Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 20 минути, цър-вул написа:

Е, все пак са 104млн. срещу 1.486 млрд. Проблемът е и в ръста на заплатите в Китай, който започва силно да расте и Виетнам става още по-угодно място.
ПП Гледам, че индийците са минали китайците с ок. 40млн души

И Виетнам и Индия мисля тръгват от ниска база на GDP спрямо Китай, би трябвало да имат по-голям ръст поне в началото, ако всичко друго е наред. Все пак според цифрите, Индия е все още доста далече спрямо Китай (много години ще трябва да минат ако изобщо могат да ги настигнат по GDP) . Ето любопитно сравнение на топ икономиките по растеж, където точно тези 3 са на пъривте места и за мен е изненада, че Китай има значително по-голям растеж от останалите :

image.png

• Отговори 45,9k
  • Прегледи 1,5m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

• @dimy Не знам в кой град си живял, но  в моят малък, провинциален бе така: След училище ходих да се редя за хляб, даваха максимум 2 бр. или средно по половин хляб на член семейство. За месо бе су

Публикувани изображения

преди 7 минути, Gencho 123 написа:

И Виетнам и Индия мисля тръгват от ниска база на GDP спрямо Китай, би трябвало да имат по-голям ръст поне в началото, ако всичко друго е наред. Все пак според цифрите, Индия е все още доста далече спрямо Китай (много години ще трябва да минат ако изобщо могат да ги настигнат по GDP) . Ето любопитно сравнение на топ икономиките по растеж, където точно тези 3 са на пъривте места и за мен е изненада, че Китай има значително по-голям растеж от останалите :

image.png

Във Виетнам не е ли също комунистическа система ? Добре се представят за комунисти.

Тези комунисти да не се окажат повече капиталисти от капитализъма ?

току-що, инж. lebel написа:

Преди джуджетата беха 7, а сега са 8! Значи условията за живот са се подобрили.

Така е, прав си! )

Днес не отглеждаме прасета, които да затваряме в буркани, не ровим земята като картици за да си отгледаме малко зеленчуци, щандовете са пълни с всичко.

преди 48 минути, Gencho 123 написа:

Веднага се досетих, че всъщност ти си представителната извадка, оцелялата статистика.

И аз веднага се досетих че ти си човек, на който не му се пада по гръб. Изброих ти няколко фактора, които допринасят за по-голям брой катастрофи днес, без ти да представиш нито един за обратното... но въпреки това ти трябва официална статистика.

Не ти е зор статистиката, зор ти е да признаеш че не си прав. Пробвай. Не боли. Няма да паднеш на никого в очите. Напротив, можеш да спечелиш уважение с такава постъпка.

преди 13 минути, инж. lebel написа:

Преди джуджетата беха 7, а сега са 8! Значи условията за живот са се подобрили.

А Снежанка ?

преди 10 минути, Звяра! написа:

Така е, прав си! )

Днес не отглеждаме прасета, които да затваряме в буркани, не ровим земята като картици за да си отгледаме малко зеленчуци, щандовете са пълни с всичко.

Но всичко това някой друг го прави за теб ,а на този друг ти му плащаш за това topsecret

преди 4 минути, AAUUXX написа:

Но всичко това някой друг го прави за теб ,а на този друг ти му плащаш за това topsecret

Устройва ме да си плащам, а през комунизма дори да искаш да си платиш, нямаше стока целогодишно по щандовете, като например зеленчуци. В Халите имаше само основни продукти, прясно мляко, захар, оцет, олио, .... като написах мляко си спомних, че имаше в пликчета два вида по спомен плодови млека. Праскова и кайсия мисля че бяха. Малки квадратни пликчета.

току-що, Звяра! написа:

Устройва ме да си плащам, а през комунизма дори да искаш да си платиш, нямаше стока целогодишно по щандовете, като например зеленчуци. В Халите имаше само основни продукти, прясно мляко, захар, оцет, олио, .... като написах мляко си спомних, че имаше в пликчета два вида по спомен плодови млека. Праскова и кайсия мисля че бяха. Малки квадратни пликчета.

Ей, не се наревахте с вашата лакомия! Нали сега е на вашето и сте доволни?! Айде да не ми казвате на мен, как съм се чувствал тогава и колко ми е било зле!!!

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Ей, не се наревахте с вашата лакомия! Нали сега е на вашето и сте доволни?! Айде да не ми казвате на мен, как съм се чувствал тогава и колко ми е било зле!!!

Сега зле ли ти е?

току-що, Joss Bomon написа:

Малограмотник пенсионер никой не те брои за жив. Не пропагандирай безличието си

преди 1 минута, Звяра! написа:

Как сме оцеляли в тези години без храна ? Аз пък щот все съм бил карък и винаги като съм поискал ,мляко ,салам, сирене ,кашкавал ,месо е имало ,като някой от тези продукти до обяд свършваха ,все пак нямаха срок на годност от няколко месеца. Всички това го знаехме и пазарувахме до обяд ,хляб също. Зеленчуци не са ми липсаши зимата ,плодовете също ,имаше в буркани, имаше ги и сушени някой в мазата. Но сега няма човек който да спори за това ,че всичко е по лесно ,по достъпно и през цялата година. Представи си ако сега беше както тогава ,кога щеше да остане време за форумен спам ?

преди 3 минути, Звяра! написа:

Сега зле ли ти е?

Тц.

преди 10 минути, инж. lebel написа:

Снежанката я бъркат сега, Снегурочка я издирват с ЕЗА, а Белоснежка се е загубила в Беловежката пуща.

И снежанка не е като едно време lock

Дано не развалят и вълкът и трите козлета.

преди 36 минути, AAUUXX написа:

Във Виетнам не е ли също комунистическа система ? Добре се представят за комунисти.

Тези комунисти да не се окажат повече капиталисти от капитализъма ?

Същите процеси, които направиха Китай велик, сега правят Виетнам велик. А именно, изнасянето на производството в страна с налична евтина работна ръка.

Бързото икономическо разрастване на Виетнам – често изпреварващо регионалните си конкуренти с годишен ръст на БВП около 6–8% – се обуславя от комбинация от вътрешна структурна политика, геополитическо пренареждане и интеграция в глобалните вериги за доставки.

На първо място това е стратегията „Китай плюс едно“ и пренареждане на веригата за доставки. Тъй като глобалните вериги за доставки се диверсифицират, отдалечавайки се от прекомерната зависимост от Китай поради търговски търкания и геополитически рискове, чуждестранните мултинационални компании силно възприеха стратегията „Китай + 1“.

Директната близост на Виетнам до южните производствени центрове на Китай (като Шънджън) го прави логистично удобна алтернатива. Технологичните гиганти се насочват: Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) се насочиха рязко към производството на модерна електроника. Големи технологични фирми като Samsung, партньорите във веригата за доставки на Apple (Foxconn, Goertek) и LG произвеждат значителна част от смартфоните, таблетите и носимата електроника във Виетнам.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

И снежанка не е като едно време lock

Дано не развалят и вълкът и трите козлета.

Стига да оцелеят вълкът и седемте прасета, дрееми за пастърмата.

преди 1 минута, AAUUXX написа:

Как сме оцеляли в тези години без храна ? Аз пък щот все съм бил карък и винаги като съм поискал ,мляко ,салам, сирене ,кашкавал ,месо е имало ,като някой от тези продукти до обяд свършваха ,все пак нямаха срок на годност от няколко месеца. Всички това го знаехме и пазарувахме до обяд ,хляб също. Зеленчуци не са ми липсаши зимата ,плодовете също ,имаше в буркани, имаше ги и сушени някой в мазата. Но сега няма човек който да спори за това ,че всичко е по лесно ,по достъпно и през цялата година. Представи си ако сега беше както тогава ,кога щеше да остане време за форумен спам ?

Не е въпроса до оцеляването, а до това че зад бодливата тел на соц блока. Хората не мислеха как да се снабдят с храна а се развиваха.

току-що, nusho73 написа:

Малограмотника дъртак дето е в деменция пак е изтървал козите

ДокаТО се обърне бай Амет и отиде под масата. Баси алкохолика си

преди 11 минути, Joss Bomon написа:

Нали сега е на вашето и сте доволни?!

Живял съм и при соца, и при демокрацията. Предпочитам демокрацията (с всичките и недостатъци). Между соц-лагер и Европа, с две ръце избирам Европа.

Вие дето мразите Европа не мога да ви мисля. За вас може би е най-добре да емигрирате в Руспия при Путьото.

преди 5 минути, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Не е въпроса до оцеляването, а до това че зад бодливата тел на соц блока. Хората не мислеха как да се снабдят с храна а се развиваха.

Бих добавил, че на Запад общуваха и пътуваха свободно докато ние пътувахме с пътни листове до съседното село и минавахме през три КПП-та за да стигнем до него. Принуждаваха ни да пишем писма до хора в СССР и да учим задължително руски език.

преди 2 минути, акад. проф. д.н. Иванов написа:

Имаш предвид западна европа ,те след всв също не са били в по изгодна позиция от нас ,но са имали за разлика от нас тогава възможността финансова и като работна ръка за да постигнат по голям напредък за същия период. Ние през този период също бележим голям напредък като от аграрна страна ставаме индустриална и то в огромен за нас мащаб. Сега защо не сме били богати колкото западно европейците е същи въпрос който и днес може да де зададе. Миналия период има своите подитиви и негативи за нас ,също както този период след 1989г Най голямата грешка на системата тогава и не знам що така са решили тогава да няма частна дейност и да няма възможност за посещаване и работа в западна европа, вероятно причината е същата както сега спрямо Русия ,тоест политика.

Няма да лъжеш трол

преди 2 минути, Звяра! написа:

Бих добавил, че на Запад общуваха и пътуваха свободно докато ние пътувахме с пътни листове до съседното село и минавахме през три КПП-та за да стигнем до него. Принуждаваха ни да пишем писма до хора в СССР и да учим задължително руски език.

преди 5 минути, Волен написа:

Живял съм и при соца, и при демокрацията. Предпочитам демокрацията (с всичките и недостатъци). Между соц-лагер и Европа, с две ръце избирам Еропа.

Вие дето мразите Европа не мога да ви мисля. За вас може би е най-добре да емигрирате в Руспия.

Защо не избереш България ? Няма да станеш нито Германец ,нито Холандец ,нито Французин ,където и да живееш все ще си Българин и за останалите в друга държава също?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.