Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Склонността да се сравняваме с другите.

Featured Replies

преди 10 часа, (:IdioibI:) написа:

По-умен ставаш когато уважаваш другия. По-важен ставаш когато се вслушаш и в глупака. 

Другите са множество от социуми. Важните са множество от личности. 

Когато контактуваш с непознати, то имаме комуникация с интелигентни или интелектуалци или профани или аматьори. Към различните подхождаме спрямо техните знания и опит в дадена област посредством интелекта си. 

Въпросът ми беше риторичен. 😊

Както е казал Марк Аврелий:

marcusaurelius.jpg.a1b18a06bbb83105d9e4bc698bb38381.jpg

Марк Аврелий: Към себе си

Откъс от ВТОРА КНИГА

1. Сутрин, щом отворя очи, да си кажа: „Днес ще срещна хора, които са досадни, неблагодарни, коварни, злонамерени, несоциални. Станали са такива, защото не знаят какво е добро и какво – зло. А аз, понеже съм прозрял, че природата на доброто е правилното, а на злото – грешното, и че дори природата на този, който греши, ми е сродна, не със същата кръв и семе, а защото е причастна към ума и има в себе си божествен дял. Следователно никой от тези хора не може да ме засегне и никой с нищо лошо не може да ми повлияе. Нито мога да се разгневя на своя сроден, нито да го намразя. Родени сме се за съдружие като краката, като ръцете, като клепачите и като зъбите на горната и долната челюст. Да си противодейства­ме е противно на природата. А да се ядосваме на някого и да го отхвърляме е един вид противодействие."

• Отговори 103
  • Прегледи 4,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• "В света на личностите сравнението е безсмислено занимание". Не помня кой го беше казал, ама е точно казано. 

• 1001 broccoli
    1001 broccoli

Изглежда сравняването и разграничаването възникват взаимозависимо и едновременно. Никое не може да се осъществи без наличието и на другото. Не е изненада отказът от приемане на собствената пристр

• Да, наистина има място за хаос в здравия и нормален мозък. Това не е новина. Уолтър Дж. Фрийман предложи това през 70-те години на миналия век. За съжаление е малко вероятно да чуете името му да се сп

Публикувани изображения

преди 6 часа, Theros написа:

Общият "враг" обединява. 

Да , точно така. Яд ги е че имам способностите , които те нямат и нападат безпричинно като си трупат грях. Нападат , за да спънат , защото прозират комплексите им, и са агресивни когато нещата не се получават на тяхното виждане, въпреки че виждат ,че техните възгледи не са правилни. Желанието им за власт резонира в насилие ,което те не могат да контролират ( така се почва и домашното насилие ,между другото ) , защото имат садистични наклонности. 

Насилниците така се различават , започват с обиди и напитки , след това преминават в прояви на насилие .

преди 1 час, Anzhel Dimitrov написа:

Яд ги е че имам способностите , които те нямат

някъде в кутийката на света ти, ти си велик, добър, силен, способен, нападат те защото на другите прозират комплексите и някакви смотаняци с "неправилни възгледи", желание за власт, насилие и контрол, та до "садистичните наклонности". :) 

Някъде в същото място в приказката ти злите хора ги е яд на теб - заради изключителния ти житейски чар, истинното ти слово, пара (на) психологията, изцелявянията, разговорите ти с бог и проникновенията ти относно пенсионната система в отвъдното... И най-вече - гениалната ти мисия с личната ти религия...  Ти си един гений, голям колкого торнадо в малка чашка водка. Ашколсун

преди 4 часа, Greta Simmer написа:

Както е казал Марк Аврелий:

и... какво като го е "казал"?

Не знаем дали го е "казал" някъде, някога. Гледаме го само написано, но и какво от това - гледаме също огромни други писаници, какви ли не, откого ли не...

Та - какво от това?

преди 1 час, _ramus_ написа:

и... какво като го е "казал"?

Не знаем дали го е "казал" някъде, някога. Гледаме го само написано, но и какво от това - гледаме също огромни други писаници, какви ли не, откого ли не...

Та - какво от това?

Споделям с участниците, на които им е интересно и са отворени за многостранна конструктивна дискусия.

Всеки е свободен да изрази съгласие или несъгласие по начин, който съответства с неговите обноски.

преди 2 часа, _ramus_ написа:

, ти си велик, добър, силен, способен, нападат те защото на другите прозират комплексите и някакви смотаняци с "неправилни възгледи", желание за власт, насилие и контрол, та до "садистичните наклонности". :) 

Някъде в същото място в приказката ти злите хора ги е яд на теб - заради изключителния ти житейски чар, истинното ти слово, пара (на) психологията, изцелявянията, разговорите ти с бог и проникновенията ти относно пенсионната система в отвъдното... И най-вече - гениалната ти мисия с личната ти религия...  Ти си един гений

Да ,точно така .

преди 1 час, Greta Simmer написа:

Споделям с участниците, на които им е интересно и са отворени за многостранна конструктивна дискусия.

Да, да - клишетата са нещо чудесно, особено когато е нужно някой да се измъкне от директните въпроси :)

И така - няма нищо общо с никаква 'дискусия' ( особено пък многостранна и конструктивна) това че някой някъде си бил написал нещо си и вие сте го изтипосали насред тема. Това е подмяна на дискусията с готови клишета и заемки сред които вас ви няма, а има готови думички, на някого си, написани или казани някога, някъде, сред някакъв си контекст, който никога няма как да има нещо общо със сегашната конкретика.

Допълнително към същото се фантазирате че "нещо споделяте" - но то не е ваше. :) Всеки може да си го намери сам, стига да го потърси с няколко гугълски клика. Явно вие с толкова разполагате, щом предлагате нещо толкова достъпно като 'ваше споделяне'.

Попитах съвсем ясно и директно - какво като някой си е "казал нещо си"? След като нито го е "казал", нито е споделяне... Къде сте вие в цялата работа - все пак вашият ник стои като автор от участието ви и ви представя - какъв тогава би бил вашият личен принос?

Вече стана моделен  номер да се излиза защитно с "липса на обноски" и да се търси кусур в друг само и само да се избяга от директния отговор. 

преди 46 минути, Anzhel Dimitrov написа:

Да ,точно така .

да, разбира се. :)

Аз само обобщих симптомите на изтрещяването. Благодаря за твоето ДА - всъщност точно за това вече пиша толкова време. Постепенно един след друг накрая се разкривате... Няма и как - просто написаното от всеки комплексар си има съвсем ясни характеристики. А когато комплексаря е изтрещял психично - просто няма как да не личи.

Тва религиите сте ги превърнали в някаква социална форма на психиатрия, а ти от пациент се мъчиш да се вживеш на пастор, даже и на месия. Това, всъщност е съвсем банален модел и схема, на всеки комплексар жадуващ да е нещо повече от "малкия себе си".

преди 1 час, Greta Simmer написа:

Всеки е свободен да изрази съгласие или несъгласие

Значи ли че според вас именно това ли е "ДИСКУСИЯ", даже и с претенцията "многостранна и конструктивна" - някой си играе на 'споделяне' на готова заемка, докато други се надпреварват със "съгласие или несъгласие"?

преди 42 минути, _ramus_ написа:

Попитах съвсем ясно и директно - какво като някой си е "казал нещо си"? След като нито го е "казал", нито е споделяне... Къде сте вие в цялата работа - все пак вашият ник стои като автор от участието ви и ви представя - какъв тогава би бил вашият личен принос?

Вмъкнах цитата, като допълнение към изказването на @(:IdioibI:) с цел доразвиване на неговото становище. 

преди 42 минути, _ramus_ написа:

Вече стана моделен  номер да се излиза защитно с "липса на обноски" и да се търси кусур в друг само и само да се избяга от директния отговор. 

Защитно излиза човек, когато е нападнат. Аз не знаех, че съм нападната, но благодаря за пояснението. 

За "липса" на обноски не съм казала нищо. Това е твоето тълкуване на израза "в съответствие с неговите обноски." 

Все пак, за следното сме на едно мнение:

Цитат

....хората обменят своите си отражения и те касаят само и единствено тях си. Защото отражението на всеки носи неговият личен подпис, следа, отпечатък, профил... Носи информация за неговия живот, съдържание, цели, смисъл, загуби, проблеми, несгоди или травми...

преди 29 минути, Greta Simmer написа:

с цел доразвиване на неговото становище.

Становище... - :) И - значи че с "цитат от римски император", касаещ конкретиката на особеностите на битието му, в точно определен исторически контекст... идвал в ролята на "доразвиване" на становище на някого си?

Подчертаните пасажи от снимката издават насоката на нуждите и търсенията ви, но в днешно време изглежда доста странен някой, който изразява следното:

преди 8 часа, Greta Simmer написа:

Станали са такива, защото не знаят какво е добро и какво – зло. А аз, понеже съм прозрял, че природата на доброто е правилното, а на злото – грешното

За един император тия думички са съвсем естествени, но в днешно време, в някаква имитация на "дискусия", толкова векове след въпросния исторически императорски контекст, са нелепи. Между другото същите думички биха били съвсем естествени както за Сталин, така и за Хитлер...

Ето това визирам, когато се ползват готови заемки и се имитира така "лично мнение", че даже и "било доразвиване на нечие становище" - че са неадекватни.

преди 29 минути, Greta Simmer написа:

Аз не знаех, че съм нападната

Отбягването на директен въпрос е вид "бягство" и е защитна стратегия. Тя е без всякаква връзка с това дали знаете за нея или не - просто вътре във вас си има "машинка" която работи без никакво отношение към вашето 'знаене'. 

Всеки вид доловена критика, без значение от нейното съдържание, от емоционални субекти се възприема негативно, заради несъзнавани модели от детството им. Амигдалата и Лимбичната система веднага превключват в режим "защита", според характеровите, когнитивните и психични особености. Вие нямате никаква възможност да измените режима на работа и приоритета на тия две ( и няколко други сложни ) системи - еволюционно те са заложени да ви 'оцелеят и съхранят'. Нямате и възможност да ги "знаете" по друг начин, освен ако не сте изучавали психопознание.

И един последен въпрос - кога последно видяхте темата какво заглавие точно има, и сред какъв раздел е?

преди 3 минути, _ramus_ написа:

Ето това визирам, когато се ползват готови заемки и се имитира така "лично мнение", че даже и "било доразвиване на нечие становище" - че са неадекватни.

Дали не е, защото ти си умен, а всички останали сме глупаци? 

преди 26 минути, Greta Simmer написа:

Дали не е, защото ти си умен, а всички останали сме глупаци? 

Научавам  какво чувстват точно наречените от вас 'глупаци' - те така или иначе си го списват съвсем самички. Те само това могат да пишат и се излива и чете свободно.

Освен това - да чувства може всеки. Да мисли и познава - не. Това е раздел с етикет, касаещ рационално познание и разни "импресии, настроения, вълнения и игри на защити или битки, на някого си" не ме интересуват особено.

1. Дали някой е умен или глупак... е относително и е според контекста.

2, Упорито продължавате да отбягвате отговори на въпросите ми. :) 

3, Под "всички останали" досещате ли се, че това е фейк - кого визирате точно, като вие и аз чудесно знаем че те не са "всички останали".

4, Представянето на рамус като опозиция на 'всички останали' е просто ваш реторичен трик. И в случая няма как да мине за друго.

• Автор

Всеки тук разглежда цитатите според собствените си разбирания и възгледи, и дали са на място или не решава сам да себе си. В случая видам по-скоро одобрение за цитираното и един разгглезен лигльо, с глупави претенции.

Значи че "ти разглеждаш цитати ли"... ? :) 

Но нито имаш възгледи, нито разбирания - само ти си ги наричаш така, защото всъщност изразяваш готови заемки зад които си намерил да се скриеш.

Пейстърката на цитата по-горе поне е честна, докато ти предлагаш имитации на заемки изцяло като твои... 'послания'. :) 

на 18.03.2025 г. в 9:28, Theros написа:

Често това може да остане неосъзнато, но всъщност формирайки мнение за някого, оценявайки го, ние правим съпоставка със себе си и с други хора, но пречупвайки действителността според своите разбиратия, очаквания и илюзии.

Всичко това са нормални неща, докато са в разумните граници.

За съжаление в конкурентна среда сравнението с другите води до завист, а тя до търсене начин за спъване, унижаване на другия. 

Един поглед към избягване това, ние да завиждаме е онова Его в източния смисъл, което повече изразява себичност. Когато осъзнаем, че не сме толкова важни, че да надуваме гайдата щом друг ни изпревари или някой има нещо в повече, спокойно приемаме съществуването на другите, по- добри или по- лоши, но човеци. Аз не се справям добре, но полагам усилия.

В обмяна на мнения в групата, Greta  опита да ми обясни, да не приемам нещата лично. Може би това е начин да не обръщаме внимание на завистниците. Както се казва, по- добре да ти завиждат, отколкото да те съжаляват. 

Засега съм приел една такава позиция по тук- дразнещите ме никове. Естествено, не мога да избегна сравнението помежду ни. Та, ние, форумът тук, сме един организъм. Имаме свои особености, които са и наши специализации. Съществуваме и реагираме според тях. Един реагира с ум, друг със сърце, трети със задник. Не можем да откъснем з... на който и да е организъм, защото не бил ни харесвал. Така че, гледам положително на всички органи в нашия организъм- форум, като все пак смятам за неприлично да се човъркам и говоря за з...ци.

Научавам  какво чувстват точно наречените от вас 'глупаци' - те така или иначе си го списват съвсем самички. Те само това могат да пишат и се излива и чете свободно.

Да. Винаги са "те". 😉

2, Упорито продължавате да отбягвате отговори на въпросите ми. :) 

Отговорих на въпросите ти, но ти определи всичко, което казах като неадекватно, несериозно, нелепо, "фантазии", "игра" и т.н. С каква цел беше това? - С цел да ме омаловажиш или с цел да ми насочиш вниманието към различна гледна точка?  И ако е второто, а ти си толкова добре запознат с човешката психика, смяташ ли, че най-прекия път към събеседника, е през нагрубяването? Както и да е, всеки комуникира както му идва отвътре.

И аз не се смятам за много знаеща и просветена, но продължавам да се уча и да търся мира със себе си и с околните.

преди 35 минути, Greta Simmer написа:

С цел да ме омаловажиш или с цел да ми насочиш вниманието към различна гледна точка?

Едната от двете възможности може да е само комплексарска и не ме интересува въобще. 

ДРУГАТА - е познавателна и именно чрез нея се реализира дискусия - поне на средноинтелигентно ниво.

МИР, както и битка са относителни - поне дотолкова, колкото и "умния и глупавия", доброто и лошото. Нито ги търся, нито имат нещо общо с мен.

Не може да има само наранени души, които просто бленуват някой да ги милва по главицата, да ги окриля, подкрепя, утешава или подпира - все онова, което им липсва в живота още от деца. Животът не може, и няма как да е само една детска градина за изоставени дечица.

И... между другото - формата на обръщение "на ТИ" е само на единия от нас.

УМЕН е онзи, който работи с УМа си, в посока към разУМност. Вие в каква посока точно ползвате "УМа" си? ( понеже зададохте реторичния си въпрос за "умния" и глупавите, дето били "всички други" )

преди 41 минути, Търсещ истини написа:

Та, ние, форумът тук, сме един организъм.

:lol6:Сигурно трябва да е доста болничък... От "сравнения" със задници, предници, глави, възвишенци, божествени пратеници и счетоводители, говорители на това или онова и себичници от всички посоки на виртуала...

През каква ли чернобилска катастрофа ще е минал "такъв организъм", щом е мутирал толкова?

Сравняването започва още от училище. Самите оценки, които ти пишат е сравняване. Отличен, слаб и т.н. Аз бях хитър. Защитавах зубъра никой да него тормози, той от своя страна ми решаваше контролните за да си осигури спокойствие.

преди 9 минути, Коркодила написа:

Аз бях хитър.

да бе - тук ония в темата преди теб са "по-хитри". Мнооооого по-хитри от теб.

Освен това били "органи от един организъм" - ти с какъв точно "орган" се сравняваш? :) 

• Автор
преди 7 минути, _ramus_ написа:

Не може да има само наранени души, които просто бленуват някой да ги милва по главицата,

Ти си най-нараненият тук. И търсиш да компенсираш с агресия към другите. Никого не интересува одобрението ти. 

преди 49 минути, Търсещ истини написа:

За съжаление в конкурентна среда сравнението с другите води до завист, а тя до търсене начин за спъване, унижаване на другия. 

Да, сравнението при някои води до завист. Но завистта като цяло, си мисля, че е насочена не към човека, а към постигнатото и притежаваното от него, ако то е нещо, което силно желаем. Други са самовлюбени и могат да изопачат фактите по всевъзможен начин за да се изкарат по-добри, кото това също може да е "за сметка" на другите. 

Основната цел на темата беше (а за мен все още е) да бъдат разгледани поне част от проблемите възникващи в резултат от склонността към сравняване. И пак ще посоча, че то, сравняването, е неизбежно и само по себе си не е нещо лошо. Чрез него човек може да се ориентира къде се намира в дадена област и да види слабостите и недостатъците си. Също и силните си страни, с които да бъде полезен и за себе си, и за другите. ...

преди 43 минути, Theros написа:

Никого не интересува одобрението ти. 

Бебчо, ти къде го видя това 'одобрение', агресия?  :)  Пак си в делириума, нещо... и пак отново сам списваш къде ти се върти "точицата" отвътре.

Аман от Унижени... които не са унижени, но били 'унижавани'... 

От "обидени", които обаче не са обидени, но ги обиждали. 

Иначе рамус е вечния "ранен" - за ранените бебчовци, които иначе са умни, добри, стабилни и над нещата.

И да минем на важният въпрос, щото няма да мога да заспя от  агресия и раненост - ти сега кой точно "орган си", от форумния "организъм"? :lol6:

преди 45 минути, Theros написа:

човек може

Човек МОЖЕ... - значи има две думички. Да го може - ок. ЧОВЕКЪТ, точният човек дали го може - е съвсем друго. 

А съвсем друго е дали ще го направи, дали го прави и дали го е направил

И... между другото - формата на обръщение "на ТИ" е само на единия от нас.

Извинявам се, ако Ви е неприятно, вземам си бележка и няма да се повтори.

Не може да има само наранени души, които просто бленуват някой да ги милва по главицата, да ги окриля, подкрепя, утешава или подпира - все онова, което им липсва в живота още от деца. Животът не може, и няма как да е само една детска градина за изоставени дечица.

Знам. Нямам очаквания всеки да се държи уважително, но имам право на избор с кого да продължа да комуникирам. 

УМЕН е онзи, който работи с УМа си, в посока към разУМност. Вие в каква посока точно ползвате "УМа" си? ( понеже зададохте реторичния си въпрос за "умния" и глупавите, дето били "всички други" )

Защо питате мен? Аз посочих за умен само Вас.

преди 1 час, Търсещ истини написа:

Един поглед към избягване това, ние да завиждаме е онова Его в източния смисъл, което повече изразява себичност. Когато осъзнаем, че не сме толкова важни, че да надуваме гайдата щом друг ни изпревари или някой има нещо в повече, спокойно приемаме съществуването на другите, по- добри или по- лоши, но човеци. Аз не се справям добре, но полагам усилия.

Той може да ни е изпреварил в една област, а ние него - в друга. Няма човек, който да е всезнаещ, всеможещ и компетентен по всички въпроси. Затова е по-добре да бъдем отворени един към друг и да си сътрудничим. 

преди 36 минути, Greta Simmer написа:

ако Ви е неприятно

а ако не? 

Все усуквате цялата комуникация към емоционалните и чувствени моменти. Което показва че за вас именно те са приоритет, дори единствено важните. Пример е дори последното:

Извинявам се

Бихте ли погледнали внимателно аз какво съм написал... 

А вие как сте го прочели - отново емоционално, наранено, отбранително... Даже и извинения - а аз дори не съм сложил никакъв знак за лично отношение и само констратирам...  САМО КОНСТАТИРАХ с думи и вижте при вас колко работи изскочиха от вас.

Ще посоча и още един пример за констатация - използвам форма на обръщение "ВИЕ" като го пиша с малки букви - забелязахте ли? В това кое точно е застрашително, нападателно, неуважително или агресивно???

Из-ВИНЯ-вам се - коренът е ВИНА :) Каква вина... откъде я изнамерихте... Какво въобще се е случило с вас че да носите в себе си тия работи... Проектирате ме с някого, с нещо - някъде от миналото ви... 

по-добре да бъдем отворени един към друг и да си сътрудничим. 

това е обикновено социално клише - повтаряте го упорито в различни вариации. Какво значи "по-добре" - относно какво?

Отворени - тук никой не е отворен към друг. :) Няма как - ранените хора няма как да са отворени един към друг защото така се разкриват и стават уязвими. А за тях това е голям проблем и именно заради същото са се скрили зад облаци от театри, лични приказки и приказни герои. Не го ли забелязахте вече - особено няколко ника са потопени само и единствено в личните си сънища и КАЛДАТА им е място в което да си ги разиграват.

Съ-ТРУД-ничество - се определя по "общия ТРУД" в нещо. Трудът не се крие в думички, развлечения, утешения, подкрепяне и подпиране... Успехите не са само колективен труд - зависи според кое, какво и какви са условията. Понякога успехи въобще не може да има в колективен план, а само в личен. И обратното...

Повторението на социални идеали и клишета няма стойност, освен за самоуверения

че не сме толкова важни

това е проблем - тук ту се настоява че "всеки бил важен" докато рамус ги бил о-мало-(у)важавал...

На другия край пък е социалното клише - че всеки НЕ БИЛ толкова важен... :) 

На един харесва едно, в един момент. В друг момент - друго... Последно - кое е "важно" тогава?

Освен да завиждаме при сравняването с другите, можем да се подмазваме, да командваме, да изпитваме симпатия или антипатия, да съживяваме предубеждения, да проявяваме интерес, както и множество нюанси на емоции и поведение. 

При това, сравняваме се с реални, измислени- филмови и романни герои, с идеали- свои и привнесени като светци и митологични герои. Изобщо с всичко.

Още в първите секунди на нова среща ние се сравняваме с другия и преценяваме дали е заплаха. Тези секунди спасяват живот.

преди 19 часа, Greta Simmer написа:

Въпросът ми беше риторичен. 

Цитат

Казано с други думи, риторичният въпрос е въпрос, който съдържа в себе си отговора.

Разбрах кой трябва да размисли. Прощавайте, че се намесих във Вашите мисли. => Не мисля, че моя отговор ще навреди нито на Вас, нито на човека който трябва да размисли. 

Уви не съм от императорска династия. По-добре го споделете на латински, а не на английски. Но, Ви благодаря за превода от английски. 

Виждам, че сте станали "храна" на @_ramus_. Да, той се храни с мислите на другите и през неговия разум изхожда към вас значимо или незначимо нещо. 

За Вас Форумът е "организъм". ОК. Но, аз не съм от въпросния. 

преди 11 часа, Greta Simmer написа:

с цел доразвиване на неговото становище. 

Както споделих по-горе не считам себе си за "имперски тип". Отделно ни на йота не съм привърженик на стоицизма.  

Дори да бъде доразвито, то няма да е в контекста на психологията. 

преди 19 часа, Greta Simmer написа:

Днес ще срещна хора, които са досадни, неблагодарни, коварни, злонамерени, несоциални.

От гледна точка на психологията: Имаме субект и обект. => За субектът, обекта се състои от ........... , т.е. изброил е с какви хора ще се срещне. 

След това заключава, защо са такива и прочие.

Не считам, че чрез психоанализа на философи или императори можем да си изградим правилна психика. 

Да, по един или друг начин съвременните човеци не са обвързани с вид дейност и се изживяват като въпросния Император, но той е бил покровителстван от Адриан, а в съвремието кой е еквивалента му? Форума ли? Държавата ли? Църквата ли?  

Има си българска пословица: Много баби = хилаво дете! 

И една зоо пословица: Видяла жабата да подковават вола и тя надигнала крак!

Колкото и да не приемам теорията на Зигмунд Фройд, то едно е открил: Психологията е в пряка зависимост от пола на човек! => Не може да има сравняване между мъжката и женската психика! Подхода към женската психика е един, а подхода към мъжката е друг.

След като тук всеки вече започва да не указва пола си, то => Ще яде "психологически" шамари!

Аз казах! 

Който не му изнася моята грубост => Да намери в друг форум!  

преди 4 часа, (:IdioibI:) написа:

Уви не съм от императорска династия. По-добре го споделете на латински, а не на английски. Но, Ви благодаря за превода от английски. 

...

Както споделих по-горе не считам себе си за "имперски тип". Отделно ни на йота не съм привърженик на стоицизма.  

Дори да бъде доразвито, то няма да е в контекста на психологията. 

Да, би било по-точно на латински, но нямаше да мога да го преведа. 

Аз съм привърженик на стоицизма. Марк Аврелий не ми е любимия възпитаник на тази школа, но прецених, че този пасаж е по темата и го споделих. Радвам се, че някой разбра, че го цитирам в качеството му на философ. Може би трябваше да уточня по-рано.

Когато двама спорят, всеки от тях е убеден в правотата си и смята, че другия греши. Парадоксът е, че в стремежа си да се разграничат един от друг, те зпочват да се наподобяват. Каква е крайната цел на един спор - да се провокират и гневят един на друг или да постигнат разбирателство? Само ако са склонни да се изслушват и съобразяват със събеседника, е възможно да се стигне до консенсус. 

В ежедневието ни се налага да работим с всякакви хора - по-интелигентни и по-нискоинтелигентни, с по-високо и с по-ниско социално положение, по-груби и по-възпитани. В много от случаите, нашия подход към човека оказва влияние върху начина, по който ще протече работата и съответно върху  крайните резултати от това сътрудничество. 

Не беше моя реплика, но щом стана дума за това - не форума, а цялата планета е един организъм.

Колкото и да не приемам теорията на Зигмунд Фройд, то едно е открил: Психологията е в пряка зависимост от пола на човек! => Не може да има сравняване между мъжката и женската психика! Подхода към женската психика е един, а подхода към мъжката е друг.

Знанието е сила, когато умеем да го прилагаме в ежедневието.

Който не му изнася моята грубост => Да намери в друг форум!  

Грубостта е избор. Човек има възможност да упражнява свободната си воля във всеки един момент. 

преди 5 минути, Greta Simmer написа:

Не беше моя реплика, но щом стана дума за това - не форума, а цялата планета е един организъм.

Я виж ти! Не бил от организма на форума, а паразитира в него. 

Разгеле, се сетих, питам заради децата: Какво се прави против глисти?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.