Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Tехники за да не паднете в капана на самоувереността

Featured Replies

преди 9 часа, (:IdioibI:) написа:

Казвам им, че има нужда от ..... причие ...

какво е причие ?

преди 12 часа, _ramus_ написа:

Впрочем не е лошо да отчитате и т.нар. ефект Дънинг-Крюгер.

има един квадрат и в тоя квадрат има 4 квадрата

квадрат 1 аз знам и другите знаят

2 аз знам другите не знаят

3 другите знаят аз не знам

4  никой не знае

та идеята  е

да се работи в колектив от по-умни хора

които знаят и да изкопчиш информация от  тях и да придобиеш ОПИТ

и да остане само квадрата дето никой не знае

и в тоя квадрат да откриеш някакви неща  дето само ти ще  знаеш и с  тая информация  ще я развъртиш и ще изкараш  кешовица

и трябва да се пази другите да не я научат за да не ти  вземат хляба..

• Отговори 170
  • Прегледи 8,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Е също толкова погрешно, да не кажа по-вредно доколкото заменя увереността с неувереност, ниско самочувствие, несигурност и др. ниски състояния на съзнанието.  За реална самооценка е необходимо д

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

В основата на всеки успех и прогрес е увереността. Когато става въпрос за увереност в себе си, то всеки трябва да знае, че всичко, което други вече са постигнали някога във времето, е поттижимо и за н

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Тук няма никакъв популизъм и самовнушения, а разбиране на вътрешно-присъщия  потенциал във всеки човек. Точно неосъзнаването на този потенциал е признак за недостатъчно израстване на индивида. Зрялото

Публикувани изображения

преди 8 часа, Banesc написа:

какво е причие ?

прочие = Паразитен "неправилен начин" за изписване на прочее указваш, че другият не желае да сподели подробности. 

Цитат

Преди 2002 г. формите прочее и прочие бяха дублети, но сега правилен е само първият вариант.

прочее - значение, синоними и превод на английски на думата прочее в Универсален речник | OnlineRechnik.com

преди 9 часа, Banesc написа:

да се работи в колектив от по-умни хора

В кризисен момент помага и "глупава" идея. -> Мисля, че се казва на английски брейк сторм (break storm). 

Кратка история която съм чул за случка по време на ВСВ:

Към кораб е отправено торпедо. Капитана разбира, че ще има попадение и потапяне на кораба. Свиква целия екипаж и търси идея това да не се случи. Много идеи, но все сложни. Един обикновен матрос проумява какво ще се случи и възкликва: - Е, ще го духаме тогава явно. - Умният капитан се абстрахира от вулгарното и обръща кораба с витлата срещу торпедото, но не да избяга от торпедото, а да "издуха" (отклони) въпросното с изтласканата вода от витлата.

Та, трудно се работи с екип от умни хора, особено когато всеки "дърпа чергата" към себе си и се мисли за много умен. 

Затова: В един екип (по твоему колектив) са необходими и не до там умни, а по скоро първични, простовати и понякога "паразитни" човеци. ;) 

Много участници тук са "натегачи", т.е. да покажат колко са умни и знаещи или умеещи. Обсебени са, че само те знаят истината по дадена тема и прочие. Влизат в безсмислени спорове и т.н. Това обаче не е специализиран форум! Тук не е зона за придобиване на знания или за изява. Даден е шанса да си изкажеш мнението свободно по дадена тема. Да, може да е глупаво, но малцина могат да съзреят "плюсовете" из въпросното, които да им донесе "кешовица" в реалния им живот. ;) 

• Автор
преди 14 часа, Banesc написа:
на 19.02.2025 г. в 8:36, _ramus_ написа:

Впрочем не е лошо да отчитате и т.нар. ефект Дънинг-Крюгер.

има един квадрат и в тоя квадрат има 4 квадрата

Нищо общо с визирания синдром. Само отбелязвам - не че нещо може да се очаква от "коментатора" :) Както и на останалите бърборковци-  важно им е всеки да си "маркира" с неговите си глупости.. То с виртуала е така - акаш си глупостите на аванта и ти олеква...

преди 2 часа, _ramus_ написа:

Нищо общо с визирания синдром. Само отбелязвам - не че нещо може да се очаква от "коментатора" :) Както и на останалите бърборковци-  важно им е всеки да си "маркира" с неговите си глупости.. То с виртуала е така - акаш си глупостите на аванта и ти олеква...

учителката ми по психология я затапих  и  се ядоса и ми писа   4   а бях за 6  за да не взема стипендия но така или иначе взех

та

ефекта на крюгер има общо

това е когато мислиш че знаеш

учителката ми   психология имаше ефект на дънинг крюгер.

а кога мислиш че  знаеш а не знаеш

когато  има функционална неграмотност

и не може да тълкуваш думите по значение.

от там идва и заблудата 

ефекта на  крюгер е реално  заблуда  самоувереност и надцененност  и несъобразяване с другото мнение  и липсна на проверка с практика .

та  като я вкараме в квадрата на знанията тая информация

се пада другите знаят а аз не знам

описания квадрат горе 

преди 17 часа, Banesc написа:

3 другите знаят аз не знам

ефект крюгер...

преди 8 часа, (:IdioibI:) написа:

В кризисен момент помага и "глупава" идея. -> Мисля, че се казва на английски брейк сторм (break storm). 

Кратка история която съм чул за случка по време на ВСВ:

Към кораб е отправено торпедо. Капитана разбира, че ще има попадение и потапяне на кораба. Свиква целия екипаж и търси идея това да не се случи. Много идеи, но все сложни. Един обикновен матрос проумява какво ще се случи и възкликва: - Е, ще го духаме тогава явно. - Умният капитан се абстрахира от вулгарното и обръща кораба с витлата срещу торпедото, но не да избяга от торпедото, а да "издуха" (отклони) въпросното с изтласканата вода от витлата.

Та, трудно се работи с екип от умни хора, особено когато всеки "дърпа чергата" към себе си и се мисли за много умен. 

Затова: В един екип (по твоему колектив) са необходими и не до там умни, а по скоро първични, простовати и понякога "паразитни" човеци. ;) 

Много участници тук са "натегачи", т.е. да покажат колко са умни и знаещи или умеещи. Обсебени са, че само те знаят истината по дадена тема и прочие. Влизат в безсмислени спорове и т.н. Това обаче не е специализиран форум! Тук не е зона за придобиване на знания или за изява. Даден е шанса да си изкажеш мнението свободно по дадена тема. Да, може да е глупаво, но малцина могат да съзреят "плюсовете" из въпросното, които да им донесе "кешовица" в реалния им живот. ;) 

мисля че се казва брейн сторм

не разбирам от торпеда

тая история ми се струва фалшива

нямало е никакво торпедо

обаче зеления  чорап си е измислил  че има

и после се е  хвалил пред началството за медал че е избягал на торпедо 

и се е оттеглил  като герой  от войната

с пенция 

а следващите дето бягат на тропедо с духане се изправят пред реалността и с последния си дъх  казват

опитахме некадърни сме трябваше да учим повече както пенционирания генерал издухвач на торпеда ....

преди 9 часа, (:IdioibI:) написа:

прочие = Паразитен "неправилен начин" за изписване на прочее указваш, че другият не желае да сподели подробности. 

мисля че не ползваш  правилно думата 

и е малко сингулярна 

нищо не казване 

трябва да се въведе в  речника на политиците  да я вмъкват в изреченията  когато стане неудобно  за отговор

преди 1 час, Banesc написа:

учителката ми по психология

О, ти си учил психология ли? :) И дори си имал оценка? :) -> Браво!!! :) Определено ме "впечатли", че си я "затапил"! :) 

Уви, при мен няма оценка, а "зачел" (годен). 

Работата с хора изисква друг вид психология, а не такава която се изучава, т.е. да разбереш кой за какво става и му даваш задания съобразени с неговите знания. 

преди 1 час, Banesc написа:

фалшива

Тя е "фалшива", т.е. това е измислица, но не от военните! И, да, от английски се "превежда" "Мозъчна буря"! = Хипотетично да се създаде безнадежден случай! В този случай всички знания и оценки отиват "по дяволите"! Достигаме до област където е незнание за всички!!! = Това е извън твоите "квадрати"!!! Трябват знания за радикални мерки!!! 

Пример за твоите познания: Колоквиум на "професори". Целта им е да разберат теоретично, защо колелата на влака тракат?! След много умуване стигат до заключението, че е заради квадрата във формулата за лице на кръг. :)

преди 2 часа, Banesc написа:

мисля че не ползваш  правилно думата 

и е малко сингулярна

Да, не я ползвам правилно. Затова и уточних в какъв смисъл съм я употребил за конкретното ми мнение. = Не мога да споделя други данни. 

Уточни първо за себе си обекта в мнението ми, за да видим кое коренно се променя в смисъла на изреченото от мен?!  

• Автор

учителката ми по психология я затапих  и  се ядоса и ми писа   4   а бях за 6

тия легенди са само за гейминга или в кръчмата. :) Дори и като легенди са клишета и са точно като сред останалите ви наивизми и изцепки сред форума.

ефекта на крюгер има общо

това е когато мислиш че знаеш

учителката ми   психология имаше ефект на дънинг крюгер.

а кога мислиш че  знаеш а не знаеш

когато  има функционална неграмотност

и не може да тълкуваш думите по значение.

от там идва и заблудата 

ефекта на  крюгер е реално  заблуда  самоувереност и надцененност  и несъобразяване с другото мнение  и липсна на проверка с практика .

та  като я вкараме в квадрата на знанията тая информация

се пада другите знаят а аз не знам

описания квадрат горе 

и да повторите това недоразумение, то няма да стане друго, освен некомпетентността ви относно въпросния синдром. Вашите си лични интерпретации са точно според когнитивните ви възможности, и са точно примери за посочения синдром. Синдромниците пишат папагалщини от типа "Не съм от тях как Сийке"... :) Те винаги са най-хитри, най-успешни, най-умни и най-знаещи - даже и "факти"... по презумпция. Тва е - комплексарска работа, но с гейминга и овощарството толкова може.

Още преди години се дискутираше широко ползите от гейминга, но сред форума са сериозни примери за това че с гейминга се изпростява. Може би е тенденция, може и да не - не че ме интересува...

преди 3 минути, (:IdioibI:) написа:

И, да, от английски се "превежда" "Мозъчна буря"! =

крюгерче ....

преди 10 часа, (:IdioibI:) написа:

Мисля, че се казва на английски брейк сторм (break storm). 

брейн сторм

преди 4 минути, (:IdioibI:) написа:

Хипотетично да се създаде безнадежден случай! В този случай всички знания и оценки отиват "по дяволите"!

не е така 

целта на занятието е да се съберат хора и дадат мнение   по даден въпрос а не да се  създава случай 

не  отиват знанията  подяволите 

а се анализарт от човека с ВЛАСТ

случая капината и той да реши

иначе е можело да нареди 

някой да с гмурне и да хване  торпедото с ръце

преди 8 минути, (:IdioibI:) написа:

Достигаме до област където е незнание за всички!!! = Това е извън твоите "квадрати"!!! Трябват знания за радикални мерки!!! 

капината би трябвало да знае как се спира торпедо

следователно е шуробаджанак в небрано лозе 

ако  никой не знае е квадрат 4

обаче се е появил човек и е предложил

и естанало

и от квадрат  4 отива в квадрат 1 където всички знаят как се спира торпедо след опит и практика

а ако е фалшива информация

и следващия кораб приложи знанието 

и не стане

пак се връща в квадрат 4

никой не знае как се спира торпедо .

преди 12 минути, (:IdioibI:) написа:

Да, не я ползвам правилно. Затова и уточних в какъв смисъл съм я употребил за конкретното ми мнение. = Не мога да споделя други данни. 

Уточни първо за себе си обекта в мнението ми, за да видим кое коренно се променя в смисъла на изреченото от мен?!  

всичко се променя в смисъла след  като се разбере тълкуванието 

прочеее може да се ползва като длъжност ваща фирма търси човек на длъжност  прочеее   и прочее има следната трудова  характеристика

след като се  разбере че прочее е ползвано за каквото е ползвано се разбира че прочее  не е  професия а че човека не иска да сподели истинската длъжност 

преди 4 минути, _ramus_ написа:

и да повторите това недоразумение, то няма да стане друго, освен некомпетентността ви относно въпросния синдром. Вашите си лични интерпретации са точно според когнитивните ви възможности, и са точно примери за посочения синдром. Синдромниците пишат папагалщини от типа "Не съм от тях как Сийке"... :) Те винаги са най-хитри, най-успешни, най-умни... по презумпция. Тва е - комплексарска работа. 

накратко

може да напишеш просто

тъп си и прост  си не разбираш

вместо да заливаш с купечки думи .

и  прочеее...

• Автор
преди 7 минути, Banesc написа:

може да напишеш просто

просто - като за прост-аци и неграмотници, с лични легенди от клиширани изцепки... Щото всеки комплексар е тооооолкова велик и тоооооолкова над нещата :) Именно така се списва сам.

Така със сливенския пияндурник си дърабъркате чудесно. Двамата сте си "лика-прилика" с глупостите.  

преди 1 минута, _ramus_ написа:

Щото всеки комплексар е тооооолкова велик и тоооооолкова над нещата :) Именно така се списва сам.

Така със сливенския пияндурник си дърабъркате чудесно. Двамата сте си "лика-прилика".

как оценявате вашето  величие от  1 до 10 ?

• Автор
преди 5 минути, Banesc написа:

как оценявате вашето  величие от  1 до 10 ?

колкото геймър ( като як виртуален спортист) и овощар. Или направо с цифрата 0.

Много добре ми е ясно какво напира отвътре елементарни и посредствени хорица да се фантазират колко много ги разбират сякви работи - даже и тия "психологическите"...

Не само на мен ми е ясно - типизирано е в модел и в статията в антрето на темата е споменато и описано с опит за популярност... Обаче именно опитите за популяризиране и свободните съчинения на разни райтъри са онова, което провокира посредствениците да се вживяват колко ги разбират разните работи. Понеже те въобще не са по 'синдрома Д/Н'...

преди 2 минути, _ramus_ написа:

колкото геймър ( като як виртуален спортист) и овощар. Или направо с цифрата 0.

значи си от слабите геймъри  и овощари

аз  съм 7-8

знам че   за да  е повече трябва   повече усилие  но нямам желание 

просто пъддържам ниво .

и сега ще ми питаш как съм решил че   е 7-8

по резултатите реших .

• Автор
преди 4 минути, Banesc написа:

аз  съм 7-8

да, да... :) 

знам че   за да  е повече трябва   повече усилие  но нямам желание 

Еее, жалко за пропуснатите възможности... Кофти е малко така - светът е изпуснал една истинска 'десятка'... :) Величие от такъв порядък е достойно даже и за вселенските мащаби. Тук можете да се обърнете към форумния "духовен бебчо", който за такива 'величия' като вас е чел само в неговата свещена анонимна книжка, служеща му за вживяване, като в комикс.

значи си от слабите геймъри  и овощари

само дето нито съм геймър, нито овощар. Написах го със съвсем друг подтекст... - просто обяснявам, щото разни комплексирани другарчета имат проблеми със основни положения в общуването... и словото.

само дето нито съм геймър, нито овощар. Написах го със съвсем друг подтекст... - просто обяснявам, щото разни комплексирани другарчета имат проблеми със основни положения в общуването... и словото.

тогава защо се сравняваш с нещо дето не си, с несравними неща ....

преди 3 минути, _ramus_ написа:

ее, жалко за пропуснатите възможности... Кофти е малко така - светът е изпуснал една истинска 'десятка'... :) 

не са пропуснати възможности

доволен съм от всичко .

за всяко нещо трябва да се плати цената

решил  съм че  не си заслужава сделката .

• Автор

тогава защо се сравняваш с нещо дето не си, с несравними неща ....

Ми като питате се издавате колко сте зле, на фона на изцепките колко сте велик сред делюзиите си . Проверявам си така - комплексарите с изцепки. Пък и така самички се разголват и си правят "автограф". 

А и точно в тема, в която са изредени някои когнитивни заблуди и синдроми точно те са си  'живите примери'.

току-що, _ramus_ написа:

Ми като питате се издавате колко сте зле, на фона на изцепките колко сте велик сред делюзиите си . Проверявам си така - комплексарите с изцепки. Пък и така самички се разголват и си правят "автограф".

е какви делюзии като съм щастлив и доволен от себе си :giggle1: айде на предположим

че от 1 до 10 съм 5 средно ниво

ама аз  съм  добре значи съм  7-8

математиката е  точна наука !

никога не лъже !

няма делюзия в математиката !

преди 32 минути, Banesc написа:

капината би трябвало да знае как се спира торпедо

:) Би, ама Цъ!!! :) 

преди 32 минути, Banesc написа:

всичко се променя в смисъла след  като се разбере тълкуванието 

Обекта е Самоуверения глупак! = Такива военните ги пращат като "пушечно месо". :) 

А ти си въобразявай какъвто и да е друг обект! Дали е длъжност или какъв съм се явявал във фирмата! :) 

Да, знам как да елиминирам натрапници, които могат всичко! :) => Простичко изказано не попаднаха на "точния човек"! И другите работници във фирмата ги развеселих! :)  

Най-обичам "мишка" да попадне в мой капан! :)

Дерзай! :)  

• Автор

няма делюзия в математиката

има делюзии сред изтрещелите, които я ползват за комплексите и компенсациите си. :) 

Благодаря за чудесния ви пример. И да бях го планирал нямаше да е толкова сполучливо, и на място. Това е като да водя сляп кон за повод, докато той се сънува какъв е вихрогон сред облаците. Ето това е ролята на делюзиите. 

И между другото - всеки изтрещял напира че си е "ок, и че е щастлив и доволен от себе си". Особено в личните си легенди - те и затова им служат.

Благодаря за чудесния ви пример.

Моля! :) 

преди 2 минути, (:IdioibI:) написа:

Обекта е Самоуверения глупак! 

А ти си въобразявай какъвто и да е друг обект! Дали е длъжност или какъв съм се явявал във фирмата! :) 

Да, знам как да елиминирам натрапници, които могат всичко! :) => Простичко изказано не попаднаха на "точния човек"! И другите работници във фирмата ги развеселих! :)  

Най-обичам "мишка" да попадне в мой капан! :)

Дерзай! :)  

а може да си изпуснал супер работници

просто да не са  били компетентни в психологическите ти  игри 

явавял си се   човешки ресурси

обикновено  говорят на  ангро  и не разбират нищо и казват на хората ще ви се обадим  а  не се обаждат - лъжци ...  това ли си се явявал във фирмата 

дето никоя фирма реално няма нужда от  такива хора и разходи 

обаче понеже  шефа е паралия и чул недочул нещо  от капитализма   и назначава психолог за човешки ресурси  дето той е за психятрията и за усмирителна риза

преди 7 минути, _ramus_ написа:

има делюзии сред изтрещелите, които я ползват за комплексите и компенсациите си. :) 

Благодаря за чудесния ви пример. И да бях го планирал нямаше да е толкова сполучливо, и на място.

това не го разбирам

когато математическо уравнение ми излиза

ка к ще има делюзия

а може да си изпуснал супер работници

просто да не са  били компетентни в психологическите ти  игри 

явавял си се   човешки ресурси

обикновено  говорят на  ангро  и не разбират нищо и казват на хората ще ви се обадим  а  не се обаждат - лъжци ...  това ли си се явявал във фирмата 

дето никоя фирма реално няма нужда от  такива хора и разходи 

обаче понеже  шефа е паралия и чул недочул нещо  от капитализма   и назначава психолог за човешки ресурси  дето той е за психятрията и за усмирителна риза

Ето и твоето незнание: Към момента фирмата не се нуждаеше от работници! :) 

Уви, няма как да "предавам" (споделя) невербалното им поведение!!! :) 

• Автор

това не го разбирам

да, това е единственото адекватно признание. :) Но и не го написах за да може вие да го разберете, след като сте когнитивно-осакатен и това е от много години в заблуди и делюзии. Обаче... Заблуденият и Делюзорният няма как да схванат че са такива - така работи всяка заблуда. Иначе нямаше да е такава, с такава роля.

Бих направил едно условно обобщение - хора, забележимо е, че от гейминга се оглупява поне толкова, колкото от алкохола.

току-що, (:IdioibI:) написа:

Ето и твоето незнание: Към момента фирмата не се нуждаеха от работници! :) 

Уви, няма как да "предавам" (споделя) невербалното им поведение!!! :) 

тогава защо са те държали като са могли да те съкратят и да спестят някой лев 

след като сте когнитивно-осакатен

не съм конгнитивно  осакатен

като си затворя  очите  и с ръка си пипам носа 

преди 3 минути, _ramus_ написа:

абележимо е, че от гейминга се оглупява поне толкова, колкото от алкохола.

напротив точно обратното

алкохола избистря ума и отпадат съмненията 

а от гейминга много се поумнява

това е тренировка на мъзък и физика 

преди 6 минути, Banesc написа:

тогава защо са те държали като са могли да те съкратят и да спестят някой лев 

За какво се ползва пачавра (стер въ)? :) 

В една система трябва да има и "изтривалки" (бушони). 

преди 1 минута, (:IdioibI:) написа:

За какво се ползва пачавра (стер въ)? :) 

В една система трябва да има и "изтривлки". 

така кажи че  са те  ползвали за лека жена

е кой за квото е учил

ай ще ходя до кауфланда да похарча някой лев  за ддс да ви изкарам пенциите 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.