Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 15 часа, чичо Сашо написа:

:offtopic_s:

Нормално ли е у нас, в България, да слушаме ден и нощ "Stille Nacht Heilige Nacht? И да празнуваме Merry Christmas?...и да слушаме Марайя Кери, де...Верно, песента й е прекрасна...

Верно, америкнската музика е хубава...залива ни отвсякъде...ама не е нашата музика, бе...Не е. Всичко й е различно...мелодичните линии, хармониите, даже звукоизвличането на певците...

Така че нормално ли е да се правим на това, което не сме?!

Дами и господа, ние НЕ СМЕ част от англо-немскоезичните народи и въобще европейските народи...и никога няма да бъдем...защото сме много...ама много различни.Друг дух ни е събрал и води...където ни води, де...Ама е друг, не е техния...

При това тези народи НЕ НИ уважават.И никога не са ни уважавали.За тях ние сме втора ръка хора.

Не е ли време пак да си станем това, което наистина сме?! Малък жилав балкански народ, съставен предимно от хитреци.Да си хитрец не винаги е лошо.Лошо е да се правиш на хитрец, а да не си.

Не сме и колония на РуZия и бъдещето ни е в западния свят. Като искаш българска музика, пусни си Планета пайнер 🤣

• Отговори 12k
  • Прегледи 414,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 15 часа, чичо Сашо написа:

:offtopic_s:

Нормално ли е у нас, в България, да слушаме ден и нощ "Stille Nacht Heilige Nacht? И да празнуваме Merry Christmas?...и да слушаме Марайя Кери, де...Верно, песента й е прекрасна...

Верно, америкнската музика е хубава...залива ни отвсякъде...ама не е нашата музика, бе...Не е. Всичко й е различно...мелодичните линии, хармониите, даже звукоизвличането на певците...

Така че нормално ли е да се правим на това, което не сме?!

Дами и господа, ние НЕ СМЕ част от англо-немскоезичните народи и въобще европейските народи...и никога няма да бъдем...защото сме много...ама много различни.Друг дух ни е събрал и води...където ни води, де...Ама е друг, не е техния...

При това тези народи НЕ НИ уважават.И никога не са ни уважавали.За тях ние сме втора ръка хора.

Не е ли време пак да си станем това, което наистина сме?! Малък жилав балкански народ, съставен предимно от хитреци.Да си хитрец не винаги е лошо.Лошо е да се правиш на хитрец, а да не си.

https://www.facebook.com/share/r/17mi46Krc3/

преди 14 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Не сме и колония на РуZия и бъдещето ни е в западния свят.

То сега сме по-голяма колония от преди, но на някои хора това им убягва.

А темата е за еврото. Според мен държавата трябваше да действа по-активно, за да мине по-лесно прехода. Вина имат и търговците, които нямат достатъчно евро за връщане. Идеята за връщането на рестото в евро е да се изтеглят левовете и монетите от обращение. Ако връщат рестото в лева, това не помага по никакъв начин. И ние също имаме известна вина, че не улесняваме нещата. Както и да е. До две седмици ще се нормализират нещата до голяма степен.

преди 59 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Не сме и колония на РуZия и бъдещето ни е в западния свят.

Имаш предвид, ние сме западна колония и бъдещето ни е "розово"?

преди 1 час, The Lone Star написа:

Вина имат и търговците, които нямат достатъчно евро за връщане. 

Ми не, нямат вина, че държавата не е осигурила достатъчно кеш в евро.

Ти може и да имаш времето един цял ден да обикаляш за да се докопаш до заветните монети, но аз нямам този лукс. По-горе съм писал. Пробвах на четири пъти, и четири дни по ред все ми се отговаряше че нямат. Каква точно е вината ми в случая?

На мен много ми е чудно, как този процес ще трае още три седмици? И после задължително ще трябвало, да се плаща в евро (доколкото разбрах)? Това е абсурдно... Няма как парите, да се завъртят толкова бързо... Това само показва, колко неадекватни сме дори в периода на обращението.

То сега сме по-голяма колония от преди, но на някои хора това им убягва.

А темата е за еврото. Според мен държавата трябваше да действа по-активно, за да мине по-лесно прехода. Вина имат и търговците, които нямат достатъчно евро за връщане. Идеята за връщането на рестото в евро е да се изтеглят левовете и монетите от обращение. Ако връщат рестото в лева, това не помага по никакъв начин. И ние също имаме известна вина, че не улесняваме нещата. Както и да е. До две седмици ще се нормализират нещата до голяма степен.

По bTv новините съобщиха за масов недостиг на стартови пакети.
Как да имат вина търговците, като държавните доставки се изчерпват бързо ?

Определено ще е нужно да се удължи двойния период. Познат търговец ми каза че едва вчера банката с която работи му е обменила някаква сума от оборота който е получил в лева от клиентите, но далеч не всички които е поискал. Сигурно можеше просто да ги внесе в сметка и обмена да стане автоматично и след това да си изтегли в ессвро. Обаче за да получи дребни за тесто, пак ще трябва да тегли от каса, през банкомат не може да контролира банкноти с какъв номинал ще му пусне. А всичко това е загуба на време.

Та, дано поне удължат двойния период.

преди 51 минути, Недко написа:

По bTv новините съобщиха за масов недостиг на стартови пакети.
Как да имат вина търговците, като държавните доставки се изчерпват бързо ?

Това, за недостига на стартови пакети, е вина на държавата. Но и търговците не трябва да чакат всичко наготово от държавата. Всеки си има някакви оправдания и ги разбирам. Не се сърдя когато давам левове и не ми връщат евро. Преди малко пазарувах и пред мен един човек даде евро и му върнаха евро. Аз дадох левове и ми върнаха левове. Всички имаме вина.

преди 31 минути, Sliderum2 написа:

Та, дано поне удължат двойния период.

Дано не го удължат. В Хърватия е бил 2 седмици срока и са се справили.

Затова и не съм тръгнал сега да сменям левовете в банката, а ще изчакам първо търговците да го направят. Мога да пазарувам и с карта, но идеята е този месец да се изчистят кешовите наличности. Отделно от това не пазарувам със 100 и 50 лева, а с по-дребните банкноти, за да не затруднявам търговците. Което мога го правя. Толкова мога. Явно толкова могат и държавата и търговците.

Но най-виновна е държавата. Трябваше да ни зарият с евро, а не да дават колкото за Бог да прости.

1/3 от населението на Европа и 2/3 от населението на света са по-бедни от нас.   Не сме най-бедни ние.            Най-бедните държави в Европа по БВП на глава от населението  са показани тук      Може да бъде изображение с карта и текстово съобщение

Това, за недостига на стартови пакети, е вина на държавата. Но и търговците не трябва да чакат всичко наготово от държавата. Всеки си има някакви оправдания и ги разбирам. Не се сърдя когато давам левове и не ми връщат евро. Преди малко пазарувах и пред мен един човек даде евро и му върнаха евро. Аз дадох левове и ми върнаха левове. Всички имаме вина.

Дано не го удължат. В Хърватия е бил 2 седмици срока и са се справили.

Затова и не съм тръгнал сега да сменям левовете в банката, а ще изчакам първо търговците да го направят. Мога да пазарувам и с карта, но идеята е този месец да се изчистят кешовите наличности. Отделно от това не пазарувам със 100 и 50 лева, а с по-дребните банкноти, за да не затруднявам търговците. Което мога го правя. Толкова мога. Явно толкова могат и държавата и търговците.

Но най-виновна е държавата. Трябваше да ни зарият с евро, а не да дават колкото за Бог да прости.

...без да съм търговец...

...ти що искаш да ги ползваш като обменни бюра?...

...що не ходиш ти да висиш по опашки по банките?...

...ся се върна един колега...обедната почивка обикаля кат гламав...

...пълен лумпен...с тАлАвизора става и ляга...

,,...по телевизията казаха,че ще връщат само евро,а до сега никой не ми е върнал...."

...пак го отрязах-продължавай да вярваш на телевизията...

...абсолютен дингил-тва кови,тва ваксини,тва ,,горките укробежанци"...

,,...дремя на опашката...на украинеца дадаха 1050 евра,на мен само 500..."

...така гръмко му се изсмях,че чак се стресна...

преди 2 минути, _nib_ написа:

...без да съм търговец...

...ти що искаш да ги ползваш като обменни бюра?...

...що не ходиш ти да висиш по опашки по банките?...

Обяснил съм защо. Както съм и обяснил защо не ги ползвам като обменни бюра.

току-що, The Lone Star написа:

Обяснил съм защо. Както съм и обяснил защо не ги ползвам като обменни бюра.

...плащаш с левове...

...какво трябва да обасниш-ако беше толкова ,,примерен и подготвен" трябваше до 1-ви стотинка да не ти е останала...

...вчера от 5 места само на едното ми върнаха евро...

...не роптая,не се оплаквам-давам лев-връщат ми лев...

...това че ги ,,цакаш" с дребни не те оправдава...

...довечера на едното място ще дам 50-5 кутии хенделсголд класик 40,50+собрание слим ред 7,30+късо кафенце трибърбън черно 1,30...

...и ще ми върнат стинки...

...прави ли ме това по-съвестен от теб-не...

,,...'секи знае мене си..."

...апропо-снощи в района(Възраждане,Бургас) от 15 зеленчукови само 3 бяха отворени...

...едвам намерих сини сливи без костилка за заешката яхния...

...сигнал за проверки ли имаха...що ли?...

То и най-големите привърженици на еврото имат още левове и пазаруват с тях. Идеята на държавата е магазините да поемат по-голямата част от прехода, защото те са много повече от банките. Но не го направиха както трябва. Иначе който е прекалено съвестен, може да плаща само с евро. Написал съм също, че всички имаме вина за това положение. Кой повече, кой по-малко. Лично на мен съвестта ми е чиста. Докато не дадат заплатата в евро, ще харча левовете. 

Тези, които искат удължаване на преходния период, рискуват да бъдат линчувани от разгневени касиерки и продавач-консултантки... които като им поискат 100 грама лукчета и се опитат да им платят с банкнота от 100 лв, вече направо вадят сатъра/тесака/мачетето.

едит: имам няколко познати, които ми споделят, че вече не искат и тоя месец.

едит2: все пак има и нещо позитивно... една от тях каза, че сега поне няма нужда да лъже, че я боли главата

Банкоматите – без гафове, най-дефицитна е банкнотата от 5 евро

...

Най-малкият номинал - 5 евро обаче не е предпочитан при зареждане на банкоматите, тъй като наличността бързо се изчерпва и налага двойна работа за инкасото.
"Марица" пробва да дръпне сума, завършваща на 5 от два банкомата на различна банка, но без успех.

Аз не посмях при пробите да напиша "къстъм" сума, завършваща на 5. Рекох си - нямам време да си "вадя" и разблокирам картата от банкомата, ако нешо... такова, по Мърфи.

преди 29 минути, The Lone Star написа:

10 евро май е най-малкия номинал за банкоматите.

Да, при "фабричното" меню на дск е така - 10, 20, 50, 100, други... в "другите" са 150, 200, 250, 300, 400, още едни "други" и във вторите други можеш да въведеш "потребителска" сума до 1000 евро... доколкото разбирам там тия от "Марица" са написали (а аз не посмях) нещо завършващо на 5 и нанай.

Иначе, от същото място...

Как да се заредят банкоматите е решение на конкретната банка, която ги стопанисва, и модела им. Според наредбата на БНБ, банкомати, които разполагат с две касети, трябва да съдържат банкноти от 10 евро и 20 евро. Банкомати с три касети за трябва да имат банкноти от 10 евро и 20 евро, като освен тях могат да бъдат заредени и с банкноти от 5 евро или 50 евро, по избор. Банкомати с четири касети за евробанкноти трябва да имат банкноти от 10 евро и 20 евро, а освен тях може да бъдат заредени и с банкноти от 5 евро, 50 евро или 100 евро.

Само за информация. Банкноти по 500€ се теглят само от шкафчето*. Ако някой си търси. 

*Знаете чие шкафче нали?

Аз нали ти казах, че си адски досаден с тая фраза

BTW, в Кауфланд са спрели работата на автоматичните каси в брой. Само с карта.

А малките магазини си пускат в банките тридневни заявки за евромонети. И вече масово отказват да приемат стотинки.

преди 6 минути, цър-вул написа:

BTW, в Кауфланд са спрели работата на автоматичните каси в брой. Само с карта.

щото машините трябва да върнат евро  а няма как

а пък ако има  хората ще злоупотребяват със 100 лв и покупка за 30 ст кафе да им връща 49 евро 

а ако  минеш през каса касиера може да си скътае еврото

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.