Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 4 минути, Staff. написа:

За да стане България президентска държава ще ни трябва и силен президент, обаче не знам дали Бойко ще се съгласи да стане президент? 

На тиквата му приляга Президент в Зоопарка-секция примати!

• Отговори 12k
  • Прегледи 415,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 9 минути, Staff. написа:

За да стане България президентска държава ще ни трябва и силен президент, обаче не знам дали Бойко ще се съгласи да стане президент? 

Имаме си силен, смел, интелигентен, ерудиран и харесван от над 50% от българите президент! Боко да бега в Барцелона докато не му е запарило под за*ника!

преди 3 минути, Banesc написа:

българия може да се оправи само с диктатура  цар

император

един да коли и беси  

Първо - България се пише с главна буква!

Второ - идеята ти трябна да включва "окупация" - за нуждите на националното обединение срещу чужд враг!

Трето - сменяй хапчетата, тези не ти действат вече 

Реално сега в момента президент нямаме.

Ако не се съгласи Бойко, ще трябва Пеевски да направим президент!

преди 1 минута, Joss Bomon написа:

Имаме си силен, смел, интелигентен, ерудиран и харесван от над 50% от българите президент! Боко да бега в Барцелона докато не му е запарило под за*ника!

Верно ли? И що го криете?

току-що, jhoro написа:

Първо - България се пише с главна буква!

Второ - идеята ти трябна да включва "окупация" - за нуждите на националното обединение срещу чужд враг!

Трето - сменяй хапчетата, тези не ти действат вече 

Има надежда при разгаряне на поредица военни световни конфликти и една Истинска Световна Криза свързана с глад, низерия, болести и много смърт. Не виждам други възможности. Няма за момента „вътрешни сили“ и желаещи „външни“ за да имаме успех със значима промяна на Българското Развитие. Не виждам потенциал за близките няколко десетилетич, а за по-късно шансовете драстично намалят към нулата.

преди 3 минути, Staff. написа:

Ако не се съгласи Бойко, ще трябва Пеевски да направим президент!

подкрепям, така има надежда за осверепяване на голяма част от простоватото българско население и импулс към „интелигенцията“ за правене на Завери.,

преди 2 минути, jhoro написа:

Верно ли? И що го криете?

Кой го крие?! Що за простотия?!!!

преди 3 минути, Staff. написа:

Тъй ли?! Кои сте тези които нямате?! Толкова ви е изкарал акъла, че мозъка ви е започнал да изключва образа му... Страаааах!

преди 2 минути, laplandetza написа:

подкрепям, 

Мноу ясно чи ши подкрепяте! 

Кагато Бойко говори - и боговете мълчат!

преди 12 минути, laplandetza написа:

Това предловение за референдум няма да го „спаси“ - заминава на боклука!

Да го спаси? Пич, Радев на избори ще отвее дори и Тиквата. Единствената адекватна политическа фигура в момента. Принципно, аз и с Костадин Костадинов съм съгласен относно много неща, за които той говори... но той го прави за да обира вота на баламурниците. И той няма никакви специалисти в неговата партия... Кой е специалист? Цончо Ганев? Останалите партии... дори не ми се и коментират. ПП-ДБ... самият факт, че тия хора са в НС е показателно за интелектуалният капацитет на българина. ГЕРБерите разчитат на административният вот. Дебелия... ако не са гласовете на мангалите, оня сигурно няма да вземе и 1%. Възраждане... имам много познати, които гласуват за тях, Ивелин Михайлов не ми изглежда особено надежден, знам и с какви пари борави. БСП е един политически труп, който се държи на вота на соцносталгиците. Скоро няма да преминат 4%.

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Тъй ли?! Кои сте тези които нямате?! 

Народа!

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Толкова ви е изкарал акъла, че мозъка ви е започнал да изключва образа му... 

Кой?

преди 3 минути, Joss Bomon написа:

Страаааах!

Кога? 🤔

Продължавам с ChatGPT:
-------------------------------
Аз: 
Искам резултат за логическа задача.
Входни данни:
- управляващите са в процес на въвеждане на еврото;
- само референдум може да спре процеса;
- внесен е референдум за допитване до народа в Народното събрание, който приемаме че е потвърден;
- формулировката на референдума е ""Съгласни ли сте България да приеме единната европейска валута евро през 2026 година?"
- може да се отговаря само с 'Да' и 'Не';
- референдумът е валиден по смисъла на брой участници в него;
- 67% от гласувалите са избрали 'Не';
- прилага се тълкуване по чл. 23 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС)
Ще се спре ли въвеждането на еврото?

ChatGPT said:

📘 Чл. 23, ал. 1 от ЗПУГДВМС:

"Предложението, предмет на референдума, е прието, ако:

• в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание, и

• ако с "ДА" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели."

🧠 Какво следва от това?

В твоя казус:

• Има достатъчен брой участници → ✔ първото условие е изпълнено.

• 67% са гласували с "НЕ", а не с "ДА" → ✘ второто условие НЕ е изпълнено.

⚠️ Заключение:

👉 Референдумът НЕ води до задължително решение по смисъла на чл. 23, ал. 1, защото:

• въпреки че е валиден като участие,

• предложението не е прието, тъй като не е събрало мнозинство "ДА".

🤔 Но какво значи това на практика?

• ✔ Референдумът е валиден — има достатъчно гласували.

• Не е задължителен по смисъла на закона, защото предложението за приемане на еврото е отхвърлено.

• Но правно не задължава институциите да спрат процеса.

📌 Реалният ефект е политически, не правен:

• Управляващите могат да се съобразят с вота (ако имат политическа отговорност);

• Но не са задължени по закон да го направят;

• Народното събрание може да реши да уважава резултата, но не е длъжно.

🟠 Извод:

При така формулиран въпрос („Съгласни ли сте...?“), гласовете с „Не“ отхвърлят предложението, но само гласовете с „Да“ го правят задължително по чл. 23.

Следователно:
🛑 Еврото няма да бъде спряно автоматично по закон, въпреки че народът ясно го е отхвърлил.

Ако искаш, мога да предложа:

• по-добра формулировка на въпроса, така че „Не“ да води до задължителност;

• или вариант за следващи стъпки на гражданско/политическо действие въпреки това ограничение. Интересува ли те?

Аз:
Да, предложи ми формулировка на въпроса на референдума, така че тези 67% да попаднат в отговора 'Да'
ChatGPT said:

Отличен ход — точно това е същинската тактика при организиране на референдуми: така да бъде формулиран въпросът, че желаната посока на промяната да съвпада с отговора „Да“, тъй като само „Да“ прави решението задължително по чл. 23 от ЗПУГДВМС.

Цел:

• Да постигнем същия ефект (отхвърляне на еврото);

• Но така, че отговорът „Да“ да означава именно отхвърляне на еврото;

• И ако има над 50% „Да“ + достатъчно участие → да стане задължително решение.

📘 Пример за подходяща формулировка:

„Съгласни ли сте България да не приема еврото като официална валута през 2026 година?“

📌 Така:

• „Да“ = гражданинът е против еврото;

• „Не“ = гражданинът е за еврото;

• При 67% „Да“ → предложението е прието и задължително (ако участието е достатъчно).

🛡️ Алтернативни, още по-прецизни формулировки:

Вариант 2:

„Подкрепяте ли България да запази българския лев като единствена официална валута след 2025 година?“

• „Да“ = за запазване на лева (съответно против въвеждането на еврото);

• „Не“ = за преминаване към еврото.

Вариант 3:

„Съгласни ли сте Народното събрание да приеме решение България да не въвежда еврото като национална валута през 2026 година?“

📌 Това е дори още по-добре правно обвързано, защото включва изискване за законодателно действие.

🚦Препоръка:

Използвай утвърдителна формулировка в полза на статуквото (левът) или негативна формулировка спрямо промяната (еврото) — така гласът „Да“ изразява волята за запазване и става задължителен по чл. 23, ако е мнозинствен.

--------------------------------

ChatGPT пак не подведе.
Най ми е кеф, че прави излишни субективни правни и конституционни съдии.
Защото прилага в пъти по-добре законите, които за AI са просто елементарен списък от правила.
Искам вече AI да ни управлява в изпълнителната власт - безпристрастен към всички и всичко.

преди 1 минута, communismatic написа:

Да го спаси? Пич, Радев на избори ще отвее дори и Тиквата. Единствената адекватна политическа фигура в момента. Принципно, аз и с Костадин Костадинов съм съгласен относно много неща, за които той говори... но той го прави за да обира вота на баламурниците. И той няма никакви специалисти в неговата партия... Кой е специалист? Цончо Ганев? Останалите партии... дори не ми се и коментират. ПП-ДБ... самият факт, че тия хора са в НС е показателно за интелектуалният капацитет на българина. ГЕРБерите разчитат на административният вот. Дебелия... ако не са гласовете на мангалите, оня сигурно няма да вземе и 1%. Възраждане... имам много познати, които гласуват за тях, Ивелин Михайлов не ми изглежда особено надежден, знам и с какви пари борави. БСП е един политически труп, който се държи на вота на соцносталгиците. Скоро няма да преминат 4%.

Костадинов е опозиционер-артист-имитатор, радеФФ е във властта и сега опитва да се „спаси“ ............. не разчитайте на в момента действащите политикономически и обществени „технология“ и механизми. Само една истинска Извънредна Ситуация може да „катастрофира“ масовата маниполация на примитивното българско общество.

преди 1 минута, laplandetza написа:

Само една истинска Извънредна Ситуация може да „катастрофира“ масовата маниполация на примитивното българско общество.

То това и на мен ми е ясно, писал съм го дори и тук няколко пъти. Кажи ми, какъв ти е проблема с Румен Радев? Конкретно? Ама не... глупости от типа на Миро, той бил виновен за Ф16-ките и прочее тъпизми. Принципно, президент в парламентарна република... той има чисто официални функции, общо-взето нищо не зависи от него. Но до този момент Радев се доказа като един интелигентен мъж с позиция и за войната в Украйна, и за еврото. Дори и самият той свали доверието си от правителството, че Тиквата после виеше на умряло сред мисирките.

Между другото, изключително силна реч на 3-ти март изнесе. Една от най-силните, които бях чувал...

преди 13 минути, Staff. написа:

Мноу ясно чи ши подкрепяте! 

Кагато Бойко говори - и боговете мълчат!

Бойко е кукла на конци. Немска партия с немски пари. Каквото му кажат от Бавария, това ще е.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Бойко е кукла на конци. Немска партия с немски пари. Каквото му кажат от Бавария, това ще е.

Чакай малко сега. Джокович бил и ГЕРБер? 😆😆😆

преди 2 минути, Joss Bomon написа:

Сдухал си се безвъзвратно! 

Вярно е, вече два часа и половина кисна в интернет, на двадесет сайта прочетох всички новини и всички коментари на два форума. 

Ааа , и щях да забравя, че две кафета изпих! 😁  

преди 4 минути, communismatic написа:

Ако визираш турският тираджия - да. Гербер, преди това беше от другата партия защитничка на ци.ганите ПППП, помпана пак от чужбина и играеща срещу България.

1745499206-de3.webp

преди 1 минута, communismatic написа:

Аз съм меч! 😂

a cartoon character in a robe with a hood holding a lightsaber

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Ако визираш турският тираджия, да. Гербер, преди това беше от другата партия защитничка на ци.ганите ПППП, помпана пак от чужбина и играеща срешу България.

Турски тираджия? А, верно, че показваше някакви неща от турски магазин, сещам се... 😆

Нещата се навързват... 😆

преди 43 минути, Staff. написа:

Не си прав - има.

Без значение, дали е Президент или Резидент.

Но не е 

преди 44 минути, Joss Bomon написа:

силен, смел, интелигентен, ерудиран и харесван от над 50% от българите 

Там е проблема.

Любимата формула „така иска народът“ е една крайно необходима фикция, но евтиното твърдение: „народът да си каже“ изобщо не е същностният израз на демокрацията. Безспорната максима „Глас народен – глас Божи“ не означава, че всеки повик, дори и събрал в някой миг статистически достатъчна поддръжка, е глас народен. Волята (гласът) на суверена може да се изрази валидно само по два начина: в рамките на предвидените от Конституцията и законите процедури, или чрез революция. 

Възгласът „Това народът го иска“ е отлично основание за революция, а дали е верен се разбира само в последствие – когато се види каква част от хората смятат, че така прогласената цел е честна, разумна, реалистична и дали са готови да рискуват всичко за нея. Този възглас обаче не попада в зоната на мирните референдуми, които се развиват в рамките на действащите Конституция и закони. Останалото е обикновена демагогия.

Филип Димитров 11 май 2025г.

преди 42 минути, communismatic написа:

То това и на мен ми е ясно, писал съм го дори и тук няколко пъти. Кажи ми, какъв ти е проблема с Румен Радев? Конкретно? Ама не... глупости от типа на Миро, той бил виновен за Ф16-ките и прочее тъпизми. Принципно, президент в парламентарна република... той има чисто официални функции, общо-взето нищо не зависи от него. Но до този момент Радев се доказа като един интелигентен мъж с позиция и за войната в Украйна, и за еврото. Дори и самият той свали доверието си от правителството, че Тиквата после виеше на умряло сред мисирките.

Между другото, изключително силна реч на 3-ти март изнесе. Една от най-силните, които бях чувал...

Проблема ми е , че радеФФ е страхлив мизерник , инсталиран в политиуката-подготвян за „отговорен пост“, зависим и от съветско-руските служби, прихванат и подготвен от американско военно разузнаване, държан за „топките“ и от братята турци.

току-що, laplandetza написа:

Проблема ми е , че радеФФ е страхлив мизерник , инсталиран в политиуката-подготвян за „отговорен пост“, зависим и от съветско-руските служби, прихванат и подготвен от американско военно разузнаване, държан за „топките“ и от братята турци.

Страхлив? И какво по-точно може да направи един президент в парламентарна република? Конкретно?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.