Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 35 минути, nusho73 написа:

Малограмотен ли си ,даже не може и да смяташ ? Предполагаш съм 73 набор ли .дъртанян такъв, мозъка ти те оставя ти не го оставяш

Бивш хаспел на 53г си ве малограмотен соц пиянка от село. Всеки те знае. Снимай се и ти давам 20 евро да празнуваш

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 1 час, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Имаме си квот си искаме анадънмо. И вас малограмотните ви имаме за да ни забавлявате

В този форум лично ти си над всичката конкуренция ! Да не ти е свършил първака или пак да те е ядосала някоя млада баба !?

преди 27 минути, Joss Bomon написа:

Нито е от "тогава", нито отразява истината. А на Иво Христов няма кой да опонира в дебат, пък вие се хихикайте, след като не може да се опрете на хилядна от процента на неговите знания!

Защо всеки се подиграва с малограмотния Иво Христов от Мосейково и със теб като негов слуга

Академик Иванов как така да бъде сравняван с проф. Христов?

Малограмотния от село с внука и големите им уши няма какво да ядът.

преди 10 минути, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Малограмотния от село с внука и големите им уши няма какво да ядът.

Пак те е ядосала някоя млада баба.

Няма какво да яде тоя малограмотник пенсионер и цял ден седи в тоя форум.

преди 2 часа, kaldata1 написа:

И банани има, и от пиле мляко. При това - ежедневно, през цялата година. Продукти има за всеки джоб, за всеки вкус, че и за всяко състояние - едва сега един диабетик или човек с лактозна непоносимост може да се храни пълноценно.

Лош капитализъм - бачкаш добре, изкарваш добре, живееш добре. Направо да се погнусиш!

Всякаква храна има вече, която да те вкара в болница или директно в гроба. И то целегодишно. По-добре да стоя гладен отколкото да ям е-та, ме-та, стабилизатори, оцветители... Даже и бира не пия вече въпреки че много я харесвам. Като видя срока и на годност от над 6 месеца и лошо ми става. При социализма се разваляше за 3-4 дена. Защото беше истинска бира.

Така че позна че капитализма е лош. Въобще не го интересува твоето здраве и живот. Всичко прави за пари. Дори и да те убие. Използва че сте будали и се радвате че имали всичко за ядене и то целегодишно, ама не мислите дали става за ядене. Будали!

преди 23 минути, Miusuka написа:

Всякаква храна има вече, която да те вкара в болница или директно в гроба. И то целегодишно.

Ако спреш да се ровиш в кофите за боклук, ще се оправиш.

преди 23 минути, Miusuka написа:

Даже и бира не пия вече въпреки че много я харесвам. Като видя срока и на годност от над 6 месеца и лошо ми става. При социализма се разваляше за 3-4 дена. Защото беше истинска бира.

Вмесго да хленчиш, иди и си намери жива бира. Продава се целогодишно.

преди 7 минути, Miusuka написа:

Всякаква храна има вече, която да те вкара в болница или директно в гроба. И то целегодишно. По-добре да стоя гладен отколкото да ям е-та, ме-та, стабилизатори, оцветители... Даже и бира не пия вече въпреки че много я харесвам. Като видя срока и на годност от над 6 месеца и лошо ми става. При социализма се разваляше за 3-4 дена. Защото беше истинска бира.

Така че позна че капитализма е лош. Въобще не го интересува твоето здраве и живот. Всичко прави за пари. Дори и да те убие. Използва че сте будали и се радвате че имали всичко за ядене и то целегодишно, ама не мислите дали става за ядене. Будали!

Ха така, каза ли им го 😄Както говориха и във филма - произвеждаме плодове и зеленчуци, ама няма по магазините. Макар и да живяхме по-кратко през социализма, беше с качествена храна и здравеопазване, не като сега да те вкара в болницата или директно в гроба.

Чета и се чудя в кой свят живеете, изобщо дали схващате, че сме в едни от най-добрите години от човешката история, имаме късмета да сме в тази част на света където има най-висок стандарт на живот.. но пак ще скочи някой: а знаете ли при социализма какво беше ехе.. нямаше много неща, умирахме по-млади, но беше по-хубав живота.

преди 1 минута, Волен написа:

Ако спреш да се ровиш в кофите за боклук, ще се оправиш.

Ти вероятно ровиш на правилните места ,покажи колбас който е направвн само от месо ,сол и подправки или пък сладкиши без палмова мазнина и половината менделеева таблица в Е- та.

преди 28 минути, Miusuka написа:

По-добре да стоя гладен отколкото да ям е-та, ме-та, стабилизатори, оцветители.

Ми, самият факт, че едно прясно мляко, което е отворено издържа в хладилника сигурно към 14 дни, какво повече да коментираме.

преди 29 минути, Miusuka написа:

Даже и бира не пия вече въпреки че много я харесвам. Като видя срока и на годност от над 6 месеца и лошо ми става.

Доколкото си спомням, "Каменица" и "Загорка", т.е. стандартната българска бира издържаше към 12 месеца. Ти прави сметка какво има вътре...

преди 31 минути, Miusuka написа:

При социализма се разваляше за 3-4 дена. Защото беше истинска бира.

Имаше "професори" от форума, които твърдяха съвсем сериозно, че бирата едно време се е разваляла за три дни, понеже хигиената е била ниска. Бая време я въртяха тая мантра. Единият вече го посочих, другият май вече не влиза тук.

преди 6 минути, Волен написа:

Вмесго да хленчиш, иди и си намери жива бира. Продава се целогодишно.

Така е, да. Тя изобщо няма химии вътре също... Наивник.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Ти вероятно ровиш на правилните места ,покажи колбас който е направвн само от месо ,сол и подправки или пък сладкиши без палмова мазнина и половината менделеева таблица в Е- та.

Който го интгересува, знае как да се храни здравословно. Има достатъчно възможности.

преди 2 часа, nusho73 написа:

Имаш дръшки и въшки специално ти....

преди 2 часа, nusho73 написа:

Малограмотен ли си .........

Оле майкоУУУ...Нуше що така се самоопределяш? Въй...дръШ козЪтЪ, че ойде у рекЪтЪ или викни нЕкой друг празноглавец да те дърШи за ракЪтЪ...🤣

току-що, Волен написа:

Който го интгересува, знае как да се храни здравословно. Има достатъчно възможности.

Аз си търся колбас ,обичах да си правя за закуска сандвич със салам бургас в миналото ,разнообразявах с луканка понякога. Предложи ми качествен който е за теб.

преди 4 минути, AAUUXX написа:

... покажи колбас който е направвн само от месо ,сол и подправки ...

Кренвиршите и хамбургският салам по време соца да не мислиш че бяха само месо ,сол и подправки.

преди 2 минути, AAUUXX написа:

Предложи ми качествен който е за теб.

На кулинарния щанд в Билата можеш да намериш всякакви деликатеси, изготвени от истински продукти. Да, по-скъпи са. Признавам.

Кренвиршите и хамбургският салам по време соца да не мислиш че бяха само месо ,сол и подправки.

Не знам ,кремвирши не съм купувал ,но съм сигурен че ако потърсим ще намерим рецептата от тогава. Хамбургския салам беше хубав ,от него също купувах за сандвичи. Ще потърся и ще споделя намереното от какво са били правени тези колбаси. За салама бургас вече беше постат състава му от соца и беше месо ,сол и подправки.

преди 4 минути, Волен написа:

На кулинарния щанд в Билата можеш да намериш всякакви деликатеси, изготвени от истински продукти. Да, по-скъпи са. Признавам.

Кво!? 😆😆😆😆😆😆

току-що, communismatic написа:

Кво!?

Кво се правиш на интересен ?!? Има луканки всякакви, че и по-хубави отпреди.

На киселяк кат теб и соцът не може да му помогне. Така че няма какво да те слушаме. 🤣

Не ми беше нужно много време за хамбургския салам ИИ помогна с информацията от Активни потребители.

Какъв е бил състава на салам хамбургски по времето на социализъма

По времето на социализма производството на колбаси у нас се е строго регламентирало от държавни стандарти, известни като БДС (Български държавен стандарт). За разлика от масовите съвременни евтини варианти, тогавашният „Хамбургски“ салам се е отличавал с високо съдържание на истинско месо и липса на изкуствени заместители, соев протеин, нишесте или механично отделено месо (ММО).

Основните съставки по държавния стандарт са включвали:

• Истинско месо: Основната част от колбаса се е състояла от качествено свинско и говеждо месо, както и твърда сланина. Съотношението между месата е гарантирало специфичната му сочност и плътна текстура.

Активни Потребители

• Подправки: Рецептурата е залагала на класически и натурални подправки – най-често черен или бял пипер, чесън (който му придава характерния ненатрапчив аромат), кимион и понякога щипка захар за балансиране на вкуса.

МЕСОНИ -

• Помощни средства: Използвали са се готварска сол и натриев нитрит (нитритна сол), които служат за консервиране и запазване на розовия цвят на месото.

Активни Потребители

Тъй като колбасът е бил малотраен варен продукт, сроковете му на годност са били кратки, но за сметка на това съставките са били изцяло натурални и подчинени на строгия контрол за качество на държавните стандарти.

току-що, AAUUXX написа:

Не ми беше нужно много време за хамбургския салам ИИ помогна с информацията от Активни потребители.

Това е на теория, но на практика не съм сигурен, че беше съвсем така.

Като те слушам, не си ял хамбургски салам.

Това е на теория, но на практика не съм сигурен, че беше съвсем така.

Като те слушам, не си ял хамбургски салам.

О ял съм през соца ,печен ставаше чудесен ,намазвах филиика с масло и отгоре слагах салам и резан домат ,чудесен сандвич и вкусен. След 89-та опитвах няколко пъти на различни марки и не ми хареса ,не съм и купувал след това.

преди 51 минути, Miusuka написа:

Постоянно си на първак.

преди 15 минути, Волен написа:

Чета съставките и не се решавам .

преди 10 минути, AAUUXX написа:

Аз си търся колбас ,обичах да си правя за закуска сандвич със салам бургас в миналото ,разнообразявах с луканка понякога. Предложи ми качествен който е за теб.

Трудна работа - на вкус и цвет товарищей нет. Едни ще харесват с повече сланина, други с телешко, всякакви има. Най-добре е да видиш кои фирми отглеждат животни и от техните колбаси да пробваш. Ще са най-близко до домашно приготвените (ако вземем за еталон домашния суджук). Поне има шанс да е по-прясно месото. Аз много рядко ям колбаси и не мога да препоръчам конкретна марка. Най-вкусни пържоли и кюфтета съм виждал на места обикновенно по-далеч от цивилизацията, домашно гледани животни, прясно месо и вкуса е много добър. Според бърза проверка в google ето няколко фирми които си отглеждат животните :

1. Еленко: Разполага със собствен модерен свинекомплекс за отглеждане на прасета, който захранва собствена кланица и месопреработка.

2. Месони: Произвежда месни продукти и колбаси от животни, родени, отгледани и заклани в България.

3. Димитър Маджаров: Водещ производител в бранша, който предлага богата гама от колбаси и месни продукти с утвърдени стандарти за качество.

4. Ферма Амброзия: Малка ферма в Стара планина, която отглежда пасищни животни по хуманен и естествен начин

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.