Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отпадат таксите за висше образование у нас

Featured Replies

току-що, Гражданин написа:

А защо си посредствен?

Чудиш се защо си посредствен?

преди 5 минути, andiay написа:

Такава ти е програмата - посредствен чатбот....

Затова си посредствен....

• Отговори 179
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Няма ли да е по - добре да е абсолютно безплатно само за тези, които подпишат предварителен договор за работа в България за срок от минимум 15 години. Ще работят по специалността си.

• Но трябва да подобрят и качеството.

• Клонинга
    Клонинга

Значи, учим ги у нас, даваме повече пари в милиони за да имаме кадри, понеже липсват такива в БГ, а като завършват, те пак изтичат навън, понеже там стандарта е друг и плащат на работниците. Демек, пл

току-що, andiay написа:

Чудиш се защо си посредствен?

Затова си посредствен....

Защо се повтаряш? Разбрахме вече че си посредствен.

Защо се повтаряш?

Повтарям ти, защото си посредствен чатбот....

Разбрахме вече че си посредствен

Ми разберете се тогава в главата ти, кой какъв е....

Казах ти - душевните терзания на един чатбот не ме валнуват...

Ама хич...

преди 12 минути, andiay написа:

Повтарям ти, защото си посредствен чатбот....

Ми разберете се тогава в главата ти, кой какъв е....

Казах ти - душевните терзания на един чатбот не ме валнуват...

Ама хич...

Само повтаряш като развален. Защо си развален?

Само повтаряш като развален. Защо си развален?

Тъй ти се струва защото си чатбот....

току-що, andiay написа:

Тъй ти се струва защото си чатбот....

Ясно, дефектирал си. Лошо производство.

Ясно, дефектирал си. Лошо производство

Хубаво се описваш...

Мхм, това ти е един от дефектите.... 

Говориш за себе си във второ лице ед.ч. или в първо мн.ч...

преди 18 минути, andiay написа:

Хубаво се описваш...

Мхм, това ти е един от дефектите.... 

Говориш за себе си във второ лице ед.ч. или в първо мн.ч...

Консултирай се с професионална помощ. Психиката ти не в ред.

Консултирай се с професионална помощ. Психиката ти не в ред.

Нема ти помогне такваз помощ....

Чатбот нимой го оправи психиатър...

Требе смяна на софтуера, ма то па хардуера веч е несъвместим...

Роден посредствен чатбот - дорде издържи все ще е посредствен чатбот...

преди 9 часа, andiay написа:

Кажи кое е доброто в тази новина?

Вторият семестър трябва да се плати, след това сумата ще бъде върната | Днес.dir.bg

След светлина в тунела, то из вън него - гръмотевици ... :)

Цялата система = познатата система "морков/тояга". :)

Самата новина стана, че някои си правят закон-измама. 

Що направо не го направят както в САЩ? - Студентите да взимат студентски заем, който след завършването си да изплащат до старини? :) 

От долен популизъм да го направят горен, че иначе лъсва измамата на тази не ако формация тип доктор от Канада повече е висшист след като се е съюзил с БД и нацио нали съм ът. :) = по-висшист = качество на ниска цена дадена от социално слабите. :) 

Какво излиза: Социално слабите да плащат обучението на богатите, щото иначе не ще станат висшисти и не ще бъдат назначени из държавни учреждения и предприятия. 

Като политически резултат от демокрацията ни: 

1. Измамата "масова приватизация" приложена към образованието ни. = Това е новата промяна!!! 

И всичко това защото двойкаджиите които стачкуваха, за да стане първата промяна вече са на власт! :) -> Отишли са на "запад" и свободно са станали доктори и професори даже. :) Многото умни!!! :) 

Определено това правителство сложи академичния живот в малкото си джобче, за да се произвеждат слуги, а не висшисти. :) 

Денков: Аз съм прав министър-председател, първа радост е за мен! :)  

Бог да пази България. Амин

п.п. Не ми хареса, че и образованието става политика на неоправданите. 

Онеправданите социално слаби да го духат на богатите, за да станат висшисти в повече. :) 

п.п.2. Само да попитам: Защитили докторати в GB ще се допускат ли във висшите ни училища за преподаватели? - Докторат по IT технологии защитен в GB ще се считали ли за висше образование в България?! :) Или направо да му кажа на моя наследник да става министър-председател, че явно както съм го подготвял за Президент ... уви .... няма да станем Президентска република, т.е. да му махна илюзията и да не го побутвам към фигуралната институция. :)    

преди 12 часа, andiay написа:

Пич, никой не ме е питал как съм си плащал годишна такса с общежитието в размер на 50 000$....

Който желае да свърши работа - намира начин, който не желае - намира оправдание...

Държавата трябва да дотира само тези, които докажат, че имат качества, а нямат възможности....

Другото е социалистически популизъм....

Плащане на калпак не води до нищо друго, освен до посредственост...

Мен също никой не ме е питал. То че винаги се намират начини е така, въпроса е на каква цена.

Ако новата мярка накара някой да мисли една идея по-малко за насъщния и повече за образованието си, то отпадането на таксите ще доведат до покачване на качеството неминуемо.

А ти вдяваш ли въобще защо в детските градини е инвестиция в родителите?

Кой как намира начин да плаща обучението си след средното, не е задължение на данъкоплатеца...

Задължения на данъкоплатеца е да си плаща данъците. Правителството гласува бюджет как да бъдат харчени парите. 

А на теб отдава ли ти се?

И каква ще е мотивацията на изпитващия, след като заплатата му пряко ще се влияе от финансирането на калпак?

Тая игра я гледаме в средното образование и резултата е ясен...

Нали вече се разбрахме, че държавната поръчка не се въвежда сега. Отпадането на таксите за студентите как влияе на заплатата на изпитващия?

Още от времето на социализма е....

Е така де...

Пак ще ти повторя - всичко в тоя живот е политика...

Има леви идеи, които са добри и от тях има ползи....

Има десни идеи, които са кофти и има само вреди от тях...

Но... популизмът е само вреден, без значение ляв или десен....

Той не се базира на разума и логиката, не предлага конструктивни решения, а играе на струната на емоции и чувства....

Както ти умело доказваш...

Последно това лява идея ли е или популистка, че май се обърка?

Нищо такова няма да се случи....

Виж,премахването на таксите за определена категория след доказване на резултати вече е друга бира....

Не можеш да премахнеш таксите за определена категория. Студентите са пълнолетни и в общия случай се предполага, че са безработни. Баща ти може да е милионер, но ти се водиш без доходи. Държавата дори ти плаща осигуровките по време на следването. 

Почна се още със МВФ след Виденов....

Едно от изискванията за отпускане на спасителния заем беше това...

После бе включено и в клаузите за започване на преговори с ЕС и т.н.....

Нарекоха го "реформа в образованието"....

А някои наши методики днес се прилагат в елитните частни училища в САЩ....

И там резултата е налице...

Какъв МВФ, аз те питам конкретно коя реформа наложена ни насила от ЕС е провалила образованието ни. Общите приказки не на мен. Създаваш целенасочено грешни внушения в хората. 

А ти сериозно ли смяташ, че премахването на таксите за висше образование на хора, които са функционално неграмотни ще подобри качеството на кадрите в България?

И в момента сме първенци по брой висшисти на глава от населението, но и първенци средфункционално неграмотните сред тях...

Колко по-сериозно да ти го кажа....

Слагаш каруцата пред коня и изхода на подобно действие е прогнозируем на 1000%....

Функционалната неграмотност е проблем на педагогическите науки и е последица от неправилното обучение на децата между 6 и 8 годишна възраст. Ти слагаш каруцата пред коня. Темата е една, а говориш за съвсем различни проблеми. 

преди 11 часа, shishmanovp861 написа:

Не може всеки да е висшист. Трябва да има цедка. Тогава се подобрява качеството.

Разбира се, че трябва да има цедка и има такава.

Но според мен ситното сито не трябва да е на входа.

Нека да се дава шанс на повече младежи да учат каквото желаят. Въпроса е след приема да полагат нужните усилия за да завършат. Мога да ти дам страшно много примери от мои състуденти, които в средното са били много добри ученици - отличници, но в университета посредствени студенти, много такива и не завършиха. Разбира се има го и обратния пример, слаби ученици, хормоните бушуват като си на 15-16г., но след това им идва акъла в главата и са прилежни студенти. 

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 10 часа, Gaming_Solutions написа:

Мен също никой не ме е питал. То че винаги се намират начини е така, въпроса е на каква цена

На каква цена?

Зависи от възможностите на индивида...

Никой не е длъжен на никой...

Ако новата мярка накара някой да мисли една идея по-малко за насъщния и повече за образованието си, то отпадането на таксите ще доведат до покачване на качеството неминуемо.

Абсолютен ляв популизъм...

Доказано е във времето, че това е невярно...

Задължения на данъкоплатеца е да си плаща данъците. Правителството гласува бюджет как да бъдат харчени парите. 

Парите в бюджета не са на правителството...

Те са общи на всички нас и изразходването им трябва да бъде контролирано и в интерес на обществото...

Така че, не правителството дава на "ученолюбивите" студенти, а всеки данъкоплатец....

Чрез задължението си да внася данъци....

Нали вече се разбрахме, че държавната поръчка не се въвежда сега. Отпадането на таксите за студентите как влияе на заплатата на изпитващия?

Защото така е сигурно, че на студента таксата ще бъде платена...

Съответно този студент трябва да завърши, за да може университета да прибира таксата, а така да поддържа заплатата на изпитващия...

Наистина ли е нужно да се обясняват толкова елементарни неща?

А държавни поръчки изобщо не трябва да има, освен за армейски специалности, за полицейски и подобни...

Сектори които по презумпция са изцяло държавни....

Е така де...

Ми тъй де...

Вече от 35 години почти сме уж пазарна икономика, а не планова комунистическа....

Последно това лява идея ли е или популистка, че май се обърка?

Или ти се обърка поради неразбиране на материята май...

Още в началото казах - ляв популизъм...

Популизма не е нещо отделно - има ляв такъв и десен....

Не можеш да премахнеш таксите за определена категория. Студентите са пълнолетни и в общия случай се предполага, че са безработни. Баща ти може да е милионер, но ти се водиш без доходи. Държавата дори ти плаща осигуровките по време на следването.

Може и се прави по света...

Вариантите са много и по принип не е работа на държавата да се занимава с това...

Нейното задължение е да осигури законовите рамки....

Какъв МВФ, аз те питам конкретно коя реформа наложена ни насила от ЕС е провалила образованието ни. Общите приказки не на мен. Създаваш целенасочено грешни внушения в хората

Чети с разбиране пич....

Написал съм го достатъчно ясно...

Нищо не внушавам, но ти определено си самовнушаваш поради неразбиране на материята...

И освен общи популистки (при това крайно леви) приказки, друго като аргумент не си в състояние да предложиш...

преди 11 часа, Gaming_Solutions написа:

Функционалната неграмотност е проблем на педагогическите науки и е последица от неправилното обучение на децата между 6 и 8 годишна възраст. Ти слагаш каруцата пред коня. Темата е една, а говориш за съвсем различни проблеми

Наивно на безкрайна степен...

Тотално не си в състояние да схванеш, какви глупости пишеш...

Значи според писаницата ти, функционално неграмотни зрелостници могат да станат отлични студенти и съответно специалисти...

Коня е "вишото" и то ще тегли каруцата - училищното образование...

А всъщност е точно обратното  - висшето образование е следствието...

Разбира се, че трябва да има цедка и има такава.

Но според мен ситното сито не трябва да е на входа.

Нека да се дава шанс на повече младежи да учат каквото желаят. Въпроса е след приема да полагат нужните усилия за да завършат. Мога да ти дам страшно много примери от мои състуденти, които в средното са били много добри ученици - отличници, но в университета посредствени студенти, много такива и не завършиха. Разбира се има го и обратния пример, слаби ученици, хормоните бушуват като си на 15-16г., но след това им идва акъла в главата и са прилежни студенти. 

Тотална неадекватност...

Не количеството определя качеството...

А свободната конкуренция....

Няма как да бъдеш добър и знаещ студент, ако си бил посредствен ученик...

Бива, бива глупости, ама твоето вече е абсолютно неразбиране....

преди 13 часа, andiay написа:

На каква цена?

Зависи от възможностите на индивида...

Никой не е длъжен на никой...

Цената би могла да е пренебрегване на студентските задължения за сметка на насъщния.

Довода ти никой не е длъжен на никой звучи нелепо. По същата логика мога да използвам довода ти за хиляди примери. Дай да махнем здравната каса, какво като някой се е разболял, аз длъжен ли съм да му плащам лекарствата? Да се спасяваме поединично, нали? Или ти говориш само за образованието, или пък само за студентите, или пък само за таксите им ..? Не може да използваш подобни доводи, само когато на теб са ти от полза за да си защитиш безумната теза.

Абсолютен ляв популизъм...

Доказано е във времето, че това е невярно...

Как се е доказало във времето, че поемането на цялата такса (вместо 2/3 от нея) от държавата няма да помогне на студентите поне една идея да мислят повече за следването си?

Парите в бюджета не са на правителството...

Те са общи на всички нас и изразходването им трябва да бъде контролирано и в интерес на обществото...

Така че, не правителството дава на "ученолюбивите" студенти, а всеки данъкоплатец....

Чрез задължението си да внася данъци....

Аз къде съм казал, че парите са на правителството, посочи

Парламента гласува бюджет, той решава как да бъдат изразходвани средствата в него. Ти можеш да ги контролираш като излезеш и гласуваш на изборите. Твоите хора като дойдат на власт да си премахват държавната поръчка ако искат :)

Защото така е сигурно, че на студента таксата ще бъде платена...

Съответно този студент трябва да завърши, за да може университета да прибира таксата, а така да поддържа заплатата на изпитващия...

Наистина ли е нужно да се обясняват толкова елементарни неща?

А държавни поръчки изобщо не трябва да има, освен за армейски специалности, за полицейски и подобни...

Сектори които по презумпция са изцяло държавни....

Не работи така системата. В моя поток бяхме 200 човека, завършихме около 20% и причината не е защото не са си платили таксите останалите 80%. Основната причина беше, че не можеха да си вземат изпитите. По твоята логика щяха да бутат всички за да си приберат таксите. 

Ми тъй де...

Вече от 35 години почти сме уж пазарна икономика, а не планова комунистическа....

Аха, а ти си отявлен десен избирател... или не си? Както и да е

И Дания, Норвегия, Полша, Словения, Финландия, Чехия, Швеция и др. са все комунистически.

Или ти се обърка поради неразбиране на материята май...

Още в началото казах - ляв популизъм...

Популизма не е нещо отделно - има ляв такъв и десен....

Не може всяка социална мярка да я пришиваш като ляв популизъм. 

Може и се прави по света...

Вариантите са много и по принип не е работа на държавата да се занимава с това...

Нейното задължение е да осигури законовите рамки....

Ти си студент, пълнолетен си, ходиш на лекции и упражнения от сутрин до вечер, съответно не ходиш на работа и нямаш доходи. Кои са ти родителите и какви финансови възможности имат те няма никакво значение, защото си пълнолетен. Те може и да имат възможности, но да са решили да оставят детето си да се оправя вече само. Все тая, варианти има много.

Чети с разбиране пич....

Написал съм го достатъчно ясно...

Нищо не внушавам, но ти определено си самовнушаваш поради неразбиране на материята...

И освен общи популистки (при това крайно леви) приказки, друго като аргумент не си в състояние да предложиш...

Попитах те коя реформа наложена ни насила от ЕС е провалила образованието ни, понеже това твърдиш ти. Твой е избора дали ще дадеш конкретен отговор, но ако не го направиш твърденията ти са недоказани и олекват, пич.

Наивно на безкрайна степен...

Тотално не си в състояние да схванеш, какви глупости пишеш...

Значи според писаницата ти, функционално неграмотни зрелостници могат да станат отлични студенти и съответно специалисти...

Коня е "вишото" и то ще тегли каруцата - училищното образование...

А всъщност е точно обратното  - висшето образование е следствието...

Не ми слагай думи в устата, които не съм казал. Да защитаваш тезата си, използвайки очевидни факти, но нямащи нищо общо с темата е стар похват. Аз коментирам единствено предложението за поемането на цялата семестриална такса от държавата. Не отричам проблемите в образованието ни, нито че има нужда от реформи. Те нито започват, нито свършват с предложението.

Тотална неадекватност...

Не количеството определя качеството...

А свободната конкуренция....

Пак ми слагаш думи в устата, които не съм казал.

Какъв е проблема да приемеш повече студенти и после да отсееш плявата?

Няма как да бъдеш добър и знаещ студент, ако си бил посредствен ученик...

Бива, бива глупости, ама твоето вече е абсолютно неразбиране....

Не е вярно, примери много. Това е една доста деликатна възраст. Личи ти, че не си бил май студент и говориш общи приказки наизуст.

преди 9 часа, Gaming_Solutions написа:

Цената би могла да е пренебрегване на студентските задължения за сметка на насъщния.

Значи няма желание да се изучи...

Който има желание, намира начин да съчетава и едното, и другото...

Довода ти никой не е длъжен на никой звучи нелепо. По същата логика мога да използвам довода ти за хиляди примери. Дай да махнем здравната каса, какво като някой се е разболял, аз длъжен ли съм да му плащам лекарствата? Да се спасяваме поединично, нали? Или ти говориш само за образованието, или пък само за студентите, или пък само за таксите им ..? Не може да използваш подобни доводи, само когато на теб са ти от полза за да си защитиш безумната теза.

Безумната теза е твоя....

Българския вариант и на здравеопазване, и на образование е доказано водещ до посредствени резултати...

Но... не можеш да правиш аналогия между двете...

Щом държиш на солидарността, то защо се ограничаваш само с тези два примера?

Ми дай направо да минем на минимален гарантиран доход, а?

Ти, лично на колко души си помогнал пряко да получат образование?

Или да бъде на комунистическия принцип - "Другари, дайте, за да дадем"...

Как се е доказало във времето, че поемането на цялата такса (вместо 2/3 от нея) от държавата няма да помогне на студентите поне една идея да мислят повече за следването си?

Доказано във времето е, че човек, който има желание и природните дадености да учи, то намира начин да се изучи качествено...

Да ти подчертая отново - на държавата не й е работа да се меси във висшето образование....

Държавната поръчка е останка от соца, но тогава поне е имало някакъв смисъл от нея...

В момента няма никакъв...

Щом не можеш да го схванеш, то трябва да ти пиша ферман посочвайки всички зависимости, взаимовръзки и т.н....

Аз къде съм казал, че парите са на правителството, посочи

Парламента гласува бюджет, той решава как да бъдат изразходвани средствата в него. Ти можеш да ги контролираш като излезеш и гласуваш на изборите. Твоите хора като дойдат на власт да си премахват държавната поръчка ако искат

Не познаваш механизмите пич...

На теория е така, но....

Практиката я виждаме всички....

Откакто има "демокрация" в България, то реално парламентът е придатък на изпълнителната власт, еле па в последните 15 години....

Парламентарното мнозинство  гласува бюджет предложен от собственото му правителство...

Две трети от депутатите просто изпълняват чинно партийната си повеля...

Две трети от тях дори нямат и бегла представа за какво гласуват...

Контрол в България на практика няма, а дълг на всеки гражданин е да контролира...

Контрола не е на избори, а след изборите, без значение за кого си гласувал....

Мои хора няма как да дойдат на власт, защото такива няма...

Не работи така системата. В моя поток бяхме 200 човека, завършихме около 20% и причината не е защото не са си платили таксите останалите 80%. Основната причина беше, че не можеха да си вземат изпитите. По твоята логика щяха да бутат всички за да си приберат таксите

Точно така работи системата...

Стига си ми давал личен частен пример, който на всичкото отгоре работи против тезата ти...

Ако е имало цедка при приемането, процента завършили щеше да е доста по-голям...

Сам посочваш, че спънката не са били таксите, а неподготвеността им...

Реално погледнато, то почти всеки от тези 160 не е трябвало да бъдат приети...

Аха, а ти си отявлен десен избирател... или не си? Както и да е

По убеждения дясно-либерален, по политико-икономическата скала...

Избирател не съм, не съм гласувал за никоя партия или личност след 1997-а....

Гласувам за парламентарни избори с "Не подкрепям никого"...

На общински, кметски и за президент, дори и не ходя да гласувам...

И Дания, Норвегия, Полша, Словения, Финландия, Чехия, Швеция и др. са все комунистически.

Тцъ, не са комунистически...

Но... прилика между тяхната образователна система и нашата няма...

Не може всяка социална мярка да я пришиваш като ляв популизъм. 

Ляв популизъм е всяка социална мярка "на калпак"....

Ти си студент, пълнолетен си, ходиш на лекции и упражнения от сутрин до вечер, съответно не ходиш на работа и нямаш доходи. Кои са ти родителите и какви финансови възможности имат те няма никакво значение, защото си пълнолетен. Те може и да имат възможности, но да са решили да оставят детето си да се оправя вече само. Все тая, варианти има много.

Първото ми висше образование (бакалавър) завърших тук - изцяло платено...

Плащал съм го сам, а не родителите ми - работейки...

Второто вече бе в чужбина (бакалавър и магистратура) завърших в чужбина - първата година стипендия от частна фондация, но трябваше да се обвържа с много неща след завършването ми и затова скъсах с тях, естествено връщайки парите (заем от роднини) и кандидатствах за университетска стипендия, одобриха ме, но не покриваща общежитието (пак заем от роднини)...

Чак след завършването на бакалавърска степен получих разрешение и за работна виза, магистратурата също бе със стипендия, покриваща 75%...

Останалото вече си го изкарвах сам, като трябваше и да гледам новороденото си дете...

Нямам неиздържан изпит...

Завърших в "топ 20"....

Който иска - намира начин, приятелю...

А имах и по-лесни варианти - да си остана със стипендията от фондацията, да приема стипендия от частна фирма с последваща обвързаност и тн. и т.н....

Но... ценя свободата си и свободния си избор...

Вариантите наистина са много и съществуват по света...

Попитах те коя реформа наложена ни насила от ЕС е провалила образованието ни, понеже това твърдиш ти. Твой е избора дали ще дадеш конкретен отговор, но ако не го направиш твърденията ти са недоказани и олекват, пич.

Отговорих ти бе пич...

Смяната на нашата методика на образование бе първо сред изискванията на МВФ, за да ни дадат заем предотвратяващ фалита след Виденов...

После бе поставено като условие и от ЕС, за да започнат преговорите за присъединяване...

После бе условие за усвояване на предприсъединителните фондове....

Резултата от тези наложени реформи, бе драстичен спад в качеството на българското образование....

Не казвам, че е бил умишлено търсен ефект, вината не е на тези институции, а на българската политическа класа, която дори и не се опитва да защитава българския интерес....

Все ми е тая, дали ти, или който и да е, смята че твърденията ми нямат тежест....

Ако те интересува въпроса, няма нужда аз да ти доказвам, а можеш сам да потърсиш и да се убедиш прав ли съм или не съм....

Всичко казано от теб, също са просто лично твои, голи твърдения...

Не ми слагай думи в устата, които не съм казал. Да защитаваш тезата си, използвайки очевидни факти, но нямащи нищо общо с темата е стар похват. Аз коментирам единствено предложението за поемането на цялата семестриална такса от държавата. Не отричам проблемите в образованието ни, нито че има нужда от реформи. Те нито започват, нито свършват с предложението.

Ти каза ли, че цедката не трябва да бъде на входа?

Каза ли, че колкото се може повече трябва да учат за висше?

Коментирам липсващата логика в това популистко решение....

Висшето образование първо - не е задължително и второ - качеството му зависи от качеството на предходните етапи в образованието....

Да твърдиш, че може да коментираш това решение като някакъв изолиран от цялостната картина детайл е или признак на глупост, или на наивност, или на функционална неграмотност...

Таксите са най-маловажния проблем в образованието....

И цялостната издръжка на всеки един българин пожелал да стане студент да поеме държавата, това няма да подобри качеството....

При условие, че болшинството български зрелостници са функционално неграмотни това решение губи всякакъв смисъл....

Решението представлява слагане на каруцата пред коня...

Пак ми слагаш думи в устата, които не съм казал.

Какъв е проблема да приемеш повече студенти и после да отсееш плявата?

А какъв е проблема да отсееш плявата още на входа?

Както се прави навсякъде....

Това удебеленото представлява - количеството определя качеството...

Не аз ти слагам думи в устата, а ти май не разбираш какво говори устата ти...

Не е вярно, примери много.

Вярно е, примери много....

Това е една доста деликатна възраст.

И всеки е минал през нея....

И функционално грамотния и функционално неграмотния....

преди 12 часа, Gaming_Solutions написа:

Личи ти, че не си бил май студент и говориш общи приказки наизуст

Личи си, че не разбираш, какво говориш....

За да усвоиш материала в университет, то трябва първо да си усвоил материала до завършване на средното си образование...

Или викаш, че може да си бил двойкаджия в училището по математика, но после да решаваш интегрални уравнения за отличен?

Висшето образование е последна степен от едно дълго и поетапно надграждане в образователния процес...

Не може да правиш скок направо към него....

Твоето са общи приказки и фантасмагорни илюзии, продиктувани изцяло от "фенски" мотив...

Губят ти се всички взаимовръзки....

Да, не съм бил нито ученик, нито студент от твоя тип и се радвам от този факт...

преди 4 минути, andiay написа:

Това е центърът на темата бе. Образованието няма да се оправи в скоро време и а аз не искам да го плащам на десетки хиляди просто защото им се е отворила възможността. С тази мярка не искат да борят проблемите на образованието, ако това им беше целта съвсем други неща щяха да правят. А ако дискутираме проблемите му, до сега ако имаше нещо, което да спираше поне някакъв малък процент некадърници бяха таксите, че за какво му е на някой двойкаджия да си плаща за нещо, което не му харесва, а сега целият процент некадърници ще могат да завършат, за да имат ей така нещо (диплома за висше) дето иначе пренебрежително даже щяха подминат, ако на всичкото отгоре им искаха пари. Така образование не се оправя. Нито демографския проблем, нацията се топи не защото на някой таксата му за някаква мулти специалност за специалисти по нищознание не се покрива, а съм сигурен че идеята на кретените е свързана с някаква мярка дето уж да го бори този проблем. 

Това е центърът на темата бе. Образованието няма да се оправи в скоро време и а аз не искам да го плащам на десетки хиляди просто защото им се е отворила възможността. С тази мярка не искат да борят проблемите на образованието, ако това им беше целта съвсем други неща щяха да правят. А ако дискутираме проблемите му, до сега ако имаше нещо, което да спираше поне някакъв малък процент некадърници бяха таксите, че за какво му е на някой двойкаджия да си плаща за нещо, което не му харесва, а сега целият процент некадърници ще могат да завършат, за да имат ей така нещо (диплома за висше) дето иначе пренебрежително даже щяха подминат, ако на всичкото отгоре им искаха пари. Така образование не се оправя. Нито демографския проблем, нацията се топи не защото на някой таксата му за някаква мулти специалност за специалисти по нищознание не се покрива, а съм сигурен че идеята на кретените е свързана с някаква мярка дето уж да го бори този проблем. 

Чатботе....

По изключение си наполовина поне прав....

Макар и да си личи чатботското.....

Центъра на темата е има ли смисъл в отпадането на таксите....

Тезата ми е, че е безсмислено...

Няма как да се коментира този "център" без да се коментира образованието като цяло....

Което правиш и ти,, в случая...

Та... не се опитвай ти да ми казваш кое е център и кое не...

Демографията вече наистина няма връзка с темата...

П.С. Като не си чел кво ми е мнението - не го коментирай...

преди 2 минути, andiay написа:

Чатботе....

По изключение си наполовина поне прав....

Макар и да си личи чатботското.....

Центъра на темата е има ли смисъл в отпадането на таксите....

Тезата ми е, че е безсмислено...

Няма как да се коментира този "център" без да се коментира образованието като цяло....

Което правиш и ти,, в случая...

Та... не се опитвай ти да ми казваш кое е център и кое не...

Демографията вече наистина няма връзка с темата...

П.С. Като не си чел кво ми е мнението - не го коментирай...

Признавам, някои мнения ти ги чета, а други (повечето) не и просто идвам да те хвана за врата и да те душа, когато ми е паднало да си търся жертва. Ако искаш ме наричай чатбот, аз не те наричам с думата, която бих и елегантно без да ти я казвам мисля че сам се сещаш коя. Просто тук беше горе-долу на моето мнение за таксите, аз само добавих малко.

Признавам, някои мнения ти ги чета, а други (повечето) не и просто идвам да те хвана за врата и да те душа, когато ми е паднало да си търся жертва.

"- Удуши го Пешо! - викали мравките на единствената мравка останала да виси на врата на слона.

- Е, как да го удуша, като ми се губи между пръстите - отговорил Пешо, тупвайки на земята - Нека живее!"

Та и ти така - душиш ме, ама ти се губя между пръстите....

А жертвата винаги си ти - на самия себе си...

Ако искаш ме наричай чатбот, аз не те наричам с думата, която бих и елегантно без да ти я казвам мисля че сам се сещаш коя

Наричам те чатбот, защото манталитета и поведението ти е на чатбот...

Последното нещо върху, което бих се замислил е с коя дума би ме нарекъл....

Досега си пробвал поне дузина - еднакво неуспешно....

преди 3 минути, Гражданин написа:

Просто тук беше горе-долу на моето мнение за таксите, аз само добавих малко.

Това, което си "добавил" е глупост, нямаща нищо общо с темата....

Ако действително искаш да научиш нещо по въпроса, то в мненията си съм дал достатъчно отправни точки и насоки....

Не давам готови отговори....

Човек така се образова - сравнявайки различните насоки и произтичащите от тях отговори...

преди 1 минута, andiay написа:

"- Удуши го Пешо! - викали мравките на единствената мравка останала да виси на врата на слона.

- Е, как да го удуша, като ми се губи между пръстите - отговорил Пешо, тупвайки на земята - Нека живее!"

Та и ти така - душиш ме, ама ти се губя между пръстите....

А жертвата винаги си ти - на самия себе си...

Наричам те чатбот, защото манталитета и поведението ти е на чатбот...

Последното нещо върху, което бих се замислил е с коя дума би ме нарекъл....

Досега си пробвал поне дузина - еднакво неуспешно....

Това, което си "добавил" е глупост, нямаща нищо общо с темата....

Ако действително искаш да научиш нещо по въпроса, то в мненията си съм дал достатъчно отправни точки и насоки....

Не давам готови отговори....

Човек така се образова - сравнявайки различните насоки и произтичащите от тях отговори...

Спри да ми се обясняваш в стихове колко съм ти интересен, темата е за друго. С бунта на мравките почна интересно, стана ми тъжно за слона как го тормозят мравките. Не знам дали си гледал планетата на животните, но мравките могат да надвият слоновете. Големите бозайници, макар и да са огромни и силни, могат да дадат фира като нищо от малките мравки и термити. Тези насекоми им причинят не само дразнене с хапане, но и сериозни неврологични нарушения и панически атаки. Някои могат да влизати дълбоко в ушите им. Хапят им тъпанчетата и им предивзикват усещане за силен неприятен шум, което ги вкарва в такава паника, че хукват да бягат, дори стигат до самоубийство мятайки се от скали или давейки се в езера и реки. Буквално слоновете са безпомощни при атака от мравки. Я сега пак ми довърши историята за Пешо мравката и неговите братя и големия тъп слон.

Спри да ми се обясняваш в стихове колко съм ти интересен, темата е за друго.

Ти си ми тотално безинтересен отдавна....

Не ме ли цитираш или споменеш - дори не забелязвам участваш ли или не...

Като е за друго темата - то коментирай нея или мнението ми по нея, а не мен....

С бунта на мравките почна интересно, стана ми тъжно за слона как го тормозят мравките. Не знам дали си гледал планетата на животните, но мравките могат да надвият слоновете. Големите бозайници, макар и да са огромни и силни, могат да дадат фира като нищо от малките мравки и термити. Тези насекоми им причинят не само дразнене с хапане, но и сериозни неврологични нарушения и панически атаки. Някои могат да влизати дълбоко в ушите им. Хапят им тъпанчетата и им предивзикват усещане за силен неприятен шум, което ги вкарва в такава паника, че хукват да бягат, дори стигат до самоубийство мятайки се от скали или давейки се в езера и реки. Буквално слоновете са безпомощни при атака от мравки.

Затова ти викам чатбот....

Тотално неспособен да прочита....

С "научно-популярни познания"....

преди 1 минута, Гражданин написа:

Я сега пак ми довърши историята за Пешо мравката и неговите братя и големия тъп слон.

Басните и вицовете  са алегории чатботе....

Гаргата е много по-интелигентна от лисицата в природата...

Но... в бяснята не е така...

И апропо - слоновете изобщо не са тъпи животни, малко са животните с по-голям интелект от тях....

А от обикновените мравки до термити разликата е огромна...

По животинската планета не ти ли казаха, че не всички мравки хапят и какъв трябва да е броят им, за да ги усети въобще слона...

Слонът се губи между пръстите на мравката Пешо....

Аналогично и аз се губя между пръстите ти....

преди 14 минути, andiay написа:

Ти си ми тотално безинтересен отдавна....

Не ме ли цитираш или споменеш - дори не забелязвам участваш ли или не...

Като е за друго темата - то коментирай нея или мнението ми по нея, а не мен....

Затова ти викам чатбот....

Тотално неспособен да прочита....

С "научно-популярни познания"....

Басните и вицовете  са алегории чатботе....

Гаргата е много по-интелигентна от лисицата в природата...

Но... в бяснята не е така...

И апропо - слоновете изобщо не са тъпи животни, малко са животните с по-голям интелект от тях....

А от обикновените мравки до термити разликата е огромна...

По животинската планета не ти ли казаха, че не всички мравки хапят и какъв трябва да е броят им, за да ги усети въобще слона...

Слонът се губи между пръстите на мравката Пешо....

Аналогично и аз се губя между пръстите ти....

Мравките също са умни. Интелектът им е на друго ниво. Ако си гледал научнопопулярни серии, това са животните които имат цели  империи под краката ни, буквално милиони квадратни километри галерии с интелигентна мрежа, която изумява учените и до ден днешен. Слонът също е умен, но по свой начин. Няма слонове дето да могат да създадат цивилизация. Мравките са много по-изумителни бих казал, имат общества близки до нещо, което може да наречеш цивилизация. Но това са въпроси на гледни точки.

Мравките също са умни. Интелектът им е на друго ниво. Ако си гледал научнопопулярни серии, това са животните които имат цели  империи под краката ни, буквално милиони квадратни километри галерии с интелигентна мрежа, която изумява учените и до ден днешен. Слонът също е умен, но по свой начин. Няма слонове дето да могат да създадат цивилизация. Мравките са много по-изумителни бих казал, имат общества близки до нещо, което може да наречеш цивилизация. Но това са въпроси на гледни точки.

Мравките не са умни, чатботе, на никакво ниво....

Казах ти - всичките ти "познания" са научно популярни....

Няма животни към момента способни да построят общност, която дори и с 1 млн. условности да бъде сравнявана с цивилизация....

Еволюцията е дала на всеки вид това от което е имал нужда, за да се приспособи и оцелее...

За мравките е било важно да могат да изграждат тези галерии и са го усвоили....

Било е важно да имат строго йерархична "общност" и са го постигнали....

За да оцелеят като вид...

Няма никаква интелигентност в това....

За слоновете всички тези "достижения" не са били необходими....

Но... при всички случаи слонът има по-висок "интелект" от мравката....

Виж от гарвана, маймуната, делфина - не.....

Не е въпрос на гледна точка, а на знания...

преди 18 часа, andiay написа:

Значи няма желание да се изучи...

Който има желание, намира начин да съчетава и едното, и другото...

То винаги може да намериш начин да се дипломираш, въпроса е да вземеш максимално много от следването, а не минимума за дипломата, тук не говорим за това. Понякога дори е невъзможно физически да присъстваш и на лекции и на работа. И не, не казвам, че с отпадането на семестриалните такси ще отпадне и нуждата някои студенти да работят по време на следването си, но поне ще им даде възможността да си намерят почасова работа и така да съчетават и едното и другото

Безумната теза е твоя....

Българския вариант и на здравеопазване, и на образование е доказано водещ до посредствени резултати...

Но... не можеш да правиш аналогия между двете...

Щом държиш на солидарността, то защо се ограничаваш само с тези два примера?

Ми дай направо да минем на минимален гарантиран доход, а?

Ти, лично на колко души си помогнал пряко да получат образование?

Или да бъде на комунистическия принцип - "Другари, дайте, за да дадем"...

Ама това е твоя теза, защо да не правя аналогия между двете? Нали никой на никой не беше длъжен или ти си на пронципа всички сме равни, но някои сме по-равни?

Доказано във времето е, че човек, който има желание и природните дадености да учи, то намира начин да се изучи качествено...

Да ти подчертая отново - на държавата не й е работа да се меси във висшето образование....

Държавната поръчка е останка от соца, но тогава поне е имало някакъв смисъл от нея...

В момента няма никакъв...

Щом не можеш да го схванеш, то трябва да ти пиша ферман посочвайки всички зависимости, взаимовръзки и т.н....

Пак ще си повторя въпроса, защото не отговаряш:

Не познаваш механизмите пич...

На теория е така, но....

Практиката я виждаме всички....

Откакто има "демокрация" в България, то реално парламентът е придатък на изпълнителната власт, еле па в последните 15 години....

Парламентарното мнозинство  гласува бюджет предложен от собственото му правителство...

Две трети от депутатите просто изпълняват чинно партийната си повеля...

Две трети от тях дори нямат и бегла представа за какво гласуват...

Контрол в България на практика няма, а дълг на всеки гражданин е да контролира...

Контрола не е на избори, а след изборите, без значение за кого си гласувал....

Мои хора няма как да дойдат на власт, защото такива няма...

Пак се отплесваш... Къде съм казал, че парите са на правителството?

Точно така работи системата...

Стига си ми давал личен частен пример, който на всичкото отгоре работи против тезата ти...

Ако е имало цедка при приемането, процента завършили щеше да е доста по-голям...

Сам посочваш, че спънката не са били таксите, а неподготвеността им...

Реално погледнато, то почти всеки от тези 160 не е трябвало да бъдат приети...

Не, не работи така.

Пример с 200 човека поток наричаш личен частен?

Аз писах вече, че цедка трябва да има на входа (при приема), но основното сито трябва да е при самото следване. Ще го разпиша по-разбираемо, явно има нужда. От тези които завършихме имаше адски много хора влезли с 3-ки (годината преди да въведат матурите), а от 160-те незавършили заради невзети изпити имаше и такива с много висок бал при приема. Общо взето няма ясно изразена тенденция, че ако влезеш с висок бал ще си добър студент или обратното. Така вече по-ясно ли е, още ли примера ми работи против тезата?

По убеждения дясно-либерален, по политико-икономическата скала...

Избирател не съм, не съм гласувал за никоя партия или личност след 1997-а....

Гласувам за парламентарни избори с "Не подкрепям никого"...

На общински, кметски и за президент, дори и не ходя да гласувам...

Много хитро да се представяш за дясно мислещ и да плюеш по всичко (управлението, ЕС, МВФ...) и в същото време представящ малка част от реформата в образованието като популистка лява идея и наследство от комунизма. Наследство от соца, но тогава е имало смисъл, както казваш. Така целиш да отвратиш десните избиратели, защото те те приемат като уж един от тях. Нещо като "Троянски кон".

Тцъ, не са комунистически...

Но... прилика между тяхната образователна система и нашата няма...

Не говорим за образователната система като цяло, темата е за семестриалните такси. В гореспоменатите държави, държавата ги плаща

Ляв популизъм е всяка социална мярка "на калпак"....

Аха и изброените по-горе страни са все същите гадни леви популисти?

Първото ми висше образование (бакалавър) завърших тук - изцяло платено...

Плащал съм го сам, а не родителите ми - работейки...

Второто вече бе в чужбина (бакалавър и магистратура) завърших в чужбина - първата година стипендия от частна фондация, но трябваше да се обвържа с много неща след завършването ми и затова скъсах с тях, естествено връщайки парите (заем от роднини) и кандидатствах за университетска стипендия, одобриха ме, но не покриваща общежитието (пак заем от роднини)...

Чак след завършването на бакалавърска степен получих разрешение и за работна виза, магистратурата също бе със стипендия, покриваща 75%...

Останалото вече си го изкарвах сам, като трябваше и да гледам новороденото си дете...

Нямам неиздържан изпит...

Завърших в "топ 20"....

Който иска - намира начин, приятелю...

А имах и по-лесни варианти - да си остана със стипендията от фондацията, да приема стипендия от частна фирма с последваща обвързаност и тн. и т.н....

Но... ценя свободата си и свободния си избор...

Вариантите наистина са много и съществуват по света...

Ето това е личен частен пример, а не моя... И пак не отговори как ще докажеш дали даден студент е наистина нуждаещ се или не?

Отговорих ти бе пич...

Смяната на нашата методика на образование бе първо сред изискванията на МВФ, за да ни дадат заем предотвратяващ фалита след Виденов...

После бе поставено като условие и от ЕС, за да започнат преговорите за присъединяване...

После бе условие за усвояване на предприсъединителните фондове....

Резултата от тези наложени реформи, бе драстичен спад в качеството на българското образование....

Кое е това нещо, което преобърна каруцата, въвеждането на тристепенната система на обучение ли?

Не казвам, че е бил умишлено търсен ефект, вината не е на тези институции, а на българската политическа класа, която дори и не се опитва да защитава българския интерес....

Все ми е тая, дали ти, или който и да е, смята че твърденията ми нямат тежест....

Ако те интересува въпроса, няма нужда аз да ти доказвам, а можеш сам да потърсиш и да се убедиш прав ли съм или не съм....

Всичко казано от теб, също са просто лично твои, голи твърдения...

Ееееее, не е интересно така, помолихте да дадеш пример за силово наложени ни реформи в образованието от МВФ и ЕС, а ти как как смекчи тона. Първоначално звучеше така:

на 31.01.2024 г. в 19:39, andiay написа:

Хората от ЕС, а и не само от там, отдавна разсипаха образованието ни със силовото налагане на смяна на методиката, започнало още в края на 90-те години...

Резултата го виждаме днес - на първо място в ЕС по функционална неграмотност, над 50 % 2-ки на матурите и т.н. и т.н....

Виж колко по-добре звучеше в началото, доста по-различно от сега. 😆

Ти каза ли, че цедката не трябва да бъде на входа?

Каза ли, че колкото се може повече трябва да учат за висше?

Коментирам липсващата логика в това популистко решение....

Висшето образование първо - не е задължително и второ - качеството му зависи от качеството на предходните етапи в образованието....

Да твърдиш, че може да коментираш това решение като някакъв изолиран от цялостната картина детайл е или признак на глупост, или на наивност, или на функционална неграмотност...

И цялостната издръжка на всеки един българин пожелал да стане студент да поеме държавата, това няма да подобри качеството....

При условие, че болшинството български зрелостници са функционално неграмотни това решение губи всякакъв смисъл....

Решението представлява слагане на каруцата пред коня...

Това май вече го уточнихме по-горе. Казах, че основното сито трябва да е след приема. На входа трябва да влизат само хора, притежаващи поне минималните необходими знания за да могат да асимилират първоначално подадения им материал в университета.

А какъв е проблема да отсееш плявата още на входа?

Както се прави навсякъде....

Това удебеленото представлява - количеството определя качеството...

Не аз ти слагам думи в устата, а ти май не разбираш какво говори устата ти...

Защото не можеш да определиш кое дете е плява и кое не. Да, на 18-19г. са си все още деца, макар да се водят пълнолетни. Колкото и да ти се иска "всички да сме равни" не сме. Различни сме. Някои по-рано влизат в пубертета, други по-късно излизат, различни хормони бушуват из телата ни в различен етап от живота.

Освен всичко това, ситното сито на входа караше университетите все повече да вдигат критериите за прием. Стигна се до там, че за да влезеш във ВУЗ трябва да ходиш на частни уроци, което е напълно излишно. И без това (ако вземе за пример математиката) в математическите гимназии се изучава математика на едно доста високо ниво, а какво остава и да се готвиш допълнително с уроци. Така беше преди 10-15г., сега заради по-малкия брой кандидат-студенти и въвеждането на матурите е по-различно.

Вярно е, примери много....

И всеки е минал през нея....

И функционално грамотния и функционално неграмотния....

Всеки е минал през нея по различен начин.

И вземи прочети най-после за функционалната неграмотност...

Личи си, че не разбираш, какво говориш....

За да усвоиш материала в университет, то трябва първо да си усвоил материала до завършване на средното си образование...

Или викаш, че може да си бил двойкаджия в училището по математика, но после да решаваш интегрални уравнения за отличен?

Висшето образование е последна степен от едно дълго и поетапно надграждане в образователния процес...

Не може да правиш скок направо към него....

Твоето са общи приказки и фантасмагорни илюзии, продиктувани изцяло от "фенски" мотив...

Губят ти се всички взаимовръзки....

Да, не съм бил нито ученик, нито студент от твоя тип и се радвам от този факт...

Всъщност като човек учил три висши математики мога с ръка на сърцето да потвърдя, че за да решаваш матрици и интегрални уравнения не е нужно да си бил отличник в гимназията :) Не че е лесно, просто наученото в средното няма да ти помогне особено много.

Ти учил ли си висша математика, знаеш ли какво се изучава в I, II и III част?

току-що, Gaming_Solutions написа:

То винаги може да намериш начин да се дипломираш, въпроса е да вземеш максимално много от следването, а не минималния минимум за дипломата, тук не говорим за това.

За да вземеш максимално от следването, то трябва първо да си взел максимално много от предходните етапи на образователния процес...

Единствено и само тогава....

Оценките в дипломата не гарантират нищо в България....

току-що, Gaming_Solutions написа:

Понякога дори е невъзможно физически да присъстваш и на лекции и на работа. И не, не казвам, че отпадането на семестриалните такси ще лиши студентите от нуждата да работят по време на следването си, но поне ще им даде спокойствие да си намерят почасова работа и така да съчетават и едното и другото

Дадох ти личен пример, как съм съчетавал едното с другото....

Щом аз съм могъл, то значи всеки може...

А не съм бил само аз така...

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Ама това е твоя теза, защо да не правя аналогия между двете? Нали никой на никой не беше длъжен или ти си на пронципа всички сме равни, но някои сме по-равни?

Защото здравеопазването по конституция е оформено по друг начин....

Държавата там има ясно определен ангажимент, както и всички нейни граждани....

В образованието, този ангажимент се изчерпва със средното...

Ако държиш всички да сме равни, то тогава нека държавата поеме таксите на всеки български гражданин пожелал да следва...

Защо трябва да бъде само за тези с държавна поръчка?

Хората имат равни права и задължения, но няма как да са равни във всичко...

преди 16 минути, Gaming_Solutions написа:

Пак ще си повтиря въпроса, защото не отговаряш:

И сто пъти да ти се отговори, ще го зададеш за 101-ви път...

Причината за това, не е в отговарящия...

преди 19 минути, Gaming_Solutions написа:

Пак се отплесваш... Къде съм казал, че парите са на правителството?

Пак не схващаш какво ти се отговаря....

преди 21 минути, Gaming_Solutions написа:

Не, не работи така.

Пример с 200 човека поток наричаш личен частен?

Ами сред моя поток от 40 човека, завършихме 34....

Къде е корелацията с твоя?

преди 23 минути, Gaming_Solutions написа:

Аз писах вече, че цедка трябва да има на входа (при приема), но основното сито трябва да е при самото следване. Ще го разпиша по-разбираемо, явно има нужда. От тези които завършихме имаше адски много хора влезли с 3-ки (годината преди да въведат матурите), а от 160-те незавършили заради невзети изпити имаше и такива с много висок бал при приема. Общо взето няма ясно изразена тенденция, че ако влезеш с висок бал ще си добър студент или обратното. Така вече по-ясно ли е, още ли примера ми работи против тезата?

Цедката при приема трябва да се прецизира, както и балообразуването и самия приемен изпит....

3-ка в едно училище, може да е повече от 6-ца в друго...

Има ясно изразена тенденция показваща, че университетите и студентите в България са повече от необходимото...

Ти не си наясно, че примера ти опровергава тезата ти....

Съмнявам се, че и ще ти стане ясно...

преди 32 минути, Gaming_Solutions написа:

Много хитро да се представяш за дясно мислещ и да плюеш по всичко (управлението, ЕС, МВФ...) и в същото време представящ малка част от реформата в образованието като популистка лява идея и наследство от комунизма. Така целиш да отвратиш десните избиратели, защото те те приемат като уж един от тях. Нещо като "Троянски кон".

Разбрахме, че не знаеш видовете популизъм....

Сега се разбира и че не знаеш как се определя ляво / дясно и колко вида бива...

Управлението в България никога не е било дясно от поне 80 години...

Най-дясната икономическа мярка за този период я наложи левият Станишев - плоския данък...

ЕС е пример за ляво-либерална политика, няма нищо дясно в него от момента в който от ЕО се превърна в ЕС....

МВФ е подвластен на "модерната" към момента политическа линия най-вече в САЩ....

Той е инструмент за прокарването й....

Също нищо дясно няма в него...

Това е имитация на реформа, а не реформа и само ще задълбочи проблемите, а няма да спомогне за решаването им...

В България десните избиратели вече няма, както и леви....

На избори ходят само партийни фенове като теб...

В мисленето ти няма нищо дясно, решил си, че си "десен", щот те са "умнокрасивите", "европейците" и т.н....

И гласуваш за отявлени ляво либерални популисти....

Когато човек е наясно с терминологията и принципите в политиката, то изгражда убеждението си стъпвайки на тях и е невъзможно "троянски кон" или някой "Мерлин" да го "отврати"....

Троянския кон са т.н. десни партии в България (а вече и не само тук), които ти внушават, че са десни ползвайки единствено антикомунистическа риторика, докато прокарват ляво либерални популистки политики....

преди 57 минути, Gaming_Solutions написа:

Не говорим за образователната система като цяло, темата е за семестриалните такси. В гореспоменатите държави, държавата ги плаща

Опитай да кандидатстваш в Швеция и ще разбереш за какво ти говоря....

Там и за българи е безплатно...

Разбери най-накрая, че висшето образование е заключителният етап на цялостния образователен цикъл....

Плащат, но не плащат "на калпак"....

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Аха и изброените по-горе страни са все същите гадни леви популисти?

Не е на калпак там бре...

Там държавни поръчки няма...

По съвсем друг начин определят специалностите...

А скандинавските страни по принцип са ляво либерални....

Което за тях е добре, превръща се в проблем напоследък....

В Швеция и здравеопазването е напълно безплатно, или поне беше до скоро....

Въпрос на манталитет....

Но... за успех на подобни леви политики, държавата трябва да е достатъчно богата....

А ние не сме...

Ето това е личен частен пример, а не моя...

Да, личен  пример е....

Такъв бе и за 50% от колегите ми....

Който иска - намира начин...

И пак не отговори как ще докажеш дали даден студент е наистина нуждаещ се или не?

Лесно...

Както са ме карали да доказвам и аз.....

Кандидатствай за университетска стипендия в САЩ или Великобритания и ще разбереш....

Кое е това нещо, което преобърна каруцата, въвеждането на тристепенната система на обучение ли?

Колко пъти да ти отговоря - смяна на методиката в цялостния образователен процес....

Тристепенна система имаше и преди - начално, основно и средно (гимназиално или техническо)...

Съответно във следващия етап - полувисше, висше и докторантура....

преди 17 часа, andiay написа:

Не казвам, че е бил умишлено търсен ефект, вината не е на тези институции, а на българската политическа класа, която дори и не се опитва да защитава българския интерес..

Ееееее, не е интересно така, помолихте да дадеш пример за силово наложени ни реформи в образованието от МВФ и ЕС, а ти как как смекчи тона. Първоначално звучеше така:

на 31.01.2024 г. в 19:39, andiay написа:

Хората от ЕС, а и не само от там, отдавна разсипаха образованието ни със силовото налагане на смяна на методиката, започнало още в края на 90-те години...

Резултата го виждаме днес - на първо място в ЕС по функционална неграмотност, над 50 % 2-ки на матурите и т.н. и т.н....

Виж колко по-добре звучеше в началото, доста по-различно от сега. 😆

Едно и също нещо ти казвам....

Това, че ти не си в състояние да схванеш по една или друга причина - не е мой проблем....

Това май вече го уточнихме по-горе. Казах, че основното сито трябва да е след приема. На входа трябва да влизат само хора, притежаващи поне минималните необходими знания за да могат да асимилират първоначално подадения им материал в университета.

Е, в реномираните университети по света не мислят така....

Ситото е от входа до изхода....

Не може с минимум знания, да асимилираш първоначално подаден материал в университета...

Ще има голяма пропаст за прескачане....

Защото не можеш да определиш кое дете е плява и кое не. Да, на 18-19г. са си все още деца, макар да се водят пълнолетни.

Без проблем се определя....

Колкото и да ти се иска "всички да сме равни" не сме.

Нъл това казвам и аз - не сме....

Различни сме. Някои по-рано влизат в пубертета, други по-късно излизат, различни хормони бушуват из телата ни в различен етап от живота.

Именно де...

Пубертета и хормоните нямат никаква връзка към умствените заложби....

Някои хора дори никога не напускат пубертета...

Невъзможно е, 18-19-20 годишен индивид "проспал" средното си образование да бъде добър студент и да усвои знания, които последствие да прилага и надгражда....

Доказано е...

Може да се добере до диплома, но не и да усвои знания....

Всеки реномиран университет базира приема си на този постулат - първото ситно сито....

Като ти се позволява да кандидатстваш отново...

Никой не е казал, че в университет трябва да кандидатстват и приемат само 18-19-20 годишни...

Когато кандидатствах за университет в чужбина бях на 28 години...

Всеки е минал през нея по различен начин.

Вероятно....

Макар разликите да не са чак толкова съществени....

И вземи прочети най-после за функционалната неграмотност...

Като чета как възприемаш и последствие отговаряш на написаното от мен, май на теб ти се налага да четеш какво е то функционална неграмотност....

Най-общо казано - невъзможност да осмислиш и анализираш подаден писмен или устен материал...

Няма оправия след определена възраст...

преди 2 часа, Gaming_Solutions написа:
преди 17 часа, andiay написа:

Кое от това не разбра, че ми отговаряш така....

Всъчщност като човек учил три висши математики мога с ръка на сърцето да потвърдя, че за да решаваш матрици и интегрални уравнения не е нужно да си бил отличник в гимназията :) Не че е лесно, просто наученото в средното няма да ти помогне

Ако не си бил в състояние да научиш материала в средното, то няма начин да усвоиш и висшата математика...

Ти учил ли си висша математика, знаеш ли какво се изучава в I, II и III част?

Мхм, макар и доста отдавна....

По спомен :

I-ва -  линейна алгебра, аналитична геометрия и математически анализ...

II-ра - числови редове, функции, диференциални уравнения и пак интеграли...

III- та - теория на вероятностите и комплексен анализ и май пак имаше функции и интеграли...

Ако греша, признавам си, че не съм убеден в точния порядък....

Някои неща  ползвам в работата си и до днес....

Усвояването на други пък ми е помогнало в последващото ми следване...

Не съм бил отличник по математика в средното, но то и бе много трудно да бъдеш такъв в училището и паралелката в която бях...

Просто изискванията към нас бяха изключително високи, а мен яко ме бе треснал пубертета още от 7-ми клас...

Но... поне бях с оценка "много добър"...

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.