Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За паметника на Съветската армия

Трябва ли да се премести паметника? 83 гласували потребители

1. 1. Трябва ли да се премести паметника на Съветската армия?

• Да, защото това централно място позволява на политиците, които не харесвам да си правят пропагандите и се дразня
      18%
    • Не, харесва ми символиката му, тя е символ а на признателност към освободителите
      46%
    • Уж все ми е тая ама ако ме питат обяснявам, че паметници не трябва да се пипат
      8%
    • Имам позиция, но ме е страх да си я кажа, защото не се знае кой може да дойде за ново освобождение и да ми търси сметка за мнението
      1%
    • Аз съм голям идеалист и живея без да имам мнение по тази тема
      0%
      0
    • Бутай като Мавзолея!
      19%
    • Отивам на живата верига да го пазя!
      1%
    • Крия си мнението и искам само да видя резултатите
      4%

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

току-що, AAUUXX написа:

Да я познаваш историята добре според геополитическата орентация или според ученото в час по история - щот са различни раути? 

Ако докажеш, че познаваш историята, едва ли ще одобряваш възхвалата на този паметник. Това което предлагам е за много неща, но точно за него предпочитам да няма референдум, защото е губене на време и пари за организацията му. По този въпрос трябва да се изкажат историците, а науката история винаги се развива. Едва ли има истински български историци, които да не са съгласни, че периодът на съветската окупация на България не трябва да се празнува с паметници. Паметникът трябва да вещае нещо, да дава завет за бъдещите поколение и т.н., а не да представлява чужд ботуш, който е смачкал държавата ти и довел фашистки мракобесен режим, на който се дължи дори днешната мутропросташка действителност в държавата ни. Заради комунистическият режим сме изостанали със светлинни години от това, което можеше да бъдем днес.

• Отговори 3,9k
  • Прегледи 180,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Паметниците ни са част от историята, премахването на който и да е паметник не я променя . Народ който не познава  историята си е обречен да я повтори.

• Армията, на която е този паметник, не е убила нито един българин и не е разрушила нито една сграда. На ул. Козяк обаче има един паметник на летците избили над 3000 ЦИВИЛНИ българи и разрушили безброй

• Историята е таква каквато е, няма правилна или не, историята е поредица от събития които са се случили и не можеш да ги промениш.

Публикувани изображения

току-що, Гражданин написа:

Ако докажеш, че познаваш историята, едва ли ще одобряваш възхвалата на този паметник. Това което предлагам е за много неща, но точно за него предпочитам да няма референдум, защото е губене на време и пари за организацията му. По този въпрос трябва да се изкажат историците, а науката история винаги се развива. Едва ли има истински български историци, които да не са съгласни, че периодът на съветската окупация на България не трябва да се празнува с паметници. 

Не искам друг да решава вместо мен.

Реферндума не е губене на време а част от демокрацията.

Исторята не е нещо което да еволюира и да се развива ,тя е каквато била е ,а не плод на тълкование.

Паметника ( не само този ,а всички паметници) не трябва да се мести ,за да ни напомня историята ни.

преди 4 минути, Гражданин написа:

.Паметникът трябва да вещае нещо, да дава завет за бъдещите поколение и т.н., а не да представлява чужд ботуш, който е смачкал държавата ти и довел фашистки мракобесен режим, на който се дължи дори днешната мутропросташка действителност в държавата ни. Заради комунистическият режим сме изостанали със светлинни години от това, което можеше да бъдем днес.

А това е пълна глупост която няма да си правя труда да коментирам.

преди 51 минути, AAUUXX написа:

OK, разбирам тезата ти ,но ако този паметник за който пишеш не се хареса на някой ?

Значи НЕ е   ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН! Все едно НЯКОЙ да НЕ  харесва паметника на В Левски!

преди 1 минута, bigiadri написа:

Все едно НЯКОЙ да НЕ  харесва паметника на В Левски!

Сигурен съм ако се направи запитване ше се намерят и такива.

Само ИДИЛ събарят паметници.

току-що, инж. Велев написа:

Само ИДИЛ събарят паметници.

Именно за това дадох в темата пример с Украйна които водят война с Русия и не са махнали руските паметници.

преди 4 минути, AAUUXX написа:

Не искам друг да решава вместо мен.

Реферндума не е губене на време а част от демокрацията.

И как по-точно е част от демокрацията малограмотни да им давам да си упражняват правото на глас просто защото уж е "демократично" по тема, която не разбират? Такива хора се манипулират лесно. Каква е гаранцията, че някой няма да им е купил гласа или изманипулирал да гласуват за нещо, което е в ущърб както на мен, така и на тях?

Исторята не е нещо което да еволюира и да се развива ,тя е каквато била е ,а не плод на тълкование.

Ами в такъв случай каква е твоята оценка за периода 1944-та - 1989-та? Защо твоята оценка на този период е различна от моята? Тогава как така да не е плод на тълкование?

Паметника ( не само този ,а всички паметници) не трябва да се мести ,за да ни напомня историята ни.

Какво напомня на мен и какво напомня на теб този паметник са две различни неща.

А това е пълна глупост която няма да си правя труда да коментирам.

Защо? Обоснови се.

преди 1 час, ivottoshev написа:

:lol6:Колко добре се описа :D

На моят въпрос: Защо не ревеш че краварите не са се изтеглили след победата си в Гранада, Панама, Либия, Ирак и тн., а ревеш че руснаците не са се изтеглили след победата си над България... ти отговори с въпрос за Германия 

И продължаваш! Винаги ти намесваш с въпрос какво направили американците някъде си. Нали? Аз казвам какво са (не)направили руснаците в България и ти пак намята други държави. Винаги клинчиш и говориш за двойни станадарти.

Съжалявам, не ви харесва, но фактите са, че съветската армия от никого не ни е освободила. Ако ще ми говорите за нацизъм, тогава да говорим за обединените сили срещу нацистка Германия, а не само за СССР, които нагло си присвояват всичко покрай втората световна война. И тогава няма да хленчиш срещу американски пилоти, които са се били срещу същото.

току-що, parmobil написа:

Съжалявам, не ви харесва, но фактите са, че съветската армия от никого не ни е освободила.

Колко пъти да те питам???

България била ли е на страната на фашистка Германия? Била е.

И какво се чудиш и дразниш тогава че руснаците влезли в България?

По твоята крива логика, руснаците от кого са освободили половин Европа.

И в крайна сметка като са победили фашизма са освободили и Германия. И за тях ли ще питаш както за България, от какво руснаците са освободили германците.

Стегни се малко!

преди 4 часа, AAUUXX написа:

Аз не те убеждавам в нищо ,карай си 20 годишната скрап.

Начи поддържал съм Москвич, разни дребни и не толкова дребни повреди. Японската и нея поддържам до колкото мога. Вчера правих спирачките. Ми трактор с автомобил сравняваш. Руската бангия и като нова изискваше да ходиш с резервни чукче, кондензатор и палец, както и капачка за "делко"-то.

И умения за центровка. Като тръгнеш не знаеш дали ще стигнеш. Ладата на зет ми не излизаше от сервиза. На 2 г. сменя гърне, на 2 г. прави предница, как гние знаете.

Японката иска само консумативи засега. И го няма прословутото трудно палене зимата, като на руските.

И като се замислиш, че си чакал 15 години за тая подигравка с техниката, и брутни 3 години заплати... Че и частите бяха кът. Соц идилия.

преди 2 минути, IvanKirov написа:

Начи поддържал съм Москвич, разни дребни и не толкова дребни повреди. Японската и нея поддържам до колкото мога. Вчера правих спирачките. Ми трактор с автомобил сравняваш. Руската бангия и като нова изискваше да ходиш с резервни чукче, кондензатор и палец, както и капачка за "делко"-то.

И умения за центровка. Като тръгнеш не знаеш дали ще стигнеш. Ладата на зет ми не излизаше от сервиза. На 2 г. сменя гърне, на 2 г. прави предница, как гние знаете.

Японката иска само консумативи засега. И го няма прословутото трудно палене зимата, като на руските.

Ти си бил по-зле отколкото те мислех. С неандерталско мислене си. Лишено от всякаква логика.

Радваш се и правиш извода че при социализма било зле, защото сме произвеждали само 8 битови процесори, а сега АМД произвеждат 64 битови и то 16 ядрени. УжЪс!

Ти си бил по-зле отколкото те мислех. С неандерталско мислене си. Лишено от всякаква логика.

Радваш се и правиш извода че при социализма било зле, защото сме произвеждали само 8 битови процесори, а сега АМД произвеждат 64 битови и то 16 ядрени. УжЪс!

Колата по соца беше неземен лукс. 

Сега имаш огромен избор, ако заделиш 3 г. заплати ще си купиш марка по избор. 30 000 мисля има Дачия, че и на лизинг ги дават. 

По соца лично помня като ми правиха вноска за Лада, нямах 10 годинки още. 

Правиш ли разлика? 

преди 18 минути, инж. Велев написа:

Била е но не е водила военни действия, не е пращала войник на фронта. А руснаците с кой е била до 41ва и тя с Германия тоже

преди 31 минути, Гражданин написа:

И как по-точно е част от демокрацията малограмотни да им давам да си упражняват правото на глас просто защото уж е "демократично" по тема, която не разбират? Такива хора се манипулират лесно. Каква е гаранцията, че някой няма да им е купил гласа или изманипулирал да гласуват за нещо, което е в ущърб както на мен, така и на тях?

Защо когато се гласува за парламентарни избори това не е проблем ,а когато стане въпрос за референдум е проблем ? Същите тези малограмотни за кото пишеш гласуват на парламентарните избори ,те определят твоя живот и ти нямаш проблем с това ,но имаш проблем ако те гласуват референдум ? 

преди 19 минути, IvanKirov написа:

Сега имаш огромен избор,

И сравняваш сега след 30+ години колко е голям избора на автомобили с това при социализма.

преди 3 минути, JohnTRIVOLTA написа:

Била е но не е водила военни действия, не е пращала войник на фронта. А руснаците с кой е била до 41ва и тя с Германия тоже

Вие с Иван да не сте един и същ човек. Или сте братя. Много си приличате по акъл.

Въпроса беше защо руснаците навлезли в България. Защото сме били на страната на Германия. Няма значение дали сме пращали войници. Защо не казваш нещо за американците и англичаните дето бомбандираха София и избиха сумати народ. И срещу американци и англичани не сме изпращали войници.

преди 6 минути, инж. Велев написа:

Вие с Иван да не сте един и същ човек. Или сте братя. Много си приличате по акъл.

96 % от народа, демек ние които не сме изчаткали копейки, просто не приличаме на вас.

Толкоз му е капацитета на соц лумпена - който не е с нас е против нас. Да не ти вадя пак, смъртните закани на Копейков и Дренчев. Към народа си.

преди 7 минути, инж. Велев написа:

И сравняваш сега след 30+ години колко е голям избора на автомобили с това при социализма.

Еми нали ме кълнете, що карам дръгел. 100 пъти по-добре е, спрямо руски джуган. Дори да не вземаме предвид чакането и огромната за тогавашния стандарт сума. Цените сега са по 10, все едно Лада да струва днес 60 000 лева. Толкова недостъпни бяха.

преди 1 минута, IvanKirov написа:

96 % от народа, демек ние които не сме изчаткали копейки, просто не приличаме на вас.

Толкоз му е капацитета на соц лумпена - който не е с нас е против нас. Да не ти вадя пак, смъртните закани на Копейков и Дренчев. Към народа си.

Не се притеснявай!

Имаш запазено място на пилона и в казармата :)

Не се притеснявай!

Имаш запазено място на пилона и в казармата :)

Колко пъти да ходя в тая казарма, бе гугутке потна?

преди 2 минути, IvanKirov написа:

Еми нали ме кълнете, що карам дръгел. 100 пъти по-добре е, спрямо руски джуган. Дори да не вземаме предвид чакането и огромната за тогавашния стандарт сума. Цените сега са по 10, все едно Лада да струва днес 60 000 лева. Толкова недостъпни бяха.

Ти като малък да си падал от високо? Или да си си удрял главата някъде? Или ти е по рождение?

преди 1 минута, IvanKirov написа:

Колко пъти да ходя в тая казарма, бе гугутке потна?

Казармата след 1990 година не е казарма и не се брои.

Ти като малък да си падал от високо? Или да си си удрял главата някъде? Или ти е по рождение?

Туй пък сега що беше? Коя точно лумпенотия държиш да споделям с тебе? Удари ли патриотично кебапче по 8 лева, или само лаеш както обикновено. Ботев някога все кепапчета муал, и кючеци, и носил турски пилони с китайски байраци.

преди 56 минути, инж. Велев написа:

И какво се чудиш и дразниш тогава че руснаците влезли в България?

По твоята крива логика, руснаците от кого са освободили половин Европа.

И в крайна сметка като са победили фашизма са освободили и Германия. И за тях ли ще питаш както за България, от какво руснаците са освободили германците.

Стегни се малко!

Ти се стегни! След като ще осъждаш бомбардировките на американците, ще осъждаш и бомбардировките на СССР над България! Или на СССР са хуманни?

Втора световна война!!! Набийте си в главите СВЕТОВНА. Това не е само СССР/Германия. Без другите участници какво щеше да стане със СССР? Стига наколенки бе, хора!

току-що, parmobil написа:

Ти се стегни! След като ще осъждаш бомбардировките на американците, ще осъждаш и бомнардировките на СССР. Или на СССР са хуманни?

Втора световна война!!! Набийте си в главите СВЕТОВНА. Това не е само СССР/Германия. Без другите участници какво щеше да стане със СССР? Стига наколенки бе, хора!

Пак не отговори, защо питаш и се чудиш, защо руснаците нахлули в България?

Пак не отговори, защо питаш и се чудиш, защо руснаците нахлули в България?

На кое да отговоря? Окупация, грабене и вилает за 45г.! Вилает явно и за повече.

преди 55 минути, инж. Велев написа:

Казармата след 1990 година не е казарма и не се брои.

Чакай малко ся, лъжливо нещенце. Преди няколко поста разправяш, че си млад ерген. Сега ми разправяш, че нашата казарма не била казарма. Дърт ли си, или си млад?

Май е вярно, че си нещастен пица разносвач, пъдар и каквото там, тейко ти едвам ти намира най-мизерно платена работа, само да не им се пречкаш из вас.

Може и да не си служил дори, не вдяваш елементарен армейски жаргон, и си много съмнителен. Овъртоли се в собствените си лъжи.

преди 1 час, AAUUXX написа:

Защо когато се гласува за парламентарни избори това не е проблем ,а когато стане въпрос за референдум е проблем ? Същите тези малограмотни за кото пишеш гласуват на парламентарните избори ,те определят твоя живот и ти нямаш проблем с това ,но имаш проблем ако те гласуват референдум ? 

Казах вече че и за избори ще трябва образователен ценз (ако зависеше от мен).

преди 13 минути, IvanKirov написа:

Чакай малко ся, лъжливо нещенце. Преди няколко поста разправяш, че си млад ерген. Сега ми разправяш, че нашата казарма не била казарма. Дърт ли си, или си млад?

Май е вярно, че си нещастен пица разносвач, пъдар и каквото там, тейко ти едвам ти намира най-мизерно платена работа, само да не им се пречкаш из вас.

Може и да не си служил дори, не вдяваш елементарен армейски жаргон, и си много съмнителен. Овъртоли се в собствените си лъжи.

Велева е руска трол баба. Всякакво общуване с нея е загуба на време. Цялата им тролска организация можеш да я видиш по лайковете, които си поставят. За всеки пост по няколко лайка от съмишлениците си получава. Виж я колко ги е натрупала за една шепа мнения. Явно с цел да изглеждат по-легитимни. 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.