Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на евтин климатик

Featured Replies

Разрешен от Филипов

преди 20 часа, AAUUXX написа:

Ако под поддръжка се има предвид профилактика - веднъж в годината

За година не виждам чак толкова да се замърси вътрешното тяло, освен ако в помещението се пуши и готви ежедневно.

На домашния ми климатик се наложи профилактика чак на 11-та година, защото от натрупаните мръсотии по питата, конденза започна да тече през клапите по пода, вместо да стига до ваничката с дренажната тръба. Втора година след това основно почистване, включващо разглобяване и миене, климатика работи както нов. 

• Отговори 84
  • Прегледи 23,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Интересно е, че се произнасяш за компетентността на хора, които не познаваш.   Сашо е точно специалист по климатиците и ми се струва, че  ти загуби възможността да те консултира. Мислех да т

• Сензор за лед няма, но температурата на изпарение на фреона при +3гр трябва да е отрицателна за да може да се изсмуква топлина от въздуха навън.Съответно наличната влага в същия този въздух кондензира

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Наясно съм, че вероятно конкретни модели, а не марки е добре да се препоръчват, но като доволен собственик на 15-годишен Фуджицу бих препоръчал най-евтиния модел от тази марка -> Инверторен климати

Публикувани изображения

преди 18 минути, Joss Bomon написа:

За година не виждам чак толкова да се замърси вътрешното тяло, освен ако в помещението се пуши и готви ежедневно.

На домашния ми климатик се наложи профилактика чак на 11-та година, защото от натрупаните мръсотии по питата, конденза започна да тече през клапите по пода, вместо да стига до ваничката с дренажната тръба. Втора година след това основно почистване, включващо разглобяване и миене, климатика работи както нов. 

Профилактиката не включва само почистване на топлообменника ,а замерване на количеството фреон ,както и проверка за изправност на системата. Аз също не правя всяка година профилактика на климатиците си въпреки че се препоръчва.

• 5 седмици по-късно...

Малко е объркващо...

В инструкциите за климатика пише че трябва да се включва функцията за Самопочистване при температура в помещението 30 градуса и навън също 30 градуса,но пък да се прави на 3 месеца...значи ако трябва да е Януари аз не виждам как 🤣

Също да не се изключва климатика през зимата но да се чистят филтрите два пъти в месеца,но на изключен климатик 🤣

А зимата е поне 5 месеца...

преди 9 минути, Fashion Lover написа:

Малко е объркващо...

В инструкциите за климатика пише че трябва да се включва функцията за Самопочистване при температура в помещението 30 градуса и навън също 30 градуса,но пък да се прави на 3 месеца...значи ако трябва да е Януари аз не виждам как 🤣

Функцията самопочитване се прави през лятото за да изсуши топлообменика (няма особенна полза от същата функция)

преди 11 минути, Fashion Lover написа:

Също да не се изключва климатика през зимата но да се чистят филтрите два пъти в месеца,но на изключен климатик 🤣

А зимата е поне 5 месеца...

Спираш климатика зимата и чистиш филтрите когато на вън е с положителна темперетура.

А това че отвреме навреме се чува по-особен шум от външното тяло нормално ли е?Като някакво тихо бучене ..

Съседите имат климатик Gree и забелязах че и при тях има такъв шум,даже по-силен от на моят климатик...

Ама все пак да питам... между другото чистя филтрите с четка от ест.косъм предназначена за бебешка коса,не ги мия...стават като нови 😁

преди 1 минута, Fashion Lover написа:

А това че отвреме навреме се чува по-особен шум от външното тяло нормално ли е?Като някакво тихо бучене ..

Съседите имат климатик Gree и забелязах че и при тях има такъв шум,даже по-силен от на моят климатик...

Ама все пак да питам 😁

Нормално е ,това което се чува от външното тяло е резонанс от компресора и завихрянето на въздух от вентилатора.

преди 5 минути, Fashion Lover написа:

Ама все пак да питам... между другото чистя филтрите с четка от ест.косъм предназначена за бебешка коса,не ги мия...стават като нови 😁

Може също и да се мият ,когато са видимо зацапани освен прашни филтрите. След като бъдат измите изчакай да изсъхнат преди да ги сложиш обратно в климатика.

преди 13 часа, AAUUXX написа:

След като бъдат измите изчакай да изсъхнат преди да ги сложиш обратно в климатика.

Гледам, навсякъде по упътванията пишат да се изчака да изсъхнат... ами имам климатици от 25 г. и никога не съм чакал- мия и  слагам. Проблеми досега никакви.

Казвам ви,пробвайте с мека четка-или бебешка за коса или някаква за лице,много лесно се чисти.

преди 10 часа, lupis написа:

Гледам, навсякъде по упътванията пишат да се изчака да изсъхнат... ами имам климатици от 25 г. и никога не съм чакал- мия и  слагам. Проблеми досега никакви.

Препоръчва се да бъдат сухи филтрите за да не се внася влага в климатика ,няма друта причина за това.

преди 8 часа, Fashion Lover написа:

Казвам ви,пробвайте с мека четка-или бебешка за коса или някаква за лице,много лесно се чисти.

Аз също използвам мека четка за почистване на филтрите.

Преди малко спря тока за 1 секунда и веднага дойде,чух нещо като свистене от външното тяло,това нормално ли е? Възможно ли е при такова спиране на тока да се повреди?

преди 6 минути, Fashion Lover написа:

Възможно ли е при такова спиране на тока да се повреди?

След спиране на тока щом работи климатика значи всичко е наред. Ако има проблем бъди сигурен ,ще ще разбереш веднага.

преди 13 часа, lupis написа:

Зимата, когато не се спира климатика. С прахосмукачка се обират за минути и обратно в климатика. Разбира се, може да  се мине и със  мокра кърпа или влажен парцал, след това и да се изчака малко.

преди 6 часа, Mr. ?? написа:

Зимата, когато не се спира климатика. С прахосмукачка се обират за минути и обратно в климатика. Разбира се, може да  се мине и със  мокра кърпа или влажен парцал, след това и да се изчака малко.

Филтрите ги минавам за секунди под силна струя вода, стават като нови, слагам в климатика и после от топлата струя изсъхват за секунди:)

Възможно ли е климатика сам да включва Самопочистване?

Тази сутрин вече за втори път климатика ми спира,работи само външното тяло,тече вода и излиза нещо като пара.

В ръкводството пише че самопочистването трае 30мин. а това което прави тази сутрин е от по около 10.

преди 4 минути, Fashion Lover написа:

Тази сутрин вече за втори път климатика ми спира,работи само външното тяло,тече вода и излиза нещо като пара.

В ръкводството пише че самопочистването трае 30мин. а това което прави тази сутрин е от по около 10.

Това което се случва се нарича defrost - размръзяване.

Явно има сензор за лед и като се активиране обръща посоката - вътрешното тяло се охлажда, а външното - загрява. Или е по зададен график.

Няма зададен график,аз не ползвам дистанционното а го управлявам през приложението на телефона.

Сега като застудя и почна да го прави това,явно наистина има някакъв сензор.

Благодаря за бързите отговори!

P.S. Ама то е за хора които четат 😹20231118_112611.thumb.jpg.e58dbb51d3bbb7dc3021d3c2191eaedb.jpg

преди 1 час, цър-вул написа:

Явно има сензор за лед и като се активиране обръща посоката - вътрешното тяло се охлажда, а външното - загрява. Или е по зададен график.

Сензор за лед няма, но температурата на изпарение на фреона при +3гр трябва да е отрицателна за да може да се изсмуква топлина от въздуха навън.Съответно наличната влага в същия този въздух кондензира и замръзва в/у тръбите.

Циклите са заложени в софтуера на климатиците и при ниския клас обикновено са по време, а при по високите класове дефроста се изпълнява при наличие на опр.условия и по установен алгоритъм.  

Моят от кой клас е тогава?

От тази сутрин стана по-студено и май се включва при опр. условия..

Защото не знам какво значи "по време".

• 2 седмици по-късно...

ново двайсе 😅

за какви филтри говори??!чистих ги преди 3 дни

да не би да брои някаква дата откакто работи?

Screenshot_20231201_062415_SmartLife-SmartHome.jpg

преди 6 часа, Fashion Lover написа:

чистих ги преди 3 дни

Там ти е грешката. Като не искаш да мрънка, ще ги чистиш когато Той ти се обади...

• 2 седмици по-късно...

Тока спира и идва за 1 секунда....това може ли да навреди на климатика?

Също така има ли климатик който не спира работа за да се размразява?

Много е дразнещо.

преди 1 минута, Fashion Lover написа:

Тока спира и идва за 1 секунда....това може ли да навреди на климатика?

Ако се е случило веднъж не следва да е проблем за климатика.

преди 2 минути, Fashion Lover написа:

Също така има ли климатик който не спира работа за да се размразява?

Не. Има вариант да се инсталира нагревател (специализиран за целта) на външното тяло който да предотврътява замръзване.

Тока гасне така когато има сняг,както е сега,явно някакъв повтарящ се проблем в мрежата...Не е веднъж.

Затова попитах,дано не ми прецакат уредите така.

Някъде из Фейсбук ми се мерна реклама за климатик с вграден нагревател във външното тяло но така и не кликнах да видя.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.