Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отпадат таксите за висше образование у нас

Featured Replies

преди 1 час, цър-вул написа:

Голяма глупост снесе!

Кога не съм го правил? :) 

Дори не знаеш в какъв бизнес съм бил ... :) 

Така, че на доволно бизнес разбирачи съм попадал ... :) 

п.п. Прощавай за бизнес ли е раздела или за образование? 

п.п.2 Бедна ти е фантазията от моята обща култура!!! :) 

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

От данъците, които плащаме, аз, ти (надявам се) и всички останали.

Тя, надеждата умира последна!!! :) = Значи вече сме фалирала държава благодарение на демокрацията из нея!!! :) 

= Изхода е: Президентска република!!! 

п.п. Много повече работа са вършели служебните ни правителства, за които определени парламентаристи се тупкат в гърдите! 

Ей ви най-голямата корупция в България!!!

• Отговори 179
  • Прегледи 12,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Няма ли да е по - добре да е абсолютно безплатно само за тези, които подпишат предварителен договор за работа в България за срок от минимум 15 години. Ще работят по специалността си.

• Но трябва да подобрят и качеството.

• Клонинга
    Клонинга

Значи, учим ги у нас, даваме повече пари в милиони за да имаме кадри, понеже липсват такива в БГ, а като завършват, те пак изтичат навън, понеже там стандарта е друг и плащат на работниците. Демек, пл

преди 41 минути, dioib написа:

п.п. Много повече работа са вършели служебните ни правителства, за които определени парламентаристи се тупкат в гърдите! 

Ей ви най-голямата корупция в България!!!

ХАхаха ама те баш хората на чорапа тръбяха, че ще имаме 6-7% дефицит, ще фалира държавата...

преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

Мярката с отпадането на семестриалните такси за студенти държавна поръчка не е насочен пряко за справяне на проблема конкретно с липсата на сестри в болничните заведения. Чувствам се неловко да обяснявам елементарни неща. Една добра новина, не означава непременно, че точно тя ще ни реши всички проблеми. Темата не е за политика, темата е за отпадането на семестриалните такси, толкова.

Всичко е политика....

Това решение пък е изцяло популистка политика...

И на мен ми е неловко да обяснявам подобни елементарни неща...

Кажи кое е доброто в тази новина?

Така де, аз за родителите говоря

Когато се отнася до семестриални такси?

Да, ти също и те помолих да не го правиш, защото мога и аз. В общия случай студентите, завършили в България не емигрират

Тцъ, говоря ти по принцип, а не частни случаи....

В общия случай, кадърните студенти дори не завършват магистратурата си в България, камо ли да останат да работят тук...

А от студент до студент, разлика много....

При някои специалности изтичането е повече от 80%....

Не случайно ти цитирах медицинския сектор, където недостига не е само до сестри....

Затова някои блекари специалисти работят на няколко места....

В инженерните специалности е същото....

Това не е мярка да се стимулират "умните" деца. Стимулират се всички да учат, независимо от финансовото положение на родитрелите. Стипендии за отличен успех има и сега.

И да, в конкретния случай плащането на калпак е най-доброто. Не може само най-умните да имат достъп до образование, или само тези, които нямат финансови проблеми. Останалото е дискриминация. Аз лично бих се почувствал неудобно ако съм от социално слабо семейство и не плащам семестриална такса, а колегите ми плащат. Как биха се почувствали тези студенти, втора категория хора може би?

Пич, ти усещаш ли се какви глупости пишеш?

Значи викаш всички да имат тапия, а?

Глупав, умен няма никакво значение, тъй ли?

Ти посещавал ли си някога западен университет?

Да не говорим пък задокеански престижен такъв....

Баси соц мисленето имаш...

Няколко пъти вече обяснявам какво е държавна поръчка, няма да повтарям като папагал. Това, че на теб не ти харесва какво е, дай да чуем твоето определение.

Какво е държавна поръчка ли?

Политическо взето решение от кои специалности би имала нужда икономиката и в каква бройка....

Нещо като планова икономика в образованието...

Нелошо като идея, но трудно изпълнимо в условията на динамичен пазар....

Това нещо свърши чудесна работа в Китай, но там условията са други....

Тук е прахосване на средства....

преди 5 часа, Gaming_Solutions написа:

Много е яко как са настръхнали копейките. Ама сигурно и на тях не им е леко, не им завиждам, да трябва да плюя по очевадно добри новини и политики, тц тц тц, не е лесна работа това...

Смешно е човек споделящ буквално крайнолеви идеи да вика на други копейки....

Кое му е доброто на тази новина?

И кои политики на това правителство са добри?

преди 4 часа, Gaming_Solutions написа:

Ние сме ЕС, ние сме НАТО. Не сме във, а сме. Ние имаме нужда от квалифицирани кадри. Какво се опитваш да кажеш с горното. Лошите хора от ЕС искат да ни оправят образованието, че да могат после да ни вземат младите мозъци хахах и да не правим реформи в образованието, да си останем неграмотни, че да си останат тук хората. Простия народ се управлява лесно?

Честно казано с всичките ти драсканици тук, доказваш че лесно се поддаваш на управление...

Квалифицирани кадри с плащане на калпак няма как да се създадат...

Създава се функционално неграмотен електорат....

Хората от ЕС, а и не само от там, отдавна разсипаха образованието ни със силовото налагане на смяна на методиката, започнало още в края на 90-те години...

Резултата го виждаме днес - на първо място в ЕС по функционална неграмотност, над 50 % 2-ки на матурите и т.н. и т.н....

Е, как според теб "безплатното" висше образование ще подобри това?

Защо изобщо коментираш неща от които явно нямаш и грам понятие, освен сляпо да ретранслираш кухи соц. лозунги....

преди 1 минута, andiay написа:

Всичко е политика....

В общия случай, кадърните студенти дори не завършват магистратурата си в България, камо ли да останат да работят тук...

Не случайно ти цитирах медицинския сектор, където недостига не е само до сестри....

Политическо взето решение от кои специалности би имала нужда икономиката и в каква бройка....

Честно казано с всичките ти драсканици тук, доказваш че лесно се поддаваш на управление...

Хората от ЕС, а и не само от там, отдавна разсипаха образованието ни със силовото налагане на смяна на методиката, започнало още в края на 90-те години...

Резултата го виждаме днес - на първо място в ЕС по функционална неграмотност, над 50 % 2-ки на матурите и т.н. и т.н....

Защо изобщо коментираш неща от които явно нямаш и грам понятие, освен сляпо да ретранслираш кухи соц. лозунги....

Има ли тема, в която да не пишеш стихове? Кой има нерви да чете това, когато не е в темата дрън дрън не знам.

преди 14 минути, Гражданин написа:

Има ли тема, в която да не пишеш стихове? Кой има нерви да чете това, когато не е в темата дрън дрън не знам

А има ли тема, където да не се изфукаш с това, че си примитивен чатбот....

Някой да те кара да ме четеш?

И вземи почети малко книжки, за да правиш разлика кое се нарича стих...

преди 2 минути, andiay написа:

А има ли тема, където да не се изфукаш с това, че си примитивен чатбот....

Някой да те кара да ме четеш?

И вземи почети малко книжки, за да правиш разлика кое се нарича стих...

Нямам рубли да си купя от твойте книжки. Ще ми дадеш ли малко?

току-що, Гражданин написа:

Нямам рубли да си купя от твойте книжки. Ще ми дадеш ли малко?

Тцъ, и да имах рубли не бих ти дал...

Спонсорирам само перспективни проекти...

Ти си роден безперспективен...

Ако искаш можеш да коментираш мнението ми по темата...

Ако искаш можеш да продължиш да се фукаш, че си просто чатбот...

Но... после да не ме обвиниш мен, че спамя темата...

преди 4 минути, andiay написа:

Тцъ, и да имах рубли не бих ти дал...

Спонсорирам само перспективни проекти...

Ти си роден безперспективен...

Ако искаш можеш да коментираш мнението ми по темата...

Ако искаш можеш да продължиш да се фукаш, че си просто чатбот...

Но... после да не ме обвиниш мен, че спамя темата...

Аз моето мнение по темата съм го изложил няколко страници по-назад. Ясно, точно и смислено структурирано. Няма какво да ти чета поезията. Глупости дрънкаш. Ако искаш се върни прочети моето да научиш нещо.

преди 12 минути, Гражданин написа:

Аз моето мнение по темата съм го изложил няколко страници по-назад. Ясно, точно и смислено структурирано. Няма какво да ти чета поезията. Глупости дрънкаш. Ако искаш се върни прочети моето да научиш нещо.

Твоите ги прескачам по презумпция, ако не са адресирани лично към мен....

От теб няма какво да науча със 1000 % сигурност...

Само ми е интересно ка разбра, че съм дрънкал глупости, след като не си го чел?

преди 43 минути, andiay написа:

Всичко е политика....

Ходи обяснявай на студентите затрудняващи да си плащат семестриалните такси, че е популистка идея.

По принцип говорехме за детските градини, но има и студенти, които се издържат от родителите си.

Не, говориш популистки. В общия случай болшинството остава тук. В общия случай тези които смятат да емигрират учат там, където искат да се установят (в наши дни). Аз също завърших инженерна специалност, как пък нито един не се реализира в чужбина, а всички останахме тук

Четене с разбиране отдава ли ти се? Кои всички да имат тапия? Не всички искат да продължават да учат след завършване на средното образование, тези които искат сега им е по-достъпно, какъв ти е проблема с това? Цедката трябва да е в университета с демонстриране на знания чрез изпитите, а не да е финансова такава. Ние бяхме 200 човека поток, знаеш ли колко се дипломирахме като инженери? И какви са тези твои определения глупав/умен. Кой определя един човек какъв е, ти ли? Има много умни хора, но мързеливи, има и не толкова надарени с умствен капацитет, но за сметка на това упорити и мотивирани.

🤣

Ама те държавната поръчка не я вкарват сега с премахването на таксите. Мъка, мъка 🤣

Да разбирам, че на теб проблема ти е в лявата идея и ти си с десни разбирания?

Темата не е политическа, има си такава за политика.

Премахването на таксите ще помогне на тези, за които е проблем, да не прекъснат

Дай пример как ЕС силово са сменили методиката ни на образование.

Сериозно ли ме питаш как премахването на семестриалните такси (говорим за университети) ще реши проблемите в началното, основното и средното образование. Хайде по-сериозно!

току-що, Gaming_Solutions написа:

Ходи обяснявай на студентите затрудняващи да си плащат семестриалните такси, че е популистка идея.

Пич, никой не ме е питал как съм си плащал годишна такса с общежитието в размер на 50 000$....

Който желае да свърши работа - намира начин, който не желае - намира оправдание...

Държавата трябва да дотира само тези, които докажат, че имат качества, а нямат възможности....

Другото е социалистически популизъм....

Плащане на калпак не води до нищо друго, освен до посредственост...

току-що, Gaming_Solutions написа:

По принцип говорехме за детските градини, но има и студенти, които се издържат от родителите си.

А ти вдяваш ли въобще защо в детските градини е инвестиция в родителите?

Кой как намира начин да плаща обучението си след средното, не е задължение на данъкоплатеца...

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Четене с разбиране отдава ли ти се? Кои всички да имат тапия? Не всички искат да продължават да учат след завършване на средното образование, тези които искат сега им е по-достъпно, какъв ти е проблема с това? Цедката трябва да е в университета с демонстриране на знания чрез изпитите, а не да е финансова такава. Ние бяхме 200 човека поток, знаеш ли колко се дипломирахме като инженери? И какви са тези твои определения глупав/умен. Кой определя един човек какъв е, ти ли? Има много умни хора, но мързеливи, има и не толкова надарени с умствен капацитет, но за сметка на това упорити и мотивирани.

А на теб отдава ли ти се?

И каква ще е мотивацията на изпитващия, след като заплатата му пряко ще се влияе от финансирането на калпак?

Тая игра я гледаме в средното образование и резултата е ясен...

преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Ама те държавната поръчка не я вкарват сега с премахването на таксите. Мъка, мъка 🤣

Още от времето на социализма е....

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Да разбирам, че на теб проблема ти е в лявата идея и ти си с десни разбирания?

Темата не е политическа, има си такава за политика

Пак ще ти повторя - всичко в тоя живот е политика...

Има леви идеи, които са добри и от тях има ползи....

Има десни идеи, които са кофти и има само вреди от тях...

Но... популизмът е само вреден, без значение ляв или десен....

Той не се базира на разума и логиката, не предлага конструктивни решения, а играе на струната на емоции и чувства....

Както ти умело доказваш...

преди 15 минути, Gaming_Solutions написа:

Премахването на таксите ще помогне на тези, за които е проблем, да не прекъснат

Нищо такова няма да се случи....

Виж,премахването на таксите за определена категория след доказване на резултати вече е друга бира....

преди 17 минути, Gaming_Solutions написа:

Дай пример как ЕС силово са сменили методиката ни на образование.

Почна се още със МВФ след Виденов....

Едно от изискванията за отпускане на спасителния заем беше това...

После бе включено и в клаузите за започване на преговори с ЕС и т.н.....

Нарекоха го "реформа в образованието"....

А някои наши методики днес се прилагат в елитните частни училища в САЩ....

И там резултата е налице...

преди 23 минути, Gaming_Solutions написа:

Сериозно ли ме питаш как премахването на семестриалните такси (говорим за университети) ще реши проблемите в началното, основното и средното образование. Хайде по-сериозно!

А ти сериозно ли смяташ, че премахването на таксите за висше образование на хора, които са функционално неграмотни ще подобри качеството на кадрите в България?

И в момента сме първенци по брой висшисти на глава от населението, но и първенци средфункционално неграмотните сред тях...

Колко по-сериозно да ти го кажа....

Слагаш каруцата пред коня и изхода на подобно действие е прогнозируем на 1000%....

преди 47 минути, andiay написа:

Твоите ги прескачам по презумпция, ако не са адресирани лично към мен....

От теб няма какво да науча със 1000 % сигурност...

Само ми е интересно ка разбра, че съм дрънкал глупости, след като не си го чел?

Понякога се случва да ти ги чета, защото си мисля, че все пак ще кажеш нещо, но винаги съм разочарован накрая за какво съм се мъчил и загубил време да ти чета бездарните творения. Абе, какъв си по образование? Така и така темата е за висшистите. Имаш ли висше и по какво и кога си завършил?

преди 21 минути, Гражданин написа:

Понякога се случва да ти ги чета, защото си мисля, че все пак ще кажеш нещо, но винаги съм разочарован накрая за какво съм се мъчил и загубил време да ти чета бездарните творения

Дай тогава, посочи какво от мненията ми в темата е глупост според теб и защо....

преди 22 минути, Гражданин написа:

Абе, какъв си по образование? Така и така темата е за висшистите. Имаш ли висше и по какво и кога си завършил?

Казвал съм ти го вече няколко пъти....

Като не помниш - записвай си или рови да видиш къде е записано....

А ти?

Ще отговориш ли на собствените си въпроси?

преди 7 минути, andiay написа:

Дай тогава, посочи какво от мненията ми в темата е глупост според теб и защо....

Посочвал съм, че всичко ти е глупост. Да си чел. Вчера обяснявах, днес ме мързи да се занимавам със същото

преди 7 минути, andiay написа:

Казвал съм ти го вече няколко пъти....

Като не помниш - записвай си или рови да видиш къде е записано....

А ти?

Ще отговориш ли на собствените си въпроси?

Не си казвал къв си по образование. Според мен си необразован. Докажи обратното и ми кажи какво си завършил, кога и къде.

Посочвал съм, че всичко ти е глупост. Да си чел. Вчера обяснявах, днес ме мързи да се занимавам със същото

Чатбот...

Не си казвал къв си по образование. Според мен си необразован. Докажи обратното и ми кажи какво си завършил, кога и къде.

Казвал съм поне десетина пъти....

Лично на теб поне три пъти...

Нямам нужда да ти доказвам каквото и да било....

Какво съм според един чатбот въобще не ме касае...

току-що, shishmanovp861 написа:

Не може всеки да е висшист. Трябва да има цедка. Тогава се подобрява качеството.

Съгласен...

Но... цедката трябва да е преди това....

Висшето образование е последната брънка....

Веригата е прогнила много преди това...

току-що, andiay написа:

Чатбот...

Казвал съм поне десетина пъти....

Лично на теб поне три пъти...

Нямам нужда да ти доказвам каквото и да било....

Какво съм според един чатбот въобще не ме касае...

Е айде кажи си де, наистина не помня какво си казал, че си учил. Сега по специалноста ли работиш или си като нужникарчето?

преди 1 минута, andiay написа:

Но... цедката трябва да е преди това....

Висшето образование е последната брънка....

Веригата е прогнила много преди това...

Да които са учили много в средното. Макар, че има разлика в кое училище си учил и къде как ги пишат оценките.

И точно затова е приемния изпит.

Каква е лявата идея Гражданино? За достъпност? Тоест куцо и сакато да е висшист.

Нашата територия може да изхрани 45 милиона души а ние сме само 6.5 милиона. И проблем с изхранването не би трябвало да има. Ще подготвяме кадри за работа само на бюро с компютър?

току-що, shishmanovp861 написа:

Да които са учили много в средното. Макар, че има разлика в кое училище си учил и къде как ги пишат оценките.

И точно затова е приемния изпит

Много са проблемите преди да се стигне до кандидат-студентските изпити....

А най-големият проблем е, че никой и не иска да търси решение....

Ей го на, хората се радват, че всички ще плащаме обучението за висше...

преди 5 минути, Гражданин написа:

Е айде кажи си де, наистина не помня какво си казал, че си учил. Сега по специалноста ли работиш или си като нужникарчето?

Кат не помниш - записвай...

Щом толкова те вълнува - търси....

Ако бях нужникар, то професионалното щеше да надделее в мен и вместо да ти отговарям, то бих се постарал да те пусна там, където ти е мястото - в канализацията....

Гледай себе си чатботе, не се валнувай от другите....

Половината изобщо не учат. Почват да правят пищовите три дена преди изпита. На това разчитат да излъжат системата.

Да се отделят от мама и тати и идват в София да си поживеят.

На изпита по висша математика, защото там са задачи и не е теория и нямаш пищови не могат го вземат.

За какво да ги спонсорираме такива?

Какво е студентски град? Кръчма до кръчма, дискотека до дискотека, казино до казино, проститутки, кафене до кафене?!

преди 21 минути, andiay написа:

Кат не помниш - записвай...

Щом толкова те вълнува - търси....

Ако бях нужникар, то професионалното щеше да надделее в мен и вместо да ти отговарям, то бих се постарал да те пусна там, където ти е мястото - в канализацията....

Гледай себе си чатботе, не се валнувай от другите....

Хайде де, какво толкова? Не ти минава номера че си казвал, а пък сега не искаш да кажеш.

преди 1 минута, Гражданин написа:

Хайде де, какво толкова? Не ти минава номера че си казвал, а пък сега не искаш да кажеш

Кво според теб минава и кво не - не ме  касае...

Душевните терзания на един чатбот не ме валнуват....

преди 19 минути, shishmanovp861 написа:

Половината изобщо не учат. Почват да правят пищовите три дена преди изпита. На това разчитат да излъжат системата.

Да се отделят от мама и тати и идват в София да си поживеят.

На изпита по висша математика, защото там са задачи и не е теория и нямаш пищови не могат го вземат.

За какво да ги спонсорираме такива?

Какво е студентски град? Кръчма до кръчма, дискотека до дискотека, казино до казино, проститутки, кафене до кафене?!

С тази система и методика на образование у нас - това е закономерния резултат...

преди 2 минути, andiay написа:

Кво според теб минава и кво не - не ме  касае...

Душевните терзания на един чатбот не ме валнуват....

Защо си неграмотен?

Защо си неграмотен?

Защо си неграмотен?

И сто пъти да се чудиш що си неграмотен - полза никаква....

Такава ти е програмата - посредствен чатбот....

преди 10 минути, andiay написа:

И сто пъти да се чудиш що си неграмотен - полза никаква....

Такава ти е програмата - посредствен чатбот....

А защо си посредствен?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.