурканите, в които са се слагали тръгналите зарзавати. Както съм казвал и друг път - и ние ядеме бонбонки "Тик-Так", и ние имаме родители ... даже карали бригади по консервните фабрики.

преди 16 часа, Miusuka написа:

Всякаква храна има вече, която да те вкара в болница или директно в гроба. И то целегодишно. По-добре да стоя гладен отколкото да ям е-та, ме-та, стабилизатори, оцветители... Даже и бира не пия вече въпреки че много я харесвам. Като видя срока и на годност от над 6 месеца и лошо ми става. При социализма се разваляше за 3-4 дена. Защото беше истинска бира.

Така че позна че капитализма е лош. Въобще не го интересува твоето здраве и живот. Всичко прави за пари. Дори и да те убие. Използва че сте будали и се радвате че имали всичко за ядене и то целегодишно, ама не мислите дали става за ядене. Будали!

Опитай да хапнеш нещо друго освен кренвирши "Клевър" и кайма "Народен". Знам, че това ти е соц вкуса, но повярвай ми, ям "капиталистическа" храна вече почти 40 години и кръвните ми изследвания са топ.

Е, не пуша, пия само на събирания, спортувам и прочее, но пък често не си доспивам, и въпреки това ми е наред всичко - стомах, органи, тонус. Що ли?

БЕРОЕ – СТАРА ЗАГОРА: БЪЛГАРСКИТЕ РОБОТИ, КОИТО СЕ ИЗНАСЯХА ПО СВЕТА, А ПОСЛЕ ЗАВОДЪТ БЕШЕ ПРОДАДЕН НА ПАРЧЕ

Днес малко хора, минавайки през Стара Загора, могат да си представят какво се е намирало някога на мястото на завод „Берое“.

Тук не са се произвеждали просто машини.

Тук се произвеждат промишлени роботи.

Роботи и автоматизирани системи, предназначени за работа в заводи, включително в автомобилната промишленост.

През най-силните си години „Берое“ е един от символите на високотехнологичното машиностроене в България.

Около 1700 души работят в предприятието.

Около 90% от продукцията се изнася, основно за СССР.

А в средата на 80-те години тук работи технология, която тогава се смята за върха на автоматизацията.

ГАПС.

Гъвкава автоматизирана производствена система.

Това е историята на един завод, който трябваше да бъде част от бъдещето на България.

И който днес вече не съществува като предприятие.

НАЧАЛОТО

Историята на „Берое“ започва още преди специализацията му в роботиката.

В Стара Загора вече съществува промишлена база и машиностроително производство, върху които постепенно се изгражда новият комплекс.

През 70-те години предприятието се насочва към роботизацията на производството.

През август 1977 г. Политбюро и Министерският съвет утвърждават програма „Роботика“.

Целта е България да развие собствено производство на промишлени роботи и да внедрява автоматизирани производствени системи.

На тази основа в Стара Загора е създаден Научно-производственият стопански комплекс по роботика „Берое“.

Към него е изграден и научноизследователски институт.

В комплекса работят хиляди хора, сред които голям брой инженери и научни специалисти.

Това вече не е обикновен машиностроителен завод.

Тук се разработват технологии, които трябва да променят начина, по който работят българските фабрики.

БЪЛГАРСКИТЕ РОБОТИ

До 1990 г. в „Берое“ са разработени и произвеждани над 50 вида хидравлични и електромеханични портални манипулатори.

Произвеждат се и повече от 10 вида роботи за автоматизация на различни технологични операции.

Създават се автоматични технологични линии.

Конвейри.

Манипулатори.

Системи за комплексна автоматизация.

Оборудване за металорежещи машини.

И различни специализирани машини и възли.

Промишленият робот тогава няма нищо общо с днешната представа за хуманоиден робот.

Той е машина, която извършва определени операции вместо човека.

Премества детайли.

Заварява.

Боядисва.

Обслужва машина.

Монтира.

Работи в среда, в която човекът трудно може да бъде постоянно на едно и също място.

Идеята е проста:

една машина да замести човека в тежката, опасна или повтаряща се работа.

ГАПС

През 80-те години „Берое“ стига до една от най-впечатляващите технологии за времето си.

ГАПС – гъвкава автоматизирана производствена система.

Това вече не е просто един робот.

Това е цяла автоматизирана производствена система.

Машини, роботи, транспорт и управление работят като едно цяло.

На 5 септември 1983 г. в „Берое“ е открита първата ГАПС в България.

Откриването е извършено лично от Тодор Живков.

Технологията се превръща във витрина на българското роботостроене.

Гости от страната и чужбина идват да видят как работи системата.

А само година по-късно заводът получава още един исторически посетител.

ГОРБАЧОВ В „БЕРОЕ“

На 11 септември 1984 г. Михаил Горбачов посещава Стара Загора.

Една от спирките му е именно ГАПС-ът на „Берое“.

Той разглежда производството заедно със съпругата си Раиса.

Посещението остава запечатано на снимки.

Горбачов и Тодор Живков влизат в комплекса.

А в двора на завода гостите засаждат дървета.

Така се появява т.нар. „Алея на дружбата“.

Сред кипарисите е и дървото, засадено от Горбачов.

По-късно там са засадени дървета и от други чуждестранни делегации.

Днес част от тези дървета са сред малкото живи свидетелства, че някога тук е имало огромен роботостроителен комплекс.

ЗАВОДЪТ РАБОТИ ЗА СВЕТА

Продукцията на „Берое“ не е предназначена само за България.

Около 90% от продукцията се изнася.

Основният външен пазар е Съветският съюз.

Роботите и автоматизираните системи намират приложение най-вече в автомобилната промишленост.

Така от Стара Загора тръгват машини, предназначени за големи индустриални предприятия извън България.

Това е и един от най-силните парадокси в историята на завода.

България произвежда високотехнологично оборудване.

Има инженери.

Има научен институт.

Има собствено производство на роботи.

Има автоматизирани производствени системи.

Има износ.

Има хиляди работници.

А само няколко години по-късно цялата тази система започва да се разпада.

1989 ГОДИНА

След 1989 г. ситуацията се променя драматично.

Основните пазари в чужбина се свиват.

Съветският съюз се разпада.

Старите договори и икономически отношения изчезват.

А „Берое“ е силно зависим именно от тези пазари.

Предприятието започва да търси нови производства.

Опитва се да се адаптира към новата икономическа среда.

Произвеждат се машини за дървообработване.

Разработват се машини за производство на гуми.

Правят се различни машини, възли и изделия по документация на европейски компании.

Но това вече не е същият пазар.

Нито същото предприятие.

ПРИВАТИЗАЦИЯТА

През 1991 г. „Берое“ вече е регистрирано като акционерно дружество.

Следват годините на прехода към частна собственост.

През 1996 г. предприятието влиза в масовата приватизация.

Мажоритарен собственик постепенно става приватизационният фонд „АКБ Форес“.

Така един от най-големите центрове на българското роботостроене преминава от държавна собственост в частна.

Това е моментът, от който започва последната глава от историята на „Берое“.

РАЗПРОДАЖБАТА

След приватизацията започват промени в собствеността и структурата на предприятието.

И постепенно започва да изчезва това, което прави „Берое“ уникален.

Машините започват да се продават.

Производствените мощности се разпадат.

Автоматизираните системи са демонтирани.

ГАПС-ът е разглобен.

Машините, които някога са работили като една система, са продадени поотделно.

Така една от най-скъпите и модерни производствени системи в България престава да съществува.

Не е унищожена с един взрив.

Не е затворена за един ден.

Просто е разглобена.

Част по част.

Машина по машина.

Цех по цех.

90 300 ЛЕВА

И тук историята става още по-противоречива.

На 29 декември 2002 г. „Берое“ АД продава на сливенската фирма „Манити“ терени и сграден фонд.

Посочената данъчна оценка на имота е около 4,062 милиона лева.

Продажната цена е:

90 300 лева.

Сделката е оспорена от синдика на дружеството пред Старозагорския окръжен съд.

Към сумата е начислен и ДДС от близо 690 000 лева.

Това се случва в момент, когато предприятието вече е в тежко финансово състояние.

НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТТА

На 4 март 2003 г. е постановено съдебно решение за несъстоятелност.

Кредиторите имат претенции за около 11,5 милиона лева.

И тук се появява един от най-показателните факти за съдбата на завода.

Прави се опит за оздравяване.

Но планът е отхвърлен.

Един от мотивите е особено показателен:

към този момент предприятието вече не разполага с необходимите сгради и машини, за да може реално да произвежда и да обслужва задълженията си.

Предприятието вече е загубило собствената си производствена база.

Заводът, който някога произвежда роботи, вече няма достатъчно машини и помещения, с които да произвежда.

На 31 октомври 2003 г. официално е прекратена дейността на „Берое“.

Така приключва историята на едно от най-интересните български предприятия от епохата на високотехнологичното машиностроене.

НО ИМУЩЕСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ИЗЧЕЗВА

Фактът, че предприятието е прекратило дейността си, не означава, че историята на терена приключва.

Следват нови сделки.

Нови собственици.

Съдебни спорове.

Разпродажби.

През следващите години отделни части от територията продължават да сменят собствеността си.

През 2015 г. частен съдебен изпълнител продава около 68 декара от терена на бившия завод и изоставените индустриални халета.

Цената е 3,5 милиона лева.

Така огромната територия, която някога е била единен заводски комплекс, окончателно се превръща в съвкупност от отделни имоти и нови собственици.

КАКВО СТАНА С ГАПС?

Една от най-големите иронии е именно съдбата на ГАПС.

През 1983 г. той е представян като технологично бъдеще.

В него участват роботи, автоматизирани машини и системи за управление.

Идват държавни ръководители.

Идват чуждестранни делегации.

Показва се като пример за високотехнологично производство.

Десетилетия по-късно същата система вече я няма.

Машините са продадени поотделно.

Цялата система е разпадната.

Технологията, която някога е била символ на бъдещето, се превръща в куп отделни машини.

АЛЕЯТА НА ДРУЖБАТА

Сред малкото останали свидетелства за миналото са кипарисите в двора.

Дърветата, засадени от чуждестранни делегации.

Сред тях е и кипарисът на Михаил Горбачов.

Някога до дърветата е имало табелки, които са показвали кой гост кое дърво е засадил.

С течение на времето табелките изчезват.

Заводът изчезва.

ГАПС-ът изчезва.

Машините изчезват.

Но дърветата остават.

И може би това е най-странният паметник на „Берое“.

Не машина.

Не робот.

Не заводска сграда.

А няколко дървета.

ОТ ЗАВОД ЗА РОБОТИ ДО НИЩО

През 70-те и 80-те години „Берое“ е част от представата за бъдещето.

Около 1700 души работят там.

90% от продукцията се изнася.

Произвеждат се роботи и автоматизирани системи.

Има собствен научноизследователски институт.

Има ГАПС.

Има инженери.

Има специалисти.

Има международни посещения.

Има износ.

Има големи планове.

След 1989 г. пазарите изчезват.

Следва приватизация.

Следват промени в собствеността.

Следва разпродажба.

Следват съдебни спорове.

Следва несъстоятелност.

И накрая заводът изчезва.

Не само като име.

Изчезва като производствена система.

Изчезват роботите.

Изчезват автоматизираните линии.

Изчезва научната база.

Изчезва заводският живот.

А мястото се превръща в имоти, нови фирми, складове и отделни производства.

Това е една от най-показателните истории на българската индустрия.

Защото „Берое“ не е бил завод за обикновена продукция.

Той е произвеждал машини, които трябва да заменят човешкия труд в бъдещето.

И днес, когато говорим за българска роботика, малко хора си спомнят, че в Стара Загора някога е имало огромен комплекс, в който се разработват и произвеждат промишлени роботи.

Там, където някога машините са работили денонощно, днес вече няма „Берое“ като единен завод.

Останали са архивите.

Снимките.

Дърветата.

И спомените на хората.

2026-08-27-08-15.png

Росен Петров:

"Благодаря на ЕС и САЩ, че съсипаха здравеопазването и опростачиха народа!"

Бившата дясна ръка на Слави Трифонов – Росен Петров изказа своите сърдечни „благодарности“ към ЕС и Щатите , които през годините допринесоха с толкова много неща за милата ни родина.

На първо място Петров благодари на Европейския съюз и на САЩ, че с подкрепата на Филип Димитров навремето, успяха скоропостижно и немедлено да затрият животновъдството и земеделието в страната ни, с които бяхме на първо място преди 1989-та година и това бе ясно на целия свят.

"Благодаря им, да! А после благодаря на Иван Костов, който отново с приятелите от ЕС затриха повече от 3500 завода. Благодаря и на Меглена Кунева, с която бастисаха АЕЦ Козлодуй и съсипаха тотално цялата ни енергетика.

После дадоха на изгодни концесии всичките ни залежи от злато и умело унищожиха армията ни. Такава на практика днес няма!

Благодаря на нашите управници и на ЕС особено много затова, че буквално разгромиха качественото ни дотогава здравеопазване и опростачиха народа и образованието “.

Той не пропусна да изкаже признанието си и за това, че хиляди пенсионери бяха и продължават да са оставени на просешка тояга, че стоят гладни и на студено.

„Много, ама много благодаря на Европейския съюз за това, че отвори за нас границите си и щедро приюти над 3 милиона бедни българи, останали без препитание в родината си и им позволи да мият чинии, да берат ягоди и да им слугуват.

Безкрайно Ви благодаря, благодетели от ЕС ! Безкрайно ! Ще Ви призная, че се сещам редовно и за майките ви, а дали съм прав… не знам “

Няма налично описание на снимката.

преди 10 часа, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Не трябва да се подиграваме на комуниста-русороб. Той е прочел няколко соц-русоробски пропагандни книги.

Положението е по-тежно, прочел е 2 вагона такива книги и няма измъкване от блатото. Количеството не може да компенсира качеството, особенно ако четеш книги само в една насока 😁Задълбава се още повече в социалистическата утопия и няма шанс да погледне отвъд.

Кокич е Тодорживковски соцакадемик. Роден е през 1952 година. Вие какво очаквате? Няма си млада баба човека.

преди 9 часа, parmobil написа:

В очакване съм как ще обвържеш десетилетие с Одеса, примерно

Тъй. Пак да повторя. Ако искаш... питай ме още 200 пъти една и съща простотия, друг отговор от мен няма да получиш. В края на краищата тук има причинно-следствени връзки, които абсолютно всеки човек, който е малко по-умен от земноводно би установил. А не да ме пита "как да обвържем десетилетие с Одеса", и то от позицията на човек, който е толкова наясно с нещата в Украйна, че дори не знае кога е започнал нацизма там и кой им е бил президент тогава.

преди 30 минути, Gencho 123 написа:

Положението е по-тежно, прочел е 2 вагона такива книги и няма измъкване от блатото.

Ми, прави сметка, ти на какъв хал си щом въпросният постоянно те слага на оная си работа... И то по абсолютно всички възможни теми.

преди 20 минути, nusho73 написа:

Много се папати вие двамата . Къде затъпяхте ?

От първака сигурно.

Две пиянки ли ти се радваха днес а коза

преди 1 час, kaldata1 написа:

Опитай да хапнеш нещо друго освен кренвирши "Клевър" и кайма "Народен". Знам, че това ти е соц вкуса, но повярвай ми, ям "капиталистическа" храна вече почти 40 години и кръвните ми изследвания са топ.

Това звучи изключително комично от човек, който съвсем сериозно беше на мнение, че парцалите в едновремешната бира били заради ниската хигиена. Тоя е много наясно с нещата, определено.

преди 9 минути, attj написа:

Кокич е Тодорживковски соцакадемик. Роден е през 1952 година. Вие какво очаквате? Няма си млада баба човека.

Дъртанян демек и за чеп не става,ама се слага че и пари предлага,ковчега няма джобове. Той шашав и това не знае.

преди 15 часа, цър-вул написа:

Пробвай някой продукт на "Биляна мес"

Ще предложа още една фирма с хубава продукция - "Микроарт 7" Белене - работят с немски рецепти и доскоро продукцията им беше почти изцяло за износ

преди 32 минути, Gencho 123 написа:

Положението е по-тежно, прочел е 2 вагона такива книги и няма измъкване от блатото. Количеството не може да компенсира качеството, особенно ако четеш книги само в една насока 😁Задълбава се още повече в социалистическата утопия и няма шанс да погледне отвъд.

Ма те вождовете-комунисти са прости но хитри. И от една две книги тъпа идеология са направили два вагона с книги с сменени и завъртяни едни и същи думи. И такива идиоти като тоя, захапват илюзията че са прочели нещо 😂

преди 14 минути, nusho73 написа:

Дъртанян демек и за чеп не става,ама слага че пари предлага,ковчега няма джобове. Той шашав и това не знае.

Дефакто нямаш 20 евра и алкохолната абстиненция те мъчи

преди 2 минути, nusho73 написа:

А бе, дъртанян ти какво си прочел, даже не можеш и да смяташ?

Защо на 53г си малограмотен комунист-русороб алклохолик от село

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.