Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 22 минути, communismatic написа:

Жорко, вървят ли далаверките из циганските квартали след смяната на лева? Щях да питам Пламен Умния, ама него го няма. Може и да е умрял.

преди 51 минути, communismatic написа:

Много ме мразиш, нали? 😆

• Отговори 12k
  • Прегледи 414,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 5 часа, ivottoshev написа:

Така ли? Колко евромонети успя да си вземеш от банкомат? Не за друго, ама на мен за бара ми трябваха евроцентове за да връщам, обаче... няма от къде да ги взема. В пощата четири дни по ред ми казваха че нямат, и аз се отказах да обикалям София за да намеря.

Сега да докладвам какво се случва реално: Наливната бира при мен по принцип е 7лв, което е около 3,60 €.  Предупреждавахме клиентите (главно чужденци), че трябва да плащат или с карта, или в левове, за да е всичко точно защото нямаме центове да връщаме, но знаеш ли въпреки това тази вечер колко бири продадохме на 4€., вместо на 3.60. (ясно е, че не само за цените на бирата иде реч :)). С две думи - без аз да съм го искал и въпреки че съм бил с желанието да съм възможно най-коректен към клиентите си, вече съм на далавера от еврото. 

пп: от понеделник и сервиза ми за гуми пак започва да работи. Въпреки че ще предупреждавам клиентите за ситуацията още преди да започна да им работя по колите... надушвам че и там ще имам далавера, без да съм я търсил.

Да живее държавата, която не успя да осигури плавното преминаване от лева към €.

Поклон  :wors:   

хахахаха :) 

копейката доволен от еврото и далаверката че закръгля спекулативно  :) :)

А и какво не си доволен от "плавното преминаване " бре...  4 дена минаха само , имаш още 26 ! Провалило се било ... :giggle1:

А после още една камара време без проблем да изчистиш левовете в баннката. 

Не му осигурили плавно преминаване... хехехе.. :hit:

преди 1 час, N1K17Y написа:

Значи вместо да им връщаш левов, както е по закон, си прибрираш рестото? Как е винвовна държавата тука? :D 

ще каже че не се е сетил... :) :)

преди 1 час, communismatic написа:

Не можах, да разбера... какво значение има "Възраждане" какви сметки имали в евро? Щото така и не обясни...

Щом са такива защитници на лева, защо спестяванията им бяха в чужда валута? Това не ги ли прави родоотстъпници?

Същото е с ваксините 🤣

преди 13 минути, miro20 написа:

хахахаха :) 

копейката доволен от еврото и далаверката че закръгля спекулативно  :) :)

А и какво не си доволен от "плавното преминаване " бре...  4 дена минаха само , имаш още 26 ! Провалило се било ... :giggle1:

А после още една камара време без проблем да изчистиш левовете в баннката. 

Не му осигурили плавно преминаване... хехехе.. :hit:

Типичната копейка, какво да кажеш? Като гастербайтерите защитници на лева в Германия, мразят еврото, докато не им платят след миенето на чинии или брането на ягоди.

преди 1 минута, HelpMeGetOut1 написа:

Щом са такива защитници на лева, защо спестяванията им бяха в чужда валута? Това не ги ли прави родоотстъпници?

Същото е с ваксините 🤣

Аз много добре знам какво визираш, питам те, какво значение има, че имат спестявания в чужда валута? Тук изобщо не говорим, че левчето ПРОСТО ще стане ЕВРО, нещата са доста по-сложни. По тоя елементарен начин разсъждавате само вие, умнокрасивите.

преди 10 минути, communismatic написа:

Аз много добре знам какво визираш, питам те, какво значение има, че имат спестявания в чужда валута? Тук изобщо не говорим, че левчето ПРОСТО ще стане ЕВРО, нещата са доста по-сложни. По тоя елементарен начин разсъждавате само вие, умнокрасивите.

Просто е лицемерно да говориш против ЕС и да твърдиш, че еврото ще ощети страната, докато държиш всичките си спестявания в евро...

Иначе аз говорих с нашите в България и буквално това стана - просто валутата се смени, ама всичко си е същото. От 97-а страната е във валутен борд и левът съществува само на хартия. Сега просто се улесняват нещата.

Ми не, не е лицемерно, понеже едното няма нищо общо с другото. Обяснил съм и защо.

преди 1 час, чичо Сашо написа:

Много си прав Карбовски, много!

Ебаси дебилщините, нашите никога не са подкрепяли РуZия и пра-баба ми още от малък ми сподели какви безобразия правили руснаците - из****лвали жените, подпалвали къщите на хората, обирали ги посред бял ден и всякакви безобразия. Даже и османците не са се гаврили с нашия народ по този начин.

Хайде моля ви се, нашите с кеф си харчат еврото и се радват, че няма нужда да обменят валута, когато пътуват до Гърция. А бабата си цъка картата навсякъде и не се оплаква, че нямат ресто да и върнат.

Търговци не приемат български пари. Банки лъжат в обменния курс. На много места цените са вдигнати двойно! Градски транспорт в Пловдив, Бургас проблем. И още много! Слушайте новините!

Алооооооооо! Специалистчетата тука! Къде сте бе професорчета? Дето знаехте всичко и гарантирахте че всичко ще бъде ОК! 

Къде сте?????  Головодницииии! Професорите, знаещите. Да хванеш единия да пребиеш другия!

преди 35 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Хайде моля ви се, нашите с кеф си харчат еврото и се радват, че няма нужда да обменят валута, когато пътуват до Гърция.

Хайде моля ти се, върви някъде!

преди 4 минути, чичо Сашо написа:

Търговци не приемат български пари. Банки лъжат в обменния курс. На много места цените са вдигнати двойно! Градски транспорт в Пловдив, Бургас проблем. И още много! Слушайте новините!

Алооооооооо! Специалистчетата тука! Къде сте бе професорчета? Дето знаехте всичко и гарантирахте че всичко ще бъде ОК! 

Къде сте?????  Головодницииии! Професорите, знаещите. Да хванеш единия да пребиеш другия!

Чиче, вместо да квичиш, като прасе на коледа вземи малко прочети статистика. 

Четири десетилетия в Европейския съюз: Пътят на Испания и Португалия от 1986 г. насам

40 години по-късно перспективите пред Испания са малко по-различни. Испания приключи 2025 г. с БВП близо 1,5 трилиона евро, което е шесткратно увеличение спрямо предишното ниво.Страната се превърна от развиваща се икономика в четвъртата по големина в Европейския съюз. Безработицата, макар и все още проблем, е спаднала до 11%. Европейските фондове изиграха решаваща роля в тази промяна. Испания е получила над 185 милиарда евро от 1986 г. насам, като парите са били използвани за изграждане на магистрали, модернизиране на селските райони, финансиране на програми за заетост и подкрепа на иновациите. Без тези ресурси сближаването с Европа би било много по-бавно и по-болезнено.

Португалия е следвала подобен път. Португалският БВП се е удвоил в реално изражение през първите две десетилетия с темпове на растеж от около 6% до началото на 21-ви век, надминавайки средното за Европа. Покупателната способност на средния португалец се е увеличила от 50% от тогавашната средна стойност за ЕИО през 1986 г. до стойности, близки до 75% от настоящата средна стойност за ЕС. Структурните фондове направиха възможно модернизирането на остаряла инфраструктура, предвещавайки „златен век“ на магистралите, подобряването на националните пътища и регионалния достъп, както и модернизацията на пристанища и летища, електрификацията и разширяването на основните санитарни условия и професионалното обучение. Днес почти 200 000 португалски фермери получават пряка подкрепа от селскостопанските политики на ЕС. Португалия е получила над 100 милиарда евро от фондове на ЕС, главно за пътна и железопътна инфраструктура, основна канализация, образование и административна модернизация.

Хайде успешна година и да си занеш, че проблема не е в търговците, градския транспорт и банките, а в твоята ГЛАВА!!! Схвана ли? Сигурна съм, че не!

преди 43 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Ебаси дебилщините, нашите никога не са подкрепяли РуZия и пра-баба ми още от малък ми сподели какви безобразия правили руснаците - из****лвали жените, подпалвали къщите на хората, обирали ги посред бял ден и всякакви безобразия. Даже и османците не са се гаврили с нашия народ по този начин.

Хайде моля ви се, нашите с кеф си харчат еврото и се радват, че няма нужда да обменят валута, когато пътуват до Гърция. А бабата си цъка картата навсякъде и не се оплаква, че нямат ресто да и върнат.

Баба ти кога и къде е видяла какво и как са правили руснаците. Сигурно тя е чула от друг, а тоя други от някой друг и т.н. Много достоверно, нема що. И за турците същата работа.

PS: Честита нова валута! Темата може да се приключва. Мизерника, ще си остане мизерник, богатия - богат. Не ти е виновна валутата, а управляващите.

преди 19 минути, *S197* написа:

Баба ти кога и къде е видяла какво и как са правили руснаците. Сигурно тя е чула от друг, а тоя други от някой друг и т.н. Много достоверно, нема що. И за турците същата работа.

PS: Честита нова валута! Темата може да се приключва. Мизерника, ще си остане мизерник, богатия - богат. Не ти е виновна валутата, а управляващите.

Пра-бабата от нейната баба разбрала какви безобразия правили "освободителите" ни, не са само приказки, има достоверни исторически източници. Българите обективно имали по-малко свобода по време на комунизма, отколкото под османско владичество, ама на децата им втълпяват руска пропаганда от ранна възраст...

Ама както и да е, не е това темата, съгласен съм, че трябва да се затвори вече.

преди 1 час, HelpMeGetOut1 написа:

На какъв език, да ти се обясни, че влизането в Еврозоната не е само да се смени левчето с еврото? Не е толкова просто. Просто е само за умнокрасивите. Проблема е, че ще падне валутният борд и това ще доведе до дългова спирала. Има и други неща, ама... трудно бих ги коментирал с теб. Просто си тотално некомпетентен по тая тема. И понеже аз никога не пиша глупости, ето ти и доказателството. 

06.11.2025 г.

Цитат

Държавният дълг на България ще нарасне с над 50% в следващите три години. Това става ясно от стратегията за управление на държавния и държавногарантирания дълг до 2028 г., която е публикувана в правителствения портал за обществено обсъждане. По този начин е твърде вероятно страната ни от отличник по управление на дълга в ЕС да се превърне скоро в силно задлъжняла държава.

Изненадаааа!?

преди 3 минути, communismatic написа:

06.11.2025 г.

Цитат

Държавният дълг на България ще нарасне с над 50% в следващите три години. Това става ясно от стратегията за управление на държавния и държавногарантирания дълг до 2028 г., която е публикувана в правителствения портал за обществено обсъждане. По този начин е твърде вероятно страната ни от отличник по управление на дълга в ЕС да се превърне скоро в силно задлъжняла държава.

Изненадаааа!?

Пак ли си се напушил здраво и си се събудил в комуната?

napushen.thumb.png.1335a561aae8712b91ed143befddee8e.png

Дай нещо по-прясно или викаш още живееш във времето, когато сме с правителство!

:wub:

току-що, БаалБек написа:

Пак ли си се напушил здраво и си се събудил в комуната?

Да. Отново май не разбра написаното от мен. Каква изненада само...

Абстрахирайки се от умнокрасивите над мен... Та... не ви ли е странно, защо държава като Полша например, няма никакво намерение, да влиза в Еврозоната? Питаха Кокорчо, той каза, че те не покривали критериите. Много странно, наистина... България, дето е икономическият кенеф на ЕС покрива критериите, а Полша, дето са къде-къде пред нас... те пък не ги покривали!? Не е ли причината, че повечето позитиви от приемането на еврото са изгребани и на дъното е останало само... примерно това, че ще плащаме общи дългове. То ние и вече ги плащаме, де. Нали ще плащаме дълговете на корумпираната Украйна.

Испанците привидно са добре. Прочутите макроикономически показатели. Ако помните още тиквата Боко преди няколко мандата ни ръжеше,ала бала макроикономика е перфектна, докато стягахме коланите 

А за еспаня:

Друг показател показва цифра за „Общ дълг“ (която обикновено включва публичния, корпоративния и финансовия сектор) от 561,2% от БВП през юни 2025 г. Дребна сума. Само държавния им дълг е нищо работа, около 102% от БВП.

преди 4 минути, Bubbles написа:

Изненада само за тия дето немат никой шамандурите.

Е, Баалбек ми сочи датата. Явно още не е зацепила горката. Мисли си, че политиците са чакали, да стане нова година...

Полша може днес да не е готова да приеме еврото, но след няколко години нещата със сигурност ще са много по-различни от днес.

преди 1 минута, "Саша" написа:

Полша може днес да не е готова да приеме еврото, но след няколко години нещата със сигурност ще са много по-различни от днес.

Какви са критериите за влизането в Еврозоната? Имаш ли понятие?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.