Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Загива ли България?

Featured Replies

преди 35 минути, Gaming_Solutions написа:

Същото е. След всяко изказване на Тръмпона пазара реагира, долара скача или пада в рамките на часове. 

Търговският дефицит на САЩ през 2025 г. е близо 900 млрд. долара. Търговски дефицит е ситуация, при която вносът на стоки и/или услуги на една страна е по-голям от износа ѝ. Силният долар само задълбочава този проблем още повече, докато слабият долар прави американският износ по-конкурентоспособен и дава възможност на САЩ да намали търговския си дефицит.  

• Отговори 482
  • Прегледи 27,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Емил Костов
    Емил Костов

Приятелю! България е загинала. Без значение кой каквото иска да ми говори. Аз го виждам с очите си всеки ден. 

• " ватенки,русороби,копейки" -само това има в главите на тъпейките... Шарлатания  

• 1. Не разбирам защо, но по някаква причина българските управляващи неистово драпат към еврозоната и манипулират данни с едничката цел да влязат час по-скоро там. Неведнтж съм казвал, че съм привържени

Публикувани изображения

на 28.01.2026 г. в 20:08, Gaming_Solutions написа:

Аха, и ти такава тенденция ли си забелязал?

Цитат

Още един голям чужд инвеститор напуска България. Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце СЕ" (SEBN SE), специализирана в производството на автомобилни кабелни инсталации, прекратява работата на дъщерното си дружество в страната ни и затваря и втория си завод в Карнобат до края на годината.

Близо 800 работници ще останат без работа, като съкращенията ще се реализират на два етапа и ще бъдат завършени до март 2027 година, съобщиха от "СЕ Борднетце - България" ЕООД

преди 43 минути, Proshark написа:

Още един голям чужд инвеститор напуска България. Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце СЕ" (SEBN SE), специализирана в производството на автомобилни кабелни инсталации, прекратява работата на дъщерното си дружество в страната ни и затваря и втория си завод в Карнобат до края на годината.

Близо 800 работници ще останат без работа, като съкращенията ще се реализират на два етапа и ще бъдат завършени до март 2027 година, съобщиха от "СЕ Борднетце - България" ЕООД

А най-забавната част от тази новина е, че въпросната японска компания премества производството си еврозоновата България в Румъния и Молдова, които са без евро. 

Единия твърди, че масово фирмите се изтеглят от страната и хората остават без работа, другия твърди, че нямало да има хора да работят за завод на VW.... Много забавно 😄

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Единия твърди, че масово фирмите се изтеглят от страната и хората остават без работа...

Не го твърдим ние, a КНСБ, цитирам: 

"По данни на КНСБ затварянето на завода в Карнобат не е изолиран случай. Общо 59 предприятия в 19 области вече са подали заявления за освобождаване на 3600 души. Заводите за автомобилни елементи, шивашките цехове и химическите предприятия ще освободят най-много работна ръка. Основна част от тях изнасят продуктите си за чужбина".

https://business.dir.bg/ikonomika/yaponski-investitor-si-tragva-okonchatelno-ot-balgariya-zatvarya-zavoda-v-karnobat-s-800-rabotnitsi

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

Единия твърди, че масово фирмите се изтеглят от страната и хората остават без работа, другия твърди, че нямало хора да работят за завод на VW.... Много забавно 😄

Не ти ли е минавало през акъла, че и едното и другото може да са свързани? Щото доколкото си спомням, дълго време поддържаше тезата, че Радев бил "срам за България", щото искал референдум, ама и бил за влизане в Еврозоната. Забелязъл съм, че логическото мислене не ти е силата, та затова питам. Примерно... не е ли възможно, всичко кадърно, да се е изнесло и наистина да няма хора за автомобилен завод, въпреки, че някои други остават без работа? Прекалено сложно ли зададох въпроса или?

преди 10 минути, Flashback написа:

Не го твърдим ние, a КНСБ, цитирам: 

Aз очаквам, да ми напише иронично, как имало хора за шивашки цех, а нямало за автомобилен завод и как било възможно това... Забелязъл съм, че огромна част от хората тук, нямат изобщо никакво понятие от нещата вътре в страната. Живеят си в някакъв измислен свят... За инфлацията у нас, тираджията (от акаунта NovakJ) даже ме нарече и "лъжец". Представям си тоя човек, колко излиза от тях си...

преди 4 часа, Gaming_Solutions написа:

Единия твърди, че масово фирмите се изтеглят от страната и хората остават без работа, другия твърди, че нямало да има хора да работят за завод на VW.... Много забавно 😄

Ми няма бе, те правят само жици за автомобили. Да ти съобщя ли лошата новина, че автомобила е нещо което не е съставено само от жици.

преди 4 часа, Sliderum2 написа:

Ми няма бе, те правят само жици за автомобили. Да ти съобщя ли лошата новина, че автомобила е нещо което не е съставено само от жици.

Уау ново дъно. Я се поинтересувай какво произвеждат Сенсата, IMI, Вистеон, Одело и тн.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 43 минути, Sliderum2 написа:

Ти имаш ли представа каква е логистиката за производството на автомобил? Защото аз имам. Бачкал съм за BMW и по-конкретно MINI Cooper. Имаш ли си хабер от колко места се доставят чаркове и окабеляване, за да излезе една кола? 

преди 2 часа, parmobil написа:

Ти имаш ли представа каква е логистиката за производството на автомобил? Защото аз имам. Бачкал съм за BMW и по-конкретно MINI Cooper. Имаш ли си хабер от колко места се доставят чаркове и окабеляване, за да излезе една кола? 

Не това ми е приказката. Нямаме кадри за нищо повече от тия кабеляци. И сега и тях съкращават и ще ги дръпнат да бачкат нейде навън. Пък някой ми се размечтал за автомобилостроене в България. Това да не е соца, ама ха! Сега сме толкова пропаднали роби на сащ/есср че не можем да произвеждаме автомобили. Можехме и да имаме добрия, или лош късмет да построят нещо 95%+ автоматизирано, ама за чий, те това могат да го построят и в страни, където недостигащите 5% ръчни операции са три пъти по-евтини и 5 пъти по-кадърни.

преди 5 часа, parmobil написа:

Бачкал съм за BMW и по-конкретно MINI Cooper.

Хигиенист ли си бил там?

преди 5 часа, Gaming_Solutions написа:

Уау ново дъно. Я се поинтересувай какво произвеждат Сенсата, IMI, Вистеон, Одело и тн.

Мда, бях забравил тезата, че България била с "много развита" автомобилна индустрия. Кво стана със завода на Кирчо Тъпото, между другото? Да не е искал "пари под масата" и той? Щото знаем, че все бай Тиквун е много виновен, а твоят човек е все много невинен

Някои си дрънкаха, че сме постигнали диверсификация и сме цъфнали и завързали, но... оказва се че за пореден път се налага дерогация за стратегически обекти!

АЕЦ "Козлодуй" получи дерогация за внос от Русия

• 2 седмици по-късно...

Флашче, помниш ли си лъжите?

на 28.01.2026 г. в 22:14, Flashback написа:

Опозиционните социалдемократи, най-голямата партия в Швеция, заявиха, че въпросът вече е решен с референдум. От 8 партии в шведския парламент само Умерените и Либералите (тези вторите вероятно ще са аут след следващите избори) са "за", 4 от останалите партии, между които първата и третата по големина са "твърдо против", а две от по-малките партии са на кантар, като повече клонят да не се бърза и са по-скоро скептични към Еврозоната. Няма почти никакъв шанс за еврото в Швеция. 

https://www.reuters.com/business/benefits-joining-euro-zone-outweigh-downside-sweden-new-report-says-2025-12-02/

polza_swe.thumb.png.5941c203e4f78b814f1439a60ac011a2.png

Това е от твоя линк, който си дал.

А това помниш ли?

на 28.01.2026 г. в 22:14, Flashback написа:

Специално за Баалбукащата:

Според най-новите достъпни данни от Statistics Sweden (SCB) – Официалната статистическа агенция на Швеция – към май 2025 г. подкрепата за въвеждане на еврото в Швеция е едва 32%.

- 32% от шведите подкрепят приемането на еврото.

- 49.5% са против. :)

- oколо 18.5% са нерешили

Нещо скептицизма към еврото се е променил...

Цитат

В основата на промяната е нов доклад на Ларс Калмфорс. Шведският икономист е смятан за влиятелен по валутни въпроси, тъй като е ръководил правителствената комисия, която разгледа темата за приемането на еврото преди референдума през 2003 г. Тогава той беше предпазлив относно ползите и докладът на комисията препоръча отлагане. Сега Калмфорс е по-положителен. Геополитическите съображения са „много различни днес в сравнение с по-рано“ и тази динамика засилва значението на присъединяването към „ядрото“ на ЕС, казва той в интервю. „Това би допринесло за по-голямо сътрудничество в Европа, от което изглежда се нуждаем. Русия, Китай и, разбира се, САЩ са много по-ненадеждни“, счита Калмфорс.

Цитат

Бизнесът вече иска еврото! Бизнес лидерите вече са спечелени. Мнозина са недоволни, че нестабилността на шведската валута засилва сътресенията на пазара. Финансистът Кристер Гардел, чиято компания с централа в Стокхолм Cevian Capital е купувала и продавала дялове в големи шведски компании като производителя на камиони Volvo, в миналото е определяла кроната като „малка и нестабилна валута“ и продължава да подкрепя преминаването към еврото. „Малката, неликвидна и волатилна крона е недостатък за шведската промишленост“, казва Гардел в писмен отговор на въпросите на Bloomberg. „Това би отпаднало, ако се присъединим към еврозоната“, допълва той. Съседна Финландия също насърчава Швеция, а също и Дания, да направят промяната. „Нека си признаем, че сами сме малки играчи, но заедно бихме имали по-голямо влияние в евросистемата и в по-широкия контекст на ЕС“, заяви ръководителят на Финландската централна банка Оли Рен в реч през октомври. За Финландия, една от първоначалните страни членки на валутния съюз сигурността винаги е била част от сметките. С граница от 1300 км с Русия мисленето беше, че еврото укрепва връзките с държави като Франция и Германия и си заслужава икономическите рискове. За шведската икономика ЕС е от изключително значение. Над 60% от търговията със стоки на скандинавската страна е с блока спрямо едва 6,4% със САЩ, сочат данни на шведската статистическа служба.

Източник на цитатите

преди 16 минути, M.Николов написа:

Е, почва да се вижда кои са експлодирали българите в България. ;)

Или се безпокоиш, че ще "натовари" бюджета ли?! :)  

преди 13 минути, M.Николов написа:

Безпокоя се, че 550 човека остават без работа, теб не знам какво те безпокои.

Работа бол! Иде пролет. На полето ще има работа! И ще помогнат на потребителната ни кошница! :)  

преди 1 минута, (:IдioiдI:) написа:

Работа бол! Иде пролет. На полето ще има работа! И ще помогнат на потребителната ни кошница! :)  

Е, ако го предложат това и за синовете ти, едва ли ще ти е толкова смешно.

преди 9 минути, M.Николов написа:

Е, ако го предложат това и за синовете ти, едва ли ще ти е толкова смешно.

Ти мислиш ли, че те имат работодател?! :) 

преди 42 минути, M.Николов написа:

Нямам идея, но дори и така да е, едва ли всички могат да минат без работодател.

Ти как смяташ?

Въпроса е има българи работодатели?! Или вси българи са директори/бизнесмени без портфейл. :) И жените им "плащат" на псевдо лама. 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.