Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 11 минути, jhoro написа:

Казах "писалка с перце" - не паче перо!

Имах такъв комплект, писалка и химикалка Parker с позлатено перце, подарък от чичо ми....

И понеже бе подарък лично за мен, реших че аз си решавам кво да правя с него и айде в чантата, за да си пиша с него, кеф с писалката, кеф с химикалката, та да са изфукам....

Е, фуках са до голямото междучасие, после комплекта мистериозну изчезна и така не се откри....

А аз цел месец получавах половин "субсидия".....

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 24 минути, jhoro написа:

Казах "писалка с перце" - не паче перо!

OMAS_Filarmonica_Notenfeder.jpg.d2564faf89f2a3e4c1e169420845b666.jpg

Нямам вина, че общага ти култура куца!

Нямам вина, че не се изразяваш правилно.

Аз си помислих, че подостряш перото. Топваш в мастилницата и така си писал в школото.

440px-Gerrit_Dou_-_Scholar_sharpening_a_

преди 18 минути, АСПЕКТ написа:

Няма такава дума писалка с перце. Писалката си е писалка. Или пишеш с писалка както е в Германия по задължение, или пишеш с химикалка. 

Обясних за идиоти като теб - дето ще кажат писалка, пък ще мислят за химикалка.

преди 20 минути, jhoro написа:

Първо няма да докладвам. Но ако системно продължаваш да обиждаш, да не се чудиш. Ако имаш бан.

В Берлин децата пишат задължително с писалка. Не пишат с химикал. Не знам как е в другите области в Германия. Всяка област си е самостоятелна със собствени правила, език и закони. Бюджет също.

Füller на немски език и другата немска дума Kuli за химикалка. Давам ти ги разговорно, после да не кажеш. Ами, той погледна в речника или в Гугъл транслейт. Затова знае немски език. Иначе - не.

Когато пишат с молив на контролното им се зачита все едно нищо не са писали и пишат учителите с лош 1. Не слаб 2. Лош 1 или по тяхната система 6.  1 при тях е отличен 6. 6 е лош 1, 5 е слаб 2.

Така, че недей да ми обясняваш, дали аз знам или не, какво е писалка, химикалка или молив, или перо с мастилница.

преди 35 минути, АСПЕКТ написа:

В Берлин децата пишат задължително с писалка. Не пишат с химикал.

Нали същото написах

преди 2 часа, jhoro написа:

Ние пък нямахме химикалки. Не, ме нямаше изобщо - 1-3 клас трябнаше да пишем само с писалки, с перце и мастило.

Това е с цел, подобряване на краснописа - с писалката е по-трудно да се изписват „завранкулките“.

преди 57 минути, АСПЕКТ написа:

Аз си помислих, че подостряш перото. Топваш в мастилницата и така си писал в школото.

Нищо не си си помислил - просто сте гавраджии и се чудите - за какво да се хванете.

И да - ползвахме мастилници, защото тогава писалките се пълнеха отпред - нямаше като сега сменяеми патрончета с мастило.

преди 18 часа, BANKATA написа:

Да, най-забавно беше един път като се редих на опашка с баба ми за чушки пред плод и зеленчука и те взеха че свършиха.

Ооо, бил си бабино писано яйце. И сега ли си писано?

на 1.09.2024 г. в 12:46, В. Велев написа:

Велке на младини си била опасна с Московеца:giggle1:

Може да бъде изображение с 1 човек, автомобил, улица и текстово съобщение

преди 10 часа, jhoro написа:

Нали същото написах

Това е с цел, подобряване на краснописа - с писалката е по-трудно да се изписват „завранкулките“.

Нищо не си си помислил - просто сте гавраджии и се чудите - за какво да се хванете.

И да - ползвахме мастилници, защото тогава писалките се пълнеха отпред - нямаше като сега сменяеми патрончета с мастило.

Ако си писал с писалка, значи си над 60 годишен...

преди 11 часа, jhoro написа:

Детето не знае за перодръжка. И че се сменяваха писците.

Той е тук само, за да разлайва кучетата. Иначе е с интелект на чехълче

преди 3 минути, parmobil написа:

Сори, че ти ползвам поста, нема да коментирам него....

Интересно ми е твото мнение по един въпрос, който бистрим вече месеци периодично....

1. Отваряха ли прозорците хората по време соца, за да проветрят и охладят жилищата си, вместо да изключват отоплителните уреди?

2. Отговаря ли на истината твърдението, че хората по време на соца са се къпали не повече от веднъж седмично?

Щот вече почвам да си мисля, че Плевен е бил неква "соц. витрина", па тогиз не съм го разбирал....

Щот тук определено първото бе така, а второто не....

Вярвам, че ще ми отговориш честно....

преди 1 минута, andiay написа:

Сори, че ти ползвам поста, нема да коментирам него....

Интересно ми е твото мнение по един въпрос, който бистрим вече месеци периодично....

1. Отваряха ли прозорците хората по време соца, за да проветрят и охладят жилищата си, вместо да изключват отоплителните уреди?

2. Отговаря ли на истината твърдението, че хората по време на соца са се къпали не повече от веднъж седмично?

Щот вече почвам да си мисля, че Плевен е бил неква "соц. витрина", па тогиз не съм го разбирал....

Щот тук определено първото бе така, а второто не....

Вярвам, че ще ми отговориш честно....

Абсолютно! Отваряхме и проветрявахме и не ни пукаше. За къпането и до ден днешен се втрещявам сред повече хора. За доста хора неделя е ден за баня. В казармата ми имаше баня за чудо и приказ, с десетки душове, но ни даваха да се къпем само в неделя срещу подпис, щото иначе не трябва да е мокро. Заради проверката, моля ти се. Няма да слагам емотиконка, щото е срамно.

преди 1 минута, parmobil написа:

Абсолютно! Отваряхме и проветрявахме и не ни пукаше. За къпането и до ден днешен се втрещявам сред повече хора. За доста хора неделя е ден за баня. В казармата ми имаше баня за чудо и приказ, с десетки душове, но ни даваха да се къпем само в неделя срещу подпис, щото иначе не трябва да е мокро. Заради проверката, моля ти се. Няма да слагам емотиконка, щото е срамно.

Ти си бил късметлия бре...

В нашето поделение немаше течаща вода....

"Деня за баня" бе през понеделник....

И това в Строителни войски, можеш да си представиш....

Добре, че бех в село близко до Плевен и почти всека вечер след проверка - през оградата, рейса и у нас да се къпя....

Иначе, когато баща ми казваше - "Неделя е, ден за баня", имаше предвид да ходи в една от градските бани, защото това бе неква традиция между него и приятелите му, а не че се къпеше само в неделя....

Съберат се, напарат се в общата къпалня, обливат се с тасовете, изтърка ги по гърба теляка, докат се зачервят (туй бе гоуем кеф, казвам го с ясното съзнание за всевъзможните подигравателни асоциации, които могат да последват, ма не ми дреме), после вземат по един душ, подсушат се, обличат се и целата компания отидат по мъжки в некое кръчме....

Веднъж ме бе водил в старата турска баня, дет сега е галерия с картините дарени на Плевен от Светлин Русев, но съм бил много малък и спомените ми са смътни, но май в нея имаше и плитък басейн с гореща вода....

По-късно и аз ходех поне веднъж седмично, в някоя от двете Градски бани, нищо че у нас имахме баня....

Но... да се твърди, че хората масово не са се къпели повече от веднъж седмично през соца, а са почнали да го правят след 90-та.... за мен е абсурдно....

Който не се е къпал тогава не е било щото е немал възможност да се къпе, а и след падането на соца па не се е къпал....

Манталитет....

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

Близо си!

преди 47 минути, andiay написа:

Това беше в комуналки и общежития - плащаш твърд наем, без режийни.

преди 4 минути, Мечо Хубавеца написа:

По мое време вече бяха излезли от употреба, но съм ги виждал. Най-малко на 59 години си. 

По-малко са, но тона тяма значетие.

Писалките никога не са излизали от употреба - и в момента имам "патрончета" за писалка Parker.

преди 1 час, Мечо Хубавеца написа:

И в момента ползвам писалка в определени моменти

Moнtegrappa Zero Custom - около 400 € струва

преди 18 минути, jhoro написа:

Това беше в комуналки и общежития - плащаш твърд наем, без режийни.

Не съм имал познати в комуналки или общежитие....

Пармобил също едва ли е живял в комуналка или общежитие....

Я кажи и ти, колко често се къпехте у вас по време на соца?

преди 16 минути, Мечо Хубавеца написа:

По мое време вече бяха излезли от употреба, но съм ги виждал. Най-малко на 59 години си. 

И днес има хора, чиито служебни ангажименти ги задължават да имат няколко вида маркови писалки и няколко вида маркови механични часовници....

Иначе не биха ги приели сериозно на среща....

Етикет...

Я и ти кажи, колко често се къпехте по време на соца?

преди 2 часа, parmobil написа:

Ласкател.

преди 4 минути, lebel написа:

Перодръжки, туш, пера (дамски, редис...)

Приятелю, знам че по доста неща свързани с онова време на соца, може би имаме известни различия.....

Но... тъй и тъй почнах да питам, та да те питам и теб....

Колко често се къпехте във вашето семейство тогава и проветрявахте ли жилището си без да изключвате отоплителните уреди?

преди 2 минути, teo-glavata написа:

дръжки, пера - дамски или мъжки ......става въпрос за етикет и престиж

Същите въпроси и към теб....

преди 2 минути, teo-glavata написа:

дръжки, пера - дамски или мъжки ......става въпрос за етикет и престиж

Аз, ако не съм виждал перодръжка и дамско перо, за да не изпадна в смешно положение и да отрека няколко професии, които го използват, барабар с редис, графус и прочее, щях да проверя за какво става въпрос. Етикет и престиж... във форум... добре.

преди 1 час, jhoro написа:

По-малко са, но тона тяма значетие.

Писалките никога не са излизали от употреба - и в момента имам "патрончета" за писалка Parker.

Имах предвид за ученици. Ако си на по-малко, не си ги ползвал в училище. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 1

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.