Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Психологията - като знание за живота 5: Привързаност и някои от проблемите с нея.

Featured Replies

на 25.11.2022 г. в 9:17, _ramus_ написа:

Ако имате партньор с проблем с привързаността, той вероятно ще има начин на говорене и поведение, който отразява неговия минал опит. Искате да го обичате, но не е лесно.

Авторката поставя въпроса за връзката между привързаност и обич, т.е. между социално и емоционално явление. Социалната връзка може да съществува и без емоционална, както и обратно. Стадните животни проявяват привързаност. Но ако за бозайниците може да се приеме, че имат емоции, то за крокодилите, които се грижат за малките и за обществените насекоми- пчели, мравки, термити, това е сигурно- нямат. Същевременно познавам хора, които изпитват силна любов, но не държат да се привързват. Поради това бих гледал на привързаността като на социално явление. Примерно съпруга на милионер може да е привързана към мъжа си и да си има емоционална връзка навън.

Така че лицето, което има партньор, с проблеми в привързаността, трябва да реши проблем на социализацията, а не емоционален. Ако иска да бъде обичан/а, това е друго.

• Автор
преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Имаш нужда да го вярваш, за да в жив изфантазираният образ за себе си и за другите. 

:lol6:Папагал!

преди 2 часа, Just a Stranger написа:

Малко е късно е.

за кого - ако е за папагала, така е.

И диагнозата и симптомите са банални, но е твърде късно. Шубето може да се преодолее само до време. После - няма как, защото идват моменти на ново шубе - от тлеността, от преходността, от самотата и все пак потребността да се споделя, да се общува ..

С повярванките - е само маскировка на шубето, но перспективата на неизменното идващо само ще го засилват. Когато не са преодолени твърде рано някои блокажи - идват нови и нови и натрупването води до "затрупване."

Ако знаеш колко си прозрачен именно защото упоритото папагалстване чрез цитатите от свещената ти анонимка съдържат съвсем точен код в обръщението към своя таргет. Съвсем ясно се обрисуваш - като си захласнат и привлечен именно от тия обръщения и послания.

Просто няма начин - травмите работят, колкото и да се играеш сред филма си няма как да избягаш от неотработеното минало. Никокй не е успял, никога, и си го носи цял живот в опит да го скрие от себе си. Детските игрички не са помогнали никому, просто вече не различаваш границата между фантазиите и това извън тях. И точно това е симптом и един от лакмусите на диагнозата

преди 18 минути, _ramus_ написа:

И диагнозата и симптомите са банални

Кой ли се вживява в нещо си, щом и диагнози поставя? И то наред из форума, привиждани навсякъде. Понаучил нещичко и къде ли не го намира в участниците. Жалка картинка. 

• Автор
преди 6 минути, Just a Stranger написа:

щом и диагнози поставя

о, никак не са трудни - банални са, точно колкото "настинката". :) И точно сред форума няма никакъв проблем да си списвам каквото мисля.

Колкото до 'намирането в участниците" - не всеки, а точно определени колоритни "тарикати", с елементарни и банални емоционални товари от детството си, крити непрекъснато и маниакално чрез форумни и духовни фантазии.

Няма никакъв проблем за диагнозата - просто те си я списват сами непрекъснато, докато аз само я коментирам. Все пак - името на раздела и конкретната тема предполагат точно това.

Отгоре на всичкото - при толкова мощен ефект на отричане, нямат и как да имат претенции относно нечия отговорност.

преди 30 минути, _ramus_ написа:

Колкото до 'намирането в участниците" - не всеки, а точно определени колоритни "тарикати",

Естествено "тарикатите" са ти виновни и те карат постоянно да влизаш в ролята на изобличаващ и поставящ диагнози. "Лесни", но пък никой друг не го прави толкова упорито и настоятелно. Сещаш ли се защо? "Тарикатите" или са ти "трън в очите" или използваш като средство да се дистанцираш и покажеш надраснал, надживял. И имаш нужда непрекъснато да извеждаш тези (според теб) разлики на показ. Иначе го играеш много спокоен, но всичко е игра, която си усвоил и длъжен да играеш заради дозичката, която тя ти носи. 

• Автор
преди 4 часа, Just a Stranger написа:

всичко е игра, която си усвоил и длъжен да играеш заради дозичката, която тя ти носи. 

:) папагалчо!

преди 4 часа, Just a Stranger написа:

Естествено "тарикатите" са ти виновни и те карат постоянно да влизаш в ролята на изобличаващ и поставящ диагнози.

Ти си кукуруку, малчо. :) Никъде не съм писал че "тарикатите" са ми "ВИНОВНИ" с нещо, нито че "МЕ КАРАТ". Това са ти резултатите от фантазирането и свободното подменяне докато си ги нагласяш по образа.

Не че не можеш да си сипеш лудостите и не че не го правиш, но си толкова потънал, че не си даваш сметка докато  ми копираш думичките и си каканижеш тия идиотщини пред монитора, как духовният ти образ и останалият фейк сред форума помръкват и се показва сърдиткото и наранения. Сам и напълно доброволно - вероятно защото си толкова възвисен от думичките на 'Учителя" и Духовната йерархия, че справедливостта е измислена само за да могат такива като теб да си вярват в нея - така, за упование и подпиралки.

И... между другото - уловил съм "правилните мисли" дето духът ги е изтипосал във всякакви варианти и резонирам на точно определената. Гледам - ти също :lol6:От време на време нещо ти пада пердето и идва момента да си спишеш думичките от библията с "учителя" и невероятните му велики послания, съвети и утвърждения - така, да си ги припомниш и наново си ги нарамиш под мишниците.

преди 1 час, _ramus_ написа:

:) папагалчо!

Ти си кукуруку, малчо. :) Никъде не съм писал че "тарикатите" са ми "ВИНОВНИ" с нещо, нито че "МЕ КАРАТ". Това са ти резултатите от фантазирането и свободното подменяне докато си ги нагласяш по образа.

Не че не можеш да си сипеш лудостите и не че не го правиш, но си толкова потънал, че не си даваш сметка докато  ми копираш думичките и си каканижеш тия идиотщини пред монитора, как духовният ти образ и останалият фейк сред форума помръкват и се показва сърдиткото и наранения. Сам и напълно доброволно - вероятно защото си толкова възвисен от думичките на 'Учителя" и Духовната йерархия, че справедливостта е измислена само за да могат такива като теб да си вярват в нея - така, за упование и подпиралки.

И... между другото - уловил съм "правилните мисли" дето духът ги е изтипосал във всякакви варианти и резонирам на точно определената. Гледам - ти също :lol6:От време на време нещо ти пада пердето и идва момента да си спишеш думичките от библията с "учителя" и невероятните му велики послания, съвети и утвърждения - така, да си ги припомниш и наново си ги нарамиш под мишниците.

Ясно е, че можеш да изфантазираш всичко. Поредните ти опити да представяш думите ми, както ти е угодно, обаче показват само, че си един жалък комплексар, за който единствено важно е да защити изфангазирания си образ на знаеш, разбиращ, владеещ  себе си и ситуацията... Образър и само образът са от значение, а кой какво написал (включително и ти самия), вярно ли е или не, на място ли е или не, изобщо е без значение. Важното е клоунът да си изнесе спектакъла. Но пък и той е посредствен. 

След горната размяна на мнения, породи ми се идеята за наличието на негативна привързаност, която авторката не е засегнала. Това е, когато двамата от двойката се чувстват задължени да си съперничат и противоречат дотолкова, че не се отделят един от друг и следят внимателно, да не пропуснат какво ще каже другият. Привързани, за да си нанасят удари. Това трябва да се добави в темата.

• Автор
преди 19 часа, Just a Stranger написа:

Поредните ти опити да представяш думите ми, както ти е угодно

Плагиат и папагал! :lol6:

Колега, тук не е нито психиатричното, нито е приемна на терапевти. :) Ако не можеш да се въздържаш, повикай помощ, поплачи, обади се за платен секс или отиди на баячка, счупи няколко чинии. Можеш да навъртиш няколко тупаника на тоя в огледалото или в монитора. 

На психиатър недей да ходиш - има време, ще те заведат ако стане непоносимо, но не ти сам - други ще те въдворят, като забележат колко далеч е стигнало изтрещяването. Иначе няма да ти обърнат внимание. И не им е работа.

Толкоз като за безплатни съвети. Ще ми благодариш в другите си животи... И кажи на "учителя" от анонимката, като се разговорите, че му пращам много поздрави и да ходи на ма@!ната си.

И не че ме интересува, но си чудесен за теми в които комплексарите дават сами чудесни примери с участията си. -съвсем доброволно и с ясното усещане за огледалото някъде през монитора. Браво, за което! :)

Аз лично не мога да не отбележа, че ми беше интересно и научих някои неща. Няма как да пропусна обаче факта, че по същество това е текст предназначен за жените и тяхното желание да поддържат стабилни и пълноценни взаимоотношения с мъже, съответно са дефинирани различни типове мъже с различни психологически особености и т.н. Донякъде е забавно, че досега няма нито едно женско мнениев темата. Още по-забавно е, че авторката не обелва дума за евентуални нейни сходни особености или пък такива на самите читатели. Някак си, изглежда сякаш само отсрещната страна разполага с някакви "дефекти" и се нуждае от терапия.

Бих могъл да се изкажа относно обратната ситуация - как мъже да обичат жени със сходни особености. В такъв случай няма необходимост от много анализи - трябва или да им се прости всичко, или от самото начало изобщо да не бъдат обичани. 

преди 14 минути, ncl написа:

Едва ли психиатрите ще изкарат много пари от теб...

Засега не са изкарали и 1лв, но бъдещето е пред нас и човек никога не знае..

• Автор
преди 2 часа, perin2 написа:

обаче факта, че по същество това е текст

Да напомня на форумните религиозни "интелигенти", че ФАКТ е понятие със съвсем друго съдържание.

Цитираното всъщност е вашата лична интерпретация, която вие можете да си я преживеете дори като 'вселенска истина'. Всъщност и това няма как - в библията не са посочили нищичко относно психологията, както и исус - относно казусите на няколкото типа привързаност или значението на детските емоционални травми. Относно вашите - съвсем!

Чудесно нещо са лъжите, но ако на вас тия трикове може би ви служат за оправдание за невежеството ви, извън него това е банален и елементарен фейк. Поредният ви!

Глупостите за 'мъжете и жените' въобще няма да ги коментирам... Невежеството не си заслужава да се коментира.

преди 2 часа, ncl написа:

Едва ли психиатрите ще изкарат много пари от теб

Тематичните психолози, едва ли се досещат че невежеството ги дебне отвсякъде. И че между психиатрия и психология има качествена разлика.

Едно от съществените различия е, че на психиатрите плаща преди всичко Здравната каса, докато на психолозите - клиентите им. :)

А смешното е, че поне единият от тия "тематични пишман-психолози", дето са "чели, даже учили психология", дори не се сети за разликата и че темата не е психиатрия, а касае казуси от психологията, човешкото ежедневие и  някои аспекти на проблемите в социалните взаимодействия. Не се сети и че ако е "учил" - то едно от въвеждащите лекции касаят основни положения в различните направления на психонауките...

Може би - в очакване "бог'' да му подскаже... че не е богоугодно да се лъже толкова инфантилно.

Не за първи път тече сред форума инерцията от самозаблудите "кой какъв психолог е", защото даже имал "педагогически профил". В доста учебни заведения се провеждат въвеждащи лекции от общата психология и както историята на форума показва - вече банално тече повторяемият рефрен че "някой си бил учил нещо си"... Уви. загуба на време, но пък удобен извор за самозаблуди.

на 29.11.2022 г. в 23:56, Търсещ истини написа:

негативна привързаност

Такъв вид има само при "стокхолмски синдром". 

В действителност всяка друга привързаност не става проблематична, ако не довежда до мания или пристрастяване. 

Да обърна внимание на следното: За да се говори, че има психологически проблем, то трябва да се види дали нещо или някой довежда субекта до страх, мания, пристрастност и т.н.  в него -> В самата привързаност няма проблематика!!! 

Това, че даден субект "има" (изпитва)  проблем с привързаността, то не означава, че тя е проблема му. Проблемът му е извън привързаността му към друг или нещо и е свързан с негов страх, мания, пристрастяване и т.н. 

Спрямо

След горната размяна на мнения ...

се вижда, че въпросните субекти имат проблем с егото си. Между тях няма как да знаем дали има привързаност извън, че и двамата са превързани за егото си. 

Според мен в конкретния случай става въпрос за сблъсък между двама егоисти. Нищо друго ... 

След горната размяна на мнения, породи ми се идеята за наличието на негативна привързаност, която авторката не е засегнала

Бих могъл да замълча и игнорирам простаците, както често правя. Но се вижда, че това не променя нищо. От време па време им репликирам защото оставени без никаква реакция започват съвсем да се оливат. Ти сам си го изпитвал и знаеш, че тези хора никога няма да спрат с простотиите (визирам конкретно двама писали и тук).

Иначе противоположностите се привличат, но не поради симпатия или привързаност. Такова взаимодействие обаче не мисля, че е по темата.

преди 12 часа, ncl написа:

Анализирай това: 🖕

За жалост, във форума най-вероятно няма квалифицирани специалисти, които адекватно да анализират подобни деликатни патологии.

За всеки здравомислещ индивид няма никакво съмнение в очевидния факт, че жена е написала този текст в тематично женски сайт, за други жени да го четат. Разбира се, никак не е лошо или забранено и мъже да го прочетат и да намерят нещо полезно. Може би дори да започнат повече или по-малко да ръководят живота си по него. Аз лично не мисля да бъда от вторите.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

Бих могъл да замълча и игнорирам простаците, както често правя. Но се вижда, че това не променя нищо.

Променя. Без внимание троловете залиняват.

преди 3 часа, Just a Stranger написа:

противоположностите се привличат, но не поради симпатия или привързаност. Такова взаимодействие обаче не мисля, че е по темата.

Не съм автора, но защо да не е по темата? Колко жени има, дето общуват с мъжете си само като им пилят и колко мъже има, дето приказват само да си изкарват простащината на съпругите?  Това са си проблеми на връзката. А защо стоят?- ами за да могат да пилят и си изкарват простащината. Ами жертвите, защо стоят? Може би са се примирили, че като им пили, ама и готви, а като крещи, поне не бие.

• Автор
преди 6 часа, perin2 написа:

жена е написала този текст в тематично женски сайт, за други жени да го четат.

:lol6:кукуруку. И за всеки случай да се повторят глупостите - може някой да не ги е прочел и да не е осмислил дълбочината и мъдростта им.

Друго си е повторението, и то не за кой да е - за "всеки здравомислещ човек"... :lol6:Вероятно авторът на тия думи му изглежда че той е от "тия човеци", докато чете библията или лакърдийства по виртуала.

Винаги е весело в тема за психология да се пренесат активно няколкото дежурни изтрещели от религиозния раздел. А и полезно - психологическите казуси и тематика чудесно да се опримеряват с диагнози, симптоматика, поведенчески девиации и фантазни делюзии.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.