Премини към съдържанието
  • Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

По какво се познава, че басът на слушалки е гръмнал?

Валсо

Препоръчан отговор

Имам едни слушалки на JBL тип "диадема" (не са за компютър, а за телефон), които са на около 3 години. В началото звучаха прекрасно, дали ще слушаш хип-хоп или метъл, басът беше страхотен. Но от известно време насам само метълът и рокът звучат нормално. Ако пусна каквато и да е песен с дори съвсем малко бас в нея, гъгнат и кривят яко, понякога е нетърпимо. Пробвах с всякакви еквалайзерни профили, вкл. и известния Flat, при който всичките плъзгачи са на нула и там положението е същото - гъгнене и кривене. Примерно пускам Prodigy - Diesel Power и е направо неслушаемо.

Пробвах със слушалки за компютър, които са доста по-мощни (тези са на Pioneer) и там го няма това кривене, така че не е от песента със сигурност. Тези слушалки обаче не мога да ги ползвам, защото кабелът им е абсурдно дълъг (3 метра), а и съм ги дал на глух човек у нас да гледа телевизия, за да не надува звука на телевизора до дупка.

Мислех си дали басът на JBL-а не е гръмнал, но съм чувал, че когато това стане, басът изчезва напълно и слушалките започват да звучат като евтини китайски гаражни боклуци за 2 лв. А в случая просто гъгнат и кривят звука, та затова се чудя. Според вас какъв може да им е проблемът?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 58 минути, Валсо написа:

Пробвах с всякакви еквалайзерни профили, вкл. и известния Flat, при който всичките плъзгачи са на нула и там положението е същото - гъгнене и кривене

На компютър ли е тази проба? Защото при него има разни филтри,които могат да изхабят звука. Пробва ли същите слушалки на друго устройство(телефон,друг компютър или аудио система)

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Скъса ли се мембраната никакви евалайзери и филтри няма да ти помогнат слушалките да не пърдят като ги усилиш.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

По какво се познава ли? Като удари бас-а, ако чува едно "пльок-пльок" а не чист бас, значи са заминали. То няма нищо вечно. Накратко - имаш "изпърдели" говорители.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 часа, Димитър 59 написа:

На компютър ли е тази проба? Защото при него има разни филтри,които могат да изхабят звука. Пробва ли същите слушалки на друго устройство(телефон,друг компютър или аудио система)

Не, на два различни телефона, но с един и същ аудио плеър за андроид (АИМП). На компа слушалки не ползвам, а и си мисля, че ако ги включа директно в компа, няма да чуя почти нищо, както беше едно време със слушалките по компютърните клубове заради липсата на усилвател между компа и тях.

преди 20 часа, S197 написа:

По какво се познава ли? Като удари бас-а, ако чува едно "пльок-пльок" а не чист бас, значи са заминали. То няма нищо вечно. Накратко - имаш "изпърдели" говорители.

Не знам какво разбираш под "пльок-пльок", но като се пусне песен с бас, най-близкото определение е "пърдене", така че явно са си отишли.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 33 минути, Валсо написа:

Не, на два различни телефона, но с един и същ аудио плеър за андроид (АИМП). На компа слушалки не ползвам, а и си мисля, че ако ги включа директно в компа, няма да чуя почти нищо, както беше едно време със слушалките по компютърните клубове заради липсата на усилвател между компа и тях.

На компютърът звуковата карта, ако е "читава" и пуска повече (mW). Съответно, звука ще е по силен от повечето смартфони на пазара.

Стига чувствителността (sensitivity, dB) на слушалките да не е крайно ниска ,както и мощността на драйверите/говорителчетата. (mW )

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Харесах си тези: https://plasico.bg/sennheiser-hd-65-tv-slushalki-cheren-504685-124864.html

Някой, който разбира от ток и съпротивления да каже стават ли или не и всъщност от какво значение е този импеданс?

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

То ако ше се слуша мп3, много няма значение.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 42 минути, Валсо написа:

Харесах си тези: https://plasico.bg/sennheiser-hd-65-tv-slushalki-cheren-504685-124864.html

Някой, който разбира от ток и съпротивления да каже стават ли или не и всъщност от какво значение е този импеданс?

Защо да не стават? Хубава фирма, що-годе нормална цена...

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 15 часа, S197 написа:

То ако ше се слуша мп3, много няма значение.

И мп3, но и WAV. Повечето е WAV, де, но има неща, които ги няма в друг формат, освен мп3 и затова мп3ките все още са 25% от музиката ми.

преди 14 часа, JKirilov написа:

Защо да не стават? Хубава фирма, що-годе нормална цена...

Защото отдавна съм научил, че в България цената няма значение и че може и за 200 лв. да попаднеш на боклук.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 2.01.2023 г. в 22:38, Валсо написа:

От импеданса (пълното съпротивление) на слушалките зависи колко мощност могат да получат от източника.

Тези слушалки са с нисък импеданс 32 Ома, значи ще могат да свирят с нормална сила като се включат практически на всяко устройство.

Има други модели слушалки с висок импеданс, например 250 Ома, за такива би трябвал усилвател, 
ако не достигат нормална сила на звука при някои устройства
(не се съгласуват по съпротивление с изхода и получават по-малко  мощност).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 4 часа, NVJ написа:

От импеданса (пълното съпротивление) на слушалките зависи колко мощност могат да получат от източника.

Тези слушалки са с нисък импеданс 32 Ома, значи ще могат да свирят с нормална сила като се включат практически на всяко устройство.

Има други модели слушалки с висок импеданс, например 250 Ома, за такива би трябвал усилвател, 
ако не достигат нормална сила на звука при някои устройства
(не се съгласуват по съпротивление с изхода и получават по-малко  мощност).

45 Ома за нисък ли се води?

https://plasico.bg/slushalki-pioneer-dj-hdj-700-cherni-174333.html

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 1 час, Валсо написа:

Ако слушалките ще бъдат включени към GSM - 32 ома е оптимален импеданс, при по висок може да звучат по слабо.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Аз много не ги разбирам но съм чувал от приятели и то не веднъж да коментират Beats Solo3 Wireless On-Ear. Гледам че и парите им са повечко но ти бюджет не си посочил. Разгледай ги и ако имаш възможност да отидеш в някой магазин искай да ги чуеш и сравниш със други марки и модели. Така ще се убедиш, че нямат конкуренция ако държиш на качествен звук. А и като цветове имаш голям избор както един така и в комбинация с два цвята.

Като ще е гарга - до е рошава!

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 3 часа, Валсо написа:

Не е нисък. Но, да кажем с една идея по висок от 32 Ома. Освен импеданса, чувствителността/sensitivity (dB), на слушалките ,също е от значение.

Колкото е по висока, толкова по-по силно ще се чуват.

Here is all you Need Know About Headphone Sensitivity [Guide]

Щом, поглеждаш към по скъпи слушалки, тогава разгледай модели на аудио производителите: Audio-Technica, Sennheiser, AKG, Beyerdynamic.

Имай на предвид, че от затворените слушалки са  предназначени за навън, "мониторно" слушане (шум а среда),

Но, полу-отворените/отворените се препоръчват за вътре. Те предполагат, най-близък звук, до Hi-Fi тонколоните (,като ширина, дълбочина на "сцената")

crinacle'sranking list Headphones

П.П. Ако, не ти се дават много средства, за слушалки разгледай моделчета на Superlux.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 21 минути, Mr. ?? написа:

Имай на предвид, че от творените/полуотворените слушалки са  предназначени за навън, мониторно слушане (шум а среда),

Да се чете: Имай на предвид, че затворените/полуотворените слушалки са  предназначени за навън, мониторно слушане (шум а среда),

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

на 3.01.2023 г. в 18:02, JKirilov написа:

Дори не си разбрак какво ти казвам, пък и парите ти ще ги плащаш...

мишка ти спиш ли оттука илизаш ли къв си ти пишеш с удебелен шрифт .,.,.,.,.,., мишка скриии се по- добре

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 6 часа, Mr. ?? написа:

Не е нисък. Но, да кажем с една идея по висок от 32 Ома. Освен импеданса, чувствителността/sensitivity (dB), на слушалките ,също е от значение.

Колкото е по висока, толкова по-по силно ще се чуват.

Here is all you Need Know About Headphone Sensitivity [Guide]

Щом, поглеждаш към по скъпи слушалки, тогава разгледай модели на аудио производителите: Audio-Technica, Sennheiser, AKG, Beyerdynamic.

Имай на предвид, че от затворените слушалки са  предназначени за навън, "мониторно" слушане (шум а среда),

Но, полу-отворените/отворените се препоръчват за вътре. Те предполагат, най-близък звук, до Hi-Fi тонколоните (,като ширина, дълбочина на "сцената")

crinacle'sranking list Headphones

П.П. Ако, не ти се дават много средства, за слушалки разгледай моделчета на Superlux.

По-нагоре бях дал линк към Зенхайзер за 115 лв. Аз също си мислех за АКГ, защото преди години много ги ползвах, но тогава бяха тапички. Купувах ги от един магазин на Раковска, който си беше на марката АКГ, но нито знам дали съществува още, нито дали имат on/over ear варианти.

Бюджет... не съм мислил много по темата, но да кажем, че диджейските за 250 лв. са максималното, което съм склонен да дам за слушалки. Изпърдяните JBL струваха 60 лв. тогава (доста преди инфлацията). Явно за 60 лв. само боклуци се намират.

Иначе ми е мечта да си купя Beats by DRE, ама нямам такъв бюджет. Веднъж чух оригиналните Beats какъв звук вадеха и се влюбих в тях.

Някой спомена безжични. Не обичам такива по няколко причини, предпочитам си ги с кабел с 3.5 мм жак.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 10 часа, Валсо написа:

По-нагоре бях дал линк към Зенхайзер за 115 лв. Аз също си мислех за АКГ, защото преди години много ги ползвах, но тогава бяха тапички. Купувах ги от един магазин на Раковска, който Иначе ми е мечта да си купя Beats by DRE, ама нямам такъв бюджет. Веднъж чух оригиналните Beats какъв звук вадеха и се влюбих в тях.

Beats, само ако слушаш hip-hop/rap.

С някой условности:

Имат силен бас, а другите честоти са на заден план (приглушени).

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 часа, Mr. ?? написа:

Beats, само ако слушаш hip-hop/rap.

С някой условности:

Имат силен бас, а другите честоти са на заден план (приглушени).

Слушам много неща, сред които и стар български рап от 2000-та до 2005 г. Само чалга НЕ слушам. 2006-та открих метъла, така че сега слушам и двете, според настроението. А открих и че дет метълът с бас звучи още по-брутално. Примерно тази песен с "Full Bass & Treble" те пренася в друго измерение. И не само детът, де, и други жанрове има, но основно той.

Линк към коментара
Сподели в други сайтове

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

×   Вмъкнахте текст, който съдържа форматиране.   Премахни форматирането на текста

Разрешени са само 75 емотикони.

×   Съдържанието от линка беше вградено автоматично.   Премахни съдържанието и покажи само линк

×   Съдържанието, което сте написали преди беше възстановено..   Изтрий всичко

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Добави ново...