Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Истината за Социализма: Да, тогава беше по-добре отколкото е сега!

Featured Replies

преди 4 минути, andiay написа:

Приятелю, знам че по доста неща свързани с онова време на соца, може би имаме известни различия.....

Определено - аз и тогава си имах всичко, просто и ясно

преди 5 минути, andiay написа:

Но... тъй и тъй почнах да питам, та да те питам и теб....

Колко често се къпехте във вашето семейство тогава и проветрявахте ли жилището си без да изключвате отоплителните уреди?

Колкото и когато си реши всеки от семейството. Никой не е изключвал "парното", щото после баща ми надаваше вой до Луната

преди 7 минути, andiay написа:

Същите въпроси и към теб....

Казах вече какво ползвам - ако се наложи ще си купя и по скъпа писалка. На този етап не ми трябва

преди 7 минути, lebel написа:

Аз, ако не съм виждал перодръжка и дамско перо, за да не изпадна в смешно положение и да отрека няколко професии, които го използват, барабар с редис, графус и прочее, щях да проверя за какво става въпрос. Етикет и престиж... във форум... добре.

Пък аз си мисля, че не се дъежиш подобаващо. Не отричам никакви професии, дори и твоята (ама си мисля, че това не е професия)

• Отговори 41,4k
  • Прегледи 1,4m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• По времето на социализма имало опашки за хляб. Колкото и да е странно понякога заради глупости при соца и това ставаше. Примерно от 1988 до 1993 живях в квартал. Владиславово и там някакъв "умник" беш

• Без коментар.... Само да питам: Вие ,младите какво точно направихте за България,че имате право да ръсите простотии за бащите и дядовците си!?

Публикувани изображения

преди 1 час, andiay написа:

И днес има хора, чиито служебни ангажименти ги задължават да имат няколко вида маркови писалки и няколко вида маркови механични часовници....

Иначе не биха ги приели сериозно на среща....

Етикет...

Я и ти кажи, колко често се къпехте по време на соца?

Имах предвид за ученици. Жена ми има маркова писалка, подарена преди години, но не съм я виждал да я ползва. На мен само уискита и скъпи бонбони ми носят, няма справедливост...Механичен часовник не съм носил от 95 г. - Сейко 5. Не ги харесвам... Да ти ....етикета... Имам и швейцарски на батерия, но предпочитам Касио. 

В "началото" на соца, един път в седмицата. Бойлерът ни беше на дърва. Това някъде до 1974 година. Когато баща ми купи електрически, много по-начесто. 

П.П. Нося швейцарския само при по-специални случаи. И аз спазвам етикета. :) 

преди 2 часа, andiay написа:

1. Отваряха ли прозорците хората по време соца, за да проветрят и охладят жилищата си, вместо да изключват отоплителните уреди?

2. Отговаря ли на истината твърдението, че хората по време на соца са се къпали не повече от веднъж седмично?

Щот вече почвам да си мисля, че Плевен е бил неква "соц. витрина", па тогиз не съм го разбирал....

Щот тук определено първото бе така, а второто не....

Вярвам, че ще ми отговориш честно....

1. Тези, които не бяха на парно, определено не.

2. Вече писах. Тези, които бяха на бойлери на дърва се къпеха един път седмично. По време на казармата също. Моите наематели ползваха градската баня в Плевен. 

Ми не беше соц. витрина Плевен. Соц. витрина беше София. 

преди 1 час, andiay написа:

...

Колко често се къпехте във вашето семейство тогава и проветрявахте ли жилището си без да изключвате отоплителните уреди?

...

Къпането - различно. В казармата - един път седмично (ако е възможно) - на баня, под строй, с кутията, пешкир и прочее. Лятото - под маркуча. Когато бях по учения - как дойде.

Бях с парно, отварях. След 90-та, като ми надуха парното един жегав април, избеснях и свалих радиаторите.

преди 51 минути, teo-glavata написа:

...

Пък аз си мисля, че не се дъежиш подобаващо. Не отричам никакви професии, дори и твоята (ама си мисля, че това не е професия)

Пишеш това...

преди 1 час, teo-glavata написа:

дръжки, пера - дамски или мъжки ......става въпрос за етикет и престиж

и мислиш, че аз не се държа подобаващо?  Пишеш го с пренебрежение и неуважение... и то след като досега винаги си получавал само уважение от мен. И се оплакваш от моето държане? Ок. Нямам проблем с това. Бих се извинил, ако виждах причина. Но не виждам.

За професията ми... нямаш представа, но можеш да си мислиш каквото искаш. Не съм тук, за да доказвам нещо. Когато и където трябва, съм го направил.

Написах горното само щото си ти. Нямам адета да се обяснявам на тоя и оня и го правя с нежелание и много рядко. 

едит: но определено ме разочарова... макар че, в крайна сметка, и с това нямам проблем... както вероятно и ти.

преди 52 минути, parmobil написа:

Предаваме на младидиотите

Не, предадохте страната да е роб на сащ и продължавате с наглите лъжи за соца. Колко сме се били къпали. То си личи, кои са чехълчетата.

преди 38 минути, Мечо Хубавеца написа:

Имах предвид за ученици. Жена ми има маркова писалка, подарена преди години, но не съм я виждал да я ползва. На мен само уискита и скъпи бонбони ми носят, няма справедливост...Механичен часовник не съм носил от 95 г. - Сейко 5. Не ги харесвам... Да ти ....етикета... Имам и швейцарски на батерия, но предпочитам Касио. 

В "началото" на соца, един път в седмицата. Бойлерът ни беше на дърва. Това някъде до 1974 година. Когато баща ми купи електрически, много по-начесто. 

П.П. Нося швейцарския само при по-специални случаи. И аз спазвам етикета. :) 

1. Тези, които не бяха на парно, определено не.

2. Вече писах. Тези, които бяха на бойлери на дърва се къпеха един път седмично. По време на казармата също. Моите наематели ползваха градската баня в Плевен. 

Ми не беше соц. витрина Плевен. Соц. витрина беше София. 

преди 2 часа, andiay написа:

Щот вече почвам да си мисля, че Плевен е бил неква "соц. витрина", па тогиз не съм го разбирал....

П.П. Някой ще си помисли, че сериозно си мислиш, е Плевен е бил витрина на соца. 

току-що, teo-glavata написа:

Определено - аз и тогава си имах всичко, просто и ясно

Колкото и когато си реши всеки от семейството. Никой не е изключвал "парното", щото после баща ми надаваше вой до Луната

Казах вече какво ползвам - ако се наложи ще си купя и по скъпа писалка. На този етап не ми трябва

Ба не ставаше дума за писалките, ма карай....

Без да искаш си отговорил и на туй което те питам....

Благодаря за което....

преди 1 минута, Мечо Хубавеца написа:

Там където следвах, имаше професори, които преди да започнат лекцията вадеха поне две писалки на катедрата....

Има и училища, където да извадиш химикалка, па била тя и маркова е проява на лош вкус....

Естествено в България не е така....

И мен не са ме карали тук да пиша с писалка, макар че след онзи злополучен Паркър имах още няколко обикновени от книжарницата, които чат пат ползвах, коги ми е кеф....

Има хора, чиято професия налага тоз етикет....

В България също...

Имам приятел, работещ във висшия мениджмънт във филиала на голяма чужда компания, който кога се среща с някой от баш шефовете на компанията, требе да има в себе си някой Паркър, писалка, а на ръката някое Тисо,от горният им клас примерно, за да е хем по етикета, но да не надхвърля това, което носи шефа му.....

Когато е на делова среща с някой партньор - зависи.... но при всички случаи и писалката и часовника требе да бъдат над онези с които е бил при шефа си.... поне горен среден клас Брайтинг или Адемар Пике....

В резултат има вече колекция от поне 20-на различни марки писалки и часовници....

Когато не е по работа носи некъв смарт....

Просто бизнес...

преди 37 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ти на 80 ли си бре.... началото на соца....

От 2 годишен всеки ден ходехме на градската баня, това докът ни свързаа канализацията и баща ми напрай наша си баня, бе преди да се разболее, значи некъде също около 74-75 да е било....

Проветрявахте ли без да изключвате отоплението?

преди 13 минути, lebel написа:

Къпането - различно. В казармата - един път седмично (ако е възможно) - на баня, с кутията, пешкир и прочее. Лятото - под маркуча. Когато бях по учения - как дойде.

Бях с парно, отварях. След 90-та, като ми надуха парното един жегав април, избеснях и свалих радиаторите.

За казармата е ясно....

Както казах, при мен в казармата бе през седмица....

Питах за домашни условия.....

Аз от парното закачих малко - 2 - 3 години от соца....

Там ако не отваряш ще се задушиш....

Цяла зима съм спал на открехната врата на терасата....

А лятото в банята бе некъв ад заради тръбите за топла вода, хем аз съм свикнал първо да се къпя с гореща, а накрая да взема студен душ....

Зимата па през нея минаваше и лирата.....

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

П.П. Някой ще си помисли, че сериозно си мислиш, е Плевен е бил витрина на соца. 

Значи си е за негова сметка....

Ма щом днешни 40-ет годишни ме убеждават, че при тех всичко е било различно от тук, то май наистина ще взема да си го мисля....

Иначе Плевен винаги е бил смотан град....

Сега е още по-смотан....

преди 7 часа, andiay написа:

И с гордееш с тази съсипия и безхалатност ??? :giggle1:

После се чудите защо държавата фалира

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4621-2020-12-31-12-59-20

Национални катастрофи е имало и заради Фердинанд - обаче сега е някаква странна почит в България.

преди 44 минути, miro20 написа:

И с гордееш с тази съсипия и безхалатност ??? :giggle1:

После се чудите защо държавата фалира

https://desebg.com/2011-01-13-09-25-08/4621-2020-12-31-12-59-20

Миме, де видя гордеене бре ....

Просто посочвам ква е била действителността...

Ма.... кът не са те поливали редовно, туй е резултата....

преди 9 часа, Мечо Хубавеца написа:

Имах предвид за ученици. Ако си на по-малко, не си ги ползвал в училище. 

Само не бъди категоричен, за неща които - няма как да знаеш.

преди 24 минути, jhoro написа:

Мечо си е такъв. При него няма 6-5. Като му казах, че приключих с пушенето преди 4 години, ми каза че мога да кажа тая дума "приключих" след още 6 години.

А когато му казах, че мога да кажа каквото си искам и сега, той твърдо заяви "Можеш да кажеш, но не ти вярвам."

... Ае т'ва иди-дойди, разкри ме... ама после допълни "Освен това последствията от пушенето остават поне 15 години. В твоят случай ще са ти нужни поне 30 г., значи още 26 години."... а аз, според мен, нямам толкова в тоя живот... и са к'во? С два реда обезсмисли всичките ми усилия. Оттогава сън не ме лови. Поне да ми се пушеше, а то... в сух валог се случи...

преди 52 минути, jhoro написа:

Не се ползваха писалки през есента на 1973 г. в училище. Туй го знам. Ако някъде ги е имало, сигурно е било изключение.

преди 9 часа, andiay написа:

Ба не ставаше дума за писалките, ма карай....

Без да искаш си отговорил и на туй което те питам....

Благодаря за което....

Там където следвах, имаше професори, които преди да започнат лекцията вадеха поне две писалки на катедрата....

Има и училища, където да извадиш химикалка, па била тя и маркова е проява на лош вкус....

Естествено в България не е така....

И мен не са ме карали тук да пиша с писалка, макар че след онзи злополучен Паркър имах още няколко обикновени от книжарницата, които чат пат ползвах, коги ми е кеф....

Има хора, чиято професия налага тоз етикет....

В България също...

Имам приятел, работещ във висшия мениджмънт във филиала на голяма чужда компания, който кога се среща с някой от баш шефовете на компанията, требе да има в себе си някой Паркър, писалка, а на ръката някое Тисо,от горният им клас примерно, за да е хем по етикета, но да не надхвърля това, което носи шефа му.....

Когато е на делова среща с някой партньор - зависи.... но при всички случаи и писалката и часовника требе да бъдат над онези с които е бил при шефа си.... поне горен среден клас Брайтинг или Адемар Пике....

В резултат има вече колекция от поне 20-на различни марки писалки и часовници....

Когато не е по работа носи некъв смарт....

Просто бизнес...

Ти на 80 ли си бре.... началото на соца....

От 2 годишен всеки ден ходехме на градската баня, това докът ни свързаа канализацията и баща ми напрай наша си баня, бе преди да се разболее, значи некъде също около 74-75 да е било....

Проветрявахте ли без да изключвате отоплението?

За казармата е ясно....

Както казах, при мен в казармата бе през седмица....

Питах за домашни условия.....

А лятото в банята бе некъв ад заради тръбите за топла вода, хем аз съм свикнал първо да се къпя с гореща, а накрая да взема студен душ....

Зимата па през нея минаваше и лирата.....

Значи си е за негова сметка....

Ма щом днешни 40-ет годишни ме убеждават, че при тех всичко е било различно от тук, то май наистина ще взема да си го мисля....

Иначе Плевен винаги е бил смотан град....

Сега е още по-смотан....

Ще взема да ги строя моите да видя кой е с по-скъп часовник от мен и който го хвана ще му трясна наказание. :) Що не спазва етикета!?                   Само стаята където е с нафтовата печка, купена от Кореком някъде 1971-2 година. Там наистина беше много топло.

преди 3 минути, цър-вул написа:

Ама 71-72 имаше! Беше тотален кеф да напръскаш с писалката някого/нечия тетрадка...

Тогава съм бил в детската градина...

преди 24 минути, lebel написа:

Мечо си е такъв. При него няма 6-5. Като му казах, че приключих с пушенето преди 4 години, ми каза че мога да кажа тая дума "приключих" след още 6 години.

А когато му казах, че мога да кажа каквото си искам и сега, той твърдо заяви "Можеш да кажеш, но не ти вярвам."

... Ае т'ва иди-дойди, разкри ме... ама после допълни "Освен това последствията от пушенето остават поне 15 години. В твоят случай ще са ти нужни поне 30 г., значи още 26 години."... а аз, според мен, нямам толкова в тоя живот... и са к'во? С два реда обезсмисли всичките ми усилия. Оттогава сън не ме лови. Поне да ми се пушеше, а то... в сух валог се случи...

Не писах ли, че в твоя случай ще са нужни поне 20 г., а не 30 г.? Я провери.   Ако съм писал 30 г., значи съм преувеличил. Може би още 16 г. и ще се изчистиш. Ако ги имаш тия години... Спи спокойно...

преди 13 минути, Мечо Хубавеца написа:

...

Не писах ли, че в твоя случай ще са нужни поне 20 г., а не 30 г.? Я провери.   Ако съм писал 30 г., значи съм преувеличил. Може би още 16 г. и ще се изчистиш. Ако ги имаш тия години... Спи спокойно...

Провери си ти. Стр. 686. Така и така загубих доверието ти, а нямам и ищах да се боря отново за него. В оставащите ми години. Но т'ова в кавичките са точните ти думи. Обаче иначе, оо иначе... благодаря, благодаря, благодаря!

пп иначе (тва е друго иначе), не се притеснявай за преувеличението. Попаднал си в точната тема. Тук преувеличението е, как да кажа... бе, нешо като словесен дрескод. 

преди 51 минути, lebel написа:

Провери си ти. Стр. 686. Така и така загубих доверието ти, а нямам и ищах да се боря отново за него. В оставащите ми години. Но т'ова в кавичките са точните ти думи. Обаче иначе, оо иначе... благодаря, благодаря, благодаря!

пп иначе (тва е друго иначе), не се притеснявай за преувеличението. Попаднал си в точната тема. Тук преувеличението е, как да кажа... бе, нешо като словесен дрескод. 

Ако си жив след 16 г. си провери дробовете и ще видиш, че ако не напълно, то почти са се изчистили. Туй само ако не пушиш.

преди 6 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ако си жив след 16 г. си провери дробовете и ще видиш, че ако не напълно, то почти са се изчистили. Туй само ако не пушиш.

И не ходи по улици - по които димят разни барутници 620_7fef0151966e50bf964c3277f2948894.jpg.5ca2c9c9924e835afbd5a24efc7f1792.jpg

А в момента лидер във форумното джиро с преувеличения (да използваме в тоя случай понятието като евфемизъм на лъжата - макар че... тук става дума за патология) "Джиро ди Калдата" и горд носител на розовата*  фланелка е фантомът на Берлинската опера, който оня ден заяви:

"С тия 50К лева едно време можеше да си купиш половин преоценен хляб. 

...

spacer.png "

* розовата фланелка не е... няма... бе, нека цитирам:

"Запленяващата магия на розовата фланелка, която лидерът в генералното класиране носи, е символът, който отличава Джирото от всяка друга надпревара - неговата запазена марка."

преди 38 минути, jhoro написа:

И не ходи по улици - по които димят разни барутници 620_7fef0151966e50bf964c3277f2948894.jpg.5ca2c9c9924e835afbd5a24efc7f1792.jpg

Определено ги избягвам. Имам дори филтър за носа, но рядко го слагам.

преди 14 часа, parmobil написа:

Абсолютно! Отваряхме и проветрявахме и не ни пукаше. За къпането и до ден днешен се втрещявам сред повече хора. За доста хора неделя е ден за баня. В казармата ми имаше баня за чудо и приказ, с десетки душове, но ни даваха да се къпем само в неделя срещу подпис, щото иначе не трябва да е мокро. Заради проверката, моля ти се. Няма да слагам емотиконка, щото е срамно.

Честото къпане е вредно.

преди 6 минути, В. Велев написа:

Честото къпане е вредно.

Велке ти коя година се къпа за последно

преди 2 минути, Gift написа:

Велке ти коя година се къпа за последно

Миналата.

Истинския мъж трябва да мирише на пот и вкиснато.

току-що, В. Велев написа:

Миналата.

Не си истинска команистка начи. Истинските команисти не са от 89г

преди 1 час, Gift написа:

Обущата на местните комуняги десетлевки  :giggle1:

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Преди 50 години баба ми ползваше подобни галоши.  Пенсията и беше 44 лв на месец и и стигаха.   А сега - По данни на Националния осигурителен институт броят на пенсионерите за май 2024 г. е 2 042 390, или с 13 699 (0,7%) повече в сравнение с май 2023 г. Средният месечен размер на пенсията на един пенсионер е 829,72 лв. В сравнение с май миналата година той е по-висок с 93,41 лв. (12,7%). Средният месечен размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст на един пенсионер е 914,54 лв., или 105,38 лв. (13,0%) повече спрямо май 2023 г.   И на повечето пенсионери парите не им достигат.     Кокич и той е много  беден - само с по 10 лв на ден!?   

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.