Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести срещу нови карикатури на пророка Мохамед

Featured Replies

Племенника ми дойде и ме попита - чичо, тези защо се бият заради тези картинки? Шах и мат.

• Отговори 74
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Племенника ми дойде и ме попита - чичо, тези защо се бият заради тези картинки? Шах и мат.

Добре че са децата - да ни връщат от време на време на земята..... :P

Сталик,четейки мненията ти,все се сещам за един лаф навремето "Физиологично незадоволена биологична единица отказва да интерпретира фолклорни елементи",или с други думи "Гладна мечка хоро не играе" . Всичките ти мнения изобилстват с най-различни сложни и енциклопедични думички,които завърташ и усукваш,и понякога изместваш спора на една съвсем друга плоскост... Аз не претендирам,че съм "представителна извадка" , и по-добре за мен,защото като гледам какво правят тези "извадки" и как мислят...А всъщност,болшинството от българите са нерелигиозни.Това,че ходят от време на време на църква,не бива да те заблуждава.Правят го от някаква смесица от лицемерие,страх,надежда,и показност. Истински вярващите в България са нищожен процент...

За нечия неспособност да разбере какво казвам аз не мога да отговарям, сиреч проблема не е в мен. Още повече че не виждам неясното в иначе така простичко структурирания ми пост. Ако някоя думичка ти е неясна и не можеш да я намериш - питай. Ние за това сме тук...

След като не претендираш да си представителна извадка, значи постигаме съгласие по въпроса, че в крайна сметка сравнението не бе показателно за нищо.

Колкото до болшинството българи - това твърдение си е твое. На какво се базира само ти си знаеш. Аз не се наемам да го приемам като факт. В крайна сметка степента на религиозност обаче не е от значение. Достатъчно е наличието на такава, а това вече е предпоставка за културно различие, респективно предразсъдъци. Факт? Факт!

Хе, ти едва сега ли го забеляза това! Вика му се на това "Много плява малко жито". Познавам един завършил философия. Може също така цяяяяла вечер да ти говори и да не каже нищо.

Това че ти си неспособен да разбереш какво казва човека по кой точно начин следва да покаже, че не е казал нищо, уви, остава неясно. Все едно на баба ми от село да й обясняваш за синтеза на белтъци. Според теб за нея ще ли си казал нещо? Не мисля.

Добре де,обяснете ми защо само те реват?Нима неможете да намерите карикатура на Иисус?Те за всяко нещо палят посолства.Та като стана въпрос за дипломация паленето е много далеч от такава.Да сте виждали в нормална държава да палят посолства за карикатура?Бе не на мене тия.

Абе аз съм виждал в "нормална държава" (Русия) пенсионерки да размахват икони и да замерват с яйца активисти подкрепящи абортите и гей активисти, ама то това не било, не се случило, не сме го видели... (...щото не ни изнася...)

Не знам според мен мюсюлманите много се вманиачават в религията си angry.gif

Пресен пример

Известен магазин на Apple в Ню Йорк е предизвикал недоволството на част от мюсюлманския свят, съобщиха от kaldata.com.

Футуристичният магазин, който се намира на 5-то авеню в центъра на Манхатън, има на входа си стъклен куб, висок три етажа. Именно тази конструкция и някои други подробности са поводът за недоволство.

Apple Store наподобявал гранитния куб на Кааба - свещено място за мюсюлманите в Голямата джамия на Мека. Ислямският сайт, който институтът MEMRI не разкрива, нарича магазина "Apple Mecca" и твърди, че в него има бар за продажба на алкохолни напитки, което е оскърбление за мюсюлманите.

Използва се и фактът, че магазинът е отворен 24 часа в денонощието, по подобие на Кааба.

Аз просто недоумявам какво може да ги бърка че нещо прлича на гранитния куб на Кааба...

Ако почнат да се взират 90% от магазините има стъклена витрина и е са наподобяващи квадрат ...

И ся кво праим сабаряме всичко стъклено и квадратно :speak:

Наистина е така! Аз пък имам познат, който беше дълги години в Израел.

Та, с него доста си поговорихме за живота там и ми сподели, че ПАЛЕСТИНЦИТЕ (мюсюлманите) били страшна пасмина, да, точно така ги нарече-пасмина, докато ИЗРАЕЛЦИТЕ били много интелигентни, възпитани и трудолюбиви хора!

Аха! Ето го доказателството! laugh.gif Разбрахте ли сега къде била истината!?... :P

Ама, ние сме си виновни, че им обръщаме внимание, те нали са рядко ограничени хора и най-малкото внимание към тях го използват за да изпъкнат с фанатизма и простотията си!

А не е ли фанатизма само огледален образ на същия онзи рационален подход към чуждата вяра и култура, който се опитва зад лицемерни маски на "световен жандарм" да прокарва културен колониализъм, икономически империализъм и политико-идеологическа конюнктура? За мен това е уродливия отговор на неототалитаризма.

Добре, че световният жандарм - Америка ги следи изкъсо, иначе щеше да стане страшно за света!

Въздържам се от коментар. Някои неща са красиви просто сами по себе си...

Някой, който е чел корана, може да потвърди думите ми, че исляма е една религия,която е изтъкана от насилие!

А ти Библията чел/а ли си я? А Корана? Предвид че говорим за две от авраамическите религии на какво основание въобще търсим разлика?

На Мюсюлманина му дай да убива мирни хорица(християни най-вече), за него те са неверници и врагове на аллаха, заслужаващи само едно - СМЪРТ! :P

А можеш ли да подплътиш тези си твърдения с известна доза факти от споменатото религиозно четиво? Иначе са голословни клевети без покритие...

Stalik само не ми стана ясно за какъв ... защитаваш фанатиците. Много ги защитаваш тези ислямисти. Защо ли? Не ти ли стана ясно, че вече не остана никой, който дори и с една частица от здравия си мозък да ги подкрепя. Призовавам модераторите да затворят темата, че си много изнервящ, честно.

Айде със здраве и не се обиждай, мое мнение (като гледам не само). А ти каквото и да кажеш все едно че не съм чул понеже то твоето вече не за търпене. Имам смътни спомени че и друг път си бил сам срещу всички в опита си да защитиш ИЗМЕТТА на света.

:PStalik

Пожелавам на всички да излязат от "Матрицата-Религия"

и да разберат,че хората ПО СВЕТА, искат само едно - ДА СА ЩАСТЛИВИ.

...а това да искаш СМЪРТ на различно вярващите от теб,не те прави

по-малко ФАНАТИК angry.gif

Stalik само не ми стана ясно за какъв ... защитаваш фанатиците. Много ги защитаваш тези ислямисти. Защо ли? Не ти ли стана ясно, че вече не остана никой, който дори и с една частица от здравия си мозък да ги подкрепя. Призовавам модераторите да затворят темата, че си много изнервящ, честно.

Какви са критериите за това дали „защитавам” един или друг не е ясно (освен на теб може би), но и не мисля че това определение е съвсем уместно тук. Тук не става дума за защитаване или вземане на страна. Принципно свойствено за децата е да разглеждат толкова рационално чуждата позиия - да я делят на "наши" и "ваши". Всъщност се опитвам да направя една обективна оценка, като използвам този показателен случай. Както вече казах - тук доста ясно проличава доколко фанатизма е самоинициативен и доколко всъщност има дим без огън. Отговорът е че няма...

Колкото до това подкрепя ли някой фанатиците (все така не става ясно кои са тези фанатици и къде в новината присъстват...) или не - не мисля че това има значение за моята позиция. Защо трябва аз да се интересувам колко души и дали въобще някой ги подкрепя? Нима аз не мога да имам свое мнение? Това би било конформизъм, нали така? А определено не благодарение на него обществото е претърпявало развитие през последните векове.

В заключение - ако ти персонално се изнервяш от позицията ми в тази тема, то това е изцяло твой частен проблем и не виждам основания да се лишават останалите потребители на форума от възможността да изкажат мнение само в угода на твоето удобство. Далеч по-целесъобразно би било просто да не четеш темата.

Какво стана ясно дотук?

Факт №1: Направени са нови карикатури, въпреки че вече стана ясно какво е отношението към подобни волни изяви.

Факт №2: Карикатурите не са плод на художествено-хумористичния творчески порив, а продукт на злоумишлен конкурс.

Факт №3: Конкурса е организиран от ултрадясна партия като явна провокация.

Факт №4: (В следствие на горното) има нови "изблици на насилие сред ирански младежи".

Голяма част от участниците в настоящата тема игнорираха факти 1-3 и частта в скобите на 4, като тенденциозно изопачиха събитието. Настоящето е факт №5! laugh.gif Колко е простичко... Ето господа (и дами) как действа ислямофобията. Тя не е просто страх, нито просто омраза. Тези неща може въобще да не присъстват в това понятие. Тя може да е просто едно тенденциозно предубедено отношение. Предразсъдък, който като всеки друг предразсъдък игнорира фактите или си съчинява такива. Това може да го пишете като факт №6 или генерално заключение. Вие си преценете.

Това да дразниш някого, знаейки каква ще е реакията му, как го наричаш??

Имаме следната ситуация, един беден, отчаян и дори озлобен от нищетата и от неразбирането на останалите човек, който го е страх от змии и един друг човек, силен, богат, който научава, че този отчаяния и озлобения го е страх от змии. Отива при него с една чанта и какво мислите прави - вади змия от чаната, за да види реакцията. Реакцията е светкавична, ужасен, беднякът скача и започва да удря с тоягата по змията като нанася и удари по чантата и богатия. Богатият вместо да престане, на другия ден идва пак с чанта, вади змия и така, опитва се да накара бедния, озлобен човечец да свекне със змиите, вика му - абе пипни, не хапе, аз виж как я галя - и онзи разбира се пак скача и почва да удря с тоягата.

Сега разбирате ли защо по този въпрос винаги ще има две гледни точки? Защото има и хора, които могат да погледнат и от страната на бедния, озлобен човек и да го разберат, въпреки всичките злини, които е извършил, защото богатият е вършил също много злини, не можем да си затваряме очите за злините на единия и да виждаме само злините на другия. Монетата има две страни. Докато има крайни изказвания против хората в онези страни, ще има и крайни защитници. Според мен трябва да се срещнем някъде по средата.

П.П. А темата ще бъде затворена, ако много от участниците загубят контрол над себе си, ако един-двама изуснат юздите, мненията им ще бъдат изтрити, защото целта не е да се караме, а да се опитаме да погледнем през очите на опонента си.

:PStalik

Пожелавам на всички да излязат от "Матрицата-Религия"

и да разберат,че хората ПО СВЕТА, искат само едно - ДА СА ЩАСТЛИВИ.

:P Много ми хареса това.

Винаги съм твърдял, че религиите са създадени с цел - разделяй и владей. Ей го на простия пример, как са разделени хората във форума и ще си извадят очите. А най се чудя, как успяват да втълпят на хората да вярват в нещо, което никога няма да видят?

Споря с някого за нещо реално и му казвам - така е бе, слушай какво ти пея, а той ми отговаря - не вярвам. В следващия момент обаче, този човек силно вярва в това, че съществуват разните му богове. Е а обяснете ми това как става. Реалните неща се отричат, а нереалните се приемат. Сигурно аз съм нещо нередовен. 13.gif

Винаги съм твърдял, че религиите са създадени с цел - разделяй и владей. Ей го на простия пример, как са разделени хората във форума и ще си извадят очите. А най се чудя, как успяват да втълпят на хората да вярват в нещо, което никога няма да видят?

Споря с някого за нещо реално и му казвам - така е бе, слушай какво ти пея, а той ми отговаря - не вярвам. В следващия момент обаче, този човек силно вярва в това, че съществуват разните му богове. Е а обяснете ми това как става. Реалните неща се отричат, а нереалните се приемат. Сигурно аз съм нещо нередовен. 13.gif

Напротив,много си си редовен! Хората,които се палят по религиите,и се избиват заради тях,са нередовните...

Айде със здраве и не се обиждай, мое мнение (като гледам не само). А ти каквото и да кажеш все едно че не съм чул понеже то твоето вече не за търпене. Имам смътни спомени че и друг път си бил сам срещу всички в опита си да защитиш ИЗМЕТТА на света.

Спокойно драги,не е сам Сталик с това си мнение,а твоето и на подобните ти са изнервящи.И думи като измет запази за някои други. Защото ако ми го каже някой това в лицето незнам какво ще му се случи.Затова спазвай добрия тон,както го спазва и Сталик!!!

Аз пък се натъкнах на интересно мнение написано на друго място,автора е @yourkiller:

кубът е толкова универсална форма, че мюсюлманите трябва да са адски егоцентрични за да се обиждат... като не ги кефи магазина да не ходят... неспазването на нормалните човешки права особено на жените съм сигурен, че обижда много християни, но те продължават да си го правят в много от мюсюлманските държави в близкия изток... аз лично бих има казал да си гледат работата... адски нахално ми се струва подобно изказване... освен това ми звучи като първи стъпки към 1984та...

Драгозов,доста пъти сме коментирали колко голямо е непознаването на съответния проблем,религия,култура.Затова подобни изказвания като това което цитираш са нищо повече освен популистки и доста тъжни като факт. Проблема е на съответните им постващи,но с това те пренасят проблема и върху други. Затова нека не ползваме такива за да потвърдим своята теза :questions:cool.gif

Добре, че световният жандарм - Америка ги следи изкъсо, иначе щеше да стане страшно за света!

Извинявам се, но тук ще си позволя да се изсмея гръмогласно. Наивността ти е просто трогателна.

Колкото до темата, тя е просто безсмислена и редно да бъде затворена.

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

Е да де ама неможе човек да се сърди за всяко нещо нали?Поне не възрастен и нормален човек?То вече тия протести са ежедневие и се протестира даже и папата като кихне.Вместо да има разбирателство между религиите враждите се задълбочават непрекъснато.Знаеш,тия работи не водят до нищо добро.Лошото е че определени лидери на държави интерпретират грешно исляма и го предават на хората които го попиват веднага.Иначе и тия и ония са хора.И при едните има престъпници,и при другите.Имат домове,деца,грижи....все едни и същи неща.Не бива вината да се търси обаче винаги в другия.

Извинявам се, но тук ще си позволя да се изсмея гръмогласно. Наивността ти е просто трогателна.

Колкото до темата, тя е просто безсмислена и редно да бъде затворена.

Гарване ти каза на глас нещо което аз не посмях по обясними причини да си позволя :nono: А за темата незнам,май вече се изчерпа. Защото единствения пишещ смислено е Сталик,борещ се с предразсъдъците на доста хора !

Е да де ама неможе човек да се сърди за всяко нещо нали?Поне не възрастен и нормален човек?То вече тия протести са ежедневие и се протестира даже и папата като кихне.Вместо да има разбирателство между религиите враждите се задълбочават непрекъснато.Знаеш,тия работи не водят до нищо добро.Лошото е че определени лидери на държави интерпретират грешно исляма и го предават на хората които го попиват веднага.Иначе и тия и ония са хора.И при едните има престъпници,и при другите.Имат домове,деца,грижи....все едни и същи неща.Не бива вината да се търси обаче винаги в другия.

Да така е,но при условие че не знаеш какво значи за тях тези поредици от провокации,от водещата се политика към този регион от страна на САЩ и други велики сили,нямаш право да ги обвиняваш. те са в безисходица,те са докарани дотам,и им остава само протеста,защото реално немогат да направят нищо.А запада в лицето на тези десни ултракрайни се подиграва с нещо свято за тях. А дали да палят или не това вече е вика на тълпата.Когато тя е озверена като в Унгария,тя пали,чупи,разрушава. А нима унгарците са "измет" както нарече мюсюлманите един тука? Затова ме е яд,че има разни провокатори тука, правщи се на специалисти,а само си избиват комплексите или някаква атавистична омраза към исляма като цяло.И при всяка подобна случка веднага вдигат вой до небесата и почват да плюят,е не съм съгласен с това.

Гарване ти каза на глас нещо което аз не посмях по обясними причини да си позволя :nono: А за темата незнам,май вече се изчерпа. Защото единствения пишещ смислено е Сталик,борещ се с предразсъдъците на доста хора !

Ами всъщност аз не съм съгласен с него в случая. Аз също мисля, че толерантността към такива религии е преминала приемливите граници.

В случая съм съгласен с dragozow и последното му мнение по темата - всичко се подклажда. Подклажда е се омраза между религиите, от която никой обикновен човек не печели, а печелят онези горе, които дърпат конците. А тази тема не помага (да не кажа, че вреди).

Редактирано от Night_Raven (преглед на промените)

За мен подобни теми са прозорец към разбиране и обсъждане.Но ако има желание за това,когато то липсва нищо повече неможе да се направи.За съжаление тука пак стигаме до задъненан улица

Предлагам темата да остане,поне няма практика да се затварят "изчерпани" теми.Затварят се теми които нарушават с нещо правилата ама не е задължително,може да се разчистят евентуалните нарушения и да се накажат потребителите.Ако тръгнем да затваряме всички изчерпани теми трябва да затворим 90% от форума.Като една тема не е актуална тя "потъва" надолу от само себе си.

Иначе по темата ще кажа че сега няма провокация от САЩ.Карикатурите не ги е рисувал Буш,нито някой друг тексасец нали?Много е лесно да обвиниш друг за проблемите само в твоя двор.Тълпите които са линчували хора и са ги бесили по площадите са минало.В днешно време се говори за права на човека и даже по-хуманно отношение към животните.Конкретно за атомната програма,сигурен съм че ако са умерени в действията си ще ги защитят повече хора.Неможе всеки ден ден да сееш заплахи срещу кой ли не и да ти гласуват доверие.Погледнете една Турция която също е мюсюлманска държава че има доста актуални оръжия и то дадени не от кой да е,а от вечния враг САЩ.Просто неможе да очакваш доверие ако не си създал такова.

"Но покажи ми какво ново е донесъл Мохамед и ще откриеш само зли и нехуманни неща, като това, че е наредил с меч да се разпространява вярата, която е проповядвал"

Мануил II Палеолог

Mell с тия цитати и факти само показваш още повече че си пристрастена :ph34r:

Аз ще цитирам няколко само -2001 САЩ със своя сбирщина подмазвачи напада страна и избива хиляди цивилни,деца,жени,старци да не говоря за мъжете.

После пак със сбирщина свои копои,напада следваща суверенна държава Ирак,под предтекст че има ОМП -Избива милиони директно и косвено,пак цивилни главно деца,жени ,старци,мъже. И досега страната е в разруха и хаос,заради тях. Заради уж б;лагородната им кауза.

Има и още и още,нима трябва да ги изкарвам по дати бройка,жестокост!!

Както каза Гарвана,Мелл ставаш леко смешна ,не се сърди :wub:

Добре наблягаш на шофьорите,съгласен съм. Аз да ти цитирам ли колко убити иракчани има от нашите войници там,пак жени,деца и невинни.Нима те не са заслужава;ли живот!!! Това навярно не го знаеш,защото не си близка до тези среди,и не се публикува по медиите,не се раздухва. какво са били виновни тези иракчани че да бъдат убити!!

Стига вече с истерии,помисли малко! А иначе браво,потрудила си се да събереш доста материал,а казват че гнева бил само деструктивен хахаха :)

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

MELL, според мен малко едностранчиво виждаш нещата... Доколкото четох, никой тук нито симпатизира, нито защитава "ислямистите", което е различен термин от "мюсюлманите", както ще ти кажат и Stalik и infinity_1305... Хубава черга си направила, но тя описва безчинствата само на ФАНАТИЦИ-те, а не на всеки един човек, изповядващ исляма... Според мен в миналото, че дори и в настоящето, подобни безчинства са се вършели и се вършат от "цивилизованите" и "развити" страни (например затворите за мъчения в чужди страни, за които ЦРУ неохотно призна с половин уста)... А колкото до:

ВИЕ, които защитавате толкова много ислямистите, ако ОБЕЗГЛАВЕНИТЕ БЯХА ВАШИ БАЩИ ИЛИ РОДНИНИ, ПАК ТОЛКОВА ТОЛЕРАНТНИ ЛИ ЩЯХТЕ ДА БЪДЕТЕ КЪМ УБИЙЦИТЕ НА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ?

, всеки знае отговора на този въпрос за себе си (нищо, че според теб е риторичен) и именно подобно отношение е довело до израело-палистинския конфликт, който взима жертви ежедневно (почти всички тези жертви са мюсюлмани и евреи, а не християни).

Успокой топката и имай предвид презумпцията за самозащита - да не се отвръща с по-голяма агресия, отколкото е проявена...

Е, аз съм пристрастна, но и ти също показваш едно леко смешно пристрастие, така че ставаме двама! С честите си опити да ме провокираш ти също си ми лееекичко смешен, без да се обиждаш! :grimace:

Офтопик!

:) Успя да ме разсмееш честно ;):hush:cool.gif

Със здраве !

Край на оффа !

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.