Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

преди 4 минути, Bubbles написа:

Нарича се Османска Империя, Османско владичество и пр. робство е по-скоро литературна форма, а присъствие е някакъв пълен смях нямащ никаква връзка с реалността.

В моя учебник по история пишеше робство... до колкото знам, историята не трябва да използва такава литературна форма.

преди 4 минути, IvanKirov написа:

Присъствие написах , къде видя роб? 

Значи турския поробител не го барат, бодат им очите тия, дето са ни отървали от турците. Хем на порядък по-лесно ще думнат онова тюрбе. 

Пак поробители... ти наистина държиш да си роб. Чел ли си Санстефанския договор (който никога не влиза в сила, между другото)? Там тези, които са те "отървали" описват себе си като окупатори, а целта им с окупацията на България е да се насочат към Гърция. Единствено намесата на големите държави по онова време спасява България от това да се превърне в сателит на руската империя... от трън та на глог.

Що се отнася до паметника, колко такива имаме на османската империя и колко на руската? А паметника на американските пилоти е на американска земя, на територията на американското посолство, не се извисява над хората в центъра на столицата.

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 175,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

преди 4 минути, piх3l написа:

В моя учебник по история пишеше робство... до колкото знам, историята не трябва да използва такава литературна форма.

И в моя пишеше робство, иго и пр.
Конкретно за този период ако обърнеш внимание ще ти направи впечатление че много от уроците за взаимствани от литературни творби. това е причината често да влизам в спорове с колеги идруги хора които неправилно говорят роби, синджири, турци и пр.
България е била част от Османската империя, имало е кланета, подтискане и пр. дето се вика пълна програма, но "Крали Марко и три синджира роби" е само литературна творба.

преди 52 минути, Гражданин написа:

Никой не е ходил никакви летци да почита. Организирано мероприятие от тролски профил на копейки се оказа цялата тази работа с Дариа, които желаят да насъскат обществото с провокации, които такива активисти като Цомчо постват на профилите си и обясянват "ето, виждате ли ги какво правят?". По-горе ти дадох скрийншотове. Хората са ги разконспирирали отдавна, че не е чиста работата в тази провокация и е доста аматьорска. Но има хора дето стават и се ежат за глупости. Аз не познавам някой дето ще ходи да оставя цветя на американските летци.

Псевдо гражданино, ти по нищо не се различаваш от въпросната Дария, да разбираме ли, че ти също си копейка под прикритие?

Творчеството ви е едно към едно, та кажи си - ти копейка ли си? 

преди 6 минути, piх3l написа:

Пак поробители... ти наистина държиш да си роб.

Тия де са ги събирали за еничари, са си били баш роби. То и в казармата бях роб, по всички определения. Не е въпросът дали ми харесва. 

Чел ли си Санстефанския договор (който никога не влиза в сила, между другото)? Там тези, които са те "отървали" описват себе си като окупатори, а целта им с окупацията на България е да се насочат към Гърция. Единствено намесата на големите държави по онова време спасява България от това да се превърне в сателит на руската империя... от трън та на глог.

Историята не ми е сила. 

Що се отнася до паметника, колко такива имаме на османската империя и колко на руската? А паметника на американските пилоти е на американска земя, на територията на американското посолство, не се извисява над хората в центъра на столицата.

Тъй тъй, оправдания. Почваме ся да ги мерим по сантиметри. 

Като ще гърмим да гърмим. Аз предпочитам от Енихан да почнем. 500 години са ни мачкали. 

Именно руската армия ни отърва от него. 

преди 2 минути, Bubbles написа:

И в моя пишеше робство, иго и пр.
Конкретно за този период ако обърнеш внимание ще ти направи впечатление че много от уроците за взаимствани от литературни творби. това е причината често да влизам в спорове с колеги идруги хора които неправилно говорят роби, синджири, турци и пр.
България е била част от Османската империя, имало е кланета, подтискане и пр. дето се вика пълна програма, но "Крали Марко и три синджира роби" е само литературна творба.

Че кой отрича да е имало кланета и подтискане? За комунистите е присъщо да взаимстват и изопачават, това е ясно, за това хората се опитват да върнат фактическата история, не да потъпкват самочувствието на народа.

преди 6 минути, IvanKirov написа:

Тия де са ги събирали за еничари, са си били баш роби. То и в казармата бях роб, по всички определения. Не е въпросът дали ми харесва. 

Историята не ми е сила. 

Тъй тъй, оправдания. Почваме ся да ги мерим по сантиметри. 

Като ще гърмим да гърмим. Аз предпочитам от Енихан да почнем. 500 години са ни мачкали. 

Именно руската армия ни отърва от него. 

Не по сантиметри, по брой. Както казах, историята трябва да се помни, за да не се повтаря.

преди 1 минута, piх3l написа:

Не по сантиметри, по брой. Както казах, историята трябва да се помни, за да не се повтаря.

Аз пък искам да думнем Енихан баба. Нали, да почнем от лесното. Един месец няма кой да разбере, че го няма. 

преди 12 минути, Flashback написа:

Псевдо гражданино, ти по нищо не се различаваш от въпросната Дария, да разбираме ли, че ти също си копейка под прикритие?

Творчеството ви е едно към едно, та кажи си - ти копейка ли си? 

Не съм. А сега може ли да кажа нещо за тебе? По нищо не се различаваш от онова на студената витрина.

току-що, IvanKirov написа:

Аз пък искам да думнем Енихан баба. Нали, да почнем от лесното. Един месец няма кой да разбере, че го няма. 

Отивай бе, щом ти пречи думни го. На мен ми е през оная работа за Енихан баба.

преди 2 минути, piх3l написа:

Отивай бе, щом ти пречи думни го. На мен ми е през оная работа за Енихан баба.

А така! 

Волен тъй палеше килимчета и рогозки, помниш ли? Талибани като Реджепа. Всеки да думне квото го дразни, джамии и църкви да паднат, камък върху камък да не остане!

Тъй викам ази! 

преди 13 минути, IvanKirov написа:

А така! 

Волен тъй палеше килимчета и рогозки, помниш ли? Талибани като Реджепа. Всеки да думне квото го дразни, джамии и църкви да паднат, камък върху камък да не остане!

Тъй викам ази! 

Щом се възхищаваш на хора, като Волен, паметниците са ти най-малкия проблем.

преди 14 минути, Гражданин написа:

Не съм. 

Колкото и да отричаш, съща Дария си, сиреч копейка под прикритие. 😁

А твоят приятел Coco къде пак изчезна, отново ли си почива на някоя витрина?!

Щом се възхищаваш на хора, като Волен, паметниците са ти най-малкия проблем.

Бъзикам се бе. 

Не мога да те разбера и тебе, от талибаните ли си, връткаш се като Реджеп-а. 

Няма принципна разлика м/у Волен и тия разбеснели се хуни. 

преди 31 минути, piх3l написа:

Че кой отрича да е имало кланета и подтискане? За комунистите е присъщо да взаимстват и изопачават, това е ясно, за това хората се опитват да върнат фактическата история, не да потъпкват самочувствието на народа.

Нищо не връщат, само извъртат нещата така че на тях да са угодни.

преди 13 минути, Flashback написа:

Колкото и да отричаш, съща Дария си, сиреч копейка под прикритие. 😁

А твоят приятел Coco къде пак изчезна, отново ли си почива на някоя витрина?!

Явно с доносите си сте го канселирали. Ти си много добър в доносите. Веднъж ме баниха заради тебе, че се обиди, че те сравних със свинчо и така го изкара, че да изглежда, че съм те обидил. Детската градина си. А как е в Швеция, заработваш ли добре от там?

преди 5 минути, Гражданин написа:

Явно с доносите си сте го канселирали. Ти си много добър в доносите. Веднъж ме баниха заради тебе, че се обиди, че те сравних със свинчо и така го изкара, че да изглежда, че съм те обидил. Детската градина си. А как е в Швеция, заработваш ли добре от там?

Ти Дария ли си, признай си! :D

Творчеството на Дария във ФБ и на Гражданин в kaldata е едно към едно. 

Ти копейка под прикритие ли си?

P.S. Никога не съм докладвал твоят приятел с прасешкото име Coco!

Бъзикам се бе. 

Не мога да те разбера и тебе, от талибаните ли си, връткаш се като Реджеп-а. 

Няма принципна разлика м/у Волен и тия разбеснели се хуни. 

Не знам, кои ненавиждат комунизма повече?

преди 5 минути, Bubbles написа:

Нищо не връщат, само извъртат нещата така че на тях да са угодни.

Надявам се да успеят да премахнат робството от самосъзнанието на народа. Така манипулациите на рашъните ще спрат да работят съвсем.

Надявам се да успеят да премахнат робството от самосъзнанието на народа. Така манипулациите на рашъните ще спрат да работят съвсем.

Когато някой друг разполага с времето и тялото ти, си роб. Да не се повтарям. Баш робство си е имало по турското присъствие. 

преди 7 минути, Flashback написа:

Ти Дария ли си, признай си! :D

Творчеството на Дария във ФБ и на Гражданин в kaldata е едно към едно. 

Тц, моето е на много по-високо ниво.

Ти копейка под прикритие ли си?

Това е нелепо просто. Аз въобще не се разбирам с копейките. А ти не ми отговори на въпросите как е в Швеция, заработваш ли?

P.S. Никога не съм докладвал твоят приятел с прасешкото име Coco!

Да бе, сигурно. Ти си от агресивните копейки.

преди 1 минута, Гражданин написа:

Тц, моето е на много по-високо ниво.

Заблуждаваш се!

Другите трябва да те преценят, а сам себе си да хвалиш клони към Ефект на Дънинг-Крюгер (когнитивно отклонение за илюзорно превъзходство, при която неквалифицирани индивиди имат илюзия за превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените способности). 

преди 2 минути, Гражданин написа:

Ти си от агресивните копейки.

А ти си от копейките под прикритие! :D

Когато някой друг разполага с времето и тялото ти, си роб. Да не се повтарям. Баш робство си е имало по турското присъствие. 

Образовали сме се, изпивядвали сме християнството, плащали са ни за работата... това не ми се струва робство. Както каза bubbles, репресии е имало, кланета и т.н. но робство - не. Все едно да кажеш, че украинците са роби в момента.

преди 2 минути, piх3l написа:

Образовали сме се, изпивядвали сме християнството, плащали са ни за работата... това не ми се струва робство. Както каза bubbles, репресии е имало, кланета и т.н. но робство - не. Все едно да кажеш, че украинците са роби в момента.

Ей, омръзна ми вече!

ВОенната служба е робство по дефолт. 

Научен труд е, друг въпрос, че тука нямат капацитета да вдянат за какво им говори. 

преди 9 минути, Flashback написа:

Заблуждаваш се!

Другите трябва да те преценят, а сам себе си да хвалиш клони към Ефект на Дънинг-Крюгер (когнитивно отклонение за илюзорно превъзходство, при която неквалифицирани индивиди имат илюзия за превъзходство, изразяващо се в надценяване на собствените способности). 

Не се хваля на сериозно, а само пред теб, за ти смъкна твоя Дънинг-Крюгер ефект, че леко ме дразниш. :D

преди 9 минути, Flashback написа:

А ти си от копейките под прикритие! :D

Да бе, сигурно.

А изгледайте полк. Марков, и му кажете копейка. 

Дори Солженицин е описал как САЩ е била съюзник на Червената армия. 

Разрушихте паметник на съюзник на САЩ. 

Викайте му копейка бе, както на мене!

преди 53 минути, IvanKirov написа:

Ей, омръзна ми вече!

ВОенната служба е робство по дефолт. 

Научен труд е, друг въпрос, че тука нямат капацитета да вдянат за какво им говори. 

Морален кодекс на българския войник от царско време:
1. Помни, че на земята, в морето и на небето, жив или мъртъв, ти винаги си войник на България.
2. Тронът, знамето и честта са дадени от Бога. Защитавай ги, без да жалиш нищо земно.
3. Никога не питай "за какво" и "защо аз". Просто ти! - и никой друг.
4. Уважавай командирите си. Дали са прави или не, ще решават техните командири, а не ти.
5. Бъди изпълнителен. Доблестта на войника е подчинението. По-високо е само победата.
6. Всеки, който носи българска униформа, е твой брат и другар. Полковете нямат значение.
7. Ако командирът ти е излязъл от строя, а другарите ти са отчаяни, командвай ти. Най-малкото – те ще се настървят.
8. Винаги отстъпвай с лице към врага. Българската войска е била разбивана, но никога не е бягала.
9. Докато имаш пушка, патрони и щик, нищо не е свършено. Ако има храброст и ум, то нищо не е свършено, дори ако вече нямаш пушка.
10. Ако наградата те подмине, не се натъжавай. Славата на юнака е според делата му, а не според броя на кръстовете.
11. Никога не крий, че си болен или ранен. От такъв "героизъм" има само вреда.
12. Не бий и не обиждай пленения. Възможно е някога и ти да бъдеш такъв.
13. Вземи от мъртвия всичко, от което имаш нужда. В замяна му дай уважението си – погреби го.
14. Отнасяй се благородно с жените, децата и старците – войниците са наследници на рицарите.
15. Пази оръжието си, униформата си и войнишкото имущество. Царството не е толкова богато, че да ги подменя.
16. Винаги помагай на другарите си и те също ще ти помогнат.
17 Бъди спретнат. Девойките харесват войниците, когато изглеждат като юнаци.
18. Свободното си време прекарвай в развлечения, които усъвършенстват тялото и душата – спортни състезания, четене, танци и песни.
19. Ракия и вино пий умерено – пияният е лош боец, а много пияният - не е човек.
20. Когато отиваш на бой, не се страхувай. Когато войникът загива, Бог му дава крила и го прави ангел.
Може да бъде изображение с 4 души и Бранденбургската порта

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.