Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Българските самолети F16 Block 70

Featured Replies

преди 3 минути, communismatic написа:

Искам да забележите, как няма пари за водопреносната мрежа... но пък има пари за скъпоструваща тенекия (както Ф16-ките, Страйкърите и прочее)...

Хайде стига с клишетата, че нямало пари. Проблема не е в това дали има или няма, проблема е в тяхното потъване или в нехайството на някои хора. Да не говорим пък как се сформира държавен бюджет. Парите за отбрана са си пари за отбрана, не ги приравнявай към ВиК мрежата. Ако говориш за Плевен, там имат 90% загуби, представяш ли си 90% загуби на питейна вода. Това ако не е нехайство, здраве му кажи.

И какво ще рече искам да забележите, ти от някаква трибуна ли си мислиш, че говориш? 

• Отговори 1,2k
  • Прегледи 58,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

Публикувани изображения

преди 7 минути, Gaming_Solutions написа:

Проблема не е в това дали има или няма, проблема е в тяхното потъване или в нехайството на някои хора.

Имаш предвид подаряването на БТР-ите на Украйна и купуването на скъпоструващи Ф16-ки и Страйкъри, дето са ни абсолютно ненужни и са ГЕРБ-ПП-ДБ далавера пар екселанс?

преди 8 минути, Gaming_Solutions написа:

Парите за отбрана са си пари за отбрана, не ги приравнявай към ВиК мрежата.

Мхм. Не ти ли е минавало през акъла, че ако се отделят по-малко пари за отбрана, ще има повече пари за нещо, което е много по-належащо... а именно, хората да пият вода? Или не ти е минавало през акъла? Щото в края на краищата, това са парите на българските данъкоплатци.

преди 9 минути, Gaming_Solutions написа:

Ако говориш за Плевен, там имат 90% загуби, представяш ли си 90% загуби на питейна вода. Това ако не е нехайство, здраве му кажи.

За какви загуби говориш. Няма течаща вода, понеже язовирите не са пипани от социализма. Това е причината. Язовирите корозират през годините и трябва да се поддържат. Затова умишлено се изпускат, работейки на 30-40% капацитет (зависи колко са корозирали). Очевидно, за сегашните ни управляващи достъпа до течаща вода на населението не е изобщо приоритет.

преди 11 минути, Gaming_Solutions написа:

И какво ще рече искам да забележите, ти от някаква трибуна ли си мислиш, че говориш? 

Ами при положение, че в тая тема пишем поне 5-6 човека, как по-точно да се обръщам? В единствено число? Прочети поста ми за компрометирането още няколко пъти. Гледам, че си си взел поука.

Парите за отбрана или както ти ги наричаш тенекии са санитарния минимум не за да удовлетворим на някой мокрите сънища или пък за да водим война, а за да можем да си изпълняваме най-после поетия ангажимент към НАТО за еърполисинг. Това не е прищявка. Колкото до Плевен, причините да са на режим на водата са няколко. Едната е, че както казах има огромни загуби по трасето, някои казват 70%, според други експерти достигат 90%, в това число влизат и кражбите. И въпреки, че проблема е от години и водопреносната мрежа в окаяно състояние, сегашния кмет на ГЕРБ беше готов да похарчи десетки милиони за нова спортна зала. Трябваше хората да се вдигнат на протест за да се включи подмяната на ВиК тръбите в инвестиционната програма на града. Засушаването също е проблем, т.е тук говорим за климатичните изменения. Има информации и, че строежа на Турски поток е унищожил целия водоизточник от подпочвени води при преминаването му под река Вит. Но основния проблем си остават огромните загуби по трасето.

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

Какво става в България?!

Цитат

Официално, България заплати около $208.7 милиона за един F-16 Block 70. Това включва не само самия самолет, но и:

• 🧑‍✈️ Обучение на пилоти и инженери
  • 🔧 Логистика и резервни части
  • 🛠️ Поддръжка и наземно оборудване
  • 🎯 Военна електроника и технологии

През 2019 г. страната подписа договор за 8 самолета на обща стойност $1.3 милиарда, което прави средна цена от около $162.5 милиона на бройка. Но според последни оценки, реалната цена на единичен самолет с всички включени услуги и оборудване е $208.7 милиона.

📌 Интересен факт: Това прави българските F-16 по-скъпи от румънските F-35, които се оценяват на около $203 милиона за брой — парадоксално, но обяснимо с различните условия на договорите и включените системи.

При положение, че:

Цитат

Нека направим едно директно сравнение между американския F-16 и руския Су-57, като се фокусираме върху цената на единичен изтребител. Това са два напълно различни свята — единият е доказан работен кон, другият — футуристичен хищник.

💰 Сравнение на цени: F-16 vs Су-57

Модел Тип Цена за единица Коментар
F-16 Block 70/72 4-то поколение многоцелеви ~63–70 млн. USD Най-новата версия, широко използвана, достъпна и доказана
Су-57 (PAK FA) 5-то поколение стелт изтребител ~35–150 млн. USD (според източника) Цената варира: вътрешна за Русия ~35 млн., експортна ~100–150 млн.

🧠 Какво влияе на цената?

• F-16: Цената зависи от конфигурацията, оборудването, и дали включва обучение, поддръжка и въоръжение. Най-новите версии (Block 70/72) са значително по-скъпи от по-старите.
  • Су-57: Вътрешната цена за руските ВВС е около 35 млн. USD, но за износ може да достигне 100–150 млн. USD, особено ако включва нови двигатели, стелт покритие и пълна бойна конфигурация.

🧨 Извод

• F-16 е по-евтин, по-масов и по-лесен за поддръжка — идеален за държави с ограничен бюджет.
  • Су-57 е по-скъп (при експорт), но предлага стелт, свръхманевреност и модерна електроника — макар и с по-малко доказана бойна история.

+

Су-57 е по-невидим от очакваното. Руският стелт вече воюва над Украйна | it.dir.bg

И при това, че имаме опит при обслужването на руски самолети. 

+ => Че (да го извадя от цитата:

"Интересен факт: Това прави българските F-16 по-скъпи от румънските F-35, които се оценяват на около $203 милиона за брой — парадоксално, но обяснимо с различните условия на договорите и включените системи."

Цитат

Ето ти едно директно и детайлно сравнение между американския F-35 Lightning II и руския Су-57 Felon — два от най-модерните изтребители от пето поколение. И двата са създадени за многоцелеви бойни мисии, но с различни философии и технологични подходи.

✈️ Основни характеристики: F-35 vs Су-57

Характеристика 🇺🇸 F-35 Lightning II 🇷🇺 Су-57 Felon
Производител Lockheed Martin Сухой (UAC)
Тип двигател 1 × Pratt & Whitney F135 2 × AL-41F1 (бъдеще: Izdeliye 30)
Макс. скорост Mach 1.6 (~1,930 km/h) Mach 2.0 (~2,450 km/h)
Суперкруиз Не Да (Mach 1.3)
Маневреност Висока, но не с векторна тяга Изключителна с векторна тяга
Радиус на бойни действия ~1,100 km ~1,500 km
Таван на полета ~15,240 m ~20,000 m
Стелт технологии Изключително напреднали Добри, но по-малко ефективни
Радар AN/APG-81 AESA N036 Byelka AESA
Сензори и електроника Сензорна фузия, DAS, EOTS MIRES, 101KS Atoll
Въоръжение Вътрешни и външни оръжия Вътрешни оръжейни отсеци + хиперзвукови ракети
Екипаж 1 1
Цена (приблизителна) $82–115 млн. $35–100+ млн.

🧠 Какво отличава всеки?

🇺🇸 F-35 Lightning II

• Проектиран за съвместни операции, с акцент върху стелт, сензорна интеграция и мрежова свързаност.
  • Има три варианта: F-35A (стандартен), F-35B (вертикално излитане), F-35C (палубен).
  • Използва се от над 15 държави и е доказан в реални бойни мисии.

🇷🇺 Су-57 Felon

• Фокус върху свръхманевреност, скорост и мощно въоръжение, включително хиперзвукови ракети.
  • По-малко доказан в бойни условия, но с амбиции за бъдеща модернизация.
  • Разработва се нов двигател (Izdeliye 30), който ще подобри производителността.

🧨 Извод

• F-35 е технологично по-завършен и интегриран в съвременни бойни системи.
  • Су-57 е по-бърз и маневрен, но с по-малко доказана стелт ефективност и по-ограничена експлоатация.

преди 6 часа, Gaming_Solutions написа:

Това не е прищявка.

Tъй ли? Ама това оправдание ли е за това, че взимаме Ф16 на цената на Ф35? Швеция също е в НАТО, доколкото си спомням Грипен-ите бяха много по-читава оферта? Кажи ми, какво е оправданието за далаверата с Ф16-ките? И какво е оправданието за подаряването на БТР-ите на Покрайнина? Това да не е било някакво условие за членството ни в "отбранителният съюз" НАТО?

преди 6 часа, Gaming_Solutions написа:

Но основния проблем си остават огромните загуби по трасето.

Това което си написал е от малоумната статия от "Свободна Европа". Предният път информацията беше от "Фактчек", този път е от "Свободна Европа". Както и да е... Тия оправдания с ГЕРБ-ерите и техните далавери, както и с "Турски поток"... не към мен. Пробвай с някой друг. Воден режим миналата година имаше в почти цяла България. Доколкото си спомням над 200 населени места бяха без течаща вода. Сиреч... проблема с язовирите и водоснабдяването не е провинциален, а по-скоро национален. Не си ли се запитвал, защо зимата... сума ти хора остават и без електричество!? Каква ли може да е причината?! Оставям те сам да си отговориш на тоя въпрос. Ако изобщо можеш... Между другото, да благодарим на Кирил Петков за "Плана за възстановяване и устойчивост" или т.нар. "зелена сделка". Тепърва България ще страда от нея. Виждаме, че Европа вече яде горчивите плодове от тия извращения.

Tъй ли? Ама това оправдание ли е за това, че взимаме Ф16 на цената на Ф35? Швеция също е в НАТО, доколкото си спомням Грипен-ите бяха много по-читава оферта?

Не бяха! В цената е вкл и рестото. Нали не мислиш, че подобна сделка ще мине без ресто?

Останалото са дрънканици на обикновен кух малоумник

преди 6 минути, communismatic написа:

Tъй ли? Ама това оправдание ли е за това, че взимаме Ф16 на цената на Ф35? Швеция също е в НАТО, доколкото си спомням Грипен-ите бяха много по-читава оферта? Кажи ми, какво е оправданието за далаверата с Ф16-ките? И какво е оправданието за подаряването на БТР-ите на Покрайнина? Това да не е било някакво условие за членството ни в "отбранителният съюз" НАТО?

Това което си написал е от малоумната статия от "Свободна Европа". Предният път информацията беше от "Фактчек", този път е от "Свободна Европа". Както и да е... Тия оправдания с ГЕРБ-ерите и техните далавери, както и с "Турски поток"... не към мен. Пробвай с някой друг. Воден режим миналата година имаше в почти цяла България. Доколкото си спомням над 200 населени места бяха без течаща вода. Сиреч... проблема с язовирите и водоснабдяването не е провинциален, а по-скоро национален. Не си ли се запитвал, защо зимата... сума ти хора остават и без електричество!? Каква ли може да е причината?! Оставям те сам да си отговориш на тоя въпрос. Ако изобщо можеш... Между другото, да благодарим на Кирил Петков за "Плана за възстановяване и устойчивост" или т.нар. "зелена сделка". Тепърва България ще страда от нея. Виждаме, че Европа вече яде горчивите плодове от тия извращения.

Пич, каква свободна Европа, ти новини не гледаш ли? Имам колеги от Плевен, много добре знам за какво става въпрос. Каква половин България на воден режим, това ли измисли за 6 часа? Колкото до Ф16 и Грипен, колко пъти трябва в тази тема да ти напиша, че аз бях първоначално за Грипен, но сделката я подписаха ГЕРБ с ВМРО 

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

Имам колеги от Плевен, много добре знам за какво става въпрос.

Аз не знам, да има тема, по която да знаеш, "за какво става въпрос"...

преди 2 минути, Gaming_Solutions написа:

Каква половин България на воден режим?

Моля?!

Цитат

Над половин милион българи това лято са на воден режим. В момента 575 населени места у нас са на режим на водата, други 334 нямат централно водоснабдяване, показват данните на Асоциацията на парковете в България.

Цитат

Населените места на воден режим вече са 600, според последните данни на Асоциацията на природните паркове. За месец тези селища са станали 142 повече, като само през първата седмица на септември към списъка са добавени още 25. Най-сериозно е положението в регионите на Търговище, Хасково и Перник, където ситуацията остава критична.

Цитат

От нарушено водоснабдяване в момента са засегнати общо 260 868 хиляди души, 16 града и 283 села.

Ето и карта, щото знам, че ще ти е доста сложно...
11.jpg
Много странно, как водната криза е почти навсякъде по картата. Що така? Плевенският язовир да не захранва цяла България?

това ли измисли за 6 часа?

Кви шест часа, ве, ПП-ДБ? Що реши, че ти си ми някакъв фактор в живота?

Колкото до Ф16 и Грипен, колко пъти трябва в тази тема да ти напиша, че аз бях първоначално за Грипен, но сделката я подписаха ГЕРБ с ВМРО 

Тъй ли?

Цитат

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС, „Демократична България“ и „Български възход“ подкрепиха закупуването на осем изтребителя F-16.

За подаряването на БТР-ите, там какво е оправданието? Бил е подведен Кирчо, предполагам? Или ГЕРБ-ерите са пак виновни?

преди 4 минути, communismatic написа:

Моля?!

11.jpg
Много странно, как водната криза е почти навсякъде по картата. Що така? Плевенският язовир да не захранва цяла България?

Тъй ли?

За подаряването на БТР-ите, там какво е оправданието? Бил е подведен Кирчо, предполагам? Или ГЕРБ-ерите са пак виновни?

Аз не съм забелязал да има водна криза. Поливам си, мия си колите и пак има. Тска, че ако има проблем, той не е в половината територия на бг.

преди 27 минути, communismatic написа:

Моля?!

11.jpg

Тъй ли?

Нека да е било 1/10, правиш ли разлика между 1/10 и 1/2?

Колкото до Ф16, ако не си спомняш записвай си поне, колко пъти да ти обяснявам. Първите Ф16 са поръчани от правителството на ГЕРБ и ВМРО. Ти ми цитираш за вторите. 

А иначе за какви оправдания говориш, кой се оправдава 😄

Редактирано от Gaming_Solutions (преглед на промените)

преди 6 минути, Gaming_Solutions написа:

Нека да е било 1/10, правиш ли разлика между 1/10 и 1/2?

Извинявай, ти сляп ли си? Виждаш ли картата? Според теб, проблема само в Плевен ли е? И ако не е само в Плевен, дали проблема не е генерален, свързан с тоталното безхаберие на управляващите и факта, че електропреносната и електроразпределителната мрежа, барабар с водоснабдителната не са пипани откакто е паднал социализма? А? Има май логика? Има водна криза навсякъде, просто тия населени места, където са с по-малка численост... образно казано "го д*хат". Просто пренасочват язовирите, да дават вода за големите градове. Общо-взето проблема с водата у нас е генерален. Причината е... както вече го писах, язовирите не са пипани откакто е паднал соца. Дори и да има през март три метра сняг, това няма да реши никакъв проблем, ако язовира умишлено се държи на 40-45% капацитет и се изпуска. Просто защото иначе може направо да се срути.

преди 6 минути, Gaming_Solutions написа:

Първите Ф16 са поръчани от правителството на ГЕРБ и ВМРО. Ти ми цитираш за вторите. 

Много добре знам от кой са поръчани, питам те, що Кирчо решава да ни набута и още? И да подари БТР-ите на Покрайнина? Кво е оправданието?

Извинявай, ти сляп ли си? Виждаш ли картата? Според теб, проблема само в Плевен ли е? И ако не е само в Плевен, дали проблема не е генерален, свързан с тоталното безхаберие на управляващите и факта, че електропреносната и електроразпределителната мрежа, барабар с водоснабдителната не са пипани откакто е паднал социализма? А? Има май логика? Има водна криза навсякъде, просто тия населени места, където са с по-малка численост... образно казано "го д*хат". Просто пренасочват язовирите, да дават вода за големите градове.

Много добре знам от кой са поръчани, питам те, що Кирчо решава да ни набута и още? И да подари БТР-ите на Покрайнина? Кво е оправданието?

Аз да съм сляп? В България има над 5000 населени места. Знаеш ли колко населени места трябва да имат воден режим за да казваш, че половин България е била под такъв? И аз не съм казвал нито, че проблема е само в Плевен, нито че управляващите се справят с него. Точно обратното, ако скролнеш няколко реда по-горе ще видиш че говоря за нехайството на управляващите, а коментара ми беше провокиран от поредния ти опит за манипулация, че ако не сме били дали парите за Ф16, сега нямало да има водна криза, което е пълна глупост. За вторите Ф16 какво да обяснявам. Аз лично смятам, че е много по целесъобразно да поддържаш един вид многоцелеви боен самолет, отколкото да имаш няколко такива. Т.е да обучаваш пилоти, механици и целия наземен екип за Ф16 в случая (защото вече са били поръчани 8). Много по гъвкав си така, пилоти, механици, инфраструктура, наземен екип и тн. Та да, бях за Грипен, но не и да поддържаме и Ф16, и Грипен, или единия, или другия

преди 16 минути, communismatic написа:

Извинявай, ти сляп ли си? Виждаш ли картата? Според теб, проблема само в Плевен ли е? И ако не е само в Плевен, дали проблема не е генерален, свързан с тоталното безхаберие на управляващите и факта, че електропреносната и електроразпределителната мрежа, барабар с водоснабдителната не са пипани откакто е паднал социализма? А? Има май логика? Има водна криза навсякъде, просто тия населени места, където са с по-малка численост... образно казано "го д*хат". Просто пренасочват язовирите, да дават вода за големите градове. Общо-взето проблема с водата у нас е генерален. Причината е... както вече го писах, язовирите не са пипани откакто е паднал соца. Дори и да има през март три метра сняг, това няма да реши никакъв проблем, ако язовира умишлено се държи на 40-45% капацитет и се изпуска. Просто защото иначе може направо да се срути.

Ти ли беше идиота, дето каза, че язовира "корозирал"?

Я какъв корифей...

преди 1 минута, Gaming_Solutions написа:

В България има над 5000 населени места. Знаеш ли колко населени места трябва да имат воден режим за да казваш, че половин България е била под такъв

Извинявай, ти май пак нещо не ме разбираш. Умишлено се изпускат язовирите, няма вода просто защото работят на непълен капацитет. Ако не вярваш, просто влез в сайта на МОСВ. Към момента язовирите са пълни на 64% (58% от полезният им обем), как по-точно да има вода!? Че те кажи-речи са на половин капацитет. Ще ти дам статистика на част от големите язовири - Огоста (34%), Жребчево (20%), Пясъчник (6%), Тополница (19%), Горни Дъбник (20%)... Т.е. проблема е генерален. Т.е. тезата със сушата е нелепа. Аз наистина не разбирам, от Марс ли падаш... Колко населени места имало у нас няма никакво значение, понеже язовирите просто се пренасочват към големите населени места, а другите просто го д*хат. Писах ти го и по-рано.

Точно обратното, ако скролнеш няколко реда по-горе ще видиш че говоря за нехайството на управляващите, а коментара ми беше провокиран от поредния ти опит за манипулация, че ако не сме били дали парите за Ф16, сега нямало да има водна криза, което е пълна глупост.

Ква манипулация, че и поредна? Ти ли ще говориш за манипулация? Ти дето до момента едно вярно нещо не си написал. Няма пари за язовирите, има пари за скъпоструваща тенекия. Това е истината. Ти можеш да я отричаш, ако щеш и до утре... Тия неща са факт.

За вторите Ф16 какво да обяснявам. Аз лично смятам, че е много по целесъобразно да поддържаш един вид многоцелеви боен самолет, отколкото да имаш няколко такива. Т.е да обучаваш пилоти, механици и целия наземен екип за Ф16 в случая (защото вече са били поръчани 8). Много по гъвкав си така, пилоти, механици, инфраструктура, наземен екип и тн.

Аха, значи Кирчо е подписал набутвацията, понеже се е съобразил с екипа за Ф16. Мхм, добре... А що решава, да подари БТР-ите на Украйна? Питам вече... вероятно над 245 пъти, все нещо недовиждаш? Каква е причината? Оборудването за АЕЦ-а?

преди 16 минути, teo-glavata написа:

Ти ли беше идиота, дето каза, че язовира "корозирал"?

Бакшиш, ти да си наясно, че язовирите трябва да се поддържат? Тая вода дали не еб*ва мамата на основата на язовира (глинено-бетонната)? Я провери в интернет и тогава се изказвай неподготвен. Ти си най-умният бакшиш на планетата...

Извинявай, ти май пак нещо не ме разбираш. Умишлено се изпускат язовирите, няма вода просто защото работят на непълен капацитет. Ако не вярваш, просто влез в сайта на МОСВ. Към момента язовирите са пълни на 64% (58% от полезният им обем), как по-точно да има вода!? Че те кажи-речи са на половин капацитет. Ще ти дам статистика на част от големите язовири - Огоста (34%), Жребчево (20%), Пясъчник (6%), Тополница (19%), Горни Дъбник (20%)... Т.е. проблема е генерален. Т.е. тезата със сушата е нелепа. Аз наистина не разбирам, от Марс ли падаш... Колко населени места имало у нас няма никакво значение, понеже язовирите просто се пренасочват към големите населени места, а другите просто го д*хат. Писах ти го и по-рано.

Ква манипулация, че и поредна? Ти ли ще говориш за манипулация? Ти дето до момента едно вярно нещо не си написал. Няма пари за язовирите, има пари за скъпоструваща тенекия. Това е истината. Ти можеш да я отричаш, ако щеш и до утре... Тия неща са факт.

Аха, значи Кирчо е подписал набутвацията, понеже се е съобразил с екипа за Ф16. Мхм, добре... А що решава, да подари БТР-ите на Украйна? Питам вече... вероятно над 245 пъти, все нещо недовиждаш? Каква е причината? Оборудването за АЕЦ-а?

Извинявай, но ти каза, че миналата година половин България била под режим на водата, после каза че не било половин България, защото се пренасочвали язовири, а кои как на къде се пренасочват не става ясно, но както и да е. После, първо писа, че язовирите били на 30% пълни, след това прочете бюлетина на МОСВ и станаха 64% (всъщност са 64.74, което се закръглява на 65). В същото време обясняваш как не трябвало да даваме толкова пари за отбрана, а за да поддържаме язовири, но и че трябвало да вземем Грипен. Тези грипени безплатни ли са? Глупост след глупост. Казах ти вече, основния проблем в Плевен е в загубите по трасето, с 80-90% загуби винаги ще имаш проблем с водата. За БТР-те какво, нали вече стигнахме до консенсус, че и да не ги бяхме пратили, нямаше да гасят пожари. Или пък сега щяха да носят вода в Плевен?

преди 10 минути, Gaming_Solutions написа:

Извинявай, но ти каза, че миналата година половин България била под режим на водата, после каза че не било половин България, защото се пренасочвали язовири, а кои как на къде се пренасочват не става ясно, но както и да е.

Правилно, да. Трябваше наистина, да се съобразя с тежкото ти положение и факта, че ти е изключително сложно осмислянето. Тъй... Показах ти карта, там си личи каква част от държавата е била без течаща вода. Обясних ти и причината - неподдържането на язовирите. Обясних ти и защо само толкова населени места са без вода - пренасочват водата към по-големите такива. На всичкото отгоре даже ти и доказах с официална статистика, че масово язовирите са с кажи-речи половин капацитет. Сега е твой ред, да ми обясниш, как нямало течаща вода заради кмета от ГЕРБ и заради "Турски поток". Много искам, да разбера, как по-точно проблема е само в Плевен, а не в половин България. Сега... ако и с картата не можеш, да се справиш. То там работата е вече за Карлуково.

После, първо писа, че язовирите били на 30% пълни, след това прочете бюлетина на МОСВ и станаха 64% (всъщност са 64.74, което се закръглява на 65).

Аха, значи те не били 64%, а 65%? И що са само на подобен капацитет? Ква ли е причината? Сушата, предполагам? Т.е. за една държава в 21-ви век е нещо напълно нормално в летните дни, да нямат вода язовирите?

В същото време обясняваш как не трябвало да даваме толкова пари за отбрана, а за да поддържаме язовири, но и че трябвало да вземем Грипен. Тези грипени безплатни ли са? Глупост след глупост.

Що? Искаш да имаме самолети, ама хората да стоят жадни? Грипените не са безплатни, ама са по-евтини от Ф16-ките. Научи се тая година, да вникваш в написаното. Щото направо ми писнахте на оная работа с тоталното ви неумение, да четете с разбиране. Че и с цялата си наглост ми пише "глупост след глупост". Тоя дето до оня ден нямаше хабер, че взимаме газ и петрол от Русия, Европа даже се отървала от руската зависимост... Имаш хабер ти.

Казах ти вече, основния проблем в Плевен е в загубите по трасето, с 80-90% загуби винаги ще имаш проблем с водата.

Брато, ти малоумен ли си? Няма вода по цялата карта на България, къв Плевен и кви загуби по трасето? Даже и картата на България ти дадох, ти и с това ли не можеш, да се справиш?!

За БТР-те какво, нали вече стигнахме до консенсус, че и да не ги бяхме пратили, нямаше да гасят пожари. Или пък сега щяха да носят вода в Плевен?

До къв консенсус сме стигнали, ти нормален ли си, ве? Кога с теб сме стигали до консенсус, аз направо си правех ебавка с теб по едно време? Питам те, що Кирчо подари БТР-ите на Украйна? Дай ми отговор тая година? Толкова ли те боли от истината? Толкова болни фенове ли имали ПП-ДБ...

преди 4 минути, communismatic написа:

Правилно, да. Трябваше наистина, да се съобразя с тежкото ти положение и факта, че ти е изключително сложно осмислянето. Тъй... Показах ти карта, там си личи каква част от държавата е била без течаща вода. Обясних ти и причината - неподдържането на язовирите. Обясних ти и защо само толкова населени места са без вода - пренасочват водата към по-големите такива. На всичкото отгоре даже ти и доказах с официална статистика, че масово язовирите са с кажи-речи половин капацитет. Сега е твой ред, да ми обясниш, как нямало течаща вода заради кмета от ГЕРБ и заради "Турски поток". Много искам, да разбера, как по-точно проблема е само в Плевен, а не в половин България. Сега... ако и с картата не можеш, да се справиш. То там работата е вече за Карлуково.

Аха, значи те не били 64%, а 65%? И що са само на подобен капацитет? Ква ли е причината? Сушата, предполагам? Т.е. за една държава в 21-ви век е нещо напълно нормално в летните дни, да нямат вода язовирите?

Що? Искаш да имаме самолети, ама хората да стоят жадни? Грипените не са безплатни, ама са по-евтини от Ф16-ките. Научи се тая година, да вникваш в написаното. Щото направо ми писнахте на оная работа с тоталното ви неумение, да четете с разбиране. Че и с цялата си наглост ми пише "глупост след глупост". Тоя дето до оня ден нямаше хабер, че взимаме газ и петрол от Русия, Европа даже се отървала от руската зависимост... Имаш хабер ти.

Брато, ти малоумен ли си? Няма вода по цялата карта на България, къв Плевен и кви загуби по трасето? Даже и картата на България ти дадох, ти и с това ли не можеш, да се справиш?!

До къв консенсус сме стигнали, ти нормален ли си, ве? Кога с теб сме стигали до консенсус, аз направо си правех ебавка с теб по едно време? Питам те, що Кирчо подари БТР-ите на Украйна? Дай ми отговор тая година? Толкова ли те боли от истината? Толкова болни фенове ли имали ПП-ДБ...

Що не продавате големит язовири?

преди 2 минути, teo-glavata написа:

Що не продавате големит язовири?

язовирите постоянно се продават на бездомници

когато  стената се пропука той да носи отговорността а през останалото време  частните вецове на политиците да трупат парички

както е в демокрайциите 

Човече, язовир пълен на 65% в края на Август, не 30%, както писа първоначално не е нямаме на вода. Като си оправиш загубите по трасето няма да има режими на водата, нормално. Колкото до Грипен, хайде поинтересувай се каква е била офертата. За БТР-те, причините да ги дадем на Украйна са един път морални, но за тях няма да говоря, защото трябва да имаш морал за да разбереш, другата е икономическа, за нея пък трябва да виждаш малко по-далеч от носа си за да я разбереш

преди 4 минути, Gaming_Solutions написа:

Човече, язовир пълен на 65% в края на Август, не 30%, както писа първоначално не е нямаме на вода. Като си оправиш загубите по трасето няма да има режими на водата, нормално. Колкото до Грипен, хайде поинтересувай се каква е била офертата. За БТР-те, причините да ги дадем на Украйна са един път морални, но за тях няма да говоря, защото трябва да имаш морал за да разбереш, другата е икономическа, за нея пък трябва да виждаш малко по-далеч от носа си за да я разбереш

защо ти е вода като може да имаме чертежи на ф16

и ток не трябва а и няма да има 

с отпаднала необходимост са токът и водата 

току-що, Gaming_Solutions написа:

Човече, язовир пълен на 65% в края на Август, не 30%, както писа първоначално не е нямаме на вода.

Тъй. Очеизбождащо отново не ме разбираш, та така да задам въпроса. Имаш ли идея, как функционират язовирите и как хората във Видинско, в Русенско, в Плевенско, в Разградско, в Старозагорско и прочее си пускат вода от кранчетата? Конкретно?

преди 3 минути, Gaming_Solutions написа:

Колкото до Грипен, хайде поинтересувай се каква е била офертата.

И колко е била? По-скъпа от тия за Ф16-ките? Верно?

Цитат

SAAB then raised the stakes further on 14 December by offering 10 jets to Sofia, instead of the initial offer of eight, for the same 750 million euros price.

преди 12 минути, Gaming_Solutions написа:

За БТР-те, причините да ги дадем на Украйна са един път морални, но за тях няма да говоря, защото трябва да имаш морал за да разбереш, другата е икономическа, за нея пък трябва да виждаш малко по-далеч от носа си за да я разбереш

Къв морал, кви пет лева? Малко ли помощ им дадохме на тия боклуци? Тия машини са собственост на българската държава, българските управляващи трябва да бъдат набити на колове, че подаряват БТР-ите на чужда държава.

преди 5 минути, communismatic написа:

Тъй. Очеизбождащо отново не ме разбираш, та така да задам въпроса. Имаш ли идея, как функционират язовирите и как хората във Видинско, в Русенско, в Плевенско, в Разградско, в Старозагорско и прочее си пускат вода от кранчетата? Конкретно?

И колко е била? По-скъпа от тия за Ф16-ките? Верно?

Къв морал, кви пет лева? Малко ли помощ им дадохме на тия боклуци? Тия машини са собственост на българската държава, българските управляващи трябва да бъдат набити на колове, че подаряват БТР-ите на чужда държава.

Абе ти....айде нрказвам къф шушляк си, плащаш ли си за водата и дригите там неща?

преди 31 минути, Gaming_Solutions написа:

Язовира е пълен, толкова, колкото кажат г- Пеевски и Бате!

Останото сс глупости.

Няма да стане, кратуно червена!

ИмШ право да се гърчиш

Бях го постнал по-рано, но... Историка Сашо Сивилов се е ровичкал из сайта на Пентагона относно сделката за въпросните самолети. 

Накратко. Когато ние поръчваме първите Ф16-ки (2019 г.), Словакия също поръчва Ф16-ки една година по-рано (2018 г.). Те закупуват 14 Ф16-ки на стойност 2,91 милиарда долара. Част от тях вече били доставени. В цената са включени и 130 бомби въздух-въздух и 600 други бомби.

Миналата година Турция купи 40 нови Ф16-ки за 23 милиарда долара, очакват ги, да бъдат доставени през 2025 г. Т.е. поръчват сега, доставят ги след една година. Ние подписахме договора за PDF16 през 2019 г., а ще ни ги доставят... някога. Освен, че ще вземат 40 нови самолети, в цената била включена и модернизация на вече закупени самолети Ф16, които са вече в Турция, както и обучение на самите пилоти на американските самолети. Не спираме до тук, обаче... в цената влизали и закупуването на над 870 бомби и на над 1500 ракети въздух-въздух и антирадарни.

Гърците сключват договор за 40 бройки Ф35 тази година на стойност 8,6 милиарда долара.

Т.е. средната цена на един самолет идва около 200 милиона долара.

България поръчва 8 самолета Ф16 през 2019-та и после още 8 през 2022-ра. И двете сделки са на една и съща стойност, което не кореспондира с написаното в нашите медии. Стойността е по 1,67 милиарда долара за всяка една от сделките или 3,34 милиарда за 16 самолета Ф16-ки. Поръчали сме си и 40 ракети, както и 24 тренировъчни и 58 бомби. За 8 самолета... Интересно какво ще правят с такова количество ракети... Падат се по 5 ракети на самолет.

Вторият пакет е с 39 ракети и 58 бомби. В общи линии 79 ракети (два пъти по-малко от словашките поръчани) и 116 бомби (660 бомби при словашката сделка). Цената е 215 милиона долара, а при Словакия е 209 милиона долара. Ние сме взели Ф16 на цената на която Гърция са взели Ф35.

Това е положението. С такива управляващи... няма как да очакваме нещо по-различно. 

Време е да разбием нашия ф16 

Я поляците как го направиха ! Цял свят се кефи.

Хващам се на бас че от 3-4 демо полет е готов 

преди 15 часа, communismatic написа:

Тъй. Очеизбождащо отново не ме разбираш...

Съжалявам, не мога да те разбера, не мога и да чета мисли. Язовирите на 30% ли са пълни последно или на 65%? В Плевен нямат вода, защото язовирите са им ръждясали и са ги изпуснали нарочно или са захранили с тях големите градове (явно Плевен е малък град) 😃? Това са все твои твърдения, кое е вярното за да знам за какво говорим?

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.