Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

• Отговори 12k
  • Прегледи 414,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

То тук основният проблем на умнокрасивите е, че те не могат, да вдянат, че влизането ни в Еврозоната не е просто да се подмени лева с евро, а че просто ще падне валутният борд и това ще отвърже ръцете на нашите мили управляващи за теглене на още и още по-големи заеми. Даже преди няколко седмици постнах и официална информация по тоя въпрос, в следващите три години ще има огромно нарастване на външният ни дълг. Освен това е пределно ясно, че понеже страната ни не е подготвена за влизането ни в Еврозоната, най-вероятно това ще породи огромна инфлация, нарастване на данъците и прочее. Нещо, което ясно наблюдаваме в последните няколко месеца... Това ви го пиша още от пролетта, само дето тия дето балалайкаха по тази тема, естествено се изпокриха като мишоци. Нали се сещате, че за да се покрият огромните дупки в бюджета ни, ще трябва тия пари, да се вземат от някъде. И откъде другаде, да се вземат, ако не от нашият джоб. Т.е. няма никакво значение, дали хората на Костадин Костадинов имат сметки в евро. Това изобщо не е обект на дискусията.

Започнаха цирковете в магазините: Мъж не си иска рестото в евро

13ade10af226d0877599c9497d95a4a3-neozagl

Напълно очаквано вече започнаха и цирковете в супермаркетите, причинени от хора, които отказват да приемат еврото. 

Във видео, разпространяващо се в интернет, мъж, който носи жилетка с надпис "Обединение 29" иска да му бъде издадена "правилна касова бележка" и да му бъдат върнати пари не в евро, а в лева, твърдейки, че го мамят.

"В България рестото се връща в лева до края на януари по закон", твърди мъжът във видео, разпространено в социалните мрежи. Проверката на фактите обаче показва, че претенциите му са в пълно противоречие с действащото законодателство.

Сцената се разиграва в супермаркет от голяма верига в Горна Оряховица. 

С гражданина са принудени да се справят няколко полицая, които му обясняват, че законът не е измама. Въпреки това мъжът е настоява, че си иска "правилната" касова бележка и ще остане там, докато не я получи или докато не го изведат принудително. 

"След малко ще бъда изведен, тъй като си поисках правата по конституция да си получа рестото в лева, но тъй като магазина отказва, вижте колко полицая са в готовност", казва мъжът във видеото. 

От Българската телеграфна агенция (БТА) съобщиха, че финансовият директор на веригата Цветомир Узунов е потвърдил масовата практика в първите дни на януари: клиентите плащат предимно в лева, а търговците връщат ресто в евро съгласно новите изисквания.

Случаят предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, като повечето потребители осъждат поведението на мъжа и го определят като ненужна провокация в деликатен за страната момент.

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/705569-zapochnaha-tsirkovete-v-magazinite-mazh-ne-si-iska-restoto-v-evro-video

преди 3 часа, ined написа:

Започнаха цирковете в магазините: Мъж не си иска рестото в евро

13ade10af226d0877599c9497d95a4a3-neozagl

Напълно очаквано вече започнаха и цирковете в супермаркетите, причинени от хора, които отказват да приемат еврото. 

Във видео, разпространяващо се в интернет, мъж, който носи жилетка с надпис "Обединение 29" иска да му бъде издадена "правилна касова бележка" и да му бъдат върнати пари не в евро, а в лева, твърдейки, че го мамят.

"В България рестото се връща в лева до края на януари по закон", твърди мъжът във видео, разпространено в социалните мрежи. Проверката на фактите обаче показва, че претенциите му са в пълно противоречие с действащото законодателство.

Сцената се разиграва в супермаркет от голяма верига в Горна Оряховица. 

С гражданина са принудени да се справят няколко полицая, които му обясняват, че законът не е измама. Въпреки това мъжът е настоява, че си иска "правилната" касова бележка и ще остане там, докато не я получи или докато не го изведат принудително. 

"След малко ще бъда изведен, тъй като си поисках правата по конституция да си получа рестото в лева, но тъй като магазина отказва, вижте колко полицая са в готовност", казва мъжът във видеото. 

От Българската телеграфна агенция (БТА) съобщиха, че финансовият директор на веригата Цветомир Узунов е потвърдил масовата практика в първите дни на януари: клиентите плащат предимно в лева, а търговците връщат ресто в евро съгласно новите изисквания.

Случаят предизвика вълна от коментари в социалните мрежи, като повечето потребители осъждат поведението на мъжа и го определят като ненужна провокация в деликатен за страната момент.

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/705569-zapochnaha-tsirkovete-v-magazinite-mazh-ne-si-iska-restoto-v-evro-video

Искам референдум за адекватно лечение на психично болните :D

преди 5 минути, N1K17Y написа:

Много наши колеги-съфорумци ще излипсват. 

България: от хиперинфлация към еврото

България, която преживя един от най-трудните преходи от комунизма, се присъединява към еврозоната през 2026 г.

Членството в еврозоната носи няколко ползи:

Цитат

Може би най-видимо за всеки българин е, че ще бъде по-лесно да пътува в Европа без скъпи такси за обменни курсове.

Банковата и финансовата стабилност получават тласък - при валутния борд нямаше неограничен кредитор от последна инстанция. Системно важните банки сега споделят тази функция с Единния надзорен механизъм и ЕЦБ.

Българската икономика може да участва по-директно в дълбоките парични и капиталови пазари на еврозоната, което би могло значително да намали цената на капитала и премиите за суверенен риск.

Малкият валутен риск, който остана въпреки валутния борд, е елиминиран, което повишава доверието на инвеститорите.

България вече не е необходимо пасивно да приема паричните решения на ЕЦБ. Като пълноправен член с място на масата, страната ще има думата при решенията за паричната политика. Неотдавнашната ѝ история като страна със среден доход и потребител на валутен борд дава на България експертния опит да разшири разбирането на ЕЦБ за потенциални бъдещи балкански членове и способността да предоставя техническа помощ на страни извън Европа.

преди 43 минути, N1K17Y написа:

Господина не е психично болен, а използва случая да си направи предизборна реклама. До днес навярно и ти като мене не беше чувал за това "обединение", а кой бяга от безплатна реклама? Проблема е че подобни акции много зачестиха в последните години и вече повече дразнят отколкото да предизвикват интерес.

преди 2 часа, БаалБек написа:

България, която преживя един от най-трудните преходи от комунизма, се присъединява към еврозоната през 2026 г.

... Като пълноправен член с място на масата, страната ще има думата при решенията за паричната политика...

Тук направо уби коча с лопатата.

Де ще седим на масата, но да държим свещите. докато другите си играят с пишляците си.

Още не са ми върнали рестото в евро. Вчера купувам едно галонче бира и давам 10 лева. Връщат ми 6,40. Хубаво. Днес взимам вестник, не знам дали само за събота има увеличение на цената, която иначе е 1,50 лв, а сега е 2 лв., давам 5 лева връщат ми 3. Купувам пак едно галонче бира и една тоалетна хартия, давам 20 лева, връщат ми 15,45 лв. Отивам за закуска, една баничка и един тутманик, давам 5 лв. и ми връщат 60 ст. За днес ми остава да пазарувам още в 3 магазина както и в Билла и ще се види как са нещата. Смятам да пусна и тото, но там вече е само в евро. По другите градове може и да е по-различно - не знам.

Щях да забравя. Някой стана ли по-богат?!

преди 25 минути, The Lone Star написа:

Още не са ми върнали рестото в евро. Вчера купувам едно галонче бира и давам 10 лева. Връщат ми 6,40. Хубаво. Днес взимам вестник, не знам дали само за събота има увеличение на цената, която иначе е 1,50 лв, а сега е 2 лв., давам 5 лева връщат ми 3. Купувам пак едно галонче бира и една тоалетна хартия, давам 20 лева, връщат ми 15,45 лв. Отивам за закуска, една баничка и един тутманик, давам 5 лв. и ми връщат 60 ст. За днес ми остава да пазарувам още в 3 магазина както и в Билла и ще се види как са нещата. Смятам да пусна и тото, но там вече е само в евро. По другите градове може и да е по-различно - не знам.

Съботните "Труд" и "24 часа" са по 2 лв, в останалите дни - 1.50.

преди 35 минути, The Lone Star написа:

Аз щях да прилагам метода с едната стотинка, ама ме домързя. 

Мен ме опоскаха с 0.1 е.ц. следствие превалутирането. 

едит: и изобщо, тия дребните са как се водят последно... бг центове... евро стинки... или нешо друго...

преди 10 часа, ruraru написа:
преди 13 часа, БаалБек написа:

... Като пълноправен член с място на масата, страната ще има думата при решенията за паричната политика...

Тук направо уби коча с лопатата.

Забележка отправи към Bloomberg! Ако смяташ, че си по-умен от тях им го докажи! :writealetter:

преди 1 час, The Lone Star написа:

1 евро = 1 килограм рубли!

на 1.01.2026 г. в 22:38, ruraru написа:

В телевизионното предаване на БТВ "Кой да знае" за верен отговор даваха по 300 лева( 153,40€ ).

От днес вече дават по 150 еврака, които са 293,35 лева. 

Така ще е навсякъде. От 2026 българинът ще лапа негативите на "промяната".

Т'ва е мноо добро.

Разбирам да закръглят на 153 €... 40 е.ц. кой не ни е фанал, той не ни е... такова... превалутирал. Ама 150... тия се оляха. И оядоха

К'во? Те са си продуценти, толкова са решили, толкова дават? За двата "специални" въпроса (по принцип) и за всички въпроси от новогодишното предаване пък били удвоили сумите? К'ви сме ние ли? Чшшш, алоууу! Ние с Рурару сме Суверена!

Ше сезирам... после ше уточня кого и какво. И Banesc

преди 1 час, ivottoshev написа:

Аз щях да прилагам метода с едната стотинка, ама ме домързя. 

Акэ размислиш - мога да ти дам 20-30 бройки, да се видиш в папи!

преди 2 часа, The Lone Star написа:

Още не са ми върнали рестото в евро.

На мен рядко ми връщат ресто изобщо - щото плащам основно с карта!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.