Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Загива ли България?

Featured Replies

преди 3 часа, Gaming_Solutions написа:

ПП. Междувременно рекордно поскъпване на еврото

Как е, загиваме ли?

Слабият долар е нож с две остриета. Тръмп вижда слабият долар като полза за "Make America Great Again"

Плюсове за САЩ са по-конкурентоспособен износ → американските стоки стават по-евтини в чужбина → потенциален ръст на експорта и производството. Вносните стоки се оскъпяват и стават по-малко атрактивни за американския потребител, което води до намаляване на търговския дефицит на САЩ. 

Минусите за САЩ са по-високи цени на вносните стоки, което може да доведе до увеличаване на импортната инфлация.

Най-големият търговски партньор на ЕС са САЩ. Поскъпването на еврото е лошо за европейския износ, защото нашите стоки стават по-скъпи от американските и това намалява конкурентоспособността на европейските износители. 

Загуба на пазарни дялове: Според ЕЦБ силното евро води до структурни загуби на експортни дялове, особено спрямо азиатски конкуренти, които имат по-слаби валути.

Комбиниран ефект с тарифи: През 2025–2026 г. американските тарифи (до 15–100% в някои сектори) вече ограничават европейския износ; силното евро усилва това, като прави европейските стоки още по-скъпи в САЩ.

Нетен принос към БВП: Нетната търговия (износ минус внос) се очаква да има отрицателен принос към растежа на Еврозоната през 2026 г. (-0.3 до -0.5 пр. пункта), според Европейската комисия и ЕЦБ.

Исторически ефект: 10% поскъпване на еврото намалява печалбите на компаниите с ~5%, особено в циклични сектори (автомобили, машини, химия).

Търговски баланс: Излишъкът на ЕС се свива (напр. през ноември 2025 г. износът извън ЕС спадна с 4.4% г/г според Евростат).

Заключение: Силното евро е "ахилесова пета" за европейските износители през 2026 г. – особено в комбинация с митата и слабо глобално търсене. Растежът на износа остава слаб (под 2%), а нетната търговия тегли БВП надолу. ЕЦБ може да реагира с по-нататъшно намаляване на лихвите, за да ограничи поскъпването на еврото. За България ефектът е умерен (благодарение на фокуса върху ЕС пазара), но фирмите с износ извън Eврозоната ще усетят натиск.

• Отговори 482
  • Прегледи 27,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Приятелю! България е загинала. Без значение кой каквото иска да ми говори. Аз го виждам с очите си всеки ден. 

• " ватенки,русороби,копейки" -само това има в главите на тъпейките... Шарлатания  

• 1. Не разбирам защо, но по някаква причина българските управляващи неистово драпат към еврозоната и манипулират данни с едничката цел да влязат час по-скоро там. Неведнтж съм казвал, че съм привържени

Публикувани изображения

Пич, ако краваря иска да продава по-евтино, че да е конкурентноспособен просто ще продава по-евтино, няма да чака да му се обезцени валутата. 

преди 44 минути, Gaming_Solutions написа:

Т.е е по-добре да взема 20 пари, вместо 25. Абе вие копейките сте страшни откачалки

По-добре 20 пари, вместо никакви пари.

преди 2 минути, Sliderum2 написа:

По-добре 20 пари, вместо никакви пари.

Световните пазари не работят така, приеми го.

Няма да ти обяснявам защо не е добре да ти се обезценява валутата и защо обратното е добре. 😁

преди 13 минути, Gaming_Solutions написа:

Пич, ако краваря иска да продава по-евтино, че да е конкурентноспособен просто ще продава по-евтино, няма да чака да му се обезцени валутата. 

Пич, личи си, че нищо не разбираш от макроикономика и се излагаш като кифладжия!

преди 7 часа, Gaming_Solutions написа:

И нали това ти обяснявам, ако нямахме работна ръка за техния завод изобщо нямаше да преговарят

Имаме работна ръка за автомобилен завод? Правилно ли чета? 😆

преди 5 часа, Gaming_Solutions написа:

Как е, загиваме ли?

Ми, не знам. Ти как мислиш? Статия от днес.

Цитат

За месец в еврозоната България изтегли €300 милиона дълг

Между другото, как е инфлацията у нас? В норма, предполагам?

преди 6 часа, Flashback написа:

Е, нали ти написа, че Бочко искал подкуп и затова са избрали Турция! 🤡🤡🤡

Тоя е направо царят на дезинформацията. 1000 твърдения и нито едно не излезе истина. Иначе е доста забавно високото му самочувствие на фона на един тон тъпотии, дето е изписал.

преди 5 часа, Gaming_Solutions написа:

Ще видим кой ще е на власт тогава, а Турция продължава да е рисков партньор с Ердоган на власт, ние пък вече сме на 100% интегрирани в ЕС

Ако са ПП-ДБ викаш... всичко ще е по мед и масло? Кво стана със завода на Кирчо за електромобили? Да не е искал пари под масата?

преди 16 минути, communismatic написа:

Бла бла бла

Между другото, как е инфлацията у нас? В норма, предполагам?

бла бла бла

Супер я усещам, днес за 40 евро си взех два пакета кафе по 1кг (от моето) в Кауфланд, Октомври месец броих толкова за един пакет... Ти как я усещаш?

Кво ще рече "бла-бла-бла"? Смяташ ли, да ми отговориш на въпросите или... България има хора за автомобилен завод? И освен това, абсолютно всичко живо оревава орталъка, че инфлацията в момента е смазваща. Съдейки по простотиите, които пишеш... то нищо чудно и даже да не си и разбрал, че цените постоянно растат. Дал 40 евро за два килограма кафе. Аз пия кафе дето е 180 лева килограма? И?
https://richard.bg/product/mlyano-kafe-s-aromat-na-leshnik

На какво да ти отговарям, естествено че могат да се намерят хора за един завод ама тези неща зависят от много фактори. Първо трябва да се прецени къде ще е релокиран завода, как ще привлечеш служители, възнаграждения, социални придобивки, тя тая работа не е като бургерите.

Колкото до ППДБ, да ако дойдат на власт ще сме по-добре, стига да не правят чики-рики с президента, а пък се носят някакви слухове 😄

Ти ще гласуваш ли за льотчика ако направи чики рики с Асен?

ПП. Колкото до кафето, пак не си разбрал това, което четеш. Не се хваля, че пия скъпо кафе, обратното е хаха

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 9 минути, Gaming_Solutions написа:

На какво да ти отговарям, естествено че могат да се намерят хора за един завод ама тези неща зависят от много фактори.

Могат да намерят? Верно? Ти имаш ли идея, че до 10 години няма да има в малките градове хора, дето да ти сменят един бойлер. Цялата държава се поддържа от наследството от оня режим. Дали вие го признавате това или не, общо-взето ми е през оная работа.

Колкото до ППДБ, да ако дойдат на власт ще сме по-добре, стига да не правят чики-рики с президента, а пък се носят някакви слухове 

Тъй ли? И какво позитивно направиха ПП-ДБ за времето, когато бяха на власт? Конкретно...

Ти ще гласуваш ли за льотчика ако направи чики рики с Асен?

Ми не, за разлика от теб, аз съм човек, който си има принципи. И защо Радев е "льотчика"? Руските интереси, предполагам?

Колкото до кафето, пак не си разбрал това, което четеш.

Човека дето твърдеше, че 4 милиона българи почивали в Гърция ми говори за "разбиране"... Майко мила, и това ли доживях.

Не се хваля, че пия скъпо кафе, обратното е хаха

Да, де... ясно ми е. Ясно ми е и че не правиш разлика между нормална цена и промоционална цена. Нали? Или греша? :) 
Между другото, не знам, що реши, че аз съм решил, че да си купиш евтино кафе е повод за гордост, ама както и да е. То кога ли си бил адекватен.

Трябва да направят една тема само за твоите бисери, как Сенсата и Вистеон правели кабелчета, как Ендуросат са изпратили само един спътник, как счупените стари БТР на МВР са щели да гасят лятото пожарите, как язовирите ги изпускали на 30%, че иначе били опасни. Колкото до кафето, преди няколко седмици говорихме за него, вече два месеца стана, то все е на промоция, все на същата цена навсякъде, брей, това не ти ли говори нещо? Не се ли сещаш, че в един момент просто ще махнат червените етикети от промоцията и ще си остане на същата цена

преди 15 минути, communismatic написа:

И какво позитивно направиха ПП-ДБ за времето, когато бяха на власт? Конкретно...

Конкретно се "сглобиха" с Бочко и пиха турско кафе в скута на Шиши!

Няма да се учудя пак да се "сглобят" под лозунга: "Всички срещу Радев в името на европейските ценности!"

Не, много са ми забавни такива умнокрасиви. Редовният им номер е просто да избягват от неудобни въпросчета и всичко е шест плюс. Тоя... до преди няколко месеца развиваше тезата, че към 4 милиона българи почивали за последната година в Гърция. Оказа се, че просто не прави разлика между "пътуващи" и "почиващи". Да не говорим за бисерите му относно язовирите, даването на безвъзмездна помощ на Покрайнина (щото сам спомена за БТР-ите, дето не ни трябвали) и още една дузина тъпотии, дето твърди. Беше останал с впечатлението, че всички язовири са амортизирани на една и съща степен. А относно кафето, даже не прави разлика между една стока, която е на промоция и такава, която е с нормална цена. И такива хора ни решават съдбата...

преди 6 минути, communismatic написа:

Що така все бягаш от неудобни въпроси? Нещо, притеснява ли те?

Хайде лягай да спиш, че утре пак те чака тежка работа на бургерите. Вечерта пак ще имаш възможност да си излееш мъката у форума в колко несправедлива държава живееш и колко е зле положението. Да върнем комунизма и всички да сме равни...

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Хайде лягай да спиш, че утре пак те чака тежка работа на бургерите. Вечерта пак ще имаш възможност да си излееш мъката у форума в колко несправедлива държава живееш и колко е зле положението. Да върнем комунизма и всички да сме равни...

Kaжи, де... Толкова ли съм страшен за теб, че все ми бягаш по тъча? Нали уж не ти бях на нивото? А май е обратното... :) 

преди 30 минути, Gaming_Solutions написа:

Колкото до кафето, преди няколко седмици говорихме за него, вече два месеца стана, то все е на промоция, все на същата цена навсякъде, брей, това не ти ли говори нещо? Не се ли сещаш, че в един момент просто ще махнат червените етикети от промоцията и ще си остане на същата цена

Ти що не отиде до някой друг магазин да си го купиш, а отиде точно в Кауфланд? Да не е защото в другите магазини цената не е такава?

Освен това в София е лесно, ама ако си от някой град в който няма Кауфланд? Ще чакаш да го пуснат на промоция в местната Била или Лидъл, а до тогава няма да пиеш кафе?

преди 29 минути, Flashback написа:

Конкретно се "сглобиха" с Бочко и пиха турско кафе в скута на Шиши!

На мен много ми е чудно, какво толкова "позитивно" сториха за българският народ? Абсолютни боклуци, измамници и доказани некадърници. Тия са направо дъното, дори са по-зле и от бай Тиквун, оня поне гледа... тук-там да лавира, колкото да върви бизнеса, а тия са най-обикновени американски сервитьори. Не случайно абсолютно всички търгове се печелеха все от американски компании. А техните привърженици с цялата си наглост и простотия говорят за "руски" интереси... 

Между другото, страхотен руски сериал. Направо ми отряза главата! Чудовищна роля на Разумовская. Руснаците направо са на космическо равнище, в сравнение с нашите некадърници.
600x900

• Автор
преди 18 часа, Gaming_Solutions написа:

Тази статия е субективно написана.

Еврото не поскъпва - долара пада заради нестабилната и лоша политика в момента на Тръмп.

За да кажеш, че дадена валута поскъпва трябва да има икономически предпоставки за това - няма такива добри за ЕС в този момент.

преди 9 минути, Belefor написа:

Тази статия е субективно написана.

Еврото не поскъпва - долара пада заради нестабилната и лоша политика в момента на Тръмп.

За да кажеш, че дадена валута поскъпва трябва да има икономически предпоставки за това - няма такива добри за ЕС в този момент.

Договора с Индия не е ли?

Иначе да, долара пада и еврото поскъпва спрямо него

• Автор
преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Договора с Индия не е ли?

Иначе да, долара пада и еврото поскъпва спрямо него

Договора с Индия се подготвя от много време и реалните благини от него ще се почувстват след няколко години , когато оборота между двете страни се превърне в реални приходи и печалби.

преди 17 минути, Belefor написа:

Договора с Индия се подготвя от много време и реалните благини от него ще се почувстват след няколко години , когато оборота между двете страни се превърне в реални приходи и печалби.

Е той валутния пазар си реагира на новини, включително положителни и отрицателни. Така работи Forex пазара 

• Автор
преди 17 минути, Gaming_Solutions написа:

Е той валутния пазар си реагира на новини, включително положителни и отрицателни. Така работи Forex пазара 

Прав си , но това е когато става дума за фирми.

Когато става дума за цели държави или съюзи ...е малко по различно.

преди 12 часа, ivottoshev написа:

Ти що не отиде до някой друг магазин да си го купиш, а отиде точно в Кауфланд? Да не е защото в другите магазини цената не е такава?

Освен това в София е лесно, ама ако си от някой град в който няма Кауфланд? Ще чакаш да го пуснат на промоция в местната Била или Лидъл, а до тогава няма да пиеш кафе?

Пхахахахах, толкова си беден, че разчиташ на промоции. Хайде някой да ме цитира, че да види този коментар, че последният път се разрева и ме блокира 🤣

преди 1 час, Belefor написа:

Прав си , но това е когато става дума за фирми.

Когато става дума за цели държави или съюзи ...е малко по различно.

Същото е. След всяко изказване на Тръмпона пазара реагира, долата скача или пада в рамките на часове. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.