Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българските самолети F16 Block 70

Featured Replies

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

Съжалявам, не мога да те разбера, не мога и да чета мисли

То, това, че не можеш, да ме разбереш съм го забелязъл от доста дълго време. В смисъл... не е изненада за мен.

преди 1 час, Gaming_Solutions написа:

В Плевен нямат вода, защото язовирите са им ръждясали и са ги изпуснали нарочно или са захранили с тях големите градове (явно Плевен е малък град) 😃?

Ами... аз не случайно ти зададох въпроса "Имаш ли идея, как функционират язовирите и как се пуска вода по населените места?" Ти очевадно нямаш. Щом нямаш понятие, кво изобщо си тръгнал, да коментираш поредната тема, от която грам не разбираш!? Проблема с липсата на течаща вода не е само в Плевен, т.е. тезата ти, че ГЕРБ-ерският кмет е виновен или "Турски поток" е теза за хора, които четат "Фактчек" и "Свободна Европа", няма да пояснявам, какви визирам... Язовира около Плевен захранва само там, където има повече хора. Просто водата се пренасочва към по-населените места, това е и причината основно селата, да са засегнати, просто там няма много хора. Направо не е истина, какви неща се налага, да обяснявам... Потресаващо е нивото в тоя форум!
Що според теб масово язовирите са пълни до половина? Каква ли може да е причината? И не съм твърдял никъде, че язовирите са "ръждясали", а че "корозират" т.е. разрушават се от водата с течение на времето. Очевадно даже и това не знаеш... Ти кво ще ми кажеш? Че самите язовири така са замислени, че масово през лятото да са пресъхнали и хората, да стоят без вода?

Цитат

По думите му кризата с водата в България не е от 16 януари 2025 година, откогато правителство е започнало да функционира. Според него причината е сухата година.

„Всеки месец се събираме и обсъждаме наличните количества вода, които имаме, възможности и това, което се подава на различните оператори за различни нужди”, добави той.

Иванов поясни, че 57 общини  10 града и 170 села са на режим на водата заради силните горещини.

Сухата година, да. Няма какво друго да е...

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 58,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

преди 19 минути, communismatic написа:

"ръждясали", а че "корозират" т.е. разрушават се от водата с течение на времето

Много ги разбираш термините... Само дето процесът на разрушаване на неметали, е ерозия! Корозия е процес на реагиране/разлагане на метали. 

Ако Плевенски окръг чакаше само на един язовир... 

За ограмотяване по темата с Плевенския воден ресурс:

https://www.pleven.bg/bg/registar-na-yazovirite

Аз само не мога да разбера как ерозират само в летния сух период, точат се нарочно, нали защото са ерозирали, а на пролет нищо им няма и са на пълния си капацитет

преди 4 минути, цър-вул написа:

Само дето процесът на разрушаване на неметали, е ерозия! Корозия е процес на реагиране/разлагане на метали.

Тъй? И? Това по какъв начин променя тезата ми? 

Ако Плевенски окръг чакаше само на един язовир... 

Т.е. в желанието си да ме затапиш, фактически потвърждаваш това което твърдя и аз. 😆

Уникален форум! УНИКАЛЕН! 😆

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Аз само не мога да разбера как ерозират само в летния сух период, точат се нарочно, нали защото са ерозирали, а на пролет нищо им няма и са на пълния си капацитет

Напълно нормално е да нямаш понятие. Само не вдявам, що за пореден път се мъчиш, да коментираш теми, от които нищо не разбираш? Ти имал ли си кладенец някога? Примерно, живял ли си в селска къща с кладенец?

Аз само да вметна,че когато се говори за язовири,да се има предвид,че тези със земните насипи,всъщност не са баш язовири...

Цитат

В момента по официална информация в края на 2022 г. има 6845 язовира в България. Най-вероятно в това число са включени и много изкуствени водни тела, които по своята същност не са язовири. Независимо от горното през 2024 г. по документи няколко различни типа собственици трябва да се грижат за наличните язовири.

Най-големият собственик на язовири в страната са общините, притежаващи 4947 бр. предимно малки язовири, което е 72,3% от всички такива. Големите язовири са държавна собственост и се стопанисват от предприятие „Язовири и каскади“ към Националната електрическа компания, „Напоителни системи“ ЕАД и „Земинвест“ ЕАД към Министерството на земеделието и храните и от няколко ВиК дружества.

не съм търсил точни последни данни...само мисля,че в тези "изкуствени водни тела"може да няма вода отдавна...сушата не прощава на некадърниците,особено ако преди лятото са източили малките водни тела....

Редактирано от Proshark (преглед на промените)

преди 9 минути, communismatic написа:

Тъй? И?

Малограмотен се напиня с неща, които не са му ясни! Тезата ти? Ами, ти няма теза. Опитваш се просто да лееш нещо около темата за безводието в Плевенски. Но си доста встрани от технологията на водозахранване на населени места. 

Спирам да участвам по темата Вода в тема за самолети. Очаквам те в тема ядрени реактори и двигатели в ракетостроенето... 😎

преди 5 минути, Proshark написа:

не съм търсил точни последни данни...само мисля,че в тези "изкуствени водни тела"може да няма вода отдавна...сушата не прощава на некадърниците,особено ако преди лятото са източили малките водни тела....

Те може да ги точат, ама основният проблем е, че са масово неподдържани. Това е и причината през лятото сума ти хора, да стоят без вода. Просто умишлено се поддържат, да работят на непълен капацитет. Затова казвам, че сушата е нелеп аргумент, то може през март месец да е имало три метра сняг, ама това няма да промени нищо, ако умишлено язовира се изпуска, ако се напълни наполовина. Не случайно зададох въпрос на ПП-ДБ, дали някога е виждал кладенец и е черпил вода от него, щото принципа на работата е сходен - и язовирите и кладенците улавят част от водният цикъл, и язовирите и кладенците лятото са по-празни, понеже просто традиционно валежите са по-малко тогава. Именно заради това те така са проектирани, че да могат, да вършат работа и през това време на годината. Примерно, на моята вила на морето лятото има 2-3 метра воден стълб, а през зимата е 6-7, направо ще излезе отвън още малко... Само, че тия неща едновремешните социалистически инженери са го замислили отлично, колко кубични метра да задържат, да уловят и т.н. Т.е. тезата с Плевенският кмет е от нелепа по-нелепа, проблема е просто навсякъде и съвсем логично е свързан с неподдържането на тия язовири, тръби-мръби и прочее... Зимата що няма ток в сума ти населени места? Ми, щото електропреносната и електроразпределителна мрежа са завещани от оня строй. Всичко това иска поддръжка, която е скъпа.

Опитваш се просто да лееш нещо около темата за безводието в Плевенски. Но си доста встрани от технологията на водозахранване на населени места.

Да, де... и ти в желанието си да ме затапиш, фактически потвърди, че проблема не е само в един язовир. Благодаря ти за което... Когато човек е некомпетентен понякога имало и ползи от него.

Темата мисля е друга,и май направих грешка с коментара.Нерде самолети,нерде водна криза...

Да помоля колегите с права да разчистят постовете извън темата ,ако може.

преди 4 минути, communismatic написа:

ама основният проблем е, че са масово неподдържани.

Я обясни научно, в какво се състои "поддръжката" на един язовир? Да не говорим, че повечето в бг, са по проекти на сувеЦки пишман инжИнери, против всякаква логика.

Боже какви тикви има в татковината.

Случайно в БГ е роден и работил най големия специалист по язовири в Европа бе чукча.

Руснаци са идвали за консултации при него.

пп

та така - мислиш се за хитър и се насадиш на г@вно

и провери за всяка алуминиева джанта на Мерцедес на кой се плаща отчисление за патент

преди 2 минути, teo-glavata написа:

Я обясни научно, в какво се състои "поддръжката" на един язовир? Да не говорим, че повечето в бг, са по проекти на сувеЦки пишман инжИнери, против всякаква логика.

Ми, ако смяташ, че язовирите са "вечни" и на глинено-бетонната основа не й се е*ава майката от водата, то има ли изобщо смисъл, да се влиза в дискусия с теб!? Ти тая година ще влезеш ли в час малко? Твърдиш, че си някакъв бизнесмен, имал си таксита... Изобщо не си никакъв бизнесмен, най-много да караш такси на някой бизнесмен.

преди 6 минути, communismatic написа:

Ми, ако смяташ, че язовирите са "вечни" и на глинено-бетонната основа не й се е*ава майката от водата,

И кво да направим? Източваме язовира на 100%, чакаме месец-два да изсъхне, изливаме една бетонна плоча и после чакаме язовира да се напълни от вливащите се реки и дъждовете? Ти наистина си малоумен, като всички кухи, червени кратуни.

Основния проблем е в грешното проектиране от съвеЦките инЖинери

Умен бакшиш такъв, навсякъде по света язовирите са "вечни"? Правилно ли чета? 😆

Тоя форум е същинско дъно! ДЪНО! ДЪНО!!!!!!!!!!!! 😆

преди 29 минути, цър-вул написа:

Малограмотен се напиня с неща, които не са му ясни! Тезата ти? Ами, ти няма теза. Опитваш се просто да лееш нещо около темата за безводието в Плевенски. Но си доста встрани от технологията на водозахранване на населени места. 

Спирам да участвам по темата Вода в тема за самолети. Очаквам те в тема ядрени реактори и двигатели в ракетостроенето... 😎

Ние няколко човека го бъзикахме леко за ръждата, но той така и не се усети, докато ти не му обясни. Трябваше да го оставиш невеж 😃

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

То пък точно ти, да говориш кой бил "невеж" е такава наглост, че няма накъде... И пак спря, да пишеш. Досега беше много наясно с нещата, имал бил познати, сега пак бие отбой традиционно. И за Ф16-ките беше супер наясно, и за БТР-ите... 😆

преди 13 минути, цър-вул написа:

Ееей, удавихте го тоя фъ шиснайси

Ами ако е в друг форум след забележка,щяха да кажат "съжалявам за отклонението,няма да се повтори"(ако преди това не са ти премахнали нахалството),ама ние сме си..ние...няма назад...ръгай с рогите...да оакаме поредната тема...

Редактирано от Proshark (преглед на промените)

Как да се пише за Ф16-ките, като привържениците на ГЕРБ и ПП-ДБ са много докачливи на тая тема. Някой им пречел, друг бил подписал договора... А, да... Това било изпълняване условието на НАТО за въздушната охрана в "мироопазващата организация". Т.е. това, че членуваме в безсмислената им организация е оправдание, да ни набутат със скъпоструваща тенекия, дето изобщо не ни и трябва.

При цялото ми уважение-някой да те кара насила да пишеш в темата?Ако има нещо да споделиш по темата-ок..ако ти се струва,че не те разбират-изнасяш доводи и преценяш дали си струва да участваш в дискусията.....Ако се опитваш да ги удавиш в язовира,щото не те разбират...е друга работа...и друга тема...

Шарк, тоя форум... да ти кажа честно е същинска трагикомедия. Аз ако се спра, при всяко неразбиране... то изобщо няма и да пиша дори. Аз влизам тук единствено и само за забавление. Точно тоталната им невменяемост ме кара, да се хиля до пръскане... Това е хубавото на тоя форум.

преди 8 минути, communismatic написа:

Шарк, тоя форум... да ти кажа честно е същинска трагикомедия. Аз ако се спра, при всяко неразбиране... то изобщо няма и да пиша дори. Аз влизам тук единствено и само за забавление. Точно тоталната им невменяемост ме кара, да се хиля до пръскане... Това е хубавото на тоя форум.

Нали сме... свободна страна...всеки си решава сам....как да се бори с това...Мисля ,че ме разбра правилно..

преди 51 минути, communismatic написа:

Аз влизам тук единствено и само за забавление.

Така е! Глупостите, които пишеш действително забавляват посетителите на форума. 😂😂

преди 1 минута, БаалБек написа:

Така е! Глупостите, които пишеш действително забавляват посетителите на форума. 😂😂

Само по темата вече, ако може... 

Аз още снощи писах на фена на ПП-ДБ, че сделката за Грипените е била много по-изгодна за България, при това... дори без да си правя труда, да се ровичкам колко фактически самолета бихме получили и срещу каква сума. Защо? Ами, то е пределно ясно, че американците са ни извили ръцете за тия скапани самолети. Интересно, как се получава така, че абсолютно всички сделки се печелят все от американски компании!? Много странно, наистина... Значи, ОК сме да подарим 100 БТР-а на Украйна, които нямало на нас да ни трябват, ама ще им трябват на тях. Естествено, ние ще си поръчаме чисто нови бронетранспортьори... които естествено ще са от американска компания и естествено ще струват "майка си и баща си". Естествено, че на нас оборудването за АЕЦ-а няма да ни трябва и естествено ще го дадем пак на Украйна и естествено ние ще си купим ново и естествено то пак ще струва "майка си и баща си" ("Росатом" строят АЕЦ "Аккую" в Мерсин за 20 милиарда долара) и пак естествено то пак ще е от американска компания. Естествено Ф16-ките са страшна набутвация, естествено че не са за никакво осигуряване на въздушната отбрана на НАТО (щото с 5 ракети на кръст, представям си какво се очаква от нас), но повече от естествено Бойко, Кирчо, Шиши и Асен (дето не е гей) са захлебили яко от цялата далавера. Между другото, интересно е и как няма никаква неустойка за забавянето на тия самолети!? Това е направо унизително...

Държат за гушите нашите управляващи боклуци с компромати, затова и умело ги въртят на шиш... Страната ни официално се управлява от американското посолство, всички медии са на хранилка при "Америка за България"... само разни антикомунисти по цял ден ловят руски шпиони. Даже Христо Грозев съвсем сериозно твърдеше, че Вовата искал да го ликвидира. Прост народ, това е положението. Аз затова и не гласувам от години, то просто няма за кого... Дори и на "Възраждане" не им вярвам, дори смятам, че по-скоро САЩ им плащат, а не руснаците. Те не пречат на САЩ по никакъв начин, даже им помагат. Справка - гласуването за дейността на Сорос и факта, че напуснаха. Наистина доста смърдят...

преди 15 минути, communismatic написа:

Аз още снощи писах на фена на ПП-ДБ, че сделката за Грипените е била много по-изгодна за България, при това... дори без да си правя труда, да се ровичкам колко фактически самолета бихме получили и срещу каква сума. Защо? Ами, то е пределно ясно, че американците са ни извили ръцете за тия скапани самолети. Интересно, как се получава така, че абсолютно всички сделки се печелят все от американски компании!? Много странно, наистина... Значи, ОК сме да подарим 100 БТР-а на Украйна, които нямало на нас да ни трябват, ама ще им трябват на тях. Естествено, ние ще си поръчаме чисто нови бронетранспортьори... които естествено ще са от американска компания и естествено ще струват "майка си и баща си". Естествено, че на нас оборудването за АЕЦ-а няма да ни трябва и естествено ще го дадем пак на Украйна и естествено ние ще си купим ново и естествено то пак ще струва "майка си и баща си" ("Росатом" строят АЕЦ "Аккую" в Мерсин за 20 милиарда долара) и пак естествено то пак ще е от американска компания. Естествено Ф16-ките са страшна набутвация, естествено че не са за никакво осигуряване на въздушната отбрана на НАТО (щото с 5 ракети на кръст, представям си какво се очаква от нас), но повече от естествено Бойко, Кирчо, Шиши и Асен (дето не е гей) са захлебили яко от цялата далавера. Между другото, интересно е и как няма никаква неустойка за забавянето на тия самолети!? Това е направо унизително...

Държат за гушите нашите управляващи боклуци с компромати, затова и умело ги въртят на шиш... Страната ни официално се управлява от американското посолство, всички медии са на хранилка при "Америка за България"... само разни антикомунисти по цял ден ловят руски шпиони. Даже Христо Грозев съвсем сериозно твърдеше, че Вовата искал да го ликвидира. Прост народ, това е положението. Аз затова и не гласувам от години, то просто няма за кого... Дори и на "Възраждане" не им вярвам, дори смятам, че по-скоро САЩ им плащат, а не руснаците. Те не пречат на САЩ по никакъв начин, даже им помагат. Справка - гласуването за дейността на Сорос и факта, че напуснаха. Наистина доста смърдят...

Жиеей си малкото останал живот, като чоерк.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.