Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 6 минути, Banesc написа:

не е вярно от първи феруари само в евро 

значи че трябва да ходиш в банката да ги обмениш  и да си платиш комисионна 

Замръзна ли ти мозъка??? В банка - ДА, с такси- до 31 юни НЕ!

Цитат

210. Как ще се извършва обмяната на банкноти и монети? Ще има ли такси за това?

Безплатно, в неограничено количество и без ограничение във времето − в Българската народна банка.

В рамките на 12 месеца, считано от 1 януари 2026 г. − безплатно през първите 6 месеца и при следните ограничения за размера на еднократна трансакция в рамките на един ден:

– кредитните институции (банките): за суми над 30 000 лв. на една трансакция, след предварителна заявка от 3 работни дни. Това правило се прилага и при внасянето и свързаната с това обмяна на банкноти и монети в левове по сметка на клиента в евро при кредитна институция (банка), в която е извършена обмяната.

– „Български пощи“ ЕАД (само в предварително обявени пощенски клонове в населени места, където няма офиси или клонове на банка):

за суми в размер от 1000 лв. до 10 000 лв. на ден за едно лице, след подадена предварителна заявка от 3 до 5 работни дни. „Български пощи“ ЕАД не обменя банкноти и монети от левове в евро в размер над 10 000 лв. на ден на едно лице.

Въпроси и отговори за еврото

• Отговори 12k
  • Прегледи 414,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 13 часа, Белгиеца написа:

Банкноти по-големи от 50 € трудно се сещам за какво да ги ползвам.
Един път давах от по 100 € на един дето ми оправя покрива, ама нарочно ги бях изтеглил от банката специално да му ги дам на него.
Иначе зъболекарят предпочита банкноти, с тези по 50 € си става и при него.
По магазините с предплатена карта за пазаруване или с дебитна за ремонт на колата например.
Никога не съм теглил банкноти от по 200 €.

А стотинките / центовете ги нося у банката в един найлонов плик, там ги мерят на кило и ги пращат някъде в Брюксел да ги брои машина и внасят в сметката, колкото е казала машината.
На доверие.

То и няма в банкоматите. Зареждат само с 20,5 и 50 евро. При избор на банкноти 100 или 200 често е в сиво. Не ти дава да кликнеш и да си избереш. А 500 евро да не говорим. Това много рядка антика. Съкровище. Ако намериш ще е чудо.

преди 28 минути, The Lone Star написа:

Юни е 30 дни. :) 

Тази година ще има. КАЗАХ!

преди 10 минути, АСПЕКТ написа:

То и няма в банкоматите. Зареждат само с 20,5 и 50 евро. При избор на банкноти 100 или 200 често е в сиво. Не ти дава да кликнеш и да си избереш. А 500 евро да не говорим. Това много рядка антика. Съкровище. Ако намериш ще е чудо.

И за какво са ги 100, 200 и 500 евро??? Да се бъзикаш с хората ли?

Пп. Банкнота 500 евро има само в първата емисия и вече се изтегля от употреба.

преди 13 минути, jhoro написа:

Тази година ще има. КАЗАХ!

И за какво са ги 100, 200 и 500 евро??? Да се бъзикаш с хората ли?

Пп. Банкнота 500 евро има само в първата емисия и вече се изтегля от употреба.

Просто казвам. Аз не пазарувам в кеш. Нямам кеш в мене си, даже и евро центове. Много рядко ми се налага да дам кеш. Примерно в хлебарницата, пекарната, там искат дребни пари.

Днес от лидл ми върнаха 10 е. от старата серия. Чудя се дали няма да кажат, че са фалшиви като отида да си пусна тотото после...

прецакали са  баба ми  с пенсията  дали са 50 евро банкноти  и монети левове 

КОЙ ще понесе политическата отговорност :crying10:

преди 44 минути, АСПЕКТ написа:

Просто казвам. Аз не пазарувам в кеш. Нямам кеш в мене си, даже и евро центове. Много рядко ми се налага да дам кеш. Примерно в хлебарницата, пекарната, там искат дребни пари.

Преди Нова година и аз бях така - много малко кеш.

По празниците банкипането не работеше и се наложи да нося, а сега ... все ми е тая. Докато приемат левове, ще ки ги ползвам.

Теглил съм 10, 20, 40, 50, 250 €. Да видя как е алъш-вериша. Банкнота от 5 € не видях. Вероятно са прави тия, дето твърдят, че не ги (банките) кефят дребни банкноти. Интересно (вероятно ше пробвам) банкоматите на пощенска банка, за които се твърди (освен за атм-ите на Юронет), че може да се посочва в какви банкноти искаш теглимото, дали се зареждат и с 5 €.

И...  не си спомням кой спомена, че и 2 седмици преходен период е достатъчен, но е прав.

едит: ааа, @Banesc, да беше помогнал (щех да напиша обяснил, ма се сетих, че ти по не си наясно) на баба ти, вместо да гнявиш пенсионери виртуално.

едит2:

преди 6 часа, The Lone Star написа:

Днес от лидл ми върнаха 10 е. от старата серия. Чудя се дали няма да кажат, че са фалшиви като отида да си пусна тотото после...

Само ако спечелиш. Късмет все пак.

Щото сигурно са свършили по-дребните банкноти, аз изтеглих едни €400 и ми пусна 14х€20 и 12х€10 ама беше рано сутринта.

преди 8 часа, jhoro написа:

Замръзна ли ти мозъка??? В банка - ДА, с такси- до 31 юни НЕ!

Такса за обмен лев - евро, ако не си клиент на банката - БНР Новините

Цитат

Разлики се наблюдават и при прилагането на Закона за въвеждането на еврото. В някои банки има ограничения, според това дали сте клиент на банката, или не сте.

Ако сте клиент, няма проблем да обмените валутата си от лева в евро, но ако не сте клиент, в някои от банките трябва да заплатите такса, а в друга да предоставите набор от документи. В това число попълнени и разпечатани 3 броя декларации и копие на документи за произход на средствата, обясни Васил Димитров, директор за приемането на еврото в една от по-големите търговски банки.

Има и банки, в които не са необходими документи при обмяна на левове в евро и не се начислява такса за тези, които не са клиенти.

На 31 юни - дават всичко без пари 🤣 

преди 1 минута, nikssi написа:

Разлики се наблюдават и при прилагането на Закона за въвеждането на еврото. В някои банки има ограничения, според това дали сте клиент на банката, или не сте.

Ако сте клиент, няма проблем да обмените валутата си от лева в евро, но ако не сте клиент, в някои от банките трябва да заплатите такса, а в друга да предоставите набор от документи. В това число попълнени и разпечатани 3 броя декларации и копие на документи за произход на средствата, обясни Васил Димитров, директор за приемането на еврото в една от по-големите търговски банки.

Има и банки, в които не са необходими документи при обмяна на левове в евро и не се начислява такса за тези, които не са клиенти.

Очаква се мнение от БНБ и Комисията за финансов надзор.

преди 2 часа, Banesc написа:

от какъв зор дават 50 евро банкноти като е все едно 100 лв няма къде да влязат в употпеба

От същия, заради който някой банкомати "пускаха" големите суми  по 100 лева.

Мисирките си заработват платата от господарите. На тая политическа измет, кои други, да й дадат думата... Да*ба боклука ти жалък!

преди 3 часа, Banesc написа:

от какъв зор дават 50 евро банкноти като е все едно 100 лв няма къде да влязат в употпеба

Как да няма? 

На мен вече почваше да ми се повдига дюшека и си беше некомфортно да спя с тези пачки от по 50 и 100лв под него. Сега отново спя на равно, щото съм си обърнал всичко в големи купюри от по 100 и 200€, които заемат доста по-малко място.

За следващите няколко години проблемът ми е решен :linedance: 

Между другото, цените продължават, да растат с бързи темпове... Но най-важното е, че сме в клуба на богатите вече! Ние сме истински демократична държава!

преди 14 часа, ivottoshev написа:

Как да няма? 

На мен вече почваше да ми се повдига дюшека и си беше некомфортно да спя с тези пачки от по 50 и 100лв под него. Сега отново спя на равно, щото съм си обърнал всичко в големи купюри от по 100 и 200€, които заемат доста по-малко място.

За следващите няколко години проблемът ми е решен :linedance: 

...будала...

...слагай ги в тенекии от сиренье бе...

20221997.jpg

Днес отивам в пощата. Вземам каквото вземам и трябва да платя 12 евро. Давам банкнота 10 евро и две по 1 евро. Ама касиерката погледна двете монети и ми вика че били испанско евро. От къде ги имам. Викам че в някой магазин са ми ги върнали, не съм ходил в Испания или да имам близки. Тя помисли малко и вика: "Добре айде ще ги взема". Значи можеше и да не ги вземе ако беше някоя по-урсус.

Някой ако е ходил тия дни до Гърция да каже дали е вярно, че гърците не вземали българските евроцентове от 10, 20 и 50 на които отзад пише "стотинки". Един познат преди малко ми каза това.

Отделно да питам 20 евроцента след като отзад пише стотинки, то 20 стотинки ли са?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.