Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тонколони + усилвател

Featured Replies

преди 1 минута, plmen88 написа:

Това е благодарение на всички вас, които ми помогнахте в тази тема!

За мен, ти ОПРЕДЕЛЕНО заслужаваш. Защото си постоянно в темата и отговаряш и питаш на всеки един въпрос. Това се казва, заинтересован човек, а не някой, който днес пита и след половин година иде да прочете, какво са му писали хората.

• Отговори 140
  • Прегледи 18,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Едва ли ще има полза от написаното, но както обещах ще отговарям отзад напред и то много конкретно, защото да говорим е едно, а да седна да пиша цял ферман е друго. Изглежда по всичко, че ти въобше не

• Пламене здравей! Mr ??  ти е отговорил ИЗЧЕРПАТЕЛНО на всички въпроси. Виж ако ще вдигаш гюрюлтоя трябва да си търсиш нещо съвсем друго. Ако хората ползваха  ADAM Audio T7V да вдигат врява в

• Тук не е място за забавления, така че се измести в ония раздели и си пиши на воля. Смятам, че си добро момче!  

Публикувани изображения

• Автор
преди 3 часа, Колев 74 написа:

То е цял комплект. Да не ти търся и това, щото се досещаш за какво говоря.

Имам го в нас.

преди 3 часа, Колев 74 написа:

Да идвам ли да ти го направя?

Благодаря ти. Ще се справя.

• Автор

Днеска преслушах Monitor Audio Bronze 200 и 500. Bronze 200 беше с приятен чист звук, но не успя особено да ме впечатли и е много далече от впечатляващия чист звук на Klipsch R-600F. Bronze 500 е изключително красива масивна тонколона. Визията ѝ е наистина впечатляваща. Звука беше по-чист от този на 200, а също се усети и повече бас (близо до Polk Monitor XT70) - беше по-твърд, но доставяше удоволствие. Лошото е, че и на 500 и на 200 не успях да чуя електронна музика, защото нямаха.

Каквото и да взема Bronze 200 отпада със сигурност като вариант. Ще е Monitor Audio Bronze 500, Klipsch R-600F или Polk Monitor XT70. 

Не искам да давам препоръки за тонколоните, защото съм пристрастен към Klipsch.😄 

Реално не съм слушал този конкретен модел R-600F, защото навремето като избирах, директно нагазих в дълбокото - преслушах Klipsch RF-7 II, Heresy III и Forte III - преди 5 години и нещо още не бяха излезли най-новите модели. И си избрах Forte III.

Преди това в друг магазин слушах Focal Aria 940 или нещо подобно - най-"високия" модел, но нещо хич не ме грабна.

Специално за мен Клипш правят чудесни колони. Предполагам, че и RF-600 звучат (почти) прекрасно.

При колоните на Клипш има една специфична особеност - високочестотните (а при серията Klipsch Heritage - и средно честотните) говорители са монтирани в хорни. Повечето хора харесват звука от хорни, но има и такива, които не го харесват.

Щом ти харесва, значи всичко е наред.

Пробвай да занесеш твоя флашка или външен хард диск с електронна музика и помоли да ти я пуснат и на колоните Монитор Аудио, ако се съгласят. И тогава вземи окончателното решение.

преди 9 часа, Rudy M. написа:

Нещата май отидоха доста над предвидения бюджет, или само така ми се струва?... :)

Аз нали му казах да разпечата някое бурканче и ето го резултата.То само първият път трудно го приема жената, но с течение на времето ...свиква. Лично изпробвано от мен и ми се получи от първия път.

• Автор
преди 9 часа, Rudy M. написа:

Нещата май отидоха доста над предвидения бюджет, или само така ми се струва?... :)

Точно така се оказа...

преди 3 часа, Михайлов написа:

Пробвай да занесеш твоя флашка или външен хард диск с електронна музика и помоли да ти я пуснат и на колоните Монитор Аудио, ако се съгласят.

Тоя от магазина беше голям сухар, така че ще пропусна опита.

• 2 седмици по-късно...
на 3.02.2025 г. в 20:53, Mr. ?? написа:

Нямам варианти за нови усилватели с изискванията, които искаш.

Marantz имат модели. Но, не са бюджетни, по принцип:

Marantz PM6007 HiFi Amplifier, Stereo Amplifier, 2 x 60 W, Optical Input, Phono Input, Subwoofer Output, Black

WiiM AMP Стерео усилвател, Bluetooth, AirPlay 2, Spotify, Tidal, Chromecast, HDMI и гласов контрол

WiiM е клас е D усилвател. И е по скоро за букшелф/рафтови ОТ, отколкото за подостоящи.

Усилвател Cambridge Audio AXR100

Yamaha A-S301 2x60W HiFi Amplifier - не е 14 см височина.

П.П. Съвет: изчакай да посъбереш средства и вземи си по добър усилвател (около 1К+), подходящ за подови тонколони,

Защото, не се сменя често.

Какво ще кажете за тонколони  ( FISHER- PH 460K JAPAN) или (ACIKO ACR 112N JAPAN-)  кои са по добри

преди 25 минути, джеки написа:

Какво ще кажете за тонколони  ( FISHER- PH 460K JAPAN) или (ACIKO ACR 112N JAPAN-)  кои са по добри

Трябваше да пуснеш нова тема

И двата посочени модела (най бюджетни) са част от антични радио касетофони. Не, може да се очаква добър звук от тях.
При еднаква цена, бих избрал тези, с по големия основен говорител:

https://bazar.bg/obiava-49624350/prodavam-izpravni-tonkoloni-model

преди 7 минути, Mr. ?? написа:

Трябваше да пуснеш нова тема

И двата посочени модела (най бюджетни) са част от антични радио касетофони. Не, може да се очаква добър звук от тях.
При еднаква цена, бих избрал тези, с по големия основен говорител:

https://bazar.bg/obiava-49624350/prodavam-izpravni-tonkoloni-model

Благодаря,точно тези модели имах предвид,на фишер е по голям говоритела,но гледам че на Aciko има високо и средно чистотни а на фишер само високо чистотен освен основния

преди 1 час, джеки написа:

Благодаря,точно тези модели имах предвид,на фишер е по голям говоритела,но гледам че на Aciko има високо и средно чистотни а на фишер само високо чистотен освен основния

При по-големия основен говорител, ще има по добри ниски честоти (до колкото му позволява качеството на изработка)

На някой модели от от близкото минало (на китайски марки и други) се поставят фалшиви говорители. С цел, да изглежда тонколона по-мощна.

• 3 месеца по-късно...
  • Автор

Днеска след обяд или утре сутринта отивам да купувам ОТ-а.

В случая съм се спрял на два модела, които ще преслушам: Единият вече съм го слушал POLK AUDIO MONITOR XT70BK, а другият е JBL STAGE A190 BK. Реших да преслушам JBL, защото бях на един хаус фестивал в Борисовата градина миналия месец и всички ОТ бяха с марка JBL. Викам, защо пък да не преслушам и JBL модел. Март месец слушах JBL STAGE A180 (Polk-a беше по-добър), но А190 е големия брат на А180. Една от двете марки ще взема със сигурност. Усилвателя съм го поръчал (ще дойде във вторник или сряда) - Cambridge Audio AXR100.

Имам въпроси преди да взема някои от тон колоните. JBL STAGE A190 BK е с, ако не греша термина bi-wiring. Има ли причина това да ме притеснява при свързването с усилвателя? Трябва ли задължително да ползвам и четирите изхода излизащи от тонколоната  или мога да ползвам само два, както е при Polk-а? 

преди 21 минути, plmen88 написа:

Имам въпроси преди да взема някои от тон колоните. JBL STAGE A190 BK е с, ако не греша термина bi-wiring. Има ли причина това да ме притеснява при свързването с усилвателя? Трябва ли задължително да ползвам и четирите изхода излизащи от тонколоната  или мога да ползвам само два, както е при Polk-а? 

Да, трябва да ползваш и четирите входа, не изхода. Което означава, че ще ти трябват кабели от 4 към 2 "камбанки". Намерих едно клипче във Фейса по въпроса, но не мога да го споделя. 

Такъв тип колони с bi-wiring биха дали макс. добро качество с bi-amp усилвател. Тогава ниските и високите честоти се разделят още преди усилването, и поотделно се подават на озвучителните тела. Такива системи едно време имаха Panasonic, и даваха най-чистия звук, който съм чувал. 

При теб не знам какъв ще е ефектът. 

Не е задължително да се използват двата чифта терминали излизащи от тонколоната.

Може да се използва само единия.

При бюджетните решения тонколони/усилватели няма голямо значение. т.е. не винаги е  необходимо bi-wire.

Bi-amping vs Bi-wiring: What's the Difference and is it Audible?

По скоро се насочи към добри кабели за тонколони (медни OFC) поне 2X2.5 кв. с необходимата дължина и конектори за кабелите "тип банан" (ако смяташ че ще ти по удобно да ги свържеш или местиш техниката)

Относно JBL : те отдавна са във профи-аудио индустрията.И двете не трябва да се бъркат.

Искаш hi-fi озвучаване вземаш hi-fi тонколони(за кеф). Мониторни ОТ за мониторинг (близко слушане) или аудио продукция. Профи монитори за озвучаване на мероприятия.

При тонколоните с четири терминала (входа) имаме два чифта входове + и -, обикновено означени и с различни цветове  на врътките за затягане на кабелите от усилвателя - червено за плюс и черно за минус.

При свързване на всяка колона с един чифт кабели от усилвателя, четирите входа на колоната трябва да са свързани помежду си с две мостчета - едното свързва двата плюса (червените) а другото - двата минуса - черните . Обикновено производителят ги е свързал предварително с две метални пластини. Ти просто свързваш плюсовия кабел от усилвателя към единия от двата плюсови входа, а минусовия кабел - към един от минусовите входове.

Същото се прави и с другата колона, като я свързваш към другия канал на усилвателя - ляв или десен съответно.

преди 24 минути, Mr. ?? написа:

Не е задължително да се използват двата чифта терминали излизащи от тонколоната.

Може да се използва само единия.

Тогава защо тук свързват и двата входа?

Линк към Facebook .

Това имам предвид:

spacer.png

На тези JBL  трябва да е същото.

А ако се махнат мостчетата, естествено тогава от усилвателя трябва да се пуснат четири кабела към всяка колона. НО - само ако усилвателят има по четири изхода за колона. И ако съответно е пригоден за bi-wiring. И в тоя случай май имаше изискване към импеданса на колоните - да не е по-нисък от 8 ома. Вече съм забравил.

• Автор
преди 13 минути, Михайлов написа:

И в тоя случай май имаше изискване към импеданса на колоните - да не е по-нисък от 8 ома. Вече съм забравил.

Усилвателя, който съм поръчал (по препоръка на @Mr. ?? в началото на темата) е 100 вата при 8 ома, така че JBL-а с неговите 6 ома не би трябвало да е проблем за усилвателя, или греша? 

А какво ще се случи, ако JBL-а има мостчета, които не се виждат, както при снимката по-горе и аз отново им сложа 4 кабела на четирите терминала?

Принципно - не би трябвало да има проблем. Защото тогава кабелът ще раздели на две сигнала, идващ от усилвателя, но двете половинки пак ще се съберат на входа на колоните. 

Големият въпрос е как са реализирани в колоните филтрите, разделящи сигнала на ниски и високи честоти, и насочващи го към съответните говорители. От това зависи качеството на звука. 

Аз нямам такава информация, надявах се по-разбиращите от мен да знаят и да споделят. 

Защото примерно в говорителите на Panasonic, които са по bi-amp/bi-wiring система, няма такива филтри. Разделянето се прави още преди усилването. Това е идеята на цялата система. Но при тези JBL-и не знам как е. 

JBLStage A190 имат метални скоби (както по горе, Михайлов показа), когато не се използва bi-wiring. В упътването трябва да е написано на кои терминали се свързват, когато не са в bi-wire свързване.

Важното е на теб звука да ти харесва. Големи тонколони са. Стига да имаш необходимото мястo (както и около тях да "дишат")

Most AFFORDABLE JBL SPEAKERS - JBL Stage A190 REVIEW

Офтопик: Преди време бях направил DIY jumper-и за един чифт букшелф тонколни (защото бях чел, че давали разлика).

Дали има значение сравнени металните пластини не съм тествал в детайли. Но, отзад ОТ изглеждат по добре..

Не е възможно мостчетата да не се виждат. Те винаги са външни. И винаги колоните като нови от магазина трябва да са с поставени мостчета.

И първо задължително прочети упътването към колоните.

А маниаците по принцип заменят фабричните мостчета- пластини със "специални" мостчета  - от не знам си какъв кабел с не знам си какви кабелни обувки. Всичко само от "аудиофилски" материали.

И още нещо - маниаците кой знае защо смятат, че при колони с четири входа с мостчета колонитe звучали по-добре, ако кабелите за всяка колона от усилвателя се включат "по диагонал" към колоната. Примерно плюсовият кабел от усилвателя - към долния плюсов вход, а минусовия - към горния минусов вход. Или обратно. Пълна щуротия естествено.

Между другото, преди години си  направих експеримент - включих моите Клипш Форте III (като показаната на снимката в предишния ми пост) в режим биампинг - с четири кабела към всяка колона и сравних звука със звука при "нормално" свързване - с мостчета и два кабела към колона.

Резултатът - колкото и да се напрягах и напъвах, не успях да чуя абсолютно никаква разлика... А аз не съм глух.

При това става дума за много добри колони и много добър усилвател, с качествени кабели, качествен ДАК и качествен източник на сигнала.

Та за мен биуайърингът (освен може би в някакви отделни изолирани случаи на някакви свръхскъпи и свръхкачествени свирки) е напълно безсмислен.

Обаче е прекрасен начин да те накарат да си вземеш вместо 4 - 8 кабела за двете колони. Т.е. вместо два чифта кабели - четири чифта.

Допълнение - в предишния пост  съм написал, че съм правил тест с колони в режим биампинг (т.е. захранване на всяка колона едновременно с два усилвателя  при свалени мостчета). Това е неволна грешка. Имах предвид biwiring - един усилвател с четири извода за всяка колона.

• Автор

В крайна сметка взех JBL Stage A190. Като преслушах Polk audio monitor XT70 спрямо JBL Stage A190, при Polk-a трябваше да се заслушам за да чуя детайли. При JBL-a нямаше такова нещо при една и съща сила на звука. Направо ме обгърна с първото пускане. A190 са масивни, тежки озвучителни тела, по-големи от Polk-a. А баса, който предложиха A190 - леле! Сега очаквам само усилвателя. Днеска ги подкарах с едно ДВД на 15 години само за да ги преслушам в нас, но лекичко. Като дойде усилвателя ще ги надуя, както аз си знам с тежка хаус музика.

IMG_20250706_163054.jpg.e4fcc45971f2f3dcc4b0910c9f0e6079.jpg

IMG_20250706_163110.jpg.9d73ecdf76b26879727d398632113c01.jpg

Може би малко не могат да дишат, но ще видим, то ще си покаже.

Честито! На твое място аз бих разместил колоните и шкафовете. Т.е. щях да преместя двата високи шкафа към телевизора и щях да разположа колоните в ъглите. Поне за проба. В момента ми се струват твърде близо една до друга.

Втори вариант - сигурно ще е по-добър. Нищо не размествам, а разполагам колоните пред двата шкафа, стига да не пречат на минаването през стаята. Примерно - на около половин метър пред шкафовете, леко завъртени към мястото за слушане. При това отстрани на колоните към страничните стени също трябва да оставиш някакво разстояние - примерно 20-30 сантиметра до половин метър.

Трябва да си направиш редица проби - местиш с няколко сантиметра напред към мястото за слушане - слушаш. Местиш с няколко сантиметра настрани - слушаш. И така с няколко проби откриваш оптималното място за колоните. Естествено трябва да пускаш една и съща музика при всички проби.

Ако оптималното разположение пречи на движението из хола или на достъпа до шкафовете примерно, трябва да избереш приемлив компромис за разполагането на колоните.

При мене е така - с компромис.

• Автор

Ще пробвам първият вариант. При вторият ще има проблем с минаването. Но пробите ще ги направя като дойде усилвателя, което ще рече утре или вдругиден.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.