Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Протести срещу нови карикатури на пророка Мохамед

Featured Replies

Е, аз съм пристрастна, но и ти също показваш едно леко смешно пристрастие, така че ставаме двама! С честите си опити да ме провокираш ти също си ми лееекичко смешен, без да се обиждаш! :)

:grimace:

Според мен (ако може, без да се обиждате :baby: ) и двамата с Morfey_A сте леко "залитнали" ;) в това отношение, макар и в различни посоки :hush: ... "Никоя война не е свещена" и "Всяка монета си има две страни" според мен са много верни сентенции (не само в прекия им смисъл cool.gif ).

:hush:

• Отговори 74
  • Прегледи 7,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

MELL, според мен малко едностранчиво виждаш нещата... Доколкото четох, никой тук нито симпатизира, нито защитава "ислямистите", което е различен термин от "мюсюлманите", както ще ти кажат и Stalik и infinity_1305... Хубава черга си направила, но тя описва безчинствата само на ФАНАТИЦИ-те, а не на всеки един човек, изповядващ исляма... Според мен в миналото, че дори и в настоящето, подобни безчинства са се вършели и се вършат от "цивилизованите" и "развити" страни (например затворите за мъчения в чужди страни, за които ЦРУ неохотно призна с половин уста)... А колкото до:

, всеки знае отговора на този въпрос за себе си (нищо, че според теб е риторичен) и именно подобно отношение е довело до израело-палистинския конфликт, който взима жертви ежедневно (почти всички тези жертви са мюсюлмани и евреи, а не християни).

Успокой топката и имай предвид презумпцията за самозащита - да не се отвръща с по-голяма агресия, отколкото е проявена...

Оки, успокоявам топката и дори ще я прибера в гардероба! :hush::)

Споменавала съм в някои от постовете ми, че не одобрявам подобни варварски прояви и на християни, като испанската инквизиция и кръстоносните походи, например!

Много погрешно се интерпретират моите постове, с тези факти аз просто искам да представя истината такава, каквато е, и целта ми не е да влизам в конфликти с когото и да било, колкото и някои да се опитват да ме въвличат в ненужни спорове, а защо се гледат моите постове само, и по-точно, части от тях, а не се обръща внимание на мои изказвания, в които, както казах, осъждам подобни прояви и от християни?! :grimace:

Ще се опитам да сляза едно стъпало надолу в позицията си, опитвам се да разбера другия и да уточня собствената си позиция. Аз не защитавам терористи /масовите безредици не са тероризъм/, не защитавам идеите да се убива в името на аллах, не защитавам хладнокръвни убийци. Защитавам хората, които не спадат към нито едно от изброените по-горе понятия, но покрай сънародниците си, тълкуващи грешно божиите закони, попадат под стрелите на злостни обиди. Това, което ме кара да защитавам тези хора е чувството, че ако всички застанат на вашата позиция, просто в един момент западният развит свят ще реши да затрие обичаи, религия - всичко, което те представялват, даже ще е готов да стигне до изличаване на изметта от лицето на земята. Ще останат само тези, които ще са готови да ни играят по свирката.

Това е станало с червенокожите в Америка примерно, те не са искали да оставят традициите и земите си, но ние от позицията на силата сме избивали хора, докато не са станали като нас. Защо трябва всички да са като нас? Да, вярно, че е имало враждебни индиански племена, които са убивали, без повод, само защото мразят белите /а защо са ги мразели?/, но повечето са били принудени да се защитават. Тогава много малко бели са били на страната на индианците и са си отворили очите за истинската причина за войната, сега е същото, но на малко по-високо равнище. Тогава са били са избити хиляди хора. Струва ми се, че се отива в същата посока, е, сега белите са още по-силни, така че може просто да стане по-бързо. Не виждате ли приликата? Сега отново имаме разлика в обичаи, начин на живот и т.н. защо всичко трябва да се уеднаквява. Ние носим вината за това желание за уеднаквяване на толкова различни нации. За това ни желание да контролираме всичко. Просто отделете терористите от протестиращите, фанатиците от вярващите.

Вярно е, че тяхната реакция е неразбираема за нас, които сме далеч от тяхната вяра, но не трябва да бъркаме силната вяра с фанатизма, не трябва да се бърка причината със следствието. Най-важното за мен е, че и двете страни имат огромна вина. Ние се гаврим с по-слабите и неуки, но силно вярващи хора, искаме да се порменят, да започнат да мислят като нас, те ни отвърщат с агресия. И двете страни проявяват агресия. Западният свят не иска да има свят различен от неговия, защото го счита за несъвършен, те пък считат нашите порядки за несъвършени. Но тук говорим за различна религия, за различна нация и това да наричаме всички хора от техния свят терористи, просто е унизително за нас самите. Те да ни поставят под общ знаменател не е толкова обидно, защото те са по-назад в някои отношения и за тях би могло да бъде оправдано, но за нас - умните и развитите, е просто ужасно да гледаме на цял един различен свят, като на свят пълен с терористи. Ето тук е разликата в позициите ни. А това, че те биват и подстрекавани, е отделен въпрос. Нашата провокация също е подстрекавана, ние също биваме подстрекавани от Бушовци и др. подобни. Но пак казвам за нас е по-обидно да се поддаваме, ние би трябвало да сме на по-високо ниво в развитието си. Защото едно е сблъсъкът на терористи и потърпевши, друго е сблъсъкът на две култули, на две религии, на два свята. По-развитият ще погълне по-изостаналия. Винаги съм била против такъв вид асимилации. А изостаналият винаги се съпротивлява по-отчаяно. Всичките постъпки на обикновените хора в арабския свят са свързани с отчаянието от тази асимилация, надвиснала над тях. А тероризмът е изродът, роден от тази ситуация. Надявам се, че ме разбрахте.

Моля за аргументирани размисли. А не стрели подхвърляни във въздуха само с цел обида на противника :grimace:

Оки, успокоявам топката и дори ще я прибера в гардероба! :P;)

Споменавала съм в някои от постовете ми, че не одобрявам подобни варварски прояви и на християни, като испанската инквизиция и кръстоносните походи, например!

Много погрешно се интерпретират моите постове, с тези факти аз просто искам да представя истината такава, каквато е, и целта ми не е да влизам в конфликти с когото и да било, колкото и някои да се опитват да ме въвличат в ненужни спорове, а защо се гледат моите постове само, и по-точно, части от тях, а не се обръща внимание на мои изказвания, в които, както казах, осъждам подобни прояви и от християни?! :hush:

Аз анализирах само този твой пост, защото ми се "навря в очите", така да се каже ;) !

Просто в него твоята лична позиция беше изложена в четири-пет реда, а останалото бяха цитати... Ако искаш хората да си изградят вярно и пълно впечатление за твоята позиция, трябва да я изразяваш коректно, а не "в някои постове"... Подразни ме именно факта, че това не е цялата истина, че ти цитираш само едната страна и излагаш хипотетични ситуации, които със същата вероятност (и сила) биха могли да са реалност и за другата страна.

А колкото до фрагментността на анализа ми, смятам, че покрих твоите думи в поста и съответно ако искаш мога дума по дума да ги анализирам ;) ...

Бе аз тия безкрайните цитати не ги чета особено на религиозна тематика защото всичко се тълкува по няколко начина и няма оправия.

Наистина е така! Аз пък имам познат, който беше дълги години в Израел.

Та, с него доста си поговорихме за живота там и ми сподели, че ПАЛЕСТИНЦИТЕ (мюсюлманите) били страшна пасмина, да, точно така ги нарече-пасмина, докато ИЗРАЕЛЦИТЕ били много интелигентни, възпитани и трудолюбиви хора! Ама, ние сме си виновни, че им обръщаме внимание, те нали са рядко ограничени хора и най-малкото внимание към тях го използват за да изпъкнат с фанатизма и простотията си!Добре, че световният жандарм - Америка ги следи изкъсо, иначе щеше да стане страшно за света!

Можеш ли да си представиш, ако тези фанатици и болни мозъци притежаваха атомна бомба, какво щеше да стане?! Светът отдавна щеше да е само прах и пепел!Някой, който е чел корана, може да потвърди думите ми, че исляма е една религия,която е изтъкана от насилие! На Мюсюлманина му дай да убива мирни хорица(християни най-вече), за него те са неверници и врагове на аллаха, заслужаващи само едно - СМЪРТ! :baby:

Как да не отдадеш залужени аплодисменти на туй леяно слово.Да признавам си че съм ограничен.И наистина това е така.Разбира се моята ограниченост се изразява в факта че не разбирам необходимостта да се бълват хули,клевети и тем подобни с които изобилства горния цитат,цел на който е всяване на религиозна омраза и нетърпимост.Не виждам и необходимост от това да се развивам в тази посока.Разбира се като ограничен човек ще си послужа само с факти.

На Мюсюлманина му дай да убива мирни хорица(християни най-вече), за него те са неверници и врагове на аллаха, заслужаващи само едно - СМЪРТ! :shock11:

Странно.Нищо подобно не се забелязва в поста на мюсулманина.Напротив вижда се ясно изразената позиция в защита религиозните права на християните.Доказателството е тук

Ако пожелаеш ще ти дам още линкове към най-малко 20 поста,включително и в други форуми,в които ясно съм изразил позицията за свобода на вероизповеданието и нееднократно съм защитавал християните и християнството от нападки.Значи в темата "Анатемата на Мадона" окачествяваш действията на Мадона като обида към Господ и християните намираш за нередна гаврата със символите на религията.Когато обаче се касае до другите ти далеч не възразяваш против конкурс за охулване на друга религия.Напротив ти се включваш много активно в тази дейност.Е за разлика от теб аз и за в бъдеще смятам да защитавам колкото и когато мога правото на свобода на вероизповедание,без значение на религиозната принадлежност на човека.За мен това е безпрекословно право.

На това ме е научил Свещеният Куран.Книга която съм чел многократно за разлика от теб

...а това да искаш СМЪРТ на различно вярващите от теб,не те прави

по-малко ФАНАТИК angry.gif

... от дълги години следвам,така наречения среден път(ИСТИНАТА).

Похвално е да търсиш истината.В тази връзка мога да отбележа че Смърт на различно вярващите от мен никога не съм искал.Това са думи които не са мои,нито пък на друг мюсулманин,а на потребителката MELL.Доказателствата съм ги превел по-горе.При нужда мога и да добавя още.Като търсещ истината човек не би трябвало да разглеждаш нейните думи като мнение на мюсулманин.

Интересно, някои хора тук обвиняват във фанатизъм и защитават мюсюлманите...Е, добре, Георги Лазов и Ивайло Кепов не бяха ФАНАТИЦИ, а обикновени шофьори! Защо главите им бяха отрязани от същите тези мюсюлмани, към които някои хора от форума проявяват завидна слабост?! ВИЕ, които защитавате толкова много ислямистите, ако ОБЕЗГЛАВЕНИТЕ БЯХА ВАШИ БАЩИ ИЛИ РОДНИНИ, ПАК ТОЛКОВА ТОЛЕРАНТНИ ЛИ ЩЯХТЕ ДА БЪДЕТЕ КЪМ УБИЙЦИТЕ НА НАШИТЕ СЪНАРОДНИЦИ?

На 8 юли 2004 година катарската телевизия “Ал Джазира” излъчва запис в който е представено, че групировката “Единобожие и Джихад” е отвлякла двама български граждани в Ирак. Поставен е ултиматум пред Американското военно командване, че ако до 24 часа не бъдат освободени всички иракски затворници, българските граждани ще бъдат обезглавени.

На 13 юли 2004 година късно вечерта иракската групировка, под командването на Абу Мусаб ал Заркауи съобщава, че е екзекутирала единия български заложник и заплашва, че в рамките на 24 часа ще убие и втория български гражданин. Похитителите променят исканията си, като заявяват, че искат да бъдат освободени всички иракски жени от затворите. Запис с убийството е предаден на катарския телевизионен канал “Ал Джазира”. Телевизията не го излъчва. Убитият българин е разпознат като Георги Лазов.

На 15 юли 2004 година телевизия CNN съобщава, че недалеч от Мосул край река Тигър е открито обезглавено тяло.

Българската страна предявява искане да бъдат направени ДНК-анализи и изпраща пръстови отпечатъци на иракските власти, с цел улесняване установяването на самоличността на убития.

На 22 юли 2004 година Министерство на външните работи на България съобщава, че пръстовите отпечатъци на откритото на 15 юли тяло край река Тигър в Ирак съвпадат с тези на отвлечения в Мосул български шофьор Георги Лазов.

На 29 юли 2004 година с военнотранспортен самолет е върнато в България тялото на Георги Лазов и е транспортирано до Съдебна медицина за аутопсия.

На 17 юли става ясно, че и вторият български заложник Ивайло Кепов е екзекутиран. Крайният срок на поставения за него ултиматум изтича в 23 часа на 14 юли.

На 22 юли 2004 година във водите на река Тигър на 250 км. северно от Багдад е намерено обезглавено тяло. Главата е открита в червен найлонов плик до тялото. За да бъде направена аутопсия, тялото е транспортирано до град Тикрит. Багдадските лекари потвърждават, че тялото е на българина.

На 11 август 2004 година е направена ДНК експертиза от американски специалисти в щата Делауер. Експертизата потвърждава, че намереното тяло принадлежи на Ивайло Кепов.

На 14 август 2004 година са транспортирани тленните останки на втория български заложник в Ирак Ивайло Кепов.

Ето и още някои "миролюбиви" мюсюлмански прояви ( смятам,че изброените примери са предостатъчни и няма нужда да продължавам с още зловеща статистика):

Странно обаче тази зловеща статистика се появи след "демократизирането" на Ирак от САЩ.

Защо нямаше такива статистики преди това.А и групировка с името “Единобожие и Джихад” най вероятно е дело на ЦРУ.Пуснали били запис.Е какво няма технически средства в ЦРУ ли?

Атентатите от 11 септември 2001 г. (известни още като 9/11) са поредица от координирани самоубийствени атентати срещу САЩ, проведени в четвъртък, 11-ти септември 2001 г., в които общо 19 терористи от арабски произход едновремено вземат контрол над 4 самолета Боинг. Два от тях блъскат в кулите на световния търговски център в Манхатън, Ню Йорк; всеки от тях в двете най-високи кули, в рамките на 18 минути. В разтояние на 2 часа кулите падат. Терористите разбиват третия самолет в главния щаб на министерството на отбраната на САЩ, в окръг Арлингтън, Вирджиния. Четвъртият се разбива в поле в окръг Съмърсет, Пенсилвания, вследствие съпротивата на пътниците. По официална статистика броя на загиналите от атаките е 2986, заедно с 19-те терористи.

За терористите е установено, че са свързани с Ал-Кайда, добре организирана ислямска терористична групировка, ръководена от Осама бин Ладен, от Саудитска Арабия. Двама от терористите са били от обединените емирства, а останалите — от Египет и Ливан. Американските следователи заключават, че Халид Шейх Мохамед е планирал атаките. Той е заловен през 2003 г. Бин Ладен първоначално отрича, но по-късно потвърждава съучастието си в атаките.

Атентатите от 11 септември са едно от най-значителните събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само на САЩ, но и на почти целия свят.

На 11 март 2004 г. серия от мощни взривове избухват в четири влака в Мадрид, Испания.

Загиват 192 души, а близо 2 050 са ранени. Тридесет чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид.

Загиналите български граждани са четирима: Адриан Андрианов, неговата годеница Калина Василева, Тинка Паунова и още една жена, чието име не е съобщава.

Отговорност за атентата поема Ал Кайда. По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на взрива да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви.

На 2 април 2004 г. в апартамент край Мадрид полицията обкръжава седем терористи, заподозрени за атентата от 11 март. Терористите се самовзривяват. Следователите, които претърсват апартамента, откриват две раници, пълни с експлозиви, подготвяне за взривяване и 200 детонатора от същия вид, използван при нападенията на 11 март. Вътрешният министър на Испания заявява, че терористите са планирали да продължат атаките и че някои от експлозивите са били подготвени, пакетирани и свързани с детонатори. Той посочва, че други двама или трима души може да са избягали преди експлозията в апартамента.

В началото на май 2004 г. Федералното бюро за разследване на САЩ арестува в Орегон американец във връзка с разследването на атентатите от 11 март в Мадрид. Според анонимни източници отпечатъците му били намерени върху една от чантите, с които били пренесени експлозивите, използвани при атентатите в Мадрид.

На 12 май 2004 г. испански медии съобщават за задържането в София на български гражданин във връзка с атентатите. Името му бе Тони Радев с псевдоним Турчина. Испанската преса обявява , че той е напуснал Испания на 3 март и е задържан от българските власти на 8 април по молба на испанските власти. При разследването на атентатите в Мадрид е била установена връзка между ислямските терористи, извършили атентата, и български трафиканти на оръжие, които им продали намерените в апартамент в мадридския квартал "Легана" 3 автомата и пистолет. Основното подозрение срещу Тони било, че е свързан с тези оръжия. В средата на май директорът на националното следствие заявява, че задържаният българин е освободен, тъй като е установено, че няма пряко участие в терористичния акт от 11 март в Мадрид.

През юни 2004 г. италианската полиция арестува мароканеца Рабей Осман Сайед Ахмед, смятан за главен организатор на кървавите атентати. Терористът с прякор Мохамед Египтянина е задържан в Милано по искане на испанския съд заедно с още 2-ма заподозрени. Арестът е резултат от голяма операция на полицията в няколко държави едновременно - в Италия, Испания, Франция и Белгия, където са извършени обиски. Арестуваният Рабей Осман ел-Сайед Ахмед, на 33 години, е експерт в областта на експлозивите в египетската армия.

До юни 2004 г. 20 души, главно мароканци, са обвинени във връзка с бомбените атентати в испанската столица. Съобщава се, че след мадридските атентати е създадена солидна база в Италия, за да могат терористите лесно да се придвижват между Европа и Северна Африка. Т. нар. Мароканска група подготвяла голям атентат в Италия и в други европейски страни.

През юли 2004 г. в Испания е назначена работа комисия, на която е възложено да разследва атентатите от 11 март в Мадрид.

В изготвения от комисията доклад се посочва, че “по всяка вероятност” извършителите на атентатите в Мадрид се опитали два пъти да извършат терористично нападение срещу железопътни линии посредством залагането на взривно устройство. Взривове са залагани на линиите в град Мосехон край Толедо, както и взривяването на ж.п. линии по маршрута Мадрид – Йеида. Според испанската полиция тези два опита за атентат по всяка вероятност са подготвяни от същата терористична клетка, отговорна за терористичните актове в Мадрид на 11 март.

Докладът завършва с факта, че избраната от терористите дата за атентатите в Мадрид не е избрана случайно, а има определена символика и може да е свързана с други предишни терористични актове, като атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и нападението срещу синагогата в Джерба на 11 април 2002 г.. Според направените изводи целта на нападенията е била да се нанесе мощен удар върху обществената нагласа и да се предизвика силен социален отзвук в медиите, най-вече във връзка с парламентарните избори в Испания на 14 март, спечелени убедително от испанските социалисти.

В края на юли 2004 г. става ясно, че "Бригадите на Абу Хафс ал Масри", които поемат отговорност за атентатите в Мадрид, заплашват България с атентати. Групировката се представя за европейски клон на "Ал Кайда".

"Бригадите на Масри" поемат отговорност за някои от най-големите атентати - взривяването на мисията на ООН в Багдад на 19 август 2003 г. и на коли-бомби пред две синагоги, филиал на банка HSBC и британското консулство в Истанбул.

През ноември 2004 г. един от участниците в терористичните атентати на 11 март в Мадрид е осъден на шест години лишаване от свобода. 16-годишен испанец е признат за виновен, че е съдействал на терористите в транспортирането на взривни вещества. Ел Хитанийо, Циганчето, както го наричат, тъй като самоличността му се пази в тайна, е един от малкото испанци, замесени в атентатите от 11 март. Срещу 1200 долара той е доставил 20 кг експлозиви на оперативния шеф на ислямистката клетка. Присъдата на Циганчето е първата присъда срещу заподозрян в терористичните атентати в испанската столица Мадрид.

През декември 2004 г. испанската полиция задържа още четирима заподозрени във връзка с бомбените атентати от 11 март в Мадрид. Това са четирима мъже от арабски произход. Задържани са в региона на Сан Себастиян, Испания.

Междувременно Федералното бюро за разследване на САЩ установява, че в планирането на Атентатите на 11 септември 2001 г. в САЩ и от 11 март в Мадрид е замесено едно и също лице. Самоличността на терориста, участвал в подготовката на двата атентата, остава тайна. За него се съобщава само, че е помощник на сириеца Мустафа Сетмариан, смятан за лидер на атентата в Мадрид и за един от ръководителите на "Ал Кайда" в Европа. ФБР установява също, че атентатите в Мадрид от 11 март са били планирани частично в Испания през юли 2001 г.

А сега де разни групировки,разклонения на Ал Кайда.Може би трябва да ти напомня че Усама е майор от ЦРУ.А неговата фамилия финансира Буш с най малко 20млн$.

Насмешка предизвикват твърденията за доклади на ФБР.Арестувани били запозряни от арабски произход.Е като са ги задържали,защо не са ги осъдили??....Взели та осъдили испанец с прякор циганчето.Доклада посочвал че "по-всяка вероятност","смятан за лидер", "може да е свързана" и други предположения.Факти разбира се не са необходими.Хванати били 20 души от Мароканска група,която планирала голям атентат.Хванали ги и ги пуснали поради простата причина че нямало доказателства.Друг експерт по експлозивите пък бил задържан след голяма акция в няколко държави.Същия бил смятан за организатор на атентатите.Лошото е че "смятан" хич не е доказателство.И като го уловили се наложило да го пуснат.Също "смятан" е някакъв сириец.Интересно обвинение е това "смятан".Единственият осъден е испанец на име Ел Хитанийо и то за доставка на 20кг експлозив.На кого е доставен са само предположения.Купувача разбира се е докладвал на циганчето за своето положение в Ал-Кайда.Със същия успех може да се е представил за Сандокан,но карай да върви,по удобно е това да е ислямска клетка.Разбирам все пак че "доказателства" може да ти се вижда мръсна дума,но понякога се налага да се привеждат такива.Хиляда пъти "може","смятан","според","по-всяка вероятност" не представляват доказателство.

Ще се опитам да сляза едно стъпало надолу в позицията си, опитвам се да разбера другия и да уточня собствената си позиция. Аз не защитавам терористи /масовите безредици не са тероризъм/, не защитавам идеите да се убива в името на аллах, не защитавам хладнокръвни убийци. Защитавам хората, които не спадат към нито едно от изброените по-горе понятия, но покрай сънародниците си, тълкуващи грешно божиите закони, попадат под стрелите на злостни обиди. Това, което ме кара да защитавам тези хора е чувството, че ако всички застанат на вашата позиция, просто в един момент западният развит свят ще реши да затрие обичаи, религия - всичко, което те представялват, даже ще е готов да стигне до изличаване на изметта от лицето на земята. Ще останат само тези, които ще са готови да ни играят по свирката.

Това е станало с червенокожите в Америка примерно, те не са искали да оставят традициите и земите си, но ние от позицията на силата сме избивали хора, докато не са станали като нас. Защо трябва всички да са като нас? Да, вярно, че е имало враждебни индиански племена, които са убивали, без повод, само защото мразят белите /а защо са ги мразели?/, но повечето са били принудени да се защитават. Тогава много малко бели са били на страната на индианците и са си отворили очите за истинската причина за войната, сега е същото, но на малко по-високо равнище. Тогава са били са избити хиляди хора. Струва ми се, че се отива в същата посока, е, сега белите са още по-силни, така че може просто да стане по-бързо. Не виждате ли приликата? Сега отново имаме разлика в обичаи, начин на живот и т.н. защо всичко трябва да се уеднаквява. Ние носим вината за това желание за уеднаквяване на толкова различни нации. За това ни желание да контролираме всичко. Просто отделете терористите от протестиращите, фанатиците от вярващите.

Вярно е, че тяхната реакция е неразбираема за нас, които сме далеч от тяхната вяра, но не трябва да бъркаме силната вяра с фанатизма, не трябва да се бърка причината със следствието. Най-важното за мен е, че и двете страни имат огромна вина. Ние се гаврим с по-слабите и неуки, но силно вярващи хора, искаме да се порменят, да започнат да мислят като нас, те ни отвърщат с агресия. И двете страни проявяват агресия. Западният свят не иска да има свят различен от неговия, защото го счита за несъвършен, те пък считат нашите порядки за несъвършени. Но тук говорим за различна религия, за различна нация и това да наричаме всички хора от техния свят терористи, просто е унизително за нас самите. Те да ни поставят под общ знаменател не е толкова обидно, защото те са по-назад в някои отношения и за тях би могло да бъде оправдано, но за нас - умните и развитите, е просто ужасно да гледаме на цял един различен свят, като на свят пълен с терористи. Ето тук е разликата в позициите ни. А това, че те биват и подстрекавани, е отделен въпрос. Нашата провокация също е подстрекавана, ние също биваме подстрекавани от Бушовци и др. подобни. Но пак казвам за нас е по-обидно да се поддаваме, ние би трябвало да сме на по-високо ниво в развитието си. Защото едно е сблъсъкът на терористи и потърпевши, друго е сблъсъкът на две култули, на две религии, на два свята. По-развитият ще погълне по-изостаналия. Винаги съм била против такъв вид асимилации. А изостаналият винаги се съпротивлява по-отчаяно. Всичките постъпки на обикновените хора в арабския свят са свързани с отчаянието от тази асимилация, надвиснала над тях. А тероризмът е изродът, роден от тази ситуация. Надявам се, че ме разбрахте.

Моля за аргументирани размисли. А не стрели подхвърляни във въздуха само с цел обида на противника :wow:

Арти кой е по-назад бъдещето ще покаже.В света изповядват исляма като религия над 1 300 000 000 души.

Това е религията която има най-много последователи в света и техния брой се увеличава всеки ден.

Ислямът се разпостира в/у всички континенти.Рязко се е увеличил и броя на мюсулманите и в Европа.И това е тенденция която се запазва.Наивно е да се смята че такова увеличение е плод на тероризъм,невежество,слабост..и т.н.Напротив.Силата на аргументите,непреходните ценности,моралните устои и красотата на вярата си пробиват път въпреки злобните крясъци,клевети,инсинуации.

Бушовци и др. подобни ще останат в историята като крадливи бандити и духовни пигмеи.

Предлагам темата да остане,поне няма практика да се затварят "изчерпани" теми.Затварят се теми които нарушават с нещо правилата ама не е задължително,може да се разчистят евентуалните нарушения и да се накажат потребителите.Ако тръгнем да затваряме всички изчерпани теми трябва да затворим 90% от форума.Като една тема не е актуална тя "потъва" надолу от само себе си.

Иначе по темата ще кажа че сега няма провокация от САЩ.Карикатурите не ги е рисувал Буш,нито някой друг тексасец нали?Много е лесно да обвиниш друг за проблемите само в твоя двор.Тълпите които са линчували хора и са ги бесили по площадите са минало.В днешно време се говори за права на човека и даже по-хуманно отношение към животните.

Виждам Драгозов че объщаш внимание на въпроса за човешките права.Няколко цитата ще си позволя.

Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними. Държавата съдейства за поддържане на търпимост и уважение между вярващите от различните вероизповедания, както и между вярващи и невярващи.

Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността

Чл. 41. (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

Това мисля са общочовешки принципи залегнали във всички конституции по-света.

Ултрадясната партия в Дания е нарушила всички тези закони.

Много странно се явява толерирането на подобен род престъпления..Следва ли тук да се допуска нарушаването на конституционно гарантираните ми права.Да ми се приписват какви ли не мерзости.Да се твърди тук от мое име че съм искал "да убива мирни хорица(християни най-вече), за него те са неверници и врагове на аллаха, заслужаващи само едно - СМЪРТ!".За какви проблеми в чужд двор ми говориш

Чл. 37. (1) Свободата на съвестта, свободата на мисълта и изборът на вероизповедание и на религиозни или атеистични възгледи са ненакърними.

Забелязвам че си любител на цитатите.

:baby:

Тогава що аджеба бяха накарали ония по телевизията да приемат исляма насила?И защо другите религии не насилват хора с цел привличането им.Искам да ти кажа че тия насилници не са мюсюлмани.Те са терористи които използват религията и силното вярване на хората в нея за лични цели.Точно такива трябва да бъдат избивани или прибирани така че да не излязат.То вярно че хамериканците не са цвете ама пък неможе все те да са им виновни.Говорим за страни в които именно правата на човека не се зачитат.

Конкретно за атомната програма,сигурен съм че ако са умерени в действията си ще ги защитят повече хора.Неможе всеки ден ден да сееш заплахи срещу кой ли не и да ти гласуват доверие.Погледнете една Турция която също е мюсюлманска държава че има доста актуални оръжия и то дадени не от кой да е,а от вечния враг САЩ.Просто неможе да очакваш доверие ако не си създал такова.

Ама разбира се,че ще я подкрепят.Ама какво говориш ти.Не виждаш ли как покрепиха нашата атомна програма.Да бе същите тези напреднали демократи,човеколюбци и притежатели и на други богуугодни нрави,така сърдечно ни подкрепиха....Чак реакторите се разчувстваха и ето че от вълнения вече спират.

Разбира се,неблагодарник като мен,се чувства по-добре ако не е подпомаган тъй сърцераздиращо

Редактирано от badr (преглед на промените)

Арти кой е по-назад бъдещето ще покаже.В света изповядват исляма като религия над 1 300 000 000 души.

Това е религията която има най-много последователи в света и техния брой се увеличава всеки ден.

Major_religions_2005_pie_small.png

Worldreligion.png

http://en.wikipedia.org/wiki/Major_religious_groups

http://www.theregister.co.uk/2006/10/06/th..._body_religion/

Големи Алекс,то и Бг е дадена за християнска,ако така ще смятаме само по официалните религии,само от Бг се губят поне половин милион най-малко бройки мюсюлмани :)Да не говоря за Русия,да не говоря за Германия,изобщо цяла Европа ;)

Айде нема нужда както би казал един наш известен шоумен :nono:

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Големи Алекс,то и Бг е дадена за християнска,ако така ще смятаме само по официалните религии,само от Бг се губят поне половин милион най-малко бройки мюсюлмани :hush: Да не говоря за Русия,да не говоря за Германия,изобщо цяла Европа ;)

Айде нема нужда както би казал един наш известен шоумен ;)

Ха, то и в мюсюлманските държави не всичко е "черно и бяло" ;) :

Индонезия: 86% мюсюлмани

Малаизия: 60% мюсюлмани

Судан: 65% мюсюлмани

Египет: 90 % мюсюлмани

..........

Редактирано от bigalex (преглед на промените)

Айдееее...Вече почнахте да си мерите...религиите! biggrin.gif

По темата - всеки от вас предполагам,че е виждал карикатури на Христос,разпятието,райската градина,тайната вечеря и други - има ги много такива. И какво? Много важно...Според мен цялата тази работа се раздухва умишлено.Едва ли на бай Хасан от Кърджали примерно, му дреме от тия карикатури.Поне аз така си мисля...

Така е Петльо,за поредн път си прав ,и на мен не ми дреме от тия карикатури. Пак ще пием май с тебе усещам :wors:

Айде със здраве !!

Бай Хасан пред датското посолство викам аз biggrin.gif

ееех,да постна и моето мнение

1.не смятате ли,че религийте са,за да държат масите в подчинение-религий неща от миналите векове!

и 2.фанатизма е това което трябва да се премахне,ане някакви си карикатури(а може би защото съдържат истина?) които уж обиждали мюсюлманите,фанатизма не е донесъл нищо добро на никого.

и що всички се правят на религиозни-просто си търсят поводи,а то поводи навсякъде ,който си търси бой!

cool.gif

Забелязвам че си любител на цитатите.

:)

Тогава що аджеба бяха накарали ония по телевизията да приемат исляма насила?И защо другите религии не насилват хора с цел привличането им.Искам да ти кажа че тия насилници не са мюсюлмани.Те са терористи които използват религията и силното вярване на хората в нея за лични цели.Точно такива трябва да бъдат избивани или прибирани така че да не излязат.То вярно че хамериканците не са цвете ама пък неможе все те да са им виновни.Говорим за страни в които именно правата на човека не се зачитат.

интересно е да се замислим за какво са били кръстоносните походи или разходките на проповедниците из двете Америки

ако се гледа самата Америка, в 1942 година президента им хвърля една една част от населението от своето собсвено население в контрационии лагери

така че недейте гледа самно едностранчиво на проблема

замислете се че историята не започва от днес

Абсолютно е вярно това, че историята не е от днес. Ние никога няма да разберем тях и те нас, но можем поне да опитаме. Докато се говори, че те "уж" се дразнели от карикатурите и "уж" се правели на толкова вяравщи, просто няма да се стигне до никъде.

Вярно е, че те не трябва да се месят в нашата свобода на словото, да си гледат там да няма карикатури и това е. Но... въпросът е, че когато те в началото благоразумно помолиха да не ги обиждаме по този начин, ние вече като провокация продължихме, както каза Сталик - очевадно е каква е целта, като имаме предвид кой е дръпнал конците за новите карикатури. Това вече не е до свобода на печата, а до нормално човешко отношение към тези хора. И не ми казвайте, че терористите не заслужават такова отношение, защото вече казах какво разграничение трябва да се прави. Това, което ние виждаме като фанатизъм заради камикадезтата е просто силна вяра, нещо, което ние отдавна не знаем какво представлява. Не казвам, че е необходима или не е, не казвам, че е добро или лошо да имаш силна вяра, казвам само, че това е тяхно право и ако не ги слагахме под общия знаменател на тероризма, нямаше да се стигне до тук. Наше право е да пишем и за истинския брой избити евреи, но никой не го прави без да бъде изгледан лошо, просто трябва да имаме някаква мярка, а мисля, че сме я загубили спрямо тях точно заради обобщаването, свързано с извадки като тези на Мел, която ги публикува като атака спрямо всички мюсюлмани. И това, че те нямат право на нищо, щом има техни представители, които постъпват така. Нека гаврата да продължи... sad.gif

....Едва ли на бай Хасан от Кърджали примерно, му дреме от тия карикатури.Поне аз така си мисля...

И добре че е така. Аз бих искал да знам обаче какво бай Хасан мисли за тези негови съседи/съселяни/съверци, които са били пред посолството. Дали смята, че това е най-правилния начин? И ако не - какво смята за необходимо да направи, за да им обясни, че по-този начин те сами си навреждат?

Мога да ти кажа че и на бай Хасан не му е приятно това че има такива карикатури.А на мен не ми е приятен факта най-вече че е направено нарочно с цел отново да се разбунят духовете. И отново да се създава напрежение.

Мога да ти кажа че и на бай Хасан не му е приятно това че има такива карикатури.А на мен не ми е приятен факта най-вече че е направено нарочно с цел отново да се разбунят духовете. И отново да се създава напрежение.

Аз за тебе знам, затова и не питах какво ти мислиш. А и въпроса ми беше съвсем друг.....

Именно това е дразнещото, провокацията, щото приказките за ограничаване на свободата са малко фалшиви, а предлагната забрана във Великобритания да ходят забулени мюсюлманките? Къде е свободата и къде е интересът - преплитането е много сложно, но ако хванем краищата лесно ще стигнем по-близо до истината.

НИГЕРИЯ – ХРИСТИЯНКА УБИТА С КАМЪНИ 31 Юли 2006 г. Мюсюлмански екстремисти биха християнка и след това я убиха с камъни. Жената благовествала на млади мюсюлмани и раздавала брошури. Информационните агенции съобщават, че убийството е извършено на 28-ми юни в град Изом, провинция Нигер. Жертвата все още не може да бъде идентифицирана. Християнски църковни водачи от Изом предполагат, че жената е дошла от съседния град Сулея. Евангелският пастир Даниел Мазури съобщава, че според мюсюлманските водачи тя оскърбявала с благовестването си пророка Мохамед. Това според законите на шириата се наказва със смърт. Полицаите са задържали жената, опитвайки се да я предпазят от побеснелите мюсюлмани. Поради това мъжете направили опит да щурмуват и подпалят полицейското управление. После обсадили всички изходи, защото полицаите се опитали да изведат християнката на сигурно място. На пазителите на реда се наложило да предадат жената, за да спасят собствения си живот. След това нигерийската вярваща била убита с камъни. ПРОВОКИРАНО Е РЕЛИГИОЗНОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ Пастир Мазури се убедил, че мюсюлманите искат да провокират религиозни размирици. Досега било нещо обичайно християните да благовестват по улиците. Нигер е една от дванадесетте от всичките 36 провинции на Нигерия, в които властват обичаите на шириата. От 136 милиона жители на западноафриканската държава 49% са християни, 45% са мюсюлмани, а останалите са последователи на религии, свързани с поклонение на природата. От години Нигерия страда от религиозните размирици.

Аз протестирам против това и мисля че е направено нарочно за да ме обиди и наскърби мен като християнин.Моля някой запознат да ме осведоми къде е Нигерийското посолство за да протестирам (с коктейли "молотов" разбира се, както протестират цивилизованите хора когато са обидени на религиозна основа ).

Редактирано от VEELVET (преглед на промените)

По-дразни ме факта, че когато се стигне до насилие от страна на демонстриращите (в случая нападението на посолството), но няма нужната реакция от власта (задържане и съд за вандализъм) неучастващите мюсюлмани казват, че участващите мюсюлмани не ги представят и че това няма нищо общо с Исляма. Ако пък се вземат необходимите мерки - реакцията на същите тези неучастващи мюсюлмани ще е съвсем друга: "Това е погазване на демокрацията и свободата на слово и вероизповедание, провокация, груба и непростима обида срещу Исляма."

Та и с дразненето е като с всичко останало - въпрос на гледна точка....

Редактирано от bigalex (преглед на промените)

Аз протестирам против това и мисля че е направено нарочно за да ме обиди и наскърби мен като християнин.Моля някой запознат да ме осведоми къде е Нигерийското посолство за да протестирам (с коктейли "молотов" разбира се, както протестират цивилизованите хора когато са обидени на религиозна основа ).

Аз също протестирам срещу това,да се провокират хорат от някакви ултра десни датчани,и после да се хвърля вината за размириците и жертвите върху мюсюлманите!!! За мен това е направено с цел да ме оскърбят жестоко.Да взема и за да отида пред посолствата на САЩ,Дания ,Великобритания и да ги поздравя с нещо по сериозно от Молотов :tease: Аз като дивак не претендирам за метода си на протест,мога и с малко динамит само,повече не ми требе :jeer: .

Велвет,мисля че сега е мой ред да те посъветсвма да си смениш ника на нещо като "Кръстоносеца", тъкмо ще сме си лика прилика с теб :)

Хубаво е човек да защитава правата си.Радва ме и твоя протест.Само дето "това" по-долу ще го изясня.

Разбира се ползвайки твоя източник.

НИГЕРИЯ – ХРИСТИЯНКА УБИТА С КАМЪНИ 31 Юли 2006 г. Мюсюлмански екстремисти биха християнка и след това я убиха с камъни. Жената благовествала на млади мюсюлмани и раздавала брошури. Информационните агенции съобщават, че убийството е извършено на 28-ми юни в град Изом, провинция Нигер. Жертвата все още не може да бъде идентифицирана. Християнски църковни водачи от Изом предполагат, че жената е дошла от съседния град Сулея.
Жертвата все още не може да бъде идетифицирана....Съвсем прост въпрос.Откъде е ясно че става въпрос за същата жена? Ах да "предполагат".Е няма лошо да предполага човек.И аз мога да предположа много неща.Мога да предположа че източника ти поизлъгва малко,а за да бъда точен кажи речи във всичко.Но я да обърнем повечко внимание на поднесената информация.

Евангелският пастир Даниел Мазури съобщава, че според мюсюлманските водачи тя оскърбявала с благовестването си пророка Мохамед.Това според законите на шириата се наказва със смърт..........ПРОВОКИРАНО Е РЕЛИГИОЗНОТО ПРОТИВОПОСТАВЯНЕ Пастир Мазури се убедил, че мюсюлманите искат да провокират религиозни размирици.

Виж ти евангелски пастор излага мнението на мюсулманските водачи по-религиозни въпроси.Хайде холан такава простотия няма по-света.А той дори успял да се убеди.Какво казват фактите обаче е нещо различно.

Жената благовествала на млади мюсюлмани и раздавала брошури.....тя оскърбявала с благовестването си пророка Мохамед.Това според законите на шириата се наказва със смърт
Досега било нещо обичайно християните да благовестват по улиците.

Така значи!До 28.06.2006 е било обичайно да се оскърбява пророка Мухаммад(С.А.С) и мюсулманските водачи били търпели това.Сигурно този закон ще да е бил приет седмица преди тази дата.Не е ясно само гласуването тайно ли е било или явно.

По налудничева хипотеза не бях срещал скоро.Сигурно бедното ми въображение отказва да асимилира как става този номер.

В държава с религиозни размирици от години,в провинция където властват обичаите на Шарията да е нещо обичайно християните да обиждат чрез благовестяване пророка и никой да не знае че по законите на шариата това се наказвало със смърт.И на 28.06.2006 се събудили с нов закон.

Напълно разбирам твоя протест.Тези хора направо искат да те вземат за канарче.Разбира се,че според шариата изрично е гарантирано правото на религиозна свобода на християните.Нещо повече пак според шариата,ако християни започнат да сторят църква,то мюсулманите живеещи в околността са длъжни да им помогнат според възможностите си.И това задължение е от категорията Фард-кифая(неотменимо задължение на цялата общност).Никакви смъртни наказания и обиди не иде реч

Справедливо протестираш с/у подобни опити за религиозно противопоставяне.На фона на фактите които изложих,подобни речи могат да само да подтикнат твоята будна съвест към справедлив гняв.

Разбира се аз и в другите теми с подобна тематика ще те подкрепя,и то с факти,както подобава.

Единствено формата ти на протест намирам за неадекватна.Съществуват по-добри средства от коктейли разни.А и мястото ти за протест не е удачно избрано.Тази тема е за карикатурите в Дания,а не за събития в Нигерия.Пусни си нова тема с подходящо заглавие и протестирай там.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.