Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

На какъв език са разговаряли първите хора?

Featured Replies

• Автор
преди 10 часа, dioib написа:

За тази цел съм подготвил един фантастичен роман. Почнал съм го през 2000 година. ОК, ще включа персонаж като теб, т.е. който има акъл като трима. :) - Не ще се казва обаче Мечо Хубавеца, а ще е Рамус. :) По звучи като име. 

В действителност понеже тематиката на книгата е свързана с "виртуалния" живот, то от тук ще ползвам и други като мои герои във въпросния роман. Сега набирам диалози. Едно е да си ги измислям аз, а друго е някой вместо мен да ги изрича. => Всеки си има специфичен изказ. Това е очарованието. :) 

Затова и следя кой как ме коментира. 

Кратко: Все още набирам персонал за въпросния роман от тук. Друго е да има естествени и непринудени (до известна степен) реплики и т.н. пряка реч от естествени екземпляри, защото нали съм бездарен, то няма как да измисля интригата около която става драмата, а без драма -> няма да е интересна книгата на читателите. :)    

Ти да видиш... Демек, не си чак толкова глупав, а се правиш на такъв...

• Отговори 91
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

преди 11 минути, Мечо Хубавеца написа:

Ти да видиш... Демек, не си чак толкова глупав, а се правиш на такъв...

Не, не съм умен нито пък тарикат. 

Няма как да се правиш на глупав. 😀 

Тук повечето се правят на умни, даже три пъти по-умни от мен. 

Отделно се правят и на влиятелни. 

Останалите ги "смятат" за такива спрямо какво споделят тук. 

След като споделям глупостите, то съм гглуоак. 😀 

Е как точни се правя на такъв?! 

• Автор
преди 45 минути, dioib написа:

Не, не съм умен нито пък тарикат. 

Няма как да се правиш на глупав. 😀 

Тук повечето се правят на умни, даже три пъти по-умни от мен. 

Отделно се правят и на влиятелни. 

Останалите ги "смятат" за такива спрямо какво споделят тук. 

След като споделям глупостите, то съм гглуоак. 😀 

Е как точни се правя на такъв?! 

Що да не може да се правиш на по-глупав отколкото си? Щом ти е кеф...Като пишеш глупости.

преди 21 минути, Мечо Хубавеца написа:

Що да не може да се правиш на по-глупав отколкото си? Щом ти е кеф...Като пишеш глупости.

Щъ щъ дъ му ха ма кар. 😀 

Щото ке се обидят някои. 😀 

Принципно трябва да се направиш на равен към другия. - Един вид да го уважиш. Иначе ще те вземе за въздухар.

преди 19 часа, kaldata_user написа:

а доколкото разбрах от темата, старозаветните писания били същите като Тората, което ме навежда на мисълта, че представата за Адам идва от умуванията на еврейски тълкуватели за чиито последователи библейските старозаветни писания са нещо като осакатена версия на иудаизма.

Личи си  колко много си разбрал от темата.Много добре си личи.

Интересно как може да ти мине подобна мисъл през главата.

И за да не се навеждаш на разни подобни мисли запомни;

Библейските старозаветни писания не са никаква осакатена версия, а се ползват с огромна тежест в иудаизма. Огромна тежест и непререкаем авторитет.

Обикновен човек няма право дори да се докосва до свитъка от Тората, а ти плямпаш за осакатена версия.

Значи излиза, че християнската версия е в грешка, а иудаизмът е светата истина? Ако на християните им е нужен иудаизмът за да разберат тяхната си библия, защо направо не станат иудаисти

Проблема е че християните си нямат тяхна библия, а ползват Тората и съответно няма християнска и юдейска версия.

Ако Адам и Ева не са национални персонажи, тогава кои са богоизбраните с които божеството Йехова/Яхве е сключило своя завет?

А какви национални персонажи да има, когато Адам е първия човек? Как да има нация без хора??

Може ли да съществуват подобни каламбури.

преди 4 часа, badr написа:

Обикновен човек няма право дори да се докосва до свитъка от Тората, а ти плямпаш за осакатена версия.

Кой дава права?! Не си Бог нали? 

Твърде дръзко излагане на мисли по отношение на други хора!  

Покай се! 

преди 1 минута, badr написа:

Изтрезней и тогава пиши. 

А, ти преди да пишеш помисли! 

преди 9 часа, badr написа:

Личи си  колко много си разбрал от темата.Много добре си личи.

Интересно как може да ти мине подобна мисъл през главата.

И за да не се навеждаш на разни подобни мисли запомни;

Библейските старозаветни писания не са никаква осакатена версия, а се ползват с огромна тежест в иудаизма. Огромна тежест и непререкаем авторитет.

Проблема е че християните си нямат тяхна библия, а ползват Тората и съответно няма християнска и юдейска версия.

А какви национални персонажи да има, когато Адам е първия човек? Как да има нация без хора??

Може ли да съществуват подобни каламбури.

Впечатлението ми е, че Тората на която се позовава valkiria1 е различна от християнската библия. В иудаизма изглежда, че има писмена Тора + нещо като тълкувания или пояснения, които са част от устната Тора, докато в християнската библия има само писмена Тора. Аз поне не се сещам в Библията да пише за нещата които пише valkiria1 за Адам. Как излъчвал светлина, за двата езика и другите неща. Ако ги имаше в Библията нямаше да има и нужда от позоваване на Мидрашите. Затова ми е минала през главата и мисълта, че Библията се явява нещо като осакатена версия на светите писания в иудаизма.

Ако има само една версия на Тората, тогава коя част/части в Библията е устната Тора и по-конкретно Мидрашите на които се позовава valkiria1? 

• 3 седмици по-късно...
на 6.06.2024 г. в 22:04, kaldata_user написа:

християнската библия

Библията винаги е била свързана със свещени книги в конкретна Църква или дериват на религията, в случая вярването, че Христос е именно чакания месия към момента на случките преди 2024 години.

Там няма Тора, а книги от Вехтия завет. 

Да се счита, че християнството е произлязло от юдаизмът е нелепо. Самите израилтяни го знаят и затова между тях независимо, че ползват иврит, има православни (ортодоксални) и склонни към юдаизъм. И двете общности не приемат Христос за чакания месия! Разликата е, че ортоксалните го чакат, но поради това, че тяхния храм е разрушен, то жалеят за него и вместо да съградят нов храм и изберат пръв първосвещеник, предпочитат да съгражда синагоги, където да се преподава устно Тората. Достъп до самата тора е ограничен! Другите, които са с юдейски вероучение показват някаква Тора, но едва ли въпросната има нещо общо с Първата Тора. Тя и Кивота определено не се знае къде са. 

От там на сетне, то християните от коя Тора са взели за техен завет не е ясно, но не е от написана на иврит. Все пак трябва да се отбележи и присъствието  на македонци по въпросните земи. 

Затова и няма да се учудя, ако някой от Северна Македония каже, че първоначално Адам и Ева са говорели на македонски. Ами сега?!  Тея вългарни оръ и необразовани де потруват гръцката истина, че Адам и Ева са говорели на гръцки?! :)

• Автор
на 6.06.2024 г. в 20:02, badr написа:

Изтрезней и тогава пиши. 

Има ли забрана да се пише във форума, когато си къркан, дрогиран или не си си пил изписаните лекарства? 

на 23.06.2024 г. в 1:03, Мечо Хубавеца написа:

Има ли забрана да се пише във форума, когато си къркан, дрогиран или не си си пил изписаните лекарства? 

Дали езика е показател до колко е адекватен човек?! 

Има болести които не са на психична основа и не може на база когнетивното да се констатира, защо субекта се държи неадекватно. 

Всеки алкохол и/или дрога (лекарство) довежда субекта до ниво първичен инстинкт. 

Без наличие на други констатация всеки укор или забележка е да се дискредитира потребителя. 

Приеми въпросния укор като намек, че и другия е човек и че вече е във фаза на инстинктите си. = разарен е, бесен е, проявил е слабост. = Това е нормална реакция, защото е съпричастен към религиите и поведението на друговерец по неговата изповядвана вяра е недопустимо. 

Уви някои са твърде набожни. Дадете ли им някакви по-голями права, то защо да не заплашват и дори да изтрият първата ми репликата към тях?! 

Неуместен ти е въпроса Мечо. 

... 

Принципно първо трябва да се разбере на какъв език боговете са комуникира ли с човек. В това отношение има много легенди или завети. Всеки по-религиозен ще настоява, че боговете първо са говорели на неговия език, а ако не Бог, то някой от преките му подчинени. 

Да, в някои религии боговете се превръщат и в животни, та има резон и за това:

на 22.06.2024 г. в 11:54, ined написа:

Първите хора са говорели на маймунски

• Автор
преди 13 часа, <:IdioibI:> написа:

Дали езика е показател до колко е адекватен човек?! 

Има болести които не са на психична основа и не може на база когнетивното да се констатира, защо субекта се държи неадекватно. 

Всеки алкохол и/или дрога (лекарство) довежда субекта до ниво първичен инстинкт. 

Без наличие на други констатация всеки укор или забележка е да се дискредитира потребителя. 

Приеми въпросния укор като намек, че и другия е човек и че вече е във фаза на инстинктите си. = разарен е, бесен е, проявил е слабост. = Това е нормална реакция, защото е съпричастен към религиите и поведението на друговерец по неговата изповядвана вяра е недопустимо. 

Уви някои са твърде набожни. Дадете ли им някакви по-голями права, то защо да не заплашват и дори да изтрият първата ми репликата към тях?! 

Неуместен ти е въпроса Мечо. 

... 

Ти пък нямаш чувство за хумор....

преди 7 часа, Мечо Хубавеца написа:

Ти пък нямаш чувство за хумор....

Изтънчени ти хумор не ми е присъщ. 

Усмивайки слабостта на някой е присъщо на ограничен човек. 

Отделно това намествайки се в мой хумор и превръщайки го в твой само показва, че издигаш себе си в култ. 

В окултиката няма мистика, нито пък езотерика, а само привличане на внимание или отклоняване на въпросното към неща извън темата на дискусия. 

Самият спор върху версията на Тората допуска, че ако не е написано, то не е втората, а се знае.че има и неписани закони. 

Така, че друг не разбра в каква комична ситуация изпадна, заради това, че тръгна да оборва съкратена версия. 😀 

Преписи на пртокнижието има много. Дори не се знае къде е оригинала, но това е също като свещения Граал и Кивот. 

Въпроса се свежда до това: Дали Мойсей е бил юдаист?! 

• Автор
преди 15 часа, <:IdioibI:> написа:

Изтънчени ти хумор не ми е присъщ. 

Усмивайки слабостта на някой е присъщо на ограничен човек. 

Отделно това намествайки се в мой хумор и превръщайки го в твой само показва, че издигаш себе си в култ. 

В окултиката няма мистика, нито пък езотерика, а само привличане на внимание или отклоняване на въпросното към неща извън темата на дискусия. 

Самият спор върху версията на Тората допуска, че ако не е написано, то не е втората, а се знае.че има и неписани закони. 

Така, че друг не разбра в каква комична ситуация изпадна, заради това, че тръгна да оборва съкратена версия. 😀 

Преписи на пртокнижието има много. Дори не се знае къде е оригинала, но това е също като свещения Граал и Кивот. 

Въпроса се свежда до това: Дали Мойсей е бил юдаист?! 

Изобщо няма да те чета...Когато някой е многословен или ще опита да ти продаде нещо , или ще се иска да те еВе...

преди 5 часа, Мечо Хубавеца написа:

Изобщо няма да те чета...Когато някой е многословен или ще опита да ти продаде нещо , или ще се иска да те еВе...

Явно не си глупав колкото изглежда. :) 

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.