Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Възкресение

Featured Replies

Истината си е истина.

• Отговори 108
  • Прегледи 8,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Много хора вярват, но в същото време са затънари в ежедневието си. Фокусирани са почти изцяло в земното и в проблемите си, докато другото им е далечно - то за тях е някъде там, след живота. Това е заб

• Исус е Твореца.  Йоан 1:3 Всичко това чрез Него стана; и без Него не е ставало нищо от това, което е станало. В името на Исус стават чудеса. Това се случва и ДНЕС.   Деяния 3:6 Но Петър

• Помоли се на твоя бог, аз не завися не нечии молби, и то от неграмотни псевдопастори. Споделянето на знания... има значение само за знаещи, а не за двойкаджии и виртуални лаладжии. Ако изведеш

Никой не е длъжен са дава доказателства. Който иска да си ги потърси и ще намери съразмерно със стремежите си. 

Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори;

Матей 7:7

преди 1 час, 16562 написа:

Никой не е длъжен са дава доказателства.

Въпроса е да разбереш, че грешиш. ;) => Никой не иска доказателство! Иска да бъда убеден! ;) 

преди 4 часа, Киро Иванов написа:

Истината си е истина.

Малцина обаче я изричат. ;) 

преди 7 часа, Киро Иванов написа:

Истината си е истина.

:) да, да... клишетата са за това - да се имитира запълване, докато отвътре напира празното... Все нещо трябва да се напише, така...

преди 4 часа, 16562 написа:

Никой не е длъжен са дава доказателства. Който иска да си ги потърси и ще намери съразмерно със стремежите си. 

Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори;

Матей 7:7

И в ранните часове и безсънните нощи ти това ли успя да родиш - някъде в бълнуването ти се явиха поредните клишенца, събрани заедно в имитация на проповед? :)

Всъщност да - ти поиска и ти се "даде". Ти потърси и си "намери" ... анонимка ти похлопа и ти отвори... владиката и управителя... :lol6:Голямо чукане е паднало... докато ти "отворят", малиии!!!...

Струва ми се лицемерно някой да иска да се пропагандират неща в които самият той (в случая авторът на темата) не вярва. Мотивът за някакъв "православен патриотизъм" прилича на странно смесване на категориите. От една страна има някакъв измислен патриотизъм, от друга страна е вярата в Исус Христос и въпросите свързани с човешката душа и смъртта. Ако беше вярна тезата застъпена в темата, авторът вместо да държи сметка на вярващите, щеше да пусне поздравителна тема по случай Възкресение Христово. Нелепо е да се твърди и че ако не се парадира с вярата по интернет форумите, било атеизъм. Все едно православието е някакво шоу, което да забавлява хора, на които им е зор да държат сметка на вярващите за неща в които самите те не вярват. 

Аз лично не вярвам във възкресението, защото самата идея ми се струва нелепа, затова не споделям и мнението за някакъв патриотизъм, спазване на традиции и т.н. Глупаво е да се приравняват и слагат под общ знаменател хора които искрено вярват във Възкресение Христово и хора за които великденският поздрав е равнозначен на изричане на лъжа. Глупаво е да се лъже от някакви измислени "патриотично-православни" подбуди и спазване на традиции. Предполагам, че случаят на авторът на темата е такъв. Иначе как човек може да има претенции към плодовете на някаква религиозна общност, без самият той да допринася за общноста? Освен това не мисля, че лицемерието и лъжата се оценяват положително от гледна точка на християнската вяра за да се настоява за тезата, че Великден е нещо различно от чисто религиозен празник. За какъв "православен патриотизъм" може да става дума, ако няма елементарно уважение към изповядването на православната вяра?

24. Тогава Исус каза на учениците Си: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека вдигне кръста си и нека Ме последва.

25. Защото, който иска да спаси живота си, ще го погуби; а който погуби живота си заради Мене, ще го намери.

/Матей 16/

Тези думи са пряко свързани с възкресението, което не трябва да се свързва само с Исус, а с пътя, който всеки трябва в даден момент да извърви. Това предполага разделянето на смъртното от безсмъртното в човека, като кръстта е символ на земния живот, на личността, с нейните неутолими и променящи се желания, егоцентричност и ограниченост. Носенето на кръстта означава нисшето в човека да бъде поставено под контрола на висшето, на духа. Но преди всичко е различаването на едното от другото, а после и разграничаването на истинското аз, на истинския човек от илюзорния.

на 20.05.2024 г. в 23:58, _ramus_ написа:

що не си припомниш колко твои пейстове за "някаква археология и история" дето се оказаха пълен фейк и са нагласени от подредени парченца, точно по рецептите на "райтърите по поръчка".

Сега е времето да докажеш твърденията си, а не само да говориш . Давай! Докажи с примери, че нещо, което съм написал е лъжа и нагласено. Но ако не го направиш, означава, че твоите твърдения са лъжа. :computer2:

на 21.05.2024 г. в 0:56, _ramus_ написа:

A вие защо искате да ви доказват нещо, ако то е повярвано?

Написаното от теб важи и за ........теб. :cool:

Твоя атеизъм също е плод на вяра, че няма Бог. Нещо повече, за да си атеист имаш нужда от по - голяма вяра, защото няма как да обясниш, че от нищо може да се появи нещо. Необходима е голяма доза фантазия и скалъпване на "доказателства".  Доказах ти с факти, че атеизма живее въз основа на лъжи и манипулации относно еволюцията. Е, това се нарича пълен фейк и нагласяване. Лъжата си е лъжа и тя никога няма да стане истина и обратно, истината никога няма да стане лъжа. 

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Автор
на 21.05.2024 г. в 19:41, kaldata_user написа:

Струва ми се лицемерно някой да иска да се пропагандират неща в които самият той (в случая авторът на темата) не вярва. Мотивът за някакъв "православен патриотизъм" прилича на странно смесване на категориите. От една страна има някакъв измислен патриотизъм, от друга страна е вярата в Исус Христос и въпросите свързани с човешката душа и смъртта. Ако беше вярна тезата застъпена в темата, авторът вместо да държи сметка на вярващите, щеше да пусне поздравителна тема по случай Възкресение Христово. Нелепо е да се твърди и че ако не се парадира с вярата по интернет форумите, било атеизъм. Все едно православието е някакво шоу, което да забавлява хора, на които им е зор да държат сметка на вярващите за неща в които самите те не вярват. 

Аз лично не вярвам във възкресението, защото самата идея ми се струва нелепа, затова не споделям и мнението за някакъв патриотизъм, спазване на традиции и т.н. Глупаво е да се приравняват и слагат под общ знаменател хора които искрено вярват във Възкресение Христово и хора за които великденският поздрав е равнозначен на изричане на лъжа. Глупаво е да се лъже от някакви измислени "патриотично-православни" подбуди и спазване на традиции. Предполагам, че случаят на авторът на темата е такъв. Иначе как човек може да има претенции към плодовете на някаква религиозна общност, без самият той да допринася за общноста? Освен това не мисля, че лицемерието и лъжата се оценяват положително от гледна точка на християнската вяра за да се настоява за тезата, че Великден е нещо различно от чисто религиозен празник. За какъв "православен патриотизъм" може да става дума, ако няма елементарно уважение към изповядването на православната вяра?

Възприеми темата и подбудите както искаш. Ако искаш, можеш да ме попиташ за тях и тук. Обаче, моля, отговори, Защо, ако си православен, (католиците и протестантите са на друг ден) не свидетелстваш "Христос воскресе". Срамуваш ли се? За мен това е сериозна криза в православието, гледано от страни. Това е сериозен разговор.

преди 23 часа, realno написа:

че от нищо може да се появи нещо.

:) както и обратното - от нещо си, става нищо си. Примерът е лесен - ти.

На неграмотници няма нужда да обяснявам че не съм атеист. Колкото до лъжите ти - вече беше направено в темата за исляма, при това няколко пъти.

Не съм ти длъжен с нищо за да ми даваш условия, и да ми излизаш в реторики като за ромската махала. И въобще не си любимата си позиция да обясняваш кое какво е, още повече в зоната на неграмотията ти, каквото е научното познание. Малоумието има нужда от повтаряне и се разбира по това че всяко едно е "за първи път".

преди 15 минути, _ramus_ написа:

:) както и обратното - от нещо си, става нищо си. Примерът е лесен - ти.

На неграмотници няма нужда да обяснявам че не съм атеист. Колкото до лъжите ти - вече беше направено в темата за исляма, при това няколко пъти.

Не съм ти длъжен с нищо за да ми даваш условия, и да ми излизаш в реторики като за ромската махала. И въобще не си любимата си позиция да обясняваш кое какво е, още повече в зоната на неграмотията ти, каквото е научното познание. Малоумието има нужда от повтаряне и се разбира по това че всяко едно е "за първи път".

Колкото и да се правиш на остроумен се вижда, че си празнословец. Думи без покритие. Ако не бъркам точно в темата за исляма беше обявен за празнословец. 

преди 2 часа, realno написа:

Думи без покритие.

аха, покритие... :lol6:се "вижда"... безлична форма - не че някой вижда, а че "се виждало"... нещо си.

Да ти обясня като за първокласник и двойкаджия - да гледаш - е едно, да виждаш - е съвсем друго. А двете... без субект, който да ги реализира - са невъзможни. Така, че безличната форма на глагола "ГЛЕДАМ или ВИЖДАМ" е просто неграмотен фейк. И с реториката си още сред времето на пра-пра-бабите ти.

преди 2 часа, realno написа:

Ако не бъркам точно в темата за исляма беше обявен за празнословец

това ли ти е покритието? :) Е, малко се обърка, но... той бог ще ти прости щото се изживяваш на негов отдаден защитник... 

Вероятно в 'Правилната църква на истината" се фантазираш че правиш проповеди. Тук... си караш по инерция, даваш си оценки някакви си, тълкуваш си, лееш си цитатчета... и лъжи. Но папагалчетата какво са виновни че заученото е грешно, непълно, лъжа или измислици - съвсем друго е важно за религиозния, а не качеството или обективността.

Затова и точно ти да се цепиш на кого думите били "без покритие"... и то - от човек без покритие и затънал сред неграмотия... е просто весело. И само толкова. 

преди 5 часа, _ramus_ написа:

аха, покритие... :lol6:се "вижда"... безлична форма - не че някой вижда, а че "се виждало"... нещо си.

Да ти обясня като за първокласник и двойкаджия - да гледаш - е едно, да виждаш - е съвсем друго. А двете... без субект, който да ги реализира - са невъзможни. Така, че безличната форма на глагола "ГЛЕДАМ или ВИЖДАМ" е просто неграмотен фейк. И с реториката си още сред времето на пра-пра-бабите ти.

това ли ти е покритието? :) Е, малко се обърка, но... той бог ще ти прости щото се изживяваш на негов отдаден защитник... 

Вероятно в 'Правилната църква на истината" се фантазираш че правиш проповеди. Тук... си караш по инерция, даваш си оценки някакви си, тълкуваш си, лееш си цитатчета... и лъжи. Но папагалчетата какво са виновни че заученото е грешно, непълно, лъжа или измислици - съвсем друго е важно за религиозния, а не качеството или обективността.

Затова и точно ти да се цепиш на кого думите били "без покритие"... и то - от човек без покритие и затънал сред неграмотия... е просто весело. И само толкова. 

Не се прави на умен, ами докажи думите си. Не си длъжен да празнословиш, но го правиш така, че бъди добър и докажи истинността на думите си. Чакам. :popcorn2:

на 22.05.2024 г. в 11:04, realno написа:

Но ако не го направиш, означава, че твоите твърдения са лъжа. 

Не, означава, че е лукав. ;) => Подаваш се на лукавия ли? :)  = Чакаш "писмо" от умрял ли? :) 

на 22.05.2024 г. в 19:47, Търсещ истини написа:

Това е сериозен разговор.

Тук няма сериозни разговори. Има споделяне на мнения. 

За теб явно всеки който е православен е корумпиран. ОК, но това не означава, че ти не си, а че всеки е грешник, което е в основата на християнството и най-вече на православния, защото той знае, че е грешник (корумпиран) и затова прощава на други такива като теб, а ти дали си в състояние да простиш?! Не мисля!!! => Което те прави нагъл тоталитарен абсолют с незнайна користна цел. => Твоето "говорене" тук не е сериозно, а си задоволяваш съмнителна нисша страст! 

ъъъ свикнал си да повтаряш, дааа. Едно и също - щото по службите в "правилната църква" това си е рутина.

Сега, няма смисъл да се правя на нещо, защото съм умен., особено спрямо теб.

Дали някакви думи били "празни" не го определяш ти и ти си никой в това положение.

Дали "чакаш нещо си" не ме интересува, нито оценките ти, нито реториката от на пра-пра-пра-баба ти. Не ме интересуват и са ми без всякаква стойност. Ако те хвана на къс пас на живо, когато няма как и с какво да ми клинчиш... просто ще си останеш само с бог и библията, щото с друго нямаш с какво. Постнички са ви манджиците и особено пък такива посредственици като теб, дето кънтят на кухо... :)

Няколко такива като теб ми пращаха още преди повече от 30 години, в София и имах публичен дебат, през цяла студенческа аудитория, в главната аула на консерваторията... :) Понаакаха се, щото влезнаха с огромно самочувствие, нахакани и заблудени от службичките и нагласените си монолози там, пък и нахъсвайки се едни на други...

За да ме "накажат" ми спретнаха групова анатема, като носител на "абсолютното зло" на другия ден, в коридорите след входа, заедно с бая студенти, дето вече ги бяха зарибили и те, лично... После повториха, но вече нещата бяха други и постепенно ги изритаха от учебното заведение...

Хубави времена, младост, спомени... от личните легенди. Минаха толкова години и ти сега ми се ерчиш и се правиш на интересен, а не си ми интересен с нищичко, щото си сивичък... та чак невидим. И се пробваш... с тия инфантилщини, там... нещо си. Айде моля!... гледай си там бог и библията и си стой в малката им кутийка.

Вчера по един ТВ канал гледох нов "прочит"  на възкръсването. 

Вампир въскръсна като човек. Дори един се себе жертва. 

Пп-важното е, че на "заден фон" имаше реклама за американска съвременна жена и автомобил. 

Типична пропаганда за съвместния и вечно борбене американец. 

Доста кръв и жертви. 

От друга стана тук пък се натъквам на вид откровение на отворен гъсто майна. 😀 

Некои мъже само на къс пас са велики. 😀 

Истината не се утвърждава с дебати, нито със заплахи и обиди, нито с убеждаване. Тези са само примитивно средство някой да изрази преди всичко себе си и са се наложи над останалите.

преди 7 минути, 16562 написа:

Истината не се утвърждава с дебати, нито със заплахи и обиди, нито с убеждаване. Тези са само примитивно средство някой да изрази преди всичко себе си и са се наложи над останалите.

И считаш, че не ползваш обида към мен ли? :) = Бил съм примат ли? :) 

на 22.05.2024 г. в 1:11, 16562 написа:

24. Тогава Исус каза на учениците Си: Ако иска някой да дойде след Мене, нека се отрече от себе си, нека вдигне кръста си и нека Ме последва.

25. Защото, който иска да спаси живота си, ще го погуби; а който погуби живота си заради Мене, ще го намери.

/Матей 16/

Тези думи са пряко свързани с възкресението, което не трябва да се свързва само с Исус, а с пътя, който всеки трябва в даден момент да извърви. Това предполага разделянето на смъртното от безсмъртното в човека, като кръстта е символ на земния живот, на личността, с нейните неутолими и променящи се желания, егоцентричност и ограниченост. Носенето на кръстта означава нисшето в човека да бъде поставено под контрола на висшето, на духа. Но преди всичко е различаването на едното от другото, а после и разграничаването на истинското аз, на истинския човек от илюзорния.

1. Тези думи не са пряко свързани с възкресението на някого, а с обещанието, че за вярващия в Исус има вечен живот след смъртта. За възкресението от мъртвите има други пасажи. 

2. Тези думи ни казват, че ако сме верни на Исус въпреки страданията, които може да ни сполетят (кръста е символ на страдание) ще имаме вечен живот. Но е важно да се отбележи, че този вечен живот е САМО И ЕДИНСТВЕНО В ИМЕТО НА ИСУС, а пътя на живот трябва да бъде извървян чрез вяра и упование в Исус, а не в нечие друго име примерно на Дънов. Дънов е лъжеУчител и философията му, която смесица от всякакви учения, е лъжа. 

3. След като си цитира тези стихове обясни по какъв начин Дънов се е отрекъл от себе си и е последвал Исус и учението Му, че да заслужава доверие? 

преди 20 часа, dioib написа:

И считаш, че не ползваш обида към мен ли? :) = Бил съм примат ли? :) 

Еволюционисте и атеистите се гордеят, че са наследници на приматите.  За тях не е обида. :giggle1:

преди 20 часа, 16562 написа:

Истината не се утвърждава

това са папагалщини и птичките ги чуруликат без да могат да мислят.

ИСТИНА - коя, каква, чия и според кого?

И откога ИСТИНА някаква, нечия... трябва да се утвърждава? Кое се налага да се У-ТВЪР(д)-ждава?

Много си харесвате да си чуруликате религиозни клишенца, но те нямат никакъв когнитивен смисъл извън приказните си кутийки.

преди 1 час, realno написа:

За тях не е обида

разбира се. :) Особено когато доста човешки същества са с по-ниско IQ  от същите тия примати.

Всъщност веселото идва когато доста човешки същества фантазират че ги е създал някакъв божествен и абсолютен креатор, че били негови "подобия", а самите те в главичките си са на ниво "примати", вкл и на тема 'гордост'... от която имали остра нужда ( като всеки комплексар)

И като са подобни на креатора си, излиза че и той е на същото ниво, или малко е позабравил да им даде интелигентност и разум, което пък подава допускането че може би самия креатор е лишен от тях.

3. След като си цитира тези стихове обясни по какъв начин Дънов се е отрекъл от себе си и е последвал Исус и учението Му, че да заслужава доверие

И защо? С нищо не ме интересуват фанатичните ти религиозни битки.

преди 2 минути, 16562 написа:

С нищо не ме интересуват фанатичните ти религиозни битки.

Верно ли? :) А фанатичните ти духовни битки - дали някой го интересуват вече толкова години на проповеди сред калдата?

Или "понеже истинаТА (някаква си) трябвало да се утвърди"?

1. Тези думи не са пряко свързани с възкресението на някого, а с обещанието, че за вярващия в Исус има вечен живот след смъртта. За възкресението от мъртвите има други пасажи

"Мъртвите" сме тук на земята. Кръстта е земният живот на личността с тежестите му... А мъртвите, както си ги представят хората, са си също толкова живи, колкото и ние тук.

преди 30 минути, 16562 написа:

"Мъртвите" сме тук на земята.

Това е естествено, предвид че всички коментари толкова години са ти сякаш от гробницата. Така, че... още не си разбрал че "ЗЕМЯТА" е такава само за теб", докато извън теб - с виртуалната ти гробница  ти си извършил спрямо себе си суициден когнитивен акт, потъвайки сред въображаема своя версия на ЗЕМЯ.

А иначе - е просто планета, една от многото, но в библията още не са били наясно с това, за да го запишат и нагласят приказката си. 

Според същото - ТУК, на ЗЕМЯТА живеем и тия, дето не са в гробниците (все още). И поне осъзнават че още са живи и докато са живи имат някои... възможности, а не да чуруликат заучените си клишенца.

А иначе "вие там" си бъдете мъртви, спасявайте се, възкресявайте се, и си фантазирайте за 'вечността'.

преди 48 минути, _ramus_ написа:

Всъщност веселото идва когато доста човешки същества фантазират че ги е създал някакъв божествен и абсолютен креатор, че били негови "подобия", а самите те в главичките си са на ниво "примати", вкл и на тема 'гордост'... от която имали остра нужда ( като всеки комплексар)

И като са подобни на креатора си, излиза че и той е на същото ниво, или малко е позабравил да им даде интелигентност и разум, което пък подава допускането че може би самия креатор е лишен от тях.

Като разумен човек би било глупаво да си помисля, че зад тия твои думи, които си наредил (колкото и безсмислени да са) не стои интелигентно същество.  Но пък ако бях безбожник щях да приема за "научно", че цялата тази информация се е появила от нищото. Дори щях да намеря "научен" начин да го "докажа".:cool:

преди 1 час, _ramus_ написа:

А фанатичните ти духовни битки

Къде пък видя битки? И точно ти ли го пишеш, дето винаги търси само и единствено конфликта?

години на проповеди сред калдата

Тази мантра си я повтаряй колкото си искаш. Има ефект, тъй като някои и се вързват, во ми е все едно. Аз не търся последователи, нито одобрение. Най-малкото пък тук.

ИСТИНА - коя, каква, чия и според кого?

"Голата" истина.

И откога ИСТИНА някаква, нечия... трябва да се утвърждава? Кое се налага да се У-ТВЪР(д)-ждава

Нищо не трябва. Понякога освен да провокираш е добре и поне малко да опиташ да разбереш какво всъщност казват и другите. Щото така задаваш неадекватни въпроси 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.