Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отпадат таксите за висше образование у нас

Featured Replies

Започна да ме цитираш избирателно, а как добре започна в началото с добре структурирана логическа последователност...

преди 1 час, andiay написа:

За да вземеш максимално от следването, то трябва първо да си взел максимално много от предходните етапи на образователния процес...

Единствено и само тогава....

Оценките в дипломата не гарантират нищо в България....

Това просто не е вярно. Един човек може да е интелигентен и по-малко такъв. Според теб кой трябва да има място в университета, по-интелигентния или по-начетения (последния не означава непременно, че е интелигентен). Това дали си чел много в средното или не, не може да те предопредели какъв студент ще си. Повече от това не мога да ти обяснявам, дъвчем едно и също няколко страници. Дадох и примери от моя опит. Вече започвам да си мисля, че ти си функционално неграмотен.

Дадох ти личен пример, как съм съчетавал едното с другото....

Щом аз съм могъл, то значи всеки може...

А не съм бил само аз така...

ОК, завършил си, получил си някакво образование, ама ние няма как да знам дали нямаше да получиш още по-добри знания ако не ти се налагаше да работиш. Аз мога да говоря за себе си и вече писах, че съм сигурен, че щях да взема още повече от университета ако не работех толкова много през това време.

Защото здравеопазването по конституция е оформено по друг начин....

Държавата там има ясно определен ангажимент, както и всички нейни граждани....

В образованието, този ангажимент се изчерпва със средното...

Ако държиш всички да сме равни, то тогава нека държавата поеме таксите на всеки български гражданин пожелал да следва...

Защо трябва да бъде само за тези с държавна поръчка?

Хората имат равни права и задължения, но няма как да са равни във всичко...

Аз твърдя, че сме различни. Ти пусна тезата, че никой на никой не е длъжен да плаща, ама само когато на теб ти е удобно.

И сто пъти да ти се отговори, ще го зададеш за 101-ви път...

Причината за това, не е в отговарящия...

Пак не схващаш какво ти се отговаря....

Ами сред моя поток от 40 човека, завършихме 34....

Къде е корелацията с твоя?

Цедката при приема трябва да се прецизира, както и балообразуването и самия приемен изпит....

3-ка в едно училище, може да е повече от 6-ца в друго...

Има ясно изразена тенденция показваща, че университетите и студентите в България са повече от необходимото...

Ти не си наясно, че примера ти опровергава тезата ти....

Съмнявам се, че и ще ти стане ясно...

Каква 3-ка в училище, говоря за тройки на кандидат-студентския изпит, той е еднакъв за всички...

Разбрахме, че не знаеш видовете популизъм....

Сега се разбира и че не знаеш как се определя ляво / дясно и колко вида бива...

Управлението в България никога не е било дясно от поне 80 години...

Най-дясната икономическа мярка за този период я наложи левият Станишев - плоския данък...

ЕС е пример за ляво-либерална политика, няма нищо дясно в него от момента в който от ЕО се превърна в ЕС....

МВФ е подвластен на "модерната" към момента политическа линия най-вече в САЩ....

Той е инструмент за прокарването й....

Също нищо дясно няма в него...

Това е имитация на реформа, а не реформа и само ще задълбочи проблемите, а няма да спомогне за решаването им...

В България десните избиратели вече няма, както и леви....

На избори ходят само партийни фенове като теб...

В мисленето ти няма нищо дясно, решил си, че си "десен", щот те са "умнокрасивите", "европейците" и т.н....

И гласуваш за отявлени ляво либерални популисти....

Когато човек е наясно с терминологията и принципите в политиката, то изгражда убеждението си стъпвайки на тях и е невъзможно "троянски кон" или някой "Мерлин" да го "отврати"....

Троянския кон са т.н. десни партии в България (а вече и не само тук), които ти внушават, че са десни ползвайки единствено антикомунистическа риторика, докато прокарват ляво либерални популистки политики....

Аз съм много добре запознат, че ляво/дясно в България има малко размито значение. То и самият Кирчо каза, че ще постига "леви цели с десни политики".

Както и да е, продължавай да си следваш и гледаш Карбовски в тубата уважаеми дясно-либерален господин "не подкрепям никого" (да бе да)

Опитай да кандидатстваш в Швеция и ще разбереш за какво ти говоря....

Там и за българи е безплатно...

Разбери най-накрая, че висшето образование е заключителният етап на цялостния образователен цикъл....

Плащат, но не плащат "на калпак"....

Не е на калпак там бре...

Там държавни поръчки няма...

По съвсем друг начин определят специалностите...

А скандинавските страни по принцип са ляво либерални....

Което за тях е добре, превръща се в проблем напоследък....

В Швеция и здравеопазването е напълно безплатно, или поне беше до скоро....

Въпрос на манталитет....

Но... за успех на подобни леви политики, държавата трябва да е достатъчно богата....

А ние не сме...

Ама и тука не е на калпак бре. Висшето образование не е задължително, освен това си има и платени университети.

Нямат държавна поръчка, имат държавни университети с безплатно обучение, добре

Да, личен  пример е....

Такъв бе и за 50% от колегите ми....

Който иска - намира начин...

Тук вече съм ти отговорил многократно, включително и в началото.

Иначе аз като давам пример не е меродаван, защото е личен, но ти може...

Лесно...

Както са ме карали да доказвам и аз.....

Кандидатствай за университетска стипендия в САЩ или Великобритания и ще разбереш....

Кажи как да стане в родната действителност, конкретно, не общи приказки.

Колко пъти да ти отговоря - смяна на методиката в цялостния образователен процес....

Тристепенна система имаше и преди - начално, основно и средно (гимназиално или техническо)...

Съответно във следващия етап - полувисше, висше и докторантура....

Каква беше старата добра методика и с каква МВФ я смени?

Тристепенната система във висшето ни образование е бакалавър, магистратура, докторантура

Едно и също нещо ти казвам....

Това, че ти не си в състояние да схванеш по една или друга причина - не е мой проблем....

Нищо не казваш

Е, в реномираните университети по света не мислят така....

Ситото е от входа до изхода....

Не може с минимум знания, да асимилираш първоначално подаден материал в университета...

Ще има голяма пропаст за прескачане....

Пак ми поставяш думи в устата, които не съм казал. Написах минималните необходими знания, а не минимум знания. Нарочно ли го пропусна?

В САЩ кандидатстването за университет/колеж е повече като интервю за работа. Вземат се предвид резултатите от училище, препоръки, извънкласни дейности, интервюта, есета... този модел работи добре там, при нас няма да работи, защото има твърде много субективни фактори в него, а това, особено при нас е предпоставка за корупция.

Без проблем се определя...

Щом така мислиш, аз съм на друго мнение.

Нъл това казвам и аз - не сме....

Именно де...

Пубертета и хормоните нямат никаква връзка към умствените заложби....

Някои хора дори никога не напускат пубертета...

Невъзможно е, 18-19-20 годишен индивид "проспал" средното си образование да бъде добър студент и да усвои знания, които последствие да прилага и надгражда....

Доказано е...

Може да се добере до диплома, но не и да усвои знания....

Всеки реномиран университет базира приема си на този постулат - първото ситно сито....

Като ти се позволява да кандидатстваш отново...

Никой не е казал, че в университет трябва да кандидатстват и приемат само 18-19-20 годишни...

Когато кандидатствах за университет в чужбина бях на 28 години...

Да, пубертета и хормоните нямат връзка с вродените умствени заложби, аз нещо друго ли съм писал в предните постове?

Но, хормоните в тази възраст може да не те пускат да лягаш над учебниците. И въпреки това да съм получил необходимите минимални знания за да нямам огромна пропаст... или пък да съм достатъчно интелигентен и да я преодолея ако е зейнала.

Вероятно....

Макар разликите да не са чак толкова съществени....

Като чета как възприемаш и последствие отговаряш на написаното от мен, май на теб ти се налага да четеш какво е то функционална неграмотност....

Най-общо казано - невъзможност да осмислиш и анализираш подаден писмен или устен материал...

Няма оправия след определена възраст...

Така де, още в началото ти казах в каква възраст се проявява и ще е проблем главно в началното образование и съответно в родителите

Кое от това не разбра, че ми отговаряш така....

Явно ти не разбра, защото аз няколко пъти вече пиша, че не съм против премахването на ситото в началото, а че основното трябва да е при самото следване.

Ако не си бил в състояние да научиш материала в средното, то няма начин да усвоиш и висшата математика...

....

На теб ако не ти се отдава математиката, тя няма да ти се отдава нито в средното, нито в университета. Тук въпроса е до каква степен трябва да си усвоил материала в средното за да можеш да си пълноценен студент после. Там където не си ме цитирал в предния ми пост съм засегнал именно и проблема със ситото на времето и частните уроци за да влезеш в елитен ВУЗ и елитна специалност.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

• Отговори 179
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Няма ли да е по - добре да е абсолютно безплатно само за тези, които подпишат предварителен договор за работа в България за срок от минимум 15 години. Ще работят по специалността си.

• Но трябва да подобрят и качеството.

• Клонинга
    Клонинга

Значи, учим ги у нас, даваме повече пари в милиони за да имаме кадри, понеже липсват такива в БГ, а като завършват, те пак изтичат навън, понеже там стандарта е друг и плащат на работниците. Демек, пл

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

Започна да ме цитираш избирателно, а как добре започна в началото с добре структурирана логическа последователност...

Цитирал съм всичко в твоя коментар...

Дори и там където за яснота е необходимо съм сложил и моите цитати на които "отговаряш"...

Е, ти не отговаряш на всичко казано и зададено от мен, но не ме бърка... 

Не съди за другите по себе си...

Това просто не е вярно. Един човек може да е интелигентен и по-малко такъв. Според теб кой трябва да има място в университета, по-интелигентния или по-начетения (последния не означава непременно, че е интелигентен). Това дали си чел много в средното или не, не може да те предопредели какъв студент ще си. 

Пич, да четеш не означава да прочетеш....

Опитваш се да сучеш някакви каламбури...

Интелигентността сама по себе си не гарантира знания...

Макар да е едно от задължителните условия...

Но не е единственото...

Освен това бива два варианта - ментална (логическа) интелигентност и емоционална интелигентност....

Съчетанието на тези два вида обуславя доколко един индивид умее да "комуникира" и с двата дяла" на мозъка си - левия и десния....

Ситото за прием в реномираните университети отчита и двата вида интелигентност - единия чрез изпити, а другия чрез събеседване....

Нискоинтелигентен човек няма как да усвои материал, колкото и да се напъва да го чете, евентуално може да го "назубри", но не и да го усвои...

Ако едно дете до завършване на средното си образование не е разкрило и развило природно зададения си интелектуален потенциал, то е невъзможно да го развие в университет....

Не случайно никъде по света висшето образование не е задължително...

И не случайно навсякъде цедките са финни...

Повече от това не мога да ти обяснявам, дъвчем едно и също няколко страници.

Ти и да искаш не може да обясняваш...

Липсват ти знания за това...

Просто споделяш наивните си фантазии или "спориш" просто за спора...

Дадох и примери от моя опит

Аз също ти дадох примери от моя опит...

Но... за разлика от теб имам и необходимите знания, за да коментирам тези въпроси...

Имам и необходимите наблюдения - петима души (без да броим сина ми) с моя къде по-малка, къде по-голяма помощ заминаха да учат в чужбина...

Трима от тях завършиха вече успешно, четвъртата завършва тази година, петия завършва бакалавър....

Всички са в различни университети, като само двама от тях са в една и съща страна....

Как мислиш, дали не съм наясно какви изисквания трябва да покрият?

Казах ти - твоят пример доказва каква неразбория е в българското висше образование...

И как количеството не гарантира качество....

Вече започвам да си мисля, че ти си функционално неграмотен

Определено се държиш като функционално неграмотен....

Дали наистина си такъв или се правиш - не е въпрос, който ме засяга....

ОК, завършил си, получил си някакво образование, ама ние няма как да знам дали нямаше да получиш още по-добри знания ако не ти се налагаше да работиш. Аз мога да говоря за себе си и вече писах, че съм сигурен, че щях да взема още повече от университета ако не работех толкова много през това време

Ако не съм взел максималното за възможностите ми, то нямаше да успея да завърша...

Университета просто дава основата, останалото е в ръцете на самия индивид...

Знания не се получават наготово, просто посещавайки лекции....

След университета продължаваш да ги трупаш...

Лично аз имам и две следдипломни квалификации в специалности на пръв поглед далеч от университетските ми дипломи, но комбинирани с тях ми дават възможност да бъда успешен в работата си...

Още продължавам да трупам знания...

Както е казал един древен мислител - "Колкото повече неща научавам, толкова повече разбирам, че по-малко знам."....

Образованието е безкраен процес, а не късче хартия....

Каква 3-ка в училище, говоря за тройки на кандидат-студентския изпит, той е еднакъв за всички...

Извинявам се, не съм те разбрал правилно, понеже споменаваш матурите...

От един изпит не можеш да вадиш генерални изводи, но.... затова и в реномираните университети има и задължително събеседване....

Лично аз нямам никакво доверие на български изпити и дипломи....

Не е нормално в университет да се влиза с оценка 3 на изпит....

Това говори за адски раздута бройка за прием....

А това води и до отпускане и успокоение в кандидат студента...

По мое време имаше специалности където 50 - 60 човека кандидатстваха за едно място, а едва ли е имало някоя където да са били по-малко от 5-6 за място....

Аз кандидатствах платено и пак 10 се борихме за място....

Невъзможно бе да влезеш с 3-ка...

Затова и нямаше отпускане...

Аз съм много добре запознат, че ляво/дясно в България има малко размито значение. То и самият Кирчо каза, че ще постига "леви цели с десни политики".

Ти си тотално незапознат какво въобще е дясно (колко вида дясно има) и какво въобще е ляво (колко вида ляво има)....

Към днешно време не само в България са размити....

"Леви цели с десни политики" е оксиморон доказващ тоталната неадекватност на Кирчо и ко....

Да не говорим, че досега не е предлагал никаква дясна политика, а само ляво популистки.....

Но... умее да прилъгва други неграмотници като теб, дет мисленето им е ляво, но се гордеят, че са десни....

Както и да е, продължавай да си следваш и гледаш Карбовски в тубата уважаеми дясно-либерален господин "не подкрепям никого" (да бе да)

Много, ама много рядко гледам не само Карбовски, а и въобще политически коментари....

Нямам нужда някой да ми "обяснява" - учил съм го....

И да - до 1997-а включително на всички избори съм гласувал за СДС, след това повече не съм гласувал за никоя партия или личност, а и не смятам, че  ще се появи партия или личност, която би заслужила гласа ми...

За разлика от такива като теб, съм наясно и със собствените си убеждения, и с убежденията на тези, които се борят за гласове...

Ама и тука не е на калпак бре. Висшето образование не е задължително, освен това си има и платени университети.

Щом държавата определя бройката - значи е на калпак....

Нямат държавна поръчка, имат държавни университети с безплатно обучение, добре

Именно - нямат държавна поръчка....

Но... имат много финно сито на входа...

Там няма начин да се промъкне плевел...

Освен това са богати държави....

Тук вече съм ти отговорил многократно, включително и в началото.

Аз също многократно ти казах, че твоето е просто неразбиране....

200 човека приети - 40 завършили, при условие, че държавата е плащала по-голямата част от таксата...

40 човека приети- 34 завършили, при условие, че сами си плащат таксата...

Къде качеството е по-добро?

Кажи как да стане в родната действителност, конкретно, не общи приказки.

Казах ти - това е грижа на държавата, да създаде законови рамки за финансиране....

После се черпи челният опит и се адаптира към нашите условия...

Варианти има много....

Навсякъде му казват - стипендия....

Било университетска, било частна компания, било фондации...

А и студентски заем....

Кандидатстваш и ти казват, какво да докажеш....

Общи приказки е твоето - "Няма начин"....

Каква беше старата добра методика и с каква МВФ я смени?

Сега искаш да ти разказвам история на образованието в България ли?

Дадох ти насоки, ако искаш рови се, проучи и после кажи  до какъв извод си стигнал....

Или си стой така и си мисли, каквото искаш....

Мен не ме касае....

Дори официалната статистика показва, че имам основания да твърдя това....

Тристепенната система във висшето ни образование е бакалавър, магистратура, докторантура

Сега....

А аз ти посочих, че е била такава и преди, само имената са други - полувисше = бакалавър, висше = магистратура,, докторантура....

Нищо не казваш

Твое право си е да мислиш, каквото искаш....

Пак ми поставяш думи в устата, които не съм казал. Написах минималните необходими знания, а не минимум знания. Нарочно ли го пропусна?

И според теб е различно?

Как пресмяташ колко са минималните необходими знания?

В САЩ кандидатстването за университет/колеж е повече като интервю за работа. Вземат се предвид резултатите от училище, препоръки, извънкласни дейности, интервюта, есета... този модел работи добре там, при нас няма да работи, защото има твърде много субективни фактори в него, а това, особено при нас е предпоставка за корупция.

Кандидатствал ли си в елитен университет в САЩ?

А и корупция ще има, ако държавата разпределя финансирането....

Интервюта, препоръки, извънкласни дейности има всеки уважаващ себе си университет на запад...

Дори и в Швеция за безплатното висше....

Щом така мислиш, аз съм на друго мнение.

Твое право си е....

Да, пубертета и хормоните нямат връзка с вродените умствени заложби, аз нещо друго ли съм писал в предните постове?

Дори долу го казваш пак....

Но, хормоните в тази възраст може да не те пускат да лягаш над учебниците. И въпреки това да съм получил необходимите минимални знания за да нямам огромна пропаст... или пък да съм достатъчно интелигентен и да я преодолея ако е зейнала.

Как ги изчисляваш тези "минимални необходими знания" бре пич...

На око, на усет, как?

1. Не е нужно да лягаш над учебниците, за да усвоиш материала, който ти се преподава...

2. Няма как да избегнеш тази пропаст, омръзна ми да ти повтарям - това е процес на поетапно надграждане, прескочиш ли етап - надграждането става невъзможно....

3.Отговорих ти за интелигентността - ако си допуснал пропастта, то значи си емоционално неинтелигентен и това вече не може да се компенсира....

Наивни общи фантасмагории са твоите писаници, непочиващи на знания, а на някаква изкривена пожелателна представа....

Така де, още в началото ти казах в каква възраст се проявява и ще е проблем главно в началното образование и съответно в родителите

До края на началното образование - 4-ти клас се поставят основите, забележи ли се тогава и има усилия от двете страни - то до края на бившето основно - 8-ми клас, може да бъде коригирано почти на 100%, след това вече е късно и процеса е необратим....

А над 50% от българските младежи днес са функционално неграмотни...

И такива стават студенти и завършват висше образование, а после от тях и чеп за зеле не става, но пък имат диплома...

Та - основите на висшето образование са още в началното....

Проблемите на началното се превръщат в проблем и на висшето, а оттам и на обществото като цяло....

Някакви тесни проблеми на висшето (семестриалните такси) не касаят основата и няма да доведат до качествена промяна....

Наливането на пари в този тесен проблем, е равнозначно на това да запушиш малка дупка на върха на кацата, а на дъното й да зее огромен отвор, а ти да смяташ, че щом си запушил малката дупка, то течността в нея вече няма да изтича....

Явно ти не разбра, защото аз няколко пъти вече пиша, че не съм против премахването на ситото в началото, а че основното трябва да е при самото следване.

Явно ти не разбираш, че ситото трябва да е еднакво строго от входа до изхода....

На теб ако не ти се отдава математиката, тя няма да ти се отдава нито в средното, нито в университета. Тук въпроса е до каква степен трябва да си усвоил материала в средното за да можеш да си пълноценен студент после.

Е, до каква степен трябва да си усвоил материала?

Освен това математиката я дадох просто като пример, защото е по-лесно да се онагледи с нея...

Дори да си отличник по математика, това не означава, че ще бъдеш отличен студент.....

Всеки предмет до края на средното е важно да бъде усвоен максимално добре, не оценен, а усвоен....

Там където не си ме цитирал в предния ми пост съм засегнал именно и проблема със ситото на времето и частните уроци за да влезеш в елитен ВУЗ и елитна специалност.

За първи път чета за частни уроци....

Или съм го пропуснал, или си го дописал докато съм отговарял....

Ти не цитираш и не отговаряш на две трети от нещата, върху които акцентирам, но не го правя на проблем....

Не съм ползвал никога частни уроци....

За да влезнеш в елитен университет се искат знания...

За да получа знания, не са ми били нужни частни уроци....

Това е личен избор на всеки....

За чужбина днес пак ли частни уроци са нужни?

Стига с тези митове и легенди....

П.С. Мда, сега погледнах - дописал си го....

Нямаше го когато започнах да отговарям, затова и не съм го цитирал...

Маловажно е, а и сега ти отговорих....

Е аз го добавих, но 2-3 часа преди да ме цитираш, гледах и футбол през това време, колко време го писа този ферман :)
Както и да е, призна, че семестриалните такси са проблем, макар "тесен проблем" както ти казваш и аз съм доволен. Вече тесния проблем е решен. Колкото до другите проблеми в образованието ни те си съществуват и естествено ще продължат да съществуват ако няма следващи реформи. Естествено, че не това е целта на мярката, казах го още в началото. Наистина няма смисъл да задълбаваш как е в чужбина, как е тук, темата не е за това. Ако искаш си направи обща тема за образованието и си пиши в нея.

ПП. Полувисше не е равно на бакалавър.

преди 11 часа, Gaming_Solutions написа:

Е аз го добавих, но 2-3 часа преди да ме цитираш, гледах и футбол през това време, колко време го писа този ферман

Тцъ, не съм го писал с часове, просто не съм рефрешнал страницата....

Както и да е, призна, че семестриалните такси са проблем, макар "тесен проблем" както ти казваш и аз съм доволен

"Тесен проблем" са, защото са проблем само според такива като теб....

Всеки неграмотник е доволен, когато си внуши, че желаното от него е реалност...

Вече тесния проблем е решен

Наливането на държавни пари не  е никакво решение бре пич...

Това не може да схванеш...

И сто пъти да ти се обясни - се тая....

Колкото до другите проблеми в образованието ни те си съществуват и естествено ще продължат да съществуват ако няма следващи реформи.

Реформа се почва от основата, а не от края....

Нереформирана основа обезсмисля тази в края...

Още повече, че плащането на таксите от държавата не е никаква реформа....

Естествено, че не това е целта на мярката, казах го още в началото.

Единствената цел на тази мярка е популизмът...

И аз го казах още в началото....

Насочена е към такива като теб...

Друга цел няма...

Наистина няма смисъл да задълбаваш как е в чужбина, как е тук, темата не е за това.

А за какво е темата бре пич?

Да съобщи просто една новина?

А коментарите да са само аплодисменти?

"Другари, дайте, за да дадем"....

Това сте вие...

Ако искаш си направи обща тема за образованието и си пиши в нея.

Тази тема е за образованието....

А нашият "спор" сполучливо показва къде е проблемът....

Ти си със завършено висше, но не си в състояние да осмисляш и анализираш...

Верно ли?

И що реши така?

Човече защо коментираш неща от които не само нищо не разбираш, а и не си в състояние да разбереш....

Доста си неадекватен, едно и също мелиш, независимо от доводите, които ти се представят. Няма да я играя тая игра и аз едно и също да ти пиша 7 страници без да вдяваш.

Колкото до бившето полувисше, то няма нищо общо със съвременното бакалавър. В близкото минало полувисше образование получаваха студентите в полувисшите институти, сега колежи. В момента аналога на полувисше е професионалния бакалавър, но това няма нищо общо с бакалавър. За едното се учеше и се учи 3г., за бакалавър следваш 4г. Ама чети бре пич

преди 6 минути, Gaming_Solutions написа:

Доста си неадекватен, едно и също мелиш, независимо от доводите, които ти се представят

Защо описваш себе си...

Да не говорим, че "доводите" ти са твоите лични илюзии и пожелания...

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Няма да я играя тая игра и аз едно и също да ти пиша 7 страници без да вдяваш.

Няма ка да се вдяват личните чувства и желания на някой...

Проблемът е, че ти не си в състояние да вденеш нищо извън тях....

Резултат от сбърканата ни образователна система...

преди 11 минути, Gaming_Solutions написа:

олкото до бившето полувисше, то няма нищо общо със съвременното бакалавър. В близкото минало полувисше образование получаваха студентите в полувисшите институти, сега колежи. В момента аналога на полувисше е професионалния бакалавър, но това няма нищо общо с бакалавър. За едното се учеше и се учи 3г., за бакалавър следваш 4г. Ама чети бре пич

Ставаше въпрос за тристепенната форма на образование, бре пич...

Сега четиристепенна ли е?

Някогашното полувисше е приравнено на професионален бакалавър, а професионален бакалавър е висше образование...

Не само чети, а се научи да прочиташ бре пич...

преди 53 минути, andiay написа:

Защо описваш себе си...

Да не говорим, че "доводите" ти са твоите лични илюзии и пожелания...

Няма ка да се вдяват личните чувства и желания на някой...

Проблемът е, че ти не си в състояние да вденеш нищо извън тях....

Резултат от сбърканата ни образователна система...

Изобщо не е ставало въпрос за илюзии, пожелания и желания. Давах конкретни примери от моето следване, десетки, за които ти казваш, че не е възможно, няма как и тн. 

преди 53 минути, andiay написа:

Ставаше въпрос за тристепенната форма на образование, бре пич...

Сега четиристепенна ли е?

Някогашното полувисше е приравнено на професионален бакалавър, а професионален бакалавър е висше образование...

Не само чети, а се научи да прочиташ бре пич...

Ти приравни полувисшето на бакалавар и те поправих на два пъти, на третия реши да провериш за какво става въпрос ;)

Че и тема от форума с на някой писаниците ми дава за да се защити хахаха

Вече ясно ли е?

Чакай да те цитирам, че да не изчезне случайно:

преди 14 часа, andiay написа:

Сега....

А аз ти посочих, че е била такава и преди, само имената са други - полувисше = бакалавър, висше = магистратура,, докторантура....

преди 13 часа, Gaming_Solutions написа:

Верно ли?

И що реши така?

Човече защо коментираш неща от които не само нищо не разбираш, а и не си в състояние да разбереш....

😁

преди 9 минути, Gaming_Solutions написа:

Изобщо не е ставало въпрос за илюзии, пожелания и желания. Давах конкретни примери от моето следване, десетки, за които ти казваш, че не е възможно, няма как и тн.

Е, и?

Аз пък ти дадох насрещни конкретни примери от моите следвания...

Освен това се аргументирам и с взаимовръзките, оборващи твоите примери...

преди 13 минути, Gaming_Solutions написа:

Ти приравни полувисшето на бакалавар и те поправих на два пъти, на третия реши да провериш за какво става въпрос ;)

Пак да попитам - професионален бакалавър висше образование ли е?

Висшето образование тристепенно ли е или четиристепенно?

Не ми е нужно да проверявам нещо, което знам....

преди 14 минути, Gaming_Solutions написа:

Че и тема от форума с на някой писаниците ми дава за да се защити хахаха

Дадох първия линк изкочил в гуглето за приравняването на полувисшето с висше....

Не съм чел темата, нито ще я чета...

А ти не си в състояние да защитиш каквото и да било....

Прекалено много знания ти липсват...

Доказваш, че пропастта не може да бъде преодоляна с диплома....

преди 20 минути, Gaming_Solutions написа:

Вече ясно ли е?

Никога няма да ти стане ясно....

преди 21 минути, Gaming_Solutions написа:

Чакай да те цитирам, че да не изчезне случайно:

Няма ка да изчезне - не ми е нужно да си плащам, за да си редактирам стари постове...

Стоя зад всяка моя дума....

Мисля преди да пиша, а не след това...

преди 27 минути, Gaming_Solutions написа:
преди 14 часа, andiay написа:

преди 28 минути, Gaming_Solutions написа:
преди 13 часа, Gaming_Solutions написа:

преди 28 минути, Gaming_Solutions написа:

Верно ли?

И що реши така?

Човече защо коментираш неща от които не само нищо не разбираш, а и не си в състояние да разбереш...

Точно така - нищо не разбираш, а и не си в състояние да разбереш....

Доказателство, че никакви "реформи" във висшето образование не могат да доведат до качествени подобрения, ако преди тях не са реформирани основите...

След 7-ми клас функционалната неграмотност е необратим процес...

Между 4-ти и 7-ми клас, тя може да бъде коригирана до известна степен...

Но... най-добре е на функционалната грамотност да бъде наблягано в началното училище, а не да се "бориш" с функционалната неграмотност последствие...

Иначе се смей колкото си искаш, малките деца тъй реагират - смеят се на всичко, което им е непонятно...

И какво казваш, полувисше=бакалавър? 😆

Чукча писател, чукче не читател.

Като те мързи да четеш защо ми пускаш първия резултат от Google, без да си прочел за какво става въпрос.

току-що, Gaming_Solutions написа:

И какво казваш, полувисше=бакалавър?

Да...

Чукча писател, чукче не читател.

Ми чети тогава, преди да пишеш...

Пак не отговаряш на това:

преди 9 минути, andiay написа:

Пак да попитам - професионален бакалавър висше образование ли е?

Висшето образование тристепенно ли е или четиристепенно?

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Като те мързи да четеш защо ми пускаш първия резултат от Google, без да си прочел за какво става въпрос

Отговорил съм ти, ама не умееш да прочиташ....

А ти ще благоволиш ли да отговориш на двата въпроса?

преди 14 минути, andiay написа:

Да...

Да ама не. Старорото полувисше може да се приравни в известна степен на професионален бакалавър. Разликата м/у професионален бакалавър и бакалавър е от земята до небето.

Ми чети тогава, преди да пишеш...

Пак не отговаряш на това:

Висше образование е професионален бакалавър. Колежите също се водят висши ученби заведения

Води се тристепенно, защото професионалния бакалавър е пришит към бакалавър, но двете неща са различни, камо ли полувисше с бакалавър.

Отговорил съм ти, ама не умееш да прочиташ....

Нищо не си отговорил. Само стана ясно, че си отворил google за да се осведомиш по темата

Цитат

Дадох първия линк изкочил в гуглето за приравняването на полувисшето с висше....

Да ама не. Старорото полувисше може да се приравни в известна степен на професионален бакалавър. Разликата м/у професионален бакалавър и бакалавър е от земята до небето.

Да, ама да...

Висше образование е професионален бакалавър.

Води се тристепенно, защото професионалния бакалавър е пришит към бакалавър, но двете неща са различни, камо ли полувисше с бакалавър

Не усещаш ли, че се оплиташ и пишеш глупост след глупост?

Хем е тристепенно, хем професионалния бакалавър не е бакалавър, но пък е висшист....

Казах ти - липсват ти умения да прочиташ текст и затова се ловиш за думички....

Ето ти друг линк - https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/bg/national-education-systems/bulgaria/bulgaria-bgorganizaciya-i-struktura-na-obrazovatelnata-sistema

Цитат

Образователно-квалификационна степен "бакалавър", за придобиването на която в съответствие с учебния план се изискват:

• не по-малко от 180 кредита със срок на обучение не по-малък от три години - "професионален бакалавър по ...";
  • не по-малко от 240 кредита със срок на обучение не по-малък от 4 години - "бакалавър".

Сега по-ясно ли ти е? (форматирането е от източника, не от мен)

Едва ли....

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Нищо не си отговорил. Само стана ясно, че си отворил google за да се осведомиш по темата

Цитат

А защо си пропуснал това преди горното?

А то е:

преди 37 минути, andiay написа:

Не ми е нужно да проверявам нещо, което знам....

Момченце неориентирано, кефи се на посредствеността си и спри да ме занимаваш с нея....

Единственото което успяваш да докажеш е, че си функционално неграмотен фен на "десните" партии, в които нищо дясно няма...

Разбирам, че това ти е нужно, за да се причислиш към "умните и красивите" и разграничиш от "простите българи ганьовци", но....

Дали си красив не зная, а и по никакъв начин не ме интересува...

Но... определено не се държиш като умен....

преди 11 минути, andiay написа:

Да, ама да...

Не усещаш ли, че се оплиташ и пишеш глупост след глупост?

Хем е тристепенно, хем професионалния бакалавър не е бакалавър, но пък е висшист....

Казах ти - липсват ти умения да прочиташ текст и затова се ловиш за думички....

Ето ти друг линк - https://eurydice.eacea.ec.europa.eu/bg/national-education-systems/bulgaria/bulgaria-bgorganizaciya-i-struktura-na-obrazovatelnata-sistema

Сега по-ясно ли ти е? (форматирането е от източника, не от мен)

Едва ли....

Цитат

Образователно-квалификационна степен "бакалавър", за придобиването на която в съответствие с учебния план се изискват:

• не по-малко от 180 кредита със срок на обучение не по-малък от три години - "професионален бакалавър по ...";
  • не по-малко от 240 кредита със срок на обучение не по-малък от 4 години - "бакалавър".

Пускаш ми линк, където пише това, което ти казах преди няколко часа вече. Чети бре пич

Ето ще се самоцитирам:

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:

Колкото до бившето полувисше, то няма нищо общо със съвременното бакалавър. В близкото минало полувисше образование получаваха студентите в полувисшите институти, сега колежи. В момента аналога на полувисше е професионалния бакалавър, но това няма нищо общо с бакалавър. За едното се учеше и се учи 3г., за бакалавър следваш 4г.

преди 11 минути, andiay написа:

Момченце неориентирано, кефи се на посредствеността си и спри да ме занимаваш с нея....

Единственото което успяваш да докажеш е, че си функционално неграмотен фен на "десните" партии, в които нищо дясно няма...

Разбирам, че това ти е нужно, за да се причислиш към "умните и красивите" и разграничиш от "простите българи ганьовци", но....

Дали си красив не зная, а и по никакъв начин не ме интересува...

Но... определено не се държиш като умен....

Стигнахме ли вече до личностните нападки и обиди, радвам се :)

Пускаш ми линк, където пише това, което ти казах преди няколко часа вече. Чети бре пич

Прочитай бре пич, а не само чети....

Ама не можеш...

Ето ще се самоцитирам:

Това, че не си в състояние да осмисляш написаното дори и да е твое, не е доказателство....

В последния линк, който ти дадох ясно е наблегнато (удебелено), че степента е бакалавър, с две подкатегории - професионален бакалавър и бакалавър...

Рехабилитатори, лаборанти, мед. сестри - някога бяха полувисше...

Днес се водят висше - професионален бакалавър...

Тристепенната система днес е - бакалавър ( професионален бакалавър, бакалавър), магистърдоктор...

Някога бе - полувисше (съответстващо на една от подкатегориите на бакалавър), висше (съответстващо на магистър), доктор...

Единствената разлика е в подкатегорията бакалавър - на тях някога им викаха незавършили висше и получаваха диплома за полувисше, ако са изкласили до четвърти курс и в специалността им има полувисше...

Сега по-ясно ли е?

Едва ли....

Стигнахме ли вече до личностните нападки и обиди, радвам се :)

Няма нито нападка, нито обида...

Тотално неориентиран си и го доказвам постоянно....

Липсват ти не само знания, а и умения да ги придобиеш...

Всеки, който приема желаното за реалност се радва безпричинно....

Което е забавното в отегчителната "комуникация" с индивиди като теб...

И единствените причини да я продължавам са:

1. Може да я чете и някой, който умее и да прочита, дори и да не се е замислял по тези въпроси...

2. Афоризма "По-умният отстъпва" според мен е тотално погрешен и води до това, че се чува само гласът на по-глупавите, а глупостта е заразна...

Затова и не го изповядвам този принцип...

Колкото и отегчителна и натоварваща да е една такава "комуникация"....

Глупостта и посредственноста може да се пребори само с аргументи, нищо че отсрещната страна не е в състояние да ги разбере...

Някой четящ може и да разбере...

Не се ли усещаш колко нелепо звучиш да ми обясняваш неща, които аз съм ти обяснил на теб преди 2-3 часа само?

Нямаше ли да е по-лесно да си признаеш, че сгреши, вместо да разтягаш локуми и фермани, да вадиш от сто кладенеца вода и накрая да се изложиш с цитати, повтарящи това, което АЗ съм написал само преди няколко часа.

Ако си искал да напишеш полувише=професионален бакалавър е едно, да напишеш полувисше=бакалавър е съвсем различно нещо и е грешно.

преди 6 минути, Gaming_Solutions написа:

Не се ли усещаш колко нелепо звучиш да ми обясняваш неща, които аз съм ти обяснил на теб преди 2-3 часа само?

Тцъ, ти не си в състояние да осмислиш, че степента е бакалавър....

Едва ли ще доживея момента, когато ще ми се наложи такъв като теб да ми обяснява нещо....

Нямаше ли да е по-лесно да си признаеш, че сгреши, вместо да разтягаш локуми и фермани, да вадиш от сто кладенеца вода и накрая да се изложиш с цитати, повтарящи това, което АЗ съм написал само преди няколко часа.

Не разбираш нито какво четеш, нито какво пишеш...

Да повторим - степента е бакалавър....

Ако си искал да напишеш полувише=професионален бакалавър е едно, да напишеш полувисше=бакалавър е съвсем различно нещо и е грешно.

Написал съм точно това, което съм искал и което е правилно...

Степента полувисше някога, съответства на степента бакалавър днес, а не на подкатегорията бакалавър...

Научи се да прочиташ и тогава преценявай кое е грешно и кое не е....

А дано, ама надали....

Като напишеш бакалавър се разбира бакалавър, а не професионален бакалавър. В този ред на мисли да напишеш, че полувисше=бакалавър е грешно.

Цитат

Бакалавър степен ли е или категория, защото по твоите думи професионален бакалавър е подкатегория на бакалавъв, бакалавър е подкадегория на бакалавър (да, доста нелепо звучи), т.е. щом имаме подкатегории имаме и категории, следователно бакалавър е категория?

В университетите учиш 4г. за бакалавър като следването ти осигурява широко профилна подготовка, в колежите имаш специализирана професионална подготовка за професионален бакалавър 3г.

Тристепенната система днес е различна от тази преди и не можеш да правиш подобни приравнявания. Степента бакалавър в университетите си е както казах вече широко профилна подготовка, не я принизявай към полувисшето от едно време. Така, че не само имената са различни както по-горе си писал и съм те цитирал.

За последно пиша едно и също нещо обяснено с различни думи, ти явно няма да си признаеш грешката.

Цитат

Няма нито нападка, нито обида...

Тотално неориентиран си и го доказвам постоянно....

Липсват ти не само знания, а и умения да ги придобиеш...

Всеки, който приема желаното за реалност се радва безпричинно....

Което е забавното в отегчителната "комуникация" с индивиди като теб...

И единствените причини да я продължавам са:

1. Може да я чете и някой, който умее и да прочита, дори и да не се е замислял по тези въпроси...

2. Афоризма "По-умният отстъпва" според мен е тотално погрешен и води до това, че се чува само гласът на по-глупавите, а глупостта е заразна...

Затова и не го изповядвам този принцип...

Колкото и отегчителна и натоварваща да е една такава "комуникация"....

Глупостта и посредственноста може да се пребори само с аргументи, нищо че отсрещната страна не е в състояние да ги разбере...

Някой четящ може и да разбере...

Имаше и нападка, имаше и обида, за което съм те и докладвал.

Не знам какво и на кого доказваш, но ясно показваш на всички четящи темата, че имаш сериозен проблем. Само силно комплексирана личност не би си признала очевадна грешка, само и само да си защити крехкото его. Твоите проблеми обаче не са мои и смятам, че ти отделих достатъчно от моето ценно време. Пари и знания могат да се трупат, загубеното време не може да се върне. Аз спирам до тук, наистина няма смисъл да продължавам да пиша едно и също нещо, макар с различни думи. Ти разбираш, но не признаваш грешката си, което е твой проблем, не е мой.

преди 34 минути, Gaming_Solutions написа:

Като напишеш бакалавър се разбира бакалавър, а не професионален бакалавър. В този ред на мисли да напишеш, че полувисше=бакалавър е грешно.

Когато четеш нещо, разбирай какво четеш....

Сравнявахме степени....

Степента е бакалавър...

Бакалавър степен ли е или категория, защото по твоите думи професионален бакалавър е подкатегория на бакалавъв, бакалавър е подкадегория на бакалавър (да, доста нелепо звучи), т.е. щом имаме подкатегории имаме и категории, следователно бакалавър е категория?

И е степен и е категория, в случая двете думи са равнозначни....

Ако те улеснява, чети подкатегория като подстепен или вариант....

Тристепенната система днес е различна от тази преди и не можеш да правиш подобни приравнявания. Степента бакалавър в университетите си е както казах вече широко профилна подготовка, не я принизявай към полувисшето от едно време. Така, че не само имената са различни както по-горе си писал и съм те цитирал.

Степените са три - и преди, и сега...

Степента е бакалавър, а преди е полувисше....

Не аз съм ги приравнил, а законодателя....

"Спорът" е за броя степени....

Полувисшето някога, е висше днес, съответстващо на един от вариантите на степента бакалавър...

Три степени преди - три степени и днес...

Не съм твърдял, че всичко е на 100% аналогично...

Като ти гледам "широкопрофилната подготовка", то полувисшето някога даваше по-добри резултати...

Дори и средното в някои училища...

Имаше и нападка, имаше и обида, за което съм те и докладвал.

Твое право си е...

Аз констатирам фактите....

Не знам какво и на кого доказваш, но ясно показваш на всички четящи темата, че имаш сериозен проблем.

Съсредоточи се върху собствените си проблеми, а не се опитвай да търсиш чужди, без да имаш съответните познания...

Да говориш от името на всички, показва именно липсата на тези познания...

Само силно комплексирана личност не би си признала очевадна грешка, само и само да си защити крехкото его.

Само функционално неграмотен не би разбрал, че грешката не е моя...

А че си комплексиран е повече от ясно....

Докладването за "обида" е всъщност опит да защитиш крехкото си наранено его...

Не съди за другите по себе си и по мижавите си познания...

Твоите проблеми обаче не са мои и смятам, че ти отделих достатъчно от моето ценно време.

Ако времето ти бе ценно, щеше да го оползотвориш, за да се научиш да разбираш, какво четеш и първо да натрупаш знания, а след това да коментираш....

Проблемът ти е, че не осъзнаваш колко големи пропуски имаш....

Аз спирам до тук, наистина няма смисъл да продължавам да пиша едно и също нещо, макар с различни думи.

Добро решение, но продиктувано от грешен мотив...

Ти разбираш, но не признаваш грешката си, което е твой проблем, не е мой.

Аз разбирам...

Проблемът е, че на теб ти липсват качества да разбереш....

Но... това наистина не е мой проблем...

Наистина, този път за последно ти отговарям

Степените са три - и преди, и сега...

Да, и?

Степента е бакалавър, а преди е полувисше....

Това, че са 3 не ги прави еднакви, ти твърдиш, че бакалавър=полувисше...

Не аз съм ги приравнил, а законодателя....

Не, ти ги приравняваш. Законодателя не е казал, че бакалавър=полувисше

"Спорът" е за броя степени...

Не знам с кого си спорил за броя степени, не е било с мен.

Полувисшето някога, е висше днес, съответстващо на един от вариантите на степента бакалавър...

Еврика. Нали това ти обяснявам 2 страници. Съответства на професионален бакалавър.

Три степени преди - три степени и днес...

Така, така ама различни

Не съм твърдял, че всичко е на 100% аналогично...

А това какво е?

преди 19 часа, andiay написа:

Сега....

Преди това съм ти писал, че тристепенната система на обучение (така се казва) е била:

Цитат

Да, и?

Ми да...

Това, че са 3 не ги прави еднакви, ти твърдиш, че бакалавър=полувисше...

Научи се да прочиташ....

Степента полувисше е равна на степента бакалавър, защото законодателя е решил така...

Равна е на степента, а не на варианта/ подкатегория/ подстепен....

Не, ти ги приравняваш. Законодателя не е казал, че бакалавър=полувисше

Тцъ, пак не си в състояние да осмислиш какво четеш и какво отговаряш...

Да поамнайстя...

И професионален бакалавър и бакалавър, са част от степента бакалавър...

Справка в цитата от последния линк, който ти дадох, там неслучайно са болднали името на степента, направено е за такива като теб, но явно не е достатъчно....

Аз нямам вина, че законодателя не е отчел, че има функционално неграмотни и е сложил еднакви наименования и на степента, и на един от вариантите й....

Равенството в случая се отнася до степените, ако пе придобил умението четене с разбиране, то нямаше да се налага да повтаряме едно и също....

Не знам с кого си спорил за броя степени, не е било с мен.

Тцъ, истината е, че ти нито знаеш, нито си в състояние да проумееш за какво се напъваш да спориш....

Еврика. Нали това ти обяснявам 2 страници.

Не бързай да викаш "Еврика"....

По-добре се опитай да се научиш да прочиташ...

Казах ти - невъзможно е такъв като теб, да "обяснява"....

Така, така ама различни

А кога съм казвал, че са 100% аналогични?

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

А това какво е?

преди 19 часа, andiay написа:

Сега....

Преди това съм ти писал, че тристепенната система на обучение (така се казва) е била:

Цитат

Да опитаме по метод от началното училище...

Първо цялото изречение....

Цитат

Цитат

А аз ти посочих, че е била такава и преди

Означава - и преди е била тристепенна...

Дотук ясно?

Цитат

само имената са други

Означава - сменени са имената на степените, без да се променя бройката им (следствие от първата част на изречението " А аз ти посочих (че е тристепенна - връзка с предходно изказано мнение), че е била такава и преди (тристепенна)....

Дотук ясно?

преди 25 минути, Gaming_Solutions написа:

полувисше = бакалавър, висше = магистратура,, докторантура....

Означава - изброяване на СТЕПЕНИТЕ и кое име на СТЕПЕН преди на кое име на СТЕПЕН съответства, знака за равенство е за СТЕПЕН, а не прираняване на полувисше с ВАРИАНТА "бакалавър" на СТЕПЕНТА "бакалавър"...

Смисълът на един текст е в контекста на цялото, а не в отделно изречение или дума....

А контекста е - "и преди, и днес имаме тристепенна система на обучение"...

Като признавам чистосърдечно, че това твърдение е уловка, целяща да провери преструваш ли се или не...

И уловката свърши своята работа - не се преструваш....

Истината е, че това твърдение "и преди, и днес имаме тристепенна система на обучение" е невярно, с примера, който посочих ....

Наясно бях с това още когато го написах, въпросът бе дали ти ще схванеш защо е невярно....

А ти не схвана, а доказа, че не си в състояние да осмисляш текст и да разграничаваш важно от несъществено...

А защо не е вярно твърдението с този пример?

Не защото полувисше не е равно на степента бакалавър, а защото във висшето образование нямаше степен полувисше, то бе приравнено към висшето с настоящата тристепенна система, преди това не влизаше в тази категория....

Имаше други степени, също три на брой, но диплома се даваше след края на третата...

преди 52 минути, Gaming_Solutions написа:

Цитат

Мхм, спор няма...

Е, и?

Сега стана ли ти ясно, че имаш сериозен проблем?

• Автор

КНСБ не подкрепя законопроекта за отпадане на таксите за студенти и докторанти в държавните висши училища.

https://kiss13.net/news/news/ruse/knsb-se-obyavi-protiv-otpadaneto-na-semestrialnite-taksi-za-studenti-i-doktoranti

Дами, пичове, джендъри и вси които не разбират какво е това образование. 

Образованието бива: Основно, Средно, Висше! Докторското, Професорското и т.н. е след завършване на висшето! 

Основният проблем е, че висшето ни образование го направиха на ниво техникум, т.е. да получиш средно специално което е еквивалент на бакалавърска титла. 

Навремето висшето ни образование бе на три степени:

1. Тя протичаше през първата година на следването. Това бе, за да се уединяват знанията получени по време на средното ни образование. Показател бе до колко е било адекватно средното ни образование и да се отсеят знаещите и да се получи обективна оценка на ниво държава! 

Тези които завършваха семестриално тази фаза в зависимост от резултат получаваха възможност да си сменят потока, т.е. ако не са приети по желаната от тях специалност да го направят. Амбициозните които на приемните изпити са били разпределени в неподходящ поток им бе даден втори шанс. 

2. Тя протичаше през следващите три години. През който период студента да се ориентира в потока в какво го бива, за да може в края на степента да знае какво да специализира в следващата фаза свързана с основното си висше образование. 

3. Тя протичаше през петата година. През който период студентът или бива привикан от свой преподавател или сам избираше към кой да се прикачи, за да получи специална подготовка и/или знания по която да се яви в края на семестриалното завършване и положи държавен изпит по точно определена дисциплина. 

На държавен изпит се допускаха семестриално завършилите, т.е. считаха за завършено висше образование само тези които са взели всичките си изпити, но за да се счита за завършен специалист в държавата ни се изискваше да си положил и държавен изпит по точно определена дисциплина. 

Което означава, че самото ни висше образование по смисъла на "запада" е бакалавърско! 

След като си завършил висше, то можеше да кандидатства за аспирант. На по късен етап можеше да получиш докторска титла. 

....

НО, това бе при социализма. 

...

Никой в момента не е задължен да ходи на лекции, за да се назове, че е завършил висше образование!!! По-важно е да положи изпитите! 

До колкото търся някакъв смисъл в замисъла на Денков, то е да може въпреки, че не си посещавал лекции да се явяваш на изпити, за да завършиш висше образование. 

Всеки положил държавните изпити по съответните дисциплини да може да кандидатства за "горна" длъжност във държавната ни администрация и/или предприятие, учреждение, и т.н. 

Самата цел е да се повишат знанията на хората които ще се занимават с държавни неща! 

По този начин не ще могат политически субекти да внедряват в държавата лица с користни цели. 

Качествените кадри не са проблем само на България. 

...

И стигаме до момента, кой изобщо изисква такса и от кои да се изисква такава?! Защото, самата издръжка на студент все още се пада на родителите. Друг е въпроса, ако студента може да се себе-издържа. 

Какво е длъжно да направи едно дете на бедни родители?! Трябва да намери начин да се себе-издържа в населеното място където е висшето учебно заведение. - Че, това на времето му се казваше задочно обучение. :) 

Дами, пичове и джендъри: Всеки може да се запише да следва висше образование и в момента! Друг е въпроса дали ще попадне в "държавната поръчка"! 

Започвам да се замислям  дали нашите политици на ръководни постове имат висше образование, след като творят безумен закон след друг такъв и "уфсидъ" из Парламента ги гласуват по директива на политическите си лидери. 

Орътъ съ скъзъли: Рибътъ се фмерисфъ от към глъвътъ!!! 

За какви представители в Парламента ни сте гласували веееее???  Ужаааааааааассссссссссс!!! :) Уж сте интелигентни оръ вееее ... :) 

После се чудете що по-кадърните бягат от България.

Аз казах!

@dioib То и сега можеш да се прехвърлиш друга специалност по време на следването, също така задочното обучение продължава да си съществува. В университетите съществува така наречената академична автономия, та в този ред на мисли ще говоря за университета, който съм завършил редовно обучение. Лекциите се водеха задължителни, но списъци пускаха единици преподаватели. Упражненията обаче бяха задължителни, нямаше упражнение без списък и ако не присъстваш не получаваш заверка.  

преди 32 минути, dioib написа:

Образованието бива: Основно, Средно, Висше! Докторското, Професорското и т.н. е след завършване на висшето!

А кой е казал друго?

Само вметка - вече Докторското е степен от Висшето....

По-горе "обсъждахме"  тристепенната система на висшето...

преди 37 минути, dioib написа:

Основният проблем е, че висшето ни образование го направиха на ниво техникум, т.е. да получиш средно специално което е еквивалент на бакалавърска титла. 

Основният проблем е, че изоставиха всички предходни етапи в образованието....

Средно-специално не е равнозначно на бакалавър....

Полувисшето е...(професионален бакалавър)....

преди 41 минути, dioib написа:

Навремето висшето ни образование бе на три степени:

Мхм, това казах и аз...

на 4.02.2024 г. в 18:58, andiay написа:

Имаше други степени, също три на брой, но диплома се даваше след края на третата...

преди 46 минути, dioib написа:

1. Тя протичаше през първата година на следването. Това бе, за да уединяват знанията получени по време на средното ни образование. Показател бе до колко е било адекватно средното ни образование и да се отсеят знаещите и да се получи обективна оценка на ниво държава! 

Тези които завършваха семестриално тази фаза в зависимост от резултат получаваха възможност да си сменят потока, т.е. ако не са приети по желаната от тях специалност да го направят. Амбициозните които на приемните изпити бе са разпределени в неподходящ поток им бе даден втори шанс. 

2. Тя протичаше през следващите три години. През който период студента да се ориентира в потока в какво го бива, за да може в края на степента да знае какво да специализира в следващата фаза свързана с основното си висше образование. 

3. Тя протичаше през петата година. През който период студентът или бива привикан от свой преподавател или сам избираше към кой да се прикачи, за да получи специална подготовка и/или знания по която да се яви в края на семестриалното завършване и положи държавен изпит по точно определена дисциплина. 

В тези степени имаше разлика в зависимост от Висшето училище (Университет) някога....

Аз можех да сменя потока след 4-ти семестър...

От 5-ти семестър до 8-ми семестър изучавах вече специалност....

Последната година бе за практика и подготвяне за държавен изпит....

Тези които учеха медицина, можеха да изберат специалност едва след завършване на висшето (6 години) и учеха още 3 години, за да станат "доктор специалист"....

преди 57 минути, dioib написа:

Което означава, че самото ни висше образование по смисъла на "запада" е бакалавърско! 

Тцъ, магистратура....

Бакалавърско е полувисшето някога...

преди 1 час, dioib написа:

След като си завършил висше, то можеше да кандидатства за аспирант. На по късен етап можеше да получиш докторска титла.

Сега учиш още 3-4 години, ако се класираш за докторска програма...

Трета степен на висшето...

Като пак защитаваш дисертация....

До колкото търся някакъв смисъл в замисъла на Денков, то е да може въпреки, че не си посещавал лекции да се явяваш на изпити, за да завършиш висше образование. 

"Смисъла" е политически дивиденти на гърба на данъкоплатеца - "Другари - дайте, за да дадем"....

Всеки положил държавните изпити по съответните дисциплини да може да кандидатства за "горна" длъжност във държавната ни администрация и/или предприятие, учреждение, и т.н.

Всеки положил изпити ще има диплом за висше образование и ще може да кандидатства за всяка длъжност изискващо такава, без значение от собствеността на фирмата - държавна или частна....

Държавна поръчка не означава, че трябва да се реализираш само в държавна администрация или фирма последствие...

Самата цел е да се повишат знанията на хората които ще се занимават с държавни неща! 

Не може да повишаваш знания на насила....

Всички се занимаваме с "държавни дела", без значение какво точно вършим....

Държавата представлява това, което представляват болшинството й граждани...

А не е функция на тези по върховете на държавната администрация....

Те са функция на тези отдолу....

По този начин не ще могат политически субекти да внедряват в държавата лица с користни цели. 

Това е пълна глупост, показваща явно неразбиране зависимостите - кое от какво следва....

Качествените кадри не са проблем само на България. 

Зависи....

Някои могат да си купят качествени кадри....

Ние не можем....

И стигаме до момента, кой изобщо изисква такса и от кои да се изисква такава?! Защото, самата издръжка на студент все още се пада на родителите. Друг е въпроса, ако студента може да се себе-издържа

Университетите - те също трябва да се издържат и също се борят за качествени кадри....

Кой ще плаща таксите е проблем, който няма еднозначно решение....

Зависи от законовите рамки в различните страни....

Какво е длъжно да направи едно дете на бедни родители?

Да учи още от началното....

Трябва да намери начин да се себе-издържа в населеното място където е висшето учебно заведение. - Че, това на времето му се казваше задочно обучение.

Не е задължително - варианти много...

Днес има дори дистанционно обучение....

Дами, пичове и джендъри: Всеки може да се запише да следва висше образование и в момента! Друг е въпроса дали ще попадне в "държавната поръчка"!

И ако не попадне кво?

Започвам да се замислям  дали нашите политици на ръководни постове имат висше образование, след като творят безумен закон след друг такъв и "уфсидъ" из Парламента ги гласуват по директива на политическите си лидери.

Доста по-умни са от болшинството граждани....

Орътъ съ скъзъли: Рибътъ се фмерисфъ от към глъвътъ!!!

Мхм, ама в политиката главата се вмирисва, щот рибата нимой да плува....

За какви представители в Парламента ни сте гласували веееее???  Ужаааааааааассссссссссс!!! :) Уж сте интелигентни оръ вееее ... :) 

За никакви не съм гласувал....

После се чудете що по-кадърните бягат от България.

Щот някъде рибата знае да плува...

Аз казах!

.... че почти нищо не каза....

преди 24 минути, Gaming_Solutions написа:

Упражненията обаче бяха задължителни, нямаше упражнение без списък и ако не присъстваш не получаваш заверка.  

Каква заверка? :) Това завера ли е? :) 

Практически занимания може да получаваш и по друг начин! 

Навремето имаше курсови работи. Отделно, то на изпит полагахме както теоретични изпити, така и практически. Всеки който не бе представил курсовите си работи, то тогава ги представеше. 

Заверките бяха на семестър! = По този начин се заверяваше, че  си преминал някакъв етап във висшето си образование. 

Какво пречи в една година да положиш изпити по всички изучавани дисциплини и още първата година да завършиш висшето си образование? След като си умен, то какво? За какво след това трябва да даваш някакви пари, които после да ти ги върнат? 

Джендърче, това, че си ново излюпило се в дадена област не означава, че имаш висше образование! :) Имаш диплома!!! Тя не гарантира висшето ти образование! 

ОК, има точкова система. Това обаче не е получена оценка! Над кои точки се счита, че имаш висше образование? :) 

Самата оценка е: Имаш слаби знания, средни, добри, много добри или отлични! Винаги може да се явиш и да ги подобриш! Не върви висшисти със слаби оценки да са в държавните учреждения! ;) 

Самият закон в момента е скалъпен неграмотно! ОК, като законово ще бъде приет, но до кога ще има промени в законите ни? 

Не отчиташ една особеност. Мнозина българи вече са бедни. Те не могат да си позволят да издържат своите деца във висшето образование. 

ОК, махат се таксите. Нема да ги има за български граждани, но това е популизъм и ще доведе до друг вид корупция.  

Денков ще ме прощава, но излиза, че до момента Държавата не е преподавала висше образование! :) Счита, че корупцията е в академичните среди. :) = Голема глупост е ... :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.