Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Скоростта от рутера към компа е ниска. Търся компетентен съвет.

Featured Replies

Разрешен от jhoro

преди 6 минути, jhoro написа:

Това е пиково, но паметта е на 60% постоянно.

Как така пиково. Процесорът е 5 процента. То дискът, ако така работи постоянно на 70 или 80 процента, естествено че скоростта на нета няма да добър на лаптопа. Зает е с други работи.

• Отговори 151
  • Прегледи 9,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Вече втора малцова приключвам, имам достатъчно, а и пуканки покрай децата колкото щеш, ама тоя петъчен пореден епизод на сериала "Жоржи вундаркинд , Жоржи вундабаa" направо ме погълна

• По UTP кабел, скоростите не са високи. Около 100тина мегабита. Не виждам проблем при автора на темата.

Публикувани изображения

преди 6 минути, АСПЕКТ написа:

Как така пиково. Процесорът е 5 процента. То дискът, ако така работи постоянно на 70 или 80 процента, естествено че скоростта на нета няма да добър на лаптопа. Зает е с други работи.

Да не ти показвам, как работи при мен - дига и по-големи проценти. Без да се отразява на нета.

Но трябва да рестартирам на Уиндоус, а в момента не ми се занимава.

преди 5 минути, jhoro написа:

Да не ти показвам, как работи при мен - дига и по-големи проценти. Без да се отразява на нета.

Но трябва да рестартирам на Уиндоус, а в момента не ми се занимава.

При мен дискът е едва 5 процента. Много рядко става до 30 процента активност. 70-80 процента активност не ми звучи добре. Както и видео 0 процента.

5yffn7gd.png

преди 23 минути, АСПЕКТ написа:

При мен дискът е едва 5 процента. Много рядко става до 30 процента активност. 70-80 процента активност не ми звучи добре. Както и видео 0 процента.

При теб е SSD - при мен е HDD и то старичък - 5400 rpm, Cache 8 MB

"...и пратиха едни деденца, които влизаха в едни шахти в едиия и другия край на улицата ни и след това ми смениха и рутера и скоростта си беше много прилична. 

Моят съвет, като наблюдавам, че темата ви е вече 6 страници без никакъв резултат.

Като отидете на "разправия в офиса" на фирмата доставчик, ги помолете да ви пратят  "ония деденца" да ви решат проблема. А на младоците дайте по 20 лева и ги пратете да си купят трева

преди 7 минути, *S197* написа:

По UTP кабел, скоростите не са високи. Около 100тина мегабита. Не виждам проблем при автора на темата.

Проблеми има много! Въпросът е - кои са от ЗКУ - авторката, кои - от другите участници (техниците) и кои от хардуера.

Ако се съгласим, че авторката е simply user и "прави всичко, каквото може" - то за техниките няма такова оправдание.

преди 21 минути, *S197* написа:

По UTP кабел, скоростите не са високи. Около 100тина мегабита

А по кой кабел са 1000-ина мегабита?
Когато свързваш FE устройства ще получаваш 100-ина Mbps скорости, като свързваш GBE устройства с кабел поне CAT5E ще получаваш повече...

преди 9 минути, jhoro написа:

Проблеми има много! Въпросът е - кои са от ЗКУ - авторката, кои - от другите участници (техниците) и кои от хардуера.

Ако се съгласим, че авторката е simply user и "прави всичко, каквото може" - то за техниките няма такова оправдание.

Друго се питам дали рутера има две честоти 2,4 и 5 гигахерца и съответн да не е пуснат само на първата честота и да ограничава скоростта.

преди 5 минути, цър-вул написа:

А по кой кабел са 1000-ина мегабита?
Когато свързваш FE устройства ще получаваш 100-ина Mbps скорости, като свързваш GBE устройства с кабел поне CAT5E ще получаваш повече...

Предвид, че оператора е неква малка кабеларка, едва ли ще й сложат гигабитско устройтво.

Така или иначе договорът й е за скорост до 70Mbps. LAN портовете на рутъра са 100Mbps.

преди 6 минути, *S197* написа:

Друго се питам дали рутера има две честоти 2,4 и 5 гигахерца и съответн да не е пуснат само на първата честота и да ограничава скоростта.

Цитат
WiFi Speeds AC750
5 GHz: 433 Mbps (802.11ac)
2.4 GHz: 300 Mbps (802.11n)

преди 5 минути, цър-вул написа:

На  колко? На 300+Mbps?

Никъде в темата не съм срещнал къде е сложен рутера и къде е лаптопа. При слаб сигнал, падат скоростите. Другото за което се сещам, че може техниците щом са пипали по шахтите, може нещо там да са объркали, некоя муфа да не е добре сложена...

преди 50 минути, *S197* написа:

Вместо да се питаш - можеше да прочетеш на първата страница

преди 16 часа, jhoro написа:
преди 16 часа, CllaireD написа:

има 5 светлинни идикатора фронтално, от които 1,2,3 -светят, а 4- не свети, и 5 индикатор също свети.

Тези LED индикатори са (от ляво на дясно)

image.png.c17e275ad26fe63a62b3f67bc6c18507.png

1. Захранване. Когато свети - включено, не свети - изключено, мига бавно - системата се стартира или се извършва надстройка на фърмуера, мига бързо - WPS връзката е в ход.
  2. 2.4GHz Wireless.
  3. 5GHz Wireless.
  4. LAN - при теб не свети, щото няма нищо свързано по кабел.
  5. Internet - ако е зелено е ок, ако е оранжево - нямаш достъп до Интернет.

Пп. 2 и 3 са за двата канала на Wi-Fi - при теб и двата са включени.

преди 55 минути, *S197* написа:

къде е сложен рутера и къде е лаптопа.

Щпт не четеш:

преди 17 часа, CllaireD написа:

Нищо не съм местила рутерът и модемът са един до друг, а аз съм буквално на 2,5 м срещу тях.

преди 59 минути, *S197* написа:

Никъде в темата не съм срещнал къде е сложен рутера и къде е лаптопа. При слаб сигнал, падат скоростите. Другото за което се сещам, че може техниците щом са пипали по шахтите, може нещо там да са объркали, некоя муфа да не е добре сложена...

Първо темата беше за локалната скорост, после стана за скоростта изобщо.

Разни „капацитети“ се пънат

преди 13 часа, teo-glavata написа:

Невярно! Не си в час. Този доставчик работи по DOCSIS

преди 13 часа, teo-glavata написа:

Съвсем откачи, бе! Колко пъти да ти се казва, да не се месиш в теми, свързани с мрежи?

а в същото време говорят глупости.

Задава въпрос

преди 14 часа, teo-glavata написа:

Затова, вече 3 пъти исках да разбера, каква е ситуацията без рутер - модемите на МСАТ са с пусната DHCP услуга - теста става за 2 мин

и после никакъв го няма, когато им се отговори

преди 13 часа, CllaireD написа:

Директно опитах от модема да вържа компа, но видимо друг протокол на връзката е, и не се получава сигнал към компа и не мога да измеря каквато и да е скорост.

Нека @teo-glavata дървена да каже - как става при DOCSIS, какъв „протокол на връзката“ се ползва???

преди 57 минути, цър-вул написа:

Щпт не четеш:

Що не чете?  Ами, щото страниците са  6. Дори и ние сме "помогнали" за тяхното увеличение, поради несериозността на питащият.

преди 5 минути, Колев 74 написа:

Що не чете?  Ами, щото страниците са над 160. Дори и ние сме "помогнали" за тяхното увеличение, поради несериозността на питащият.

Къде видя 160 - само 6 са.
А питащАТА прави толкова, колкото може. Тя, ако можеше повече - нямаше да пита!

преди 1 час, *S197* написа:

Ти наистина си прочел само заглавието на темата. Я се опитай да си поправиш грешката като прочетеш 6-те страници с по 25 поста на всяка. Няма да ти цитирам, щото и това я го прочетеш. я НЕ!

преди 1 минута, Колев 74 написа:

Ти наистина си прочел само заглавието на темата. Я се опитай да си поправиш грешката като прочетеш 6-те страници с по 25 поста на всяка. Няма да ти цитирам, щото и това я го прочетеш. я НЕ!

Жоре! Редактирано е вече! Благодаря и не се оправдавам.

Първата стъпка в такива ситуации - рестарт на модема, рутера...

преди 7 часа, jhoro написа:

Първо темата беше за локалната скорост, после стана за скоростта изобщо.

Разни „капацитети“ се пънат

а в същото време говорят глупости.

Задава въпрос

и после никакъв го няма, когато им се отговори

Нека @teo-glavata дървена да каже - как става при DOCSIS, какъв „протокол на връзката“ се ползва???

Протокола е TCP/IP. Елементарно е да се сетиш, че в случая има контрол по МАС. В този случай или сменяш (временно, само за пробата) МАС адреса на NIC с този на WAN порта на рутера или звубиш на оператора да "прихване" новия MAC.

преди 3 часа, teo-glavata написа:

Протокола е TCP/IP. Елементарно е да се сетиш, че в случая има контрол по МАС. В този случай или сменяш (временно, само за пробата) МАС адреса на NIC с този на WAN порта на рутера или звубиш на оператора да "прихване" новия MAC.

Елементарно е да се сетиш, че ... питащата не разбира и половината от това, което говориш!

Операторът „да "прихване" новия MAC“ - това го няма никъде!

на 29.11.2024 г. в 21:31, jhoro написа:

Защо мислиш, че знам всички доставчици - как работят?

... иначе

преди 53 минути, jhoro написа:

Операторът „да "прихване" новия MAC“ - това го няма никъде!

:D

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Редактирано от kokomil (преглед на промените)

• Автор

Здравейте!

Обещах да ви напиша как се разреши проблемът ми след подадената жалба към доставчика на интернет. Първо да честитя Никулден на всички и по-специално на имениците, ако тук присъстват такива - живи и здрави! Значи, два дена се занимаваха с мен, сменяха рутера с друг, опитваха връзка през други градове, правиха какви ли не опити, накрая се оказа, че има силно замръсяване на ефира от други рутери. Дори си свалих програма на телефона, която анализира колко излъчвателя има в моя район. Право да ви кажа, моят се оказа най-силен ;) , но това не ме успокои. Странното беше, че по едно време докато техниците се "гмуркаха" по шахтите на улицата, имаше период, в който скоростта ми достигна до 73 Mbps. Обяснението по-късно беше, че е моментно. Лошото бе, че по това време мина някаква от ЕнергоПро и изключи за няколко минути тока, дали за да засича показанията не зная, но след нея пак скоростта падна. Сега поне до около 50Mbps достига. Аз си мислих, че нещо съвместно правят нетаджиите  с тока, а то просто било съвпадение. Обясноха ми, че честотата на рутера е 2,4 GHz и че може да работи на 5 GHz, но понеже компът ми е старо поколение не може да си "говорят" на по-висока честота. Дори ми пуснаха !00Mbps за да видят дали ще има някаква промна. но уви! Послдно ми предложиха да ми оставят един лан-кабел, който с твърда връзка да ми усигурява от рутера по-висока скорост. Ами, това е. Очаквам да получа нов лаптоп (повод иам) и тогава, може би ще има щастие за мен.  Видях, че техниците се стараха много и имаха търпението да ми обясняват и да пробват какво ли не, за да ми решат проблема, за което им благодарих. Разбрате, че не съм техническо лице и обясненията ми са такива, както са достигнали до мое разбиране. Дано при вас не се получават такива неприятни проблеми. Замислям се за оптичен интернет, но не ми се дупчат стени. Ще видим: нека да поживеем, а времето ще каже своето.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.