Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Концепцията за Бог - Юдаизмът против Християнството!

Featured Replies

преди 2 минути, badr написа:

Как Иудаизма да признава Християнството,  след като го предхожда с поне 1000години.

Не трябва ли нещо да го има - за да можеш да го признаеш?

Излиза ,че Иудаизма.признава само Старият завет ?

• Отговори 240
  • Прегледи 28,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Драга Ауми, темата ти е неправилно зададена. Иудаизмът няма нищо против другите религии, нито е против тях, нито го касае каква е концепцията за бог при тях. Християнството, чиято история започна като

• Принце на вярата, къщата на Рамбам е била във Фес, но на мястото видяхме да има  Chinese-Moroccan restaurant и само една плоча указваше, кой е живял тук. Не знам дали ти е известно, но Маймонид има жи

• Ти мирешеш на изгоряло направо. Къде си тръгнал да си надхвърляш фолклорната сянка, невежо човече. Както казва английската поговорка, преди да спориш, трябва да си подготвен. Преди всичко,"православен

Публикувани изображения

преди 3 минути, badr написа:

Как Иудаизма да признава Християнството,  след като го предхожда с поне 1000години.

Времето ли е мерило за истината?!

току-що, Anzhel Dimitrov написа:

Това е очеизвадно.

преди 29 минути, badr написа:

A според мен не си ползваш главата както трябва.

Не трябва ли нещо да го има - за да можеш да го признаеш?

А според мен ти не отчиташ, че религиите могат и да се реформират, както католическата църква призна гей браковете например, което беше нещо немислимо преди. Разбира се, юдаизма си е ваш, не ви се меся, да не вземеш да кажеш, че в момента ти казвам какво можело да му се промени, че на всичкото отгоре го казвам и като външен човек. 

преди 31 минути, bioid написа:

Времето ли е мерило за истината?!

За тях да, защото с времето не се разводняват и си пазят много кръвта. Колко малко народи са го постигнали?

преди 11 минути, bioid написа:

Е, значи папата не е християнин.

Е ако той не е, кой тогава е? Та нали той се води жив светец?

• Автор
преди 8 часа, Anzhel Dimitrov написа:

Старият завет, е присвоен от християните и е наречен така от тях. Това е еврейската библия, която евреите наричат Танах.

https://bg.wikipedia.org/wiki/Танах

Те са го прикрепили към Новия завет, в опит чрез него да докажат, че Исус Христос е чаканият от евреите месия, ползвайки определение пасажи от Танах.

преди 7 часа, bioid написа:

Е, значи папата не е християнин.

Ако не е християнин, защо е положен като глава на Църквата?

Какъв трябва да бъде истинският християнин?

Какво е било отношението на Исус към еднополовите връзки, хомосексуалистите, блудниците и т.н. отклонилите се от правият път?

преди 20 часа, valkiria1 написа:

Християнството, чиято история започна като  есейска секта на иудаизма оспорва непрекъснато първоизвора на авраамическите религии и е против иудаизма и евреите. Историята пази достатъчно "светли" примери за такова отношение.

То показва, че извън 12-те колена има и друго 13-то "коляно", което е именно царското. 

Бог не е избрал само 12-те колена на израелците!!! Така, че независимо от това, че се свързва със секта из юдаизма, то, този вид религия е съществувала и преди самото свето писание. 

Отделно да ти припомня, че определени писания са изгорени! 

Принципно преди писмото вярата в Бог се е пренасяла от "уста до ухо". Клирът е създаден, за да има ред и йерархия в богослужението. 

Отделно: Християнството не оспорва "първоизвора", а спора е единствено кой е царския род!? То не е против юдаизма и евреите!!! Не лъжи!!! 

Отново за пореден път проявяваш сегрегация!!! 

ОК, мрази си християнството, но не въвеждай в заблуда другите! 

Аз казах!!!

• Автор

Един от най-великите еврейски мъдреци и мислители равинът Моше бен Маймон, или Мойсей Маймонид, наречен Рамбам, след дълго проучване на еврейските писания, е формулирал 13-те принципа на вярата на юдеите.

1. Безусловно вярвам в това, че Творецът, благословено да е Неговото Име, е създал всички творения до едно и ги управлява: че Той е единственият източник на всички явления в миналото, настоящето и бъдещето.
  2. Безусловно вярвам в това, че Творецът, благословено да е Неговото Име, е Един и няма в света единство, подобно на абсолютната Му цялостност, и че само Той е наш Б-г  в миналото, настоящето и бъдещето.
  3. Безусловно вярвам в това, че Творецът, благословено да е Неговото Име, е нематериален и не са Му свойствени присъщите на материята състояния и, че Той изобщо няма никакво подобие.
  4. Безусловно вярвам в това, че Творецът, благословено да е Неговото Име, е начало на всичко и край на всичко.
  5. Безусловно вярвам в това, че трябва да се молим само на Твореца, благословено да е Неговото Име, и не трябва да се молим на никого другиго.
  6. Безусловно вярвам в това, че всички думи на пророците са истина.
  7. Безусловно вярвам в това, че пророчеството на Моше – Рабейну, нека душата му почива в мир, е истина и, че той е най-великият от всички пророци, били преди него и дошли след него.
  8. Безусловно вярвам в това, че цялата Тора, която имаме днес е била дадена от Всевишния на Моше -Рабейну, нека почива душата му в мир.
  9. Безусловно вярвам в това, че тази Тора няма да претърпи никакви изменения и че Творецът, благословено да е Неговото Име, не е дал никаква друга Тора.
  10. Безусловно вярвам в това, че на Твореца, благословено да е Неговото Име, са Му известни всички дела на хората, и всички техни мисли, както е казано: ”Сърцата на всички е сътворил Той, известни са Му всичките им дела”.
  11. Безусловно вярвам в това, че Творецът, благословено да е Неговото Име,  отговаря с добро на спазващите Неговите заповеди и наказва тези, които ги нарушават.
  12. Безусловно вярвам в идването на Машиаха, и макар той да се бави, аз всеки ден ще го чакам
  13. Безусловно вярвам в това, че мъртвите ще се върнат към живот (ще възкръснат) тогава, когато поиска това Творецът, благословено да е Неговото Име и да бъде превъзнесено Неговото име винаги и навеки !

....

Също така, Маймонид е написал и Мишна Тора, която е практическо ръководство върху писанията на юдеите, която съдържа коментари и пояснения, и се счита за Устен закон.

преди 5 минути, dioib написа:

а спора е единствено кой е царския род!?

И кой е Царският род?

преди 4 минути, _Aumi_ написа:

И кой е Царският род?

Б-г рода. :) 

Именно той е сътворителят. ;) 

• Автор
преди 2 минути, dioib написа:

Б-г рода. :) 

По-конкретно?

преди 2 минути, _Aumi_ написа:

По-конкретно?

Този които е помогнал на Бог, за да съгради този свят! 

п.п. Друг е въпроса от кой свят е дошъл! 

• Автор

Този които е помогнал на Бог, за да съгради този свят! 

п.п. Друг е въпроса от кой свят е дошъл! 

много недомлъвки ...

Кажи конкретно кой е този царски род и на кой Цар служи? 

току-що, _Aumi_ написа:

много недомлъвки ...

Кажи конкретно кой е този царски род и на кой Цар служи? 

Мога само да споделя следното: Навремето е имало много племена. Те не са били с централно управление. Едно от тях обаче било богопомазано. Именно то е изповядвало вярата в Бог. Подлагано е периодично на изтребление, но въпреки това е оцеляло. 

Ти желаеш да го наименувам ли? = Не става!!! Това е тайнство!!! = На невежи не може да се разкрие, особено на такива, които не вярват в Бог. 

Казано е: Трябва да приемеш вярата в Бог. После да се допиташ до първосвещеника или до "главата в семейството"!

Успех! 

п.п. Интересна провокация си спретнала. :) Някои може да я възприема като интрига, но .... това е друга тема .... :)  

• Автор
преди 3 минути, dioib написа:

Това е тайнство!!! =

както винаги празни приказки без покритие...

Според темата, следва да посочите разликите във вярата между Юдаизма и Християнството.

И че християните нарушават заповедите дадени в еврейските писания, но пък охотно ги използват в своя полза.

Ако вярваше в Бог, следва да спазваш заповедите му. Но вие не вярвате в Бога от Стария завет.

току-що, _Aumi_ написа:

както винаги празни приказки без покритие...

Да Ауми .... :) думите нямат покритие, а делата .... :) Те могат да бъдат праведни или по правила! 

Уви твоите правила се различават от моите. 

За останалото се допитай до ИИ. :) 

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

Според темата, следва да посочите разликите във вярата между Юдаизма и Християнството.

Не си го съзряла ли??? = Разликата е в това: Племената просветени във вярата в Бог не са 12!!! ;) 13 са!!! И, не са само юдейски!!! 

• Автор

Да Ауми .... :) думите нямат покритие, а делата .... :) Те могат да бъдат праведни или по правила! 

Уви твоите правила се различават от моите. 

След като не спазваш Божиите заповеди дадени в СЗ, не си праведник!

преди 3 минути, dioib написа:

За останалото се допитай до ИИ. :) 

Допитвала съм се, но той не може да отговори на задаваните от мен въпроси. :lol6:

преди 3 минути, _Aumi_ написа:

1. След като не спазваш Божиите заповеди дадени в СЗ, не си праведник!

2. Допитвала съм се, но той не може да отговори на задаваните от мен въпроси. :lol6:

1. Коя по-точно заповед не съм изпълнил?! :) 

2. Така е, недоразвито е. :) А, и в момента е в "депресия" .... :) 

• Автор
преди 4 минути, dioib написа:

1. Коя по-точно заповед не съм изпълнил?! :) 

2. Така е, недоразвито е. :) А, и в момента е в "депресия" .... :) 

Да не си правиш идоли и да не се кланяш на тях като на Бог!

преди 9 минути, _Aumi_ написа:

Да не си правиш идоли и да не се кланяш на тях като на Бог!

Ауми ... идеологията е различна от идолопоклонничество.  :) 

Не, не си правя идоли, нито пък имам такъв!!! 

Това, че правя идиоидщини, т.е. може и да съм идиот, то не означава, че съм такъв или се кланям на идиот. :) 

Та, сподели все пак коя заповед не изпълнявам, или почна с догаждането ... :) 

"Вашето мнение е важно за нас!"  Моля споделете!!! :) 

• Автор

2-рата Божия заповед

(2) „Не си прави кумир или каквото и да е изображение на нещо, което е на небето горе, на земята долу или във водата под земята; да не им се кланяш, нито да им служиш, защото Аз, Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху децата до третото и четвъртото поколение на онези, които Ме мразят, а показвам милости към хиляда поколения на онези, които Ме обичат и пазят Моите заповеди.” Тази заповед е срещу създаването на идол, видимо изображение на Бог. Няма образ, който можем създадем и да изобрази точно Бог. Създаването на идол, представляващ Бог, е поклонение на фалшив бог.

преди 43 минути, _Aumi_ написа:

"Не си прави кумир или каквото и да е изображение на нещо"

И кое е моя идол? :) Или изображение на нещо? :) 

Ауми ... не знам какви ти са познанията по вярата, но да считаш, че не я спазвам тази заповед си е все едно си погледнала в "кристалната топка". :) 

ОК, може за теб да е това, но това същото е като мнението на Валки, т.е. = Втълпяваш в другите неща които не са истина. 

Сякаш познаваш Бог и едва ли не представляваш него и съдиш другия за негови деяние, че не са богоугодни. 

Затова и отново да повторя въпросите си към теб: Кой е моя идол? Кое  изобразявам на нещото си? - Все пак си ЕИ и може да отговориш на тези неща. 

По своята същност и писанието е изобразяване на вяра!!! ;) 

преди 17 часа, _Aumi_ написа:

Не, в Християнството се говори за Бог Отец и неговият син, приравнен на Бога Отец.

Троицата е християнска измислица, която противоречи на монотеистичната идея за Бога в Юдаизма.

Юдаизмът твърдо заявява, че Бог е Един и няма синове равни на него или някаква третина от него, която идея е абсурдна, ако се приеме, че Бог е само един и няма други богове освен Него

Пишеш, че троицата е християнскаэизмислица, но аз по същата логика мога да кажа, че еврейският Бог е измислица, а истински са Мардук и анунаките или пък египетските богове. Докато не се приеме че религиите представят едно и също в различни негови части и аспекти, то няма как да се стигне до истината. И по-важното да се разбере. Защото "Бог е един", "боговете са много" и "Бог е троичен" без разбиране защо, какво точно се визира, са само твърдения. Всяка религия има определен акцент. Всяка религия неизменно деградира и изопачава. Точно една от причините е, че последователите започват да я приемат като казваща безусловно всичко. А тълкуванията изместват действителното послание.

Примерно едните поставят в началото Бог, създаващ небето и земята. Другите започват с Ану и Ки, които са същото небе и земя. Идеята за създателят им не е засегната просто защото акцентът трябва да е върху техните синове - анунаките. Вместо това по-късно се въвеждат различни ангелски, архангелски и др. чинове. Т.е. боговете на Шумер и Вавилон отговарят на християнските ангелски рангове. Такива рангове има и в кабала. А там пък Бог е десеторен, с десет имена и аспекта - по един за всяка сфера, но пак си е един. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.