Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как да получа достъп до кодовете на BIOS програмата?

Препоръчан отговор

преди 5 минути, petie1 написа:

Прочети линка какво съдържа вместо да грухтуш а и щом се влиза с Esc най веротно трябва да помпиш на спрян лаптоп тоя бутон докат тръгне че от клипа който гледах не ми стана много ясно тва за НР

Уин 7  бре

Я печено прасе с картоле...

Е със седмица съм все още. И сега мога да ти направя снимка! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 11 минути, Емил Костов написа:

Е със седмица съм все още. И сега мога да ти направя снимка! 

Е нали затова те закачам :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 18 минути, petie1 написа:

Е нали затова те закачам :)

image.thumb.png.406aa0765e2ddb44f00ca319cecab244.png

Закачай се ти.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

BIOS може да се свали и с cpu-z -> tools -> save bios. Очакваме следваща тема "как да флашна cusom BIOS" и евентуално по-следваща "лаптопа не работи след BIOS флаш" или нещо подобно. Виж и това:

[Help] How to dump bios to file - BIOS/UEFI Modding / BIOS Modding Guides and Problems - Win-Raid Forum (level1techs.com)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 14 минути, Емил Костов написа:

image.thumb.png.406aa0765e2ddb44f00ca319cecab244.png

Закачай се ти.

Мали че съм рошав бре :)

image.png.8faacde782a0ff5f6b49964bb30028f2.png

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Цитат

Как да получа достъп до кодовете на BIOS програмата?

Аз не разбрах, все пак, за кодовете на ядреното куверче ли става дума.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Тук намирам решение на проблема с грешката, може да се тества:

ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB._OSC.CDW1] After Upgrading to LM20 - Linux Mint Forums

Цитат

Yes, after pressing "e" key on my keyboard while at at the Grub menu screen, another screen appeared. I used my down arrow key to go to the "Linux" line, and at the end of the line, I added the following:

CODE: SELECT ALL

acpi=off

Then, I pressed F10 to continue, and I got another error message instead of the original one:

CODE: SELECT ALL

[   0.506649] NMI: PCI system error (SERR) for reason a1 on CPU 0.
[   0.506650] Dazed and confused, but trying to continue

After some seconds at that error message, the boot sequence continued and Linux Mint 20 appear to start normally.

"Dazed and confused but trying to continue" ? I think I'm a little "Dazed and confused but trying to continue" to solve this problem, if I can add a little humour to this :)

Anyway, no further along on this at this point.

Thanks

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Поздрав от деди Дебиан 10

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 минути, Raze написа:

Тук намирам решение на проблема с грешката, може да се тества:

ACPI BIOS Error (bug): Could not resolve symbol [\_SB._OSC.CDW1] After Upgrading to LM20 - Linux Mint Forums

Това решение само спира временно мяукането за постоянен ефект трябва или да се включи или да се редактира конфига на GRUB и след това

sudo update-grub

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Raze написа:

BIOS може да се свали и с cpu-z -> tools -> save bios. Очакваме следваща тема "как да флашна cusom BIOS" и евентуално по-следваща "лаптопа не работи след BIOS флаш" или нещо подобно. Виж и това:

[Help] How to dump bios to file - BIOS/UEFI Modding / BIOS Modding Guides and Problems - Win-Raid Forum (level1techs.com)

CPU-Z я имам от доста време инсталирана. Така, направих това, което каза. Не получих програмируем код, а само много редове със стойности. Има и кодове, които приличат на машинен език, но не са такъв. Във файла, който получих, няма какво да се редактира/mod-ва.

преди 1 час, petie1 написа:

Това решение само спира временно мяукането за постоянен ефект трябва или да се включи или да се редактира конфига на GRUB и след това

sudo update-grub

Не, това не върши работа.

Това:

"sudo nano /etc/default/grub"

както и промяната на:

"GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" 

на:

"GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off"

няма да оправи проблема, а само ще го скрие. Това само премахва съобщението за грешка, но не оправя проблема.

Сега изтеглих по-стари версии на Linux Mint - 20.1 и 20.3. Утре вечер отново ще направя опит да получа Linux ОС, която върви без никакви грешки. Ако не стане, ще пробвам Lubuntu. Ако и това не стане, просто ще се върна към Windows. Просто няма да имам чиста, лека и нормална ОС, а ще използвам Windows. :( 

Като се замисля, няма за какво да съжалявам. Употребата на Linux просто временно, но не и за постоянно, би ми донесла скривалище от Big Tech. В крайна сметка, обаче, Linux също ще бъде съсипан. Въпрос на време е да се случи това. Колкото по-популярен става Linux, толкова по централизирани интереси ще има около него. В момента, Linux служи като алтернатива на Windows, просто защото не е много известен и няма причина да се приватизира от големите корпорации. Помните ли какво стана със Skype? Microsoft го купиха и унищожиха, защото той беше конкуренция на Teams. Откакто Microsoft купи Skype, такова нещо като Skype отдавна не се ползва и монопола беше прехвърлен към Teams.

Щом Linux расте по популярност, това ще доведе до застрашаване на монополите на Microsoft и Apple. В момента, в който Linux започне да набира превес над macOS и Windows, ще се случи нещо, което ще направи така, че Linux или да изчезне, или да се монополизира. Такива неща (Mergers and Acquisitions) се случиха не само на Skype, но и на WhatsApp и множество други приложения и услуги, които започнаха да набират популярност и да застрашават Big Tech. Linux няма да бъде подминат от големите корпорации.

Цитат

В крайна сметка, Линукс ще свърши като грозна монополистична операционна система, пълна с data collecting AI, telemetry, spyware, bloatware, и алгоритми за кражба на информация и лични данни, чиято единствена цел ще е печалба от продажбите на крадена информация и предлагането на нискокачествени услуги.

Тоест, Linux ще стане Windows. Това, че е open source няма да спаси Линукс от монополизация.

ИЗТОЧНИК: 

Утре ще направя последен напън с Linux. Ако не се получат нещата, просто се отказвам и това е...

Би било чудесно, ако нещата се получат. Ако имам успех, това ще ми даде поне още 5 години свобода от Big Tech, а може и да са 10 (времето зависи от това колко дълго ще се поддържа Google Chrome за въпросната версия на Linux Mint).

Ако има и проект, подобен на Mypal, само че за Linux, тогава ще имам функционален компютър за неопределен срок от време, дори и поддръжката на Linux Mint 20 да е прекратена.

Утре ще пиша дали съм имал успех или не.

Пожелайте ми успех и всичко най-добро! :) 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Няма програмируем код в BIOS! Учи асемблер, няма друг начин. Дезасемблираш и действаш! Научи архитектура на процесори, дънни платки и така нататък преди това.

cpu - Which programming language is used to write a BIOS program? - Software Engineering Stack Exchange

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 5 минути, Raze написа:

Няма програмируем код в BIOS! Учи асемблер, няма друг начин. Дезасемблираш и действаш! Научи архитектура на процесори, дънни платки и така нататък преди това.

cpu - Which programming language is used to write a BIOS program? - Software Engineering Stack Exchange

Тоест, нещата, които видях, са просто директни инструкции, но не и програмируем код, така ли? А, тези инструкции на ръка ли са писани или са автоматично генерирани? Има ли инструмент, който може да генерира същите инструкции + съвместимост за Linux kernel 5?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 минути, PigMan9 написа:

И ако стане ще почерпиш ли?

Прати по една бира по водомера.

Айде успех,не знаех че този Минт е толкова труден за инсталиране.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 26 минути, PigMan9 написа:

CPU-Z я имам от доста време инсталирана. Така, направих това, което каза. Не получих програмируем код, а само много редове със стойности. Има и кодове, които приличат на машинен език, но не са такъв. Във файла, който получих, няма какво да се редактира/mod-ва.

Не, това не върши работа.

Това:

"sudo nano /etc/default/grub"

както и промяната на:

"GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" 

на:

"GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi=off"

няма да оправи проблема, а само ще го скрие. Това само премахва съобщението за грешка, но не оправя проблема.

Сега изтеглих по-стари версии на Linux Mint - 20.1 и 20.3. Утре вечер отново ще направя опит да получа Linux ОС, която върви без никакви грешки. Ако не стане, ще пробвам Lubuntu. Ако и това не стане, просто ще се върна към Windows. Просто няма да имам чиста, лека и нормална ОС, а ще използвам Windows. :( 

Като се замисля, няма за какво да съжалявам. Употребата на Linux просто временно, но не и за постоянно, би ми донесла скривалище от Big Tech. В крайна сметка, обаче, Linux също ще бъде съсипан. Въпрос на време е да се случи това. Колкото по-популярен става Linux, толкова по централизирани интереси ще има около него. В момента, Linux служи като алтернатива на Windows, просто защото не е много известен и няма причина да се приватизира от големите корпорации. Помните ли какво стана със Skype? Microsoft го купиха и унищожиха, защото той беше конкуренция на Teams. Откакто Microsoft купи Skype, такова нещо като Skype отдавна не се ползва и монопола беше прехвърлен към Teams.

Щом Linux расте по популярност, това ще доведе до застрашаване на монополите на Microsoft и Apple. В момента, в който Linux започне да набира превес над macOS и Windows, ще се случи нещо, което ще направи така, че Linux или да изчезне, или да се монополизира. Такива неща (Mergers and Acquisitions) се случиха не само на Skype, но и на WhatsApp и множество други приложения и услуги, които започнаха да набират популярност и да застрашават Big Tech. Linux няма да бъде подминат от големите корпорации.

ИЗТОЧНИК: 

Утре ще направя последен напън с Linux. Ако не се получат нещата, просто се отказвам и това е...

Би било чудесно, ако нещата се получат. Ако имам успех, това ще ми даде поне още 5 години свобода от Big Tech, а може и да са 10 (времето зависи от това колко дълго ще се поддържа Google Chrome за въпросната версия на Linux Mint).

Ако има и проект, подобен на Mypal, само че за Linux, тогава ще имам функционален компютър за неопределен срок от време, дори и поддръжката на Linux Mint 20 да е прекратена.

Да. Oracle, OpenSUSE(SUSE), RedHat, Google (Android, Chrome OS..), Canonical(Ubuntu), IBM ... са никакви компании.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 минута, нушо написа:

И ако стане ще почерпиш ли?

Прати по една бира по водомера.

Айде успех,не знаех че този Минт е толкова труден за инсталиране.

Няма да пратя бира, защото съм беден и нямам пари за бира.

Не, не е труден за инсталиране. Вече казах, че съм го инсталирал успешно много пъти и знам как се прави. Проблеми имам с версия 21, не с по-стари версии. Версия 21 има проблеми с моя BIOS.

току-що, АСПЕКТ написа:

Да. Oracle, OpenSUSE(SUSE), RedHat, Google (Android, Chrome OS..), Ubuntu ... са никакви компании.

Компании са, но по-малко зли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 минути, PigMan9 написа:

Няма да пратя бира, защото съм беден и нямам пари за бира.

Не, не е труден за инсталиране. Вече казах, че съм го инсталирал успешно много пъти и знам как се прави. Проблеми имам с версия 21, не с по-стари версии. Версия 21 има проблеми с моя BIOS.

Компании са, но по-малко зли.

Пробвай друго дистро. Стига с тая мента.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 минути, АСПЕКТ написа:

Как да пробва друго дистро?

Човърка го Ментата,и това е.Нали каза че е най-доброто?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, нушо написа:

Човърка го слънцето и луната!

преди 3 часа, дръндю написа:

стига се бъзикахте с него
поне му помогнете да влезе във...фурната

То и там се искат умения и знания. 

преди 2 часа, Raze написа:

Само забрави да добавиш, че се налага да имаш калашник и да го гледаш откъм дулото.

преди 47 минути, Raze написа:

ТОЙ ДА УЧИ АСМБЛЕР?! Ако това стане лично аз ще му платя обучението! 

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 43 минути, PigMan9 написа:

Тоест, нещата, които видях, са просто директни инструкции, но не и програмируем код, така ли? А, тези инструкции на ръка ли са писани или са автоматично генерирани? Има ли инструмент, който може да генерира същите инструкции + съвместимост за Linux kernel 5?

:D :D 🤣 ни мога :) :laughing5:

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Мдаа,  очевидно Ванеса и PigMan9... ъъ, PigMan9 и Ванеса... бе, очевидно Ванеса не му ... как да се изразя по-деликатно...

Мъж избира надуваема кукла в сeкcшoп. Продавачът пита:
- Обикновена или с интелект?
- Ъъъ, с интелект.
На другия ден мъжът се връща в магазина:
- Сменете я, моля ви, с обикновена.
- Какво не ви хареса?
- Не ми пусна.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 20 минути, Raze написа:

:D :D 🤣 ни мога :) :laughing5:

Можеш, можеш! Ела при мен на работа да те обуча! :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Защо друго, човека иска най-доброто! :wub:

преди 52 минути, нушо написа:

И аз искам мента ама няма, затова карам на череши. :D

060.jpg

Linux-Mint-18.jpg

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

току-що, ДзВяРа! написа:

Защо друго, човека иска най-доброто! :wub:

И аз искам мента ама няма, затова карам на череши. :D

Ти си гледай Анчето. Тя няма ти разреши да пиеш мента :)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...