Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тонколони + усилвател

Featured Replies

Ако сложиш колоните в ъглите (първия вариант), гледай все пак да не ги навреш плътно до отсрещната стена на стаята. А също ако е възможно, да не са плътно до шкафовете или страничните стени на стаята. Защото тези колони са със задни фазоинвертори (бас рефлектори) за подсилване на баса, и ако са съвсем близо особено до отсрещната стена, ще почнат да думкат много силно. Затова гледай да ги издърпаш малко по-напред към помещението.

Другият вариант е да си направиш елементарни бас трапове - да сложиш вертикално зад колоните платна от дебел плътен дунапрен примерно. Някои ентусиасти слагат платна от дунапрен в дървени рамки и ги обличат в някакъв плат за мебели. Може да се наложи да използваш дунапрен и към страничните стени.

Самите шкафове също обичат да "свирят".

За тях много помага да се напълнят плътно с книги или грамофонни плочи. А затворени шкафове без стъкла може да се натъпчат със сгънати дрехи, завивки, кърпи за баня и т.н.

Гледам от снимките, че имаш килим или мокет и мека мебел. Хубаво е на прозорците да имаш окачени пердета и завеси.

Всичко това малко или повече премахва "ехото" в стаята.

Пропуснах най-елементарния вариант за справяне с думкащи бас рефлектори на колоните.

Някои производители слагат в комплекта на колоните дунапренови "тапи", които да мушнеш малко или повече отзад в отворите на бас рефлекторите.

Обаче същата работа вършат и (чисти) чорапи, сгънати на топка.

• Отговори 140
  • Прегледи 18,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Едва ли ще има полза от написаното, но както обещах ще отговарям отзад напред и то много конкретно, защото да говорим е едно, а да седна да пиша цял ферман е друго. Изглежда по всичко, че ти въобше не

• Пламене здравей! Mr ??  ти е отговорил ИЗЧЕРПАТЕЛНО на всички въпроси. Виж ако ще вдигаш гюрюлтоя трябва да си търсиш нещо съвсем друго. Ако хората ползваха  ADAM Audio T7V да вдигат врява в

• Тук не е място за забавления, така че се измести в ония раздели и си пиши на воля. Смятам, че си добро момче!  

Публикувани изображения

• Автор

Изключително благодарен съм за толкова изчерпателните отговори, както на теб, така и на всички останали! Само да дойде усилвателя и ще пробвам доста от написаните неща.

преди 1 час, Михайлов написа:

Ако сложиш колоните в ъглите (първия вариант), гледай все пак да не ги навреш плътно до отсрещната стена на стаята.

Няма да ги бутам в стената. Мисля да ги изкарам напред и да ги завъртя по диагонал, като двете да образуват равностранен триъгълник или поне да се доближи до това. Но ще гледам да го направя така, че хем изместването да свърши максимално много работа за слушателя, хем да не пречи, а и да изглежда добре подредено. 

на 6.07.2025 г. в 20:59, plmen88 написа:

Може би малко не могат да дишат, но ще видим, то ще си покаже.

При това разположение както и да ги разместваш с шкафовете заради задния басрефлекс ще си имаш проблеми докато не ги издърпаш напред, но пък така няма да ти е естетично оформлението и ще ти пречат. Така ще имаш чувство за липса на бас, а пък в съседната стая или коридора баса ще е покъртителен включително и в комшиите.

За толкова тясно място е било  по-добре колоните да са с предно разположен басрефлекс.

• Автор

Днеска дойде усилвателя. На живо е по-хубав, отколкото на снимките. Свързах всичко, разместих тонколоните в двата ъгъла на стаята, както ми препоръча @Михайлов (по-долу ща кача снимка) Разстоянието зад тонколоните е 30 см. По-напред вече не е естетично и не изглежда добре, както писа по-горе @AGD. Взех кабели, каквито ми препоръча @Mr. ?? . Пуснах музика. Баса беше толкова брутален, че се стреснах, а беше увеличено на 85%. Намалих до края баса през усилвателя и почти същата работа. И както по-горе е написал @Михайлов сложих чорапи (дебели чорапи) в двата бас рефлекса на двете тонколони. Този метод работи много добре. Баса се нормализира. При 85% усилване на звука достигнах без проблем 99 децибела (измерени на 3 метра разстояние с децибелометър), по-силно не съм усилвал (по-натам ще го направя). Температурата, която се образува в нишата, в която съм сложил усилвателя за половин час работа е 31 градуса, като в стаята е 25 градуса с пуснат климатик (това не знам колко полезна информация е, но я давам само за информация). Реално звука е впечатляващ, но баса ми дойде в повече. Ако трябва да съм обективен, в този случай Polk-а щеше да е по-добрият избор, но само заради по-лекия бас. Но при Polk-a звука не беше толкова чист, колкото е при JBL-а. Реално съм много доволен от много силния звук, който извадиха тези колони. 

IMG_20250708_205450.jpg.cabf077dd38b25d8941a2d2cc94a89e6.jpg

IMG_20250708_170918.jpg.c286d5e3e280823774690de8717d2ed2.jpg

преди 26 минути, plmen88 написа:

Температурата, която се образува в нишата, в която съм сложил усилвателя за половин час работа е 31 градуса

Аз съм спрял до ползвам усилвателите в клас А, че температурите в стаята се покачват драстично в това екстремно топло време. Като ги напека може да си варя яйца. Сега с приоритет са усилватели в клас В, АВ и Д, че греят по-умерено.

• Автор
преди 1 час, AGD написа:

а толкова тясно място е било  по-добре колоните да са с предно разположен басрефлекс.

За пръв път купувам подобен тип техника (в случая ОТ и усилвателя) и съм на принципа проба грешка. Както казва @Колев 74 време е да станеш аудиофил. Един ден може би... 

На колони с предно разположен басрефлекс много по-лесно им се намира място от където да свирят правилно. Порадвай се на колоните - после продавай и нови докато ти се напълни душата или  няколко чифта колони като всеки си свири по-добре на дадена музика или стил или при различно натоварване.

преди 1 час, plmen88 написа:

За пръв път купувам подобен тип техника (в случая ОТ и усилвателя) и съм на принципа проба грешка. Както казва @Колев 74 време е да станеш аудиофил. Един ден може би... 

Не може би, а е сигурно. Първият и вторият път, ще изтърпиш един два кютека от булката, но да знаеш че няма да има по вече. Тя ще се примири, няма къде да ходи. Честито и от мен и се радвам, че си сред нас.

Честито! Само малко се чудя как издържаш при усилване на 85 процента (усилването в проценти от 0 до 100 ли е, или в децибели?).

Също и тези 99 децибела звукова мощност, които си измерил, ми се струват прекалено много.

За мен по-височко , но комфортно ниво на звука е, когато музиката е доста силна, но въпреки това, ако седите двама души пред системата, независимо от силния звук трябва да можете да си говорите спокойно, без да викате и да крещите. И естествено не трябва въобще да си доближавате главите и да си крещите в ушите един на друг. 😂 И най-важното - независимо от голямото усилване музиката трябва да цъде кристално чиста без никакви нелинейни изкривявания.

🍺

• Автор
преди 10 минути, Михайлов написа:

Само малко се чудя как издържаш при усилване на 85 процента (усилването в проценти от 0 до 100 ли е, или в децибели?).

В проценти, защото се усилва от -75 до 0, където 0 е най-силното (100% усилване) - (в обратен ред по английското разбиране - това сериозно). Значи като е на -15 тогава достигам да тези 99 децибела. Ако правилно го смятам - ако -75 е 100% намалено (0), то -15 е на 85% увеличено. Греша ли?

преди 21 минути, Михайлов написа:

И най-важното - независимо от голямото усилване музиката трябва да цъде кристално чиста без никакви нелинейни изкривявания.

За мен звука е много чист. Да не е като при Klipsch R-600F, които чух преди няколко месеца, но е чист. Ти, ако ги чуеш сигурно ще намериш кусури. 

Зависи от това каква е кривата на усилване от потенциометъра на усилвателя. Тя може да бъде линейна или експоненциална. При втория вид в началото усилването става на много малки степени, а при големите стойности малко завъртане води до голямо усилване. Но така или иначе при диапазон от -75 до 0 (децибела) -15 децибела си е доста голямо усилване според мене.

Всъщност това зависи и от чувствителността на колоните в децибели. JBL-ите с каква чувствителност бяха - над 90 dB, близки до 90 - примерно 89 или по-слабо чувствителни? 

Колкото колоните са по-чувствителни, толкова по-малко усилване е необходимо от усилвателя за достигане на едно и също ниво на звука.

Например моите се водят с чувствителност 99 dB и използвам ниски нива на усилване от наличните усилватели.

Усилвателят ми Канор, който е клас А и е с мощност "само" 30 вата на канал, има диапазон на усилване от -63 dB до 0. И с него е абсурд да усиля повече от -38 dB или нещо подобно, защото почват да се трошат стъкла и да пада мазилка. 🤣

А английският предусилвател Naim е с регулиране от 0 до 100. Той регулира крайно стъпало Naim с мощност 2 х 80 вата. При него реално може да се използва усилване примерно от 0 до към 40. Нагоре настъпват същите ефекти.

• Автор
преди 17 минути, Михайлов написа:

Зависи от това каква е кривата на усилване от потенциометъра на усилвателя. Тя може да бъде линейна или експоненциална. При втория вид в началото усилването става на много малки степени, а при големите стойности малко завъртане води до голямо усилване. Но така или иначе при диапазон от -75 до 0 (децибела) -15 децибела си е доста голямо усилване според мене.

Не знам каква е кривата на усилване, но от -75 до към -50 не се случва почти нищо. Разликата в силата на звука започва от около -45/-40 надолу, а гърменето започва от -25 надолу. При -15 вече почвам да се притеснявам за комшиите.

преди 19 минути, Михайлов написа:

Всъщност това зависи и от чувствителността на колоните в децибели. JBL-ите с каква чувствителност бяха

91 dB.

91 dB означава, че колоните са с добра чувствителност. Щом като от -75 до -50 почти нищо не се случва, това показва, че усилвателят (потенциометърът) е с експоненциална крива на усилване и в този диапазон ти само гъделичкаш колоните с някакви стотни и десети от 1 ват мощност.

на 11.07.2025 г. в 16:32, plmen88 написа:

Не знам каква е кривата на усилване, но от -75 до към -50 не се случва почти нищо. Разликата в силата на звука започва от около -45/-40 надолу, а гърменето започва от -25 надолу. При -15 вече почвам да се притеснявам за комшиите.

Обикновено се използват потенциометри  с експоненциална крива десетичен логаритъм log 10  - това е свързано с възприятието на ухото, което също не е линейно. Разликата в звуковото усещане за сила на звук между усилвател с мощност 10 вата и такъв със 100 вата е точно 2 пъти.  

Като допълнение  - ако усилването е по десетичен логаритъм и е разграфено от 0 до 10 през 1, то на 7 сме усилили на 25%, на 9 сме на 50% и на 10 сме на 100%. 

• Автор

Върнах JBL-ите и ги замених с Polk Audio Monitor XT70. Не можахме да издържим (нито аз, нито жената) на бруталния бас на JBL-а, дори и след немалко корекции. Polk-а е с "по-човешки" за слушане бас и е по-приятно в стаята (и за комшиите). Да, пак е силен, но не толкова. При JBL-а звука беше по-чист и за аудиофили като вас, тази замяна е безумие, но баса наистина не мога да го изтърпя. Впоследствие разбрах (някои от вас вече ми го казахте), че хола ми не е пригоден за толкова големи ОТ и по-натам вероятно ще се обърна към bookshelf ОТ, но към този момент, както казва @AGD - порадвай се, после продавай.

IMG_20250709_152248.jpg.2caab13345eb3c7ed7bc2b2ef32cff6d.jpg

Аз се опитах да ти го кажа в началото, но - ти държеше на силен звук. Не че холът ти не е "пригоден" за големи ОТ, просто нямаш нужда от толкова мощност, за да го озвучиш. Още повече, ако си в апартамент със съседи. Но спокойно можеш да си запазиш сегашните, просто си ги настрой заедно с усилвателя да дават звук, който да ти харесва - като сила и честотен обхват. 

При мен в къщи положението е такова:

large.250708_220213.jpg.6c20dc0d0f611c6f

Тези малките кутийки на рафта са ми напълно достатъчни, за стая 10-11 кв.м. Усилва се от 0 до 50, над 30 вече се чувствам некомфортно. И което е по-важно - дават много чист звук, без разни хисс-ове и бъзз-ове. Сигурен съм, че ако преместя системата в хола, който е около 20 кв. м., и там ще се справи. Жалко, че не мога да ти го демонстрирам.

На времето и аз се увличах по големи и мощни озвучавания. Но сега предпочитам това, което ми върши работа, и е достатъчно. 

• Автор

Sunbuck EQ 8000

729631d2eef201c307346de46ffa1bbd.jpg.0d0e02757b469c0696e6d31e1ecf55b7.jpg

Това го намерих за 240 лева в България, купено преди по-малко от месец. Като цяло от доста време търся спектрален анализатор на достъпна цена. Мисля да го взема най-вече заради спектралния анализатор, не толкова заради еквалайзера. Заслужава ли си?

преди 22 минути, plmen88 написа:

https://www.facebook.com/watch/?v=654782923546351

Това го намерих за 240 лева в България, купено преди по-малко от месец. Като цяло от доста време търся спектрален анализатор на достъпна цена. Мисля да го взема най-вече заради спектралния анализатор, не толкова заради еквалайзера. Заслужава ли си?

Пламка, здрасти.

Аз не ползвам въобще Фейстбок и не мога да го погледна. Дай някоя друга снимка или напиши модела. Благодаря и поздрави от мен. Вече си го направил.

Моят съвет - Ако си намериш DSP процесора на Техникс - SEG90 - по добре си вземи него. Това върши работа, но по вече е направено за ефект към цялата система. Но иначе и то върши работа

61jRt8dCjaL._AC_SL1500_.jpg

• Автор
преди 5 минути, Колев 74 написа:

Това върши работа, но по вече е направено за ефект към цялата система.

Здравей. Ако ще го взема ще е за ефекта, не толкова за функциите.

Ето видео към продукта.

Sunbuck EQ-8000

преди 8 минути, plmen88 написа:

Здравей. Ако ще го взема ще е за ефекта, не толкова за функциите.

С две приказки - съм познал.

За това те посъветвах за DSP процесора на Техникс, защо с него можеш да се разхождаш по всяка честота от 20 до 20000 и да правиш подем завал, както ти си го харесваш като най добър звук. Там няма ограничение като в еквилайзера само за определени честоти. Аз имам такъв и почти вече не го ползвам(но и не го продавам) и преди години бях много доволен. Същият от снимката в горният ми пост. Ефекта при нещо, още по вече ще те кефи. Направен е много сериозно и с много мисъл в него. Сега не е много скъп, докато го купувах през 91 година, цената му беше 380§. 

Това с DSP е дебела работа. Доколкото имам представа, DSP (Digital Sound Processor) е устройство, което действа в цифровия домейн - т.е. то въздейства върху цифровия сигнал. Поне такива са модерните устройства.

Или казано по друг начин - когато източникът на музиката е цифров, а не аналогов запис, този запис може да се подложи на допълнителна цифрова обработка, преди да се конвертира в аналогов сигнал и да се подаде към усилвателя и колоните.

Целите за евентуално използване на DSP са различни. Първо, за да се коригират акустични несъвършенства на помещението за слушане. Второ, за да се увеличи или намали някой диапазон от амплитудно-честотната характеристика - примерно да "добавиш" или намалиш бас или високи и т.н.

Гимнастиките с DSP може да се правят на око т.е. на "ухо", или по "правилния" начин.

Именно тук започва "дебелата" част.

Трябва да имаш измервателен микрофон, аналогово-цифров преобразовател, който да подава измерения сигнал от колоните в цифров вид към съответен софтуер на лаптоп примерно и много знания, за да можеш да "разчетеш" правилно записаните графики и чак тогава да въведеш корекции чрез DSP. После пак се мери, пак се коригира и т.н.

За измерване обикновено се използва безплатната програма REW.

А за корекции - средствата на самото DSP или специализиран платен софтуер, който може да работи с DSPто. Примерно програмата Dirac.

С определени DSP устройства Dirac може да въведе и автоматични корекции.

Чел съм, че някои устройства на фирмата NAD - примерно предусилвател с вграден стримър и DAC, работят с Dirac.

Както и устройствата на китайската фирма miniDSP.

Но всичко това е прекалено сложно за мен и не ми се занимава честно казано.

Между другото аз съм споменавал, че използвам софтуерен платен плейър Roon, който има и чудесен параметричен еквилайзър, с множество цифрови филтри, с които да си го настроиш, ако се налага.

Ето ги филтрите на параметричния еквилайзър:

spacer.png

Много правилно си го обяснил всичко.

И аз забравих, че към DSP-to има и 2 микрофона.  Само че, забележи, не са Tehnics, а производство на Скандинавия. Така беше окомплектован модела едно време. Всеки, който го има едва ли ги пази, защото много естрадни изпълнители след 90 година търсеха предимно микрофони за пеене от този регион. Моите също отидоха в това направление.

"Между другото аз съм споменавал, че използвам софтуерен платен плейър Roon, който има и чудесен параметричен еквилайзър, с множество цифрови филтри, с които да си го настроиш, ако се налага."

Това, което си направил е и за мен по приемливо вече. Едно време го нямаше, както и..."интернет" Пламката да не се хвърля на разни святкащи джижавки а да харчи пари за нещо, което наистина ще му върши продължително време работа. Иначе, ще подменя разни кутии и винаги ще е на загуба във финансова стойност.  Повече пари за това, което ще ползва много по дълго време.

• Автор
преди 2 часа, Колев 74 написа:

Пламката да не се хвърля на разни святкащи джижавки а да харчи пари за нещо, което наистина ще му върши продължително време работа. Иначе, ще подменя разни кутии и винаги ще е на загуба във финансова стойност.  Повече пари за това, което ще ползва много по дълго време.

Обърнах му внимание защото в България не може да се намери друго такова, а от немалко време търся и сега изведнъж изпадна оферта. Иначе знам, че е светкаща джиджавка.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.