Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България

Featured Replies

преди 33 минути, Staff. написа:

40 юристи призоваха срещу референдума за еврото

Свикването на противоконституционен референдум, съзнателно или не, цели суспендиране на българската Конституция, заявяват 40 преподаватели от юридическите факултети на Софийския университет "Св. Климент Охридски", Нов български университет, Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", цитирани от правния портал lex.bg.

Те призовават професионалната общност на българските юристи да заеме категорична позиция в защита на върховенството на правото и на развитието на България като демократична европейска държава, в съответствие с Конституцията и международните ангажименти на страната.

Поводът за апела им е предложението на президента Румен Радев Народното събрание от четвъртък да свика референдум, на който да бъде поставен въпросът: "Съгласни ли сте България да приеме единната европейска валута евро през 2026 г.?".

Юристите посочват, че при наличието на Решение №3 от 8 февруари 2024 г. по к.д. №13/2023 г. на Конституционния съд свикването на подобен референдум би представлявало нарушение на Конституцията. "Правно необосновано е президентът на Републиката да предлага на българския парламент да пренебрегне конституционната уредба на страната и задълженията ѝ като член на Европейския съюз", пишат те.

"Такъв акт подкопава доверието между България и нейните партньори..., уронва международния ѝ авторитет и най-вече поставя под въпрос конституционните устои на българската демократична държава и принципа на върховенството на правото – основополагащ за българския правен ред", допълват преподавателите по право. "Опитът парламентът да бъде поставен в положение да свика противоконституционен референдум представлява акт, който – съзнателно или не – цели суспендиране на българската Конституция и връщане на страната десетилетия назад, зачерквайки достиженията в обществения и правния ѝ напредък след 1989 г.", категорични са преподавателите от юридическите факултети.

Те отправят призив към професионалната общност на българските юристи да заеме категорична позиция в защита на върховенството на правото и на развитието на България като демократична европейска държава. Призовават и Народното събрание да не нарушава Конституцията и да не поставя под въпрос мястото на България в ЕС.

Пълният списък с подписалите апела може да се види в портала lex.bg.

40 юристи призоваха срещу референдума за еврото - Новини СЕГА

Апелът е подписан от:

1. Ас. Александър Кацарски, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  2. Проф. д.ю.н. Ангел Калайджиев, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  3. Гл. ас. д-р Борислав Ганчев, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  4. Доц. д-р Боряна Мусева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  5. Доц. д-р Васил Пандов, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  6. Доц. д-р Велина Тодорова, Юридически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“
  7. Доц. д-р Венцислав Петров, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  8. Гл. ас. д-р Виктор Токушев, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  9. Доц. д-р Деяна Марчева, Департамент по право, НБУ
  10. Ас. Димитър Гочев, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  11. Доц. д-р Димитър Деков, Юридически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“
  12. Гл. ас. д-р Димитър Стоянов, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  13. Гл. ас. д-р Димитър Топузов, Юридически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“
  14. Доц. д-р Ева Касева, Юридически факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“
  15. Проф. д.ю.н Екатерина Матеева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  16. Ас. д-р Екатерина Методиева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  17. Доц. д-р Здравка Кръстева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  18. Доц. д-р Ивайло Костов, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  19. Доц. д-р Иван Стойнев, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  20. Гл. ас. д-р Илиан Байчев, Юридически факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“
  21. Доц. д-р Искра Владова-Недкова, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  22. Доц. д-р Катерина Йочева, Департамент по право, НБУ
  23. Доц. д-р Красимир Манов, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  24. Ас. д-р Кристиан Райчев, Юридически факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“
  25. Ас. Люба Ковачева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  26. Гл. ас. д-р Мартин Бъбаров, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  27. Доц. д-р Мира Манолова, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  28. Ас. Мирела Андреева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  29. Доц. д-р Ралица Костадинова, Департамент по право, НБУ
  30. Гл. ас. д-р Силвия Спасова, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  31. Доц. д-р Силвия Цонева, Департамент по право, НБУ
  32. Доц. д-р Симеон Гройсман, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  33. Доц. д-р Станислав Костов, Юридически факултет на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“
  34. Ас. Стоян Мадин, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  35. Гл. ас. д-р Христина Танчева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  36. Доц. д-р Христо Христев, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  37. Гл. ас. д-р Цвета Попова, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  38. Ас. д-р Цветелина Байрактарова, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  39. Гл. ас. д-р Цветелина Димитрова, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“
  40. Доц. д-р Юлия Захариева, Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“

Тия същите не са ли и които бяха за короната, и за да има война в Украйна?

• Отговори 12k
  • Прегледи 415,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Веси Филипова
    Веси Филипова

няколко магазина затвориха вече затова, че им вдигнаха наема. Други изпокриха част от стоките, за ДА ИМ СЛОЖАТ НОВА ЦЕНА. ДОБРЕ ДОШЛИ В КЛУБА НА БОГАТИТЕ. с МИЖАЖАВАТА МОНЕТА ОТ ЕДНО ЕВРО, КОЯТО Е ПО-

• Т.Христов
    Т.Христов

Трябва ли да приемем еврото за официална парична единица в България?   Не.

• Запитах и ChatGPT за референдума. ---------------------------------------- Аз: Искам мнение, дали е правилно управляващи политици

Публикувани изображения

преди 2 минути, БаалБек написа:

Имаш ли осми клас? Идеята ли е важна или спазването на законите в БЪЛГАРИЯ?

Кои закони? Кой точно закон казва че България трябва да прави нещо дори и то да е против нейните интереси?

И може ли да отговориш на въпроса от предходния ми пост?

преди 1 минута, M.Николов написа:

Чудно тогава защо толкова се бъхтиш в тази тема.

Която уж не те интересувала.

:D

Какво означава "бъхтиш"? 

В много теми взимам участие и изразявам мнението си! Нормално е на някой да му харесва какво ми е мнението, какво пиша на друг да не му харесва.

преди 1 минута, АСПЕКТ написа:

Тия същите не са ли и които бяха за короната, и за да има война в Украйна?

Не ги познавам, не мога да кажа за какво са и за какво не са. Обърни се към тях!

преди 13 минути, M.Николов написа:

Чудно тогава защо толкова се бъхтиш в тази тема.

Може пак да врътка геврека, тя и неговата не е лесна. Колко километра трябва да измине тая седмица... 😆

преди 9 минути, Staff. написа:

В много теми взимам участие и изразявам мнението си!

Чакай сега, ти нали нямаше мнение по въпроса?

Било ти все едно.

Чудно тогава защо всичките ти постове са единствено в защита на приемането на еврото?

Как ще ни обясниш това леко разминаване?:D

преди 12 часа, АСПЕКТ написа:

Дойче Марка и Лев е 1 към 1. Какво да смятам? След девалвация естествено. Или 1 Дойче Марка е било 1000 лева. След това, след деноминацията 1 Дойче Марка става 1 лев. След въвеждането на валутния борд. През 1997 година.

images?q=tbn:ANd9GcQVv24tZoVlu-8Cj3evjPP

Аз лично съм пипал такива пари и знам.

С това нищо не можеше да си купиш тогава. С 50К лева. Джобни пари.

images?q=tbn:ANd9GcRx7eBgUwY2Ujwv794vukr

За възрастните може би тези пари не са били достатъчни, но за децата като нас, бяха цяло съкровище! Аз никога не съм имала 50 000, но за рожден ден съм получавала 1000 лв подарък. С такива пари си купувах желана книга и после оставаха пари и за шоколад "Своге" или за сладолед. Обикновено разполагахме с джобни от 20 до 200 лв. Да ти подарят  или просто да ти дадат 500 или 1000 лв си беше празник и повод да си развихриш въображението какво да си купиш.

Е, вие явно сте били по - големи тогава и други неща са ви вълнували.

Аз, ако бях имала 50 000 лв сигурно щях да успея най - сетне да си купя кукла "Барби" или конструктор "Лего". Даже не знам колко точно са стрували в периода 1990 - 1996 година.

преди 31 минути, M.Николов написа:

Жоре, важна е идеята в случая.

Щом мнозинство от хората иска някакъв въпрос да се подложи на референдум, то политиците трябва да се вслушат в това искане.

Дори, ако е незаконно ли? 

преди 1 минута, N1K17Y написа:

Дори, ако е незаконно ли? 

Кое е незаконно? Да се допиташ до хората какво искат за тяхното собствено бъдеще?
Аз пък все си мислех, че в основата на демокрацията и нейните закони е правото глас на хората.

преди 1 час, laplandetza написа:

Нямам харизмата на лидер , но мога и това да свърша! Обаче тая работа е за по-млади хора! Ще изчакам да паднат първите жертви, след това мога да се включа....🙂

...и да не забравиш шинелче да си приготвиш...

...като иванкостовото...

преди 20 минути, Bubbles написа:

Кои закони?

Не е ли срамно да питаш?

Но понеже съм възпитана да уважавам по-възрастните ще ти отговоря!

https://lex.bg/laws/ldoc/2135636485

Цитат

чл.9, ал.4 Референдум по въпроси, уредени в сключени от Република България международни договори, може да се произвежда преди тяхната ратификация.

:popcorn2:

преди 2 минути, БаалБек написа:

Не е ли срамно да питаш?

Но понеже съм възпитана да уважавам по-възрастните ще ти отговоря!

https://lex.bg/laws/ldoc/2135636485

:popcorn2:

Разбрах, благодаря.
Само че в случай не говорим за това ДАЛИ а КОГА да се примеме въпрсната валута и говотива ли е държавата като институция за това. 
Затова и по-горе попитах дали сте съгласни да се приеме еврото сега дори и ако знаете, че България не е готова за това.  :)

преди 21 минути, Bubbles написа:

Кое е незаконно? Да се допиташ до хората какво искат за тяхното собствено бъдеще?
Аз пък все си мислех, че в основата на демокрацията и нейните закони е правото глас на хората.

Щяхте да сте прав ако имаше наистина демокрация а не фасадна такава.

А може да съм сляп ,знам ли?😎

Всичко е прах в очите на будалите. И тука въпроса не е за евро или лев а кой да лапне "излишния резерв" който поддържа валутния борд.

преди 45 минути, M.Николов написа:

Жоре, важна е идеята в случая.

Щом мнозинство от хората иска някакъв въпрос да се подложи на референдум, то политиците трябва да се вслушат в това искане.

А те - знаят ли, какво искат или просто за спорта?

"Една пета от хората непрекъснато са против всичко."

Робърт Кенеди

преди 14 минути, Bubbles написа:

Дай да направим един референдум да разстреляме Бойко или пък един геноцид срещу циганите да направим, глас народен все пак, нищо незаконно няма ;)

преди 16 минути, M.Николов написа:

Това дали е законно, ще го реши КС, ако се наложи.

Вече го реши когато Костя се опита. Дори Радев го повтаряше. 

преди 27 минути, M.Николов написа:

Как ще ни обясниш това леко разминаване?:D

Длъжен ли съм? 

преди 9 минути, jhoro написа:

А те - знаят ли, какво искат или просто за спорта?

Не не знаят защото са будали

Тука въпроса не е за евро или лев  а кой да лапне "излишния резерв" който поддържа валутния борд.

Това кой го вижда?

преди 2 минути, N1K17Y написа:

Сега въпросът е друг.

преди 1 минута, Staff. написа:

Длъжен ли съм? 

Не

Въпросът беше реторичен.Отговорът е ясен.

Не сме готови за Еврозоната.  Само с лъжене няма да стане.   Какъв референдум?   Това не зависи от мнението на хората.

преди 15 минути, N1K17Y написа:

Дай да направим един референдум да разстреляме Бойко или пък един геноцид срещу циганите да направим, глас народен все пак, нищо незаконно няма ;)

По румънски казваш. По румънски модел с разстрел.

преди 28 минути, N1K17Y написа:

Въпроса е не да разстрелваме а да се мине към еврото както трябва а не набързо както искат тия що управляват.

преди 30 минути, N1K17Y написа:

С какво е различен? 

Сега въпросът не е дали да влезем в еврозоната, а дали да влезем през 2026-та.

Също както примерно шведите в техният референдум не са гласували против еврото, а само са казали че не му е времето в онзи момент да се присъединяват.

преди 6 минути, ivottoshev написа:

Сега въпросът не е дали да влезем в еврозоната, а дали да влезем през 2026-та.

Е точно тази разлика много хора не искат или не могат да я направят.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.