Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Чета съставките и не се решавам .

Сега също има стандарти. БДС не е изчезнал, а има и европейски стандарти.

Нашите колбаси от соца едва ли са били по-добри от сегашните немски, френски или италиански колбаси - или пък от нашите такива, правени по днешни стандарти.

Разликата между соца и днес е, че днес има евтинджоси, които наистина не се знае какво съдържат, а тогава нямаше подобни стоки. Но първото качество днес не е по-лошо отпреди.

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 14 минути, Волен написа:

Има луканки всякакви, че и по-хубави отпреди.

Ти си такъв наивник, че дори няма смисъл и да коментирам. Щанда на Billa-та вика... 😆

току-що, Волен написа:

БДС не е изченал, а има и европейски стандарти.

Има, да. По щанда на Billa-та личат яко европейските стандарти...

преди 15 минути, AAUUXX написа:

За разлика от масовите съвременни евтини варианти, тогавашният „Хамбургски“ салам се е отличавал с високо съдържание на истинско месо и липса на изкуствени заместители, соев протеин, нишесте или механично отделено месо (ММО).

Аз над 250 пъти писах, че може да не съм живял през социализма (на 35 години съм), но абсолютно всеки по-възрастен човек, който питаш... ще ти каже, че качеството на храната е било в пъти по-високо отколкото сегашното. Говорим за хора, с които има какво да си кажеш. А не такива, дето ми твърдят обратното, давайки ми пример с щанда на Billa. Само си пусни някой стар български филм и виж как изглеждат актьорите. Баш Майстора (Кирил Господинов) беше слаб като струна например.

преди 2 минути, Волен написа:

Сега също има стандарти. БДС не е изчезнал, а има и европейски стандарти.

Нашите колбаси от соца едва ли са били по-добри от сегашните немски, френски или италиански колбаси - или пък от нашите такива, правени по днешни стандарти.

Разликата между соца и днес е, че днес има евтинджоси, които наистина не се знае какво съдържат, а тогава нямаше подобни стоки. Но първото качество днес не е по-лошо отпреди.

Препоръчай ми колбас по БДС

Но не от тези

Активни Потребители

Тест на салам Бургас

Тест на салам Бургас, салам, Активни Потребители
току-що, AAUUXX написа:

О ял съм през соца ,печен ставаше чудесен ,намазвах филиика с масло и отгоре слагах салам и резан домат ,чудесен сандвич и вкусен. След 89-та опитвах няколко пъти на различни марки и не ми хареса ,не съм и купувал след това.

Аукси през ония времена хранително вкусовата химия я нямаше в днешния и вид и на запад. Тя се зараждаше тепърва на запад а тук нямахме достъп до ранните и разработки. Но за сметка на това пък храната тук беше кът. Хвани се ограмоти на колко години си ?! Пенсионер си.

преди 7 минути, Gencho 123 написа:

Трудна работа - на вкус и цвет товарищей нет. Едни ще харесват с повече сланина, други с телешко, всякакви има. Най-добре е да видиш кои фирми отглеждат животни и от техните колбаси да пробваш. Ще са най-близко до домашно приготвените (ако вземем за еталон домашния суджук). Поне има шанс да е по-прясно месото. Аз много рядко ям колбаси и не мога да препоръчам конкретна марка. Най-вкусни пържоли и кюфтета съм виждал на места обикновенно по-далеч от цивилизацията, домашно гледани животни, прясно месо и вкуса е много добър. Според бърза проверка в google ето няколко фирми които си отглеждат животните :

1. Еленко: Разполага със собствен модерен свинекомплекс за отглеждане на прасета, който захранва собствена кланица и месопреработка.

2. Месони: Произвежда месни продукти и колбаси от животни, родени, отгледани и заклани в България.

3. Димитър Маджаров: Водещ производител в бранша, който предлага богата гама от колбаси и месни продукти с утвърдени стандарти за качество.

4. Ферма Амброзия: Малка ферма в Стара планина, която отглежда пасищни животни по хуманен и естествен начин

Ок покажи състава им ,какво съдържат?

преди 1 минута, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Аукси през ония времена хранително вкусовата химия я нямаше в днешния и вид и на запад. Тя се зараждаше тепърва на запад а тук нямахме достъп до ранните и разработки. Но за сметка на това пък храната тук беше кът. Хвани се ограмоти на колко години си ?! Пенсионер си.

Аз не съм против да ядеш химия след като харесваш това.

Другаре, едно време какво качествено домашно месо е имало, а? Народа е ял домашно (здраво месо), защото по магазините е липсвало всякакво.

А сега другаре и домашното месо не е като едно време - пфу!

Втората лабораторна проба за антракс в ловешкото село Стефаново е положителна, научи NOVA. Случаят вдигна на крак здравните и ветеринарните власти в региона, след като в неделя бяха констатирани медицински случаи със съмнения за заразяване. Инфекцията е засегнала семейство, консумирало заразено домашно месо.

преди 10 минути, AAUUXX написа:

О ял съм през соца ,печен ставаше чудесен ,намазвах филиика с масло и отгоре слагах салам и резан домат ,чудесен сандвич и вкусен. След 89-та опитвах няколко пъти на различни марки и не ми хареса ,не съм и купувал след това.

А, на македонската наденица и викахме "кучешка радост ". Сега е лукс за някои хора, за жалост! И само като си помисля, че кучетата не искат да я ядат....

През комунизма салам "Камчия" много ми харесваше, леко запържен и в същото олио като изпържа две домашни яйца... ммм, мозък!

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Аз не съм против да ядеш химия след като харесваш това.

Пак не разбра какво ти писах ? Като всеки път то затова си комунист. Повтарям за последен път. Тогава нямахме достъп до тази химия. А и тя тепърва се зараждаше.

преди 1 минута, Звяра! написа:

А, на македонската наденица и викахме "кучешка радост ". Сега е лукс за някои хора, за жалост! И само като си помисля, че кучетата не искат да я ядат....

През комунизма салам "Камчия" много ми харесваше, леко запържен и в същото олио като изпържа две домашни яйца... ммм, мозък!

Наденица не беше също лоша ,но не купувах често ,както и биренките. А имаше също русенско варено то беше много вкусно ,намазвах си на филия и я изпичах на грила. Камчията и аз го харесвах също.

преди 1 минута, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Пак не разбра какво ти писах ? Като всеки път то затова си комунист. Повтарям за последен път. Тогава нямахме достъп до тази химия. А и тя тепърва се зараждаше.

Как тогава е нямало химия и тя внезапно се появи след 1990г ? ohmy

Да питаме ли ИИ от кога има Е-та и палмова мазнина и от кога се влага в продукти ? Ще бъде интересно какво ще напише ИИ.

преди 16 минути, communismatic написа:

Аз над 250 пъти писах, че може да не съм живял през социализма (на 35 години съм), но абсолютно всеки по-възрастен човек, който питаш...

Хаха, драги ми смехурко. Значи ти не си живял по соц време - но обясняваш какъв беше соца на по-възрастни от теб, които са го живяли.

На мама глупачето.

преди 44 минути, БаалБек написа:

Оле майкоУУУ...Нуше що така се самоопределяш? Въй...дръШ козЪтЪ, че ойде у рекЪтЪ или викни нЕкой друг празноглавец да те дърШи за ракЪтЪ...🤣

Някой да ти е дал думата ? И ти си въшкарка или си бълха .Хайде скрий се и върви да береш рози.

преди 2 минути, Волен написа:

Значи ти не си живял по соц време - но обясняваш какъв беше соца на по-възрастни от теб, които са го живяли.

Абсолютно, да. Най-малкото живея в момента и много добре знам, че само мега наивник (мога и друга дума да употребя, но...) може да напише, че еквивалент на "качество" може да бъдат продуктите на Billa. Няма особена разлика между теб, тираджията, Баалбек или Миро например. Или оня от ПП-ДБ, дето ми хвали Благо Коцев. Един дол дренки сте си...

преди 6 минути, AAUUXX написа:

Как тогава е нямало химия и тя внезапно се появи след 1990г ?

Да питаме ли ИИ от кога има Е-та и палмова мазнина и от кога се влага в продукти ? Ще бъде интересно какво ще напише ИИ.

Какво ти обясних преди малко ве малограмотен комунист ? Колко поста трябва да ти се обяснява ЕДНО И СЪЩО ?! През соца нямахме достъп до тази химия поради това че запада не ни даваше. На запад също до 89г. тепърва прохождаше в някои продукти. Все още се разработваше.

преди 10 минути, communismatic написа:

Аз над 250 пъти писах, че може да не съм живял през социализма (на 35 години съм), но абсолютно всеки по-възрастен човек, който питаш... ще ти каже, че качеството на храната е било в пъти по-високо отколкото сегашното. Говорим за хора, с които има какво да си кажеш. А не такива, дето ми твърдят обратното, давайки ми пример с щанда на Billa. Само си пусни някой стар български филм и виж как изглеждат актьорите. Баш Майстора (Кирил Господинов) беше слаб като струна например.

Тези доводи са най-състоятелните - как абсолютно всеки възрастен ще потвърди качеството на храната по времето на соца. Ако откриеш човек работил в тогавашните месокомбинати може би ще чуеш информация от първо лице как са били и тогава нещата. Качеството идваше най-вече от факта, че до 1989 и малко по-късно, все още имаше баби и дядовци на село, които имаха домашно отгледани животни и градини. Отиваме от града и на връщане колата пълна, задължително кора с яйца отзад 😅За купешките неща от магазина опираме до спомени, трудно може някаква конкретика тука да има освен "Един човек ми каза", няма какво да сравним, освен останалото в главите на хората. Както обичайно то тука ние с факти не боравим, ами говорим за личните ни усещания 🤣Някак си така го виждаме, по-слабички, по-здрави са били тогава хората, чисто субективно или пък вземаме Кирил Господинов лека му пръст за пример.

Показател който индиректно може да ни покаже за качеството на живота тогава и сега, който ми идва на ум е средната продължителност на живота. Това показва доколко добре сме с храната, с медицината и т.н.

преди 1 минута, nusho73 написа:

Някой да ти е дал думата ? И ти си въшкарка или си бълха .Хайде скрий се и върви да береш рози.

Бедна пиянка стой под масата и не се показвай

преди 1 минута, nusho73 написа:

Аз ли ти казах бе животно

Козичке пази тишина на село

преди 2 минути, Gencho 123 написа:

Показател който индиректно може да ни покаже за качеството на живота тогава и сега, който ми идва на ум е средната продължителност на живота.

Верно? А средната продължителност на живота не се ли определя от навлизането на технологиите в медицината? Много обичаш да правиш внушения, базирани на някакви си факти, дето са само в твоята глава... Така беше и с убитите от ПТП-та, между другото.

преди 13 минути, AAUUXX написа:

Наденица не беше също лоша ,но не купувах често ,както и биренките. А имаше също русенско варено то беше много вкусно ,намазвах си на филия и я изпичах на грила. Камчията и аз го харесвах също.

Имаше и хубави неща, не отричам, например хляба. Онзи селски объл хляб с дебела кора. Половин хляб изяждах от фурната до къщи...

Но системата беше "грамофон свири, майка плаче"!

преди 4 минути, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Какво ти обясних преди малко ве малограмотен комунист ? Колко поста трябва да ти се обяснява ЕДНО И СЪЩО ?! През соца нямахме достъп до тази химия поради това че запада не ни даваше. На запад също до 89г. тепърва прохождаше в някои продукти. Все още се разработваше.

Пак ли ти дадоха от лошия първак ohmy

Казваш ,че тогава не са ни давали от запада да влагаме химия в колбасите си ,тоест запада е мислил за нас ,а сега ни дават wors

преди 1 минута, Звяра! написа:

Имаше и хубави неща, не отричам, например хляба. Онзи селски объл хляб с дебела кора. Половин хляб изяждах от фурната до къщи...

Но системата беше "грамофон свири, майка плаче"!

Няма перфектна система ,винаги едно е за сметка на друго.

току-що, AAUUXX написа:

Пак ли ти дадоха от лошия първак

Казваш ,че тогава не са ни давали от запада да влагаме химия в колбасите си ,тоест запада е мислил за нас ,а сега ни дават

Малограмотник ти наистина си много тъп. Е затова си изтривалка в тоя форум

преди 17 минути, AAUUXX написа:

Вече съм го казвал: парадоксалното е, че хранителната ни промишленост по соц време бе изостанала спрямо Запада и по тази причина се ползваха повече естествени продукти.

След промените хранителната ни промишленост бързо навакса и се почна с добавките и палмовото масло/олио.

току-що, AAUUXX написа:

Да попитаме ли ИИ ?

Малограмотник цитирам ии ама ти си много тъп ве

преди 3 минути, AAUUXX написа:

Казваш ,че тогава не са ни давали от запада да влагаме химия в колбасите си ,тоест запада е мислил за нас ,а сега ни дават wors

Не че не са ни давали, а хранителната ни промишленост не беше пригодена.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.