Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 16 часа, АСПЕКТ написа:

По-скоро Ойлер трябва да дойде тук. Поинтересувай се за числото e. 2,71...

e.svg

Да споделя първо радостта си, че не си ми дал линк. Значи допускаш, че ще се справя и сам. Благодаря! Дано не те подведа...
Та... Неперовото число и по мое време, 70-те, освен по времето на Тео, си беше Неперово... така ни го преподаваха социалистите ... може Ойлер да е бил фашист :полушега:. Ееех Неперовото число. Ееех младост! Тогава бяхме още гаджета с жената... като се замисля, тя беше фенка на Бернули. Един друг Бернули от родата (швейцарци, референдуми, ама и там мафия)... Даниел Бернули... или поне на част (това за фенството) от него. особено тая част там за флуидите... намираше го за мноо принципен човек... а в някои моменти, споделяше ми през сълзи, и за прекалено принципен :шега:.
Та, отплеснах се, 70-те се сблъсках за пръв път (май) с Неперовото число. Хареса ми. Но и ми дойде малко сложно. Замислих се... съвместния живот не е само чувства. Той е и разбиране... компромиси... А с разбирането му (на числото)... за четене - четох, но разбиране - йок... нуждаех се от помощ. В крайна сметка си казах - стегни се, АСПЕКТ още не е роден, ще се наложи да се справиш сам. Повиках неволята, стегнах се, взех си изпитите... даже с една от математиките малко се попрестарах на колоквиумите и за мой срам се освободих от изпита. Не се гордея, но и не мога да върна времето назад. Поне разбрах колко лесно може да рухне един имидж. В случая апапите проявиха разбиране, но... бях на косъм. Та... пак се разсеях... както казах, взех си изпитите, барабар с Неперовото число и... и го oтeбaх (числото). До 89-та. После... после, след промените, се оказа, че съм го репресирал, върна се на бял кон и...и направиха песен с Влатко Стефановски за него (коня) - Бел кон (Gipsy song). 
Беше ми приятно, че ме върна назад във времето. Благодаря!

Ако позволиш да ти се реванширам с една великолепна песен - въпросния "Бел кон"... 

...

Я сум шетал, я сум бил на запад
Дури до Германия
За да найдам парче 'леб за мене и за
Моята фамилия

Ех да имам ко що немам
Па да купам бьел конь
И да явам, ден и ноче
И на яве, и на яве и на сон

...

https://www.youtube.com/watch?v=tkLdUy8lm30  (с участието на Теодосий Спасов)

• Отговори 11,9k
  • Прегледи 387k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Глупи, Радев не е като тебе и шайката виждащи не по далеч от носа си. Предвидимо сте толкова елементарни, че да си въобразявате, че точно той не знае Закона и си мисли да го пренебрегва... Шах с офице

Публикувани изображения

преди 19 минути, lebel написа:

Да споделя първо радостта си, че не си ми дал линк. Значи допускаш, че ще се справя и сам. Благодаря! Дано не те подведа...
Та... Неперовото число (и по мое време, 70-те, освен по времето на Тео, си беше Неперово... така ни го преподаваха социалистите ... може Ойлер да е бил фашист :полушега: ). Ееех Неперовото число. Ееех младост! Тогава бяхме още гаджета с жената... като се замисля, тя беше фенка на Бернули. Един друг Бернули от родата (швейцарци, референдуми, ама и там мафия)... Даниел Бернули... или поне на част (това за фенството) от него. особено тая част там за флуидите... намираше го за мноо принципен човек... а в някои моменти, споделяше ми през сълзи, и за прекалено принципен :шега:.
Та, отплеснах се, 70-те се сблъсках за пръв път (май) с Неперовото число. Хареса ми. Но и ми дойде малко сложно. Замислих се... съвместния живот не е само чувства. Той е и разбиране... компромиси... А с разбирането му (на числото)... за четене - четох, но разбиране - йок... нуждаех се от помощ. В крайна сметка си казах - стегни се, АСПЕКТ още не е роден, ще се наложи да се справиш сам. Повиках неволята, стегнах се, взех си изпитите... даже с една от математиките малко се попрестарах на колоквиумите и за мой срам се освободих от изпита. Не се гордея, но и не мога да върна времето назад. Поне разбрах колко лесно може да рухне един имидж. В случая апапите проявиха разбиране, но... бях на косъм. Та... пак се разсеях... както казах, взех си изпитите, барабар с Неперовото число и... и го oтeбaх (числото). До 89-та. После... после, след промените, се оказа, че съм го репресирал, върна се на бял кон и...и направиха песен с Влатко Стефановски за него (коня) - Бел кон (Gipsy song). 
Беше ми приятно, че ме върна назад във времето. Благодаря!

Ако позволиш да ти се реванширам с една великолепна песен - въпросния "Бел кон"... 

...

Я сум шетал, я сум бил на запад
Дури до Германия
За да найдам парче 'леб за мене и за
Моята фамилия

Ех да имам ко що немам
Па да купам бьел конь
И да явам, ден и ноче
И на яве, и на яве и на сон

...

https://www.youtube.com/watch?v=tkLdUy8lm30  (с участието на Теодосий Спасов)

В Берлин никой не го знае като Неперово число.  Поне в немски говорящите среди. Не ползват и abc формулата за квадратно уравнение. Както е в САЩ или англоговорящите страни. Ползват pq.

pq_Formel_Thumbnail.png

Общо взето математиката е с други инструменти и други начини. И аз си помислих, че математиката е универсална навсякъде, но... 😀 В България или в другите страните при делене на полиноми в училището просто се дели, тук ползват

Horner Schema.

Horner-Schema-Vergleich-1024x576.png

И други много примери, но темата не е затова тука. 

😀

преди 9 минути, АСПЕКТ написа:

В Берлин никой не го знае като Неперово число.   

Има една мисъл;

В повечето случаи, използването на абсолюти и инфинитиви е МНОГО опасно начинание!

Един да има в Берлин, който знае - и се оказваш лъжец!

преди 42 минути, jhoro написа:

Има една мисъл;

В повечето случаи, използването на абсолюти и инфинитиви е МНОГО опасно начинание!

Един да има в Берлин, който знае - и се оказваш лъжец!

Хубаво лъжец съм, ще търсим чужденци от Берлин, които да знаят Неперово число. Немците едва ли ще го знаят. Освен преподавателите по математика евентуално, но и там е под въпрос, дали ще го знаят така. 

Евроатлантик седнал на пейка.

original.jpg

преди 35 минути, АСПЕКТ написа:

Хубаво лъжец съм, ще търсим чужденци от Берлин, които да знаят Неперово число. Немците едва ли ще го знаят. Освен преподавателите по математика евентуално, но и там е под въпрос, дали ще го знаят така. 

original.jpg

Как така все още не си игнорирал напълно този... На такива не трябва да се обръща никакво внимание...

преди 2 часа, АСПЕКТ написа:

...

original.jpg

Следи тревожно финансовите пазари (акции, облигации, валути...), примижал недоверчиво с едното око...

А на съседната пейка, безгрижен бриксаджия се е изтегнал лежерно (като 5 рубли у кесия) и му дреме на Шпагина.

Ше си позволя да се изгавря с гейпросащесср трололинките с една реклама, излязла ми в каре тук във форума:

Screenshot_2025-06-19-13-48-17-09_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg.264bad81d6aaa3c3416fcff441cb5a76.jpg

Подсказка: Не пише 0€. Значи, ако приемем ессрврото, ще трябва да го плащаме, няма да е безплатно.

преди 15 часа, Без умствен капацитет написа:

я кажи за какво ти е лева - след като лева е в валутен борд с немстата валута, която е евро

Защото ако поискаме можем да го прикрепим към американска валута, която е долар. Или към златото. Или към румънската лея. Или можем да си печатаме дълг. И няма да ни командва Европейската банка.

преди 7 минути, В. Велев написа:

Защото ако поискаме можем да го прикрепим към американска валута, която е долар. Или към златото. Или към румънската лея. Или можем да си печатаме дълг. И няма да ни командва Европейската банка.

Те боб хвърлят за нас къде да се закачим и от кой кошер мед да вадим.Такъв ще го ядем като махнат изведнъж борда заедно с вас защитниците на скъпото ни левче,че свят ще ни се завие.1997г ще ни се виде като трохичка спрямо сега ако падне борда.Дръще си силното левче и стига сте плакали като вдовици за грездей.

преди 2 минути, LOSHIAT написа:

Те боб хвърлят за нас къде да се закачим и от кой кошер мед да вадим.Такъв ще го ядем като махнат изведнъж борда заедно с вас защитниците на скъпото ни левче,че свят ще ни се завие.1997г ще ни се виде като трохичка спрямо сега ако падне борда.Дръще си силното левче и стига сте плакали като вдовици за грездей.

А не ти ли идва на ума България да стане силна икономически? Да не се молим само за разни валути и да си прикрепяме лева към тях.

В момента управляващите рушат и пречат на дребния и средния бизнес. А това е гръбнака на една икономика.

преди 15 минути, LOSHIAT написа:

Плашиш ли някого. Кой те сложи на алармисткия тролей?

https://nova.bg/news/view/2025/06/19/501450/нап-отчете-поскъпване-от-5-до-40-на-основни-храни-и-стоки/

Тия доклади за нищо ги нямат. Ту е 0 процента инфлация, ту е 4 процента. После 3 процента. Има поскъпване, няма поскъпване.

преди 4 часа, Joss Bomon написа:

Пейков на пейка...

Евроатлантик?!

Това си е чисто евроатлантически песни. 😀

преди 1 час, Proshark написа:

Дзвера му е смешно, щото дори не е изгледал клипа. Ако беше, надали щеше да му е смешно! Ако пък въпреки изслушването пак му е смешно, усмирителна риза ще му е лика прилика.

преди 10 минути, Joss Bomon написа:

Дзвера му е смешно, щото дори не е изгледал клипа. Ако беше, надали щеше да му е смешно! Ако пък въпреки изслушването пак му е смешно, усмирителна риза ще му е лика прилика.

Дзвера е ...умряла котка...:angry:

преди 4 часа, В. Велев написа:

А не ти ли идва на ума България да стане силна икономически? Да не се молим само за разни валути и да си прикрепяме лева към тях.

В момента управляващите рушат и пречат на дребния и средния бизнес. А това е гръбнака на една икономика.

35 години нищо не направихме ,защото бившите комуняги окрадоха всичко,после след като обраха парите на хората 1997г новоизлюпените демократи продължиха с краденето.После ни излъгаха с царя 2001 и там какъв народ стана милионери покрай него.Няма да изреждам по нататък вички са едни и същи дали командвани от Русия или от САЩ.Случайности не могат да станат тук.Не сте ли го разбрали вече толкова години,ами ревете за измисленият лев тука и не се усещате изобщо.Чото левове има в народа и докато се репчете за левчето както писах по нагоре ,утре ни казват господарите махайте борда и какво си мислиш,че ще стане ,същото по 5 като 1997г.Затова докато са решили да ни вземат при еврото да отиваме по бързо ,защото може да вземам примерно 1000евро но са си 1000евро,а не 2000 лв и утре да са 200евро.Анадъмно мили защитници на левчето ни.

преди 23 минути, Proshark написа:

Дзвера е ...умряла котка...:angry:

dead-cat-cpr.webp

Смени ли парите в евра? 

преди 1 минута, Sliderum2 написа:

Прав си, ессврата не са даже и пари.

Заминавай веднага да обменяш левовете в евра, че няма време!

преди 10 минути, Bubbles написа:

Ми, като излъгаха за доклада. Ония не ги интересува, България да се оправя щом е излъгала.

преди 15 минути, Staff. написа:

Вече за 100 път това изречение и имам чувството, че съм пуснал песен на Сашка Васева. 

Spoiler

преди 15 минути, Staff. написа:

Ех, какви песни пускаха по НОВА.

преди 2 минути, АСПЕКТ написа:

Ми, като излъгаха за доклада.

Не виждам връзка между доклада, който е общ с конкретното повишаване на цената на минерална вода с 40%.

От една страна - това е много голямо повишение, но от друга - бутилиращите компании са много повече от 2, а минералната вода не е стока от хэрва необходимост.

И една добавка - производител на вода няма!

преди 5 минути, jhoro написа:

Не виждам връзка между доклада, който е общ с конкретното повишаване на цената на минерална вода с 40%.

От една страна - това е много голямо повишение, но от друга - бутилиращите компании са много повече от 2, а минералната вода не е стока от хэрва необходимост.

И една добавка - производител на вода няма!

Ето така ще разбереш ли? Повечето клиенти са пенсионери, които имат пенсия 700 лева. След като държава обере пенсионера, остава последния обир.

преди 12 минути, АСПЕКТ написа:

Ето така ще разбереш ли? Повечето клиенти са пенсионери, които имат пенсия 700 лева. След като държава обере пенсионера, остава последния обир.

Точно в този материал не се казва нищо ново! 20 години съм се занимавал с търговия - нормалната надценка винаги е била 20% върху доставната цена. Единствено хляба беше с 10% и по-малко.

Тези сметки - за „прилична печалба“ и сметки за семейството на търговеца - са манипулация! Познавам много търговци, които започнаха преди мен и все още работят!

По-сериозен проблем е нелоялната конкуренция от големите вериги - на тях им „свалят цени“ и продават на цена, по-ниска от доставната за малките търговци!

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.