Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отпадат таксите за висше образование у нас

Featured Replies

преди 12 часа, цър-вул написа:

Хубаво, ама текста

Цитат

Мярката ще влезе в сила за държавната поръчка

малко ме притеснява. Като каква е тази „държавна поръчка“?

Хайде, за военни, лекари, учители ... има логика.

преди 9 часа, dioib написа:

Не ми стана ясно едно: След "първите" промени не е имало "безплатно" висше обучение ли? Всички ли са плащали такса? 

Никога никъде не е имало НИЩО безплатно! Все някой е плащал.

• Отговори 179
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Няма ли да е по - добре да е абсолютно безплатно само за тези, които подпишат предварителен договор за работа в България за срок от минимум 15 години. Ще работят по специалността си.

• Но трябва да подобрят и качеството.

• Клонинга
    Клонинга

Значи, учим ги у нас, даваме повече пари в милиони за да имаме кадри, понеже липсват такива в БГ, а като завършват, те пак изтичат навън, понеже там стандарта е друг и плащат на работниците. Демек, пл

преди 9 минути, jhoro написа:

Хубаво, ама текста

малко ме притеснява. Като каква е тази „държавна поръчка“?

Хайде, за военни, лекари, учители ... има логика.

Никога никъде не е имало НИЩО безплатно! Все някой е плащал.

Държавна поръчка са всички, които влизат във ВУЗ със зрелостни изпити/матури и се борят за определени специалности. Не държавна поръчка са чуждестранните студенти и някои университети с много високи семестриални такси, на времето им казвахме "свободните". Аз също влязох държавна поръчка с кандидатстудентски изпити, но плащах и семестриална такса. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

На времето и аз влязох държавна поръчка с кандидатстудентски изпити, но плащах и семестриална такса. 

На времето всички бяхме „държавна поръчка“, но имаше договори (и стипендии) с държавни предприятия.

Я сега ми покажи един държавен ресторант или хотел? 

преди 21 минути, jhoro написа:

На времето всички бяхме „държавна поръчка“, но имаше договори (и стипендии) с държавни предприятия.

Я сега ми покажи един държавен ресторант или хотел? 

В държавните университети влизаш държавна поръчка и държавата ти поема по-голямата част от семестриалните такси. Има и платено обучение, там таксите са тройни. Сега идеята е при държавна поръчка, държавата да поеме цялата такса. Кое не разбра?

ПП. Слава богу, че не ми се налага да ходя по държавни хотели и ресторанти. Като видя някъде да ми украсяват чинията с обелка от краставица, наследство от балкан турист и ми се отщява :)

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

В държавните университети влизаш държавна поръчка и държавата ти поема по-голямата част от семестриалните такси. Има и платено обучение, там таксите са тройни. Сега идеята е при държавна поръчка, държавата да поеме цялата такса. Кое не разбра?

А ти после да работиш ... където ти е кеф!

Ей това не разбрах! Как ще „си връщат заема“ студентите?

Иначе в Шотландия е точно така.

преди 1 минута, jhoro написа:

А ти после да работиш ... където ти е кеф!

Ей това не разбрах! Как ще „си връщат заема“ студентите?

Иначе в Шотландия е точно така.

Разбира се, че ще работя където ми е кеф. 

Вижте и друг цитат

Цитат

B мoмeнтa бeз тaĸcи ce oбyчaвaт cтyдeнтитe в 8 пpoфecиoнaлни нaпpaвлeния и 18 зaщитeни cпeциaлнocти. Haпpaвлeниятa ca пeдaгoгиĸa нa oбyчeниeтo пo paзлични пpeдмeти, мaтeмaтиĸa, физичecĸи нayĸи, xимичecĸи нayĸи, xимични тexнoлoгии, peлигия, eнepгeтиĸa и мaтepиaли и мaтepиaлoзнaниe.

Каква енергетика, като държавен е само НЕК/ЕСО?

току-що, Gaming_Solutions написа:

Разбира се, че ще работя където ми е кеф. 

Щом ще работиш „където ти е кеф“ - ще си платиш обучението!

преди 5 минути, jhoro написа:

Щом ще работиш „където ти е кеф“ - ще си платиш обучението!

Какъв е проблема? Много хора работят навън и инвестират изкараното обратно в страната. Други пак излизат, работят няколко години, трупат опит и се връщат. По-голямата част остават в България. Нито един от моите състуденти не е останал в чужбина.

преди 41 минути, Gaming_Solutions написа:

Стимулира се изнасянето на младите като им се прави образованието в страната безплатно?

Да.Преди плаща и напуска, сега не плаща , и пак напуска.

преди 41 минути, Gaming_Solutions написа:

И от къде ще дойде този висок стандарт на живот, кой трябва да го вдигне?

Ее, вече няма кой.Процеса на затъване е  вече  неизбежен.С кафявите , и ония с кривите глави  (с iq колкото стайна температура ) няма как да  се получи.Моя позната замина мед.сестра в Италия, отдавна си купи апартамент в Милано,  съученичка работи по проекти за ЦЕРН, а  друга е шеф на банков клон в Страсбург, и тн.  тн, чакай някой да седи в нашата имитация на държава.

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

Нито един от моите състуденти не е останал в чужбина.

и пак сме с 2 мил.  души назад..

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

Много хора работят навън и инвестират изкараното обратно в страната.

Докато са живи родителите им  , и има  финансова  помощ.А после?

Ами правете деца за да не сме назад, ето сега ще ви е по-лесно да издържате студенти.

Ганьо вместо да се радва, че държавата ще плаща семестрите на студентите, той злобее, защото естествено той не е студент, а и няма деца студенти. Няма кирия за Ганьо, защото не вижда по-далеч от носа си

ПП. Темата май не е политическа

преди 20 минути, qrt написа:

чакай някой да седи в нашата имитация на държава.

Що бе - аз съм си в България (след няколко години навън) и не се оплаквам!

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Ганьо вместо да се радва, че държавата ще плаща

Ганьо/гражданите  , това е държавата.

преди 10 минути, Gaming_Solutions написа:

той злобее, защото естествено той не е студент, а и няма деца студенти

"Като знам какъв инженер съм, ме е страх да ида на доктор!...😀

Не е само до студентите.Трябва си работна ръка , но техникумите бяха унищожени.Няма готвачи, заварчици, стругари , ел. техници, и тн , и тн. Тази средна класа е  гръбнака на една икономика във всяка нормална държава.Тук си или беден или богат.

преди 1 минута, jhoro написа:

Що бе - аз съм си в България (след няколко години навън) и не се оплаквам!

Ех, всички да бяха като теб, но май не е така.

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

Ганьо вместо да се радва, че държавата ще плаща семестрите на студентите, той злобее, защото естествено той не е студент, а и няма деца студенти.

Нито се радвам, нито злобея. Просто се чудя - каква е уловката.

Щото „държавата“ пари НЯМА! Държавната администрация работи с държавния бюджет, който всъщност е общи пари!

преди 1 минута, qrt написа:

Ех, всички да бяха като теб, но май не е така.

Ако всички бяха като мен - аз как щях да изпъкна?

преди 4 минути, jhoro написа:

Нито се радвам, нито злобея. Просто се чудя - каква е уловката.

Щото „държавата“ пари НЯМА! Държавната администрация работи с държавния бюджет, който всъщност е общи пари!

Няма уловка, държавата има пари. Преди няколко месеца се "пенявиха" едни хора, че държавния дефицит ще е 6-7%, пък той ей го на 2.7%. 

преди 11 минути, Gaming_Solutions написа:

Няма уловка, държавата има пари. Преди няколко месеца се "пенявиха" едни хора, че държавния дефицит ще е 6-7%, пък той ей го на 2.7%. 

Казваш -  има „излишни пари“.

Наистина има - депозитите са 78 милиарда, а кредитите - няма и наполовина.

Ами що не направят лекарствата безплатни, ами университетите? Боледуват всички, а учат само някои.

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Няма уловка, държавата има пари.

Докато киртачето и кокорчо теглят заеми ще има пари, после ще плащат балъците.

преди 19 минути, Gaming_Solutions написа:

150 милиона могат да се дадат за построяването на една болница бе! Не е като болни да няма или да няма нужда от една детска болница да речем. Като е на плюс дай да го хабим за тъп популизъм. Сервитьорките и барманите да учат турзиъм и там кой знае какво толкова дето има за учене за без пари 4 години... Дай поне да е нещо на базата на успеха първите две години да се прецени дали следващите 2 години ще са без пари в такъв случай или нещо подобно. Не 150 милиона да отидат за тази просототия. Има много ненужни специалности. По-назад пита как ще се преценят кои са. Ами много просто, общологиите като бизнес администрация, политология, всякаква логия и т.н., тия специалности подготвят кандидат безработни или бармани и сервитьорки. Някой че си е решил да си губи 4-ри години от живота не е повод да няма детска болница или домове за възрастни и т.н..

преди 9 минути, jhoro написа:

Казваш -  има „излишни пари“.

Наистина има - депозитите са 78 милиарда, а кредитите - няма и наполовина.

Ами що не направят лекарствата безплатни, ами университетите? Боледуват всички, а учат само някои.

Има си здравна каса, някои лекарства се поемат от касата

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Има си здравна каса, някои лекарства се поемат от касата

Ами да - включително и такива, с 2-3000= надценка.

А Здравната каса - откъде взима пори? Да не са започнали да печатат?

РАЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗА ИГРИ С НАДЦЕНКИ ЗА НАД 100 МЛН. ЛВ. ПРИ ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ

преди 10 минути, Гражданин написа:

150 милиона могат да се дадат за построяването на една болница бе! Не е като болни да няма или да няма нужда от една детска болница да речем. Като е на плюс дай да го хабим за тъп популизъм. Сервитьорките и барманите да учат турзиъм и там кой знае какво толкова дето има за учене за без пари 4 години... Дай поне да е нещо на базата на успеха първите две години да се прецени дали следващите 2 години ще са без пари в такъв случай или нещо подобно. Не 150 милиона да отидат за тази просототия. Има много ненужни специалности. По-назад пита как ще се преценят кои са. Ами много просто, общологиите като бизнес администрация, политология, всякаква логия и т.н., тия специалности подготвят кандидат безработни или бармани и сервитьорки. Някой че си е решил да си губи 4-ри години от живота не е повод да няма детска болница или домове за възрастни и т.н..

А, ама никой не е казал, че няма нужда от реформи в образованието, има, това е просто една стъпка в правилната посока. Колкото до детска болница, има проект за такава и се работи по въпроса, до 4г. ще има и такава. Там нещата не са толкова лесни, не става да изсипеш едни пари и ето ти болница.

ПП. Какви сервитьори и бармани те гонят. Не познавам един човек, който да е учил висше за сервитьор. В какво обкръжение живееш? Хаха

преди 7 минути, jhoro написа:

Ами да - включително и такива, с 2-3000= надценка.

А Здравната каса - откъде взима пори? Да не са започнали да печатат?

РАЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗА ИГРИ С НАДЦЕНКИ ЗА НАД 100 МЛН. ЛВ. ПРИ ЛЕКАРСТВА ЗА ОНКОБОЛНИ

Трябват сериозни реформи и в здравеопазването. Сега ще ме питаш ли защо не направиха реформите в здравеопазването, а правят безплатни семестрите на студентите? :)

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

А, ама никой не е казал, че няма нужда от реформи в образованието, има, това е просто една стъпка в правилната посока. Колкото до детска болница, има проект за такава и се работи по въпроса, до 4г. ще има и такава. Там нещата не са толкова лесни, не става да изсипеш едни пари и ето ти болница.

Да се почне първо от реформи да е полезно това, че някъде ще потъват 150 милиона, а не директно в канала да се оттичат и грамотността да е все така на последно място в Европа. За болница става, там трябва апаратура и сграда. Специалистите се гарантират с пристигането на апаратурата. Отварят се нови специалности, които да ги обучат докато болницат се строи. Когато е готова и те ще са обучени. Докторите, които ще работят с последна дума на техниката в чисто нова болница ще имат завиден стандарт на живот. Не виждам причина 150 милиона на година да потъват за образование на сервитьорки, бармани и потенциални безработни извън сезона, а никой да не обърне внимание на здравето на хората и даже в случая на децата.

преди 5 минути, Gaming_Solutions написа:

Трябват сериозни реформи и в здравеопазването. Сега ще ме питаш ли защо не направиха реформите в здравеопазването, а правят безплатни семестрите на студентите? :)

И ти ли имаш пръст в тая работа?

преди 1 минута, Гражданин написа:

Да се почне първо от реформи да е полезно това, че някъде ще потъват 150 милиона, а не директно в канала да се оттичат и грамотността да е все така на последно място в Европа. За болница става, там трябва апаратура и сграда. Специалистите се гарантират с пристигането на апаратурата. Отварят се нови специалности, които да ги обучат докато болницат се строи. Когато е готова и те ще са обучени. Докторите, които ще работят с последна дума на техниката в чисто нова болница ще имат завиден стандарт на живот. Не виждам причина 150 милиона на година да потъват за образование на сервитьорки, бармани и потенциални безработни извън сезона, а никой да не обърне внимание на здравето на хората и даже в случая на децата.

Какви сервитьори и бармани те гонят теб, по-горе пак те питах. Аз не познавам нито един човек да е завършил висше за сервитьор. В какво обкръжение живееш. Къде има такива специалности и какъв им е процента на тези студенти спрямо останалите?

преди 2 минути, jhoro написа:

И ти ли имаш пръст в тая работа?

Работил съм и на струг, и на фреза, слава богу пръстите ми са където трябва

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Какви сервитьори и бармани те гонят теб, по-горе пак те питах. Аз не познавам нито един човек да е завършил висше за сервитьор. В какво обкръжение живееш. Къде има такива специалности и какъв им е процента на тези студенти спрямо останалите?

Бармани и сервитьорки стават тия дето учат туризъм например. Какво толкова не можеш да му разбереш? Изразявам се скептично за висшето образование, което всяка година бълва неграмотни хора. Няма нужда да го направят платено за сметка на всички останали. Като някой иска да учи някакви общологии да си ги плати сам и ако е добър студент да му се дава стипендия, така по-може.

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

Работил съм и на струг, и на фреза, слава богу пръстите ми са където трябва

Аз също съм работил, и настройвал, и програми съм писал!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.