Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

Цялата история е тотално куку 

Днеска ми благодариха няколко пъти че плащам с карта.

• Отговори 12k
  • Прегледи 414,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 1 час, kiro 2025 написа:

Цялата история е тотално куку 

Куку са, но само някои участници!

преди 1 час, kiro 2025 написа:

Днеска ми благодариха няколко пъти че плащам с карта.

На мен открай време ми благодарят - че изобщо плащам!

преди 4 минути, Веси Филипова написа:

плащам само с карта или електронен ваучер от началото на годината.

Карта (дебитна или кредитна“ и електронен ваучер на практика е едно и също - като технология!

Тези услуги ги ползвам откакто има техническа възможност.

преди 13 минути, jhoro написа:

Карта (дебитна или кредитна“ и електронен ваучер на практика е едно и също - като технология!

Тези услуги ги ползвам откакто има техническа възможност.

Винаги нося пачка в джоба, защото си сигурен че винаги имаш пари в теб. Картата е за средната класа, която живее на заплата и кредити. Кешът е символ на ликвидност и показва, че имаш парите тук и сега, а не че чакаш одобрения от банката.. 

преди 35 минути, Веси Филипова написа:

плащам само с карта или електронен ваучер от началото на годината.

нали бе фенка на лева - явно направо си скочила на цифрово евро

на 8.01.2026 г. в 11:23, АСПЕКТ написа:

Просто казвам. Аз не пазарувам в кеш. Нямам кеш в мене си, даже и евро центове. Много рядко ми се налага да дам кеш. Примерно в хлебарницата, пекарната, там искат дребни пари.

Човек трябва задължително да си носи и кеш в себе си, иначе си като без пари.
Случвало ми се е предплатена карта да е изпразнена = не са останали повече пари в нея. И тогава вадя банкнотите и плащам. Рядко е, ама се е случило и така.
Отделно сега ползвам една дебитна карта, все е едно е предплатена, т.е. сметката към която е свързана е винаги с до 500 € само заредена, от друга банкова сметка от друга банка.
Прехвърлянето на парите е вкъщи от компютъра, ама понякога ... останали само 30 €, щото съм харчил по-бързо парите за непредвидени неща.
Понеже тука в Белгия банковите сметки са без никакви разходи, ако ги управлява човек през Интернет, та си оставих предплатената Мастер карт за амазона и алиекспреса ( изключително рядко ги ползвам китайските мошеници).
Банката cbc.be ти дава безплатни и дебитна карта и предплатена. Другите дават само безплатна дебитна карта.
Да знаете че някои услуги не може да се плащат в Белгия с банката на руснака, който се премести от Лондон в една арабска държава да живее ( да плаща по-малко данъци ) https://www.revolut.com
Нямам такава, щото му нямам никакво доверие на този измамник и не предоставя гаранцията от 100000 € в самата Белгия, а само на теория в една от Балтийските мини държави.

Аз си признавам, че тук в Швеция отдавна съм свикнал без кеш. Реални шведски купюри не съм виждал отдавна, знам че жената държи някакъв кеш вкъщи от рода на 30 000 крони, което е около 3000 евро, ако случайно спре тока и трябва да се плаща кеш в магазина както се случи наскоро в Испания. Даже властите ни предупредиха да държим някакъв кеш вкъщи за подобни извънредни ситуации. 

Когато съм в България също предпочитам да плащам с карта навсякъде, където е възможно.

С една дума - отвикнал съм със стотинки и кешовица отдавна, спомням си за тях само в България или на някои туристически дестинации. 

Тук има и едно мобилно приложение Swish, свързано с телефонния номер, с което за секунда можеш да изпращаш пари. Много е удобно за родители и деца, например дъщеря ми като звънне за джобни и с един клик от моя телефон веднага ги получава. 

Ето повече информация:

Swish е мобилна платежна система в Швеция. Услугата е стартирана през 2012 г. от шест големи шведски банки, в сътрудничество с Bankgirot и Централната банка на Швеция. Към юли 2022 г. тя има 8 милиона потребители (общо население на Швеция: 10,2 милиона). 

Услугата работи чрез приложение за смартфон, чрез което телефонните номера на потребителите се свързват с банковите им сметки, което прави възможно прехвърлянето на пари в реално време, за няколко секунди, докато двете страни получат потвърждение.

https://en.wikipedia.org/wiki/Swish_(payment)

преди 11 минути, Flashback написа:

Тук има и едно мобилно приложение Swish, свързано с телефонния номер, с което за секунда можеш да изпращаш пари. Много е удобно за родители и деца, например дъщеря ми като звънне за джобни и с един клик от моя телефон веднага ги получава. 

Белгиеца казва че при него е без такси за банката. При теб безплатно ли е?

преди 1 час, ivottoshev написа:

Белгиеца казва че при него е без такси за банката. При теб безплатно ли е?

Tук всички в Швеция имаме онлайн банкиране иначе е невъзможно да си платиш една проста сметка за телефон. Тук не е като в България да си плащаш сметките за телефон, интернет, ток, битови сметки в офиси или EasyPay, тук няма такива възможности. Без онлайн банкиране си загубен, плащал съм сметки на българи, които са пристигнали тук, взели са си шведски телефонен номер, имат адрес, но все още нямат открита банкова сметка и не могат да си платят първоначалните сметки, докато банката им открие сметка. Пращат им сметките на адреса по пощата, а те трябва да намерят начин как да ги платят. След като вече имат банкова сметка, всички сметки отиват директно в онлайн банкирането, откъдето се плащат.

Моята банка е NORDEA, плащам месечна такса 45 крони или 4,20 евро. Получавам онлайн банкиране и карта. Теглене от всички банкомати в Швеция безплатно, плащане със същата карта в и извън Швеция, вкл. в България - безплатно, има такса за теглене от банкомат извън Швеция, забравих колко е, затова като тръгнем за България теглим някакъв кеш в евро, който обменяме в България. Затова предпочитам в България също да плащам с карта, защото нямам такси, само ако тегля от български банкомат има такса. Изпращане на пари чрез Swish също е без такси. 

Да допълня, че почти всички имаме BankID, това е система за електронна идентификация в Швеция, безплатна за потребителите.Трябва да си я инсталираш на телефона или компютъра (може и на двете). Чрез тази идентификация се логваш в банката, с нея си подаваш данъчната декларация, с нея изпращаш пари чрез Swish, чрез нея си влизаш в контото на всички институции - здравеопазване, пенсия, миграционни, данъчни и т.н. Тук никой не ходи да се реди по опашки на място в държавни учреждения, това са излишни работни места, бюрокрацията е сведена до минимум, всичко става по електронен път ако имаш BankID. 

Ето тук повече информация:

https://en.wikipedia.org/wiki/BankID_(Sweden)

преди 35 минути, Flashback написа:

Моята банка е NORDEA, плащам месечна такса 45 крони или 4,20 евро. Получавам онлайн банкиране и карта. Теглене от всички банкомати в Швеция безплатно, плащане със същата карта в и извън Швеция, вкл. в България - безплатно, има такса за теглене от банкомат извън Швеция

Демек плащаш 4.2€ и всичко останало ти е безплатно.

В България обаче над 20% от приходите на банките са от такси и комисионни. За всичко има такса, такса на таксата и отделно още някакви малки таксички. Примерно ако ми платиш с карта, банката си взима процент, за да прехвърля от тези пари на някого - пак такса, за да си ги изтегли този някой тези пари от банкомат - още такси... Е, защо да им пълня бездънните гърла на наглите банкери? Винаги където и когато мога плащам кеш!

Ха, ето го за първите девет месеца на 2025г.  Линк

Цитат

Нетният доход от такси и комисиони заема дял от 21,8 процента в структурата на нетния оперативен доход на банките у нас. Приходите от такси и комисиони бележат ръст от 11,3 на сто на годишна база до 1,7 млрд. лева към края на третото тримесечие на тази година

преди 44 минути, Flashback написа:

Моята банка е NORDEA, плащам месечна такса 45 крони или 4,20 евро. Получавам онлайн банкиране и карта. Теглене от всички банкомати в Швеция безплатно, плащане със същата карта в и извън Швеция, вкл. в България - безплатно, има такса за теглене от банкомат извън Швеция, забравих колко е,...

И в Белгия има месечна такса за нормалните банкови сметки, като при вас.
Но повечето банки предлагат и безплатни сметки онлайн.
А сега изпращането на пари от една банкова сметка до друга е моментално, за около 10 секунди. Постоянно го правя от cbc до belfius. 
На браузъра са отворени две страници за сайта и на двете банки и от първата излиза в зелено че парите са изпратени вече, а на втората като я презаредя страницата и хоп, готово те пристигнали вече в другата банка.
Това същото може да става и със смартфон да е моментално, но не го ползвам така.

А за младите до 24 или 25 годишна възраст и нормалните сметки управлявани от самата банка, без да е задължително да е онлайн, пак е безплатно всичко и няма дори и месечна такса.

преди 1 минута, ivottoshev написа:

Да, всичко останало е безплатно, имам такса само ако тегля пари от банкомати извън Швеция.

Сега се сетих, че тук в Швеция преди няколко години инсталираха банкомати, които пускат евро, нищо че сме си с шведската крона. А тези банкомати в евро ги пуснаха защото Швеция прие някакъв закон за пране на пари и от няколко години например в България не можеш да обмениш шведски крони. Сега проверих в Тавекс, продължават да не купуват шведска крона вече може би трета година, могат само да ти продадат. Този закон го вкараха заради новите "шведи", които диплят под дюшеците много черни шведски крони от престъпна дейност, предимно от наркотици, които после успяват да изнесат и обменят по света. 

Допълвам, Тавекс не купува също датски и норвежки крони, които приеха същия закон като Швеция заради прането на пари. 

преди 14 минути, ivottoshev написа:

В България обаче над 20% от приходите на банките са от такси и комисионни. За всичко има такса, такса на таксата и отделно още някакви малки таксички. Примерно ако ми платиш с карта, банката си взима процент, за да прехвърля от тези пари на някого - пак такса, за да си ги изтегли този някой тези пари от банкомат - още такси... Е защо да им пълня бездънните гърла на наглите банкери? Винаги където и когато мога плащам кеш!

В България повечето банки са филиали на чужди банки, които ви доят до краен предел. 

Същото е и с чуждите хранителни вериги, които продават по-скъпо на българина, отколкото на германеца. 

преди 57 минути, Flashback написа:

Тук не е като в България да си плащаш сметките за телефон, интернет, ток, битови сметки в офиси или EasyPay, тук няма такива възможности. Без онлайн банкиране си загубен,...

Нашите банки плащат вместо нас, ако сме им разрешили да го правят.
За тока, водата, интернета и всичко за което сме им разрешили, го плащат автоматично и ни известяват на кого колко пари са платили.
Всъщност, например доставчикът към интернет който ни дава и безплатен стационарен телефонен номер ( ама работещ през интернет чрез SIP сървър ) праща искане до банката със навъртяните минути разговори ако има + цената на абонамента и банката му плаща сумата сама, без да се разправяме изобщо ние. 

преди 14 часа, Topor написа:

Винаги нося пачка в джоба, защото си сигурен че винаги имаш пари в теб. Картата е за средната класа, която живее на заплата и кредити. Кешът е символ на ликвидност и показва, че имаш парите тук и сега, а не че чакаш одобрения от банката.. 

Значи Англия няма да ти хареса, защото тук примерно в Манчестър, на доста места можеш само с карта да плащаш. Ама Ганьо си обича хартийките и стотинките...

преди 11 часа, ivottoshev написа:

В България обаче над 20% от приходите на банките са от такси и комисионни. За всичко има такса, такса на таксата и отделно още някакви малки таксички. Примерно ако ми платиш с карта, банката си взима процент, за да прехвърля от тези пари на някого - пак такса, за да си ги изтегли този някой тези пари от банкомат - още такси... Е, защо да им пълня бездънните гърла на наглите банкери? Винаги където и когато мога плащам кеш!

Аз в Англия не плащам месечна такса и нямам абсолютно никакви други такси. Даже имам достъп до кредити с 0% лихва. Това в Булгаристан е само приказка.

преди 20 минути, HelpMeGetOut1 написа:

Значи Англия няма да ти хареса, защото тук примерно в Манчестър, на доста места можеш само с карта да плащаш. Ама Ганьо си обича хартийките и стотинките...

Аз в Англия не плащам месечна такса и нямам абсолютно никакви други такси. Даже имам достъп до кредити с 0% лихва. Това в Булгаристан е само приказка.

Това, че в Манчестър са те научили да не пипаш живи пари, не те прави по-цивилизован, а дресиран. В цял свят най-заможните се борят за анонимност, само ти се радваш, че банката ти знае и цвета на чорапите.

на 8.01.2026 г. в 7:49, ined написа:

Явно 2013г Копейкин друго е приказвал, как изменят мисленето парите и рублите.

Скоро друга песен ще запее...

gdp_percapita_BG_2025.png.569e706f5ab90443fe06db86307879b7.png

преди 31 минути, Topor написа:

Това, че в Манчестър са те научили да не пипаш живи пари, не те прави по-цивилизован, а дресиран. В цял свят най-заможните се борят за анонимност, само ти се радваш, че банката ти знае и цвета на чорапите.

И на банките какво им пука какви чорапи купувам? Аман от далаверджии, които искат данъци да избягват! Ако пропадналият ти магазин няма ПОС терминал, няма да пазарувам вътре... Даже арабските магазинчета до нас искат да плащаш с карта.

Проблемът с масовото навлизане на POS терминалите в малките магазинчета, е в таксите на банките за магазинчетата. Направо си е дране. Затова и на много места, където има POS терминали се среща табелка "Плащане на POS на суми над 15лв/7.5Е"

преди 36 минути, HelpMeGetOut1 написа:

И на банките какво им пука какви чорапи купувам? Аман от далаверджии, които искат данъци да избягват! Ако пропадналият ти магазин няма ПОС терминал, няма да пазарувам вътре... Даже арабските магазинчета до нас искат да плащаш с карта.

Толкова те е страх да не те помислят за Ганьо, че си готов да си предадеш и последната свобода, само за да изглеждаш европеец. Истинският англичанин държи на свободата си, само превъзпитаният балкански емигрант се кланя на ПОС терминала като на икона ама то какво да се очаква от един амсалак дето е отишъл да робува на разни нигерийци в чужбина и се мисли за нещо повече от сънародниците му останали в България.

преди 3 минути, цър-вул написа:

Проблемът с масовото навлизане на POS терминалите в малките магазинчета, е в таксите на банките за магазинчетата. Направо си е дране. Затова и на много места, където има POS терминали се среща табелка "Плащане на POS на суми над 15лв/7.5Е"

Виж, при такива ситуации, съм напълно съгласен да има минимална сума за POS терминал. Обаче нещо не ми се връзва собственикът с чисто нова G класа да реве как нямал пари, че да позволи плащане с карта, не е сериозно това.

преди 1 час, Topor написа:

Даже имам достъп до кредити с 0% лихва. Това в Булгаристан е само приказка.

Май пишеш, колко' да не за́спиш. Масово е стокови кредити със срок до 10-12 месеца даса безлихвени

преди 1 минута, Topor написа:

Толкова те е страх да не те помислят за Ганьо, че си готов да си предадеш и последната свобода, само за да изглеждаш европеец. Истинският англичанин държи на свободата си, само превъзпитаният балкански емигрант се кланя на ПОС терминала като на икона ама то какво да се очаква от един амсалак дето е отишъл да робува на разни нигерийци в чужбина и се мисли за нещо повече от сънародниците му останали в България.

Ауууу май дръпнах някоя струна... Общувам основно с англичани, рядко с други емигранти, и мога да ти потвърдя, че всеки един от тях предпочита с карта да плаща. Даже повечето не помнят кога за последно са носили кеш в себе си. Ако едно заведение не приема карта, най-вероятно става дума за избягване на данъци или пране на пари.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.