Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 18 минути, Banesc54 написа:

много глупав човек трябва  да си да ходиш на море

ако толкова ти се ходи на море купуваш един апартамент там и пържиш цаца на туристите 

Искаш да кажеш, че когато имаш деца (а не е зле да имаш, че пенсовете ни заляха), няма да ги водиш на море, за да изглеждаш умен?

• Отговори 11,9k
  • Прегледи 387k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Joss Bomon
    Joss Bomon

Глупи, Радев не е като тебе и шайката виждащи не по далеч от носа си. Предвидимо сте толкова елементарни, че да си въобразявате, че точно той не знае Закона и си мисли да го пренебрегва... Шах с офице

Публикувани изображения

преди 2 минути, lebel написа:

Искаш да кажеш, че когато имаш деца (а не е зле да имаш, че пенсовете ни заляха), няма да ги водиш на море, за да изглеждаш умен?

Ще ги води на яз. Долна диканя......

преди 10 минути, teo-glavata написа:

Ще ги води на яз. Долна диканя......

Имах двама колеги (светла им памет, невероятни пичове), които чат-пат чакаха Михаля (знаеш, рибарите го чакат, авджиите го гонят) там. Единият имаше къща/вила наблизо. Ял съм агне там. Всъшност,  "местният" риболовстваше, другият си седеше и кротко си пиеше водката... поне докато кучето на първия не му я "откраднеше", за да го гони... голямо шоу.

преди 1 час, АСПЕКТ написа:

Ти може и да си се прибирал в 8, някакъв зубър сигурно, без приятели.

И на зубърите сега завиждате, че имаме пари, докато вие миете кенефи. Karma is a bitch, ама споко, Путин ще ви спаси 🤣🤣🤣🤣

преди 47 минути, Banesc54 написа:

много глупав човек трябва  да си да ходиш на море

ако толкова ти се ходи на море купуваш един апартамент там и пържиш цаца на туристите 

Вземи се гръмни, или не по-добре питай ИИ как да го направиш, че да не се объркаш нещо.

Лагард: Над 1000 евро в брой – в сивия сектор сте

В контекста на ускоряващия се процес по въвеждане на цифровото евро и планираното присъединяване на България към еврозоната от 1 януари 2026 г., в публичното пространство отново набира популярност старо интервю с председателката на ЕЦБ Кристин Лагард. В него се обсъждат теми като ограничаване на кешовите плащания, бъдещ контрол върху трансакциите и необходимостта Европа да не бъде зависима от чужди валути или частни дигитални пари.

„Цифровото евро ще позволи контрол – и да, ще има ограничения за плащания в брой“

В интервюто, което е проведено в началото на 2023 г., Лагард прави поредица от откровени изказвания за мотивацията зад въвеждането на цифрово евро и контрола върху кешовите плащания. Тя посочва:

„Има праг от 1000 евро. Ако платите в брой над тази сума, сте в сивия сектор. Поемате риск – може да бъдете глобени или дори да отидете в затвора.“

Лагард уточнява, че цифровото евро ще бъде съпроводено от „ограничен контрол“, но все пак контрол, особено за по-големи суми. Разглеждат се варианти за пълна анонимност при дребни плащания – например под 300–400 евро, но тя изразява притеснение, че:

„Това може да бъде опасно. Терористичните атаки във Франция преди 10 години бяха изцяло финансирани чрез малки, анонимни предплатени карти.“

Основният мотив, по думите ѝ, е суверенитетът на Европа. Тя подчертава опасността от зависимост както от чужди валути като юана или рублата, така и от валути, създадени от частни корпорации:

„Не искам Европа да е зависима от валута на неприятелска страна. Или от валута, създадена от корпорация като Meta, Google или Amazon. Това би застрашило суверенитета на Европа.“

Проектът за цифровото евро: Какво се случи след това?

Макар интервюто да е от 2023 г., темата за цифровото евро е далеч от приключване. На 18 октомври 2023 г. Европейската централна банка официално премина във „фаза подготовка“ на проекта за дигиталното евро, която стартира на 1 ноември 2023 г. и ще продължи две години – до края на октомври 2025 г.

Тази фаза включва:

разработване на общоевропейски правилник (т.нар. rulebook);

подбор на технологични партньори;

провеждане на тестове с граждани и търговски банки;

и консултации със заинтересованите страни относно нивото на контрол, анонимност и достъпност.

В същото време Европейската комисия внесе законодателния пакет за цифровото евро в Европейския парламент, но той все още не е приет. Очаква се през 2025 г. да се формира политически консенсус около окончателния регламент, който ще даде правната рамка за евентуално пускане на цифровата валута.

Вижте още: Цифровото евро – първа стъпка към безкешова диктатура в ЕС?

Финалното решение дали цифровото евро да бъде издадено ще бъде взето от ЕЦБ едва след приключване на фазата на подготовка и приемане на законовата рамка – вероятно в края на 2025 или началото на 2026 г.

Контрол, анонимност и ограничения – отворени въпроси

Интервюто с Лагард – независимо дали е напълно автентично или редактирано – отразява реални теми в сърцевината на дебата за цифровото евро:

Ще се запази ли възможността за анонимни плащания?

Ще бъде ли ограничено използването на кеш и как?

Ще има ли лимити за трансакции с дигитално евро?

Кой ще има достъп до данните за плащанията – търговските банки, ЕЦБ или държавните институции?

ЕЦБ многократно е заявявала, че цифровото евро ще съществува паралелно с кеша, но все повече експерти предупреждават, че с времето натискът към ограничаване на кешовите плащания може да се засили, особено в името на борбата с прането на пари, тероризма и укриването на данъци.

България и цифровото евро

След влизането на България в еврозоната (планирано за 1 януари 2026 г.), страната автоматично ще стане част от евентуалното внедряване на цифровото евро, ако такова бъде решено от ЕЦБ и одобрено от ЕС. Това означава, че теми като лимити за кеш, анонимност на плащанията и евентуален контрол върху потреблението ще станат актуални и за българските граждани.

преди 2 минути, Т.Христов написа:

Ще се запази ли възможността за анонимни плащания?

Не!

преди 2 минути, Т.Христов написа:

Ще бъде ли ограничено използването на кеш

ДА!

преди 3 минути, Т.Христов написа:

и как?

Лесно!

преди 3 минути, Т.Христов написа:

Ще има ли лимити за трансакции с дигитално евро?

Глупав въпрос! Не може и няма как да има лимити. Колкото имаш, толкова ще харчиш

преди 4 минути, Т.Христов написа:

Кой ще има достъп до данните за плащанията – търговските банки, ЕЦБ или държавните институции?

ЕЦБ и Търговските банки. бг институциите, това не ги интересува

преди 1 час, lebel написа:

другият си седеше и кротко си пиеше водката...

Алкохола не прощава...

преди 1 час, lebel написа:

Имах двама колеги (светла им памет, невероятни пичове)

Не пийте твърд алкохол!

• Автор
преди 5 часа, АСПЕКТ написа:

Да, голям недоимък е било. Командировки, къща на село и в града, работа и кола. Мъка, мъка. Децата са имали безгрижно и сигурно детство. Сигурно, стоели са до 12 часа полунощ и няма педофили, наркомани или арабели. А, сега барабар с детето и май.ката на детската площадка в 10 часа сутринта ще изнасилят и детето, и май.ката,  и ще пратят на съда май.ката и директно в затвора май.ката.

аз също имах безгрижно детство, а сега се притеснявам за  всички деца в България. БЕЗЗАКОНИЕ НАВРЕД.

преди 57 минути, Т.Христов написа:

Ще бъде ли ограничено използването на кеш и как?

Защо казваш "ЩЕ"???

И в момента има места, където приемат плащания само с карти - в брой НЕ!

преди 20 минути, jhoro написа:

Защо казваш "ЩЕ"???

И в момента има места, където приемат плащания само с карти - в брой НЕ!

И къде е това място?

току-що, HelpMeGetOut1 написа:

Дано забранят кеша, че ми писна да нося стотинки!

Дано вас ви забранят и да ви вкарат най-после в затвора.

преди 1 минута, teo-glavata написа:

Примерно, ЧСИ-тата. Само по банка!

Какво е ЧСИ? Не живея в България.

преди 4 часа, HelpMeGetOut1 написа:

Aуууу, а нали уж минказвахте, че в България много добре се живяло, а сега пък, че се мизерствало... явно реалността е такава, каквато искате да е...

Зависи дали си бил от майката партия или си бил обикновен човек.

преди 12 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Дано забранят кеша, че ми писна да нося стотинки!

Освен кешовица, можеш да плащаш на ръка и в брой. ;)

преди 9 минути, *S197* написа:

Зависи дали си бил от майката партия или си бил обикновен човек.

Освен кешовица, можеш да плащаш на ръка и в брой. ;)

Или в неговият случай, както е добре познато във Великобритания, в натура.

преди 17 минути, АСПЕКТ написа:

Или в неговият случай, както е добре познато във Великобритания, в натура.

Вие направо Лорд ме изкарахте вече 🤣🤣

Просто ми е странно защо всеки мисли, че в чужбина само с връзки можеш да се оправиш... Ама нормално, като в България се опиташ да си направиш бизнес, идва бухалката и се налага да си изполваш уменията в чужбина.

преди 6 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Вие направо Лорд ме изкарахте вече 🤣🤣

Просто ми е странно защо всеки мисли, че в чужбина само с връзки можеш да се оправиш... Ама нормално, като в България се опиташ да си направиш бизнес, идва бухалката и се налага да си изполваш уменията в чужбина.

Днес колко чинии изми?

преди 4 минути, В. Велев написа:

Днес колко чинии изми?

Имаш ли представа - как се мие посуда на Острова?

преди 47 минути, В. Велев написа:

Днес колко чинии изми?

Цък, знам, че повечето от вашия вид не можете друго да си представите освен миене на чинии в чужбина...

Но за твое съжаление, имам магистратура и работя като бизнес анализатор за голяма компания. За месец сигурно изкарвам повече, отколкото ти изкарваш за година.

Не можеш даже да си мечтаеш да ми стъпиш на малкото пръстче. А ти си отивай да миеш чинии, защото родителите такъв те отгледаха и за друго не ставаш 🤣

преди 4 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Цък, знам, че повечето от вашия вид не можете друго да си представите освен миене на чинии в чужбина...

Но за твое съжаление, имам магистратура и работя като бизнес анализатор за голяма компания. За месец сигурно изкарвам повече, отколкото ти изкарваш за година.

Не можеш даже да си мечтаеш да ми стъпиш на малкото пръстче. А ти си отивай да миеш чинии, защото родителите такъв те отгледаха и за друго не ставаш 🤣

Голям майтап :)

И по цял ден дремеш във форума за да се хвалиш че си бизнес анализатор за голяма компания :)

преди 1 минута, В. Велев написа:

Голям майтап :)

И по цял ден дремеш във форума за да се хвалиш че си бизнес анализатор за голяма компания :)

Хоби ми е да храня дебилчета, чичаци и русофилчета. Когато трябва да съм в офиса, по цял ден съм на телефона и шефът знае, че храня дебилчета онлайн, докато ти трябва кенефи да търкаш 🤣 Истината болииии!

току-що, HelpMeGetOut1 написа:

Хоби ми е да храня дебилчета, чичаци и русофилчета. Когато трябва да съм в офиса, по цял ден съм на телефона и шефът знае, че храня дебилчета онлайн, докато ти трябва кенефи да търкаш 🤣 Истината болииии!

@teo-glavata поне сега пише от ресторант, а ти от къде пишеш. Предполагам че от кухнята на ресторанта :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.