Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 3 минути, communismatic написа:

Та... какви са съставките на въпросните продукти, би ли обяснил? Нещо пак ми пропусна питанката...

Виждам, че тука сте специалисти по всичко, аз обаче не съм. @AAUUXX попита за препоръка за салам и добавих, че е добре да види фирми които сами си отглеждат животните. Насока къде според мене е логично да потърси по-качествено месо, салами.. каквото му трябва. Поне ако аз имам такава дилема, така бих направил и за мен изглежда логично, че ако сам си отглеждаш животните, твоята продукция, ще е по-прясна и по-качествена. За съставки не съм казвал нищо и не знам защо си мислиш, че трябва да ги знам 😀

Между другото този същия колега който се правеше на ударен да пита за препоръка, после самият той публикува супер подробно изследване на над 20 вида сала Бургас т.е. той е много наясно с тези неща за да пита. Така, че ако се интересуваш наистина от някакви съставки, виж неговия линк, или го питай директно, явно е в час с тези неща. Другото е да си чешеш езика т.е. ти не се интресуваш изобщо от някакви си там съставки 😅

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, AAUUXX написа:

Не ми беше нужно много време за хамбургския салам ИИ помогна с информацията от Активни потребители.

Какъв е бил състава на салам хамбургски по времето на социализъма

По времето на социализма производството на колбаси у нас се е строго регламентирало от държавни стандарти, известни като БДС (Български държавен стандарт). За разлика от масовите съвременни евтини варианти, тогавашният „Хамбургски“ салам се е отличавал с високо съдържание на истинско месо и липса на изкуствени заместители, соев протеин, нишесте или механично отделено месо (ММО).

Основните съставки по държавния стандарт са включвали:

• Истинско месо: Основната част от колбаса се е състояла от качествено свинско и говеждо месо, както и твърда сланина. Съотношението между месата е гарантирало специфичната му сочност и плътна текстура.

Активни Потребители

• Подправки: Рецептурата е залагала на класически и натурални подправки – най-често черен или бял пипер, чесън (който му придава характерния ненатрапчив аромат), кимион и понякога щипка захар за балансиране на вкуса.

МЕСОНИ -

• Помощни средства: Използвали са се готварска сол и натриев нитрит (нитритна сол), които служат за консервиране и запазване на розовия цвят на месото.

Активни Потребители

Тъй като колбасът е бил малотраен варен продукт, сроковете му на годност са били кратки, но за сметка на това съставките са били изцяло натурални и подчинени на строгия контрол за качество на държавните стандарти.

Ти бъзикаш ли се? Това ли е информацията - активни потребители?

Нещо за рецепти, технологии?

преди 11 минути, AAUUXX написа:

Сега сигурно ще кажеш че през соца хората са имали повече пари за да си купуват естествени продукти ,а сега не ?

Хората тогава нямаха избор за по-евтино (но и съществременно по-некачествено).

Единственото, което капитализмът донесе, е повече избор.

преди 3 минути, Gencho 123 написа:

Поне ако аз имам такава дилема, така бих направил и за мен изглежда логично, че ако сам си отглеждаш животните, твоята продукция, ще е по-прясна и по-качествена. За съставки не съм казвал нищо и не знам защо си мислиш, че трябва да ги знам

Аха, т.е. ти нямаш никаква идея, дали е качествено, но го даваш за пример. Но най-важното е, че аз правя внушения, а не ти... ОК, разбрах.

преди 3 минути, Gencho 123 написа:

Така, че ако се интересуваш наистина от някакви съставки, виж неговия линк, или го питай директно, явно е в час с тези неща.

Няма какво да го питам, след като ти даваш списък с производители. Както и да е, ясно е, че и по тая тема си бос.

преди 1 минута, parmobil написа:

Ти бъзикаш ли се? Това ли е информацията - активни потребители?

След рецептата ще поискаш след това и да го направя хамбургския ,знам това, като ще се хванеш за пропорцията на черен пипер и ще ме преследваш три дни из темите да ме питаш за черния пипер topsecret2

преди 4 минути, parmobil написа:

Най-умният костовист се включи, ще става страшно... Пак ще ни "громи" с факти и аргументи.

преди 5 минути, communismatic написа:

Най-умният костовист се включи, ще става страшно... Пак ще ни "громи" с факти и аргументи.

Отиде да търси рецептата за хамбургски салам ,че хората от Активни потребители не са достоверни за него.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

След рецептата ще поискаш след това и да го направя хамбургския ,знам това, като ще се хванеш за пропорцията на черен пипер и ще ме преследваш три дни из темите да ме питаш за черния пипер topsecret2

Не се надценявай, че те следвам. Просто исках да кажеш, че си препечатал глупост. Защото ти не четеш какво ти е спуснала търсачката или AI.

А по повод химия и консерванти - омеси най-прост хляб - брашно, вода, мая - и ми кажи колко дни ще става за дъвчене? И после се замисли дали и по соц-а не са се ползвали хранителни подобрители.

преди 3 минути, communismatic написа:

Аха, т.е. ти нямаш никаква идея, дали е качествено, но го даваш за пример. Но най-важното е, че аз правя внушения, а не ти... ОК, разбрах.

Няма какво да го питам, след като ти даваш списък с производители. Както и да е, ясно е, че и по тая тема си бос.

Какво съм посочил ти прочетели ли изобщо, проблем ли имаш с осмислянето на информацията ? Направих си труда, да го намеря и публикивам отново, специално за теб, да се образоваш и ти. Та къде аз говоря за съставки, след като съвсем ясно съм обяснил, че давам пример с фирми които сами си отглеждат животните. Нито ги познавам, нито препоръчвам - просто списък достъпен в интернет и за теб и за мен. Ако искаш да разбереш съставките им, сигурно и това го има. Аз нито съм се интересувал, нито ги знам.

Ти наистина си типичния пример за уотабаутизмът, рядко срещана порода, но при теб симптомите са очевидини - винаги вкарваш нещо различно за да разводниш дори и най-елементарната публикация. Пък като видиш зора и дадеш назад, кварталния магазин е на разположение да помогне с данни и статистика.

image.png

Не се надценявай, че те следвам. Просто исках да кажеш, че си препечатал глупост. Защото ти не четеш какво ти е спуснала търсачката или AI.

А по повод химия и консерванти - омеси най-прост хляб - брашно, вода, мая - и ми кажи колко дни ще става за дъвчене? И после се замисли дали и по соц-а не са се ползвали хранителни подобрители.

По време на соца всеки ден купувах хляб ,защото изсъхваше за следващия ден и не ми беше приятен за ядене.

преди 7 минути, AAUUXX написа:

Отиде да търси рецептата за хамбургски салам ,че хората от Активни потребители не са достоверни за него.

А защото се правиш на луд - пак ще поискам да дадеш линк към исторически документ, учебник, извор, където да прочетем кога САЩ са окупирали Корея/Сеул през XIX век.

току-що, parmobil написа:

А защото се правиш на луд - пак ще поискам да дадеш линк към исторически документ, учебник, извор, където да прочетем кога САЩ са окупирали Корея/Сеул през XIX век.

Ето знаех си ,но не за черния пипер , а пак за Сеул D

преди 4 минути, Gencho 123 написа:

Та къде аз говоря за съставки, след като съвсем ясно съм обяснил, че давам пример с фирми които сами си отглеждат животните.

Да, бе, умен Генчо, то за всяка фирма за колбаси все някъде са отгледани животните. Тук говорим, че споменаваш редица производители, правейки внушения, че качество има. Питам те 200 пъти за това какво съдържат въпросните колбаси, при което ти даваш назад. И в същото време ти твърдиш, че аз правя внушение. Не знам, дали осъзнаваш степента на паралелната реалност, в която живееш, ама...

преди 5 минути, Gencho 123 написа:

image.png

№3 'ич не ми го 'фали - голяма химия. И месни, и млечни.
Пробвай някой продукт на "Биляна мес", пробвай и на Маджаров и ела да си говорим за качество на месни продукти.

преди 6 минути, Gencho 123 написа:

Ти наистина си типичния пример за уотабаутизмът, рядко срещана порода, но при теб симптомите са очевидини - винаги вкарваш нещо различно за да разводниш дори и най-елементарната публикация.

Естествено, че е така, да. Аз съм този, който така разводнява темата, че говорим все за едно и също нещо. А, да... Аз съм и тоя дето постоянно бяга от неудобни въпроси.

преди 18 минути, communismatic написа:

Ооо, какво стана с насилствената мобилизация? Намери ли къде съм писал за нея?

Ооо, какво стана с насилствената мобилизация? Намери ли къде съм писал за нея?

Да, показах ти... Интересно, що нещо избяга и от въпросният пост. Сигурно ще е случайно. Не се беше случвало досега никога.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Ето знаех си ,но не за черния пипер , а пак за Сеул D

Ми просто си кажи, че пусна откровена глупост и няма да го споменавам повече.

току-що, communismatic написа:

Да, показах ти... Интересно, що нещо избяга и от въпросният пост. Сигурно ще е случайно. Не се беше случвало досега никога.

Никъде не видях да съм писал за насилствена мобилизация. Сега, това, че ти се опитваш да правиш волни интерпретации на мой пост е друга работа. Аз никъде не съм писал такова нещо. И за пореден път се вижда.

Ми просто си кажи, че пусна откровена глупост и няма да го споменавам повече.

Поста ми като отговор не беше към теб ,а ти реши да влезеш с пост към мен ,поста ми беше тогава с цел да покажа на събеседника си че САЩ също са водили много военни операции по света ,това дали Сеул са го били окупирали или не в този случай няма значение ,защото въпроса не беше имало ли е окупация над Сеул.

току-що, AAUUXX написа:

Поста ми като отговор не беше към теб ,а ти реши да влезеш с пост към мен ,поста ми беше тогава с цел да покажа на събеседника си че САЩ също са водили много военни операции по света ,това дали Сеул са го били окупирали или не в този случай няма значение ,защото въпроса не беше имало ли е окупация над Сеул.

Да де, ама ако източникът пише, че Сеул е бил окупиран от САЩ, значи източникът ти е фейкомет. А защо да цитираме и вярваме на фейкомети?

Истината е, че САЩ и СССР водеха идеологическа война, която се проявяваше под формата на задочни/прокси войни и военни операции.

Няма как да се твърди, че САЩ са вероломни военнолюбци, а СССР са кротки агънцета. И двете страни активно провеждаха саботажни дейности в различни страни.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

САЩ няма как да окупират подобна държава, понеже границите им са доста далече от техните. Освен това, дори чисто окупацията струва адски скъпо на държавата, която окупира другата. Те действат по съвсем различен начин назначавайки си марионетни правителства тук и там. Това е най-ефикасният и най-евтиният метод, който им гарантира слугинаж за години напред. Не случайно в момента Европейският съюз е оглавяван от политици, които са жалки карикатури. Нали не си мислиш, че на Брюксел им пука за съдбата на Украйна? Естествено, че не им пука грам. Просто, когато правят алъш-вериш с Владимир Зеленски и корумпираната върхушка около него те захлебват повече от доволно. Държа да отбележа, че те изобщо не са глупави, просто са адски корумпирани и едните, че и другите. Не случайно хора като Урсула фон дер Лайен и Кристин Лагард са политици, които са били разследвани за корупция, т.е. говорим за тотално компрометирани политици, които са на високите етажи в ЕС.
Именно поради тази причина САЩ се опитват, да пробият в Иран, понеже идеята е да се наложи марионетно правителство, което да козирува пред тях и да се забият пирони в ковчега на Русия и Китай, защото се отваря южен фронт към руснаците, а Иран снабдява Китай с нефт. Защо САЩ бяха във Виетнам, в Афганистан, в Сирия и прочее? Нали не си мислиш, че на тях им пука за съдбата на народите им? Ми, не... просто идеята е да се наложи марионетно правителство, което да изпълнява това което им се нареди. Специално в Сирия, САЩ подкрепиха бивш терорист от "Ал Кайда", който дори самите те издирваха. Но... "кучи син, но наш кучи син".

току-що, Волен написа:

Да де, ама ако източникът пише, че Сеул е бил окупиран от САЩ, значи източникът ти е фейкомет. А защо да цитираме и вярваме на фейкомети?

Не е така, защото военен конфликт е имало ,а това беше нужната информацуя за поста. С окупация или не военната операция на САЩ е имало.

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Няма значение към кого е бил! Ти пусна лъжа! И продължаваш да клинчиш, че не си я измислил, а само я разпространяваш. Не е мъжко.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

С окупация или не военната операция на САЩ е имало.

Имаше корейска война, в която едната страна беше СССР.

русия-войни.png

Няма значение към кого е бил! Ти пусна лъжа! И продължаваш да клинчиш, че не си я измислил, а само я разпространяваш. Не е мъжко.

Добре ,така по добре ли е ?

И да затворим темата.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F:%D0%92%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B8_%D0%BD%D0%B0_%D0%A1%D0%90%D0%A9

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.