Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отпадат таксите за висше образование у нас

Featured Replies

преди 19 минути, цър-вул написа:

частни ВУЗ

Списък на висшите училища в България – Уикипедия (wikipedia.org)

Не съм си поставил за цел, за да разбера кои са частни и кои държавни след "първата" промяна. 

Това означава ли, че и частните ВУЗ ще бъдат задължени да приемат българи заради "държавен пакет" някакъв?

Какво изобщо означава висше образование? Придобиване на докторска титла ли? 

Какво изобщо означава да си бакалавър

Може да си специалист и без такъв вид титли!!! 

Висши знания може да получиш и извън такова училище. Въпроса се свежда да се явиш на изпити и да ги вземеш! И в този случай за какво ми е висше образование, ако съм се реализирал в частният бизнес? 

Друг е въпроса, че някои с висше образование получено извън България да положи приравнителни изпити, за да може да заема дадена длъжност в държавни предприятие и/или организация, че извън България може да си станал доктор по някаква дисциплина, но да не си специалист. ;) 

И за момента отивайки в друга държава, то българите първо полагат приравнителни изпити, за да бъдат назначени в държавния апарат на другата държава. 

Та, да попитам: Колко държавни предприятия останаха в Държавата ни и за какво е изобщо да имаме българско висше образование, след като то не се признава от ЕС или друг вид държавност?! 

Някакви маневри из академичните среди се правят. = Някои "приватизират" този вид образование в България. Ще видим!   

• Отговори 179
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Няма ли да е по - добре да е абсолютно безплатно само за тези, които подпишат предварителен договор за работа в България за срок от минимум 15 години. Ще работят по специалността си.

• Но трябва да подобрят и качеството.

• Клонинга
    Клонинга

Значи, учим ги у нас, даваме повече пари в милиони за да имаме кадри, понеже липсват такива в БГ, а като завършват, те пак изтичат навън, понеже там стандарта е друг и плащат на работниците. Демек, пл

• Автор
преди 5 минути, dioib написа:

Не съм си поставил за цел, за да разбера кои са частни и кои държавни след "първата" промяна.

Е, те там е ключът от палатката.
И пак се разливаш в стил ШОП. Само и само твоята крава да е мъжка. Нищо ново.
https://universiteti.bgstart.net/частни-университети-и-колежи/
Махни колежите и ще останат 5 уни.
Не, че нещо - само да ти посоча, че нищо не знаеш/можеш - те така се търси и предоставя инфо... ;) 
Не се напъвай - толко си мо'еш

преди 50 минути, Gaming_Solutions написа:

Той (и други) не е наясно що е то държавна поръчка

А ти наясно ли си що е то държавна поръчка?

преди 28 минути, dioib написа:

Списък на висшите училища в България – Уикипедия (wikipedia.org)

Това означава ли, че и частните ВУЗ ще бъдат задължени да приемат българи заради "държавен пакет" някакъв?

Никой нищо не е задължен, ВУЗ-ве, които приемат държавна поръчка ще си получават всичките парите от държавата, а не както беше до сега, от държавата+студентите

Какво изобщо означава висше образование? Придобиване на докторска титла ли? 

Какво изобщо означава да си бакалавър?

Не, придобиване на докторска титла е след като си завършил магистратура, а магистратурата е след бакалаварска степен.

Може да си специалист и без такъв вид титли!!! 

Може, и?

Висши знания може да получиш и извън такова училище. Въпроса се свежда да се явиш на изпити и да ги вземеш! И в този случай за какво ми е висше образование, ако съм се реализирал в частният бизнес? 

Кой те кара да изкарваш висше образование? Ти чу, че е безплатно и хайде :)

Друг е въпроса, че някои с висше образование получено извън България да положи приравнителни изпити, за да може да заема дадена длъжност в държавни предприятие и/или организация, че извън България може да си станал доктор по някаква дисциплина, но да не си специалист. ;) 

И за момента отивайки в друга държава, то българите първо полагат приравнителни изпити, за да бъдат назначени в държавния апарат на другата държава. 

Та, да попитам: Колко държавни предприятия останаха в Държавата ни и за какво е изобщо да имаме българско висше образование, след като то не се признава от ЕС или друг вид държавност?! 

Някакви маневри из академичните среди се правят. = Някои "приватизират" този вид образование в България. Ще видим!   

За какви държавни предприятия говориш? Ама ти тотално се обърка.

Признаването на образованието не е автоматично за всички държави щом са в ЕС. Тази работа си зависи от университета. Така че който решава да учи във ВУЗ е нормално първо да се поитересува къде дипломата му се признава.

Признаване на университетски дипломи

току-що, Gaming_Solutions написа:

Никой нищо не е задължен, ВУЗ-ве, които приемат държавна поръчка ще си получават всичките парите от държавата, а не както беше до сега, от държавата+студентите

Не, придобиване на докторска титла е след като си завършил магистратура, а магистратурата е след бакалаварска степен.

Може, и?

Кой те кара да изкарваш висше образование? Ти чу, че е безплатно и хайде :)

За какви държавни предприятия говориш? Ама ти тотално се обърка.

Признаването на образованието не е автоматично за всички държави щом са в ЕС. Тази работа си зависи от университета. Така че който решава да учи във ВУЗ е нормално първо да се поитересува къде дипломата му се признава.

Признаване на университетски дипломи

А защо според теб държавата (данъкоплатеца) изобщо трябва да плаща на калпак?

И пак - наясно ли си що е това чудо "държавна поръчка" в образованието?

преди 4 минути, andiay написа:

А защо според теб държавата (данъкоплатеца) изобщо трябва да плаща на калпак?

Защото е инвестиция. Въпроса ти може да бъде зададен към всичко що е "безплатно" за хората и се покрива от държавата. Защо държавните детски градини са безплатни?

преди 4 минути, andiay написа:

И пак - наясно ли си що е това чудо "държавна поръчка" в образованието?

Разбира се, по-назад съм писал чети. Държавната поръчка е споразумение между университетите и държавата.

току-що, Gaming_Solutions написа:

Защото е инвестиция. Въпроса ти може да бъде зададен към всичко що е "безплатно" за хората и се покрива от държавата. Защо държавните детски градини са безплатни?

Леле, колко хубаво звучи - инвестиция....

И каква ще е възвращаемостта от тази инвестиция?

Лицето Х завършва образованието си, дотирано от данъкоплатеца и заминава да се реализира в държавата У....

Какво печели нашият данъкоплатец от тази си инвестиция?

За инвестицията в детските градини е лесно да се посочат ползите....

Отделно, ако родителите на лицето Х имат солидни доходи, които позволяват те сами да инвестират в образованието на наследника си, то защо чичо Пенчо и леля Пенка, трябва да инвестират в неговото образование?

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Разбира се, по-назад съм писал чети. Държавната поръчка е споразумение между университетите и държавата.

Значи изобщо не си наясно....

На база на какво се стига до това споразумение?

преди 13 минути, andiay написа:

Леле, колко хубаво звучи - инвестиция....

И каква ще е възвращаемостта от тази инвестиция?

Лицето Х завършва образованието си, дотирано от данъкоплатеца и заминава да се реализира в държавата У....

Какво печели нашият данъкоплатец от тази си инвестиция?

За инвестицията в детските градини е лесно да се посочат ползите....

Отделно, ако родителите на лицето Х имат солидни доходи, които позволяват те сами да инвестират в образованието на наследника си, то защо чичо Пенчо и леля Пенка, трябва да инвестират в неговото образование?

Значи изобщо не си наясно....

Ти цитираш частни случай и дори твоите частни случаи могат да имат съвсем различен край. В общия случай студентите завършили тук си остават тук. Човек като учи 4-5-10г. на едно място създава връзки и се установява там, в общия случай. Частните случаи са безброй много, няма смисъл да ги коментираме, но ако държиш мога. Имам колега от университета, който малко след като завърши продължи образованието си в Япония и остана след това да работи там няколко години. В крайна сметка се върна и сега е работодател дори. Осигурява прехраната на български семейства, той в коя група попада?

А за държавните детски градини ако искаш държавата да сключи договор. Ако някой ден детето като порасне емигрира, родителите да върнат парите на държавата за детската градина, същото е?

Родителите с високи доходи обикновено записват децата си в частни училища, колежи и тн. Не е задължително да са държавна поръчка

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 16 минути, Gaming_Solutions написа:

Ти цитираш частни случай и дори твоите частни случаи могат да имат съвсем различен край. В общия случай студентите завършили тук си остават тук. Човек като учи 4-5-10г. на едно място създава връзки и се установява там, в общия случай. Частните случаи са безброй много, няма смисъл да ги коментираме, но ако държиш мога. Имам колега от университета, който малко след като завърши продължи образованието си в Япония и остана след това да работи там няколко години. В крайна сметка се върна и сега е работодател дори. Осигурява прехраната на български семейства, той в коя група попада?

Ти цитираш частни случаи, не аз....

По-горе коментирахте май недостига на медицински персонал....

Проблема в таксите за образование ли е?

преди 19 минути, Gaming_Solutions написа:

А за държавните детски градини ако искаш държавата да сключи договор. Ако някой ден детето като порасне емигрира, родителите да върнат парите на държавата за детската градина, същото е?

Сравняваш ябълки с круши...

Идеята за финансиране на детските градини е съвсем друга....

Тук дотирането не е към децата, а към родителите....

"Инвестицията" е в родителите....

преди 22 минути, Gaming_Solutions написа:

Родителите с високи доходи обикновено записват децата си в частни училища, колежи и тн. Не е задължително да са държавна поръчка

Отново се позоваваш на частни случаи....

Казах и в първото си мнение - има куп други варианти за стимулиране на "умните деца" да учат...

Плащането на "калпак" е най-нерентабилния....

Пак не каза - какво представлява държавната поръчка?

преди 38 минути, andiay написа:

Как се формира тази държавна поръчка?

преди 30 минути, andiay написа:

Ти цитираш частни случаи, не аз....

По-горе коментирахте май недостига на медицински персонал....

Проблема в таксите за образование ли е?

Мярката с отпадането на семестриалните такси за студенти държавна поръчка не е насочен пряко за справяне на проблема конкретно с липсата на сестри в болничните заведения. Чувствам се неловко да обяснявам елементарни неща. Една добра новина, не означава непременно, че точно тя ще ни реши всички проблеми. Темата не е за политика, темата е за отпадането на семестриалните такси, толкова.

Идеята за финансиране на детските градини е съвсем друга....

Тук дотирането не е към децата, а към родителите....

"Инвестицията" е в родителите....

Така де, аз за родителите говоря.

Отново се позоваваш на частни случаи....

Да, ти също и те помолих да не го правиш, защото мога и аз. В общия случай студентите, завършили в България не емигрират

Казах и в първото си мнение - има куп други варианти за стимулиране на "умните деца" да учат...

Плащането на "калпак" е най-нерентабилния....

Това не е мярка да се стимулират "умните" деца. Стимулират се всички да учат, независимо от финансовото положение на родитрелите. Стипендии за отличен успех има и сега.

И да, в конкретния случай плащането на калпак е най-доброто. Не може само най-умните да имат достъп до образование, или само тези, които нямат финансови проблеми. Останалото е дискриминация. Аз лично бих се почувствал неудобно ако съм от социално слабо семейство и не плащам семестриална такса, а колегите ми плащат. Как биха се почувствали тези студенти, втора категория хора може би?

Пак не каза - какво представлява държавната поръчка?

Как се формира тази държавна поръчка?

Няколко пъти вече обяснявам какво е държавна поръчка, няма да повтарям като папагал. Това, че на теб не ти харесва какво е, дай да чуем твоето определение.

• Автор
преди 2 часа, dioib написа:

след като то не се признава от ЕС или друг вид държавност?! 

Айде, бе?! И сичкото ли не се призюнава? Май мина от общото към частното, т.е. правиш неинформирано обобщение!
Ето ви и интересно четиво за ВУЗ-овете:
https://www.aip-bg.org/publications/newsletter+print.php?NewsletterID=106432&ArticleID=1000306280

Още по основната тема:
https://news.lex.bg/Правителството-предлага-безплатно-обучение-на-студенти-и-докторанти-държавна-поръчка/

преди 1 час, цър-вул написа:

Айде, бе?! И сичкото ли не се призюнава?

Самата статия ли обсъждаме или желанието на Денков да се направи на умен? :) 

Висшето ни образование е било на ниво преди "първата промяна". За какви махане на такси става въпрос?

Отделно, че издръжката на студентите за коя сметка ще е?! -> Първо трябва да има ремонт на социалната ни система, а тя пък е пряко зависима от морала, а той пък от културата ни, което я определя вероизповеданието ни. 

Излиза, че българите сме калпави!!!

Така, че ако говорим за занижено висше образование, то е по отношение на педагогическата дисциплина. Не върви специалист без знания по педагогика да може да преподават в образователната ни система! 

Ще прощаваш, но майка ми е завършила педагогическа дисциплина и въпреки, че е била преподавател в средното образование, то освен математика е преподавала и физическо и български език на млади години, защото е била разпределена в селата независимо, че е родом от Сливен. 

Смело мога да изкажа, че по-съм-запознат с образователната ни система независимо, че не съм бил в нея. 

Та какво правим със социално слабите които желаят да следват? 

Цялото ни общество е вече социално слабо! "Лекуват" висшето, а кой ще "лекува" средното и/или основното и т.н.? 

Имаме ли единни учебници по отношение на висшето образование? Кой ги пише, кой ги одобрява и като се има предвид некомпетентните в Министерството на образованието ни, то главният-слуга да се тупка, че е направил нещо добро си е популизъм. А, как го раздуват медиите в които има посредствени журналисти е друга тема. 

Мен ме радва, че си повдигнал темата, но ай да не се чепкаме, че знаеш, че не ме бива в сериозността. ;) 

п.п. Или какво, цялото ни висше образование да стане вечерно. :) Или задочно .... !!!??? :) 

Много е яко как са настръхнали копейките. Ама сигурно и на тях не им е леко, не им завиждам, да трябва да плюя по очевадно добри новини и политики, тц тц тц, не е лесна работа това...

преди 4 часа, Gaming_Solutions написа:

ще си получават всичките парите от държавата

А, кой ще определя квотата? :) На това висше - повече, а на това по-малко! :) В зависимост от броя на студентите, които са се записали .... :) 

Излиза, че във всеки областен град трябва да има паралелки за всякакъв вид висше образование. :) 

Не ме размивай ... :) 

преди 2 минути, dioib написа:

А, кой ще определя квотата? :) На това висше - повече, а на това по-малко! :) В зависимост от броя на студентите, които са се записали .... :) 

Ама то и сега има държавна поръчка, и сега държавата плаща на университетите. Кой е определял квотата до сега? 

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама то и сега има държавна поръчка, и сега държавата плаща на университетите. Кой е определял квотата до сега? 

Винаги е имало!!! :) Какво е ново-въведението и какво се лансира??? :) 

Престанете с популизъм!!! :) - Мога да се смея и на глупостта!!! :) 

п.п. Какви производствени мощности има Държавата ни? 

преди 4 минути, dioib написа:

Винаги е имало!!! :) Какво е ново-въведението и какво се лансира??? :) 

Престанете с популизъм!!! :) - Мога да се смея и на глупостта!!! :) 

Именно, в това отношение нищо не се е променило. За това не ти разбирам въпроса, всъщност го разбирам, но не и защо го задаваш.

Новото е, че вместо държавата да плаща 2/3 и студента 1/3, сега държавата ще плаща 3/3 (образно казано) :)

ПП. В момента си те представям почервенял от яд, не се крий зад  4-те емотиконки 😁

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Новото е, че вместо държавата да плаща 2/3 и студента 1/3, сега държавата ще плаща 3/3 (образно казано) :)

Че от къде ще намери Държавата ни толкова средства? Нов кредит ли ще взема? :) Или отново ще се разпределят помощи от ЕС? :) 

Принципно ЕС в момента има нужда от високо квалифицирани кадри. Частният бизнес не му пука за висшето ни образование!!!  

преди 4 минути, цър-вул написа:

си, да?

И на нея включително! :) Дреми ми на образованието и културата ми! :) 

Отдавна съм свикнал да ме считат за глупав. Какво толкова ... :) 

п.п. Някое меме няма ли да ми спретнеш??? :) 

преди 6 минути, dioib написа:

Че от къде ще намери Държавата ни толкова средства? Нов кредит ли ще взема? :) Или отново ще се разпределят помощи от ЕС? :)

От данъците, които плащаме, аз, ти (надявам се) и всички останали. Има държавен бюджет, който се гласува в парламента. Беше предвиден 3% дефицит, оказа се дори по-малък (около 2.7%) 150млн. са нищо за държавния бюджет, капка в морето.

преди 6 минути, dioib написа:

Принципно ЕС в момента има нужда от високо квалифицирани кадри. Частният бизнес не му пука за висшето ни образование!!!  

Ние сме ЕС, ние сме НАТО. Не сме във, а сме. Ние имаме нужда от квалифицирани кадри. Какво се опитваш да кажеш с горното. Лошите хора от ЕС искат да ни оправят образованието, че да могат после да ни вземат младите мозъци хахах и да не правим реформи в образованието, да си останем неграмотни, че да си останат тук хората. Простия народ се управлява лесно?

Всеки частен бизнес имащ нужда от високо квалифициран персонал му пука за образованието. Къде живееш?

преди 2 минути, bioid написа:

Интересно. Кои са тези настръхнали копейки?

А, имах предвид тези по фейсбук групите. Защо питаш?

Горните неща изясниха ли ти се, че почна да прескачаш от една тема в друга, да ме цитираш без хронологична последователност...

• Автор
преди 14 минути, dioib написа:

Частният бизнес не му пука за висшето ни образование!!!  

Голяма глупост снесе! И кой ще работи в тоя частен бизнес? Преди години възникна проблем с хлебарите, защото те масово се изнесоха към Гърция. Е, намъдриха се да вдигнат заплатите в сектора, за се намали това изтичане...

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

А, имах предвид тези по фейсбук групите. Защо питаш?

Горните неща изясниха ли ти се, че почна да прескачаш от една тема в друга, да ме цитираш без хронологична последователност...

Да не ме бъркаш с dioib?! Имаме някои общи неща, но разликите са повече. Как може да не разбираш такива елементарни неща, а да претендираш да си вся и всьо.

И Гражданчето ли е копейка тогава?

преди 1 минута, bioid написа:

Да не ме бъркаш с dioib?! Имаме някои общи неща, но разликите са повече. Как може да не разбираш такива елементарни неща, а да претендираш да си вся и всьо.

И Гражданчето ли е копейка тогава?

Опс, да видях, различни акаунти :)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.